kil türleri / Doğal kil, faydalı özelliklere sahip değerli bir malzemedir. Kil, kil türleri

Kil Türleri

kil türleri

Kil

Kil doğada bol miktarda bulunan bir malzemedir. Fakat saf kil bulmak oldukça zordur. Kilin içerisinde en çok kalker, silis, mika, demir oksit mineralleri bulunur. İllit, kaolinit, montmorillonit ve diğer killer diye 4 ana grup kil vardır. Genellikle 0,002 mm'den daha küçük taneli malzemeye kil adı verilmektedir. Kil sarımtırak, kırmızımtırak, esmer gibi renklerde bulunur. Bu özelliğini bileşiminde bulunan yanıcı maddeler verir. Kilin yapısı itibarıyla su çekme özelliği vardır. Bu nedenle kil daima nemlidir. Kili meydana getiren maddeler sulu alüminyum silikatlerdir. m Al2O3 , n SiO2 , p H2O genel kimyasal bileşim formülü ile ifade edilen kil, çok saf olduğu zaman hidrate Alümin Silikat (kaolinit) adını alır. Kaolinit'in kimyasal formülü, Al2O3 .2SiO2. 2H2O dur.

Kilin özellikleri[değiştir

Doğal kil, faydalı özelliklere sahip değerli bir malzemedir. Kil, kil türleri

Kil, ince taneli bir yapıya sahip tortul bir kayadır. Bu, özellikleri açısından çok ilginç bir kaya türüdür, çünkü kuru halde ufalanır ve toz gibi görünür, ancak ıslak halde yumuşak ve plastiktir, herhangi bir şekli alabilir. Nemlendirmeden sonra katılaştığında, kil şaşırtıcı derecede güçlü ve dayanıklı hale gelir.


Kil, yerkabuğunun ikincil bir ürünü olan ve kayaların hava koşulları nedeniyle tahrip olması sonucu oluşan tortul bir kayadır.

Kil oluşumu için en önemli kaynak, atmosferik yağışın etkisi altında ayrışma sürecinde kaolinit ve killerin diğer bileşenlerini oluşturan feldspattır.


Kildeki mineraller

Kilin bileşimi, kaolinit, montmorillonit veya diğer katmanlı kil mineralleri grubunun bir veya daha fazla mineralini içerir. Kil ayrıca karbonat ve kum parçacıkları içerebilir.

Kili oluşturan minerallerin miktarına ve kalitesine bağlı olarak, bu mineral çeşitli renk ve tonlarda olabilir - açık sarı, turuncu, kırmızımsı kahverengi, gri, beyaz ve diğerleri.


Aşağıdaki mineraller çeşitli kil derecelerine dahildir:

  • kaolinit
  • andalusit
  • montmorillonit
  • halloysit
  • muskovit
  • hidrarjilit
  • nakrit
  • diasporalar
  • pirofilit
  • korindon
  • monotermit

Killeri kirleten bazı mineral türleri de vardır. Bunlar arasında şunlar vardır:

  • kuvars
  • kalsiyum
  • dolomit
  • glokonit
  • limonit
  • manyetit
  • markazit
  • rutil
  • pirit
  • sertpentin
  • siderit

Bentonit kili, bileşiminde montmorillonit içerir.

kil özellikleri

Kilin ana karakteristik özellikleri arasında şunlar yer alır:

  1. Yüksek düzeyde plastisite
  2. Herhangi bir şekli alma yeteneği
  3. refrakter özellikler
  4. Havalandırma ve termal büzülme yeteneği
  5. mükemmel kek
  6. Çeşitli derecelerdeki killerin viskozitesi
  7. büzülme derecesi
  8. Kil gözenekliliği
  9. Kil şişmesi
  10. Yoğunluk
  11. Su geçirmez

Kil türleri

Aşağıdakiler arasında çeşitli kil türleri vardır:

  • Kaolin- Bu, güzel porselen ve refrakter ürünler üretmek için kullanılan ünlü beyaz kilin adıdır.
  • bina kili- çeşitli amaçlar için yapıların dikilmesi sürecinde kullanılan çözeltilerin hazırlanmasında kullanılır.
  • şeylçimento üretim sürecinde kullanılır.
  • ateş kili- ateşe dayanıklı tuğlaların ve diğer ısıya dayanıklı ürünlerin üretimi için uygundur.
  • bentonit- Suya daldırıldığında hacmi birkaç kat artar, kuyu açma işleminde sondaj sıvılarında kullanılır.
  • simektit- ağartıcı ve filtre edici özelliklere sahiptir. Fuller kil filtreleri, hem gıda hem de teknik olarak çeşitli yağ türlerinin yanı sıra petrol ürünlerindeki yabancı maddeleri gidermek için yaygın olarak kullanılmaktadır.
  • çanak çömlek(Topak) kil çömlek yapımında kullanılır.
  • - Yüze ve vücuda maske uygulamak için terapötik ve kozmetik bir ajan olarak kullanılır.
  • Kumtaşı Kil- tabak, dekoratif seramik ve hediyelik eşya imalatında kullanılır.

Kaolin - beyaz kil

Kil kapsamı

Doğru miktarda su ile birleştirildikten sonra kil, plastik özelliklere sahip hamur benzeri bir kütle oluşturabilir. Bu doğal hammaddenin depolandığı yere bağlı olarak kil, çeşitli kalite göstergeleri ile karakterize edilir. Bu nedenle çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Çeşitli derecelerde kilin uygulama alanları arasında şunlar bulunmaktadır:

  • Seramik üretimi- kilin en önemli uygulama alanlarından biridir. Seramik tabakların güzel örnekleri, fayans ve bu doğal malzemenin çeşitli çeşitlerinden yapılmıştır. Çömlekçilik birkaç bin yıldır var ve bugün bile gelişmeye devam ediyor.

  • Yapı malzemeleri üretimi- Kil, üretimde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bugün, tuğla ürünlerinin büyük çoğunluğu fabrikalarda üretiliyor, ancak bazı bölgelerde başarıyla kullanılan el yapımı tuğlaların zanaatkar bir yolu da var.

  • Çimento üretimi- çimento üretimi için kil (% 25) ve kireçtaşı (% 75) karışımı kullanılır. Üretim sürecinde hammaddeler dikkatlice ezilir ve ardından iyice karıştırılır. Bu durumda, bileşenlerin katı bir dozajına uyulmalıdır, aksi takdirde kalitesiz olduğu ortaya çıkacaktır.

  • Teknik seramikler temeli kil olan plastik bir kütleden yapılmış oldukça geniş bir özel seramik ürün grubudur. teknik amaç, insan yaşamının ve faaliyetinin çeşitli alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır - sıhhi seramikler şeklinde, cihazlarda ve kablolarda elektrik akımı yalıtkanları olarak ve diğer birçok alanda.

  • kerpiç yapı- kerpiç binalar, yapımı için ana malzeme kil olan mimari yapılardır. Kil evler en eskilerin ilk örnekleri arasındadır. Ancak kil farklı şekillerde kullanılabilir. Böylece, kil kütlesi bir tür ahşap kalas haline getirilebilir veya kil, kıyılmış saman ile karıştırılır ve kalas tabanı bu bileşim ile bulaşır.

  • Tıp ve kozmetoloji Kil uzun zamandır tıbbi ve kozmetik amaçlar için yaygın olarak kullanılmaktadır. Kil, bazı tıbbi merhemlerin yanı sıra ishalden kurtulmak için sorbentler ve müstahzarların bir parçasıdır. Ve kozmetolojide kil, yüz ve vücut için maskeler yapmak için kullanılır ve ayrıca bazı kremlerde bulunur.

  • gıda kili- bazı kil türleri yenilebilir ve yenir. Yenilebilir kil, temel insan diyetinin özel bir takviyesidir ve değerli bir mineral tuzları ve eser elementler kaynağıdır. Yenilebilir kil, insan vücudunu cüruf birikintilerinden ve zararlı toksinlerden temizlemeye yardımcı olan doğal kökenli bir sorbent görevi görür. Aynı zamanda kil, saran bir etkiye sahiptir ve doğal bir antiseptik olarak kullanılabilir.

Kil yaygın bir kayadır. Kil, hem içerdiği minerallerin bileşimi hem de fiziksel ve teknolojik özellikler açısından çok karmaşık ve kararsız bir kayadır. Killerin oluşum koşulları da son derece çeşitlidir.

Saf killer, yani çeşitli safsızlıklarla kirlenmemiş, çok küçük parçacıklardan (yaklaşık 0,01 mm veya daha az) oluşan kayalardır ve bu parçacıklar belirli minerallere aittir. Birçok araştırmacı onlara "kil" mineralleri diyor. Bu mineraller, alüminyum, silikon ve su içeren karmaşık kimyasal bileşiklerdir. Mineralojide bunlara sulu alüminosilikatlar denir.

Killer, su miktarına bağlı olarak plastik hamur veya “süspansiyon” (bulanıklık), yani en küçük kil parçacıklarının süspansiyon halinde olduğu bu tür sıvı karışımlar oluşturan, suda ayrı parçacıklar halinde çözünme, ıslatma yeteneğine sahiptir. Bu tür kil süspansiyonları belirgin bir viskoziteye sahiptir.

Bu nedenle kil, esas olarak partikül boyutu 0,01 mm'den küçük olan sulu alüminosilikatlardan oluşan, suda kolayca çözünen, viskoz süspansiyonlar veya plastik hamur oluşumu ile kuruduktan sonra şeklini koruyan ve kazanan bir toprak kayası olarak tanımlanabilir. ateş ettikten sonra bir taşın sertliği. .

KİLİN ÖZELLİKLERİ

Killerin özellikleri, tamamen kimyasal ve mineral bileşimlerine ve ayrıca bileşen parçacıklarının boyutuna bağlıdır. Bunlar zaten. gerçekler bizi killerin en önemli özelliklerine işaret etmektedir.

Killerin en önemli özellikleri şunlardır:

1) "su ile bir karışımda" ince "süspansiyonlar" (çamurlu su birikintileri) ve viskoz hamur oluşturma yeteneği;

2) suda şişme yeteneği;

3) kil hamurunun plastisitesi, yani herhangi bir formu ham haliyle alma ve koruma yeteneği;

4) "hacimde bir azalma ile kuruduktan sonra bile bu şekli koruma yeteneği;

5) yapışkanlık;

6) bağlama yeteneği;

7) suya dayanıklılık, yani belirli bir miktarda suyla doyduktan sonra suyu kendi içinden geçirmeme yeteneği.

Kil hamurundan çeşitli ürünler yapılır - pişirildikten sonra tamamen katılaşan ve suyun geçmesine izin vermeyen sürahiler, krinkler, tencereler, kaseler vb. Tuğla fabrikaları, aynı zamanda yüksek mekanik dayanıma sahip olan kilden yapı tuğlaları üretir. Bu, kilin bir başka önemli özelliğini gösterir - pişirdikten sonra sertleşme, suya ıslanmayan ve su geçirmez bir malzeme verme yeteneği.

Killer tüm renklerde olabilir - beyazdan siyaha. Ukrayna'da ve diğer bazı bölgelerde beyaz kil duvarları, sobaları vb. badanalamak için malzeme görevi görür. Duvarları renkli tonlarda boyamak istediklerinde sarı, kırmızı, yeşil ve diğer killeri alırlar. Böylece, burada kilin yeni bir özelliği ile - renklendirme ve örtme yeteneği ile - ilgileniyoruz.

Petrol rafinerilerinde petrol ürünlerini rafine etmek için bazı kil türleri kullanılır. Ayrıca bitkisel yağları ve katı yağları saflaştırmak için kullanılırlar. Böylece kilin başka bir özelliği ile karşı karşıyayız: İçinde çözünmüş belirli maddeleri bir sıvıdan emme yeteneği. Teknolojide bu özelliğe "sorpsiyon kapasitesi" denir.

Killerin çok miktarda alüminyum oksit içermesi nedeniyle, esas olarak bu metalin sülfat tuzlarının üretimi için kimyasal hammadde olarak da kullanılırlar.

Bunlar, çeşitli pratik kullanımlarının dayandığı killerin en önemli özellikleridir. Tabii ki, tüm killer ve aynı ölçüde listelenen özelliklere sahip değildir.

KİL ÇEŞİTLİLİĞİ

Ulusal ekonomi için en değerli olan aşağıdaki kil türleridir:

Kaolin beyaz bir kildir. Esas olarak mineral kaolinitten oluşur. Genellikle diğer beyaz killerden daha az plastik. Porselen ve fayans ve kağıt endüstrilerinin ana hammaddesidir.

Ateşe dayanıklı killer. Bu killer, bazen hafif sarımsı bir renk tonu ile beyaz ve gri-beyaz renk ile karakterize edilir. Pişirme sırasında, yumuşamadan en az 1580 ° sıcaklığa dayanmalıdırlar. Bunları oluşturan başlıca mineraller kaolinit ve hidromikalardır. Plastisiteleri farklı olabilir. Bu killer, refrakter ve porselen-fayans ürünlerinin üretiminde kullanılmaktadır.

Aside dayanıklı killer. Bu killer az miktarda demir, magnezyum, kalsiyum ve kükürt içeren bir tür refrakter kildir. Kimyasal porselen ve fayans ürünlerinde kullanılır.

Kalıplama killeri, artan plastisiteye ve artan bağlama kapasitesine sahip çeşitli refrakter killerdir. Metalurjik dökümler için kalıp imalatında bağlayıcı malzeme olarak kullanılırlar. Bazen refrakter killer de bu amaçlar için kullanılır (ateşleme sırasında refrakter olanlardan daha az stabildir) ve hatta düşük erime noktalı bentonit killeri.

Çimento killeri farklı renklere ve farklı mineral bileşime sahiptir. Magnezyum zararlı bir kirliliktir. Bu killer Portland çimentosu üretmek için kullanılır.

Tuğla killeri, genellikle önemli bir kuvars kumu katkısı ile eriyebilir. Mineral bileşimleri ve renkleri değişebilir. Bu killer tuğla yapımında kullanılır.

Bentonit killeri. Bunları oluşturan ana mineral montmorillonittir. Onların rengi farklıdır. Suda çok şişerler. Diğer killere göre daha yüksek ağartma gücüne sahiptirler. Bu killer petrol ürünlerini, bitkisel ve yağlama yağlarını, kuyuları delerken ve bazen daha önce belirtildiği gibi dökümhane kalıplarının imalatında saflaştırmak için kullanılır.

Endüstride ve teknolojide, genellikle diğer kil türleri denir: çanak çömlek, fayans, dolgu, seramik, delme, fayans, porselen, kapsül, bina, renkli, vb. Ancak, bu isimler pratikte killerin özel özelliklerini karakterize etmez.

Üretim uygulamasında, kilin "yağlı" ve "yağsız" (kumlu tınlı, tırtıllı) olarak bölünmesi de vardır. Killerin böyle bir bölümü, kuvars kumu ile kirlenme derecesi ile ilişkilidir. Kuvars kumu, özellikle kalıntı kil birikintilerinde, killerde en sık görülen ve hemen hemen her zaman baskın olan katkıdır. "Yağlı" killerde çok az kum vardır ve "zayıf" killerde çok fazla kum vardır.

Daha önce de belirtildiği gibi, killer doğada yaygındır ve genellikle yüzeyden sığ bir derinlikte oluşur. Bütün bunlar onları ucuz bir tür mineral hammadde yapar. Ancak, onları uzun mesafelerde taşımak pratik değildir. Bu nedenle mümkün olduğunca yerinde mineral hammadde olarak kullanmaya çalışırlar. Örneğin, tüm tuğla ve kiremit fabrikaları, fabrikaya çok büyük ıslak ve çok ağır kil kütlelerinden daha pahalı yakıt getirmek çok daha uygun olduğu için, zorunlu olarak kil yatağı üzerine inşa edilmiştir.

Ancak her kil türü her yerde bulunmaz. Bazı çeşitleri sadece belirli, birkaç alanda ortaya çıkar. Bu arada, onlara olan talep çok yüksektir ve tüketiciler (fabrikalar, şantiyeler vb.) genellikle üretim yerinden yüzlerce hatta binlerce kilometre uzaktadır. Bu gibi durumlarda kilin uzun mesafelere taşınması kaçınılmaz hale gelmektedir.

Killer, toplu tüketimin mineral hammaddeleridir. Çeşitli amaçlar için ekonominin çok çeşitli sektörlerinde kullanılırlar. İşte bunlardan sadece birkaçı:

tuğla üretimi

Killerin en büyük tüketicisidir. Hammaddelere özellikle katı gereksinimler getirmez. Sıradan yapı tuğlalarının üretimi için, yaygın olarak kullanılan, düşük erime noktalı kumlu (“yalın”) herhangi bir renkteki killer kullanılır. Bu tür killerin tortuları hemen hemen her yerde bulunur ve çok sayıda yerel tuğla fabrikası bunlara dayanmaktadır.

"Yalın" killere ek olarak, tuğla üretiminde "yağlı" plastik killer de kullanılabilir, ancak bu durumda tuğlaları kurutma ve pişirme sırasında daha kararlı hale getirmek için bunlara kuvars kumu eklenir. Tuğla kili, kırma taş, çakıl, çakıl, büyük kireçtaşı parçaları, alçıtaşı ve diğer safsızlıkları içermemelidir. Yapı tuğlalarının pişirilmesi 900-1000 ° sıcaklıkta gerçekleştirilir.

Ülkemizde küçük tüketicilere hizmet veren küçük tuğla fabrikalarının yanı sıra, büyük sanayi merkezlerinin ve büyük yeni binaların yakınında, yılda milyonlarca tuğla üreten güçlü, tam mekanize işletmeler oluşturuluyor. Bu tür işletmeler, hazırlanması en önemli ulusal ekonomik görev olan güçlü hammadde temelleri gerektirir.

Çimento üretimi

Portland çimentosu, 1450-1500 ° sıcaklıkta (küçük bir alçı ilavesiyle) ateşlenen bir kil ve kireçtaşı karışımından elde edilen ince öğütülmüş bir tozdur. Bu pişirilen karışıma teknikte "klinker" denir. Klinker, kalker ve kilin doğal bir karışımı olan marndan veya yaklaşık 1 kısım kil ve 3 kısım kalker oranında bunların yapay bir karışımından hazırlanabilir.

Portland çimento endüstrisinde kullanılan killer için kalite gereksinimleri çok katı değildir. Yaygın kumlu kahverengi ve kırmızı killer, çok yüksek demir içeriği (%8-10'a kadar) olsa bile oldukça uygundur. Magnezyum oksit zararlı bir kirliliktir. Kaba kum, çakıl, kırma taş ve diğer büyük parçaların varlığına izin verilmez. Bir veya başka tür kil kullanma olasılığı, büyük ölçüde, onunla karıştırılan kireçtaşının kimyasal bileşimine bağlıdır ve hemen hemen her özel durumda belirlenir.

Kil çimentosu, ateşlenmiş kilin 750-900 ° sıcaklıkta, kuru sönmüş kireç ve alçının 80: 20: 2 oranında ortak öğütülmesiyle elde edilen bir tozdur.

Sanat

Plastik yeşil, gri-yeşil ve gri killer heykellerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Genellikle, tüm heykeltıraşlar eserlerini önce kilden yaratırlar, ardından bunları alçı veya bronzdan dökerler. Sadece nadir durumlarda, orijinal bir kil ateşlenir. Pişmiş, sırsız kil heykele "pişmiş toprak", sırlı - "majolica" denir.

Diğer tüketiciler

Kil kullanan başka birçok endüstri var. Bunlara örneğin sabun, parfüm, tekstil, aşındırıcı, kurşun kalem ve diğerleri dahildir.

Killer ayrıca günlük yaşamda, özellikle tarımda yaygın olarak kullanılmaktadır: döşeme fırınları, kil akıntıları, badana duvarları vb. umutlar. Kil, ülke ekonomisinin birçok sektörü için önemli ve gerekli bir mineraldir.

Kil, evrim sürecinde kaya kütlelerinin aşınması sonucu oluşan ikincil kayaları ifade eder. Kil, yapı malzemesi olarak kullanılan diğer malzemelere göre daha sık kullanılır. Kilin bileşimi çok karmaşık ve değişkendir. Saf haliyle kil, neredeyse hiç safsızlık içermez. Parçacıklarının çapı 0,01 mm'yi geçmez, kural olarak kil plastiktir. Tüm kil çeşitlerinin bileşimi kimyasal olarak bağlı su içerir, kil malzemesi parçacıkları arasında en ince filmler şeklinde tutulur.

Kilin bileşimi silikon ve alüminyum bileşenleri içerir. En yaygın safsızlıklar demir hidroksit, toprak alkali metal oksitler, kuvars ve demir sülfürdür. Yüksek alümina içeriğine sahip kayalar, refrakter malzemeler üretmek için kullanılır; bu tür kayalardaki alümina içeriği %25 ila %30 arasında değişir.

Tüm killer ıslandığında, partiküller arasındaki boşlukları su doldurur ve bunun sonucunda birbirlerine göre kolayca hareket ederler. Bu özellik, kil malzemelerinin plastisitesini belirler.

Kil malzemesi doğada yaygın olarak bulunur. Killer, mineral bileşimine ve partikül çapına, belirli safsızlıkların varlığına bağlı olarak alt gruplara ayrılır. Bu tür kil türleri vardır:

  1. kırmızı,
  2. beyaz,
  3. kumlu,
  4. porselen kil
  5. kaolin.

Belirli malzeme türlerinin granülometrisi, mineral bileşenlere ve kimyasal bileşime bağlıdır. Bu eşsiz fosilin hemen hemen tüm çeşitleri, plastisite, adsorpsiyon ve şişme ile karakterize edilir. Islandığında, büzülme, şişme karakteristiktir, bu özellikler malzemeyi endüstride kullanırken belirleyicidir.

Endüstriyel teknik gereksinimlere göre, kaya çeşitlere ayrılmıştır:

  1. eriyebilir,
  2. dayanıklı
  3. adsorpsiyon,
  4. kaolin.

Islanan kil plastik hale gelir, hemen hemen her şekli alabilir.

Plastik kütleler, dokunulduğunda yağlı bir malzeme olarak algılandıkları için "yağlı" olarak adlandırılır. Düşük derecede plastisiteye sahip kil çeşitlerine "sıska" veya yağsız denir. Bu tür malzemelerden yapılan ürünler hızla parçalanır, "sıska" kil tuğla üretimi için uygun değildir.

  • Kurutulmuş kil, kendisine verilen şekli iyi tutarken, hacmi biraz azalır, sıkışır, sertleşir ve bir taş kadar güçlü hale gelir. Bu özelliklerden dolayı kil, uzun zamandır bulaşık ve diğer ev eşyalarının imalatında en yaygın kullanılan malzeme olarak kabul edilmiştir.
  • Diğer şeylerin yanı sıra, bu cins yapışkanlık gibi bir yeteneğe sahiptir.
  • Belli bir miktar nemi emen malzeme artık suyu geçmez, bu özellik malzemenin su direncini belirler.
  • Kilin bir başka özelliği de opaklığıdır. Bu özelliğinden dolayı kil uzun zamandır binaların ve fırınların duvarlarını kaplamak için kullanılmaktadır.
  • Malzemenin emme kapasitesi, kilin katı ve sıvı yağ arıtma ürünleri için temizleyici olarak kullanılmasına izin verir.

Yukarıdaki özelliklerin tümü, kilden yapılmış ürünler için uzun bir hizmet ömrü sağlar.

Kil çeşitleri ve kökenleri

Kökenine göre kil malzemeleri alt gruplara ayrılır.

Sedimanter killer. Su akışları ile tahrip olmuş kaya katmanlarının uygulanması sonucu oluşurlar. Bu malzemeler deniz ve karasal olarak ikiye ayrılır. Birincisinin adıyla, deniz tabanında kilin oluştuğu açıktır, ikinci durumda, kıtalarda, nehirlerin ve göllerin alt çökellerinde oluşum meydana gelir.

Doğal koşullar altında, bu çeşidin kahverengi bir tonu vardır, malzemeye demir içeren bileşikler - kilde% 5 ila 9 oranında bulunan ferrum oksitler tarafından verilir. Bunlar genellikle tortul killerdir. Yıkılan kaya katmanlarının su uygulaması sonucu oluşurlar.

Pişirme işlemi sırasında, işlem koşullarına ve pişirim ekipmanının türüne bağlı olarak kırmızı kil kırmızıya veya beyaza döner. Bu çeşitlilik 1100 dereceye kadar ısınmaya dayanabilir.

Bu kil sınıfı plastiktir, iyi yoğrulur. Malzemenin yüksek esnekliği, heykel modelleme için malzeme olarak kullanımını belirler.

Doğal kaynaklar her yerde bulunur. Genellikle deniz veya tatlı su lagünlerinde birikirler. Deniz koyları durumunda, kil heterojen bir kütledir, çok sayıda yabancı maddeye sahiptir.

  • Islak olduğunda, kil açık gri bir renk alır, pişirme işleminin bir sonucu olarak güzel beyaz bir malzemeye dönüşür. Bu kil türü doğal olarak elastiktir.
  • Demir bileşiklerinin olmaması nedeniyle beyaz kil biraz yarı saydamdır. Ev eşyaları, tabaklar, sürahiler, dekoratif figürinlerin üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Ayrıca malzeme, fayans ve vitrifiye imalatında kullanılmaktadır.
  • Bu çamurdan yapılan objeler sırla kaplanır, 900-950 derecelik fırınlarda saklanır.

Seramik üretimi için gözenekli kütle

Hammaddesi düşük kalsiyum içerikli ve yüksek gözenekli bir kil malzemesidir.

  • Bu kil, kaolinit, illit ve diğer alüminosilikatların yanı sıra kum ve karbonat katkılarından oluşur. Silika ve alümina, kil minerallerinin temelidir.
  • Gözenekli kütle, tortul kil türlerini ifade eder. Yıkılan kaya katmanlarının su uygulaması sonucu oluşur.
  • Bu kilin doğal rengi beyazdan kahverengiye kadar değişir. Yeşilimsi killer de vardır. Malzeme düşük sıcaklıklarda ateşlenir.

Majolica

Bu, büyük miktarda beyaz alümina içeren eriyebilir bir kil malzemesi çeşididir. Hammadde düşük sıcaklıkta ateşlenir. Majolica, kalay bileşikleri içeren özel karışımlarla perdahlanır.

"Majolica" kelimesi, bu malzemenin ilk kullanıldığı Mallorca adasının adından gelmektedir. Majolica, İtalya'da yaygın olarak kullanıldı. Geleneksel olarak, majolica nesnelerine çanak çömlek denir, çünkü ilk kez fayans üretimi için özel bölümlerde üretilmeye başlandı.

Şömine kil kütlesi

Bu kayanın bileşimi kuvars, önemli miktarda feldispat ve şamot içerir. Köken olarak, bunlar raf kayalarıdır. Yaklaşık iki yüz metre derinlikte oluşurlar. Bir ön koşul, herhangi bir akımın olmamasıdır.

Siyah malzeme. Ateş ettikten sonra, kütle fildişi renkli ürünleri andırır. Sır kullanımı sayesinde hammaddeden yapılan ürünler son derece dayanıklı hale gelir ve su direnci yüksektir.

Bu ham madde kekleşmiş bir kütledir. 1100 - 1300 derece sıcaklıkta ateşlenir. Pişirme işlemi teknolojik kurallara uygun olarak dikkatli bir gözetim altında gerçekleştirilir, aksi takdirde kil ürünler parçalanabilir.

Taş seramik kütlesi, çeşitli seramik nesnelerin üretimi için modelleme için kullanılır. Bu malzemeden yapılan ürünler çok güzel. Stoneware benzersiz teknik özelliklere sahiptir.

Hammaddelerin bileşimi, önemli miktarda kuvars ve kaolin olan feldspat içerir. Bu kil türü demir safsızlıkları içermez.

Su ile ıslandığında, kütle gri bir renk alır ve pişirme işleminden sonra tamamen beyaz olur. Malzeme fırınlarda 1300 - 1400 derece sıcaklıkta ateşlenir. Bu hammadde çok elastiktir.


Çömlekçi çarklarında çalışmak için bu çeşidin kullanılması önerilmez. Malzeme çok yoğundur, pratik olarak gözeneksizdir, su emmesi çok düşüktür. Yanmış malzeme şeffaf hale gelir. Porselen kil malzemeden yapılmış objeler çeşitli sırlarla kaplanmıştır.

Kaba seramikler için malzemeler

İri gözenekli kil, genellikle inşaatta kullanılan boyutlu nesnelerin üretimi için kullanılır. Malzemenin ürünleri, yüksek ısı direnci ile karakterize edilir, sıcaklık dalgalanmalarına mükemmel şekilde dayanır.

Hammaddelerin plastik özellikleri, bileşikte kuvars ve alüminyum varlığına bağlıdır. Malzemenin karakteristik özellikleri, önemli miktarda şamot ve alümina içeriğinin varlığından kaynaklanmaktadır.

Malzeme refrakter çeşitlere aittir. Erime noktası - 1400 1600 derece. İri seramik malzeme mükemmel şekilde sinterlenmiştir, pratik olarak çekmez. Bu özellikler, boyutsal nesnelerin yanı sıra büyük paneller ve mozaiklerin üretiminde kullanımını belirler.

Montmorillonit kil

Hammaddesi, çadır şuruplarının saflaştırılmasında, bira yapımında, meyve suyu ve rafine yağların üretiminde ağartıcı olarak kullanılmaktadır. Bu malzeme bitmiş ürünlerin kalitesini arttırır, ayrıca bu tür kil kemirgenleri ve böcekleri kontrol etmek için bir araç olarak kullanılır.

adsorpsiyon kili

Karakteristik bir özellik, yüksek bağlanma özellikleri, yüksek derecede katalizdir. En yaygın adsorpsiyon kili bentonittir.

Renkli kil malzemeler

Çok renkli kil, metal elementlerin veya pigmentlerin oksitlerini içeren ve homojen bir karışım olan bir malzemedir.

  1. Pigmentler malzemenin kalınlığına nüfuz ettiğinde, bazıları süspansiyon halinde kalırken, hammaddenin tonunun tekdüzeliği bozulur.
  2. Doğal pigmentler kile belirli bir renk verir, iki kategoriye ayrılırlar: metalik elementlerin oksitleri ve gerçek renklendirici madde.
  3. Oksitler, yer kabuğunun kalınlığında oluşan doğal kökenli doğal bileşenlerdir. Bu maddeler saflaştırma ve ince öğütme işlemine tabi tutulur. Kile belirli bir renk vermek için en sık bakır oksit kullanılır. Oksidasyon işleminin bir sonucu olarak ateşleme sürecindeki bu madde yeşilimsi bir renk alır.
  4. Malzemeye mavi bir renk vermek için oksijen içeren kobalt bileşikleri kullanılır. Krom bileşikleri zeytinlerin rengini, magnezyum ve nikel bileşikleri ise sırasıyla kahverengi ve griyi sağlar.
  5. Renklendirici bileşenler hammaddeye %1 ila %5 miktarında eklenir. Daha yüksek pigment içeriği, pişirme işlemi sırasında istenmeyen etkilere neden olabilir.

Uygulama kapsamı

Kil, tuğla ve seramik ürünlerin imalatında inşaatta aktif olarak kullanılmaktadır. Nispeten düşük bir maliyetin yanı sıra yadsınamaz avantajları vardır. Bu hammaddenin avantajları arasında ısı direnci, adsorpsiyon özellikleri, çevre dostu olması, nefes alabilirlik bulunur.

Kil, yaşamın çeşitli alanlarında geniş uygulama alanı bulmuş bir mineraldir. Bu oldukça karmaşık kaya, farklı bileşim ve özelliklerle temsil edilebilir. Farklı killerin oluşum koşulları da önemli ölçüde farklılık gösterir.

kil nedir?

Jeoloji bilimi uzun süredir kayaları inceliyor. Bilim adamları, safsızlıklarla kirlenmemiş kilin küçük parçacıklardan oluştuğunu bulmuşlardır. Toz çapı 0,01 mm'yi geçmez. Bunlar belirli bir mineral grubuna ait parçacıklardır. Kil kullanımının yaygınlaşması tesadüf değildir. Kaya, su, silikon ve alüminyum içeren karışık bir kimyasal bileşiktir.

Sıvı etkisi altındaki killer özelliklerini değiştirir. Kaya parçacıklarına eklenen su miktarına bağlı olarak plastik bir kütle veya kireç oluşabilir. Kil ilaveli sıvı, yüksek derecede viskoziteye sahiptir. Bu özellik inşaat ve onarım endüstrilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kil özellikleri

Herhangi bir kayanın özellikleri tamamen bileşime bağlıdır. Kil bir istisna değildir. Kurucu parçacıkların boyutu da önemlidir. Kaya ile bir karışımda viskoz bir hamur oluşturabilir. Bu özellik, yaşamın çeşitli alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Kil suda şişer. Sonuç olarak, çok dikkatli bir şekilde kullanılabilir. Ham haliyle, kil hamuru kesinlikle herhangi bir şekli koruyabilir. Dondurulduktan sonra hiçbir şey değiştirilemez. Ve ürünün uzun süre muhafaza edilebilmesi için fırınlanır. Yüksek sıcaklıkların etkisi altında kil daha da güçlü ve dayanıklı hale gelir.

Kilin temel özelliklerini tarif ederken, su direncini hatırlamamak mümkün değil. Kaya parçacıkları gerekli miktarda sıvı ile doyurulduktan sonra artık nemin kendi içinden geçmesine izin vermez. Bu özellik inşaatta da yaygın olarak kullanılmaktadır.

Ayrı killer dereceleri petrol ürünlerini saflaştırabilir. Bitkisel katı ve sıvı yağları saflaştırmak için kilin aynı özellikleri kullanılır. Bu sayede insanlar zararlı kirlilikler olmadan ürünleri tüketebilirler. Kil, sağlığa zararlı olabilecek sıvıları emer. Aynı nedenle, kozmetolojide belirli kaya türleri kullanılmaktadır.

Kil nedir?

Doğada çok sayıda kil türü vardır. Hepsi, uygulamalarını bir veya başka bir yaşam alanında buldu. Kaolin, diğer türlere göre daha az plastik olan açık renkli bir kildir. Kağıt endüstrisinde ve bulaşık üretiminde en sık kullanılan bu cinstir.

Ateşe dayanıklı kil özel ilgiyi hak ediyor. Bu madde beyaz veya açık gri renkte olup, pişirme sırasında 1500 derecenin üzerindeki sıcaklıklara dayanabilmektedir. Yüksek sıcaklığın etkisi altında refrakter kil yumuşamaz ve kullanışlı özelliklerini kaybetmez. Kaya, porselen ürünlerin imalatında ve iç dekorasyonda yaygın olarak kullanılmaktadır. Refrakter kilden yapılmış kaplama karoları popüler olarak kabul edilir.

Kalıplama killeri de yeterince yüksek sıcaklıklarda ateşlenebilir. Yüksek plastisitede farklılık gösterirler. Bu tür refrakter kil metalurjide kullanılabilir. Yardımı ile metal döküm için özel bağlayıcı kalıplar yapılır.

İnşaatta en çok çimento killeri kullanılır. Bunlar, magnezyum katkılı grimsi bir renk tonuna sahip maddelerdir. Kil, çeşitli bitirme ürünlerinin imalatında ve ayrıca inşaat işlerinde bir bağlantıda kullanılır.

Kil nasıl ve nerede çıkarılır?

Kil, günümüzde nadir olmayan bir mineraldir. Madde kolayca topraktan çıkarılabilir. Eskiden nehirlerin aktığı yerlerde maddeyi tespit etmek en kolayıdır. Kil, tortul kayaç ve yerkabuğunun bir ürünü olarak kabul edilir. Endüstriyel ölçekte, kil ekskavatörler kullanılarak çıkarılır. Makine dünyanın büyük katmanlarını keser. Bu şekilde çok daha fazla mineral çıkarılabilir. Sorun, kilin çoğu durumda katmanlar halinde uzanmasıdır.

Tüm taş ocakları, kilin çıkarılması için yerler olarak hizmet eder. Çalışma, üst toprağın çıkarılmasıyla başlar. Çoğu zaman, kil üstten yarım metre uzaklıkta bulunur. Genellikle işlenmesi kolay yüzeyde olabilir. Bazı durumlarda, yeraltı suyunun altında bir mineral bulunabilir. Bu durumda ekip, suyu yönlendirmek için özel bir drenaj kurar.

Kış, madencilik için bir engel değildir. Toprağın donmasını önlemek için talaş ve düşük düzeyde ısıl iletkenliğe sahip diğer maddelerle yalıtılır. Yalıtımın kalınlığı bazen 50 cm'ye ulaşır, zaten mayınlı kil de donmaya karşı korunur. Kil depoya teslim edilene kadar doğru sıcaklığı koruyabilecek bir muşamba veya benzeri bir malzeme ile kaplanır.

İnşaatta kil

İnşaat sektöründe kil, keşfedildiği ilk günlerden beri kullanılmaktadır. Bugün, malzeme güney bölgelerinde evlerin inşasında yaygın olarak kullanılmaktadır. Fosilin özellikleri sayesinde evler yazın serin, kışın ise sıcak ve rahattır. Blok üretimi için sadece biraz kum, kil ve saman alınır. Sertleştikten sonra, hiçbir doğal faktöre uymayan dayanıklı bir yapı malzemesi elde edilir.

Evler inşa etmek için en iyi kil nedir, uzmanlar kesin olarak cevap veriyor. En uygun çimento kilidir. Kaplama karoları da genellikle bu malzemeden yapılır. Böyle bir dekorasyonun yardımıyla sadece odayı dekore etmekle kalmaz, aynı zamanda ateşten de koruyabilirsiniz. Sonuçta, çimento kili de refrakterdir.

Kil kaplar

Kil çatal bıçak takımı sadece güzel değil, aynı zamanda kullanışlıdır. Malzeme çevre dostudur. Yüksek sıcaklığın etkisi altındaki bulaşıkların sağlığa zararlı maddeler yaymasından korkmayın. Birçoğu kil kullanımını tabak, tencere ve vazo üretimi ile ilişkilendirir. Bugün, bu malzemeden yemekler endüstriyel ölçekte yapılmaktadır. Kaliteli malzemeden yapılmış ve uzun süre dayanabilecek bir hizmeti herkes satın alabilir.

El işi çok daha fazla takdir edilmektedir. Zanaatkarların ürünleriyle övünebilecekleri tüm sergiler düzenleniyor. Burada ayrıca yüksek kaliteli çömlek satın alabilirsiniz. Ana şey, ürünün tek bir kopya halinde yapılmasıdır. Ama fiyat karşılık gelecek.

Çocuklarla kil modelleme

Kil ile çeşitli ürünler yapmak bir çocuk için oldukça heyecan verici ve eğlenceli bir aktivite olabilir. Modelleme zihinsel gelişime katkıda bulunur, çocukların ellerinin motor becerilerini geliştirir. Çocuk hayal gücünü kendi zevkine göre gösterebilir. Ve kilden ne yapılabilir, ebeveynler size her zaman söyleyecektir.

Kil modelleme dikkatli bir hazırlık gerektirir. Tüm giysilerin bir mineralden yıkanamayacağı unutulmamalıdır. Ve çocuk kesinlikle lekeler koyacaktır. Bu nedenle bebeğe iş kıyafeti giydirilmeli ve masa muşamba ile kapatılmalıdır. İlk etapta kilden ne yapılabilir? Her şeyden önce, basit oval figürleri şekillendirmelisiniz. Hayvanlar veya komik insanlar olabilir. Daha büyük bir çocukla bir tabak ve bir kaşık yapabilirsiniz. Sertleştikten sonra ürün boyanabilir. Orijinal görünecek ve uzun süre dayanabilir. Ancak pişirmeden kilin oldukça kırılgan olduğunu hatırlamakta fayda var.

Kilin tıpta kullanımı

Eski zamanlarda bile insanlar kilin faydalı özelliklerini fark ettiler ve onları tıbbi amaçlar için kullanmaya başladılar. Bazı mineral türlerinin antienflamatuar etkisi vardır. Bu nedenle çeşitli cilt hastalıklarını tedavi etmek için kullanılırlar. Kil hızlı bir şekilde yanıklar, akne ve egzama ile baş etmeye yardımcı olur. Ancak hiçbir durumda kendi kendine ilaç almamalısınız. Bazı kil türlerinin farklı özellikleri vardır. Sadece bir uzman doğru malzemeyi seçebilecek ve ağrılı noktaya doğru şekilde uygulayabilecektir. Gerekli bilgi ve beceriler olmadan sadece zarar verilebilir.

Kil, birçok mineral, vitamin ve eser element kaynağı olan bir mineraldir. Bazı kaya çeşitleri ağızdan da alınabilir. Kil mükemmel bir radyum kaynağıdır. Aynı zamanda vücut, normal yaşam için gerekli olan faydalı madde miktarını emer.

Kil, toksinleri kandan uzaklaştırabilir ve metabolizmayı normalleştirebilir. Bu nedenle, genellikle çeşitli zehirlenme türleri için kullanılır. Toz ağızdan az miktarda alınır, su ile yıkanır. Ancak tıbbi amaçlar için yalnızca belirli kil türleri kullanılabilir.

Kozmetolojide kil

Birçok kız, görünüşlerini iyileştirmek için genellikle kozmetik kil kullanır. Mineral cilt tonunu eşitleyebilir, sivilce yüzünü ve yağ birikintilerinden uylukları kurtarabilir. Kozmetik amaçlı olarak çeşitli kil türleri kullanılmaktadır. Hepsinin kendine has özellikleri ve özellikleri var.

Yüz gençleştirme için en sık beyaz mineral kil kullanılır. Bu ürünü yüz geliştirme için kullanan kadınların fotoğrafları etkileyici. Mimik kırışıklıklar gerçekten düzelir ve yaşlılık lekeleri tamamen kaybolur. Yağlı cilde ve geniş gözeneklere sahip kızlar için maddeler de mükemmeldir - paket üzerinde okunabilecek bilgiler. Ancak bir güzellik uzmanına danıştıktan sonra herhangi bir kil kullanmak daha iyidir.

Mavi kil uygulaması

Bu kaya iyi anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Normal çalışma için gerekli olan tuzları ve mineralleri içerir.Mavi kil maskeleri ciltte kızarıklıklara yatkın kişiler tarafından yapılmalıdır. Doğal bir madde yardımıyla sivilce ve komedonlar mükemmel şekilde tedavi edilir.

Mavi kil yardımıyla cildi daha açık hale getirebilirsiniz. 10 prosedür, çillerden ve yaşlılık lekelerinden uzun süre kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca yüzeysel mimik kırışıklarını mükemmel şekilde düzeltir.

yeşil kil

Bu madde aynı zamanda kozmetikte de yaygın olarak kullanılmaktadır. Yeşil kil mükemmel emici özelliklere sahiptir. Bu sayede vücudu zararlı maddelerden ve toksinlerden hızla temizlemek mümkündür. Kil hem yüze hem de tüm vücuda uygulanabilir.

Yeşil kil kullanan sargılar popüler olarak kabul edilir. Mineral, vücudun su dengesini geri kazanmaya ve fazla nemi gidermeye yardımcı olur. Bu özellik, kızların selülitten kurtulmasına ve cildin daha düzgün ve pürüzsüz olmasına yardımcı olur.

kırmızı kil

Alerjik reaksiyonlara yatkın insanlar için en uygun olanı kırmızı kil olacaktır. Bu madde, içindeki bakır ve demir oksit içeriği nedeniyle özel bir gölgeye sahiptir. Kozmetolojide sadece özütlenen madde hemen kullanılamaz. Çeşitli maskeler için kil yapmak emek yoğun bir süreçtir. Özel dikkatle kullanıma hazırlanan kırmızı kildir. Cins, cilde zarar verebilecek çeşitli zararlı yabancı maddelerden temizlenir.

Kırmızı kil maskeleri kızarıklığı ve cilt tahrişini mükemmel şekilde giderir. Malzeme ayrıca tıpta yaygın olarak kullanılmaktadır. Kırmızı kil hızlılığa katkıda bulunur ve ameliyat sonrası izleri daha az fark edilir hale getirir.

Kil- bu güne kadar inşaatta kullanılan en eski yapı malzemelerinden biri. Bu doğal malzemenin belirli koşullar altında sertleşme özelliği, hem konut hem de ticari olmak üzere çeşitli amaçlarla binaların yapımında çeşitli amaçlarla kullanılmasına izin verir. İtibaren kil taşıyıcı yapılar yapmak kerpiç duvarlar), üzerine soba döşemek için bir harç başlatılır (fırın tuğlası aslında ondan yapılır), ısıtıcı olarak kullanılır ve duvarlar da kil ile sıvanır. Bu doğal ve çevre dostu malzemenin yaygın olarak kullanılabilmesi nedeniyle inşaat, kilin inşaat amaçlı kullanımı hakkında bir makale hazırlamaya karar verdik.

Kil hakkında biraz

Kil- ince taneli tortul kaya, kuru halde toz halinde, nemlendirildiğinde plastik. Kil, kaolinit grubunun (Çin'deki Kaolin bölgesinin adından türetilmiştir), montmorillonit veya diğer katmanlı alüminosilikatlardan (kil mineralleri) bir veya daha fazla mineralden oluşur, ancak hem kum hem de karbonat parçacıkları içerebilir. Kural olarak, kilde kaya oluşturan mineral kaolinittir, bileşimi %47 silikon (IV) oksit (SiO2), %39 alüminyum oksit (Al2O3) ve %14 sudur (H2O).

Al2O3 ve SiO2 - kil oluşturan minerallerin kimyasal bileşiminin önemli bir bölümünü oluşturur.

0,005 mm'den az kil parçacık çapı; Daha büyük parçacıklardan oluşan kayalar genellikle lös olarak sınıflandırılır. Killerin çoğu gridir, ancak beyaz, kırmızı, sarı, kahverengi, mavi, yeşil, mor ve hatta siyah killer vardır. Renk, iyonların safsızlıklarından kaynaklanır - kromoforlar, esas olarak demir 3 (kırmızı, sarı) veya 2 (yeşil, mavimsi) değerdedir.

Killi kayaların ana kaynağı, çürümesi atmosferik olayların etkisi altında kaolinit ve diğer alüminyum silikat hidratlarını oluşturan feldspattır. Bazı tortul kökenli killer, söz konusu minerallerin yerel birikimi sürecinde oluşur, ancak çoğu, göllerin ve denizlerin dibine düşen su akışlarının tortularıdır.

Kil- yerkabuğunun ikincil bir ürünüdür, ayrışma sürecinde kayaların yok edilmesi sonucu oluşan tortul kayadır (ru.wikipedia.org).

kerpiç yapı

Nedir Adobe? Terimin kendisi Türkçe "saman" dan gelir. Açık havada kurutulmuş killi topraktan yapılmış bir yapı malzemesi olarak kerpiç anlamına gelir.

Nispeten yakın geçmişte bile, bu malzeme dünyada oldukça yaygındı. Bu güne kadar, kerpiç binalar Asya, Avrupa ve Rusya'da her yerde bulunur.

Artık daha güçlü ve daha dayanıklı kabul edilen modern malzemeleri kullanmak yaygın olsa da, birçok modern malzemenin dayanıklılık açısından kil evlere göre büyük ölçüde daha düşük olduğuna dair canlı kanıtlar var.

Örneğin, “kerpiç inşaat” makalesindeki www.subscribe.ru web sitesi, Afganistan'daki savaşa katılanların, bir tanktan doğrudan bir ateş bir kerpiç duvara çarptığında çökmediğini, ancak sadece bir iz kaldığını kanıtladıklarını kanıtlamaktadır. .

Şimdi nasıl kerpiç yapılacağı hakkında biraz. www.subscribe.ru web sitesi bu konuda aşağıdaki bilgileri sağlar: İnşaat için ana malzeme kaynağı ayakların altındaki zemindir. Kum ve kil hemen hemen her yerde bulunur. Karışım için her zaman yeterince uzun, güçlü, kuru bir pipete ihtiyacınız vardır. İdeal karışım çok miktarda kaba kum ve biraz kil içerir.

Kil kum ve samanı yaklaşık olarak 3 veya 4'e 1 oranında, kumu kile yapıştırmak için yeterli miktarda ihtiyacınız var.

Çoğu toprak kum, kil ve diğer kirliliklerin bir karışımıdır. Toprağınızı anlamanız ve onunla çalışmanız gerekir.

Silt için Adobe uygun değil. Az miktarda silt içeren topraklardan kaçının. Silt, kilin yapışkanlığını azaltır ve sıkıştırmada güçlü değildir. Kil, siltten önemli ölçüde farklıdır. Killer lineer olarak %5-15 oranında kurur, bu nedenle çok fazla kum ve samanla karıştırılmazsa çatlarlar. Kil, kaba kum taneleri arasındaki boşlukta kuruduğunda, onları sıkıca birbirine bağlar. Sonuç, şaşırtıcı derecede dayanıklı bir malzemedir - kerpiç.

Tabi bu kerpiç nasıl yapılır konusunun sadece bir özeti. Doğru ve profesyonelce pişirmek istiyorsanız, malzeme bulma ve seçme ve orantı oluşturma sorunu daha dikkatli çalışılmalıdır. Neyse ki, çevrimiçi kaynaklar bunu çok fazla zorluk çekmeden yapmanıza izin veriyor.

Soba döşemek için kil kullanmak

Kil döşeme fırınları için harcın hazırlanmasında ana malzemedir. Bu çözümün kalitesi, duvarın ve dolayısıyla sobanın kalitesi üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir.

Çözümün nasıl düzgün bir şekilde hazırlanacağı hakkında, A.M. kitabından bilgi vereceğiz. Shepeleva “Kırsal bir ev nasıl inşa edilir”: “Doğru hazırlanmış kil harcı çatlamaz, tuğlaları sıkıca birbirine bağlar ve parçalanmaz. Duvarın dikişlerindeki çatlaklar, fırının normal çalışmasını bozar.

Dikişlerin kalınlığı, duvarın gücünü etkiler. Dikişler 3 mm kalınlığında olmalıdır (istisna olarak - 5 mm). Fırında ne kadar az kil ve ne kadar tuğla varsa, fırın duvarcılığının kalitesi o kadar yüksek olur. Bu nedenle, bir kil çözeltisi hazırlarken, kili ayrı ayrı elemek ve 3x3 mm'den büyük olmayan delikli eleklerden zımparalamak ve ardından çözeltiyi tekrar süzmek tavsiye edilir.

Kile eklenen kum dozu, ikincisinin yağ içeriğine bağlıdır: yağ kil- daha fazla kum ve bunun tersi.

Çözelti için kil iyice ıslatılmalı ve durulanmalıdır. Bunu böyle yapıyorlar. Büyük, güçlü bir kutu veya fıçı alırlar, hacminin 1 / 3'ünü kil ile doldururlar, suyla doldururlar, iyice karıştırırlar ve bir gün veya daha fazla bırakırlar. Sonra her şey karıştırılır ve gerekirse su eklenir. Elde edilen kil sütü, 3 × 3 mm'den büyük olmayan bir elek üzerinde başka bir kaba süzülür. Kalan topaklar tekrar su ile doldurulur, yoğrulur, kil eklenir vb.

Kil sütünden kalan su, kilin bir sonraki kısmı ıslatıldığında kullanılarak boşaltılır. yerleşmiş kil ekşi krema kalınlığında olmalıdır.

Doğru miktarda kil hazırladıktan sonra yağ içeriğini ve kum ihtiyacını belirleyin. Bunu yapmak için, süzülmüş kilin hacimsel bir kısmını (örneğin, bir kutu konserve yiyecek) alın ve bir kovaya dökün. Aynı ölçü ile 3 parça kum ölçülür, küçük parçalar halinde kile eklenir ve her şey bir kürek veya sopa ile karıştırılır. Çözelti küreği (çubuk) güçlü bir şekilde sarıyorsa - yağlıdır ve kum eklemeniz gerekir. Küreğe ayrı pıhtılar (sopa) yapışırsa, çözelti normal yağ içeriğine sahiptir ve duvarcılık için uygundur. “Kalan kum” ölçülerek kilin yağ içeriği, daha doğrusu kum ihtiyacı belirlenir. Örneğin, 0,5 kutu kum kaldı, bu, normal yağ içeriğine sahip bir çözelti hazırlamak için 1 kısım kil için 2,5 kısım kum gerektiği anlamına gelir (bileşim 1: 2.5).

Bu nedenle, kilin kalitesine bağlı olarak, bir hacim parçası 0,5 ila 3 veya daha fazla parça kum gerektirebilir.

Yağ içeriği normal olan harç çatlama yapmaz, tuğlaları sıkıca birbirine bağlar; yağlı bir çözelti kötü bir şekilde çatlar ve zayıf bir çözüm kırılgandır.

Çözeltinin kalitesi bu şekilde kontrol edilebilir. Kalın çözeltiden 5 cm çapında bir top yuvarlanarak 1 cm kalınlığında ve 10 cm çapında bir kek yapılır, ikisi de normal oda sıcaklığında kurutulur. Kuruduktan sonra çatlamamalı ve 1 m yükseklikten düşerken top parçalanmamalıdır. Bu durumda, çözüm duvarcılık için uygundur.

Çözeltiyi bir forvette veya bir kutuda hazırlayın. Bunu yapmak için, bir yatağa ölçülü bir miktar kum dökülür, içine bir girinti yapılır, hazırlanan kil hamurunun bir kısmı dökülür ve her şey tamamen homojen olana kadar karıştırılır. Gerekirse, bir demir kürekten kolayca kayan, ancak üzerine yayılmayan kremsi bir kütle elde edilerek su eklenir. Parmaklar arasında hissedilirken, dağınık kum taneleri ile kaygan kil değil, sürekli bir kaba kum taneleri tabakası hissedilmelidir.

Döşeme sırasında kil harcı, suyla nemlendirilmiş bir tuğla ile üzerine hafif bir baskı ile fazla uygulanan harcı dikişten kolayca sıkacak şekilde olmalıdır.

5 mm kalınlığa kadar dikişli 1000 tuğla döşemek için 250 litre süzülmüş harç gereklidir.

Çözümü zorlamak için harcanan zaman, işteki rahatlık tarafından ödenmekten daha fazladır.

Yalıtım olarak kil kullanmak

Kilısıtıcı olarak da kullanılır. Çoğu zaman tavanı yalıtmak için kullanılır. Yüksek kaliteli yalıtım elde etmek için kile ek olarak talaş kullanılır.

www.domoustroi.ru sitesi, tavanların bu şekilde yalıtımı hakkında aşağıdaki bilgileri sağlar: Kil ve talaştan yapılmış tavan, iyi ısı direnci, üretim kolaylığı, hafiflik, yangınla mücadele kalitesi ve uygun fiyat ile karakterize edilir.

Tavanı yalıtmak ve tavanı kil ve talaştan yapmak için önce kil ve talaş almalısınız. Ağaç işleme işletmelerinde kendi kendine teslimat yoluyla ücretsiz olarak dağıtıldığı için talaş satın almak artık zor değil. Talaş satın almak zorunda kalsanız bile, maliyetleri diğer tavan malzemelerine kıyasla önemsiz olacaktır. Kil biraz daha pahalı olacak, ancak çok azına ihtiyacınız var, böylece kendiniz alabilirsiniz.

Bu nedenle, başlangıçta, gelecekteki tavan için tavanı hazırlayacağız.

Kil ve kum karışımı sıvı olacağından tavan levhalarına su geçirmez bir şey sermek gerekir. Sıradan bir film çekebilir ve sıradan bir inşaat zımbasıyla bir ağaca çekebilirsiniz. Bazıları kartonu filmin altına kaplar. Karton, düz katmanlar arasında oluklu bir katmana sahiptir, bu ek yalıtım sağlar, ancak tavan yangın için daha tehlikeli hale gelir.

Tavan bir filmle kaplandıktan sonra, kil-talaş çözeltisini karıştırmaya başlayabilirsiniz.

Bunu yapmak için, dolu bir fıçıyı suyla doldurun ve içine dört veya beş kova kil dökün. Kil yumuşamalıdır.

Kili mümkün olduğunca eriyene kadar namluda karıştırın. Su karakteristik kirli bir renk kazanmalıdır. Ardından, elde edilen kil ve su karışımından birkaç kova beton karıştırıcıya dökün ve talaşla doldurun. Talaş karıştığı için kil suyu eklemeyi unutmamalıyız. Tutarlılık kalın veya akıcı olmamalıdır.

Ardından, çözeltiyi karıştırdıktan sonra, gerekli yalıtıma bağlı olarak 5-10 cm'lik düz bir tabaka halinde tavana uygulayın ve hafifçe bastırarak düzeltin. Birkaç gün sonra tavan kurumalıdır ve küçük çatlaklar ortaya çıkarsa, bunları basit kil ile ovalamak en kolay yoldur, ancak böyle bırakabilirsiniz, çünkü çatlaklar küçük olacaktır.

Bu yazıda kilin çeşitli kullanımlarına baktık, yani: duvar yapımı, fırınların döşenmesi için harç hazırlanması ve tavan yalıtımı. Tüm bu durumlarda kil etkili bir yapı malzemesidir. Sonuç olarak, bunların inşaatta kil kullanımı için tüm seçeneklerin olmadığı, örneğin genişletilmiş kil ve çimento üretiminde kullanıldığına dikkat edilmelidir, bu nedenle bu doğal malzeme bu makalenin başlığını abartmadan haklı çıkarır: " Kil, inşaat için evrensel bir doğal malzemedir."

Makale Evgeny İZMAILOV tarafından hazırlanmıştır,

fotoğraf srubnbrus.com

Kategoride popüler:

Danil Koretsky: Dövmeli cilt

Danil Koretsky: Dövmeli cilt

okuman
Aile hakkında dövme yazı

Aile hakkında dövme yazı

okuman
Skyrim'de taş ocağı taşı nereden bulunur Skyrim'de taş ocağı taşı nereden alınır

Skyrim'de taş ocağı taşı nerede bulunur Taş ocağı taşı nereden alınır ...

okuman
İzografları tahmin ettikten sonra nesnelerin isimlerini öğreneceksiniz.

İzografları tahmin ettikten sonra nesnelerin isimlerini öğreneceksiniz.

okuman
kaynağı değiştir]

Kil su ile yoğrulup şekillendikten sonra kurumaya terk edilirse şekillendirme sırasında verilmiş olan ölçüleri küçülür. Diğer bir deyişle kil hamurunun kuruma sırasında hacmi küçülür. Bu olaya kilin rötre yapması denir. Rötre, kilin kuruması sırasında olduğu gibi pişmesi sırasında da devam eder. Kilin kurumasından meydana gelen rötre, kilin plastisite özelliğine bağlıdır.

Her ne kadar akıcı kil, pişmiş toprak malzeme üretiminde kullanılmasa da, porselen, fayans ve vitrifiye seramik üretiminde döküm yolu ile şekillendirilerek kullanılır. Rötre, plastisiteden sonra en önemli özelliktir. Rutubetli bir kil hamuru kurumaya terk edildiği zaman hacmi küçülür. Belli bir zaman süresi sonucunda kil hamuru katılaşır ve mutlak kuruma haline kadar su kaybı ve hacim küçülmesi devam eder. Bu şekilde kurutulmuş kil hamuru gittikçe yükselen ısıda pişirildiği takdirde, kurutmada olduğu gibi yine hacmini küçültür. Kilin gerek kuruma ve gerekse pişme sırasında yapılmış olduğu rötre, toplam rötredir.

Kilin pişme teorisi[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.