martı hız sınırı / Elektrikli scooter krizi: "Can güvenliği yok, bisiklet yolları yeterli değil" - Medyascope

Martı Hız Sınırı

martı hız sınırı

Elektrikli scooter hakkında bilmeniz gerekenler

Alınması gereken önlemler

Dedeoğlu, trafik eğitiminin ve bisiklet yolunun önemini vurgulayarak sözlerini şöyle sonlandırdı:

&#;Scooter sürücülerinin ehliyetinin olmaması ve trafik eğitiminin olmaması kazaların başında geliyor. Aynı zamanda sürücülerimizin de otomobil, kamyon, kamyonet, minibüs tipi haricindeki araçlara tahammülü yok. Bu konuda oldukça eğitimsizler ve bu tarz araçlara yaklaşımları çok güvensiz.Bisiklet yolları olmadığı sürece biz bu konuları konuşmaya devam ederiz.&#;

Elektrikli scooter hakkında bilmeniz gerekenler

Kadıköy ve Ataşehir&#;de toplatma kararı

Paris&#;te alınan referandum kararının ardından Türkiye&#;de Kadıköy ilçesinde scooterlar toplatıldı.

Türkiye&#;de scooterların toplatılmasının nedeni sayılarındaki kontrolsüz artış ve yurttaşlardan gelen şikayetler.

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı konuya ilişkin yaptığı açıklamada, &#;Kaldırımda yayanın hakkının önüne hiçbir şeyin geçmesini istemiyoruz. Bunların hepsini toplayacağız. Kadıköy’de yasal sınırın üç-beş katı fazla scooter var” demişti.

Odabaşı&#;nın açıklamasının ardından belediye ekipleri uygunsuz park eden scooterları topladı.

Ataşehir Belediyesi ise toplatma kararını sosyal medya hesabından şöyle duyurdu:

“Değerli komşularımız, elektrikli scooter sayısının kontrolsüz artışı dolayısıyla kaldırımlar yayaların yürüyemeyeceği duruma geldi. Yasal sayının üzerindeki scooterlar cadde ve sokaklardan kaldırılmadığı takdirde zabıta ekiplerimiz tarafından toplanacak.”

İBB ile anlaşma

Scooterların toplatılmasının ardından bir gelişme yaşandı. Paylaşımlı scooter şirketi Martı, park yeri inşa ederek bu yerleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi&#;ne (İBB) hibe edeceğini açıkladı.

Açıklamada, &#;Scooterlar doğası gereği ve kanunlara göre, işgaliyesini belediyeye ödemek kaydıyla serbest dolaşım hakkına sahiptir ve belediyeler tarafından resmi olarak kapatılmamış tüm alanlara özgürce park edebilir. Görüşmelerimiz sonucunda Martı, yüksek kullanım kaynaklı Martı birikmesi olan, öncelikle ardından da adet İBB&#;nin belirleyeceği noktada ‘Scooter ve Bisiklet Park Yeri’ inşa edip İBB&#;ye hibe edecek&#; denildi.

Martı ile İBB&#;nin anlaşmasının ardından park sorunu çözüme kavuşmuş gibi duruyor. Fakat yayalar ve kullanıcılar için tek sorun park değil.

&#;de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından elektrikli scooter yönetmeliği hazırlandı.

Yönetmelikte belirlenen kurallar neler?

Yönetmelikte, elektrikli scooter kullanımı için yaş sınırı 15 olarak belirlendi. Araçları yaya yolunda kullanmak ise yasak.

Kurallar şöyle:

Karayolları Trafik Yönetmeliği&#;nde 18 Ağustos&#;ta yapılan değişiklikle ise elektrikli scooter sürücülerinin akşam saatlerinde reflektif (fosforlu) olan giysileri giymesi zorunlu hale getirildi.

&#;Can güvenliği yok&#;

Uzmanlar yönetmelikte eksiklikler olduğunu sık sık dile getiriyor. Medyascope&#;a konuşan Yol Güvenliği ve İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Yiğit Dedeoğlu da yönetmeliğe dikkat çekti.

Scooter kullanıcılarının en büyük sorununun can güvenliğinin sağlanamaması olduğunun altını çizen Dedeoğlu, &#;Scooterlarla alakalı yönetmelik yayınlandı ve yönetmeliğe göre kaldırımdan gitmeleri yasaklandı. Yaya güvenliği için bu doğru bir adım fakat bizim sürücülerimiz mikromobilite araçlarına hazır değil. Can güvenliği sorunu yaşanmaya başlandı, ölümler meydana geldi&#; dedi.

&#;Bisiklet yolları yeterli değil&#;

Türkiye&#;de bisiklet yollarının yetersiz olduğunu belirten Dedeoğlu, scooter kullanıcılarının gidecek güvenli bir yol bulamadıklarını dile getirdi:

&#;Ülkemizde bisiklet yolları gelişmiş değil. Taşıt yolları ve sürücülerimiz buna hazır değil. Gerek hoşgörü gerek eğitim anlamında maalesef eksikler.&#;

Kaza nedenleri neler?

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı tarafından her ay, aylık kaza istatistiklerinin yer aldığı bir rapor kamuoyu ile paylaşılıyor. Raporda kaza, yaralı ve ölü sayısının yanı sıra trafik kazalarına karışan araçların cinslerine göre dağılımı da ayrı bir bölüm olarak veriliyor. Kazalara karışan araçların arasında elektrikli scooterlar yer almıyor. Türkiye’de, scooter kazalarına ilişkin resmi veri paylaşımı henüz mevcut değil.

Basına yansıyan son ölümlü kaza ise 19 Kasım &#;de meydana geldi. Sakarya&#;da meydana gelen kazada 21 yaşındaki scooter sürücüsü Hacer Ölmez hayatını kaybetti.

Yiğit Dedeoğlu, scooter sürücülerinin otomobil sürücüleri ile sorunlar yaşadığını vurgulayarak kaza nedenleri hakkında şöyle konuştu:

&#;Taşıt yolunda seyrederken otomobil sürücüleriyle çeşitli sorunlar yaşıyorlar. Örneğin otomobil sürücülerinin aniden kapı açması, park halinde olan bir otobüs sürücüsünün scooter sürücüsünü fark edememesi, şerit değiştirirken sinyal kullanmadan aniden şerit değiştirmesi. Bunlar scooter sürücülerini olumsuz yönde etkiliyor.&#;

&#;Trafikte gelebilecek tehlikeleri bilmiyorlar&#;

Dedeoğlu, scooter sürücülerinin de trafikte tehlike yarattığı durumlar olduğunu belirtti. Scooter kullanmak için ehliyet zorunluluğu olmadığına dikkat çeken Dedeoğlu sözlerine şöyle devam etti:

&#;Trafikte elektrikli scooter kullanmak için herhangi bir ehliyete ihtiyaç yok. Belirli bir yaşın üzerindeyseniz scooter kiralayarak trafiğe çıkabiliyorsunuz.

Bu kişiler belki bir otomobilin yolcu koltuğunda bir kere bile seyahat etmemiş kişiler olabiliyor. Yani bırakın direksiyonda oturmayı, yolcu koltuğunda bile belki hayatta hiç seyahat etmemiş kişiler olabiliyor ve bu da trafik düzenini, trafiğin akışını ve trafikte gelebilecek tehlikeleri tanımamaları anlamına geliyor.

Trafikte diğer sürücülerin tahmin edemeyeceği şekilde hareketler yaptıkları zaman ya da bir otomobil sürücüsü tahmin edilemeyecek bir hareket yaptığı zaman bu kazayla sonuçlanıyor. Çünkü trafiğin düzenini birçoğu bilmiyor. Nerede durulur, nerede kavşağa girilir? Kavşağa girerken nelere dikkat edilir? Karşıdan karşıya geçerken ne taraftan araç gelebilir? Bunu bilmeyen birçok scooter sürücüsü var ve bunlar da ciddi kazalara sebebiyet verebiliyor.&#;

&#;Firmalar yeterli denetlenmiyor&#;

Dedeoğlu, kiralanabilir scooter hizmeti veren firmaların yeterli denetlenmediğini söyleyerek, park sorununa da dikkat çekti:

&#;Scooter çok hızlı hayatımıza girdi ve özellikle genç kesimin hayatının bir parçası oldu. Ciddi derecede hayatı kolaylaştırıcı bir araç ve bu yüzden çok yoğun kullanılıyor. Hayatımıza hızlı girdiği için fazla adaptasyon sağlayamadık. Paylaşımlı scooter işletmelerini yapan teknoloji şirketlerinin yeterli denetlenmediğini ve bu sektörün kontrolsüz bir şekilde büyüdüğünü düşünüyorum.

En büyük problem kaldırımlarda parklanmalar diyebiliriz. Yayalar oldukça şikayetçi. Parklanma olayının hızlıca çözülmesi gerekiyor. Denetimin fazla olması ve bu paydaşlarla yani firmalarla yerel yönetimlerin işbirliği yapması gerekiyor.&#;

İzleyin

AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı'nın öncülüğünde hazırlanıp TBMM'ye sunulan ve bazı maddeleri görüşülen Türkiye Çevre Ajansı'nın kurulması ile Çevre Kanunu'nda değişiklikler yapılmasına dair kanun teklifiyle, çevreci ulaşım araçlarının kullanımı yaygınlaştırılacak. 
Bu kapsamda 30 büyükşehir belediyesinin ulaşım ana planlarına bisiklet master planları eklenecek, bisiklet kullanımının yaygınlaştırılmasının yanı sıra 'skuter' de (e- scooter) hayatımıza girecek. Bisiklet ve skuter yolları araç ve yaya trafiğine kapatılıp, geçiş üstünlüğü verilecek. 

DÜNYADA NEW YORK'TAN SONRA KONYA İKİNCİ ŞEHİR 

Milletvekili Selman Özboyacı, Meclise sundukları kanun teklifiyle çevreci ulaşım araçları olan bisiklet ve e- scooterlerin kullanımının yaygınlaştırılacağını belirtti. Özboyacı, scooterin, Türk Dil Kurumu'nun önerisiyle de 'skuter' ismiyle yasaya alındığını belirterek, "Çevre Kanunu'ndaki değişikliklerle ilgili kanunun bu kısmını, hem bir Konyalı, hem de genç bir milletvekili olarak çok önemsiyorum. Konya, bugün dünyada New York'tan sonra en uzun bisiklet yoluna sahip 2'nci şehir. Şu an kilometre bisiklet yolumuz var. Bisiklet master planını ilk hazırlayan ve uygulayan da Konya Büyükşehir Belediyesi'dir. Biz bundan gurur duyuyoruz. Buradan aldığımız ilhamla, yeni kanun teklifinde diyoruz ki, bundan sonra Karayollarımız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla istişare bir şekilde nerede uygun görülürse, oraya bisiklet yolları yapsın, gürültü bariyerleri yapsın, ama yeni yaptığı yollara muhakkak bu iki detayı eklesin istiyoruz. İkinci olarak da 30 büyükşehir belediyesinin hepsinin ulaşım ana planlarına bisiklet master planlarını da eklemeleri ödevini veriyoruz. Böylelikle çevreci ulaşım araçlarının yaygınlaşması adına ciddi bir adım atacağız" dedi.

Elektrikli scooter yasalaşıyor, hız sınırı ve kurallar geliyor - Resim : 2

GEÇİŞ ÜSTÜNLÜĞÜ BİSİKLET VE SKUTERLERİN OLACAK 

Özboyacı, kanun teklifinde skurter kullanımıyla ilgili yapılacak düzenlemeler hakkında ise şu bilgiyi verdi:

"Elektrikli bisiklet, elektrikli skuter ve normal bisiklet için ayrılan yollar var. Bu bisiklet yollarını araç ve yaya trafiğine tamamen kapatıyoruz. Kanunen bunu yasalaştırıyoruz ve geçiş üstünlüğünü de skuterler ile bisikletlere vermiş oluyoruz. Teklife göre; skuterler saatte 25 kilometre süratten fazla hız yapamaz. Kullanım yaşı 15 olarak belirlendi. Sürücü belgesine ihtiyaç yok. Sadece kişisel yük taşınacak ve tek kişi binebilecek. Saatte 50 kilometreden fazla hız sınırı olan yollarda kullanılmayacak. Skuter firmalarının belediyeye ödeyecekleri işgaliye bedellerini de en düşük limitten hazırlayıp, hesaplayıp günlük 16 kuruş olarak tespit ettik. Böylece çevreci ulaşım araçları yaygınlaşacak, bisiklet yolları yapılacak. Elektrikli skuterlerin teşvik edilmesiyle karbon emisyonları ile sera gazı emisyonlarını oldukça azaltılmış olacak. İnşallah bu adımlar, hayata geçtiğinde ileride çok ciddi katkısını göreceğiz."  

TRAFİK GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE ATMAYACAK

Bisiklet ve skuterlerin trafik güvenliğini tehlikeye atmayacağını da vurgulayan Özboyacı, "Trafik güvenliğini riske atacak şekilde her yerde olmalarını doğru bulmuyoruz. Bunların yerleri bellidir. Trafik güvenliğini, araçları, yayaları ve kendilerini riske atmayacak şekilde bir planlama yapılması gerekiyor. Biz istiyoruz ki, oturulsun, ulaşım ana planına bisiklet master planını nasıl entegre ederiz, konusu teknik insanlar tarafından tartışılsın. Böylece çevreci ulaşım araçlarına çözüm bulunsun. Çünkü biliyorum, İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de birçok vatandaşımız, bisiklet kullanmak istiyor, bisiklet yolu olsun istiyor; ama bu imkana yetirince kavuşamıyor. İşte biz de belediyelere bu ödevi vermiş oluyoruz. Ben 30 yaşında bir milletvekili olarak, gençlerin e-skuterlere ilgi gösterdiğini biliyorum. Ankara ve İstanbul'da ara ara elektrikli skuter kullanıyorum. Gerçekten güzel bir şey" diye konuştu. 

Kaynak: DHA

TBMMmartıscooter

Şehirler karbon emisyonları düşürmek, yayalar için daha güvenli olmak adına çevreci ve güvenli çözümler geliştirmekte. Biz de Martı olarak bu amaç ışığında şehirlerimize sunduğumuz elektrikli scooter çözümümüzü güvenlik başta olmak üzere tasarladık.

Martı’nın, kullanıcılarına en güvenli ve kullanışlı çözümü sunmak için yaptığı bazı düzenlemeler ise şunlardır:

  • Martı, tüm elektrikli scooterların bakımlarını ve tamirlerini düzenli olarak gerçekleştirir.
  • Elektrikli scooterları kullanmak için sürücü belgesi zorunlu değildir. Karayollari Trafik Kanunu’nda Türkiye’de kullanım için minimum yaş 11, diğer ülkeler mevzuatlarında ortalama minimum yaş 14 olarak belirlenmiştir. Martı ise en az 15 yaşını doldurmuş olmayı güvenlik açısından zorunlu tutar. Tüm dünyada yapılan sürüşlerde ortalama elektrikli scooter kullanım yaşı 32’dir.
  • Dünya çapındaki mikromobilite araçları ortalama 25 km/sa hıza çıkabiliyorken Martı elektrikli scooterlarının hızını güvenlik açısından 18 km/sa ile limitlemiştir. Martı’nın belirlediği hız limiti maraton koşucusu hızının dahi altındadır.
  • Belediyelerin kullanıma uygun gördüğü rotalarda araçların kullanılmasına izin vermektedir. Ayrıca park edilmesi uygun görülmeyen bölgeler Martı uygulaması içerisinde “park yasak” bölgeler olarak belirlenmiştir.
  • Yapılan tüm sürüşleri 7 gün 24 saat Martı merkezinden takip edilir ve kullanıcılarına canlı destek verilir.
  • Saha personelleriyle 7 gün 24 saat kullanıcılarımızın ve Martı’ların güvenliği ile sağlığını kontrol eder.

Bunun yanı sıra sürüş güvenliği için Martı elektrikli scooterları:

  • Yokuş aşağı sürüş gerçekleştirilirken, maksimum hız limitini aşmayı engelleyen otomatik fren desteği bulundurmaktadır.
  • Güçlendirilmiş, uzun süreli kullanıma dayanıklı şasiye sahiptir.
  • Ani hızlanmaya karşı sürüşe başlamadan ayakla hızlanmayı gerektirir.
  • Ön ve arka lastiklerde sarı veya beyaz reflektörler bulunur.
  • Şasi üzerinde kaymayan taban yer mevcuttur.
  • Önde uzun mesafe farı ve arkada stop lambası yer alır.
  • Zil ve uyarı alarmı barındırır.
  • Destek talep edilen durumlarda kullanıcılarımızın yanına en hızlı şekilde ulaşmak ve filomuzun izinler dahilinde olan bölgelerde kullanımının kontrolü için GPS sistemi içerir.

Türkiye’de ve dünyada elektrikli scooterlar diğer taşıtlarla karşılaştırıldığında, hem kullanıcılar hem de yayalar açısından daha güvenlidir. Ölümlü kaza istatistikleri aşağıdaki gibidir:

  • Motorsiklet: 2,22 milyon sürüşte 1,
  • Bisiklet: 2,73 milyon sürüşte 1,
  • Scooter: 9 milyon sürüşte 1,
  • Araba: 15,28 milyon sürüşte 1.

Örneğin mikromobilitenin çok yaygın olduğu Hollanda’da yılında kişi bisiklet kazalarında hayatını kaybetmiştir. Scooter, bisiklet ve yayaların karıştığı kazalar genellikle yüksek süratli bir arabanın kontrolsüzce çarpması sonucunda oluşmaktadır.

Martı olarak filomuzun en iyi koşullarda tutulması ve hem kullanıcılarımızın hem de yayaların maksimum güvenliğe sahip olması amacı doğrultusunda her gün geliştirmeler üstünde çalışmaya devam etmekteyiz. Filomuzdaki elektrikli araçlar 36 saatte bir duzenli olarak ekibimiz tarafından muayene edilmektedir. Türkiye’nin önde gelen mikromobilite şirketlerinden biri olarak, siz kullanıcılarımızın da yardımıyla kazandığımız tecrübeler çerçevesinde, ülkemizdeki mikromobilite kuralları ve kullanımının en doğru şekilde ilerlemesini, her daim gelişim içerisinde olmasını öncelikli görevimiz biliriz.

KAYNAKLAR:
funduszeue.info://funduszeue.info://funduszeue.info://funduszeue.info://funduszeue.info://funduszeue.info?ua=1funduszeue.info

Martı’nın Çevreye Katkısı

Mikromobilite, ulaşım ve çevre dostu olması açısından birçok avantaj sunmaktadır ve geleceğin akıllı şehirlerinin önemli bir unsurudur.

Şehir içinde yapılan yolculukların yüzde 46’sı 5 km'den daha kısa mesafelerde gerçekleşmekte iken; ortalama 5 kişi için tasarlanmış araçlar olan arabalarda yolculukların %70’inde sürücü tek başına seyahat etmektedir.

Martı’nın sunduğu çözümler ise toplu taşımaya erişimi kolaylaştırarak, toplu taşıma kullanımını artırmaktadır. Martı yolculuklarının %42’si toplu taşıma duraklarına ya da toplu taşıma duraklarından varış noktasına ulaşımı sağlamak için yapılmaktadır.

Bu sayede Martı, toplu taşıma kullanımının artışını sağlarken hava kirliliğini azaltır. Operasyon yaptığımız süre içerisinde, kg’dan fazla karbon salınımını ve litreden fazla benzin tüketimini engelledik.

Martı elektrikli scooterların üzerinde bulunan kilitler ise kontrolsüz park etmeyi engelleyerek, çevre kirliliğinin ve kamu düzeninin bozulmasının önüne geçer.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası