dini obsesyondan kurtuldum / Obsesif Kompulsif Bozukluğun İnanmanızı İstediği 10 Yalan

Dini Obsesyondan Kurtuldum

dini obsesyondan kurtuldum

DİNİ OBSESYON 

Dini Obsesyonlar, kişinin zihnine ibadet anında ya da hiçbir neden yokken aklına gelerek huzursuz eden takıntılardır. Dini içerikli olarak gelen bir düşünce, görüntü ya da yapma söyleme dürtüsü olarak gelir. Sıklıkla namaz kılarken, abdest alırken, dua ederken ya da hiçbir şey yokken kişinin zihnine gelir. Kişiler gerçekte Allah'a karşı hürmeti ve inançları gereği yoğun huzursuzluk ile suçluluk hisseder. Kendisini günah işlemiş gördüğünde rahatlatmak için düşündüğü bu takıntı için tövbe etmeye yönelik davranışlar gerçekleştirir. Bu durum ise dini takıntıların kompulsiyonlarıdır. Tövbe etmek, tekrar tekrar abdest almak, namaz kılmak, dini alanda güvendiği öğretmen, hoca ya da çevresindeki kişilere danışma yapılan en sık kompulsiyonlardır.

Dini Takıntısı Olanlar Mutlaka Okusun 

Dini Takıntılar, OKB içerisinde mutlaka en yanlış anlaşılan obsesyondur. Çünkü toplumumuz da kişiler gelen düşüncelerin takıntı olduğunu bilmez ve bunu 'vesvese' olarak yorumlar. Dini Takıntılar tedavisi terapi ile kurtulmanın mümkün olduğu psikolojik bir hastalıktır. Dini takıntılarında diğer takıntı türlerinden aslında farkında olduğunu bilmeyen Obsesis Kompulsif Bozukluğa sahip bireyler, doğru tedaviyi bilmediğinden hastalığı kemikleştiren yanlış çözüm yolları arar. Bu durum obsesif hastalığı olumsuz yönde etkiler. En sık görülenleri;

  • Kutsal şeylere karşı hürmetsizlik veya günah ile ilgili 

  • Dinen Doğru/Yanlış kavramları ile aşırı ilgi

Dini Obsesif Kompulsif Bozukluk

Dini Obsesif Kompuslif Bozukluk, kişi de yoğun kaygı uyandırdığı gibi aynı zamanda günahkar hissettirir. Yaşadığı huzursuzluk ve kaygının devamında suçluluk duyguları ağır basar. Dini OKB yaşayan kişiler, kendisinden başka kimseye böyle düşünceler gelmediğini sıkça düşünür. Dünyada ki  en suçlu, Allah katında en günahkar kişi gibi hisseder. Çoğunlukla çevresindeki insanlara da yaşadığı suçluluk ile çok uzun bir süre paylaşamaz. Dini takıntılarla acı ve ızdırap çektiği süreçte, gelen obsesif düşüncelerin gitmesi için kompulsiyon yaparak hastalığın kısır döngüsünü yaşar. 

Dini Obsesyon Yaşayanlar

Dini takıntı yaşayan kişiler, Obsesif Kompuslif Bozukluk yaşadığını bilmediğinden rahatlatmak ve huzursuzluk duygusuyla başa çıkmak için sıkça kompulsiyon yapar. Bu kompulsif eylemler kişiyi o an rahatlatır. Ancak bir süre sonra yaptığı tüm kompulsiyonlar takıntı karşısında yetersiz kalmaya başlar.  Örneğin, kişi içinden durmadan dua ya da tövbe eder. İnancına bağlı ibadet ettiği yerlere gidebilir ve burada güven duyduğu kişilerden onay alarak rahatlamak için din görevlisi kişilere (cami hocası, din öğretmeni vb.) sorular sorarak çare arar. Sıklıkla dini obsesyon yaşayan kişilerin yorumlarının olduğu forum siteleri, günahkarlık ile ilgili internet araştırmaları ya da dini kitaplar okur. Kompulsif bu davranışlar anlık iyi hissettirse de tekrardan şüphe ve huzursuzluk duygusuyla tedaviden mahrum kalır.

 

Dini obsesyon yaşayan kişiler, manevi olarak da bir yük olmaya ve ızdırap çekmeye başlarlar. Bu kişilerde kompulsiyonların sayısı arttıkça durumun içinden çıkamayacak raddeye gelir. Bu durumda takıntının gelebileceği herşeyden uzak durmaya çalışır. Buna 'kaçınma davranışı' denir. Örneğin, aslında ibadetlerini yerine getirmek isteyen kişinin zihnine namaz esnasında durmadan Tanrı’ya küfür etmekle ilgili obsesif düşünceler gelir. Bu durum kişide çok yoğun kaygı ile başa çıkamadığı için bir süre sonra takıntı gelmesin diye namaz kılmayı bırakabilirler.

Özetle, vesvese olarak bilinen düşünceler aslında bir psikolojik hastalığın sonucudur. Psikanalitik Psikoterapi ile geçer. Utanç ve yargılanma korkusu ile psikoloğa başvurmuyor olabilirsiniz. Ancak hocaya gitmek, tövbe etmek sorunun çözümü değil tam tersine zaman hastalığı arttırır. Dini Obsesif Kompulsif Bozukluk genişleyen bir mide gibidir. Siz rahatlamak için kompulsiyon yaptıkça o kompulsiyonlar yetmez. Aynı yemeği yedikçe midenin genişlemesi ve sonunda daha büyük porsiyonlarla obezite kaçınılmazdır.

Dini Takıntılardan Kurtulanlar

Dini Obsesyonlardan kurtulmak için Psikanalitik yönelimli bir psikoterapi ile OKB'li bireyin ruhsal dünyasında takıntıların altında yatan bilinçdışındaki bastırılmış çatışmalar terapide çalışılmalıdır. Psikoterapisti tarafından gerekli görülürse kişinin terapi sürecinin başında hayat kalitesini ve terapiye katılabilmesini arttırmaya yönelik psikiyatri hekiminden ilaç tedavisi de kişinin psikoterapisi ile birlikte yürütülmelidir. 

Her psikolog ve psikoterapistin çalışma sistemi de farklıdır. OKB tedavisi görürürken EMDR, Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), Şema Terapi, Maruz Bırakma (Exposure) Terapi alan kişiler bilir ki, takıntıların geçtiğini ve iyileştiklerini terapi sürecinde düşünseler de aslında bu terapi sistemleri OKB tedavisinde kısıtlı bir fayda sağlamakta ve belirli bir süreden sonra ya hastalık tekrarlamakta ya da hiç geçmemektedir.

Dini Takıntılar nasıl geçer ve kurtulmak için ne yapmalı diyen kişiler zihinlerine gelen bu kendilerine acı ve ızdırap veren düşüncelerden kurtulmak için kendilerince başa çıkma yolları bulurlar. Genellikle dini ve cinsel takıntısı olan kişiler bu takıntılarının utandıkları, sadece kendileri yaşadıklarını düşündükleri ve ayıplanacakları korkusuyla kimseyle paylaşmaz. Ancak kendilerini rahatlatmak için yaptıkları ya da yapmaktan artık uzak durdukları her şey bir süre sonra yetmemeye başlamaktadır. Bu nedenle de hayatlarında takıntılar kendilerini daha da köşeye sıkıştırmaktadır.

Dini Takıntılar Günah Mı

Dini takıntılar kesinlikle günah değildir. Bunun nedeni tedavisi olan psikolojik bir hastalık olmasıdır. Dini Obsesyonlar kişi için çok acı ve ızdırap verici olsa da aslında diğer Obsesif Kompulsif Bozukluğun türleri gibi o da ruhsal bir hastalığın sonucunda meydana gelmektedir. Doğru bir psikoterapi ve gerekiyorsa ilaç tedavisi birlikte yürütülerek takıntıların tedavi mümkündür. 

Dini Obsesyon Testi

Aşağıdaki maddelerin aynısı veya içerikleri değişse de kişi için zihnine gelen düşünce veya görüntünün huzursuz ediciliği benzer ise dini obsesyon yaşamaktadır.  Unutmayın Dini Takıntılar ruhsal bir hastalığın sonucunda oluşur. Suçluluk çektiği için kişi tedaviden uzak kalmaktadır. Dini obsesyonlarını test etmek için  aşağıdaki maddelere bakınız.

  • ​Allah'a ve/veya Peygambere Küfür Etme/Şirk Koşma ile ilgili şüphe düşünceleri

  • Kutsal Kitaba ve/veya kutsal değerlere karşı zarar verme şüphesi, küfür etme düşüncesi ya da görüntüler gelmesi

  • Namaz Kılarken ve/veya abdest alırken gözünün önüne küfür veya cinsel içerikli görüntüler gelmesi

  • Namaz Kılarken ve/veya abdest alırken yaptığı sıralamadan şüphe duyup tekrarlamak

Dini Takıntılar ve Vesvese

Obsesif kompulsif bozukluk adı verilen rahatsızlığa sahip olanların bir kısmında takıntılar dini ilgilendirmektedir. Saf dini takıntılar olmakla beraber diğer takıntılarla beraber de görülebilir. Dini içerikli obsesyonlar dinine bağlı bir insanda günah ya da yasak sayılan düşüncelerin akla gelmesi şeklinde ortaya çıkan obsesyonlardır.

Dini obsesyon dini ve ahlaki değerlere küfür etme, karşı gelme ve doğru/yanlış kavramları ile aşırı ilgilenmeyle ilgilidir. Özellikle dini inançları yoğun yaşayan toplum kesimlerinde sık görülen bir obsesyon türüdür.

Bu obsesyonlar abdestinin ya da namazının bozulduğu, gusül abdestinin tam olarak alınamadığı, namazda yanlış bir şey söylendiği ya da yapıldığı, ibadetlerin eksik kaldığı şeklinde kendini göstermekte ve sıklıkla yineleme, yıkanma gibi kompulsiyonlarla seyretmektedir. İbadet sırasında ya da günlük hayatta Allah’a kötü söz söyleme, inkar etme gibi obsesyonlar dini obsesyonlar arasında görülebilmektedir.

Dini içerikli kompulsiyonlar ise dini obsesyonların etkililiğini azaltmak için ortaya çıkan kompulsiyonlardır. Dini takıntıların en yaygın şekli “Allah var mı, yok mu?” sorusunu bir türlü kafadan atamamaktır. Son derece yaygın başka bir dini takıntı biçimi de “Allah‟a küfür etme” şeklinde ortaya çıkar. Diğer kutsal şeylerle ilgili küfürler veya olumsuz düşünceler de görülebilir.

Dini Obsesyon Türleri
Bu konuda bilimsel fikir birliği olmamakla birlikte sık görülen dini obsesyon türleri şunlardır.

Tanrıya ve diğer dini öğelere karşı küfür ve saygısızlık
Bu tür vakalarda ibadetler esnasında ya da sair zamanlarda hastanın zihne bu tür düşünceler sokulmaktadır. Bu kişiler aslında Tanrıya küfür etmek istememektedirler ancak bu düşüncelere mani olamamaktadırlar.

İtikadi konularda Şüpheye düşme
Dini obsesyonların en yaygın biçimlerinden biri de “Tanrı var mı yok mu” sorusunu bir türlü zihinden uzaklaştıramamaktır. Ahiret, peygamberler vb. diğer itikadi konularda da benzer düşünceler bu kişilerin zihnine gelebilmektedir. Teknolojinin getirdiği yeniliklilerle son zamanlarda internette forum sitelerinde bu konuda yoğun araştırma yapma bilgi kirliliğine maruz kalma gibi durumlar da görebilmekteyiz.

Günah sayılan şeyleri yapma korkusu
Bu takıntılarda haramın çekiciliğine kapılmaktan duyulan korku yada endişe ön plandadır. Bir kadın gördüğünde “zina yaparmıyım” benzeri takıntılardır.

Günahkar olma ve farkında olmadan günah işlemiş olma düşüncesi
Kişinin zihninden geçirdiği dini içerikli ve sıkıntı verici bazı eylemleri yapmış olduğunu düşünmesi ve bilinçsizce bu fiilleri işlemiş olabileceği düşüncesi ile kendini göstermektedir. Mesela takside bozuk para üstünü vermemekle “hak geçer mi”, devletten aldığı bir yardımı haketmediği gerekçesi ile “günah işledim mi” tarzında takıntılar örnek verilebilir.

İbadetlere hazırlık ritüellerinde ortaya çıkan obsesyonlar
Özellikle islam dininde ibadetlere hazırlık olarak yapılan temizlenme ritüelleri mevcuttur. Bu tarz obsesyonları olan kimseler temizliğinden emin olamamaktadır

İbadetler esnasında görülen obsesyonlar
Bu obsesyonlar namaz esnasında akla erotik düşüncelerin gelmesi, oruçluyken durup dururken cinsel boşalmanın olması korkusu, yine oruç tutarken Allah‟ın olmadığı düşüncesinin zihne gelmesi ve hac ibadetini yerine getirirken gözün önünde müstehcen sahnelerin belirmesi gibi biçimlerde ortaya çıkabilmektedir.

Dini kompulsyon türleri

Tövbe etme
Tövbe özellikle islam dininde önemli bir telafi yöntemidir. Yoğun dini takıntıları olan insanlarda tövbe önemli bir kompulsyon olarak ortaya çıkmaktadır.

Dua etme ve tekrarlama kompulsiyonları
Dua insanı rahatlatan ve insana huzur veren bir dini eylemdir. Obsesyonel düşüncelerden kurtulmak amacıyla birtakım dini ibarelerin defalarca tekrarlanması tekrarlama biçimindeki dini kompulsiyonlardandır.

Temizlenme ritüellerinde ortaya çıkan kompulsiyonlar
İslan dininde temizlik çok önemli olduğundan özellikle de vücudun belli yerlerinin belli sayılarda yıkanması gerekliliğinden dolayı, eksik yıkandığı düşüncesi ve yaşanan şüphe ve kararsızlık nedeniyle abdest ya da gusül ibadetini bir türlü tamamlayamamak yaygın bir dini kompulsiyondur. Bu tür kompulsiyonları olanlar abdest veya gusüllerini saatlerce uzatabilmektedirler.

İbadetler sırasında ortaya çıkan kompulsiyonlar
Kabul olmadığı düşüncesiyle tekrar tekrar namaz kılmak, her namazın sonunda sehiv secdesi yapmak, namazın içindeki sureleri defalarca okumak bu tür dini kompulsiyonlardan bazılarıdır.

Vesvese Nedir?
TDK sözlüğünde vesvese kuruntu şeklinde açıklanmaktadır. Diğer sözlüklerde,  &#;fısıltı, hışırtı gibi gizli söz, fiskos, kuruntu, işkil&#; gibi anlamlara gelmekte, kullanımda ise şeytanın ilka etmesi, kötü bir işin yapılması, iyi bir işin terk edilmesi veya geciktirilmesi ya da eksik yapılması için insanı kışkırtması, aklını çelmesi, nefsin bayağı arzularına uymaya teşvik etmesi demektir.

Vesvese çok eski bir terimdir. Kur’an-ı Kerim‟de bahsedildiği üzere Adem ile Havva’nın cennetten çıkarılma olayında Adem ile Havva’nın, şeytanın vesvese vermesi sonucu oluştuğu anlatılmıştır.

Vesvese kelimesi Kur’ân’da dört yerde geçmektedir. Vesvesecinin (vesvâs) şerrinden Allah’a sığınılması emredilmiş (Nâs, /), şeytanın Hz. Âdem ile eşini cennetten vesvese yoluyla çıkardığı bildirilerek müminlerin bu konuda duyarlı olmaları ısrarla istenmiştir (A’râf, 7/20). Hz. Peygamber de müminlere vesvese ile hareket etmemelerini tavsiye etmiş, vesvesenin dinî-hukukî bir hüküm doğurmayacağını bildirmiştir.

İslami literature göre hadislerde ise vesvese sık geçmekle beraber Hz. Peygamberin vesvesenin imandan olduğu, şeytanın vesveseyi verdiği ve vesvesenin zarar vermediği, vesveseye karşı Allah’a sığınılması gerektiği belirtilmiştir.

Vesvese hem terim olarak islami literatürde, hem de bir deyim olarak halk arasında sıklıkla kullanılmaktadır. Psikiyatrik bir terim olarak ise vesveseyle ifade edilen şeye karşılık olarak obsesyon terimi kullanılmaktadır.

Günlük hayatta kişiler yaygın olarak bir şeyi yaptıklarını düşünseler dahi yapıp yapmadıklarından emin olamadıklarında, yaşadıklarını vesvese olarak nitelendirmektedirler. Örneğin fişi çekip çekmediğini, ocağı kapatıp kapatmadığını düşünmek, namazda aklına farklı şeyler gelmesi, namaz rekatını kılıp kılmadığından emin olamama gibi. Bireylerin içerisinde bulunduğu bu ruh haline göre vesvese, kşinin gündelik yaşam içerisinde zihnine gelen şüphe ve kuruntuları ifade etmektedir.

Dini bir terim olarak vesvese kötü ve iyi vesevese olarak ikiye ayrılmıştır. Kötü vesvese kalbe şeytan tarafında verilen kötülükleri, kötü hatıratları, zihne gelen kötü resim ve düşünceleri, boş söz ve lafları ifade etmektedir. İyi vesvese ise kişinin aklına takılan bir şeyi araştırmasına ve bununla ilgili bilgi sahibi olmasına yardımcı olacağından zararsızdır ve hatta hayırlıdır. Gazali, kişinin bir şeyi bulmak ve araştırmak için de şüphe duyabileceğini ifade ederek iyi huylu vesveseye ilham demiştir.

Psikiyatrik bir terim olarak obsesyon ise kişinin reddetme ve engelleme çabalarına rağmen tekrarlayan ve devam eden, kişinin zihnini ısrarla meşgul eden, istenmeyen düşünceler ve imgelerdir. Bu düşünce ve imgeleri kişi istese de atamamakta ve çoğu kez bu düşüncelerin oluşturduğu sıkıntıyı ortadan kaldırmak için kompulsiyon denilen bazı davranışlara başvurmaktadır.

Halk arasında sıklıkla kullanılan “vesvese” kelimesinin “obsesyon” kelimesiyle aynı yoğunluğu ifade edebilecek farklı bir kelime arayışında “takıntı” kelimesinin uygun olacağı düşünülmekle beraber, islami literatürde vesvesenin daha yoğun olarak ifade edilmiş ve saplantı boyutunu da kapsayacak şekilde, yani obsesyona karşılık gelecek şekilde ifade edildiği bir kelime yoktur. Kompulsiyona türk psikiyatri literatüründe zorlantı ismi verilse de gerek islam literatüründe gerekse de  halk arasında kompulsiyonları ifade eden farklı bir kelime mevcut değildir.

funduszeue.info Burhanoğlu - Randevu Al

Dini kompulsyon türleriDini Obsesyon TürleriGünah sayılan şeyleri yapma korkusuİbadetler esnasında görülen obsesyonlarİbadetler sırasında ortaya çıkan kompulsiyonlarTövbe etmeVesvese Nedir?

dini obsesyondan kurtuldum ne demek?

Dini obsesyon, bir kişinin aşırı endişe ve korkuları nedeniyle dinle ilgili saplantılı düşüncelere kapılmasıdır. Bu durum, kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyebilir ve sosyal hayatı, iş yaşamı ve ilişkileri gibi alanlarda zorluklara neden olabilir.

Dini obsesyondan kurtulmak için psikoterapi, ilaç tedavisi ve spiritüel çalışmalar gibi çeşitli tedavi yöntemleri kullanılabilir. Terapi, obsesyonun nedenlerini ve kişinin düşünce süreçlerini anlamaya yardımcı olabilir.

İlaç tedavisi, serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'lar) gibi antidepresanlar kullanarak obsesif kompulsif bozukluk (OKB) semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Spiritüel çalışmalar, dini inançlarınıza uygun meditasyon, dua ve yoga gibi teknikleri kullanarak rahatlama ve kabullenme sağlayabilir.

Dini obsesyondan kurtulmak uzun bir süreç olabilir ve kişinin kendisini anlaması, kabullenmesi ve değiştirmesi gerekebilir. Ancak doğru tedavi yöntemleri ve destekle, kişi obsesyonlarının üstesinden gelebilir ve daha sağlıklı bir hayat yaşayabilir.

Yaşamı kısıtlayan takıntılardan nasıl kurtulabilirsiniz?

Haberin Devamı

Simetri Düzen Takıntıları:

Kişi tüm yaşamında ve yaşadığı her yerde hastalık derecesinde aşırı düzgün ve simetrik olmaya dikkat eder ve bu onun tüm işlerini aksatacak kadar zamanını alır. 

Dini İçerikli Takıntılar:

Kişinin aklına istemsiz olarak, inancı ya da görüşlerine karşıt bir biçimde, sıkıntı yaratacak şekilde dini içerikli takıntılı düşünceler gelir. O sırada bu düşüncelerini kontrol edemez, yoğun kaygı ve suçluluk hissine kapılır. 

Cinsellikle İlgili Takıntılar:

Kişinin aklına istemsizce kendine, yaşına hiç yakıştıramadığı biçimde, cinsel obsesyonlar ya da eşcinsel olma korkusu ile ilgili takıntılar gelebilir. Eşcinsel olmaktan, eşcinsel ilişkiyi düşünmekten aşırı derecede korkabilir. 

Haberin Devamı

Hastalık Takıntıları:

Kişi devamlı ve istemsizce hepatit, kanser, AIDS gibi hastalıklara yakalanacağı ile ilgili takıntılı düşünceler yaşar. Kişi devamlı hastanelere başvurur, kontrol ve tetkikler yaptırır.

Zarar Verme Tehditleri Takıntıları:

Özellikle sevdiği, değer verdiği kişilere elinde olmadan zarar vereceği ile ilgili takıntılı düşünceler yaşar. Özellikle yeni doğum yapmış annelerde bebeklerine istemsizce zarar vereceğiyle ilgili yoğun kaygı uyandıran düşünceler olabilir. 

Obsesif kompulsif bozuklukta sıklıkla gözlemlenen kişinin insanlarla ve özellikle ailesiyle olanilişkisini olumsuz yönde etkilemesidir. Bu bağlamda daha çok aile üyelerinin de isteğiyle birlikte tedaviye başvurmaktadırlar. Tedavide kullanılan birkaç yöntem bulunmaktadır.

İLAÇ TEDAVİSİ

Depresyon tedavisinde sıklıkla kullanılan serotonin geri alım inhibitörleri obsesif-kompulsif hastalar için de kullanılır. İlaç tedavisi başarılı olursa, hastada takıntıların verdiği sıkıntılar ve beraberinde ortaya çıkan davranışların da sıklığı ve süresi azalır. Uzun süreli doktor kontrolünde kullanılan ilaçlar takıntının tedavisinde oldukça etkilidir. 

BİLİŞSEL DAVRANIŞÇI TERAPİ

Takıntı hastalığının standart tedavisi şartlı tepkilerin kırılması için tasarlanmıştır ve iki unsurdan oluşmaktadır. Birincisi, korkulan düşüncelerle yüzleştirmedir. İkincisi de alışılmış kaçınma tepkilerinin veya kompulsiyonların önlenmesidir. Yüzleştirme, kişinin korkulan düşüncelerden kaçınmak yerine onlar üzerine odaklanılırsa olumsuz hiçbir sonuç ortaya çıkmayacağını ve en sonunda anksiyetenin yok olacağını keşfetmesini sağlar. (Kirli bir tabağı elleme durumunda, her zaman yaptığı şeyi yani elini yıkaması yerine yapmamasını içermektedir). Kişinin kaygı duyduğu durumdan kaçmaması, yüzleşmesi çok önemlidir. Çünkü, kaçtığınız her şey büyür, örneğin yukarıda anlatılan vakada kişinin yıkanmayı günde 1’e düşürmesi ve bununla yüzleşmesi ilk aşamada çok zorlayıcı olsa da giderek daha az kaygı uyandıran bir durum haline dönüşecektir. Terapi ve ilaç tedavisine ciddi bir biçimde uyulması durumunda, bu rahatsızlıktan kurtulmak mümkün olabilir.

Mutlu, huzurlu bir bayram geçirmeniz dileğiyle

#Esra Ezmeci#Yazar#H&#;rriyet Yazar

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası