uçuş harekat yöneticiliği yorumları / Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü Ne İş Yapar? Maaşları Ne Kadar? | Öğrenci Gündemi

Uçuş Harekat Yöneticiliği Yorumları

uçuş harekat yöneticiliği yorumları

flight dispatcher

  • havayolu şirketlerinin, gerekli olan tüm evrakların hazırlanarak, operasyonu etkileyen tüm faktörlerin analizlerinin yapılıp uçuş öncesi hazırlıklarının tamamlandığı ve ekiplerin gerçekleştirilecek uçuş konusunda bilgilendirildiği birimi. birim ayrıca ilgili otoritelerle (euro control funduszeue.info) bağlantı kurarak uçuşların konfirme edilmesini ve uçuş operasyonunun sağlıklı bir şekilde yürümesinin koordinasyonu da sağlar. kelimenin güzel türkçemizdeki karşılığı uçuş harekat uzmanlığı dır.

    kaynak: mysteryxl (kayıtlı okur)

  • hata sansi olmayan, stress dolu, takip ve sabir gerektiren meslek.

  • havayolu şirketlerinin, programlı bir uçuşun sağlıklı ve ekonomik bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için, gerekli tüm hazırlıkları yaparak, o uçuşu sanal olarak yaşayıp, uçuşun karakteristiğine göre, meydana gelebileceğini tespit ettiği aksaklıklar için önceden önlem alan ve uçuş ekiplerine operasyonu gerçekleştirmek üzere 'hap' şeklinde sunan ve de bütün bunlarla yetinmeyip operasyon boyunca takip ederek gerekli yerlerde müdahale eden, genellikle yetersiz sayıda bulundurulduklarından, insanüstü performans göstermek zorunda kalan gizli kahramanlarıdırlar

    (bkz: #)

  • çok keyifli bi meslektir. başvurmak isteyenleri şuraya alalım. funduszeue.info&#x;funduszeue.info

  • atc olmak isterken dhmi'nin verdiği eğitimlere üst üste 3 yıl boyunca çeşitli nedenlerle katılamayınca, havacılıkla ilgili meslekleri araştırmaya devam ederken yapabileceğim bir meslek olarak mimlediğim bir meslektir.

    atpl lisansının dışında nasıl bir lisans bu mesleği icra etmek için yeter görülmektedir merak ediyorum.

    yazar burada sözlükte bu mesleği icra edenlere seslenmektedir.
    şöyle ayrıntılı bir anlatım hatta mesleğe başlama sürecini kapsayan bir otobiyografi neden olmasın.

  • yer pilotu. bir nevi pilot özel kalemi. acayip geyik insanlar olup, körükten koşarak girip kokpitte oyun havası açarak first officer ile oynayanları vardır.

  • öncelikle eğitim ücreti ve süresinden bahsetmekle başlayayım.
    lira gibi bir kurs bedeli, lira sınav bedeli ve başarılı olunursa lira lisans bedeli vardır. 3 ay süren eğitimde dersler hafta içi her gün ile arası verilir. ders konuları olarak havacılığa giriş, hava hukuku, iletişim, seyrüsefer(navigasyon), uçuş planlama, hava trafik yönetimi, uçuş izleme, tehlikeli maddeler, insan faktörü, ekip kaynak yönetimi, meteoroloji, yük ve denge işlenir. iş başı eğitim ile son bulur. kursun bitirme sınavı başarıldıktan sonra sivil havacılık genel müdürlüğünün düzenlediği 3 ayda bir yapılan sınava başvurulur. bu sınav üç gün sürer. ilk gün soru üzerinden dört şıklı testler şeklinde olur. sorular neredeyse yarı yarıya ingilizce - türkçe şfunduszeue.info konu ayırılmış şekilde sorular gelir. yanlış doğruyu götürmez ve geçme notu yetmiştir. aynı gün sonuçlar adaylara okunur ve başarılı olanlar ertesi gün yapılacak uygulama sınavına katılır. burada 10 soru üzerinden değerlendirme yapılır. yazılı olarak cevap vermeniz gereken sorulardır bunlar. bu sınavın sonucu da adaylara aynı gün içinde açıklandıktan sonra yetmiş üzeri alan adaylar ertesi gün mülakata çağırılır. genelde aday abuk sabuk bişey yapmadığı sürece bu mülakattan kalan olmamıştır. kendinizi tanıtmanızı isterler ve bir belki iki soru sorarlar. önemli olan kendinizi ifade biçiminiz ve duruşunuzdur zaten. bu mülakat sonucu açıklandıktan sonra hayırlı uğurlu olsun denir ve bu üç aylık sıkıntılı ve bol ders çalışmalı soru çözmeli süreç son bulur.
    iş bulma konusunda yabancı dil çok çok büyük artıdır. başlangıç olarak haliyle maaşlar düşük olur fakat kendinizi ispat etmeniz ve ustalarınızla olan şirketinizle olan muhabbetinize göre ufak ufak yükselmeler başlar.
    zaten bu işi sevmeyen biri kesinlikle ve kesinlikle başlamamalı. işi sevdikten sonra gerisi keyif şeklinde akıyor gidiyor.

    bunları yazmamın sebebi maalesef ne bir kaynak bulabiliyorsunuz ne de akıl danışacak birilerini. benim yaşadığım en büyük sıkıntı soru bankası bulabilmekti.

    en önemlisi ise meteoroloji ve navigasyon bilgisidir ki bu işin temellerini oluşturur.

    niyetlenenlere şimdiden kolay gelsin.

  • bir havayolunun işletilebilmesi için 3 lisanslı adama ihtiyaç vardır:
    funduszeue.info
    funduszeue.infoçer
    funduszeue.infoyen
    geri kalanı (örn. kabin memuru/load master) ya sertifikalıdır ya da sade personeldir (örn. muhasebeci). tıp terminolojisiyle konuşacak olursak bu lisanslar üniversite sonunda tabi olunan tıpta uzmanlık gibidir, sertifika ise 2 yıllık ara eleman bölümü ayarındadır. lisansları sivil havacılık ilgili sınavları gecenlere verir, sertifikayı şirketler bol keseden dağıtabilir.

    havacılıkta lisanslı personel kritik dökümanların altına imza atıp sorumluluğu sırtlanır:
    1.önce teknisyen uçağın gerekli bakımlarını yaptığına dair evrakları imzalar. uçak teknik açıdan release olmuştur yani teknik açıdan uçmaya hazırdır.
    2. aşamada dispeç uçağın mevcut teknik kapasitesi doğrultusunda, havadurumu ve hava trafik kısıtlamalarını göz önünde bulundurarak rota, yakıt planlaması yapar ve havadurumu, (bkz: notam), uçuşun rotasının ve yakıt bilgilerinin mevcut olduğu planlar, uçağın yükleme, ağırlık merkezi balans bilgilerinin, vs. bulunduğu uçuş zarfını hazırlar ve altına imzasını atar.
    3.aşamada pilotlar dispeç ofise gelir. dispeçerden seferle alakalı brifing alırlar. kaptan da uçuş planına sorumluluğu paylaştığına dair imza atıp dispeçin elini sıktığı anda artık sefer dispeç release olmuştur, sefer icra edilmeye hazırdır. (dispeçer seferi kanun, yönetmelik ve manuellere uygun şekilde release ettikten sonra sefer icra edilmek zorundadır. örneğin kaptan brifing sırasında "ben uçmuyorum arkadaş bu ne biçim planlama" derse dispeçer ekip planlamayı seferin icrası için yeni kaptan bulunması hususunda uyarır ve ekip değişebilir.)
    4.aşama uçağın uçurulmasıdır. eskiden teker döndükten sonra tüm sorumluluk sadece pilotlardaydı. acars gibi teknolojilerin uçaklara adaptasyonuyla artık pilotlar havada teknisyen ve dispeç ile sürekli irtibat halindedir. günümüzde pilot havada başı sıkıştığında "houston we have a problem" diyebilmekte ve problemine en hızlı şekilde çözüm alabilmektedir.

    bunun dışında dispeçer lisansını taze tutabilmek için kokpit ekibine dahil olarak uçuş da yapar. bu bağlamda kallavi dispeçerlerin kaptanların bazılarından fazla uçuş saati olduğu doğrudur.

    gelelim kötü yanlarına. dispeçer lisansı almak zordur. sınavlara 10 kere girip belli aşamalarda elenen insanlar vardır. hadi diyelim lisansı aldın iş bulmak neredeyse imkansızdır çünkü sektör küçüktür. hadi diyelim iş de buldun işin muazzam stresi yüzünden dispeçerlerin çoğu keldir ve erken ölür.

  • sağlam kurs yerleri ve ücretleriyle ilgili bilgilendirilmem gereken meslek.

  • maddi sebepler nedeniyle eğitimlerini almayı ertelediğim zor meslek. zira kurs ücretleri epey yüksek. son vakitlerde sınav sorularının geçmişe göre zorlaştığı söylenmekte.**
    linkedin gibi yerlerde bir sürü dispeç görmeye başlayınca lisansı sokakta dağıtıyorlar ya da millette para çok heralde diye düşünmeye başladım.

ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.

Uçuş Harekat Yöneticiliği Mezunları DGS İle Hangi Bölümlere Girebilir?

Dikey geçiş sınavı olan DGS 2 yıllık bölümden mezun olan adayların 4 yıllık bölümlere geçiş yapmasını sağlayan bir sınavdır. ÖSYM tarafından hazırlanan bu sınava giren adaylar DGS puan türlerinden tercih edecekleri bölümü ilgilendiren puan türünden yeterli puanı elde etmeye çalışırlar.

Tercihiniyap Forum Tekrar Aktif Tıklayın

YKS’ye girerek 2 yıllık bölüm tercih edecek adaylar ve 2 yıllık bölüm mezunu bireyler için yol göstermesi maksadıyla hangi bölümden mezun olununca hangi bölümlere geçiş hakkının olduğunu gösteren yazıları hazırlamaya devam ediyoruz. Bu yazıda da 2 yıllık uçuş harekat yöneticiliği bölümü mezunlarının hangi 4 yıllık bölümlere geçiş hakkının bulunduğunu ve bunun için nasıl bir yöntem izlenmesi gerektiğini izah etmeye çalıştık.

UÇUŞ HAREKAT YÖNETİCİLİĞİ MEZUNLARI HANGİ BÖLÜMLERE GEÇİŞ YAPABİLİR, UÇUŞ HAREKAT YÖNETİCİLİĞİ DGS BÖLÜMLERİ NELERDİR?

Yukarıda da söz ettiğimiz gibi 2 yıllık bölüm mezunu adaylar 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapmak içim DGS’ye girer ve DGS puan türlerinden puan alarak mezun oldukları bölümün izin verdiği bölümleri tercih ederler, uçuş harekat yöneticiliği mezunları da bunu yapmak istediklerinde geçiş yapabilecekleri bazı bölümler vardır. Uçuş harekat yöneticiliği mezunlarının geçiş yapabileceği uçuş harekat yöneticiliği DGS bölümleri şunlardır.

  • Hava Trafik Kontrol
  • Havacılık Yönetimi
  • Pilotaj

Bu örgün eğitim programları dışında uçuş harekat yöneticiliği bölümü mezunları Atatürk, Anadolu ve İstanbul üniversitelerinin açıköğretim programlarına geçiş de yapabilme hakkına sahiptirler. Uçuş harekat yöneticiliği mezunlarının geçiş yapabileceği DGS bölümleri de şunlardır.

  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  • Uluslararası İlişkiler
  • Maliye
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
  • İktisat
  • Kamu Yönetimi
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım
  • Havacılık Yönetimi
  • Konaklama İşletmeciliği
  • İşletme

Uçuş harekat yöneticiliği bölümünden mezun olan bireyler bu bölümleri tercih edebilirler fakat bu tercihleri yapabilmek ve bölümlere yerleşebilmek için de adayların yeterli puan almak ve bazen başka şartları da yerine getirmesi de beklenmektedir.

UÇUŞ HAREKAT YÖNETİCİLİĞİ MEZUNLARI DGS İLE GEÇİŞ HAKLARI OLAN BÖLÜMLERİ NASIL TERCİH EDEBİLİR?

Uçuş harekat yöneticiliği bölümü mezunu bir adayın listede yer verdiğimiz bölümleri tercih edebilmesi için eğer herhangi bir özel koşul ve açıklama bulunmuyorsa tercih edecekleri bölüme yetecek puanı elde etmiş olmaları yeterli olacaktır. Burada puan konusunu aydınlatmak gerekirse DGS’de 3 puan türü bulunmaktadır ve bunlar sözel, sayısal ve eşit ağırlık puan türleridir ve uçuş harekat yöneticiliği mezunları girmeyi düşündükleri bölüm hangi puan türünden tercih edilebiliyorsa o puan türünden yeterli puanı almalıdır. Yetecek puanları öğrenmek için de sitemizde yer alan atama butonunu kullanarak DGS taban puanları yazılarımızı inceleyebilirsiniz.

Uçuş harekat yöneticiliği mezunlarının girebileceği bölümlerin tercih edilebildiği DGS puan türlerini de listelemek gerekirse aşağıdaki gibidir:

  • Hava Trafik Kontrol &#;> Sayısal, SAY Puan Türü
  • Havacılık Yönetimi &#;> Eşit Ağırlık, EA Puan Türü
  • Pilotaj &#;> Sayısal, SAY Puan Türü

Açıköğretim Fakültelerinde Okutulan Bölümlerin Puan Türleri Şu Şekildedir:

  • Konaklama İşletmeciliği &#;> EA, Eşit Ağırlık Puan Türü
  • Uluslararası İlişkiler &#;> EA, Eşit Ağırlık Puan Türü
  • İşletme &#;> EA, Eşit Ağırlık Puan Türü
  • Havacılık Yönetimi &#;> EA, Eşit Ağırlık Puan Türü
  • Halkla İlişkiler ve Reklamcılık &#;> SÖZ, Sözel Puan Türü
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım &#;> SÖZ, Sözel Puan Türü
  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri &#;> EA, Eşit Ağırlık Puan Türü
  • İktisat &#;> EA, Eşit Ağırlık Puan Türü
  • Maliye &#;> EA, Eşit Ağırlık Puan Türü
  • Kamu Yönetimi &#;> EA, Eşit Ağırlık Puan Türü

Puan dışında uçuş harekat yöneticiliği mezunlarının girebileceği bölümlerde bir şart, özel koşul veya açıklama bulunuyor ise onunla ilgili dosyaya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

► DİKEY GEÇİŞ SINAVIYLA GİRİLEBİLECEK BÖLÜMLERİN ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALARI

* Uçuş harekat yöneticiliği dışında bulunan önlisans programı mezunlarının geçiş yapabildiği bölümlerin listesine de aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

► DİKEY GEÇİŞ SINAVI İLE GEÇİŞ YAPILAN BÖLÜMLERİN LİSTESİ

Uçuş harekat yöneticiliği bölümü ve iş olanakları, dikey geçiş sınavı, ÖSYM tarafından hazırlanan YKS, KPSS, YDS gibi ortak merkezi sınavlar hakkında sorular sormak, eğitim ve kariyer planlamanız konusunda destek almak için:

► funduszeue.info

** Yukarıda yer alan bilgiler ve uçuş harekat yöneticiliği mezunları hakkında yazdıklarımız ÖSYM’nin hazırladığı DGS tercih kılavuzlardan ve ÖSYM’ye ait websitesinden alınmıştır. Yapılacak bir değişiklikte ÖSYM tarafından yapılacak son duyuru esas olacaktır ve bu yüzden ÖSYM’nin resmi internet sitesini zaman zaman ziyaret etmek sizin için faydalı olacaktır.

Yazımızı Puanlamak İster misin?

Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü Nedir ve İş İmkanları Nelerdir ?

Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü Nedir ve İş İmkanları Nelerdir ?

Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü Nedir  konusunu detaylı bir şekilde anlatmaya başlayalım. Uçuş harekat yöneticiliği ikisi de özel üniversite olan İstanbul Gelişim Üniversitesi ile Kapadokya Meslek Yüksekokulu’nda okutulmakta olan bir bölümdür. Bu üniversitelerde tam veya yarı burslu olarak okuyabilmek mümkündür. Bölümün amacı hava yolları şirketlerinde yolcu ve kargo bölümlerinde görev alabilecek mesleki personel yetiştirmektir. Eğitim 2 yıl süre ile gerçekleştirilmektedir ancak hazırlık bölümü okutulursa eğitim üç yıla çıkar. Bölümünün iş imkanları kısıtlıdır ve devlet atamaları yoktur.

Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü Tanıtımı

Uçuş harekat yöneticiliği bölümü yalnızca 2 özel üniversitede (İstanbul Gelişim Üniversitesi ile Kapadokya Meslek Yüksekokulu) bulunur ve havayolu işletmelerinin yolcu- kargo kısımlarında çalışabilecek mesleki personel yetiştirmektedir. Bölümün devlet atamaları da olmadığı için çalışma imkanları son derece sınırlıdır. Bölüm üzerinden dikey geçiş yapma imkanı mevcuttur. Dikey geçiş yapılabilecek bölümler şu şekilde sıralanabilir:

  • Hava Trafik Kontrol
  • Pilotaj
  • Havacılık Yönetimi

Bölümden mezun olduktan sonra iş bulmak isteyenlerin ilk başvurması gereken yerler havayolu şirketleridir.

 Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü İş İmkanları

2 yıl süre ile eğitim veren uçuş harekat yöneticiliği bölümü mezunlarına kısıtlı sayıda iş imkanı sunmaktadır. Bölümün devlet ataması olmadığından dolayı mezunların tek iş imkanı özel sektördür. Mezun olduktan sonra yapılması gereken ilk iş havayolu şirketlerine başvurmaktır. Bölümden mezun olanlar bu şirketlerin kargo ve yolcu bölümlerinde mesleki personel olarak çalışabilirler ve kendi alanlarına giren her işi yapmalıdır gerekir. Kamu kurumlarına bölümün şu ana kadar herhangi bir ataması gerçekleştirmemiş, kontenjan ayrılmamıştır. Bundan sonra da kontenjan ayrılması düşünülmemektedir.

Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü Tahmini Maaş Durumu

Uçuş harekat yöneticiliği bölümünden mezun olan ve özel bir havayolu şirketinde çalışmaya başlayan bireyler ila lira arasında maaş alabilmektedir. Bölümün herhangi bir kamu kurumuna ataması gerçekleştirilmediği için kamudaki maaş ücretinden bahsetmek söz konusu değildir.

Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü ÖSYM Hangi Puan Türü İle Alır ?

Uçuş harekat yöneticiliği bölümü öğrenci alımını TYT puanı üzerinden gerçekleştirmektedir.


Daha Fazla Bölüm Tanıtımı İçin TIKLAYINIZ.

Güncel Memur Alımları İçin TIKLAYINIZ.

ETİKETLER:Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü Maaş Durumu Nelerdir, Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü İş İmkanları, Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar, Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü ÖSYM Hangi Puan Türü İle Alır, Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü Tahmini Maaş, Uçuş Harekat Yöneticiliği Bölümü Tanıtımı

Meslek Yüksekokulu (MYO) Uçuş Harekât Yöneticiliği (UHY) Programı

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

 

  • UHY eğitim programı nasıl bir programdır?

UHY programı; hem YÖK tarafından onaylı “Uçuş Harekât Yöneticiliği” iki yıllık önlisans diplomasını aldığınız, hem de uluslararası geçerliliği olan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) Uçuş Harekât Uzmanı (Air Dispatcher) yetki belgesini kazandığınız bir programdır.

Dispatcher’in kelime anlamı “sevk memuru”dur. Acil durum görevlilerinin yönlendirilmesinde, ulaştırma ve lojistik hizmetlerinde, demiryollarında, deniz işletmelerinde ve havayollarında faaliyet göstermektedirler.

  • Uçuş Harekât Uzmanı “Air Dispatcher” ne iş yapar?

Uçağın performansını, uçağın alacağı yükü, uçağın yol boyunca karşılaşabileceği meteorolojik durumları değerlendirerek uçağın gideceği rotanın planlanmasına yardımcı olan, uçuş esnasında koşulların değişmesi durumunda pilotu bilgilendiren ve tavsiyelerde bulunan kişidir. Genellikle havayolu şirketlerinin uçuş operasyon veya kontrol merkezlerinde çalışırlar.

  • UHY program içeriği nasıldır?

Programı oluşturan dersler akademik ve sertifika dersleri olmak üzere iki ana başlık altında yer almaktadır. Akademik dersler; YÖK’ün zorunlu kıldığı dersler, İngilizce, havacılık ile alakalı alan seçmeli dersler ve alan dışı seçmeli derslerden meydana gelmektedir. Sertifika dersleri ise de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün (SHGM) zorunlu kıldığı, minimum ders saatleri ve içeriği yine SHGM tarafından belirlenmiş teorik ve uygulamalı derslerden oluşmaktadır.

  • Akademik dersler ile üniversite çatısı altında verilen sertifika dersleri arasındaki fark nedir?

Akademik dersler ile sertifika derslerinin tümü AKTS ve dolayısı ile Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ) sistemi içinde yer aldığından, hepsi akademik eğitimin bir parçası olarak tanımlanmaktadır. Ancak sertifika dersleri içerik ve uygulama olarak SHGM mevzuatına tabidir. SHGM UHY eğitimlerini “Onaylı Eğitim Organizasyonu” (OEO) adı verilen eğitim kurumları üzerinden yine SHGM tarafından yetkilendirilmiş öğretmenler tarafından yaptırmaktadır. Üniversitemiz bünyesinde bu eğitimler için gerekli yetki ve yetkinliğe sahip bir OEO bulunmaktadır.

  • UHY programında ders geçmek nasıldır?

Akademik dersler üniversitenin ders geçme sistemine göre, sertifika dersleri ise Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) mevzuatına göre işlem görmektedir. Sertifika dersleri paket dersler biçiminde peş peşe ve belirli bir sıraya göre alınmakta olup devam mecburiyeti bulunmaktadır. Ayrıca ders geçme notları da birbirinden farklılıklar göstermektedir. Bu sebepten dolayı üstten ders alarak SHGM’nin belirlediği standart eğitim süresinin kısaltılması gerek SHGM mevzuatı gerekse YÖK’ün alınabilecek maksimum ders kredisi kısıtlaması sebebiyle söz konusu değildir.

  • UHY programında süreç nasıldır?

Öğrenciler; akademik ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün (SHGM) mevzuatında yer alan sertifika derslerine katılıp sınavlarını geçtikten sonra SHGM’nin sınav merkezlerinde sertifika derslerine yönelik olarak sınava girerler. SHGM sınavlarından başarılı olunması neticesinde diploma ve yetkinlik belgesi birlikte alınabilmektedir. Ancak eğer öğrenci, UHY programının sınavlarından geçer fakat SHGM’nin nihai sınavından başarılı olamaz ise diploma alır ama yetkinlik belgesini alamaz. Bu durumda geçen zaman da göz önünde bulundurularak SHGM mevzuatına göre ya dışarıdan bir eğitim tekrarı yapılması ya da bir sonraki SHGM sınavına kadar beklenmesi gerekmektedir.

  • UHY programında sertifika derslerinde ne okutuluyor?

UHY programının sertifika dersleri, Ülkemizin de üyesi olduğu Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu’nun (ICAO) kaynak yayınları çerçevesinde yapılmaktadır. SHGM de bu kaynak yayınlara atıfta bulunarak eğitimin kimler tarafından ve nasıl verileceğinin belirtildiği yönetmelik ve yönergeler hazırlamakta eğitim için yetkilendirdiği Onaylı Eğitim Organizasyonlarına (OEO) hem rehber olmakta hem de denetlemektedir. OEO’lar da her dersin konusunu en ince ayrıntısına kadar belirtildiği, eğitimi ne şekilde verileceğinin ele alındığı Dispeçer Eğitim El Kitabı (DEEK) ile sertifika müfredatını işlemektedirler.

UHY programının sertifika eğitiminin mevzuatı şu temel referanslar üzerinden şekillenmektedir.

  • ICAO’nun Doc AN/ Part D-3 Training Manual Flight Operations Officers / Flight Dispatchers
  • SHGM’nin SHY-UHU () Uçuş Harekât Uzmanı Lisans Yönetmeliği (SHY–UHU)
  • OEO’nun Dispeçer Eğitim El Kitabı (DEEK)
  • YÖK mevzuatı
  • Mesleki Yeterlilik Kurumu, () Ulusal Meslek Standardı Uçuş Harekât Uzmanı (Flight Dispatcher) Seviye 5
  • UHY programında uygulamalı eğitim veya staj var mı?

SHGM mevzuatı kapsamında ve YÖK’ün Uygulamalı Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde UHY programının son döneminde bir uygulamalı eğitim bulunmakta olup o dönem için anlaşılan havayollarının uygun gördüğü operasyon merkezlerinden (İstanbul, Antalya vb.) birinde uygulamalı eğitim verilmektedir.

  • UHY programında eğitim uygulama esasları nelerdir?

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) yayınladığı Uçuş Harekât Uzmanı (UHU) Lisans Yönetmeliği (SHY-UHU) madde 17 gereği;

  • Onaylı Eğitim Organizasyonu (OEO) Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu’nun (ICAO) Doc. AN/ PART D-3 dokümanına uygun olarak hazırlanan ve SHGM tarafından onaylanan UHU (Dispeçer) Eğitim El Kitabında (DEEK) belirtildiği şekilde eğitimlerini gerçekleştirir.
  • OEO, UHU eğitimini başarıyla tamamlayan her bir aday için sertifika düzenler, fakat bu sertifika SHGM tarafından düzenlenecek UHU lisansının yerine geçmez.
  • Eğitimler, geçerli lisansa sahip UHU Öğretmenleri ve SHGM tarafından uygun görülen eğitmenler tarafından verilir ve değerlendirilir.
  • UHY programına Başvuru

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) yayınladığı Uçuş Harekât Uzmanı (UHU) Lisans Yönetmeliği (SHY-UHU) madde 18 gereği;

  • UHU lisansı (Sertifika) için bahse konu yönetmeliğin Ek-3'ünde belirtilen belgeler ile SHGM’ye başvuruda bulunulur.
  • Teorik ve uygulamalı eğitimleri ile sınavlarını tamamlayan adaylar, sınav bitim tarihinden itibaren en geç 6 ay içinde lisans tanzimi için SHGM’ye başvuruda bulunur. Belirtilen süre içerisinde başvuruda bulunmayan adayların, lisanslarının tanzim edilebilmesi için tekrar teorik ve uygulamalı sınavlara girerek bu sınavlardan başarılı olmaları gerekir.
  • SHGM, SHY-UHU yönetmeliğinde belirtilen eğitim ve sınav gerekliliklerini sağlayan adaylara UHU lisansı düzenler.
  • Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınan diğer ICAO üyesi ülkeler ve KKTC tarafından tanzim edilen UHU lisanslarının Türk lisansına dönüştürülebilmesi için, aşağıdaki gerekliliklerin sağlanması gerekir:
  • Lisanslı uçuş harekât uzmanı olarak 2 yıl tecrübesi olması,
  • UHU lisansını düzenleyen ülkenin sivil havacılık otoritesi tarafından verilen UHU lisansının SHGM tarafından teyit edilmesi,
  • SHGM tarafından yapılacak teorik ve uygulamalı sınavlarda başarılı olunması gerekir.
  • Eğitimin bütünlüğü ve denetlenebilirliği açısından, lisanslandırma işleminin eğitim alınan ülke tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Yarım kalmış ve lisanslandırılmamış eğitimlerde SHGM tarafından herhangi bir şekilde kredilendirme/kabul işlemi yapılamaz.
  • UHY programına başvuru için ön şartlar nelerdir?

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) yayınladığı Uçuş Harekât Uzmanı (UHU) Lisans Yönetmeliği (SHY-UHU) madde 19 gereği;

  • UHU lisans eğitimine başlayabilmek için aşağıdaki şartlar aranmaktadır:
  • En az lise veya dengi okul mezunu olunmalıdır.
  • Aday, eğitimi takip edebilecek ve sınavları tamamlayabilecek düzeyde İngilizce bilgisine sahip olmalıdır. Eğitim kuruluşu, adayların İngilizce seviyelerinin yeterliliğinin tespitine yönelik bir prosedür geliştirerek UHU (Dispeçer) Eğitim El Kitabına (DEEK) dahil eder.
  • Görevini icra etmeye engel olacak bir sağlık sorunu olmamalıdır. UHU sağlaması gereken sağlık gereklilikleri, SHGM tarafından ayrıca belirlenir.
  • UHU lisansı alabilmek için aşağıdaki nitelikler aranır:
  • En az 21 yaşında olmak,
  • SHY-UHU yönetmeliğinin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen suçlardan hüküm giymemiş olmak. Durumları lisans tanziminden sonra değişerek 5 inci maddesinin ikinci fıkrasında şartları sağlamadığı veya lisans tanzimi sırasında gerçeğe aykırı belge sunduğu tespit edilenlerin, UHU lisansları iptal edilir.
  • UHY programı sertifika derslerinin sınavları nasıl yapılmaktadır?

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) yayınladığı Uçuş Harekât Uzmanı (UHU) Lisans Yönetmeliği (SHY-UHU) madde 20 gereği;

  • UHU lisans sınavları her takvim yılı içerisinde en az iki kez yapılır. Sınav ve başvuru tarihleri ile sınav yerleri, Ocak ayı içerisinde SHGM’nin internet sayfası aracılığı ile duyurulur.
  • Sınavlar, SHGM tarafından teşkil edilen sınav komisyonu tarafından yürütülür.
  • Sınav soruları, sınav komisyonu tarafından UHU soru bankasından seçilir.
  • Sınav sorularının asgari %40'ı İngilizce olarak sorulur.
  • Teorik sınavda adaylara, çoktan seçmeli soru sorulur ve toplam 2 saat 30 dakika süre verilir. Uygulama sınavında adaylara 10 adet yazılı (klasik) soru sorulur ve toplam 90 dakika süre verilir.
  • Adayların sınavlarda başarılı kabul edilebilmeleri için teorik ve uygulamalı sınavda tam puan üzerinden en az 75 puan almaları gerekir.
  • Teorik sınavda başarılı olamayan adaylar uygulama sınavına alınmaz.
  • Teorik eğitimin tamamlanmasını müteakip en geç 6 ay içerisinde uygulamalı eğitime başlanmalıdır. Bu sürenin aşılması halinde, tazeleme eğitimi alınması gerekmektedir.
  • Uygulamalı eğitim tamamlandıktan sonra, 12 ay içerisinde sınavlar için başvuru yapılmalıdır.
  • Aday en fazla 4 sınav döneminde teorik ve uygulamalı sınava girebilir. Her bir döneme ait teorik veya uygulamalı sınavlar bir diğer dönemle birleştirilemez. Sınavların 24 ay içinde tamamlanmış olması gerekir. 4 sınav dönemi sonunda da başarılı olamayan ya da 24 aylık sürede sınavlarını tamamlayamayan adayın, yetkili eğitim kuruluşundan alacağı tazeleme eğitimini tamamlamadan yeniden sınavlara girmesine izin verilmez.
  • SHY-UHU yönetmeliğine göre yetkilendirilmiş eğitim kuruluşunda, UHU eğitimini tamamlamayan adayların, teorik ve uygulama sınavlarına girmesine izin verilmez.
  • Eğitim süresi ve deneyim şartları nelerdir?

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) yayınladığı Uçuş Harekât Uzmanı (UHU) Lisans Yönetmeliği (SHY-UHU) madde 21 gereği;

  • UHU eğitimi, Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu’nun (ICAO) Doc. AN/ PART D-3'te belirtilen teorik ve uygulamalı eğitimlerin ve sınavların kapsamından daha az içerikte ve sürede olamaz.
  • UHU lisansına esas asgari teorik eğitim süreleri aşağıdaki gibidir:
  • Önceden deneyimi olmayan adaylara ayrıntısı ICAO Doc. AN/ PART D-3 dokümanında belirtilen en az saat teorik eğitim verilir.
  • Önceden deneyimi olan adaylara ayrıntısı ICAO Doc. AN/ PART D-3 dokümanında belirtilen en az saat teorik eğitim verilir.
  • Asgari CPL (Ticari Pilot Sertifikası) sahibi olan pilotlar, hava trafik kontrolörleri ve görev yaptığı işletmenin uçuş harekât biriminde bir lisanslı UHU gözetiminde asgari 2 yıl süresince çalışan adaylar, yetkili bir eğitim kuruluşunda, önceden deneyimi olanlara yönelik düzenlenen teorik eğitimi “6/11” alırlar. Bunun dışında kalan adaylar, yetkili bir eğitim kuruluşunda önceden deneyimi olmayanlara yönelik olarak düzenlenen teorik eğitimi alırlar.
  • Teorik ve uygulamalı sınavda başarısız olan adaylar ile lisansını SHY-UHU yönetmeliği hükümlerine uygun olarak yenilemeyenler, tüm teorik ders konularını içeren ve ayrıntısı UHU (Dispeçer) Eğitim El Kitabında (DEEK) tanımlanan en az 40 saatlik tazeleme eğitimi alırlar.
  • UHU Lisansının geçerliliği ne kadardır?

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) yayınladığı Uçuş Harekât Uzmanı (UHU) Lisans Yönetmeliği (SHY-UHU) madde 23 gereği;

  • UHU lisansı 2 yıl için düzenlenir.
  • UHU lisansının temdit işlemleri öncesinde başvuru sahibinin;
  • Son 2 yılda UHU görevine 12 aydan daha fazla ara vermemiş olması gereklidir. Bu durum, uçuş harekât uzmanının görev yaptığı işletme tarafından verilecek resmi yazı ile belgelenir.
  • Son 2 yılda UHU görevine 12 aydan daha fazla ara vermesi durumunda, tazeleme eğitimi tamamlanıncaya kadar lisansı temdit edilmez.
  • Son 5 yıl içinde UHU görevi yapmayan kişilerin lisanslarının yenilenebilmesi için tazeleme eğitimini tamamlamaları ve teorik ve uygulama sınavlarında başarılı olmaları gerekir.
  • UHU, görevli bulunduğu süre zarfında, lisansını ve fotoğraflı bir kimlik belgesini yanında bulundurur ve yetkililerce istendiğinde ibraz eder.
  • UHY programında eğitimler hangi yerleşke de yapılıyor?

Eğitimler dersin içeriğine göre Antalya Bilim Üniversitesinin Perge, Döşemealtı, Gülük yerleşkesi ile Karain Havaalanında yapılmaktadır.

Uçuş Harekât Uzmanı (UHU) iş imkânı; ulaşım (turizm) ve kargo (lojistik) hizmetleri ile beslenen havayolları sektörü ile doğrudan alakalıdır. Büyüyen ve gelişen havayolları sektörü daha büyük uçak filolarına ihtiyaç duymaktadır. Bu durum UHU istihdamını pozitif yönde etkilerken yeni teknolojilerin ortaya çıkması UHU istihdamını negatif yönde etkilemektedir. Ülkemiz sivil havacılık sektöründe, yolcu ve kargo taşımacılığı yapan 10 havayolu şirketi bulunmaktadır. Havayolu şirketlerinin yılında olan uçak sayısı, yılında olmuştur. Bu uçakların ’ü yolcu, 31’i ise kargo uçağıdır. Havayolu filomuzun toplam koltuk kapasitesi , kargo uçaklarının toplam yük kapasitesi de kg’dır.

Yıl

UHU lisans sayısı

Bir önceki yıla göre değişim oranı

TC tescilli havayolu filosu uçak sayısı

Bir önceki yıla göre değişim oranı

-2,4%

1,5%

5,3%

6%

-0,3%

-0,4%

-0,3%

-4,3%

 

 

 

Yukarıda yer alan tablonun UHU istihdamı hakkında kaba bir bilgi verebileceği düşünülmektedir. Mart yılı SHGM UHU sınavına katılımcı sayısı 18 kişidir.

  • UHY mezunları, Uçuş Harekât Uzmanlığı dışında havacılık sektöründe başka görevlerde de çalışabilirler mi? 

Uçuş Harekât Yöneticiliği mezunları, eğitimleri boyunca aldıkları havacılık dersleri sayesinde, havacılık sektöründe; havalimanı terminal işletmeciliği şirketlerinde, operasyon koordinasyon ve operasyon birimlerinde, yer hizmetleri şirketlerinde ve temsil-gözetim şirketlerinde, operasyon, harekât, koordinasyon ve yolcu hizmetleri birimlerinde ve havayolu şirketlerinin yer operasyonları birimlerinde çalışabilirler.  

  • UHY başvurusu için sağlık muayenesi nedir ve nerede yapılır? 

UHY olmak için başvuru esnasında; “Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yetkilendirilmiş havacılık tıp merkezlerinde yapılan muayene sonucunda, uçuş harekât uzmanı görevlerini yerine getirmeye engel teşkil edebilecek herhangi bir fiziksel ya da akli hastalığa sahip olmadığını, merkezi sinir sisteminin normal olduğunu, gözlüklü ya da gözlüksüz en az 6/9 görme keskinliğine sahip olduğunu, yeterli işitme kapasitesine sahip olduğunu, kulak, burun ve boğaz fonksiyonlarının normal olduğunu belgeleyen sağlık raporuna sahip olmak” gerekmektedir.

Bu raporun hangi hastaneler (havacılık tıp merkezleri) tarafından verilebileceğine dair güncel listeye SHGM’nİn web sayfasında yer alan, yetkilendirilmiş hastaneler sekmesi üzerinden ulaşılabilir.

  • UHY başvurusu için gereken yabancı dil seviyesi tespit belgesi nedir? 

Başvuru esnasında “Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı tarafından yapılan veya denkliği belirlenen İngilizce sınavlarının birinden en az 50 veya eş değeri puan aldığını gösterir belgeyi ibraz etmek gerekmektedir.

  • UHY hakkında daha fazla bilgi almak istiyorum nereye bakmalıyım? 
  • Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) web sayfasında yer alan Uçuş Harekât Uzmanı Lisans Yönetmeliğine (SHY-UHU),
  • Mesleki Yeterlilik Kurumunun () Ulusal Meslek Standardı Uçuş Harekât Uzmanı (Flight Dispatcher) Seviye 5 dokümanına.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası