marmara iklimi bitki örtüsü / Marmara Bölgesi < Bilgiustam

Marmara Iklimi Bitki Örtüsü

marmara iklimi bitki örtüsü

Marmara B&#;lgesi illeri nelerdir? Marmara B&#;lgesinin &#;zellikleri, iklimi, dağları, ovaları ve bitki &#;rt&#;s&#;

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

senesinde Ankara’da toplanan 1. Coğrafya kongresinde Türkiye’nin coğrafi bakımdan 7 bölgeye ayrılmasına karar verilmiştir. Türkiye’nin coğrafi açıdan daha rahat anlaşılabilmesi ve genel özelliklerinin eğitim esaslı alanlarda daha iyi bir şekilde kavram olabilmesi amacıyla coğrafi bölgeler oluşturuldu. İşte Marmara bölgesine ait tüm detaylar.

Haberin Devamı

Marmara Bölgesi Türkiye’nin kuzeybatısında bulunur. kilometrekare ile ülke yüzölçümünün yaklaşık olarak %8,5 ile 6. büyük bölgemiz olma özelliğini taşımaktadır.

Marmara Bölgesi İlleri

Yalova: İlçeleri; Yalova, Termal, Çınarcık, Çiftlikköy, Armutlu, Altınova’dır.

Tekirdağ: İlçeleri; Tekirdağ, Şarköy, Saray, Muratlı, Marmara Ereğlisi, Malkara, Hayrabolu, Çorlu, Çerkezköy'dür.

 ​​​​​​Sakarya: ilçeleri; Taraklı, Söğütlü, Serdivan, Sapanca, Pamukova, Kocaeli, Kaynarca, Karasu, Karapürçek, Hendek, Geyve, Ferizli, Erenler, Arifiye, Akyazı, Adapazarı'dır.

Kocaeli: İlçeleri; Tütünçiftlik, Kartepe, Karamürsel, Kandıra, İzmit, Gölcük, Gebze, Dilovası, Derince, Darıca, Çayırova, Başiskele'dir.

Kırklareli: İlçeleri; Vize, Pınarhisar, Pehlivanköy, Lüleburgaz, Kofçaz, Kırklareli, Demirköy, Babaeski’dir.

Haberin Devamı

İstanbul: İlçeleri; Zeytinburnu, Üsküdar, Ümraniye, Tuzla, Sultangazi, Sultanbeyli, Şişli, Silivri, Şile, Sarıyer, Sancaktepe, Pendik, Maltepe, Küçükçekmece, Kartal, Kağıthane, Kadıköy, Güngören, Gaziosmanpaşa, Fatih, Eyüp, Esenyurt, Esenler, Çekmeköy, Çatalca, Büyükçekmece, Beyoğlu, Beylikdüzü, Beykoz, Beşiktaş, Bayrampaşa, Başakşehir, Bakırköy, Bahçelievler, Bağcılar, Avcılar, Ataşehir, Arnavutköy, Adalar'dır.

Edirne: ilçeleri; Uzunköprü, Süloğlu, Meriç, Lalapaşa, Keşan, İpsala, Enez, Edirne'dir.

Çanakkale: İlçeleri; Yenice, Lapseki, Gökçeada, Gelibolu, Ezine, Eceabat, Çanakkale, Çan, Bozcaada, Biga, Bayramiç, Ayvacık'tır.

Bursa: İlçeleri; Yıldırım, Yenişehir, Osmangazi, Orhangazi, Orhaneli, Nilüfer, Mustafakemalpaşa, Mudanya, Kestel, Keles, Karacabey, İznik, İnegöl, Harmancık, Gürsu, Gemlik, Büyükorhan'dır.

Bilecik: İlçeleri; Yenipazar, Söğüt, Pazaryeri, Osmaneli, İnhisar, Gölpazarı, Bozüyük, Bilecik’tir.

Balıkesir: İlçeleri; Susurluk, Sındırgı, Savaştepe, Marmara, Manyas, Kepsut, İvrindi, Havran, Gömeç, Erdek, Edremit, Dursunbey, Burhaniye, Bigadiç, Bandırma, Balya, Balıkesir, Ayvalık'tır.

Marmara Bölgesinin Özelikleri

  • Kıtalar ve denizler arasında köprü konumunu görmektedir.
  • Turizm gelirleri en yüksek olan bölgemizdir
  • Ulaşım ağının en gelişmiş olduğu bölgedir.
  • Sanayi tesislerinin %50’ye yakını buradadır. Buna bağlı olarak enerji tüketiminde 1. Sıradadır.
  • Nüfus ve nüfus yoğunluğu ile göç alma ve şehirleşme bakımından Türkiye’nin en başta gelen bölgesidir.
  • İpek böcekçiliği ve Kümes hayvancılığı alanlarında 1. sırada yer almaktadır.
  • Genel dağılım göz önüne alındığında ,5 ile 4. sırada yer almaktadır.
  • İklimler arasında geçiş özelliği bulunmaktadır. Bu nedenle tarım ürünleri çeşitliliği oldukça fazladır.
  • Ekili dikili arazi oranı %30 oranı ile 1. Sırada bulunmaktadır.
  • Yükseltisi en az olan bölgemizdir.

Marmara Bölgesi İklimi

 Marmara Bölgesi ikliminin en belirleyici özelliği bir geçiş iklimi şeklinde olmasıdır. Marmara Bölgesi’ne ortalama ile mm civarında yağış yağmaktadır. Yıllık ortalama sıcaklıklar ise 15 ile 16 derece arasında değişiklik göstermektedir. Trakya yöresinde karasal iklim özellikleri hakimdir. Yıldız Dağları, Karadeniz’in nemli havasının iç kesimlere doğru sokulmasını engeller. Balkanlar üzerinden harekete geçen nemli hava kütleleri nem oranının Balkan Dağları üzerine bırakması ve Trakya'ya nemden yoksun ve kuru bir şekilde rüzgarın esmesine sebep olur. Balkanlardan gelen hava kütleleri, Marmara Denizi üzerinden geçerken nemini alır ve bu nemi Güney Marmara kıyılarına taşıyarak denizle iklim özelliklerinin ortaya çıkmasını sağlar.

Haberin Devamı

Marmara Bölgesi Dağları

  • Elmacık Dağı
  • Kazdağı
  • Armutçuk Dağı
  • Bolu Dağı
  • Işıklar Dağı
  • Domaniç Dağı
  • Samanlı Dağları
  • Uludağ
  • Kapıdağ
  • Biga dağları
  • Koru dağları
  • Yıldız Dağları

Marmara Bölgesi Ovaları

ErgeneOvası: adını üzerinden geçen Ergene nehrinden almakta olan bu ovanın havza büyüklüğü kilometre karedir.

AdapazarıOvası: Karadeniz ile Samanlı Dağları arasındadır. Kuzey Anadolu Fay hattı bölgesi üzerinde bulunmaktadır.

YenişehirOvası: Batı-doğu istikametine doğru bir elips şeklini almaktadır.

KaracabeyOvası: Bursa ovasından Görüklü yamaçları ile ayrılmaktadır. Mustafakemalpaşa ovasından yüksekliğe sahiptir.

İnegölOvası: Kuzeyde yenişehir ovasından ayrılmaktadır. Doğu tarafında Ahı dağı, Güney tarafında Uludağ sırasının doğu uzantısı bulunan domaniç dağları bulunmaktadır.

BalıkesirOvası: Marmara Bölgesi’nin Güney tarafında bulunan Balıkesir Ovası, ismimi batısında bulunan Balıkesir şehrinden almaktadır.

Haberin Devamı

BursaOvası: Güney tarafında Uludağ, kuzey doğu tarafında Gemic Dağı, Kuzey tarafında Mudanya isimleri ile anılan Tepeler ile çevrilidir.

İznikOvası: Kuzey tarafından Samanlı Dağları, doğu tarafından Pamukova çöküntü alanından ayırmakta olan yüksek eşik sahası, güney tarafında ise Gürle Dağı ve Avdan Dağları çevrelenmiştir.

Marmara Bölgesi Bitki Örtüsü

Güneyinde: Akdeniz iklimi görülür Bu alanlarda bitki örtüsü genel itibarıyla alçak alanlarda zeytinlikler ile dağlık alanlarda ise köknar, kızılçam, karaçam, meşe ormanlarıdır.

İç Kesimlerinde: Kıyı kesimler baz alındığında biraz daha soğuk ve az yağış almaktadır. Bu alanlarda bitki örtüsü bozkırdır.

Haberin Devamı

Kuzeyinde: Genel itibariyle Marmara Bölgesinin Kuzey taraflarında Karadeniz iklimi hakimdir. Bitki örtüsü kıyı kesimlerinde maki, yüksek alanlarda ormanlar hakimdir.

Marmara iklimi

Marmara iklimi, Marmara Bölgesi'nin kuzey Ege'yi de içine alacak şekilde güney kesiminde görülür. Genel olarak Balıkesir, Bursa, Çanakkale,Kocaeli, İstanbul, Tekirdağ ve Yalova şehirlerinde etkilidir.

Marmara iklimi, Karasal iklim, Türkiye'de Karadeniz iklimi ve Akdeniz iklimleri arasında bir geçiş özelliği göstermektedir. Buna bağlı olarak doğal bitki örtüsünü güney ve alçak kesimlerde Akdeniz kökenli bitkiler, yüksek kesimlerde kuzeye bakan yamaçlarda Karadeniz bitki topluluğu özelliğindeki nemli ormanlar oluşturmaktadır.

Bir geçiş kuşağında yer alan Marmara Bölgesi’nde Akdeniz ikliminin etkisi güneyden kuzeye doğru giderek azalır. İç kesimlerdeki Bilecik yöresiyle Ergene Havzasına doğru ise step ikliminin özellikleri görülür. Kesintisiz dağ engelleri olmadığından bölgenin birçok kesimi Balkan Yarımadasının, bazı kesimleri de İç Anadolu Bölgesi’nin etkilerine açıktır. Bu nedenle bazı kışlar bölgenin kıyılarını bile etkileyen soğuk baskıları, bazı yazlar ise ağır sıcak dalgaları görülür.

Kıyı boyunca 5–6&#;°C olan en soğuk ay ortalama sıcaklığı iç kesimlere doğru gidildikçe azalır. Karasal etkilere açık Tekirdağ 4,3&#;°C ile öteki kıyı yerleşmelerine göre daha düşük bir ortalamaya sahiptir. Güney Marmara Bölümü’nde de en soğuk ay ortalamaları yaklaşık 5&#;°C dir. En sıcak ay ortalamaları hiçbir yerde 21&#;°C'nin altına inmediği gibi hiçbir yerde de 25&#;°C'yi bulmaz. Marmara Bölgesi’nde günümüze değinen düşük sıcaklık Bursa’da ,7&#;°C (9 Şubat ), en yüksek sıcaklık ise Balıkesir'de 43,7&#;°C (23 Ağustos ) olarak saptanmıştır. Yağış rejimi bakımından Akdeniz yağış rejiminin hafiflemiş biçimi görülür. En kurak mevsim yaz, en yağışlı mevsim ise kıştır. Yıllık ortalama yağış miktarı genelde &#;mm arasında değişir. Bölgede ortalama kar yağışlı gün sayısı genellikle 10 günden azdır. İç kesimlerde bulunan ve İç Anadolu Bölgesi'ne yakınlığı iklim olaylarına yansıyan Bilecik’te ise kar yağışlı gün sayısı 19,5 gündür.

Marmara B&#;lgesi İklimi Ve Bitki &#;rt&#;s&#; Nedir? &#;zellikleri Nelerdir?


Marmara bölgesi iklimi birçok ili içine alan bir bölgede etkindir.

Marmara Bölgesi İklimi ve Bitki Örtüsü Nedir?

Marmara Bölgesi ikliminin etkili olduğu alan Marmara Bölgesi'nin Kuzey Ege'yi de içine alacak şekilde güneyinde görülür. Marmara İklimi genel olarak İstanbul, Yalova, Tekirdağ, Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Kocaeli illerinde görülür.

Marmara İklimi'nin bitki örtüsünde iklim koşulları etkisini gösterir. Örneğin; Akdeniz ikliminin daha ağır etkisini hissettirdiği Trakya'nın Ege Denizi kıyıları ve Marmara Denizi kıyılarında Akdeniz bitki örtüsü türleri görülür. Yaz kış yaprak dökmeyen makiler, kızılçam ormanları.

Özellikleri Nelerdir?

Marmara ikliminin etkisinin görüldüğü bölgelerde bitki örtüsü ve diğer özellikleri şu başlıklar altında sıralamak mümkün olacaktır:

Haberin Devamı

Marmara iklimi bitki örtüsü bölgenin her yerinde farklılık göstermektedir.

Bunun sebebi coğrafi olarak her bölgenin başka bir iklim kuşağının daha fazla etkisinde kalıyor oluşudur.

Marmara iklim özelliği; Karasal İklim, Karadeniz İklimi ve Akdeniz İklimleri arasında geçiş özelliği göstermesidir.

Geçiş kuşağında yer alan Marmara Bölgesinde, Akdeniz İklimi'nin tesiri güneyden kuzeye doğru etkisini azaltır.

Marmara İklim bölgesinde yaz, kış, sonbahar ve ilkbahar olmak üzere dört mevsim gözlenir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası