yere basınca topukta oluşan kabarcıklar / Ayagi yere basinca topukta olusan kabarciklar nedir? – seafoodplus.info

Yere Basınca Topukta Oluşan Kabarcıklar

yere basınca topukta oluşan kabarcıklar

Sıvı, cilt katmanları arasındaki boşluğu doldurduğunda bir kabarcık oluşur. Pek çok insan, dar ayakkabılarla çok fazla yürümekten veya ayakkabısının içine çorap giymemekten dolayı su toplamalarından mustarip olur. Çoğu vakadan sürtünme sorumlu olsa da ayaklardaki su toplamalarının aşırı nem, güneş yanığı ve alerjik reaksiyonlar gibi başka sebepleri de olabilir…

Aşırı nem
Aşırı nem, ayaklarınızdaki gözenekleri tıkayabilir ve bu da küçük kabarcıklara neden olabilir. Ayakların aşırı nemli olmasının ana nedeni terlemedir.
Tedavi: Ayaklarınızdaki aşırı nemi tedavi etmenin en iyi yolu şudur:
• Pamuklular gibi ter tutmayan çoraplar ve sandalet gibi nefes alabilen ayakkabılar giymek
• Ayaklarınız ıslandığında çorap veya ayakkabılarınızı değiştirmek
• Merinos yününden yapılmış çoraplar ve burnu kapalı ayakkabılar gibi nemi hapseden çorap veya ayakkabılar giymekten kaçınmak
Aşırı nem nedeniyle ayaklarınızda kabarcıklar oluştuğunda, enfeksiyona karşı daha duyarlı hale gelebilirler. Kabarcıklara dikkat etmek ve ayaklarınızı kuru tutmak daha fazla komplikasyondan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.

Güneş yanığı
Güneş yanığı, güneşin ultraviyole (UV) ışınlarına aşırı maruz kalmaktan kaynaklanır. Ayaklarınız da dahil olmak üzere vücudun herhangi bir bölgesinde oluşabilir. Güneş yanığı kabarcıklarının gelişmesi günde yalnızca birkaç saat sürer ve genellikle ağrılı ve kaşıntılıdır. Güneşten yanmış cildin üstünde sıvıyla dolu küçük beyaz yumrular olarak bulunurlar. Güneş yanığınız şiddetliyse, kabarcığın etrafındaki alan da kırmızı ve şişmiş olabilir.
Tedavi: Güneş yanığı nedeniyle oluşan kabarcıklar genellikle kendi kendine iyileşir, ancak iyileşmenizi hızlandırmanın ve daha kötüye gitmelerini önlemenin yolları vardır:
• Enfeksiyona yol açabileceğinden kabarcıkları patlatmayın.
• Soğuk kompres veya hızlı bir soğuk duş veya banyo, güneş yanığı kabarcıklarıyla ilişkili ağrılı yanma hissini hafifletmeye yardımcı olabilir.
• Ağrı dayanılmayacak kadar fazlaysa, ibuprofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesiciler yardımcı olabilir.
• Aloe, uzun zamandır güneş yanıklarının acısını hafifletmede yardımcı bir araç olarak kabul edilmiştir ve kabarcıklar üzerinde kullanımı güvenlidir. Uygulamadan önce kabarcıkların patlamadığından emin olun.
• Yanığınız iyileşirken güneşten mümkün olduğunca kaçınmak en iyisidir. Yapamıyorsanız, koruyucu giysiler giyin. Güneş kremi ancak kabarcıklar iyileştikten sonra kullanılabilir.
• Bol su içmek, şiddetli bir güneş yanığından sonra dehidrasyonu önlemenize yardımcı olabilir.

Alerjik reaksiyon
Zehirli sarmaşık, lateks veya belirli metal türleri gibi bir alerjenle temas, bir bağışıklık tepkisini tetikleyebilir. Bu da cilt reaksiyonuna ve kabarcıklara yol açabilir. Bu duruma alerjik kontakt dermatit denir.
Tedavi: Kabarcıklara neden olan bir alerjik reaksiyonu önlemenin en iyi yolu alerjenlerden kaçınmaktır, ancak bu her zaman mümkün değildir. Kontakt dermatit meydana gelirse, tedavi genellikle iltihabı ve kaşıntıyı hafifletmek için topikal kortikosteroid ilaçları içerir. Şiddetli vakaların prednizon gibi oral steroidlerle tedavi edilmesi gerekebilir.

Sedef hastalığı
Sedef hastalığı ciltte kaşıntılı ve pullu kırmızı lekelere neden olan otoimmün bir durumdur. Bu lekeler dizlerde, dirseklerde, gövdede ve kafa derisinde görülme eğiliminde olsa da ayaklarınızda da gelişebilir. Sedef hastalığı, bağışıklık sisteminin aşırı aktif olması ve cilt hücresi büyümesini hızlandırması nedeniyle oluşur. Normal cilt hücreleri bir ayda büyür ve dökülür. Sedef hastalığında cilt hücreleri bunu sadece üç ila dört gün içinde yapar. Deri hücreleri dökülmek yerine cildin yüzeyinde birikerek plaklar ve pullar oluşturur. Püstüler sedef hastalığı olarak bilinen nadir bir sedef hastalığı türü beyaz veya sarı kabarcıklara neden olabilir. Bu kabarcıklara püstül de denir. Beyaz kan hücrelerinden oluşan irin ile doldurulurlar. Durum ayakları etkilediğinde buna palmoplantar püstüler sedef hastalığı denir.
Tedavi: Durum için ana tedavi yöntemleri şunları içerir:
• Cilt hücresi büyümesini yavaşlatabilen ve kızarıklığı ve şişmeyi azaltabilen oral retinoid tedavisi
• Aşırı aktif bir bağışıklık sistemini baskılamak ve cilt hücresi büyümesini yavaşlatmak için ultraviyole ışık kullanan fototerapi
• Enflamasyonu ve kaşıntıyı hafifletmek için topikal kortikosteroidler
• Kalsinörin inhibitörü gibi bağışıklık sistemi reaksiyonunu değiştiren ilaçlar

Dishidrotik egzama
Dishidrotik egzama, genellikle ellerinizde ve parmaklarınızda kabarcıklara neden olmasına rağmen, ayak tabanlarınızda kabarcıklara neden olabilir. Tekrarlayan kabarcık alevlenmelerine neden olur ve aniden ortaya çıkar. Araştırmalar, dishidrotik egzamanın en sık genç erişkinlerde bulunduğunu göstermiştir. Bir dermatolog yardımıyla, kabarcıklarınızı neyin tetiklediğini öğrenebilir ve alevlenmeleri önlemek için bunlardan kaçınabilirsiniz. Yaygın tetikleyiciler arasında şampuan veya sabun gibi kişisel bakım ürünleri bulunur. Nikel veya kobalt ile temas da kabarcıklara neden olabilir. Stres, ter ve yükselen sıcaklıklar da potansiyel tetikleyiciler olabilir.
Tedavi: Dishidrotik egzama tedavisi, uzun vadeli yönetimin yanı sıra kabarcıkların tedavisine odaklanır:
• Dermatoloğunuz, kabarcıklarınızı kurutmak için ilaçlı ıslatma ve soğuk kompresler önerebilir. Bunları bir seferde 15 dakika boyunca günde iki ila dört kez uygulayacaksınız.
• Dishidrotik egzama cildinizi aşırı derecede kuru hale getirebilir. Kuruluğu azaltmak ve alevlenmeleri azaltmak için dermatoloğunuz bir nemlendirici veya bariyer onarım kremi önerecektir.
• Hafif vakalar genellikle topikal kortikosteroidlerle tedavi edilir. Durumunuz şiddetliyse, kortikosteroidlerin ağızdan veya bir kas içine enjeksiyon yoluyla uygulanması gerekecektir.

Vezikülobüllöz tinea pedis
Vezikülobüllöz tinea pedis, ayaklarınızın iç yüzeylerini etkileyen bir tür atlet ayağıdır. Ayaklardaki aşırı nemden kaynaklanan aşırı mantar büyümesi sebeplidir. İçinde sıvı bulunan büyük bir kabarcık olan büyük bir bül oluşturmak için bir araya gelebilen küçük sıvı dolu kabarcıklara neden olur. Sıcak ve nemli ortamlarda burnu kapalı ayakkabı giyen kişiler, bu tip atlet ayağına karşı daha hassastır. Diğer risk faktörleri şunları içerir: Umumi duşların ve soyunma odalarının sık kullanımı, obezite, zayıflamış bir bağışıklık sistemi, endüstriyel tarzda ayakkabı kullanımını gerektiren sektörlerdeki meslekler.
Tedavi: Sporcu ayağı genellikle mantar önleyici ilaçlarla tedavi edilir. Kabarcıklara neden olan mantarı temizlemeye yardımcı olmak için günde bir veya iki kez doğrudan cildinize uygulanırlar. Tipik olarak, tedavi iki ila dört hafta sürer ve çoğu vaka bu süre içinde tamamen düzelir. Bazı durumlarda, aşırı büyüyen mantar eller ve gövde gibi vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Hızlı bir şekilde tedavi etmek bu yayılmayı önlemeye yardımcı olacaktır.

Böcek ısırığı
Böcek ısırıkları inanılmaz derecede yaygındır ve herkes bir böcek tarafından ısırılabilir. Farklı böcek ısırığı türleri, farklı semptomlara neden olur: Kabarcıklar, yoğun kaşıntı, kızarıklık ve şişlik, ısırık yerinde ağrı…
Bazı durumlarda, böcek belirli bakterileri taşıyorsa, bir böcek tarafından ısırılmak enfeksiyona yol açabilir. Örneğin, keneler Lyme hastalığına neden olan bakteri türünü taşır. Bir böcek ısırığından sonra ortaya çıkabilecek diğer komplikasyonlar şunlardır: Şiddetli alerjik reaksiyon, kurdeşen, böcek bir virüs taşıyorsa viral enfeksiyonlar, böcek bir parazit taşıyor ve geçiyorsa parazit enfeksiyonu.
Tedavi: Böcek ısırığı semptomları genellikle zamanla kendi kendine geçer, ancak ısırığın iyileşmesini beklerken rahatsızlığı hafifletmek için yapabileceğiniz şeyler de var:
• Asetaminofen (Tylenol) veya ibuprofen (Advil) gibi reçetesiz satılan ağrı kesiciler
• Kaşıntı ve şişmeyi azaltmak için bir buz kompresi
• Hidrokortizon gibi reçetesiz satılan kaşıntı önleyici kremler
• Kaşıntıyı azaltmak için oral antihistaminikler

Staz dermatiti
Staz dermatiti, alt bacaklarınızda zayıf kan dolaşımı olduğunda ortaya çıkar. Bu durum, damarın kapak olarak bilinen kısmı kanı bacaklardan kalbe doğru geri itemeyecek kadar zayıfladığında gelişir. Staz dermatiti belirtileri şunları içerebilir: Ayak bileklerinde şişme, bacaklarda turuncu-kahverengi renksiz lekeler, cilt tonunuza bağlı olarak kahverengi, mor veya gri görünebilen kızarıklık, kaşıntı, kuru cilt, uzun süre oturduktan veya ayakta durduktan sonra bacaklarda ağırlık hissi, parlak cilt.
Hemen tedavi edilmediğinde baldır ve ayak bilekleri dışındaki bölgelere yayılabilir. Açık yaralar olan kanama veya sızan ülserler, eğer tedavi edilmezse bacakların alt kısımlarında veya ayakların üst kısımlarında da oluşur ve iyileştikten sonra iz bırakır.
Tedavi: Kalıcı cilt hasarını önlemek için staz dermatitinin erken tedavisi önemlidir. Tipik olarak tedavi, bacaklarınızdaki dolaşımı iyileştirmek için kompresyon çorabı giymek gibi kompresyon tedavisi ile başlar. Sıkıştırma çorapları, kanı alt bacaktan kalbe doğru nazikçe iterek çalışır. Diğer tedavi seçenekleri şunları içerebilir:
• Bacaklardaki şişliği azaltmaya yardımcı olmak için her iki saatte bir bacakları kalbin üzerine kaldırmak
• Yüksek miktarda tuz içeren yiyeceklerden kaçınmak
• Enflamasyonu azaltmak için topikal kortikosteroid kremleri kullanmak
• Bir enfeksiyon meydana gelirse antibiyotik almak

Kelebek hastalığı (Epidermolizis Bülloza)
Epidermolizis bülloza, cildinizde herhangi bir küçük yaralanma veya sürtünmenin kabarcıklara yol açabileceği genetik bir bozukluktur. Hafif vakalar elleri ve ayakları etkiler, ancak şiddetli vakalar vücudun her yerinde kabarcıkların oluşmasına neden olabilir ve bu da kişiyi enfeksiyonlara ve dehidrasyona karşı daha duyarlı hale getirebilir. Tipik olarak, cildin kabarması, hafif bir vakada ortaya çıkan tek semptomdur. Hayatın ilerleyen dönemlerinde el ve ayak tabanlarındaki deri sertleşebilir ve kalınlaşabilir.
Tedavi: Tedavi, cildinizi kabarcıklara yol açabilecek herhangi bir sürtünme veya yaralanmadan korumaya odaklanır:
• İyileşirken cildinizi daha fazla hasardan korumaya yardımcı olabilecek yara örtüleri kullanmak
• Kabarcıkları tahriş etmeyen veya ayak derisinde daha fazla sürtünmeye neden olmayan ayakkabılar giymek
• Bir enfeksiyon meydana gelirse antibiyotik kullanmak
Doktorunuz eller ve ayaklarda cildin sertleşmesini önlemek için keratolitikler ve kabarmayı azaltmaya yardımcı olmak için ayaklarınızda ve ellerinizde alüminyum klorür kullanmanızı önerebilir. Kabarcıklar nedeniyle yürüme sorunlarınız varsa, fizik tedaviye ihtiyacınız olabilir.

Konuya dair daha fazla ayrıntı için ilgili makalelerimize göz atmak isteyebilirsiniz:
Ayaklardaki Su Toplamaları İçin Ev Reçeteleri

seafoodplus.info

  • Nesne
  • İçindekiler

    Ayağı yere basınca topukta oluşan kabarcıklar nedir?

    Bası ve sürtünmeye bağlı büller: Ayaklarımızda bası ve sürtünmeye bağlı sıvı dolu kabarcıklar görülebilmektedir. Halk arasında su toplaması olacakta bilinmektedir. Bunlar; özellikle sıkı ya da sert ayakkabıların kullanımında, fazla yürüme gibi durumlarda oluşmaktadır.

    Ayak altı yanması ne iyi gelir?

    Tıpkı epsom tuzunda denediğiniz gibi, bir kabın içine 1 bardak elma sirkesi dökün ve ılık su eklemesi yapın. 20 dakika kadar elma sirkesi bulunan suyun içinde ayaklarınızı dinlendirin. Elma sirkesi kan dolaşımını hızlandırıp ayak altında oluşan yanmayı dindirecektir.

    Ayak altında beyazlık nedir?

    İntertriginöz Form: Parmak arası mantarı olarak da tanımlanabilen bu ayak mantarı türü, parmak ağı enfeksiyonu olarak da bilinir. Genellikle 4 ve 5. parmaklar arasında beyaz bir görünüme yol açan intertriginöz, ayak tabanına yayılabilir. Kaşıntı, pullanma ve yanma sık görülen belirtileri arasında yer alır.

    Ayak altında çıkan yaralara ne iyi gelir?

    Ölü dokular yara pansumanı sırasında da fırçalayarak, silinerek, kazınarak temizlenir. Bazı jeller, içinde ölü dokuları parçalayan maddeler bulunan yara bakım ürünleri, ultrasonik özelliği olan cihazlar, yüksek hızda su fışkırtan cihazlar, hatta sinek kurtçukları yarayı temizlemek için kullanılır.

    Ayak altında çıkan yaraları için hangi doktora gidilir?

    Her ayak yarasının mümkünse enfeksiyon hastalıkları, plastik cerrahi, ortopedi, damar cerrahisi, radyoloji ve girişimsel radyoloji uzmanlarından oluşan bir konsey tarafından değerlendirilmesi yararlıdır.

    Ayakta su toplamasına ne iyi gelir?

    Su toplaması meydana gelen ayağa bir müddet çorap giyilmemelidir. Eğer ayakta oluşan kabarcık zaten kendiliğinden yırtılmış bir halde ise sorunlu bölgenin temizliğine daha fazla dikkat edilmesi gerekmektedir. Yırtılmış olan kabarcığın çevresi sıklıkla ılık su ile temizlenmeli ve antibiyotik krem tatbik edilmelidir.

    Ayaklarda görülen cilt sorununa dikkat

    Ayak, birçok kemikten, kastan, eklemden, tendondan, kan damarı ve sinirlerden oluşan karmaşık bir organdır. Özellikle tüm gün ayakkabı içinde kalan vücudun tüm ağırlığını taşıyan ayaklarda birçok cilt ve tırnak hastalığı oluşabiliyor. Ufak bir nasır ya da su toplaması kişinin gününü mahvetmeye yetebilirken, ayak sağlığının genel itibariyle bozuk olması yaşam kalitesini düşürüyor. Memorial Şişli Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uz. Dr. Füsun Bilgin Karahallı, ayaklarda görülen cilt hastalıkları ve ayak sağlığını korumanın yolları hakkında bilgi verdi.

    Mantar

    En sık parmak aralarında olmakla beraber ayağın her yerinde görülebilmektedir. Ayakkabı içinde nemli kalma, aşırı terleme, sıcak hava, dolaşım bozuklukları, diyabet gibi hastalıklar mantar enfeksiyonunu kolaylaştırmaktadır. Parmak aralarında görüldüğünde nemin çok olmasından dolayı genellikle beyazımsı kabarıklık şeklinde ya da deri dökülmesi şeklinde belirti vermektedir. Ayak tabanında oluşan mantar enfeksiyonları ise daha kuru ve kepekli lezyonlar şeklindedir. Tedavinin yanı sıra hep aynı ayakkabıyı kullanmamak, her gün çorap değiştirmek, nemi emmesi için pamuklu çorap tercih etmek, banyolardan sonra parmak aralarını ve ayağı kurulamaya dikkat etmek gerekmektedir. Tırnaklarda da mantar enfeksiyonu sık görülmektedir. "Onikomikoz" da denilen tırnak mantarı meydana geldiğinde tırnak normal saydamlığını ve sertliğini kaybetmektedir. Sağlıksız ortamlarda yapılan manikür ve pedikür işlemleri, sıkı ayakkabıların yaptığı travma, spor salonları gibi ortak kullanım alanları tırnak mantar oluşumunu kolaylaştıran faktörlerdir.

    Nasır

    Nasır, ayaktaki kemik çıkıntılarının sürekli basıya maruz kalmasıyla derinin kalınlaşması sonucu oluşmakta ve bu da ağrıya sebep olmaktadır. Baskı ve sürtünmenin fazla olduğu sporcularda, uzun yürüyüş yapanlarda ve kemiklerinde şekil bozukluğu olan kişilerde daha fazla görülmektedir. Tedavi edildikten sonra tekrarlanmaması için uygun ayakkabılar tercih edilmeli ve kemik çıkıntılarına nasır önleyici yastıkçıklar kullanılmalıdır.

    Tırnak batması

    Tırnağın yan köşelerinin yumuşak doku içine gömülmesiyle oluşmaktadır. Yanlış tırnak kesimi, ucu sivri dar ayakkabılar, travma gibi sebepler oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Ağrı ve kızarıklıkla başlar ve dolama olarak bilinen enfeksiyon eklenmesiyle akıntılı ve ödemli bir hal alabilmektedir.

    Bası ve sürtünme

    Ayaklarımızda bası ve sürtünmeye bağlı sıvı dolu kabarcıklar görülebilmektedir. Halk arasında su toplaması olacakta bilinmektedir. Bunlar; özellikle sıkı ya da sert ayakkabıların kullanımında, fazla yürüme gibi durumlarda oluşmaktadır.

    Viral siğiller

    Siğiller kalınlaşmış deri renginde, bazen üzerinde siyah noktalanmalar görülebilen ciltten kabarık lezyonlardır. Ayak tabanlarında özellikle basınç noktalarında daha fazladır. Bulaşıcı viral bir hastalık olduğu için çok sayıda olabilmektedir. Havuz gibi ortak kullanılan alanlar, ıslaklık ve nem siğil oluşumunu kolaylaştıran faktörlerdir.

    Yağ fıtığı

    Ayağı yere basınca topukta görülen deri rengindeki çıkıntılardır. Genellikle önemli olmasa da ayakta uzun süre kalanlarda ağrı yapabilmektedir. Topuktaki basıncı azaltmak için tabanlık kullanmak faydalı olmaktadır.

    Ayak kokusu

    Ayakların fazla terlemesi ve ayakkabı içinde uzun süre kalması derinin pH değerini etkileyerek bazı bakterilerin üremesini sağlamaktadır. Bu bakterilerin ürettiği birtakım bileşikler de kötü ayakkokusuna sebep olmaktadır.

    Sağlıklı ayaklar için yapılması gerekenler;

    - Ayak temizliğine dikkat etmek,

    - Tırnakları çok kısaltmadan düz kesmek,

    - Uygun ayakkabı ve pamuklu çorap giymek,

    - Düzenli olarak ayak muayenesi yapmak çok önemlidir.

    nest...

    batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir