otomatik araba nasıl durdurulur / Otomatik Araç Çalıştırma ve Durdurma Nasıl Olmalı? | DonanımHaber Forum

Otomatik Araba Nasıl Durdurulur

otomatik araba nasıl durdurulur

Ardından vitesi ileri en yüksek vitese takın. 5 veya 6. vites olması gerekir. Ayağınızı debriyajdan bir anda çekin. Böylelikle volantın kaldıramayacağı kadar iletim bir anda gerçekleşmiş olur ve motor stop eder. Ambeleye kalkan aracı stop etmenin diğer bir yolu ise motora giren hava kanallarını kapatmaktır.
Gideceğin yere varınca fren pedalına giderek artan bir basınç uygulayarak aracı tamamen durdur ve vites kolunu tekrar “P” (park) konumuna getir. Kontak anahtarını saat yönünün tersine döndürerek arabayı stop ettir.

Otomatik vites hangi konumda stop edilir?

Arabayı durdurma: Öncelikle araba tamamen durduktan sonra Frene basılı halde Vites konumunu N moduna alıyorum. N moduna aldıktan sonra el frenini çekiyorum. frene basılı halde vites modunu P konumuna alıp kontak kapatıyorum.

Otomatik araba viteste bırakılır mı?

Otomatik Araba Park Halinde Hangi Viteste Bırakılır? Tam otomatik ve yarı otomatik araçlarda çoğu model vitesi P konumuna almadan aracın stop edilmesine izin vermez. Bu şanzımanlarda ilk el freninin çekilerek vitesin P moduna alınması yeterli olacaktır.

Aracı durdururken neler yapılır?

Düz vitesli olan otomobillerin yollarda durdurulması için öncelikle gazdan ayağın çekilmesi gerekir. Daha sonra ise fren pedalına basılarak aracın hızı düşürülür. Debriyaj frenine en sonuna kadar basılır ve aracın durdurulması sağlanır. En son olarak ise el frenini çekilir ve araç bütünüyle durdurulur.

Otomatik araba geri kaçırır mı?

Motor torkunu şanzımana iletebilmesi için tork konvertörünün sıvıya ihtiyacı vardır. Ayrıca, iç basıncı üretmek ve çeşitli dişlileri hareket ettirebilmek için yeterli sıvı bulunmalıdır. Şanzımandaki sıvı seviyesi düşükse, aracı ileri veya geri vitese taktığınızda birkaç saniyelik gecikme yaşanacaktır.

Otomatik vites frene basmadan çalışır mı?

Otomatik vites arabalarda sadece iki pedal olduğunu unutmamak. Frene basmadan aracın kontağını çeviremeyeceğinizi unutmamak. Frene basmadan aracın viteslerini değiştiremeyeceğinizi unutmamak.

Otomatik vites D istop eder mi?

otomatik şanzımanlı araçların kalkışta stop etmesi normal değildir.çünkü herhangi bir sebep ile stop etme eğilimine giren aracı ecu veya diğer sistemler rölantiyi yükselterek stop etmeyi engeller.

Otomatik vites araba boşta itilir mi?

Ancak otomatik vitesli araçlarda iterek araç çalıştırma yöntemi uygulanamaz. Eğer şanzıman arızası varsa ve araç viteste kaldıysa, çekiciyle o aracı taşımak gerekir. Bu durumda vites N pozisyonuna alınamadığı için, Shift Lock / Release adı verilen butona basılır ve aracın şanzımanı boşa çıkarılır.

El frenini Çekmezsek ne olur?

el frenini çekmezseniz araba yokuş aşağı cm kayar (ki farkedilecek bir kaymadır bu) ve lank diye araba kendisini durdurur. bunu önlemek ve otomatik severler de arabanın el frenini çekebilsinler diye (gerçi bu sefer çekme değil basma eylemini uyguluyorsunuz) arabanın en sol tarafına el freni pedalı yapmışlar. aracı

Yarı otomatik araç park halinde hangi viteste bırakılır?

Çoğu yarı otomatik otomobilde, vites “P” olarak ayarlandığında park freni devreye girer.

Arabayı durdururken debriyaja basılır mı?

arkadaşın sorusunun cevabıda; normal yavaşlamak için debriyaja basmaya gerek seafoodplus.info ışığı gibi yerlerde durmak için önce frenle araaç yavaşlatılır,sonra durmaya yakın debriyaja basıp boşa atılır. ani frenlerde ise kesinlikle debriyaj ve frene aynı anda basılmalıdır.

Debriyaj arabayı durdurur mu?

Bu sebeple aracınızı durdurmak istediğinizde, ayağınızı debriyaja basarak tekerlekler ile motor arasındaki bağlantıyı kestikten sonra vitesi boşa almanız gerekiyor. Böylelikle arabayı stop ettirmeden durdurabilirsiniz.

L Park nasil yapilir anlatim?

Giriş esnasında sol ve sağ yan aynanız yardımıyla dubalar ile aranızdaki mesafeyi kontrol etmeli, bir aksilik durumunda direksiyonu konumunuza göre döndürmelisiniz. İki duba arasına sürtmeden oturduğunuz takdirde L parkı başarılı bir şekilde yapmış sayılacaksınız.

Yarı otomatik vites geri kaçırır mi?

Yarı Otomatik Araçlar Geri Kaydırırmı? Yarı otomatik vitesli arabalarda yokuşlarda ve rampalarda geri kaydırma yapar. Araba Firmaları bunun önüne geçebilmek için yokuş kalkış desteği sistemini geliştirdiler.

DSG şanzıman geri kaçırır mı?

Ama yarı otomatik Dsgde de aracın autohold kapalı iken snye geriye kaçırması normal taki kavramayı gerçekleşene seafoodplus.info araçta normal olarak 1 sn geriye kaçıyor sonra kavrama başlıyor durup ileri gidiyor (bunlar olurken hiç gaz vermiyorum rölantide gidiyor) buraya kadar her şey normal sonra 2 sn sonra araç

CVT şanzıman geri kaçırma yapar mı?

cvt şanzımanda tork konvertör var. bu ne demek sürekli lastiğe güç aktarımı var. normal yokuşlarda araç kaçmaz. fakat çok dik yokuşlarda geri kaydırma yapar.

Kullan&#;m rahatl&#;&#;&#; ve konfor nedeniyle hem Türkiye'de hem dünyada otomatik vitesli otomobil sat&#;&#;lar&#; art&#;yor. Öyle ki y&#;l&#;n&#;n ilk 6 ay&#;nda sat&#;lan her 10 otomobilden 7'si otomatik vites olmu&#;tu. Temmuz 'de sat&#;lan otomobillerin yüzde 77,1'ini otomatik &#;anz&#;manl&#;, yüzde 22,9'unu manuel &#;anz&#;manl&#; otomobiller olu&#;turdu. Bu makalede otomatik vites araba nas&#;l kullan&#;l&#;r sorusu için pratik yan&#;tlar veriyoruz. &#;&#;te bilinmesi gereken ilk bilgiler

Sol aya&#;&#;n&#;za dikkat edin

Manuel bir araba sürerken, sol aya&#;&#;n&#;z yaln&#;zca debriyaj pedal&#; için kullan&#;l&#;r. Otomatik arabalarda debriyaj pedal&#; yoktur. Bu nedenle ilk kez otomatik vitesli araç kullananlar&#;n hemen al&#;&#;mas&#; gereken durum budur. Bu nedenle sol aya&#;&#;n&#;z&#; unutun; soldaki fren ve sa&#;daki gaz pedal&#; için sadece sa&#; aya&#;&#;n&#;z&#; kullan&#;n.

Freni ihmal etmeyin

Ço&#;u otomatik vitesli araba D'de ya da R'de iken yava&#; yava&#; ileri ya da geri gider. Buna rölanti h&#;z&#; denir, bu nedenle park ederken veya yava&#; akan trafikte sa&#; aya&#;&#;n&#;z&#; frenin üzerinde tutmay&#; unutmay&#;n.

OTOMAT&#;K V&#;TESL&#; ARAÇTAK&#; &#;&#;ARETLER

Ço&#;u otomatik &#;anz&#;mandaki yer alan 'P' (park), 'R' (geri), 'N' (bo&#;) ve 'D' (sürü&#;) ifadelerinin anlamlar&#; ise &#;öyle:

-Park (P): Yolculuk bitince kullan&#;l&#;r. Araçtan inmeden önce P'ye al&#;rsan&#;z &#;anz&#;man&#; kilitler ve kaymay&#; önler. Yine de park ederken el frenini çekmeniz gerekir.
-Geri (R): Geriye gitmek için kullan&#;l&#;r.
-Bo&#; vites (N): Bo&#; vites, manuel &#;anz&#;man&#; vitesten ç&#;karmakla ayn&#; &#;eydir. Hareket halindeyken seçilmemelidir ancak k&#;sa bir süreli&#;ine durdurulursan&#;z el freni ile birlikte kullan&#;labilir.
-Sürü&#; (D): Arac&#;n ileri gitmesini sa&#;lar. Vitesleri otomatik olarak seçecektir.

Baz&#; otomatik vites kutular&#; birinci veya ikinci vitesi seçme seçene&#;i de sunar. Bu, özellik örne&#;in dik bir yoku&#;tan a&#;a&#;&#; sürü&#; gibi h&#;z&#;n&#;z&#; dü&#;ük tutmak için vites kutusunu kullanmak istedi&#;iniz durumlarda yard&#;mc&#; olabilir. Baz&#; durumlarda kalk&#;&#;ta devri dü&#;ürmek ve patinaj&#; önlemek için de kullan&#;labilir. Baz&#; durumlarda karl&#; havalarda tercih edilmektedir.

Ayr&#;ca
-S: Spor modunda sürü&#; için kullan&#;l&#;r. Arac&#;n h&#;zlanma h&#;z&#;n&#; art&#;r&#;r. Araç h&#;z seviyesini en üst düzeye ç&#;karmak için genellikle daha uzun bir viteste kalacakt&#;r.
-L: Dü&#;ük modu ifade eder. Bu, araca daha fazla güç ve daha az h&#;z için daha dü&#;ük bir viteste kalmas&#;n&#; söyleyecektir. Bu, çekme ve dik yoku&#;larda yard&#;mc&#; olacakt&#;r.

OTOMAT&#;K V&#;TESL&#; ARABA NASIL KULLANILIR?

Ço&#;u otomatik &#;anz&#;man, 'P' (park için), 'R' (geri), 'N' (bo&#;) ve 'D' (sürü&#;) aras&#;nda seçim yapman&#;za izin verir.

  • Emniyet kemerinizi ba&#;lay&#;n ve aynalar&#;n&#;z&#; kontrol edin.

  • Sa&#; aya&#;&#;n&#;z&#; sol pedala (fren) koyun ve a&#;a&#;&#; do&#;ru bast&#;r&#;n.

  • Anahtar&#; çevirerek veya ba&#;lat dü&#;mesine basarak arabay&#; çal&#;&#;t&#;r&#;n

  • Aya&#;&#;n&#;z hala frendeyken vitesi 'D' (ileri gitmek istiyorsan&#;z) veya 'R' (geri gitmek istiyorsan&#;z) konumuna getirin.

  • Aya&#;&#;n&#;z&#; frenden kald&#;r&#;n. Ayak frenden çekilince ço&#;u otomatik vitesli araba ileriye gitmeye ba&#;lar.

  • H&#;z kazanmak için sa&#; aya&#;&#;n&#;z&#; gaz pedal&#;na hafifçe bast&#;r&#;n.

  • Hareket ettikten sonra, vites kutusu duruma göre do&#;ru vitesi seçecek ve tüm zor i&#;leri sizin için yapacakt&#;r.


OTOMAT&#;K V&#;TESL&#; ARABAYI DURDURMA

  • H&#;z&#; azaltt&#;&#;&#;n&#;zda, otomatik &#;anz&#;man sizin için vites küçültecektir.

  • Araba durana kadar fren pedal&#;na bas&#;n.

  • Dururken aya&#;&#;n&#;z&#; frende tutun ve kolu 'P' konumuna getirin.

  • El frenini çekin (Dü&#;me de olabilir)

  • Ard&#;ndan konta&#;&#; kapat&#;n

İlgili GaleriPara bile yetmiyor: Ferrari sürmek için kabul etmeniz gereken 9 kural Galeriye Gözat

Günümüzde rahatça araç kullanmak isteyen tüm sürücüler artık otomatik vitesli araçları tercih ediyor. Otomatik  vitesin anlamı, vitesin sizin iradenize gerek kalmadan otomatik olarak değiştirilmesi şeklinde açıklanabilir. Otomatik vitesli bir araca bindiğinizde araçta vites kolu ve debriyaj pedalı olmadığını, sadece iki pedal bulunduğunu görebilirsiniz. Manuel vitesli araç kullanırken endişe yaşayan sürücüler dahil herkes bu yeni teknolojili araçlarla konforlu ve güvenli bir sürüş deneyimi elde edebilir. 

Otomatik Vites Nasıl Çalışır?

Manuel vitesli araçlarda, vites değiştirirken motor öncelikle debriyaj kavramasıyla boşa alınmalıdır. Otomatik vitesli araç modellerinde ise motorla bağlantıyı kesecek bir debriyaj kavraması olmadığı için direkt olarak tork konvertörü devreye girer. Tork konvertörü, motordan aldığı gücü şanzımana aktarmakla görevlidir. Motorun gücü, debriyaj kullanılmadan tekerleklere iletilir. Otomatik şanzıman içerisinde servo, planet dişli sistem, diferansiyel ve yağ pombası kademeleri gibi farklı parçalar da vardır. Sistemin daha iyi işleyebilmesi için içerisinde yer alan bu parçaların mutlaka uyumlu şekilde çalışması gereklidir. Tork dönüşümündeki değişime bağlı motorun araca verdiği güç ve şiddet de değişime uğrar. 

Otomatik Vites Harfleri

Otomatik vitesli araçlarda, viteslerin her biri harflerle ifade edilir. Özellikle düz vitesten otomatik vitese geçen sürücüler, ilk zamanlarda otomatik vites harflerin anlamları konusunda sıkıntı yaşayabilirler. Ancak devamlı pratik yaparak harflerin ne anlama geldiğini ve hangi durumlarda kullanıldığını kolayca kavrayabilmek mümkündür.

R (Reverse): Aracın geri vitesi R harfiyle açıklanır. Geri geri giderken öncelikle aracı durdurduğunuzdan emin olmalı ve ardından da bu R pozisyonuna getirmelisiniz. 

D (Drive): Aracı hareket ettirirken D vites kolu devreye girer. Önce el freni indirilir ve kontak anahtarı çevrildikten sonra vites kolu D'ye getirilerek aracın hareket etmesi sağlanır. 

S veya O (Speed, Overdrive): Hızlı veya spor kullanım butonları olarak bilinir. Aracın bu butonları devredeyken devir aralığı yükselir, yakıt harcaması maksimum seviyeye çıkar ve hızlanma artar. 

P (Park): Aracı tamamen durdurduktan sonra P pozisyonuna getirerek park etmeniz gerekir. Ancak P pozisyonuna getirmeden önce aracın hasar görmemesi adına tam durduğundan emin olmalısınız.

N (Neutral): Aracı beklerken boşa almak için kullanacağınız vites kolu N işaretidir. Örneğin kırmızı ışıkta beklerken aracınızı N pozisyonuna alabilirsiniz. 

Otomatik Vitesli Araba Nasıl Kullanılır?

Otomatik vites araç kullanımı esnasında daha güvenli sürüş için kalkışa çok dikkat etmenizde fayda vardır. Mümkün olduğu kadar sert kalkışlardan kaçınmaya özen göstermelisiniz. Aksi taktirde aracınızın şanzımanı kısa sürede zarar görebilir.  Aracı hareket ettirmeden önce kendinizin ve araçtaki diğer kişilerin güvenliği için emniyet kemerinizi takmalısınız. Ardından aynanızı ve direksiyonunuzu kendinize uygun pozisyona getirdikten sonra marş için kontağınızı çevirmeniz gereklidir. Ancak el freninin çekili olduğundan ve vites kolunun P pozisyonunda olduğundan emin olmalısınız. 

 Aracı Hareket Ettirmek ve Kalkışa Geçmek

Motorun çalışmasından sonra sağ ayak frene basılarak vites kolunu D kısmına getirilir. Ardından sağ ayak fren pedalında dururken, el freni indirilip yol durumuna göre hareket edilir. Devrinizi artırmak istiyorsanız gaz pedalına hafif şekilde basabilirsiniz. Kısacası tek yapmanız gereken fren ve gaz pedalını kontrol etmekten ibarettir. Aracınız zaten kendi vites değişimini yapacağı için yola rahatlıkla hakim olabilir, güvenli ve her kullanımda keyifli bir sürüş yapabilme fırsatı yakalayabilirsiniz. 

Otomatik Vitesli Araçla Yokuş İnmek ve Çıkmak

Peki, otomatik vites araba yokuşta nasıl kullanılır? Otomatik vitesli araçları yokuşta kullanırken birkaç hususa dikkat etmeniz önemlidir. Yokuş inerken aracınız kolay şekilde hızlanır. Ancak çok hıza ihtiyacınız yoksa vitesi kendinize göre manuel şekilde ayarlayabilirsiniz. Böylelikle frene çok basmanıza gerek kalmayacaktır. Yokuşu çıkarken gaza biraz fazla basmanın büyük bir avantajı vardır.

Pedalın sonuna kadar bastığınızda şanzımanın gücü kolaylıkla artırılabilir. Otomatik vitesli araçlarla yokuşta durmak da çok basittir. Çünkü bu tür araç modellerinin genelinde geri kaydırmayı önleyici bir sistem bulunur. Hatta sürücülerin pek çoğu, düz vitesli araçlarda genellikle geri kayma endişe yaşadıkları için otomatik vites araba kullanımı esnasında daha rahat edebilirler. 

Geri Geri Gitmek ve Manevra Yapmak

Manevra yapmak için araç hareketsiz hale gelinceye kadar durmasını beklemelisiniz. Aksi halde aracın şanzıman dişlileri deforme olarak sizi maddi açıdan zarara sürükleyebilir. Araç durdurma işleminden sonra vites kolu "R" pozisyonuna getirilir ve geri vites lambası yanarak hem size hem de arkadaki araçlara uyarı verir. Arkanızdaki alanın boş olduğundan emin olduktan sonra da aynalardan yardım alarak manevra yapabilir ve ardından ayağınızı fren pedalına basarak aracı tamamen durdurabilirsiniz.

Otomatik Vitesli Aracı Park Etmek

Eğer aracı park edecekseniz vites kolunu "P" pozisyonuna ayarlayarak el frenini çekmeniz yeterlidir. Hayati bir risk yaratmamak için vites D konumundayken, P veya R konumuna getirmemeniz gerektiğini aklınızdan çıkarmamalısınız. 

Otomatik Vites Çeşitleri Nelerdir?

Otomatik vitesli araçlar, çalışma prensiplerine göre tam otomatik, sürekli değişen oranlı, yarı otomatk ve çift kavramalı olarak çeşitli türlerde değerlendirilir. 

Tam Otomatik Şanzıman: Tıpkı bir bilgisayar gibi hangi vites kolunun ne zaman kullanılacağına kolayca karar vermenize yardımcı olur. Land Rover, BMW ve Jaguar, bu tam otomatik şanzımanın 8 ileri versiyonunu kullanan premium araç markalarından birkaçıdır.

Yarı Otomatik ŞanzımanSistem aynı manuel vitesli araçlardaki yapıya benzer. Ancak debriyaj kontrolü elektronik bir bilgisayar tarafından yönetilir. 

Çift Kavramalı Otomatik ŞanzımanVites değişikliği, çift debriyaj kontrolüyle yapılır. Tamamıyla elektronik bilgisayar tarafından işletilen çift kavramalı şanzımanlarda, debriyajlardan bir tanesi çift sayı geçişlerine, diğeri ise tek sayı geçişlerine imkan verir. 

Sürekli Değişen Oranlı ŞanzımanSürekli değişen oranlı viteslerin diğer şanzıman türlerinden en önemli farkı vites parçaları arasında dişlilerin bulunmamasıdır. Dişli yerine birisi tekerleklere, diğeri ise araç motoruna bağlı olan sivri uçlu iki metal koni yer alır. 

Otomatik vitesli aracınızla mükemmel sürüş deneyimi yaşarken diğer yandan da kendinizi güvende hissetmek istiyorsanız hemen güvenilir sigorta şirketlerinin tekliflerini karşılaştırın, ihtiyacınız olan sigorta ürününü uygun fiyata  alın! Sigortaladıseafoodplus.info'dan teklif alarak ya da 9 numaralı müşteri hizmetleri hattıyla iletişime geçerek kasko sigorta teklifleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir