ameliyattan sonra gaz çıkarmak neden önemli / Laparoskopi - Dr. Alper Mumcu

Ameliyattan Sonra Gaz Çıkarmak Neden Önemli

ameliyattan sonra gaz çıkarmak neden önemli

Sezaryen Ameliyatı Sonrası

Sezaryen sonrası toparlanma ve ayaklanma süreci

Sezaryen ameliyatınız bittikten, derlenme odasında ailenize ve bebeğinize kavuşmak için son hazırlıklar yapıldıktan sonra odanıza götürülürsünüz.

Sonra servis hemşiresi belirli aralıklarla tansiyonunuzu ölçmek, nabzınızı saymak ve kanamanızı kontrol etmek amacıyla ziyaretinize gelir. Bir süre sonra doktorunuz da odanıza gelerek sizin ameliyat sonrası ilk değerlendirmenizi yapar. Daha sonra servis hemşiresine gerekli direktifleri vererek sizi ailenizle başbaşa bırakır.

Ameliyat sonrası kendinizi hazır hissettiğiniz andan itibaren (genellikle saat sonra) hemşirenin yardımıyla ayağa kaldırılacaksınız. Bu süreye kadar kendi kendinize yataktan kalkmaya çalışmamalısınız, zira tansiyonunuz aniden düşebilir.

Kendinizi iyi hissediyorsanız yavaş yavaş odanın içinde adım atmaya başlayınız. Ameliyatın ilk saatlerinde baş dönmeleri sık görüldüğünden başınız dönerse tekrar yatağınıza geri dönünüz. Sondanız yoksa (epidural/spinal ile doğum yapmışsanız mutlaka idrar sondanız olacaktır), idrar yapma ihtiyacınız bir sürgü yardımıyla giderilebilir. 

Sezaryen sonrası ilk gün zor geçebilir. Güçlü ağrı kesiciler kullanılmasına karşın ameliyat yerinizde ağrı duyabilirsiniz. Sabırlı olmalısınız. İkinci günden itibaren bu ağrı genellikle azalır.



Doktorunuz aksini belirtmediği sürece en kısa zamanda, saat sonunda sıvı gıdalara geçebilirsiniz. Epidural/spinal ile sezaryen olan anne adayları doktorları da onaylamışsa servise geldikten hemen sonra az miktarda su ve hatta kahve içmeye başlayabilir. 

Ameliyattan sonraki 1. günde doktorunuz tekrar sizin yanınıza gelerek durumunuzu gözden geçirir ve ameliyat kesisine bakar, gerekirse ameliyat yerine konan sargı bezini yenisiyle değiştirmek suretiyle pansuman yapar ve genellikle su geçirmez bir sprey sıkar veya su geçirmez bir flaster yapıştırır.

Böylece doktorun da onayıyla ve sıklıkla hemşirenin yardımıyla ayakta duş alabilir duruma gelebilirsiniz.

İkinci günden sonra en sık karşılaşılan problem gaz çıkaramama ve buna bağlı olarak karında şişkinlik ve ağrı oluşmasıdır. Bu problemler genelde ilk sezaryeni olanlarda daha az görülmesine karşın rahatsızlık verici olabilir. Bazen sağ omuza vuran gaz sancıları kas ağrısı sanılabilir.

Gaz sancısına karşı ilk önlem yeterince ve kendinizi iyi hissetttiğiniz her zaman dolaşmaktır. Gaz yapıcı gıdalardan kaçınınız. Eğer gaz şikayetleriniz şiddetli olursa doktorunuza mutlaka haber veriniz. Şikayetleri gidermek için çeşitli yöntemler mevcuttur.



İkinci günün dolmasından sonraki bir zamanda normal beslenmeye başladıysanız, normal idrar ve tuvalete çıkabiliyorsanız, ateş, aşırı halsizlik gibi bir şikayetiniz yoksa, kanamanız normalse, kendinizi iyi hissediyorsanız doktorunuz sizi taburcu eder (Bazı doktorlar daha geç taburcu etmeyi tercih eder).

Tehlike işaretleri anlatıldıktan sonra belli bir süre sonunda kontrole gelmek üzere evinize gidebilirsiniz.


Video: Normal ve sezaryen doğum sonrası hastanede ne kadar kalınmalı - (hastane enfeksiyonu nedir?)

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

 

Soldaki resimde ameliyat öncesi durum, sağdaki resimde ise ameliyat yarası tamamen iyileştikten sonraki durum gözlenmektedir.

Taburcu olduktan sonra ağır işler yapmaktan kaçınınız.

Size verilen demir preparatlarını ve vitaminleri almaya devam ediniz.

Bebeğinizi uygun bir şekilde emzirmeye devam ediniz.

"Estetik dikişler" genellikle "kendiliğinden eriyen" materyalden yapılmıştır ve çıkarılması gerekmez. Bir problem yoksa doktorunuz size evde de banyo yapabileceğinizi söyleyecektir.

İlk 6 hafta cinsel ilişkide bulunmamalısınız.


Video: Lazer dikiş nasıl yapılır ve sezaryende daha mı az iz bırakır?


Aşağıdaki durumlarda doktorunuzun size verdiği kontrol randevusunu beklemeden doktorunuzla irtibat kurunuz:

  • Kanama: Kural olarak adet miktarınızı geçen kanamalar ilk günler normal olabilir ancak taburcu olduktan sonra kanamanın giderek azalması gerekir.
  • Ateş: ateşiniz 38 derece üzerine çıkarsa
  • Ağrı: ameliyat yerinde, karnınızda, bacaklarınızda, başınızda ya da vücudunuzun herhangi bir yerinde ağrı kesiciye cevap vermeyen bir ağrı ortaya çıkarsa
  • Dikiş yeri: Dikiş yerinde aşırı kızarıklık, sızıntı veya akıntı
  • Kötü kokulu akıntı
  • Diğer: baldırlarda kızarıklık ve ağrı, nefes darlığı, kendini herhangi bir şekilde "kötü" hissetme

Video: Sezaryen sonrası ayaklarda adeta "davul gibi" şişme neden olur? Damar tıkanıklıklığı olabilir mi?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Sezaryen Sonrası Normal Doğum >>


İLGİLİ KONULAR:



Bizim neşeli grup tepeden tırnağa öfkeye kesmiş durumda bu aralar. Anıtkabir’e çocuk parkı mı, Emekli Albay Hasan Atilla Uğur’un; Güneydoğu’da İngiliz ajanlar cirit atıyor, ikinci ve çok daha kanlı darbe girişimi kasım ayını geçmez analizleri mi, kısacası memlekette ne varsa gündemi meşgul eden, bizi de büyük öfke patlamalarına sararak meşgul ediyor.

Birkaç yıl önce, bu köşede Necmi Erdoğanların yoksulluk çalışmalarına göndermeyle “implosion” kavramından söz etmiştim. “Yoksulluğun Halleri” çalışmalarında, bizim garip gurebanın bıçak kemiklerine dayandığı hallerde bile dışarıya zarar verecek şekilde patlamadığını (explosion), vurup kırmadığını, çalıp çırpmadığını, ne ederse kendine ettiğini, bir tür ‘içe göçme’, içe dönük ve yalnızca kendine zarar veren bir patlama yaşadığını anlatmak için kullanmışlardı ‘implosion’ı.

Son yıllarda, bu “implosion” halinin yalnızca yoksullara değil, okumuş hali vakti yerinde kesimlere de sirayet ettiğini görüyorum. Kimi memleketi terk ediyor, kimi kendi içinde öfke patlamaları yaşıyor. Ne yazık ki, hissiyatlarını dönüştürücü bir örgütlü mücadeleye kanalize edecek muhalif yapılar göremiyor, bulamıyorlar.

Bu muhalefet aktörlerinin üzerinde iyi düşünmesi gereken bir konu! Özellikle ana muhalefet partisi, güven veren ve “eylemli bir muhalefet” çizgisi izlese, sınıfsal olarak da kendisine yakın, eğitimli, hali vakti yerinde kesimleri etrafında toplayabilecek.
Dışa dönük değiştirici bir enerjiye dönüşmeyen, içe göçmelere yol açan bu öfke hallerimiz, iktidar için bulunmaz nimet.

Biz öfkelerimizi geğirme sonrası “Oh rahatladım” diyenler gibi bir tür “gaz çıkarma”ya dönüştürdükçe, şikâyetçi olduğumuz iktidar da rahatlıyor. Gerçekten “Oh” diyebilmenin yolu, yalnızca örgütlü muhalefetten, birlikte değiştirip dönüştürme çabasından geçiyor. Aksi halde, gaz çıkarıp “Oh” dediğimizle kalıyor, sadece gaz çıkarıp düzenin basıncını alıyoruz!

Tüm Yazıları

Sezaryen Sonrası Gaz Nasıl Çıkarılır?

Sezaryen doğum sonrasında anne de bazı sıkıntılar oluşmaktadır. Bunlardan birisi ise gaz problemidir. Gaz neden olur ve nasıl çıkarılır bunları yazımız da detaylı olarak bulabilirsiniz. İlk olarak sezaryen doğum nedir bunu bilmeliyiz. Normal doğum yapmak için sağlık problemlerinin uygun olmaması durumunda cerrahi operasyon ile bebeğin dünyaya gelmesi işlemine sezaryen denmektedir. Sezaryen ameliyatı sonrasında doktorlar annenin gazının çıkmasını beklerler. Çıkmadığı durumda anneyi taburcu etmezler.

Sezaryen ile Doğum Hangi Şartlarda Yapılır?

  • Bebeğin iri olması
  • Bebekte gelişme geriliği olma durumu
  • Kemik yapısının doğuma uygun olmaması
  • İkiz, üçüz gibi doğum olacak ise
  • Plasentanın rahim ağzını kapatması durumunda
  • Tüp bebek tedavisi ile gebelik olduğunda
  • Bebek için sıkıntı oluşturacak genital nedenler
  • Annenin normal doğum için psikolojik olarak hazır olmaması
  • Rahimdeki sıvının az olması
  • Bebeğin ters olarak durması

Bu nedenlerden kaynaklı olarak anne normal doğum yapamamaktadır. O yüzden mecburen sezaryen doğum gerçekleştirilir.

Sezaryen Ameliyatı Sonrası Gaz Neden Olur?

Sezaryen doğum sonrasında en sık görülen sıkıntılar arasında gaz çıkaramama ve kabızlık olmaktadır. Gaz çıkarılmadığı durumda annenin taburcu olması mümkün olmamaktadır. Sezaryen ameliyat esnasında annenin bağırsakları dışarıya çıkarılır. Bebek alındıktan sonra tekrar yerine yerleştirilir. Yerleştirilme sırasında bağırsaklara hava dolar buda gaz oluşmasına neden olur.

Bağırsakların ameliyat esnasında karışması durumunda gaz çıkarma sıkıntısı oluşabilir. Gaz çıkarmak bu yüzden çok önemlidir. Doğumdan sonraki güne kadar gaz çıkmazsa eğer bağırsak dolaşması oluşabilir. Bağırsak dolaşması olma durumunda küçük bir operasyonla bu durum düzeltilir. Böylelikle gaz problemi çözülür.

Sezaryen Sonrası Gaz Çıkarmak için Neler Yapılır?

Sezaryen ameliyat sorası en çok karşılaşılan ve oldukça ağrılı olan gaz problemi korkulanlar arasındadır. Ameliyat yerlerinin ağrıması ve gaz çıkaramama anne için oldukça ağrılı olmaktadır. Peki, gazın çıkarılması için neler yapılabilir?

  • Papatya çayı normal ya da sezaryen ameliyat sonrasında anneyi rahatlatmaya ardım edecektir. Gazın çıkarılmasına destek olacaktır. 1 kaşık papatya çayını 1 bardak kaynar suda demleyin. Günde iki bardak içilebilir.
  • Duş alacağınız su sıcağa yakın olmalıdır. Sıcak su karnınızı rahatlatacak ve gazınızı çıkarmanıza yardım edecektir.
  • Gaz için doktorunuzun yazdığı ilaçları kullanabilirsiniz.
  • Kuru fasulye, nohut gibi gaz yapıcı gıdalardan bir süre uzak durulmalıdır.
  • Sıcak su torbası yardımı ile gaz çıkartılabilir. Dikişler olduğu için karnın tam üzerine konmamalıdır. Yan kısımlarına tutulması yeterli olacaktır.
  • Günde en az 2 litre su içilmelidir.
  • Özellikle rezene çayı gaz sorununu çözecektir. Hem bedenen rahatlama yaşatacaktır ve uyumanızı sağlayacaktır.
  • Evde hazırlanacak hoşaflar gaz çıkarmaya yardımcı olur. Kayısı, üzüm gibi hoşaflar gaz çıkarmanızı sağlarken aynı zaman da çok iyi süt yapıcıdır.
  • Kimyon gaz için çok etkilidir. Yemeklerinize kimyon ekleyerek tüketebilirsiniz.

Eğer gaz sorununuz uzun süre devam ederse mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Doktor sorununuzu belirler ve buna uygun tedavi edici ilaçlar önerir.

Doğum Sonrası Anne Nasıl Beslenmelidir?

Doğum sonrasında özellikle ilk üç ay anne gaz yapıcı besinlerden uzak durmalıdır. Kalsiyum bakımından güçlü olan süt ve süt ürünlerini düzenli tüketmelidirler. Bol bol su içilmelidir. Gazlı içeceklerden uzak durulmalı bunların yerine süt veya hoşaf tercih edilmelidir. Yumurta, tavuk, balık, sebze yemekleri ve gaz yapmayan baklagiller tüketilmelidir. Meyve tüketilebilir. Özellikle yeşillikler (maydanoz, biber, marul gibi) ile yapılacak salatalar yenmelidir. Karnabahar, pırasa, brokoli gibi haşlanmış yiyeceklerden uzak durun.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir