öksürükten uyuyamıyorum ne yapmalıyım / Gece öksürükten uyuyamıyorum ne yapmalıyım? Gece öksürüğü nasıl giderilir? - Beden Sağlığı

Öksürükten Uyuyamıyorum Ne Yapmalıyım

öksürükten uyuyamıyorum ne yapmalıyım

Prof. Dr. Özlü'den 'inatçı öksürük' uyarısı

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, grip ile başlayıp, ardından uzun süren öksürük ile devam eden süreci anlattı.

Pek çok solunum yolu virüsünün dolaşımda olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Özlü, inatçı öksürüğün bilinen öksürük tedavi yöntemleri ile geçmediğini ve mutlaka göğüs hastalıkları uzmanına danışılması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Özlü, "Şu ara bu tür hastalar çok geliyor. Genelde bunlar, çocuğu olan aileler. Kreşte, anaokulunda, ilkokulda başta olmak üzere okulda çocuğu olan aileler. Ya da okul çocuğu ile teması olan büyükler olabiliyor. Torun, komşu ya da yakın akraba, yeğen vesaire olabiliyor. Bu tür kişilerde sık sık tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonları var. Neredeyse biri bitmeden diğeri başlıyor. 1- 2 gün arada düzelir gibi oluyor ama ardından tekrar sendromlar başlıyor. Çok ağır bir tablo yok" dedi.

'ÇOK ATEŞLİ TABLO YOK AMA ÖKSÜRÜK ÇOK BELİRGİN'

Bu sürecin genelde ayakta atlatıldığını anlatan Prof. Dr. Özlü, "Genelde ayakta atlatılıyor ama sürekli bir burun akıntısı, boğazda kaşıntı hissi ve ağrı var. Sürekli vücutta kırgınlık, halsizlik hatta sırt ağrıları tanımlıyorlar. Sinüzit gibi yüz bölgesinde, alın bölgesinde ağrılar var. Böyle çok ateşli bir tablo yok ama öksürük çok belirgin. Bu iki şeyden olabilir; bir enfeksiyonların tekrarından olur. Çünkü tek bir virüs yok. Şu anda dolaşımda çok sayıda virüs var. Grip, rinovirüs ve Covid var; Covid dışı koronavirüsler var. Dolayısıyla okullarda bunlar çok kolay birbirine bulaştığı için topluma yayılıyor ve bir enfeksiyon bitmeden diğeri üstüne eklenebiliyor. Böyle bir tablo olabilir. Bunun dışında bizim daha çok gördüğümüz enfeksiyon sonrası uzamış öksürük ya da bronş aşırı duyarlılığına bağlı semptomlar görülebiliyor" diye konuştu.

'BULAŞICI BİR HASTALIĞA AİT ÖKSÜRÜK DEĞİL'

Uzayan öksürüğün hastalık bulaştırma gibi bir fonksiyonu olmadığını belirten Prof. Dr. Özlü, şöyle konuştu:

  • "Aslında hasta şöyle diyor; 'İyileştim, aslında iyiyim. Grip zamanındaki gibi değilim. Ateşim yok, halsizliğim yok. İştahım düzeldi, ağrım ve sızım kalmadı. Fakat kuru bir öksürük var. Rahatsız edici bir öksürük. Gün boyu nöbetler şeklinde rahatsız ediyor. Gece öksürükten uyuyamıyorum. O kadar fazla öksürüyorum ki sosyalleşmemi engelliyor.' Toplum içine çıkamıyor, insanların arasına karışamıyor.
  • Çünkü şu sıralarda herhangi biri, yanımızda öksürse; hepimiz ister istemez duyarlıyız. 'Bana da bir şey bulaştırır mı' diye düşünüyoruz. Öksüren kişi de bundan rahatsız oluyor. Bu, aslında bulaşıcı bir hastalığa ait öksürük değil. Post enfeksiyon, öksürük dediğimiz bizim enfeksiyon sonrası hava yollarında ortaya çıkan aşırı duyarlılığın neden olduğu bir nevi astıma benzer bir tablonun neden olduğu öksürüktür."

'BU ÖKSÜRÜĞÜ ARAŞTIRMAK LAZIM'

Klasik öksürük tedavilerinin uzayan öksürüklerde işe yaramadığını da aktaran Prof. Dr. Özlü, "Bu inatçı bir öksürüktür ve klasik alıştığımız öksürük giderici şuruplarla, haplarla geçmez. Halk kendi arasında buna bal, ıhlamur, adaçayı, zencefil, karanfil, zerdeçal vesaire gibi birtakım bitkisel uygulamalar yapıyor. Ama maalesef bu öksürük, bunlara da cevap vermiyor. Çünkü buradaki asıl mekanizma; hava yollarındaki aşırı duyarlılık. Bu öksürüğü araştırmak lazım. Bunu ihmal etmemek lazım. Geçer dememek lazım. Aylarca sürebiliyor. Hastanın yaşam kalitesini maalesef olumsuz olarak etkiliyor. Bir göğüs uzmanının görmesi lazım. Eğer gerçekten aşırı bir duyarlılık varsa o öksürüğe yönelik bazı tedaviler uygulanabilir. Bu öksürük tabii ki tedavi edilebilir. Yoksa çok uzuyor ve hakikaten hasta için zor olabiliyor" diye konuştu. 


ÖksürükHastalıkgöğüs hastalıkları

17 adımda &#;ocuklarda gece &#;ks&#;r&#;ğ&#;n&#; kesmenin yolları

Haberin Devamı

1- Sıcak ve kuru oda havasında burun daha çok tıkanır, öksürükler artar. Çocuğun odasını serin tutun, gece kalorifer çalıştırmayın.

2- Oda sıcaklığı gece derece, nem oranı % olsun. (Az nem öksürüğe sebep olur, Fazla nem ev tozu akar üremesini tetikler)

3- Ayak sıcaklığı ile burun sıcaklığı ve burun alerjisi arasında refleks bir ark vardır. Ayak soğuyunca, burun da soğur ve alerjik nezle belirtileri artar. Çocuğun ayağını sıcak tutun.

4- Gece üstünü açan çocuklara gövdeyi kapatacak bir tulum ya da benzer bir kıyafet, ayağı sıkmayan bir gevşek çorap giydirilebilir.

5- Yatmadan önceki saat içinde ve gece çocuğa süt, meyve veya herhangi bir yemek yedirmeyin. Sadece su içebilir.

6- Astımlı çocuklarda %90 var olduğu görülen Reflüye karşı önlem olarak, çocuğun yatak başını yerden 20 cm yükseltin veya 20 cm’lik reflü yastığı kullandırın.

Haberin Devamı

7- Gece çocuk öksürdüğünde, çocuğa öksürük kesici olarak bildiğiniz ancak çocuk midesini bozan ve reflüyü artırarak astım ve sinüziti tetikleyen Limonlu su, ballı su, zencefil-zerdeçal- limon- bal- soğan suyu- propolis karışımları vermeyin. Sadece su verin.

8- Astımda reaktif hava yolu keskin kokularla tetiklenir. Çocuğun baş ucuna soğan ya da keskin naneli kokular yerleştirmeyin.

9- Evin hiçbir odasına, mutfak cam önü dahil, sigara içmeyin. Dışarıda sigara içtiğinizde çocukla temasta önce üzerinizi değiştirin, elinizi yüzünüzü yıkayın.

Evde deterjan kokulu çamaşır asmayın. Parfüm sıkmayın. Çamaşır suyu ile ağır temizlik yapmayın.

Odasında halı veya toz tutan eşya bulundurmayın. Yatağına özel ev tozu için alerji kılıfı kullanın.

Evde küf, rutubet varsa çocuğun odasında devamlı bir hava temizleme cihazı çalıştırın.

Çocuğa hiçbir şekilde gece ya da gündüz kakaolu gıda yedirmeyin.

Evde astım için buhar ilaçları varsa, doktorunuza danışarak öksürük, atak kesici buharları devreye koyun.

Ses kısıklığı, kalın ses, köpek havlar tarzda öksürük-Krup atakları olduğunda çocuğun üstünü giydirerek burun ve ağız açık olacak şekilde açık, soğuk havaya çıkarın.

Haberin Devamı

Bu önlemlere rağmen devam eden nöbet şeklinde öksürük, ötme veya nefes darlığı varsa, Acile gidin.

Böyle bir atak yaşama sonrası en kısa zamanda Atak kontrol Edici Tedavi için Çocuk Alerji Polikliniğine başvurun.

#Gece &#;ks&#;r&#;ğ&#;#Gece &#;ks&#;r&#;ğ&#;n&#; Kesmek#&#;ocuklarda Gece &#;ks&#;r&#;ğ&#;

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

Uzmanlar uyardı: Bu &#;ks&#;r&#;k &#;ok inat&#;ı

PASTİLLER DE TETİKLİYOR

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Can Öztürk: “Başvuran hastaların daha çok tarif ettiği sıkıntı, boğazın gerisinde ani olarak ortaya çıkan bir rahatsızlık hissini takiben öksürüğün tetiklenmesi ve krizler halinde gelen öksürük nöbetleri. Halk arasında bilinen ve öksürüğe iyi geldiği düşünülen bazı karışımların ya da bitkisel çayların işe yaramadığını söylüyorlar. Üstelik, öksürük şurupları ve öksürük kesici ilaçlardan da fayda göremiyoruz. Yaygın olarak kullanılan ve boğaz pastili olarak bilinen ürünlerin bazıları öksürüğü daha fazla tetikleyebiliyor. Bu öksürüğün nedeni olarak yaptığımız değerlendirmelerde kuru ve üst hava yollarını etkileyen nitelikte olmakla birlikte, hastalarda alt hava yollarında astım benzeri bulgular ortaya çıkarması. Bu inatçı öksürük için kullanılabilecek özellikte, havayollarındaki sinir uçlarında aşırı duyarlılığı azaltacak bazı ilaçlar öneriyoruz. Bunlar burunda etki yapabilen (nazal steroid gibi) ya da bronşlarda etki yapabilen ilaçlar (inhaler ilaçlar). Böylece hastalarda öksürük refleksini uyandıran aşırı hassasiyet ve mikrobik olmayan iltihapların kontrol altına alınmasına katkı sağlayabiliyoruz.”

ALERJİ TESTİ YAPTIRIN

Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Aydın Yılmaz: “Viral üst solunum yolu enfeksiyonları, uzamış öksürük yapıyor. Hele zeminde bronş duyarlılığı olan, atopik eğilimli kişilerde biraz daha uzun sürebiliyor. Hatta bu öksürük üç ayı bile bulabiliyor. Uzamış öksürükte hastalar kafalarına göre ilaç kullanmamalılar. Bu tür öksürüğü olan kişilerin atopik bir bünyeye sahip olup olmadıkları, astım hastası olup olmadıkları mutlaka araştırılmalı. Solunum fonksiyon ve alerji testleri yapılmalı. Eğer alerji varsa ilaçlara başlanması gerekir. Bazı öksürük şurupları da bu durumda işe yarar ama mutlaka hekim karar vermeli. Yine uzamış öksürüğü olan kişiler sigara da içiyorsa, bu öksürüğe balgam eşlik ediyorsa altta yatan bir akciğer kanseri riski olabilir. Bu kişilerin mutlaka doktora görünmelerini ve geç kalmadan bir akciğer filmi çektirmelerini öneriyorum.”

SUSUZ KALMAYIN

Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık: “Daha önce kış aylarında bir iki virüsü bir arada ön planda görürdük ama bu sene ’ini birden görüyoruz. İnsanlar maske takmadıkları için, üç yıl boyunca da bağışıklık sistemimiz bunları unuttuğundan belirtili enfeksiyon geçirme ihtimalimiz artıyor. Ve son zamanlarda uzun süren şikâyetlerin bir nedeni arka arkaya bu virüs enfeksiyonlarına maruz kalmamız, bir nedeni de komplikasyon gelişimine bağlı uzama. Genelde bu virüs enfeksiyonları bir hafta içinde iyileşiyor. Ancak bazen komplikasyon (faranjit, tonsillit, zatürre, bronşit, sinüzit gibi) gelişebiliyor. Bu nedenle de öksürük belirtileri çok daha uzun sürüyor. Vatandaş eğer bir hafta içinde belirtiler gerilemiyorsa, ateş düşmüyor, öksürük artıyorsa, nefes darlığı varsa bir hekime başvurmalı. Komplikasyon gelişmişse hekim ek tedavi vermeli. Her soğuk algınlığı, öksürük semptomu geçirenlere tavsiye edebileceğimiz önlemler var. Örneğin bu kişiler susuz kalmayacaklar. Son dönemde her ne kadar işe yaramadığı düşünülse de öksürüğü hafifletmek adına ıhlamur, nane-limon gibi kış çaylarının tüketilmesi, sigarasız ortamlarda bulunulması ve soğuk havaya çıkarken atkı ve maske kullanılmasını tavsiye ediyorum.”

BULAŞICI DEĞİL

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü: “Genelde ayakta atlatılıyor ama sürekli bir burun akıntısı, boğazda kaşıntı hissi ve ağrı var. Hasta şöyle diyor; ‘İyileştim, aslında iyiyim. Grip zamanındaki gibi değilim. Ateşim yok, halsizliğim yok. İştahım düzeldi, ağrım ve sızım kalmadı. Fakat kuru bir Öksürük var. Rahatsız edici bir öksürük. Gün boyu nöbetler şeklinde rahatsız ediyor. Gece öksürükten uyuyamıyorum. O kadar fazla öksürüyorum ki sosyalleşmemi engelliyor.’ Hasta toplum içine çıkamıyor, insanların arasına karışamıyor. Çünkü şu sıralarda herhangi biri, yanımızda öksürse; hepimiz ister istemez duyarlıyız. ‘Bana da bir şey bulaştırır mı’ diye düşünüyoruz. Öksüren kişi de bundan rahatsız oluyor. Bu, aslında bulaşıcı bir hastalığa ait öksürük değil. Post enfeksiyon, öksürük dediğimiz bizim enfeksiyon sonrası hava yollarında ortaya çıkan aşırı duyarlılığın neden olduğu bir nevi astıma benzer bir tablonun neden olduğu öksürük."

Gece uykudan uyandıran kuru &#;ks&#;r&#;ğe dikkat

Dr. Sakine Işık, “Dikkat! Nefes darlığı, göğüsde tıkanma hissi, hışıltı, hırıltı ve geceleri sabaha karşı uykudan uyandıran, eforla ve keskin kokular ile artan kuru öksürüğünüz varsa “Astım” hastası olabilirsiniz” dedi.

Dr. Sakine Işık, Astım nedir? Hangi şikayetlerin varlığın da astım düşünülmelidir? Astım tanısı nasıl konur? Astım tedavisi nasıl yapılmalıdır? Konularında önemli bilgiler verdi.

“Astım alt hava yollarının mikrobik olmayan kronik iltihabi hastalığıdır. Astımın tüm dünyada yaklaşık milyon kişiyi etkilediği tahmin edilmektedir” diyen Dr. Sakine Işık, “Astımlı hastalar da allerjenler gibi bir takım tetikleyicilerle karşılaşma sonrası alt hava yollarında geri dönüşümlü daralmalar meydana gelmektedir.

Astım genetik ve çevresel risk faktörlerinin etkileşimi ile ortaya çıkmaktadır. Anne ya da babada alerjik hastalık öyküsü, sigaraya aktif ve/veya pasif maruziyet, obezite, hava kirliliği astım gelişimi için önemli risk faktörlerindendir.

Astım tanısında en önemli basamak hastanın öyküsüdür. Öyküde öksürük, nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüs de tıkanma hissi gibi şikayet varlığında astım tanısı akla gelmelidir. Öksürüğün kuru olması, geceleri sabaha karşı artarak kişiyi uykudan uyandırması, eforla ve keskin kokular ile karşılaşma sonrası artması astım tanısını düşündürmelidir. Astım da şikayetler ataklar halinde gelebildiği gibi kontrolsüz astım hastalığı olanlar da süreklilik de arz edebilir. Şikayetlerin viral solunum yolu enfeksiyonları, ev tozu akarları, evcil hayvanlar ve polenler gibi alerjenler, egzersiz, soğuk ve kuru hava gibi tetikleyicilerle karşılaşma sonrası ortaya çıkması da astım tanısını desteklemektedir. Çocuk Alerji ve İmmunoloji Uzmanları tarafından yapılan alerji testleri ile astıma neden olan alerjenler tespit edilmektedir. Solunum fonksiyon testleri astımın tanısı, hastalığın ağırlığı ve tedavinin planlanması aşamalarında kullanılmaktadır” dedi.

Astım tedavisinde hedef astım ataklarının engellenmesi, şikayetlerin kontrolünün ve egzersiz dahil normal aktivitelerin sağlanarak yaşam kalitesinin artırılması olduğunu anlatan Dr. Sakine Işık, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Bu amaçla hasta-hekim işbirliğinin sağlanması ve astım hastalarının eğitimi oldukça önemlidir. Tedavi de öncelikle astım atağına neden olan tetikleyiciler tespit edilmeli ve korunma önlemleri konusunda hastalar bilgilendirilmelidir. Astımlı hastalar da tedavi de şikayetlerin sıklığına ve ağırlığına göre ilaçlar ve Çocuk Alerji ve İmmunoloji uzmanları tarafından seçilmiş hastalara uygulanan alerjen immunoterapi ( aşı) kullanılmaktadır.”

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası