hamilelikte catlaklari onlemek icin ne yapilmali / Hamilelikte Çatlak Neden Oluşur? Nasıl Önlenir? - funduszeue.info

Hamilelikte Catlaklari Onlemek Icin Ne Yapilmali

hamilelikte catlaklari onlemek icin ne yapilmali

Hamilelikte Oluşan Çatlakları Önleme Yöntemleri

Hamilelik Döneminde Oluşan Çatlaklardan Nasıl Kurtulursunuz

Hamilelik döneminde kadınların vücudu ister istemez bazı değişimlere uğruyor. Özellikle tüm kadınların korktuğu bir durum olan hamilelikte oluşan çatlaklar, çoğunlukla annelerin göbek ve kalça kısımlarında oluşuyor.

Hamilelikte Çatlaklar Neden Oluşur?

Hepimizin bildiği üzere, hamilelikte fiziksel ve de ruhsal pek çok değişim yaşanır. Hamilelikle birlikte meydana gelen hormonal değişim sonucunda ciltte de önemli değişimler oluşmaya başlar. Hormonlar genelde cildin daha az yağ üretmesine neden olur ve bunun sonucunda cilt kurumaya daha müsait bir yapıda olur. Ayrıca hamilelik döneminde kadınlar çift canlı olduklarından normalden daha fazla sıvıya ihtiyaç duyarlar. İhtiyaçtan daha az sıvının tüketilmesi ve cilt kurumaları hamilelik dönemi çatlaklarına neden oluyor. Ayrıca hamile kadın birden fazla ya da büyük bir bebek taşıyorsa, cilt çatlaklara yatkınsa ya da normalden fazla kilo alımı olursa hamilelik çatlakları oluşabiliyor.

Hamilelikte Oluşan Çatlaklar Nasıl Önlenir?

Öncelikle şunu söylemekte fayda var ki çatlaklar oluştuktan sonra tamamen yok etmek çok zor. Hamilelikte oluşan çatlakları önlemek ya da bu çatlakları yok etmek çok mümkün olmasa da çatlaklar daha oluşmadan bazı küçük ve etkili önlemler alınabilir.

Çocuklu Dünya hamilelik Çatlaklarını Önlemenin Yolları

Cildinizi Nemli Tutun

Bahsettiğimiz gibi hamilelik döneminde vücudun sıvıya olan ihtiyacı ve aynı zamanda kuruluk seviyesi artar. Bundan dolayı, cilt sağlığı ve çatlakları önleme adına sıvı alımını artırmak gerekiyor. Özellikle hamilelik döneminde su tüketimini arttırmak hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı için önemli. Yeterli su tüketimi, vücudu nemli tutarak cilt çatlaklarını önemli seviyede önler. Ayrıca doktor kontrolünde olması kaydıyla çatlak giderici krem kullanılabilir.

Sağlıklı Beslenmek Her Zamanki Gibi Önemli

Sağlıklı beslenmenin önemini uzunca anlatmaya gerek yok. İki can taşıyan bir anne için beslenme çok önemlidir.. Cildin esnekliği için de beslenme konusuna ekstra dikkat edilmesi gerekiyor. Bazı besinler içindeki vitamin ve minareller sayesinde cildi esnekleştirir. Özellikle E ve C vitamini içeren besinler bu anlamda faydalı olacaktır.

Çocuklu Dünya Hamilelik Bakımı

Yağlı Masaj

Hamilelikte oluşan çatlakları önleme yöntemleri arasında yer alan yağlı masajlar, cildin gerildiği bölgeleri esnekleştirir. Her evde bulunan zeytinyağı ile tüm vücuda masaj uygulanabilir. Bunun dışında kakao yağı, jojoba yağı, ruşeym yağı gibi ürünler de kullanılabilir. Özellikle kakao yağı çatlakları önlemede en çok kullanılan yağdır. Nemlendirici özelliğinden faydalanmak için her gün vücudun çatlak oluşması muhtemel bölgelerine uygulanabilir.

Diğer Küçük Ama Etkili Tavsiyeler

Spor ve egzersiz yapan hamilelerde çatlaklar daha az görülür. Fakat zorlayıcı spor ve egzersizler çatlak riskini arttırır.
Bölgesel nemlendirici ürünler kullanılabilir. Bu ürünler derinin elastikiyetini korur.
Duş, deniz veya havuz sonrası nemlendirici kremler uygulamak da hamilelikte oluşan çatlakları önleme yöntemlerinden biridir.
Tabii tüm bu süreci doktorla beraber geçirmek ve doktor tavsiyesi ve onayı ile belirli ürünler kullanmak gerekir.

Bebeğinizin gelişimini 3 adımda öğrenmek için hemen tıklayın!
/tarafından Çocuklu Dünya Editörü

Hamilelik &#;atlaklarını &#;nlemek i&#;in bunu yapın!

Hamilelikte hızlı ve alınması gerekenden fazla kilo alan kadınlarda, gebeliğin son 3 ayında karın, göğüs, bel ve kalça bölgelerinde çatlaklara rastlanıyor. Çatlaklar açık ten renkli, lekeler ise esmer kişilerde daha belirgin şekilde görülüyor. Lekeler gebeliğin erken dönemlerinde ortaya çıkıyor, şiddeti ise lohusalık döneminde hafifliyor.

Peki hamilelik döneminde oluşan bu çatlaklar ve lekelerden kurtulmanın sırları neler?

Hamilelik döneminde çatlak oluşumu, dengeli beslenme, bol su içme ve vücudun iyi nemlendirilmesiyle önlenebiliyor. Hamilelik sonrası çatlak tedavisinde ise lazer, dermoroller ve kimyasal peeling gibi etkili yöntemler öne çıkıyor. Hamilelik dönemindeki bir başka önemli cilt sorunu olan leke tedavisinde C vitamini ve fitik asit gibi bitkisel içerikli doğal ürünlere başvuruluyor.
Leke tedavisine lohusalık döneminden sonra başlanması gerektiğini söyleyen Medical Park Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Gökhan Okan, hamilelikte oluşan çatlak ve lekelerden kurtulma yollarını anlattı:

Çatlak bir çeşit deri yırtılması

"Çatlak, derinin aşırı gerilmesine bağlı olarak, cildin elastin ve kolajen dokularındaki tahribat sonucunda ortaya çıkan bir çeşit deri yırtılmasıdır. Çatlaklar ilk oluştuklarında pembemsi görünümdedir, zamanla bu pembe çizgiler mora, soluklaşarak beyaza dönüşür. Çatlaklar sadece renk değişikliği şeklinde değil, aynı zamanda deride kabarık veya çukurlaşma şeklinde görüntü bozukluğuna da neden olabilir.

Çatlaklar açık tenlilerde daha sık görülür

Çatlaklar özellikle açık tenli kişiler, gelişme çağında ani kilo alan ve hızla boyu uzayan gençler, doğum nedeniyle karnı gerilen anneler ve genetik yatkınlığı olan kişilerde sık görülür. Gebelik çatlakları gebeliğin son aylarında en belirgin halini kazanır. Uzun süreli kortizonlu krem kullananlar ve sistemik kortizon tedavisinde olan kişiler çatlak gelişmesi açısından risk grubundadır. Karın, kalça, kolların iç yüzeyleri ve göğüs uçları çatlakların sık görüldüğü bölgelerdir. Gebelik öncesinde spor yapanlarda ve sigara içmeyenlerde çatlaklar daha az görülür.

Gebelikte dengeli beslenme, çatlak oluşumunu azaltır

Gebelik döneminde çatlak oluşmasını tamamen önleyecek bir yöntem bulunmamaktadır. Dengeli beslenmek, hızlı kilo alıp vermekten kaçınmak, düzenli ama çok zorlayıcı olmayan egzersizler, vücudun nemlenmesine önem vermek, çatlakların oluşumunun azalmasında etkilidir. Özellikle banyo sonrası mutlaka nemlendirici krem sürülmelidir. Derinin nemini, yağını artıran, elastikiyetini koruyan genellikle lokal kullanılan bir takım ürünlerle olabildiğince az oluşması sağlanabilir. Ancak mutlaka hekim kontrolünde kremler kullanılmadır.

Çatlaklara kimyasal peeling’le veda edin

Hamilelik sonrasında ise çatlak tedavisinde kimyasal peeling, dermoroller, lazer, çeşitli dermo kozmetik kremler kullanılır. Medikal olarak tretinoin (vitamin A) ve meyve asidi içeren ürünler tedavi edicidir. Vitamin A içeren ürünler emzirme süresince kullanılmamalıdır. Tedavide cilt tipi, çatlağın evresi, genişliği, bölgesi, mevsim gibi çeşitli faktörler göz önüne alınmaktadır.
Çatlaklar üç evrede gelişir: Başlangıç evresinde taze, yani renkleri mor veya soluk kırmızıdır. Bu aşamada dokuda kan dolaşımı artmıştır. Dokuda düzensiz salgılanan kolajen ve elastin üretimi tedaviyle kontrol altına alınabilecek düzeydedir. Bu evrede yapılacak tedaviler yüz güldürücüdür. Daha sonra kırmızı görüntü kendini beyaza bırakır. Beyaz aşamada yapılan tedaviler daha zor ve uzun sürede yanıt alınabilecek tedavilerdir. Ama yine de tedaviye her safhada başlamakta fayda vardır.

Leke tedavisine lohusalık bitince başlayın

Hamilelik döneminde kadınların yaşadığı cilt sorunlarından biri de lekelenmelerdir. Lekeler esmerlerde daha belirgindir. Gebeliğin erken dönemlerinde başlar, lohusalık dönemlerinde şiddeti hafifler. Hormonal değişim ve genetik faktörler lekelere zemin hazırlar.
Lekeler gebelik ve lohusalık döneminde vitamin C ve fitik asit gibi bitkisel içerikli doğal ürünlerle tedavi edilir. Lohusalık bitiminde ise kimyasal içerikli renk açıcılar ve peeling yöntemiyle lekelerde belirgin şekilde azalma sağlanır. Peeling işlemiyle lekelerde açılma sağlanırken aynı zamanda cilt de parlaklık ve sağlıklı bir görünüme kavuşur."

Doğum Çatlakları Nasıl Geçer?

Daha önce hayatında hiç cilt sorunu yaşamamış insanların bile hamilelikte başına gelen doğum çatlakları, birçok insan tarafından önlenemez ya da tedavi edilemez bir sorun olarak görülmektedir. Ancak bu yaygın inanışın aksine, uygulayabileceğiniz birkaç küçük yöntem ile hem çatlak oluşumunu engelleyebilir hem de var olan doğum çatlaklarınız beyazlamadan önce küçülmelerini sağlayabilirsiniz. Peki, çatlaklar neden oluşur ve hamilelikte çatlakları engellemek için neler yapılabilir? Öncelikle belirtmek isteriz ki hamilelikte çatlak oluşumu çok doğal bir durumdur ve siz her halinizle güzelsiniz; ancak yine de çatlaklarınızdan kurtulmak istiyorsanız, doğum çatlakları hakkındaki tüm sorularınızın cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Hamilelikte Çatlaklar Neden Olur?

Hamilelik döneminde, genellikle kol içleri, kalça, bel, göğüs ve bacak içlerinde meydana gelen kırmızı ve mor renkteki çatlakların başlıca oluşma nedenleri şöyle açıklanabilir:

  • İnsan cildi oldukça esnek olmasına rağmen hamilelikteki hızlı kilo alımı ve ödem, dermis tabakasının aşırı gerilmesine sebep olmaktadır.
  • Göğüslerde ise süt birikmesi ile oluşan ani büyüme aynı gerilmeye neden olmaktadır.
  • Bu sebeple, cilt alt dokusunda yırtılmalar meydana gelmekte ve bu yırtılmalar cilt yüzeyinde kendini kırmızı/mor çizgiler şeklinde kendini göstermektedir.
  • Bir diğer yaygın neden ise hamilelik döneminde gerçekleşen ani hormonal değişimlerdir. Bu sebeple, kilo alımını ve ödemi kontrol altına alsanız dâhi çatlak sorunu yaşamamak için önlem almanız gerekebilir.

Hamilelik Çatlakları En Çok Kimlerde Görülür?

Hamilelik çatlakları hemen hemen herkeste olmasına rağmen, aşağıda sıralanan risk gruplarında oluşma ihtimali ve çatlak görünürlüğü daha fazladır.

Araştırmalar göstermektedir ki Asyalılarda hamilelik ya da başka nedenle çatlak oluşma ihtimali siyahilere kıyasla %90 oranında daha fazladır.

  • Genetik açıdan yatkın olanlar

Özellikle ergenlik döneminde ya da önceki hamileliklerinde çatlak sorunu yaşayan kadınlar, hamilelik sürecinde çatlak sorunu yaşamaya daha yatkındır.

Hamilelik çatlaklarını önlemenin en önemli kurallarından biri yeterli sıvı tüketmektir; bu sayede, cilt de nemli kalır ve çatlak oluşumu azalır.

  • Hamilelikte hızlı kilo alan ya da sağlıksız beslenen kadınlar

Gebelikte ideal kilo alımı ortalama kilo olarak bilinmektedir ve bu kiloların büyük kısmı hamileliğin son aylarında alınmalıdır. Ancak annenin hamile kalma kilosu ideal kilosunun altında ise, 16 kiloya kadar alım da normal karşılanmaktadır.

  • Hamile kalma kilosu, ideal kilosunun üstünde olanlar

doğum çatlakları

Hamilelik Çatlaklarını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Daha önce hiç çatlak sorunu yaşamamış olsanız ya da düzenli spor yapıyor olsanız dahi hamilelik sırasında çatlaklarınız olabilir. Bu ihtimali en aza indirmek için, aşağıda sıralanan önlemleri alabilir ve hamilelik döneminizi olabildiği kadar az çatlakla atlatabilirsiniz.

  • Bol bol su için. Hamilelik döneminde içilmesi gereken su miktarı ortalama litre olarak belirlenmiştir. Ancak kendiniz için ideal olan rakamı bulmak için, mevcut kilonuzu 32 ile çarpmanız da yeterlidir. İdeal su tüketiminizi sağladığınız sürece cildinizi nemli tutabilir ve cildinizin esnekliğini arttırarak, çatlakları önleyebilirsiniz.
  • Cildinizi nemlendirmeyi ihmal etmeyin. Cildinizin nemini korumak için en iyi yöntem, yeterli su tüketimidir. Ancak nemlendirici kremler de bu konuda yardımcınız olabilir. Özellikle duştan sonra tüm cildinizi nemlendirmek, cilt kuruluklarının ve esneklik sorununun önüne geçmek için önemlidir. Ancak 20 haftadan itibaren kullanabileceğiniz bu kremleri seçerken, doktorunuza danışmayı ihmal etmemelisiniz.
  • Hamilelikte kilo artışınıza dikkat edin. Hamilelikte almanız gereken ortalama kilo olarak belirlenmiştir ve bu kiloların büyük kısmı, haftadan sonra alınmalıdır. Ancak annenin hamile kalma kilosu, ideal kilosunun altındaysa 16 kiloya kadar artış da normal karşılanmaktadır. Eğer hamilelikte hızlı bir kilo artışı yaşıyorsanız, doktorunuzla iletişime geçebilir ve beslenme listesi talep edebilirsiniz. (Hafta Hafta Gebelik rehberimizi takip ederek, her hafta almanız gereken kiloyu ve vücudunuzda gerçekleşecek değişikleri de takip edebilirsiniz.)
  • Düzenli spor yapın. Hamilelikte yapılan düzenli egzersiz, çatlak oluşumunu önlemenin yanı sıra vajinal deformasyonların önüne geçmek ve doğumu kolaylaştırmak için de oldukça faydalıdır. Düzenli kısa yürüyüşler, yoga ya da hamile pilatesi yapmanız dahi yeterli olacaktır.
  • Sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Hamileliğiniz boyunca sağlıklı beslenmeye dikkat etmeniz, dermis tabakasının esnekliğini arttırarak çatlakları önlemenin yanı sıra kilo artışınızı kontrol altında tutmanızı ve süt üretiminizi arttırmanızı da sağlar.
  • Kafein ve asitli içecek tüketiminizi azaltın. Asitli ürünleri hiç içmemek ve kafein miktarını kontrol altında tutmak, birçok cilt sorununu önler ve hamilelikteki ödem sorununu da azaltır.
  • Düzenli masaj ile kan dolaşımınızı hızlandırın. Özellikle çatlak oluşumu gözlemlediğiniz bölgelerinize, E vitamini yönünden zengin olan yağlar yardımıyla masaj yapabilir ya da duş sırasında fırça ile kan dolaşımını arttırabilirsiniz.

Ayrıntılı bilgi için: Sağlık Bakanlığı e-Kütüphanesi Gebelik ve Emziklilik Döneminde Beslenme

Hamilelik Sonrası Çatlakları Tedavi Etmek İçin Neler Yapılabilir?

Eğer hamileliğiniz sonrasında çatlaklarınız henüz beyaz/sedefimsi görüntüye bürünmemiş ve kırmızı/mor renkte ise, bazı basit yöntemlerle yüzeyle tedavi sağlayabilir ve çatlakların küçülmesini sağlayabilirsiniz. Sezaryen Sonrası Göbek Nasıl Gider? yazımıza göz atarak, hamilelik sonrasında karın bölgesindeki deformasyonları önlemek için uygulayabileceğiniz diğer yöntemleri de öğrenebilirsiniz.

  • Su tüketiminizi arttırın. Hamilelikte olduğu kadar hamilelik sonrasında da çatlaklar mücadele etmek için yeterli miktarda sıvı tüketmeniz gerekmektedir.
  • Nemlendirici ve çatlak giderici kremlerden yardım alın. Hamilelik esnasında bu kremleri kullanmak için doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir; ancak doğum sonrasında bu kremlerden rahatlıkla yardım alabilirsiniz. Sanılanın aksine, E vitamini ve gliserin açısından zengin olan bu ürünler cildinizi besleyerek çatlaklarınızın küçülmesini ve rahatsız olduğunuz görüntünün azalmasını sağlayabilir.
  • Doğal yağlardan yardım alın. Anne adayları, hamilelik esnasında bu yağlardan yardım almayı da tercih etmesine rağmen, biz hamilelik sırasında değil sonrasında kullanmanızı tavsiye ederiz; çünkü bu yağlardan herhangi birine göstereceğiniz alerjik reaksiyon gebeliğinizde sorunlara neden olabilir. Ancak doğum sonrasında, zeytinyağı, kakao yağı, hindistan cevizi yağı ya da badem yağı kullanabilir ve çatlaklarınıza masaj yapabilirsiniz.
  • Kan dolaşımınızı hızlandırın. Kan dolaşımını hızlandırmak, birçok cilt sorununda olduğu gibi hamilelik çatlaklarının tedavisinde de oldukça faydalıdır. Kan dolaşımınızı hızlandırmak için soğuk duş alabilir, duş sırasında vücudunuzu daireler çizerek fırçalayabilir ya da cildinize düzenli masaj yapabilirsiniz.
  • Düzenli spor yapmaya devam edin. Doğum sonrası koşturma nedeniyle spor yapmak birçok anneye hayal gibi görünse de 6. haftadan itibaren hafif yürüyüşler yapmaya başlayabilirsiniz. Pilates, yoga ya da vücut ağırlığı egzersizleri için ise 3. aya kadar beklemeniz tavsiye edilmektedir.

Bu yöntemler sayesinde, çatlaklarınızı olabildiği kadar azaltabilir ve rahatsız olduğunuz görüntüyü azaltabilirsiniz. Ancak, çatlaklar derinin altında oluştuğu için tamamen tedavi edilmesi doktor müdahalesi ile mümkündür.

Sıkça Sorulan Sorular

Bel ve kalçadaki çatlaklar tedavi edilebilir mi?

Evet. Evde uygulayabileceğiniz yöntemler ile yüzeysel bir tedavi sağlanabilir ve çatlaklar küçülebilir. Ancak çatlaklar derinin altında oluştuğu için, tam anlamıyla tedavi doktor müdahalesi ile mümkündür.

Hamilelikte neden çatlak oluşur?

Hamilelik çatlaklarının en belirgin nedeni, ani hormonal değişimler ve kilo ya da ödem nedeniyle cildin gerilerek dermis tabakasının zarar görmesidir.

Hamilelik çatlakları nasıl geçer?

Hamilelik boyunca ve sonrasında yeterli su alımına dikkat etmek, düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek ve kan dolaşımını hızlandırmak, hamilelik çatlaklarını önlemenin ve tedavi etmenin başlıca yöntemleridir.

Çatlak kremleri işe yarar mı?

E vitamini ve gliserin açısından zengin olan çatlak kremleri, cildin beslenmesini ve çatlak görünümünün azalmasını sağlar. Ancak, çatlaklar cildin altında oluştuğu için tam anlamıyla tedavi ancak doktor müdahalesi ile mümkündür.

Hamilelikte Çatlak Neden Oluşur? Nasıl Önlenir?

Hamilelik ile birlikte ciltte bazı değişiklikler oluşabilir. Bu değişikliklerin büyük çoğunluğu hormonal değişimler ile ilgilidir. Yüzde görülebilen renk değişimleri, avuç içlerinde kızarıklık ya da kaşıntılı deri döküntüleri nispeten daha nadir görülen değişimlerdir. Hemen hemen bütün hamile kadınlarda görülen bir diğer değişim de karnın ortasından geçen siyah bir çizginin ortaya çıkmasıdır. Ancak anne adaylarını en fazla rahatsız eden cilt değişikliği karında görülen cilt çatlaklarıdır. Ciltteki değişim ile birlikte hamilelikte çatlak oluşumu, gebe kadınların en çok şikayet ettiği durumdur.

Hamilelikte bebeğin anne karnında gelişimiyle büyüyen karın bölgesinde, derinin esnemesiyle birlikte çatlaklar oluşmaya başlar ve hamilelik sonlanana kadar da devam eder. Hamilelikte çatlak daha çok kimlerde görülür, çatlakların önüne nasıl geçilir merak ettiğiniz tüm soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Hamilelikte Çatlak Oluşumunun Nedeni Nedir?

Hamilelikte çatlak oluşumu iki nedenden dolayı oluşur. Birincisi, hamilelik nedeniyle yaşanan fiziksel değişimlerdir. Yani ani kilo alımı gibi derinin hızlıca esnemesiyle alakalıdır. Cildiniz bebeğin gelişimine adapte olmak için kasılır ve uzamaya çalışır ama bu değişime adapte olması için yeterince zaman yoktur. Bedeniniz de bu duruma ayak uydurmaya çalışırken cildinizde çatlaklar ortaya çıkar. Bu nedenle oluşan çatlaklara hamileliğe bağlı çatlak denir.  

İkinci sebep ise hormonlardır. Bu konuda farklı bilgiler olsa da cildin daha fazla su çekmesine neden olan hormonların kemikler arasındaki kolajen dokunun gevşemesine neden olduğu düşünülmektedir. Bu da cildin daha kolay çatlamasına ve hamilelikte çatlak oluşmasına neden olur.

Hamilelikte Çatlak Oluşumunun Nedenleri

  • Hamilelikte çatlak oluşumunu etkileyen en önemli unsur genetik faktörlerdir. Aile içerisinde doğum yapmış kişilerde çatlak oluşumu yaşanmışsa, büyük bir ihtimalle hamilelik döneminde de bu durumla karşılaşılacaktır.
  • Hamilelik süresince kilo artışının belirli bir düzende ilerlemesi oldukça önemlidir. Eğer ani bir şekilde kilo alınırsa, vücudun karın bölgesi başta olmak üzere çeşitli bölgelerinde çatlaklar meydana gelecektir.
  • Ani kilo artışı yaşanırken anne adayının cilt yapısının ince olması, yaşanan çatlakların miktarını da artıracaktır.
  • Beslenme düzeninin bozuk oluşu ve az miktarda sıvı tüketimi, hamilelikte çatlak oluşumuna neden olabilir.
  • Anne karnındaki bebeğin fazla kilolu olması yine çatlak oluşumunu tetikleyen nedenler arasında yer alır.

Hamilelikte Çatlak Oluşumu Ne Zaman Başlar?

Karın bölgesinde oluşan çatlaklar, genellikle gebeliğin funduszeue.infoında başlar. funduszeue.info itibari ile de yavaş yavaş bu çatlaklar artar. funduszeue.info ise karın bölgesinde derin çatlak oluşumu başlayabilir. Çünkü bu dönem de bağ dokusu daha da gerilir. Bunun sonucunda da kırmızı renkli çatlaklar oluşum gösterir.

Pek çok kadında hamileliği sırasında karın çatlakları oluşur ama bazı kadınların göğüslerinde, kalçalarında, bacaklarında, bellerinde ya da sırtlarında bile çatlaklar oluşabilir. Çatlaklar hamilelik sırasında kilo alındığında oluşur ve kalıcı olabilir.

Hamilelikte Çatlak Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte kadınların en çok endişe duyduğu konulardan biri de vücutlarında çatlak olup olmayacağıdır. Hamilelik dönemi boyunca vücutta yaşanan birçok değişim doğum sonrası eski haline döner. Ancak doğum çatlakları hamilelik döneminden kalan izlerdir ve kaybolması biraz zordur.

Hamilelikte çatlak belirtileri; deride gerilme, kaşıntı veya dökülmeler olarak ilk başta görülebilir. Bu durum genişleyen karın bölgenizin çatladığı anlamına gelebilir. Kaşıntı, gerilme veya döküntüler oluşmaya başladığında çatlak önleyici kremler ile tedbirinizi alabilirsiniz.

Hamilelikte Çatlak Oluşumunu Engellemek için Neler Yapılabilir?

Hamilelikte çatlak oluşumunu önlemek için alınabilecek en iyi önlem cildin nemini korumaktır. Bu da dengeli, sağlıklı bir beslenme ve yeterli sıvı alımı ile mümkündür. Gebelikte su tüketiminin önemi, çatlakların engellenmesinde de kendini göstermektedir. Dengeli beslenme ani ve gereğinden fazla kilo artışına engel olacağı için karın cildinin olması gerekenden daha fazla gerilmesini engelleyecektir.

Duş sırasında karnın yumuşak bir sünger ya da fırça yardımı ile dairesel hareketler ile masaj yapar şekilde ovalanması da ciltteki kan dolaşımını hızlandırarak elastikliğinin korunmasına yardımcı olabilir. Cildi aşırı kurutan sabun veya duş jeli kullanılmamalı ve banyodan sonra cilt nemlendirilmelidir.

Gebeliğin ikinci üç aylık döneminden başlayarak düzenli şekilde cildin nemlendirilmesi de alınabilecek bir diğer öfunduszeue.info amaçla piyasada satılan kozmetik ürünler kullanılabileceği gibi basit nemlendiriciler, bebe yağları ve badem yağı da kullanılabilir. Doğal yağlar cilt tarafından emilerek, cildin daha esnek olmasını sağlayacaktır.

Gebelik çatlakları; anne adayının çatlak oluşumuna engel olabilmek için gösterdiği çabaya rağmen yine de meydana gelebilir. Daha önce açıkladığımız gibi hamilelikte çatlak oluşmasına neden olabilecek en önemli faktör kalıtsal (genetik) durumlardır. Eğer hamileliğiniz bir çoğul gebelik ise karın bölgesinde meydana gelen çatlaklar kaçınılmaz bir hale gelecektir.

Hamilelikte Çatlaklar İçin Hangi Yağlar Kullanılmalı?

Hamilelikte oluşan çatlakları engelleyecek yöntemlerin başında Hamilelikte çatlak önleyici yağların kullanımları yer alıyor. Hemen hemen her anne adayının kullandığı çatlak önleyici kremler ile cildi besleyerek, olası çatlakları engellemek en büyük isteklerden biri. Ancak piyasada doğal kremler ile katkı maddeli ürünler satılabiliyor. Kullanabileceğiniz doğal kremleri ise aşağıda bulabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı

Gebelikte çatlak giderici olarak en fazla tercih edilen doğal yağlar arasında Hindistan Cevizi Yağı bir adım öne çıkıyor. Ölü deriyi atmaya yardım eden Hindistan Cevizi yağı, cildi daha nemli tutarak, esneklik kazanmasına yardımcı oluyor.

Aloe Vera

Birçok farklı durum için kullanılan Aloe Vera, hamilelik döneminde oluşan doğum çatlakları için sıklıkla kullanılan doğal bir alternatif. Cildin sıkılaşmasına ve esnemesine yardımcı olan Aloe Vera ile anne adayları karın çatlaklarının önüne geçebiliyor.

Bununla birlikte, aloe vera çiçeği, doğum sonrası çatlaklar içinde kullanılabiliyor. Hem jel hali hem de yapraklarının kullanılabiliyor olması aloe vera'yı hamilelik döneminde ve hamilelik sonrası dönemde çok daha değerli kılıyor.

Hamilelikte Çatlak Kremleri İşe Yarar mı?

Hamilelikte çatlak oluşumunu engellemek için kullanılan kremler çoğu zaman hayal kırıklığına neden olmaktadır. Çatlak kremleri genellikle deride meydana gelen hasarın boyutunu azaltmaya yardımcı olur ancak çatlağı tamamen engellemez. Çünkü hamilelikte oluşan çatlaklar genetik faktörler, vücut yapısı ve kilo alışı ile doğrudan bağlantılıdır.

Hamilelik döneminde karşılaşabileceğiniz tüm fiziksel değişimler ve sıkıntılar ile maddi-manevi baş edebilmenin en iyi yolu doğum sigortasıdır. Yakın zamanda hamilelik planlıyorsanız “Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Doğum Paketi” , hamileyseniz “Hamileyken Doğum Sigortası Alınır Mı?” başlıklı yazılarımızı mutlaka okuyun.

Sağlıkla kalın.

Yayımlanma Tarihi: 13 Temmuz Cuma

Güncellenme Tarihi: 5 Mayıs Cuma

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası