en az deger kaybeden araclar / En fazla değerlenen 2. el otomobiller - Araba Haberleri

En Az Deger Kaybeden Araclar

en az deger kaybeden araclar

İkinci Elde Değer Kaybetmeyen Otomobiller

İkinci el otomobilde değer kaybetmeyen modeller. İkinci el otomobilde benzinli mi? Dizel mi? tercih edilmeli. Dizel araçları kimler almalı

DÜNYANIN EN FAZLA SATAN OTOMOBİLLERİ LİSTEDE İKİ TANE YERLİ MARKA VAR

Türkiye’de otomobil ve hafif ticari araç pazarı geçen yılı rekor büyüme ile kapattı. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), yılında pazarın yüzde 5 ila 10 daralacağın öngörüyor. Bu öngörü ilk iki ayda kendine göstermeye başladı. İkinci el otomobil pazarıysa yılında yüzde 25 büyümeyle kapattı. Özellikle ikinci el otomobilde en az değer kaybeden markalar hiç şüphesiz sıfır araçlarda en çok satan markalar oldu.

İKİNCİ ELDE JETTA

Ocak-Şubat ayında Türkiye’de en çok satılan markalardan olan Volkswagen, Passat’tan sonra Jetta modeli de en az değer kaybeden araçlardan oldu. Modelin yılında, litrelik benzinli versiyonunun sıfır kilometre fiyatı bin lira aralığında idi. yılında aynı aracın ikinci el fiyatı ortalama yüzde 10’luk bir artışla bin lira civarında alıcısını buluyor. model bazında litrelik benzinli otomatik Jetta’nın sıfır fiyatı ortalamada bin liradan satılırken şuan aynı modelin ikinci el fiyatı ise ortalama bin lira aralığında Dizelde sıfır fiyatı 60 bin lira olan aracın, otomatik versiyonu ise 65 bin liradan satılıyordu. Şuan aynı araca ikinci elde 55 bin ila 65 bin lira arasında bir fiyat biçiliyor.

İKİNCİ ELDE FLUENCE

Renault’ta Fluence modeliyle en az değer kaybeden sedan araçlar arasında yerini aldı. model litrelik benzinli Fluence, sıfır fiyatı ortalamada bin lira aralığında idi. İkinci elde bu model şuan TL’ye göre yüzde 10’luk bir değer artışıyla ortalama bin liradan satılıyor. Aynı modelin otomatik versiyonun da TL’ye göre ortalama yüzde 5’lik bir değer artışı kaydetti. Markanın ödüllü litrelik dizel motoru da Fluence’te yaptığı yüksek kilometrelerden dolayı model aralığında TL’ye göre yüzde 20’lik değer kaybı yaşatıyor.

ranuelt fluence otogundem

İKİNCİ ELDE FOCUS

Ford’un en çok satan sedan modeli olan Focus, yılında giriş modeli olan litrelik benzinli seçeneğini ortalamada bin liradan satışa sunuyordu. Otomatik şanzıman farkı ortalama 3 bin lira idi. ’da ikinci elde aynı araç, bin lira civarında alıcısını bulurken, yine aynı yılın dizel motor seçeneği, TL’ye göre ortalamada yüzde civarında bir değer kaybına uğruyor. Focus’un modellerinde TL’ye göre en yüksek değer kaybı ortalamada yüzde 10 oldu.

ford focus otogundemi

İKİNCİ ELDE LİNEA

Geçtiğimiz yılın en fazla satan modeli Fiat Linea, yılları arasında benzinli ve dizel modellerinde TL’ye göre ikinci elde ufak değerler kaybetti. Bunun en büyük sebeplerinden biri ise araç ile yapılan kilometre. Ulaştığı yüksek kilometreler özellikle dizel modellerde yüzde 10’lara varan bir kayıp yaşattı. Yerli sedan üretim projesi olan Egea’nın da ilerleyen yıllarda en az değer kaybedecek olan modeller arasında yerini alması bekleniyor.

fiat linea otogundem

İKİNCİ ELDE COROLLA

Toyota en çok sattığı Corolla modelinde kaybın aksine özellikle modellerinde sürekli bir artış var. yılında 53 bin liraya alınan litrelik benzinli sıfır araç şuan ikinci elde 60 bin liralara kadar alıcısını buluyor. TL’ye göre ortalamada yüzde 10’luk değer kazanan model, otomatik seçeneğinde de yüzde 6 kazandırıyor. dizel Corolla modellerinde ise ortalamada TL’ye göre yüzde 5’lik bir artış olduğu görülüyor.

toyota corolla otogundem

Fazla kilometre zarar
Özellikle benzinli araçlar en az değer kaybına uğrayan araçlar olurken, dizellerin cimri yakıtları ve buna bağlı olarak yaptığı kilometre daha fazla değer kaybetmesine neden oluyor.

DİZEL Mİ BENZİNLİ Mİ?

Türkiye’de son yıllarda dizel otomobil satışları artmaya başladı. Benzinli ve dizel araç arasındaki fiyat farkı minimum 10 bin liralardan başlıyor. Fiyat farkını dizel araçla kapatmak ve kara geçmek için yıllık ortalamada 15 bin kilometrenin üstünde yol kat etmek gerekiyor. Eğer yıllık 15 bin kilometrenin altında yol yapıyorsanız dizel araç hiçbir esprisi yok.

Fransız Kardeşler Değer Kaybetti

Geçtiğimiz Perşembe günü PSA Peugeot-Citroen ve General Motors arasındaki ortaklığının akıbeti ile ilgili yapılan açıklamanın ardından Cuma günü Amerikalı General Motors şirketi, Fransız otomobil üreticisi üzerindeki hisselerinin tamamı olan %7'lik hissesini kurumsal yatırımcılara sattığını açıkladı. Bu satışa göre General Motors 24,, PSA Peugeot Citroen hissesi için milyon Euro aldı. yılının Mart ayında milyon Euro ödeyerek PSA Peugeot Citroen hisselerini satın alan General Motors'un PSA Peugeot Citroen ile beraber yürüttüğü iş ortaklığı çalkantıda gibi görünüyor. Öyle ki dün Peugeot'tan yapılan açıklama, General Motors ile yapılan iş birliği sonucu yapılacak tasarrufun, planlanandan %40 daha az olacağını bildirdi. Ancak General Motors'un PSA Peugeot Citroen hisselerini satmasındaki en büyük neden, Çinli Dongfeng Motors şirketinin Paris merkezli otomobil üreticisinin %20 hissesinin almak istemesi. Dongfeng Motors'un rakibi SAIC Motor ile Çin'de işbirliği yürüten General Motors, hisselerini satarak dünyanın en büyük sıfır otomobil piyasasındaki ortağı ile çakışmamayı düşünmüş. Son işlemler ise PSA Peugeot Citroen hisselerinin %12 düşüş yaşadığını gösteriyor. Analistlerin yaptığı yorumlara göre PSA Peugeot Citroen zamanlamayı oldukça hatalı yaptı. PSA Peugeot hisseleri Euronex Paris'te (Paris Borsası) € düşerek € geriledi ve Temmuz ayından bu yana en düşük rakama ulaşmış oldu. Yalnızca bu hafta PSA Peugeot Citroen %22 değer kaybetti, Fransız şirketin değeri Milyar Euro olarak belirtildi.

Araç Değer Kaybı Hesaplama

arac deger kaybi hesaplama

 

Araç değer kaybı hesaplama işlemini hızlıca yaparak aracınızda oluşan değer kaybını tespit edebilirsiniz. Aracınız bir kazada hasara uğradıysa ister istemez ikinci el piyasasında değer kaybı olacaktır. Bunun için de araç değer kaybı hesaplama işlemi yapılmalıdır. Alınıp satılırken kayıtlarda bulunan hasar durumuna göre aracınızın değeri düşecektir. Araç değer kaybı hesaplama işlemi yapmak için tabloyu eksiksiz doldurunuz.

Bununla ilgili olarak kusurlu tarafın sigorta şirketinden veya araç sahibinden aracınızın değer kaybının tazminini isteyebilirsiniz. Araç değer kaybı talebinde bulunmak kanunların size tanıdığı bir haktır. Fakat bu hakkınızı kullanabilmeniz için de birtakım şartlar bulunmaktadır. Yine araç değer kaybı hesaplaması yapılamayan bazı durumlar vardır. Bunlar;

  • Tek taraflı kazalarda araç değer kaybı talep edilemez.
  • Yüzde yüz kusurlu taraf araç değer kaybı isteyemez.
  • Araç hakkında pert kararı ve aracın tamirinin ekonomik olmayacağı raporu verildiyse araç değer kaybı istenemez.
  • Aynı zamanda bir araç ikinci kere bir kazaya karışmışsa ve bir önceki hasarla aynı hasarlı almışsa araç değer kaybı istenemez.

Araç değer kaybı hesaplama nasıl yapılır? Araç değer kaybı hesaplama yaparken nelere dikkat edilmelidir? Gibi merak ettiğiniz konuları bu yazımızda detaylıca açıkladık. Bütün bu işlemleri Kadim Hukuk ve Danışmanlık I Araç Değer Kaybı Hesaplama olarak sizin adınıza gerçekleştiriyor ve değer kaybınızı en kısa süre içerisinde tahsil etmenizi sağlıyoruz. Dava açılması durumunda ise Asliye Hukuk ve Asliye Ticaret Mahkemelerinde sizi temsil ediliyoruz.

arac deger kaybi hesaplama

Araç Değer Kaybı Nedir?

Araç değer kaybı, hasar gören aracın piyasadaki değişim değer durumunu niteleyen bir kavramdır. Bu kavram, hasar alarak onarım gören bir aracın ikinci el piyasa değerindeki düşüşü ifade eder. Zira, kazaya karışıp hasar gören aracın, en iyi şekilde tamir edilmiş olsa bile TRAMER (Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi) kayıtlarında yer alacak kaza nedeniyle, piyasa değişim değerinde bir düşüş olacaktır. Ancak, bir aracın kazaya karışması sonucu bir parçasının boya işlemi görmesi üzerine, aracın yeniden kaza geçirmesi halinde değer kaybı söz konusu olmazken; hasarlı parçanın değişmesi değer kaybına yol açmaktadır.

Araç değer kaybı kavramı, kazalı aracın (parçaları daha yenisi veya orijinali ile değişse dahi) kazadan önceki değerine nazaran mali bir kayıp yaratması düşüncesi ve beklentisi ile ortaya çıkmıştır.  Buna göre kazaya karışan aracın, kazadan önceki ikinci el piyasa değeri ile kazadan sonraki ikinci el piyasa değeri arasındaki düşüş farkına “araç değer kaybı” denir.

Araç değer kaybı hesaplama programı sayesinde, değer kaybı formülleri ile uğraşmadan kolayca hesaplama yapabilirsiniz. Üstte yer alan programa bilgileri eksiksiz girdikten sonra hesapla butonuna basınız.

Araç Değer Kaybı Hesaplama Nasıl Yapılır?

tarihinde yürürlüğe giren Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarında, değer kaybı başvurularında kullanılacak hesaplama metodu 4 ana başlık içermektedir. Bunlar:

  • Kaynaklı ana parçalarda değişim,
  • Kaynaklı ana parçalarda düzeltme,
  • İlk iki bölümde yer almayan parçalar,
  • Boya uygulanan aksamlar

olarak belirtilmiştir. Ancak, araçtaki değer kaybının tespiti için her somut olaya uygulanabilecek standart bir formül yoktur. Pek çok değişken araçtaki değer kaybını etkileyebilmektedir.

Mevcut hesaplamalarda farkın ortaya çıkmasında ana etken rayiç değerin tespitinden kaynaklanmaktadır. Kasko araç listesinde yer almayan parçaların piyasa rayiç bedelinin tespiti için ise piyasa analiz yöntemi kullanılmaktadır. Buna göre;

  • Kazaya karışan aracın piyasadaki tercih durumu,
  • Hasarın boyutu,
  • Aracın üretim yılı,
  • Marka ve model bilgisi,
  • Aracın kilometresi,
  • Hasar geçmişi ve niteliği,
  • Aracın kilometresi,
  • İşlem gören parçaların niteliği ve sayısı,
  • Trafiğe çıkış tarihi dahi araçtaki değer kaybının miktarını etkileyebilmektedir.

Bu konuda Yargıtay Hukuk Dairesi / E/ K. Sayılı ve tarihli ilamıyla uygulamaya şu şekilde yol göstermektedir: “Araçta meydana gelen değer kaybının; Aracın serbest piyasa koşullarına göre kaza tarihi itibariyle hasarsız haldeki ikinci el rayiç değeri ile aracın yaşı, özellikleri, hasar miktarı ve hasarlı kısmın özellikleri dikkate alınarak, kazadan sonraki hasarlı halinin rayiç değeri tespit edilip bu iki miktar arasındaki azalmaya (farka) göre hesaplanması gerekir.”

Bunun yanı sıra, kusur durumu gibi değer kaybı incelemesi de teknik bilirkişi incelemesini gerektirmektedir.

arac deger kaybi hesaplama basvuru

Araç Değer Kaybı Hesaplama

Araç değer kaybı hesaplama nasıl yapılır? Araç değer kaybı hesaplama birkaç kritere bağlı olarak hesaplanıfunduszeue.infoğer kaybı hesaplamada önemli olan hususlardan bazıları aracın markası, modeli, üretim yılı ve piyasa değeri olabilir. Değer kaybı hesaplama işlemi bu kriterlere göre yapılır. Yani kazadaki bu kriterler hesaplamada dikkate alınır. Araç değer kaybı hesaplaması için önemli olan bir diğer kriterler;

  • Öncelikle araç değer kaybının talep edilmesi gerekir. Araç değer kaybı talep edilmediği sürece karşılanmaz. Ayrıca araç değer kaybı iki sene içerisinde talep edildiği takdirde karşılanır.
  • Kusursuzluk şartı araç değer kaybı isteyen tarafın tamamen kusursuz veya tamamen kusurlu olmama durumudur.
  • Araç değer kaybı alabilmek için aracın kilometreyi aşmamış olması gerekir.
  • Kazayı yapan iki araç bulunmalı

Bu şartlar araç değer hesaplama için büyük önem taşır. Bu şartlar yerine getirilmediği takdirde araç değer hesaplama yapılamaz. Araç değer kaybı hesaplama talep olması halinde araç değer hesaplama formülüne göre düzenlenir.

Araç Değer Kaybı Hesaplama Formülü

Araç değer kaybı hesaplama formülünde öncelikle aracın rayiç değeri ve kilometresi önemlidir.

Baz Değer Kaybı = Aracın Rayiç Değeri x %19

Total Değer Kaybı = Baz Değer Kaybı x Hasar Boyutlu Katsayısı x Araç Kullanılmışlık Düzeyi (Km) Katsayısı

Kod Hasar BoyutuKatsayı
A1Büyük Hasar
A2Orta Hasar
A3Küçük Hasar
A4Basit Hasar
Kullanılmışlık Düzeyi (Km)Katsayı
0 –
ve üzeri

Hasar Büyüklüğü Tanımları 

KodPiyasa Değeri

 

0 – TL

Piyasa Değeri

 

TL

Piyasa Değeri

 

TL

Piyasa Değeri

 

TL ve Üzeri Araçlar 

A1% ve üzeri% ve üzeri% ve üzeri% ve üzeri
A2%%25%%20% -%20% -%20
A3%%15%4,%12%%10%2,%8
A4% 5’e kadar%4’e kadar%3’e kadar%2’e kadar

Değer kaybı tazmini için karşı tarafın kusuruyla orantılı olarak değer kaybı talep edilebilmekte. Önemli olan karşı tarafta yüzde elli de olsa kusur olmasıdır. Araç değer kaybı hesaplama işlemini,

  • Ekspertize
  • Bilirkişi kurumuna

yaptırabilirsiniz. Kazadan sonra değer kaybı talebinizi içeren bir dilekçe yazdığınız kusurlu tarafın sigorta şirketinden aldığınız ret yanıtına göre Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak isterseniz dava açma hakkına da sahipsiniz. Araç değer kaybı hesapla işlemini ekspertize yatırmanız durumunda sigorta şirketi bu ücreti de tarafınıza ödeyecektir.

Araçların rayiç değerini funduszeue.info sitesinden öğrenebilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Hesaplama Örneği

Kaza yapan aracın piyasa fiyatı ,00 TL, kilometresi km ve altında, kazada kusur oranı %0 olduğu varsayıldığında araç değer kaybı hesaplaması şu şekilde olacaktır;

  • Hasar giderme tutarı ,00TL üzeri ise araç değer kaybı ,00TL olur.
  • Hasar giderme tutarı ,00TL – ,00TL arası ise değer kaybı ,00TL olur.
  • Hasar giderme tutarı ,00TL – ,00TL arası ise değer kaybı ,00TL olur.
  • Hasar giderme tutarı ,00TL – ,00TL arası ise değer kaybı ,00 TL olur.
  • Hasar giderme tutarı 0,00TL – ,00TL arası ise değer kaybı 0 – TL (Hasar Giderme Tutarı Kadar) olacaktır.

Araç Değer Kaybı Tazminatı Kimlerden Talep Edilmelidir?

Araç değer kaybı taleplerinde, öncelikle, kazanın çift taraflı olması gerekir. Çift taraflı bir trafik kazasında, kaza nedeniyle araçta meydana gelen değer kaybı, gerçek zarar içinde değerlendirilir ve bu zarardan Karayolları Trafik Kanunu gereğince;

  • Zarar veren sürücü,
  • Aracın işleteni,
  • Varsa bağlı olduğu teşebbüsün sahibi,

müştereken ve müteselsilen sorumlu olurlar. Bunun yanı sıra;

  • Zorunlu mali mesuliyet sigortacısı,
  • Aşan kısım yönünden eğer var ise ihtiyari mali mesuliyet sigortacısı da sorumlu olur.

Karayolları Trafik Kanunu’nun Maddesine göre; “Bir motorlu aracın işletilmesi bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına yahut bir şeyin zarara uğramasına sebep olursa, motorlu aracın bir teşebbüsün unvanı veya işletme adı altında veya bu teşebbüs tarafından kesilen biletle işletilmesi halinde, motorlu aracın işleteni ve bağlı olduğu teşebbüsün sahibi, doğan zarardan müştereken ve müteselsilen sorumlu olurlar.” Kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere, burada kabul edilen sorumluluk, tehlike esasına dayalı kusursuz halidir. Bu kapsamda, sorumluluk kusura dayanmadığından, işletenle araç işleticisinin bağlı olduğu teşebbüs sahibi veya eylemlerinden sorumlu oldukları kimseler, hiçbir kusurları bulunmasa dahi ortaya çıkan zararlardan sorumlu olacaklardır.

Araç Değer Kaybı Bedeli Nasıl Talep Edilebilir?

Trafik Sigortası Genel Şartları kapsamında değer kaybı başvurusunda bulunabilmek için şu şartların varlığı aranmaktadır:

  • İlk olarak kazaya karışan aracın pert olmaması gerekir.
  • İkinci olarak ise, trafik kazasında kusurun tamamının araç değer kaybı talebinde bulunan kişide olmaması gerekmektedir.
  • Kaza sonucu araçta bir hasar meydana gelmesi ve bu hasarın onarılması gerekmektedir.
  • Son olarak ise, parçaların daha önce bir kaza nedeni ile onarılmamış olması gerekmektedir.

sayılı Karayolları Trafik Kanunu m’ye göre; “Zarar görenin, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gerekir. Sigorta kuruluşunun başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya verilen cevabın talebi karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması hâlinde, zarar gören dava açabilir veya sayılı Kanun çerçevesinde tahkime başvurabilir.”

Söz konusu kanun hükmünden de anlaşılacağı üzere, öncelikle ilgili sigorta kuruluşuna yazılı olarak başvurmak ve yukarıda yer alan şartları da sağlaması koşuyla, zorunlu mali sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıklar “genel mahkemelerde” görülebileceği gibi, sayılı Sigortacılık Kanunu’nun maddesi gereğince “tahkim” yolu ile de çözümlenebilir.

Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru Nasıl Yapılır?

sayılı Sigortacılık Kanunu ile kurulmuş olan Sigorta Tahkim Komisyonu, üye sigorta kuruluşları ile sigorta ettiren veya sigortadan menfaat sağlayan kişiler arasında sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkları, bağımsız sigorta hakemleri aracılığıyla adil, tarafsız ve hızlı bir şekilde çözmeyi amaçlamaktadır.

sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre; Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurabilmek için ilk olarak ilgili sigorta kuruluşuna başvurulması gereklidir. Sigorta kuruluşunun başvuruya cevaben gönderdiği nihai yazı, talebi karşılamadıysa veya sigorta kuruluşundan 15 iş günü (trafik sigortasında 15 gün) içinde yazılı bir cevap verilmediyse, kuruluştan alınan cevabi yazı ve iddianın ispatına yarayacak diğer belgelerle birlikte Komisyon’a başvurabilir.

Komisyon’a başvuru iki türlü yapılabilir. Bunlar şu şekildedir:

  • Posta yoluyla ya da
  • Şahsen yapılabilir.

Sigortacılıkta Tahkime ilişkin Yönetmeliğin 16’ncı maddesi uyarınca Komisyon’a başvuruların başvuru formu doldurularak yapılması zorunludur. Sadece ıslak imzalı başvuru formları kabul edilecek olup, faksla yapılan başvurular dikkate alınmayacaktır. Ayrıca mahkemeye, Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca tahkime veya Tüketici Hakem Heyetine intikal etmiş uyuşmazlıklar hakkındaki başvurular da Komisyon tarafından değerlendirilmeyecektir.  Sigorta Tahkim Kurulu’na yapılan başvuru olumlu sonuçlanırsa, bahsi geçen sigorta şirketi zarar ödemek zorunluluğu ile karşı karşıya kalacaktır.

Sigorta Tahkim Komisyonu’na Başvuru İçin Gerekli Belgeler

Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuruda aşağıdaki belgelerle başvurulması gerekmektedir:

  • Web sayfasından veya komisyondan temin edilerek eksiksiz olarak doldurulmuş ıslak imzalı başvuru formu,
  • Başvuru sahibi gerçek kişilerin geçerli bir kimlik belgesinin fotokopisi,
  • Başvuru ücretinin ödendiğine dair banka makbuz örneği,
  • Sigorta kuruluşunun başvuruyu kısmen ya da tamamen olumsuz sonuçlandıran şirket yetkililerince imzalanmış nihai cevap yazısı veya başvuruyu yaptıktan sonra kuruluşun 15 iş günü (trafik sigortasında 15 gün) sonunda yazılı cevap vermediğinin ispatına yönelik belge,
  • Kuruluştan alınan cevabın neden karşılamadığının detaylarını içeren açıklamalar ile Komisyon başvurusunda ne talep edilmiş olduğunun açık ve somut olarak gösteren beyan (bu hususlar başvuru formunda da yer alabilir.)
  • Uyuşmazlık konusundaki haklılığı destekleyen diğer tüm belgelerin okunaklı birer sureti (mevcut ise sigorta sözleşmesinin bir sureti ile birlikte)

Sigorta Tahkim Komisyonu’na yapılan başvurunun ne kadar etkili bir şekilde sunulduğu değil, özü önemlidir. Komisyona yapılan başvurular ilke olarak dosya üzerinden değerlendirilmekte ancak gerekli görüldüğü takdirde duruşma yapılmaktadır. Bu nedenle haklılığı ispatlayacak bütün belgelerin Komisyon’a ulaştırılması, daha sağlıklı bir karar verilmesi bakımından önem arz etmektedir. Bu belgeleri genel itibariyle şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Kazanın gerçekleştiği anda tutulan kaza tutanağı,
  • Hasar tespit tutanağı,
  • Araçların kaza sonrası çekilen, özellikle hasarı gösteren fotoğrafları,
  • Aracın ekspertiz raporu,
  • Aracın ruhsatı vb. belgeler iddianın ispatı bakımından önem arz etmektedir.

Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvurular Nasıl Sonuçlandırılır?

Komisyona başvuru yapılmasının ardından ilgili başvuru, gerekli şartları taşıyıp taşımadığının tespiti bakımından ön incelemeye tabi tutulur. Yapılacak ön inceleme neticesinde Komisyon, başvurunun sigorta hakemleri tarafından esastan ele alınıp alınmayacağının kararını en geç 15 gün içinde verir. Eğer başvurunun hakemlerce incelenmesine karar verilirse başvuru derhal bağımsız sigorta hakemlerine iletilir ve Hakemler, görevlendirildikleri tarihten itibaren en geç dört ay içinde karar vermeye mecburdur. Aksi halde, uyuşmazlık yetkili mahkemece halledilir. Ancak, bu süre tarafların açık ve yazılı muvafakatleriyle uzatılabilir.

Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuru sonrası sigorta hakemleri tarafından verilen TL’ye kadar ki kararlar kesindir. TL’den fazla TL’den az meblağı içeren kararlar bakımından bir defaya mahsus olmak üzere komisyona itiraz edilebilir. TL üstü meblağlara ilişkin itiraz üzerine verilen kararların temyiz edilmesi mümkündür.

Uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararları, sayılı Kanunun 30&#;uncu maddesinin fıkrası uyarınca Komisyon tarafından doğrudan taraflara tebliğ edilecek ve daha sonra saklanmak üzere yetkili mahkemeye gönderilecektir.

Araç Değer Kaybının Dava Yolu ile Talep Edilmesi Halinde Görevli ve Yetkili Mahkeme

Esas itibariyle, araç değer kaybı davaları TBK m. 49 vd. düzenlenen haksız fiil sorumluluğuna dayanmaktadır. Bu kapsamda, öncelikle ilgili sigorta şirketine başvurmak şartıyla genel mahkemelerde dava açmak mümkündür.  Ancak, araç değer kaybına ilişkin tazminat taleplerinde davacının tacir veya tüketici olması; davanın kazaya karışan diğer aracın zorunlu mali mesuliyet sigortacısına veya kasko sigortacısına açılması durumlarında hukuki ilişkiden kaynaklı olarak görev hususunda pek çok farklı ihtimal ortaya çıkmaktadır.

Haksız fiilden kaynaklanan tazminat davalarında görevli mahkeme, genel hukuk mahkemesi olan asliye hukuk mahkemesidir. Ancak ilgili davanın sigorta şirketine karşı açılacak ise bu durumda görevli mahkeme sayılı Türk Ticaret Kanunu m.4 uyarınca Asliye Ticaret Mahkemeleri olmaktadır. Aynı şekilde hem davacının hem de davalının tacir olduğu durumlarda değer kaybına ilişkin olarak açılacak davalarda görevli mahkeme TTK m.4 uyarınca Asliye Ticaret Mahkemeleri olmaktadır.

Dolayısıyla, eğer karşı taraf tacir değilse ve sigorta şirketi olarak hasım gösterilmeyecekse davanın görüleceği görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi olacaktır. Ancak dava hem sigorta şirketine hem de aracın sürücüsüne ya da aracın sahibine açılacaksa görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesi olacaktır.

Öte yandan, Yargıtay, yargı yerinin belirlenmesine ilişkin bir kararında ise; maddi hasarlı trafik kazasına karışan aracı yetkisiz servise yönlendiren ve orijinal parça kullanılmaması nedeniyle değer kaybına neden olan kasko şirketine karşı açılan davada görevli mahkemenin Tüketici Mahkemesi olduğuna hükmetmektedir.

Değer kaybına ilişkin açılacak davalarda Genel yetkili mahkeme ise davalının ikamet ettiği yer mahkeme olmakla birlikte, değer kaybı davaları haksız fiil sorumluluğuna dayandığından HMK m gereği; haksız fiilin işlendiği veya zararın meydana geldiği yahut gelme ihtimalinin bulunduğu yer ya da zarar görenin yerleşim yer mahkemeleri de yetkilidir.  Ancak buradaki yetkiler kesin yetki hali olmayıp seçimlik yetkilerdir. Dolayısıyla değer tespitine ilişkin dava açacak kişi bu mahkemelerden birini seçerek davasını orada açabilir.

Araç Değer Kaybı Başvurusu

Zamanaşımı

sayılı Türk Borçlar Kanunu m. 72’ye göre; “Tazminat istemi, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak iki yılın ve herhâlde fiilin işlendiği tarihten başlayarak on yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar. Ancak, tazminat ceza kanunlarının daha uzun bir zamanaşımı öngördüğü cezayı gerektiren bir fiilden doğmuşsa, bu zamanaşımı uygulanır.”

Bu halde, araç değer kayıplarına ilişkin taleplerde zararın ve tazminat yükümlüsünün öğrenildiği tarihten itibaren 2 yıl kazanın meydana geldiği tarihten itibaren 10 yıl içerisinde zamanaşımına uğrar.

Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?

Araç değer kaybı; aracın güncel değeri, kilometresi, alınan hasar ile birlikte değerlendirilerek hesaplanır.

Araç Değer Kaybı Hesaplama Nedir?

Aracın kaza neticesinde güncel değerinde meydana gelen azalmanın Türk Lirası bakımından hesaplanmasına denir.

En Fazla Değer Kaybeden 8 Otomobil

Değer kaybetme, her mülkte öyle ya da böyle gerçekleşen bir olay. Ancak bunu, bazıları diğerlerinden daha çok yaşıyor. Sizler için en çok değer kaybeden 8 otomobili listeledik.

Bir araç satın alırken sizi en azından yıl götürecek bir şey bakmanız daha doğru olacaktır. Bu süre sonunda aracınızı değiştirmek istediğinizde ne kadar az değer kaybetmişse o kadar iyi olacaktır. Gelin en çok değer kaybeden 8 arabaya beraber bakalım. Ancak bu sonuçlar elde edilirken global veriler kullanıldığı için ülkemiz için tamamen geçerli olduğunu söylemek doğru olmayacaktır.

8. Mercedes-Benz E-Class – %

7. BMW 5-Series – %

6. BMW 6-Series – %

5. Ford Mondeo Energi - %

4. Mercedes-Benz S Class – %

3. BMW 7 Series – %

2. Chevrolet Volt – %

1. Nissan Leaf (ilk nesil) – 72%

Kaynak : funduszeue.info

Emoji İle Tepki Ver

56

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.