kitin nedir biyoloji / Kitin Nedir? Nerelerde Bulunur? Görevleri Özellikleri ve Yapısı Nasıldır?

Kitin Nedir Biyoloji

kitin nedir biyoloji

Bazı bitkilere zararlı olarak kabul edilen böcekler, bitki koruma amaçlı toplandıktan sonra biyo-atık olarak kabul edilmektedir. Bu biyo-atıkları yakmak yerine teknolojik malzemelere dönüştürmek endüstriyel açıdan çok önemlidir. Caligula japonica, ceviz, kestane, elma gibi birçok bitkiye zarar vererek meyve verimini düşürmekte hatta ağacın ölmesine neden olmaktadır. Bu çalışmada, doğadan bol miktarda toplanan C. japonica pupa kafa yapısından üç boyutlu doğal kitin filmi üretilmiştir. FTIR analizi sonucu, üretilen filmlerin alfa kitin formunda olduğu ve SEM analizine göre de çok net bir şekilde gözlenebilen nanofiberlerden oluştuğu ortaya konmuştur. Elde edilen kitin filmin maksimum bozulma sıcaklığının ,8°C olduğu ölçülmüştür. XRD analizi sonucu kitin için karakteristik olan 9,42° ve 19,52° de iki keskin pik kaydedilmiştir. L fare fibroblast hücre hattında gerçekleştirilen sitotoksisite analizine göre, kitin filmin 24, 48 ve 72 saatlerde herhangi bir sitotoksik etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, bu tez çalışması kapsamında ileriki biyomedikal uygulamalarda kullanılmak üzere, doğal, üç boyutlu, nanoliflerden oluşan ve biyouyumlu özelliklere sahip bir film üretimi gerçekleştirilmiştir.

 

Insects considered harmful to some plants become bio-waste after they are collected for plant protection purposes. It is very important industrially to transform these bio-wastes into technological materials rather than incineration. Caligula japonica damages many plants such as walnut, chestnut, apple, reduces fruit yield and even causes the tree to die. In this study, a three-dimensional natural chitin film was produced from the head of the C. japonica pupa, which is collected in large quantities from nature. As a result of the FTIR analysis, it was revealed that the produced films were in the form of alpha chitin and consisted of nanofibers that could be observed very clearly according to SEM analysis. The maximum degradation temperature of the resulting chitin film was measured to be ,8°C. As a result of XRD analysis, two sharp peaks were recorded in 9,42° and 19,52° which are characteristic for chitin. The cytotoxicity analysis performed on the L mouse fibroblast cell line revealed that the chitin film did not have any cytotoxic effect at 24, 48 and 72 hours. As a result, a natural, three-dimensional, nanofiber film with biocompatible properties was produced to be used in future biomedical applications.

 

kaynağı değiştir]
^ Campbell, N. A. () Biology (4th edition) Benjamin Cummings, New Work. p ISBN
^ American Heritage dictionary of the English Language: Fourth Edition. entry for chiton

Martín-Gil FJ, Leal JA, Gómez-Miranda B, Martín-Gil J, Prieto A, Ramos-Sánchez MC. "Low temperature thermal behaviour of chitins and chitin-glucans". Thermochim. Acta, , vol. , pp.&#;–

Dış bağlantılar[değiştir kaynağı değiştir]

Son çalışmalar kitinin bitkilerde savunma mekanizması için iyi bir indüktör olduğunu göstermiştir. Son olarak kitinin bitkilerde immun yanıtı geliştirmeye yardımcı bir fertilizer olabilirliği test edilmiş, sonuçta çok daha iyi verim sağlanmış ve ortalama ömür artmıştır.

Kaynakça[değiştir

Polisakkaritler (Kompleks Şekerler)

Çok sayıda glikoz molekülünün, dehidrasyon sentezi ile zincirleme olarak glikozit bağları ile bağlanması sonucu oluşmuş polimer şekerlerdir. Polisakkaritler oluşurken, her bağlanma sırasında bir glikozit bağı kurulur ve bir molekül de su açığa çıkar.

En önemli polisakkaritler; nişasta, selüloz, glikojen ve kitin olarak sıralanabilir.

Bütün polisakkaritler glikoz moleküllerinden meydana geldiği halde bazı kimyasal ve fiziksel özellikleri birbirinden farklıdır. Bu durumun nedeni ise, glikoz moleküllerinin bağlanış biçiminin ve dallanmalarının farklı olmasıdır. Örneğin; glikojen ve nişasta moleküllerinde genellikle diglikozit bağı kurulurken, selülozda 1 &#; 6 diglikozit bağları kurulmaktadır.

Nişasta: Bitkilerin en önemli karbonhidrat deposudur. Fotosentez ürünlerinin fazlası, öncelikle nişasta olarak, lökoplastlarda depo edilir. Nişasta sulu ortamlarda çok az çözünür. Bitkilerde, insanlarda ve otçul olarak beslenen hayvanlarda, en önemli enerji kaynağı nişastadır. Ancak, hayvanların çoğu ve insanlar nişastayı sindirebildikleri halde, onun sentezini sağlayamazlar. Bir besinin içeriğinde, nişastanın bulunup bulunmadığı, lügol çözeltisi (yapısında iyot vardır) damlatılarak anlaşılabilir. Çünkü, iyot nişasta ile mavi renk oluşturur.

Selüloz: Glikoz moleküllerinin nişastadan farklı bir şekilde yan yana bağlanmasıyla meydana gelmiş uzun zincirlerdir. Suda çözünmez. Bütün bitkilerde, hücre çeperinin temel yapı maddesi selüloz olup, gövdelerin esnekliğinde ve dayanıklılığında önemli rol oynar. İnsanda ve hayvanların çoğunda selüloz sindirici enzim üretilemez. Bunun için, selülozdan enerji kaynağı olarak yararlanılamaz. Ancak, selüloz enzimini üreten mikroorganizma (bazı bakteri ve bazı protista) türleri selülozu sindirebilir. Midesinde veya bağırsaklarında, selüloz enzimini salgılayıcı bakterileri bulunduran hayvanlar (bazı otçul kuşlar, termitler ve geviş getiren memeliler) selülozun sindirimini sağlayabilir.

Glikojen: İnsan, hayvan ve mantar hücreleri ile bakterilerde depo karbonhidrat olarak görev yapar. Nişastaya göre, suda çözünürlüğü daha yüksektir. Omurgalılarda ve insanlarda, karaciğer ve kaslar fazla miktarda glikojen depo eder. Glikojen üzerine iyot çözeltisi damlatıldığında kahverengi renk oluşturur.

Karaciğer; hem glikozun fazlasını tutarak glikojene çevirir ve depo eder, hem de diğer basit şekerleri glikoza dönüştürür. Bunun için kanda miktarı ölçülebilen şeker glikozdur.

Kandaki glikoz dengesinin sağlanabilmesi için, insülin ve glukagon hormonları zıt etkili olarak çalışmaktadır. İnsülin kan şekerinin azaltılmasını, glukagon ise artmasını sağlar. Kandaki glikoz miktarı arttığı zaman İnsülin salgılanır. Bu hormon glikozların karaciğer hücrelerine geçmesini ve glikojen halinde depolanmasını sağlar.

Kandaki şeker azaldığı zaman ise glukagon salgılanır. Bu hormon ise karaciğerdeki glikojenin glikozlara parçalanmasını ve kana geçmesini sağlar. Vücuda alınan karbonhidrat miktarı, karaciğerin depolayabileceği miktardan da fazla olursa bu fazlalık yağlara çevrilerek depolanır. Eğer vücuda yeterli karbonhidrat alınamazsa, vücut dokularında yağlar ve proteinler yıkıma uğratılacağı için zamanla vücutta zayıflama ortaya çıkar.

Kitin: Böcekler ve diğer bazı eklem bacaklılarda, dış iskeletin temel yapısını oluşturur. Suda çözünmez ve selüloza oldukça benzer yapıdadır. Ayrıca, örümceklerin ördüğü ağın lifleri de birer kitin molekülüdür. Mantarlarda da hücre duvarının yapısında kitin bulunur. Kitin selüloza benzer, ancak selülozdan farklı olarak yapısında azot bulunur.

Organik moleküllerin çoğunun iskeleti, karbon zincirlerinden meydana gelir. Ancak karbon atomu içeren her bileşik organik moleküldür denilmesi hatalı olur. Örneğin karbondioksit (CO2) yapısında karbon içermesine rağmen inorganik bir moleküldür.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası