sütten keserken memede biriken süt / Süt sıtması nedir, neden olur? Süt sıtması belirtileri ve tedavisi

Sütten Keserken Memede Biriken Süt

sütten keserken memede biriken süt

Süt sıtması nedir, neden olur? Süt sıtması belirtileri ve tedavisi

Özellikle yeni anneler için emzirme sorunları arasında en yaygın olanı, bir çeşit göğüs iltihabı olan “mastit” ya da halk arasında bilinen adı ile “süt sıtması”dır. Emzirme dönemlerinin acılı bir deneyime dönüşmemesi için sizlere süt sıtması nedir, neden olur ve nasıl geçer gibi soruların yanıtlarını paylaşmaya çalışacağız. İşte süt sıtması belirtileri ve hakkında detaylı bilgiler...

Süt sıtması (mastit) nedir?

Süt verme dönemindeki kadınların memesinde oluşan enfeksiyona “Laktasyon Mastiti” veya “Puerperal Mastit” denir. Mastit ya da süt sıtması, emziren annelerde göğsün bir bölümünde süt kalması ya da göğüs kanallarının tıkanması nedeniyle ortaya çıkan enfeksiyonel bir rahatsızlıktır.

Mastit çoğunlukla doğumu takiben birkaç haftanın içinde görülmekle beraber emzirmenin herhangi bir döneminde de görülebilir (ilk 40 gün içinde olursa buna lohusa mastiti denir).

Süt sıtması neden olur?

Göğüslerde süt birikimi nedeniyle oluşan süt sıtması, göğsünüzü tamamen boşaltmadığınızda da oluşabilir. Tıkanıklığı önlemek için göğsünüzde süt birikmesine engel olmanız önemlidir. Bu nedenle emzirmediğiniz dönemlerde de sütü sağmanız süt sıtmasını engelleyici olacaktır.

Mastitin en önemli nedenlerinden biri kötü emzirme tekniğidir.

süt sıtması belirtileri

Mastit genellikle doğumdan sonra tek taraflı olarak memenin kızarması, ısınması ve şişmesi şeklinde kendini gösterir.

Koltuk altı bezlerinde şişme, halsizlik ve yüksek ateş görülebilir.

Erken dönemde: Ağrı, kızarıklık, bölgesel sıcaklık artışı, sertlik

İleri dönemde: Vücut ateşinin yükselmesi, aşırı yorgunluk gibi belirtiler görülebilir. Bu tür belirtiler görüldüğünde derhal doktora başvurmalıdır.

süt sıtması tedavisi

Emzirmeden önce memeye masaj yapılması ve ılık ıslak kompresler uygulanması süt kanallarının açılmasına yardım edecektir. Meme enfeksiyonunun gerilemesi için memede süt birikmemesi çok önemlidir. Bunun için eğer mastitli memeden gelen sütün rengi çok bulanıksa, sütün rengi normale gelene kadar pompa aracılığıyla boşaltılması, emzirilmemesi ve sütün birikmesinin önlenmesi önerilir. Ayrıca diğer memenin de emzirilmesi veya boşaltılması unutulmamalıdır. Memedeki çatlaklar ve yaralar enfeksiyon ihtimalini artırır. Bu tür yaraların uygun ilaçlarla tedavi edilmesi gerekir.

False

Sütü Durdurmak İçin 5 Tavsiye

Soru: Yeni doğum yaptım. Çok zor ve ağrılı bir doğum geçirdim. Bebeğimi emziremiyorum. Bu yüzden de sütümü pompayla çekmeye başladım. Ancak çok şiddetli ağrılarım oluyor. Süt vermeyi bırakmak istiyorum. Süt üretimimi durdurmak için ne yapmalıyım?

Cevap: Emzirme tecrübenizin kötü olmasına çok üzüldüm. Eğer bebeğinizi tamamen sütten kesmek istiyorsanız bunu yavaş yavaş yapmalısınız. Bu vücudunuz için daha kolay olacaktır. Böylelikle göğüs enfeksiyonu riskinizi azaltırsınız ve göğüsleriniz daha fazla rahatlar.

Sizi Daha iyi hissettirecek ve sütünüzü azaltacak 5 tavsiye

  1. Üç dört günde bir göğsünüzü pompalayın. Bu işlemi sadece göğüslerinizi rahatlatmak için yapın. Böylelikle vücudunuzun azalan uyarılara alışmasını sağlarsınız. 2. Soğuk lahana kompresi uygulayın. Her iki göğsünüze de soğuk kompres uygulamanız rahatlamanızı sağlar. Sütünüz azalana kadar yaklaşık iki saatte bir soğuk lahana kompresi uygulayın (Breastfeeding:A Guide for the Medical Profession, Ruth Lawrence, MD, 1994).Bu şiddetli ağrılarınıza da iyi gelecektir. İhtiyacınız oldukça bu uygulamayı yapabilirsiniz.

  2. Göğsünüzü sıkmayın. Bu eski, rahatsız ve göğüs enfeksiyonuna sebep olabilecek bir uygulamadır. Dolaşımınızı etkilemeyecek pamuklu rahat sütyenler tercih edin. Bu dönemde sportif sütyenler sizin için uygun olacaktır ancak rahatsız olacak kadar sıkı olmamasına özen gösterin.

  3. Ağrınız için bir şeyler deneyin. Emzirme sırasında alınabilecek olan ağrı kesicilerden kullanın. Ancak yine de kullanmadan önce doktorunuza danışın.

  4. Buz kullanmayı deneyin. Buz ağrıların dindirilmesinde ve rahat hissetmemize yardımcı olur. Aynı zamanda sütünüzün azalmasını sağlar. Günde en az 4 defa olmak üzere 15 -20 dakika buz kompresi yapın.

Pompalamanın neden bu kadar ağrı yaptığını ve bu durumdan nasıl kurtulabileceğinizi bir sonraki sefer için araştırın.

İyi bir göğüs pompası kullanırsanız sütünüzü çekerken acı duymazsınız. Emme pompası kullanımı göğüs dokusunun zarar görmesine sebep olabilir. Pompa kullanan annelere tavsiyem hastanelerde kullanılan elektrikli pompaları kullanmalıdır. Bebeğinizi beslemek için günde en az sekiz defa pompa kullanmanız gerekir.

Düzensiz olarak süt çekmeniz, rahatsız hissetmenize sebep olabilir. Göğüslerinizin sürekli boşalıyor olması süt üretiminizi arttırabilir. Süt göğüslerinizden çekilmediğinde ise vücudunuz fazla süt ürettiğine dair mesaj gönderir ve süt üretimini keser.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası