hamilelikte tarçınlı su içilirmi / Hamilelik ve Gebelikte Beslenme | Sağlık Rehberi | Medilife Sağl

Hamilelikte Tarçınlı Su Içilirmi

hamilelikte tarçınlı su içilirmi

Çubuk tarçınlı su ne kadar tüketilmeli? Tarçınlı su günde kaç bardak içilir?

Tarçın, defnegiller familyasına ait, yaprak dökmeyen, aromatik ve kokulu bir ağaçtır. Lezzetli ve şifalı bir baharat olarak kullanımı antik Mısır'a kadar gitmektedir. Kolesterolü düşürme, kan dolaşımını düzenleme, bağışıklığı arttırma, ağrı kesici ve kas gevşetici, kemiklerini güçlendirme, mideyi rahatlatma gibi özellikleri bulunan tarçın aynı zamanda kilo vermeye de yardımdır. Kullanım alanı oldukça geniş olan tarçın, vitamin ve mineraller konusunda da zengindir. İçerisinde A, C, E ce K vitaminlerinin yanında çinko, demir, kalsiyum, magnezyum, manganez ve potasyum bulunmaktadır.

ÇUBUK TARÇIN SUDA NASIL KULLANILIR?

Tarçınlı su, kilo vermeye yardımcıdır. Aynı zamanda regl sancılarını hafifletir, sindirimi düzenler, kolesterolü düşürür ve baş ağrısına, boğaz ağrısına, öksürüğe iyi gelir. Yapılışı ise oldukça kolaydır:

5 su bardağı suya 4 tane çubuk tarçın eklenir ve kaynatılır, uzun süre kaynaması şart değildir. Bu suyu her susadığınızda içebileceğini gibi sabahleyin aç karna ya da gece uykudan önce büyük bir bardak olarak da içebilirsiniz. Bu yöntem en fazla 2 hafta kullanılmalıdır. 2 haftadan sonra bir süre ara verilmesi önerilmektedir.

ÇUBUK TARÇINLI SU NE KADAR TÜKETİLMELİ?

Çubuk tarçınlı suyu litrelik şişe veya sürahilerde hazırladığınız takdirde sürekli içebilirsiniz. Yine de dikkatli olmakta fayda vardır. Her şeyin fazlasının zararlı olduğu için tarçını da kontrolsüz ve fazla tüketmek kabızlığa yol açabilir. Yüksek tansiyon hastalarının ilaçlarının etkisini arttırabilmektedir. Bu yüzden tüketim miktarı için doktorunuza danışmanız en iyisi olacaktır.

TARÇINLI SU GÜNDE KAÇ BARDAK İÇİLİR?

Tarçınlı suyun günde en fazla 2 litre tüketilmesi önerilmektedir. Bu da 10 su bardağına eşittir. Bu miktarı aşmamak ve çubuk tarçınlı suyu en fazla 2 hafta boyunca tüketmek oldukça önemlidir.

BİR ÇUBUK TARÇIN KAÇ KEZ KULLANILIR?

Bir çubuk tarçın sadece bir kullanımlık değildir. Çubuk tarçınlar dört kereye kadar kullanılabilmektedir. Dört kereden sonrasında çubuk tarçınınızı değiştirmeniz gerekmektedir. Çubuk tarçın kaynatılmaya devam edildiği takdirde aromasını, içerdiği vitamin ve mineralleri kaybedecektir.

ÖDEM ATMAK İÇİN TARÇINLI SU

Ödem atmak için kullanılan tarçınlı suyun birçok farklı tarifi vardır. Bu karışımlarda çubuk tarçın ya da toz tarçın kullanılabileceği gibi isteğe göre limon, zencefil ve zerdeçal da eklenebilir. Limonlu tarçınlı suyun kan şekerini dengede tuttuğu ve ani acıkmaların önüne geçebildiğini unutmayın. İşte sizin için hazırladığımız birkaç tarçınlı su tarifi:

  • adet çubuk tarçını 5 bardak suya ekleyip yaklaşık 10 dakika kaynatın. Ocağı kapatmaya yakın isteğe göre defneyaprağı, karanfil, zencefil ya da zerdeçal ekleyebilirsiniz. Soğuduktan sonra gün içerisinde tüketin. Yine isteğe göre içmeden önce limon koyabilirsiniz.
  • ml. kadar suya 1 tatlı kaşığı toz tarçını ekleyin ve kaynatın. (Bir su bardağına bir tatlı kaşığı tarçın olarak ayarlayıp miktarı çoğaltabilirsiniz.)

TARÇINLI SU KAYNATMADAN İÇİLİR Mİ?

Kaynatmadan da tarçınlı su yapabilmek mümkündür. Daha pratik bir tarif olarak 1 litre suyun içine 1 tatlı kaşığı tarçın atarak karıştırıp tüketebilirsiniz. Ya da 1 litre ılık suyun içine adet çubuk tarçın atıp bekletebilir, gün içerisinde tüketebilirsiniz. Yine isteğe göre içine antioksidan özellik taşıyan limon ekleyerek bu karışımı daha güçlendirebilirsiniz.

Hamilelikte bitki çayı içilir mi? Gebelikte zararlı bitki çayları nelerdir?

Hamilelikte bitki çayı içmenin bilinmeyen zararları nelerdir?

Sağlıklı bir gebelik için hamilelikte yenilenlere ve içilenlere azami dikkat edilmelidir. Hamilelikte en çok tüketilen besinlerden biri de bitki çaylarıdır. Peki hamilelikte hangi bitki çayları içilebilir? Hangi bitki çayları hamilelere yasaktır? Türkiye Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Selin Çetinkal bu hususta şu bilgileri verdi:

Hamilelikte bitki çayı tüketiminde dikkat etmeli, rastgele her bitki çayı hamilelikte içilmemelidir. Ahududu, sinameki, fesleğen gibi bitki çayları rahmi uyarıp düşük yapma, erken doğum, kanama gibi komplikasyonlara neden olabilir. Hamilelikte güvenle içebileceğiniz bitki çay çeşitleri şöyledir:

HAMİLELİKTE HANGİ BİTKİ ÇAYLARI İÇİLEBİLİR?

Hamilelikte tüketilmesi güvenli olan bitki çayları şöyledir:

  • Ihlamur çayı: Grip, nezle, sinüzit gibi solunum yolu hastalıklarına şifa olur.
  • Papatya çayı: Kalsiyum ve magnezyum oranı yüksektir, ayrıca uykusuzluk ve eklem iltihabına da iyi gelir.
  • Melisa çayı: Yatmadan önce bir fincan içilmesi uyku sorunlları olan gebelerde rahat uykuya yardımcı olur.
  • Kuşburnu: Çok iyi bir C vitamini kaynağıdır ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur.
  • Normal siyah çay
  • Elma, portakal çayı
  • Zencefil çayı: Zencefil, hamilelik sırasında sabah bulantılarını gidermek için yaygın olarak kullanılır ve araştırmalar bu amaç için kullanımının güvenli ve etkili olduğunu göstermiştir.
  • Nane limon çayı: Mide bulantısını/ sabah bulantısını  ve şişkinliği gidermeye yardımcı olur.

Bu bildirdiğimiz çaylar günde fincanı geçmediğiniz sürece güvenle tüketilebilir.

HAMİLELİKTE HANGİ BİTKİ ÇAYLARI İÇİLMEMELİDİR?

Çay, dünya çapında en popüler içeceklerden biridir. Hamile kadınlar da soğuk algınlığına şifa bulmak, mide bulantısını geçirmek ve uykusuzluktan kurtulmak için bitki çaylarına başvurur. Bazı bitki çayları hamilelik için güvenlidir, bazıları ise değildir.

Hamilelikte içilmesini önermediğimiz bitki çayları şunlardır:

  • Sinameki çayı
  • Kekik çayı
  • Ahududu çayı
  • Anason çayı
  • Meyan kökü çayı
  • Lavanta çayı
  • Keten tohumu
  • Aloe vera çayı
  • Ginseng çayı

Yaban mersini , adaçayı, sinameki , keten tohumu, ahududu çayı, fesleğen, biberiye, lavanta, sarı kantaron, oğul otu, aloe vera, karahindiba, karanfil yağı, ardıç, ısırgan otu yaprağı, ginseng, melek otu, kafuriye, altınmühür, pelin, tutku bitkisi, kimyon, yasemin, safran, kedi otu, karanfil, sarı çiğdem, Akdiken, Cezayir menekşesi, mine çiçeği, barut ağacı kabuğu, kanarya otu, ökseotu, tarçın,  yarpuz, akçaağaç  gibi çaylar rahimde kasılma, düşük, erken doğum ve kanama gibi gebelik komplikasyonlarına neden olabilir.

Maydanoz çayı ve maydanoz kürü de gebelikte uzak durulması gereken besinlerdendir.

 

* OECD ülkelerinin üniversite mezunlarının dakika başına okuyabildiği kelime sayısı baz alınmıştır.

HAMİLELİK VE GEBELİKTE BESLENME

Yaşamımız boyunca her daim beslenmenin önemli olduğunu vurguluyoruz. Aynı şekilde gebelik dönemi ve beraberinde getirdiği emzirme döneminde de anne ve bebeğin sağlığı için beslenme çok önemlidir. Annenin sağlıklı bir besin alımı ile kendisini bedenen ve ruhen daha zinde hissedecektir ve dolayısıyla da bebeğinin gelişimine destek olacaktır. Yanlış beslenmenin sonucunda ise; erken doğum, ölü doğum, bebeğin bedensel gelişimi, zihinsel gelişim yetersizliği, annenin halsizlik, yorgunluk, vitamin eksikliği, vücuttaki depoların azalması ile oluşacak sağlık sorunları ve ruhen huzursuzluk yaşama gibi sorunlara neden olabilir.

Gebe annenler ilk dönemlerde yaşayacağı mide bulantısı, kusma gibi sorunlarının önüne geçmesi için azar azar ve sık aralıklarla beslenmesi gerekmektedir. Sabah kahvaltıdan önce 1 dilim yağsız peynir ve adet etimek veya galete yemelerini tavsiye ediyorum. Bu sabah ki veya günün ilerleyen saatlerinde oluşacak mide bulantısının kısmen önüne geçecektir. Mideye direk yüklenmek daha çok mide asitesini arttırabileceğinden kusma ve bulantıyı arttırabilir. Bu ufak atıştırmanın saat sonra ardından kahvaltı ile güne başlanabilir. Aşırı mide bulantısı yaşayanlar bir-iki çeşitle yemeklerinizi sınırlandırın. Çiğ sebzeleri yemekle tüketmeyiniz. Sıvı alımını yemekten yarım saat önce veya yemekten 1 saat sonra tüketin. Yemeklerinizde yağı ve baharatı kısıtlayınız.

Günlük beslenme periyodu ise yeterli ve dengeli beslenmeden oluşmalıdır. Yani düzenli olarak gün içerisinde süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, tahıl gurubu ve sebze-meyve tüketimine özen gösterilmelidir.

Günlük 3 porsiyon süt ve süt ürünlerini, en az 5 porsiyon meyve-sebze tüketimini, porsiyon tahıl gurubu ve en az porsiyonda et ve et ürünlerini tüketmelidirler.

Gebelerin ilk 3 ayında mide bulantısının önüne geçmeye yönelik beslenme programları düzenlemek gerekir. Ayrıca aşırı kilo sorunu yaşayanların ilk 3 ayında aylık kilo vermesini sağlayacak şekilde beslenme programları düzenlenir. Artık ilk 3 ayın sonunda da bebeğin gelişimi ve annenin iştah artışı ile azalan besin depolarını arttırmak amaçlı doğru ve sağlıklı beslenme hedef alınır.

Hamileliğin ilk 3 ayında kadınların BKİ (beden kitle indeksi) göre aylık gr veya 1,5 kg alması ve sonraki aylarda aylık 1,5 kg -2 kg almaları önerilir.

Gebelik sürecinde işlenmiş ürünler ,hazır gıdalar, aşırı şekerli, aşırı yağlı gıdalardan uzak kalınmalıdır. Bebeğin beslenme alışkanlığı anne karnında 4 aylık iken oluşmaktadır. Bu nedenle doğumdan sonraki gelişim sürecinde bebeğinizin sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak adına hamilelik sürecinde beslenmeye dikkat ediniz.

Özellikle son 3 ayda östrojen ve progesteron hormonuna bağlı olarak oluşan ödemler olacaktır. Günde bardak muhakkak su tüketilmeli ve tuz kısıtlanmalıdır. Turşu, salamura, sucuk, salam ,sakatat gibi tuz oranı yüksek besinlerin tüketimine dikkat edilmelidir. İlerleyen dönemlerde tansiyon sorunu ile preeklemsi riski ortaya çıkabilir.

Haftada 2 gün balık ,2 gün kırmızı et , gün tavuk veya gün baklagil yemelidirler.

Kan değerleri düşük anne adayları et tüketiminde bol yeşillik ve kilo sorunu ya da şeker hastalığı yoksa taze sıkılmış meyve suyu tüketebilirler. Çay, kahve tüketimini yemeklerden 1 saat sonra gerçekleştirmelidirler.

Gebelik döneminde düzenli kalsiyum alımı ileriki yaşlarda kemik erimesinden korur. Bu nedenle gün içerisinde 3 bardak süt veya süt gruplarından tüketilmelidir. Özellikle gece yatmadan önce 1 bardak tarçınlı süt tüketmeleri hem rahat bir uyku ve tokluk sağlayacak hem de kalsiyumun vücutta kalmasını sağlayacaktır.

Vücutta oluşan kramplar için muz, patates, kivi, çiğ badem, kakolu tatlılar, çiğ kaju gibi potasyum yüksek gıdalar tüketebilirler.

Kabızlık yaşayan gebeler posa içeriği yüksek gıdalar tercih etmelidirler. Meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketin, kefir veya probiyotik yoğurt içine keten tohumu ve yulaf ezmesi veya kuru meyveler ilave ederek tüketmeniz tavsiye ederim.

Gebeliğin 4. Ayından sonra kullanılan demir takviyeleri sütle birlikte veya yemek arasında tüketilmemelidir. Çünkü kalsiyum demir emilimini azaltır.

Emzirme döneminde ise; gebelik sürecinde olduğu gibi yeterli ve dengeli beslenme programları düzenlenmelidir. Bebeğin gelişimi ve annenin sağlığı için doğru beslenmesi ve aldığı kiloları vermesi gerekir.

Süt oluşumu için günde 2, litre arasında su tüketilmelidir. Şerbetli tatlıların, abur-cuburların yerini bol yeşillik, meyve, süt ve süt ürünleri almalıdır.

Hafta da gün olmak kaydıyla sütlü tatlı, komposto tercih edilebilir.

İlk ay bebeğin gaz sorununu önlemek için gerekirse baklagiller tüketilmemelidir. Karanabahar, brokoli, lahana gibi yine gaz yapıcı sebzeler iyice pişirilmelidir.

Kafein alımı kısıtlanmalıdır. Alkol ve sigara kesinlikle tüketilmemelidir.

Su, yulaf ezmesi, ayva, rezene çayı, susam, kuru incir, leblebi, havuç, tarçınlı ballı süt, yoğurt, kuru üzüm, ıspanak, fındık-fıstık-bade-kaju gibi yağlı tohumlar, tüm yeşillikler, turp, kuru soğan, sarımsak, hurma, havuç kısıtılı tüketilmesi şartıyla boza, tahin-pekmez tüketimi emzirme döneminde tavsiye edilen besinlerdir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası