2 sınıf atatürkün hayatı kısaca / Atatürk’ün Hayatı İngilizce ve Türkçe ( Güncel) - EnglishCentral Blog

2 Sınıf Atatürkün Hayatı Kısaca

2 sınıf atatürkün hayatı kısaca

Mustafa Kemal Atatürk ()

TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN KURUCUSU VE İLK CUMHURBAŞKANI ATATÜRK

Mustafa Kemal Atatürk yılında Selânik'te Kocakasım Mahallesi, Islâhhâne Caddesi'ndeki üç katlı pembe evde doğdu. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım'dır. Baba tarafından dedesi Hafız Ahmet Efendi XIV-XV. yüzyıllarda Konya ve Aydın'dan Makedonya'ya yerleştirilmiş Kocacık Yörüklerindendir. Annesi Zübeyde Hanım ise  Selânik yakınlarındaki Langaza kasabasına yerleşmiş eski bir Türk ailesinin kızıdır. Milis subaylığı, evkaf katipliği ve kereste ticareti yapan Ali Rıza Efendi, yılında Zübeyde Hanım'la evlendi. Atatürk'ün beş kardeşinden dördü küçük yaşlarda öldü, sadece Makbule (Atadan) yılına değin yaşadı.

Küçük Mustafa öğrenim çağına gelince Hafız Mehmet Efendi'nin mahalle mektebinde öğrenime başladı, sonra babasının isteğiyle Şemsi Efendi Mektebi'ne geçti. Bu sırada babasını kaybetti (). Bir süre Rapla Çiftliği'nde dayısının yanında kaldıktan sonra Selânik'e dönüp okulunu bitirdi. Selânik Mülkiye Rüştiyesi'ne kaydoldu. Kısa bir süre sonra yılında Askeri Rüştiye'ye girdi. Bu okulda Matematik öğretmeni Mustafa Bey adına "Kemal" i ilave etti. yıllarında Manastır Askeri İdâdi'sini bitirip, İstanbul'da Harp Okulunda öğrenime başladı. yılında teğmen rütbesiyle mezun oldu., Harp Akademisi'ne devam etti. 11 Ocak 'te yüzbaşı rütbesiyle Akademi'yi tamamladı. yılları arasında Şam'da 5. Ordu emrinde görev yaptı. 'de Kolağası (Kıdemli Yüzbaşı) oldu. Manastır'a III. Ordu'ya atandı. 19 Nisan 'da İstanbul'a giren Hareket Ordusu'nda Kurmay Başkanı olarak görev aldı. yılında Fransa'ya gönderildi. Picardie Manevraları'na katıldı. yılında İstanbul'da Genel Kurmay Başkanlığı emrinde çalışmaya başladı.

yılında İtalyanların Trablusgarp'a hücumu ile başlayan savaşta, Mustafa Kemal bir grup arkadaşıyla birlikte Tobruk ve Derne bölgesinde görev aldı. 22 Aralık 'de İtalyanlara karşı Tobruk Savaşını kazandı. 6 Mart 'de Derne Komutanlığına getirildi.

Ekim 'de Balkan Savaşı başlayınca Mustafa Kemal Gelibolu ve Bolayır'daki birliklerle savaşa katıldı. Dimetoka ve Edirne'nin geri alınışında büyük hizmetleri görüldü. yılında Sofya Ateşemiliterliğine atandı. Bu görevde iken yılında yarbaylığa yükseldi. Ateşemiliterlik görevi Ocak 'te sona erdi. Bu sırada I. Dünya Savaşı başlamış, Osmanlı İmparatorluğu savaşa girmek zorunda kalmıştı. Mustafa Kemal Tümeni kurmak üzere Tekirdağ'da görevlendirildi.

yılında başlayan I. Dünya Savaşı'nda, Mustafa Kemal Çanakkale'de bir kahramanlık destanı yazıp İtilaf Devletlerine "Çanakkale geçilmez! " dedirtti. 18 Mart 'te Çanakkale Boğazını geçmeye kalkan İngiliz ve Fransız donanması ağır kayıplar verince Gelibolu Yarımadası'na asker çıkarmaya karar verdiler. 25 Nisan 'te Arıburnu'na çıkan düşman kuvvetlerini, Mustafa Kemal'in komuta ettiği Tümen Conkbayırı'nda durdurdu. Mustafa Kemal, bu başarı üzerine albaylığa yükseldi. İngilizler Ağustos 'te Arıburnu'nda tekrar taarruza geçti. Anafartalar Grubu Komutanı Mustafa Kemal Ağustos'ta Anafartalar Zaferini kazandı. Bu zaferi 17 Ağustos'ta Kireçtepe, 21 Ağustos'ta II. Anafartalar zaferleri takip etti. Çanakkale Savaşlarında yaklaşık şehit veren Türk ulusu onurunu İtilaf Devletlerine karşı korumasını bilmiştir. Mustafa Kemal'in askerlerine "Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum!" emri cephenin kaderini değiştirmiştir.

Mustafa Kemal Çanakkale Savaşları'dan sonra 'da Edirne ve Diyarbakır'da görev aldı. 1 Nisan 'da tümgeneralliğe yükseldi. Rus kuvvetleriyle savaşarak Muş ve Bitlis'in geri alınmasını sağladı. Şam ve Halep'teki kısa süreli görevlerinden sonra 'de İstanbul'a geldi. Velihat Vahidettin Efendi'yle Almanya'ya giderek cephede incelemelerde bulundu. Bu seyehatten sonra hastalandı. Viyana ve Karisbad'a giderek tedavi oldu. 15 Ağustos 'de Halep'e 7. Ordu Komutanı olarak döndü. Bu cephede İngiliz kuvvetlerine karşı başarılı savunma savaşları yaptı. Mondros Mütarekesi'nin imzalanmasından bir gün sonra, 31 Ekim 'de Yıldırım Orduları Grubu Komutanlığına getirildi. Bu ordunun kaldırılması üzerine 13 Kasım 'de İstanbul'a gelip Harbiye Nezâreti'nde (Bakanlığında) göreve başladı.

Mondros Mütarekesi'nden sonra İtilaf Devletleri'nin Osmanlı topraklarını işgale başlamaları üzerine; Mustafa Kemal 9. Ordu Müfettişi olarak 19 Mayıs 'da Samsun'a çıktı. 22 Haziran 'da Amasya'da yayımladığı genelgeyle "Milletin istiklâlini yine milletin azim ve kararının kurtaracağını " ilan edip Sivas Kongresi'ni toplantıya çağırdı. 23 Temmuz - 7 Ağustos tarihleri arasında Erzurum, 4 - 11 Eylül tarihleri arasında da Sivas Kongresi'ni toplayarak vatanın kurtuluşu için izlenecek yolun belirlenmesini sağladı. 27 Aralık 'da Ankara'da heyecanla karşılandı. 23 Nisan 'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmasıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması yolunda önemli bir adım atılmış oldu. Meclis ve Hükümet Başkanlığına Mustafa Kemal seçildi Türkiye Büyük Millet Meclisi, Kurtuluş Savaşı'nın başarıyla sonuçlanması için gerekli yasaları kabul edip uygulamaya başladı.

Türk Kurtuluş Savaşı 15 Mayıs 'da Yunanlıların İzmir'I işgali sırasında düşmana ilk kurşunun atılmasıyla başladı. 10 Ağustos tarihinde Sevr Antlaşması'nı imzalayarak aralarında Osmanlı İmparatorluğu'nu paylaşan I. Dünya Savaşı'nın galip devletlerine karşı önce Kuvâ-yi Milliye adı verilen milis kuvvetleriyle savaşıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi düzenli orduyu kurdu, Kuvâ-yi Milliye - ordu bütünleşmesini sağlayarak savaşı zaferle sonuçlandırdı.

Mustafa Kemal yönetimindeki Türk Kurtuluş Savaşının önemli aşamaları şunlardır:

Sarıkamış (20 Eylül ), Kars (30 Ekim ) ve Gümrü'nün (7 Kasım ) kurtarılışı.

Çukurova, Gazi Antep, Kahraman Maraş Şanlı Urfa savunmaları ( )

I. İnönü Zaferi (6 Ocak )

II. İnönü Zaferi (23 Mart-1 Nisan )

Sakarya Zaferi (23 Ağustos Eylül )

Büyük Taarruz, Başkomutan Meydan Muhaberesi ve Büyük Zafer (26 Ağustos 9 Eylül )

Sakarya Zaferinden sonra 19 Eylül 'de Türkiye Büyük Millet Meclisi Mustafa Kemal'e Mareşal rütbesi ve Gazi unvanını verdi. Kurtuluş Savaşı, 24 Temmuz 'te imzalanan Lozan Antlaşması'yla sonuçlandı. Böylece Sevr Antlaşması'yla paramparça edilen, Türklere il büyüklüğünde vatan bırakılan Türkiye toprakları üzerinde ulusal birliğe dayalı yeni Türk devletinin kurulması için hiçbir engel kalmadı.

23 Nisan 'de Ankara'da TBMM'nin açılmasıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu müjdelenmiştir. Meclisin Türk Kurtuluş Savaşı'nı başarıyla yönetmesi, yeni Türk devletinin kuruluşunu hızlandırdı. 1 Kasım 'de hilâfet ve saltanat birbirinden ayrıldı, saltanat kaldırıldı. Böylece Osmanlı İmparatorluğu'yla yönetim bağları koparıldı. 13 Ekim 'te Cumhuriyet idaresi kabul edildi, Atatürk oybirliğiyle ilk cumhurbaşkanı seçildi. 30 Ekim günü İsmet İnönü tarafından Cumhuriyet'in ilk hükümeti kuruldu. Türkiye Cumhuriyeti, "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" ve "Yurtta barış cihanda barış" temelleri üzerinde yükselmeye başladı.

Atatürk Türkiye'yi "Çağdaş uygarlık düzeyine çıkarmak" amacıyla bir dizi devrim yaptı. Bu devrimleri beş başlık altında toplayabiliriz:

1. Siyasal Devrimler:
· Saltanatın Kaldırılması (1 Kasım )
· Cumhuriyetin İlanı (29 Ekim )
· Halifeliğin Kaldırılması (3 Mart )

2. Toplumsal Devrimler:
· Kadınlara erkeklerle eşit haklar verilmesi ()
· Şapka ve kıyafet devrimi (25 Kasım )
· Tekke zâviye ve türbelerin kapatılması (30 Kasım )
· Soyadı kanunu ( 21 Haziran )
· Lâkap ve unvanların kaldırılması (26 Kasım )
· Uluslararası saat, takvim ve uzunluk ölçülerin kabulü ()

3. Hukuk Devrimi:
· Mecellenin kaldırılması ()
· Türk Medeni Kanunu ve diğer kanunların çıkarılarak laik hukuk düzenine geçilmesi ()

4. Eğitim ve Kültür Alanındaki Devrimler:
· Öğretimin birleştirilmesi (3 Mart )
· Yeni Türk harflerinin kabulü (1 Kasım )
· Türk Dil ve Tarih Kurumlarının kurulması ()
· Üniversite öğreniminin düzenlenmesi (31 Mayıs )
· Güzel sanatlarda yenilikler

5. Ekonomi Alanında Devrimler:
· Aşârın kaldırılması
· Çiftçinin özendirilmesi
· Örnek çiftliklerin kurulması
· Sanayiyi Teşvik Kanunu'nun çıkarılarak sanayi kuruluşlarının kurulması
· I. ve II. Kalkınma Planları'nın () uygulamaya konulması, yurdun yeni yollarla donatılması

Soyadı Kanunu gereğince, 24 Kasım 'de TBMM'nce Mustafa Kemal'e "Atatürk" soyadı verildi.

Atatürk, 24 Nisan ve 13 Ağustos tarihlerinde TBMM Başkanlığına seçildi. Bu başkanlık görevi, Devlet-Hükümet Başkanlığı düzeyindeydi. 29 Ekim yılında Cumhuriyet ilan edildi ve Atatürk ilk cumhurbaşkanı seçildi. Anayasa gereğince dört yılda bir cumhurbaşkanlığı seçimleri yenilendi. ,, yıllarında TBMM Atatürk'ü yeniden cumhurbaşkanlığına seçti.

Atatürk sık sık yurt gezilerine çıkarak devlet çalışmalarını yerinde denetledi. İlgililere aksayan yönlerle ilgili emirler verdi. Cumhurbaşkanı sıfatıyla Türkiye'yi ziyaret eden yabancı ülke devlet başkanlarını, başbakanlarını, bakanlarını komutanlarını ağırladı.

Ekim tarihinde Kurtuluş Savaşı'nı ve Cumhuriyet'in kuruluşunu anlatan büyük nutkunu, 29 Ekim tarihinde de Yıl Nutku'nu okudu.

Atatürk özel yaşamında sadelik içinde yaşadı. 29 Ocak 'de Latife Hanımla evlendi. Birçok yurt gezisine birlikte çıktılar. Bu evlilik 5 Ağustos tarihine dek sürdü. Çocukları çok seven Atatürk Afet (İnan), Sabiha (Gökçen), Fikriye, Ülkü, Nebile, Rukiye, Zehra adlı kızları ve Mustafa adlı çobanı manevi evlat edindi. Abdurrahim ve İhsan adlı çocukları himayesine aldı. Yaşayanlarına iyi bir gelecek hazırladı.

yılında çiftliklerini hazineye, bir kısım taşınmazlarını da Ankara ve Bursa Belediyelerine bağışladı. Mirasından kızkardeşine, manevi evlatlarına, Türk Dil ve Tarih Kurumlarına pay ayırdı. Kitap okumayı, müzik dinlemeyi, dans etmeyi, ata binmeyi ve yüzmeyi çok severdi. Zeybek oyunlarına, güreşe, Rumeli türkülerine aşırı ilgisi vardı. Tavla ve bilardo oynamaktan büyük keyif alırdı. Sakarya adlı atıyla, köpeği Fox'a çok değer verirdi. Zengin bir kitaplık oluşturmuştu. Akşam yemeklerine devlet ve bilim adamlarını, sanatçıları davet eder, ülkenin sorunlarını tartışırdı. Temiz ve düzenli giyinmeye özen gösterirdi. Doğayı çok severdi. Sık sık Atatürk Orman Çiftliği'ne gider, çalışmalara bizzat katılırdı.

Fransızca ve Almanca biliyordu. 10 Kasım saat 'te yakalandığı siroz hastalığından kurtulamayarak İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı'nda hayata gözlerini yumdu. Cenazesi 21 Kasım günü törenle geçici istirahatgâhı olan Ankara Etnografya Müzesi'nde toprağa verildi. Anıtkabir yapıldıktan sonra nâşı görkemli bir törenle 10 Kasım günü ebedi istirahatgâhına gömüldü.

 

2. Sınıf Hayat Bilgisi Atat&#;rk De &#;ocuktu konu anlatımı

Haberin Devamı

Atatürk 'de Selanik'te doğdu. Babası Ali Rıza Efendi ve annesi ise Zübeyde Hanım’dır. Aynı zamanda Makbule isminde bir de kız kardeşi vardır. Mustafa Kemal Atatürk farklı okullarda okuyarak çok önemli bir asker olmuş ve ülkenin kurtuluşu için liderlik yapmıştır.

Atatürk’te Çocuktu

 Her büyük adam gibi Atatürk de çocuktu. Atatürk'ün çocukken ilk ismi Mustafa idi. O dönemler Atatürk'ün babası oğlunun Şemsi Efendi İlkokulu'na gitmesini istiyordu. Ancak annesi ise mahalle mektebine gitmesini istiyordu. Önce mahalle mektebine başlayan Atatürk, daha sonra Şemsi Efendi okuluna gitmeye başladı. Okula başladıktan sonra Atatürk'ün babası vefat etti. Babası öldüğünde Atatürk 7 yaşındaydı.

 Daha sonra annesi ve kız kardeşiyle beraber dayısının yanına taşındılar. Bu dönemde tarlada dayısının işlerine yardım etti. Ancak Zübeyde Hanım oğlunun okuldan ayrılmasına çok üzülmüştü. Bu yüzden Mustafa'yı alıp yeniden Selanik’e taşındılar. Atatürk askeri okula gitmek istiyordu. Ancak annesi bunu istemiyordu. Bu yüzden Atatürk gizlice askeri ortaokul sınavlarına girdi ve kazandı.

Haberin Devamı

 Bu dönem içerisinde başarılı bir ortaokul dönerimi geçirdi. Onu çok seven matematik öğretmeni ona, ‘Kemal’ ismini verdi. Çünkü çok başarılı ve çok çalışkan bir öğrenciydi. Bundan sonra ise adı, ‘Mustafa Kemal’ oldu.

 Atatürk ortaokulu bitirdikten sonra yılında askeri liseye yazıldı. Başarılı bir şekilde ortaokulu tamamladıktan sonra, yılında harp okuluna girdi. Harp okulunda yine başarılı bir dönem geçirerek burada yüzbaşı rütbesi ile mezun oldu. Ülkenin zorlu döneminde ve yabancı ülkeler ülkemizi işgal etmişken, 19 Mayıs 'da Samsun'a çıktı ve Kurtuluş Savaşı'nı başlattı.

 Atatürk önderliğinde Türk milleti kendi bağımsızlığını Kurtuluş Savaşı ile beraber kazandı. Daha sonra Atatürk adını aldı ve nüfus kimliğinde Mustafa Kemal Atatürk olarak ismi geçti. Mustafa Kemal Atatürk 10 Kasım yılında Dolmabahçe Sarayı'nda hayata gözlerini yumdu. Ölümü saat tam ’te gerçekleşti. Vefatının hemen ardından ülkedeki tüm bayraklar yarıya indirildi. Daha sonra Anıtkabir'e nakledildi. Hala Mustafa Kemal Atatürk Anıtkabir'de edebi uykusundadır.

Haberin Devamı

 Mustafa Kemal Atatürk ayrıca çocukluk döneminde anılarını yazardı. Özellikle dayısının yanına annesi ile beraber taşındıktan sonra, o dönemde başına gelen bazı olayları anı olarak çocukken yazdı. Dayısının tarlasında yaşananları, kargaları nasıl kovaladığını ve en yakın arkadaşlarını anlattı. Ayrıca Atatürk çocukken de askerliğe ilgi duyar ve büyüyünce asker olmak isterdi. Bu yüzden anılarında da yine büyüyünce asker olacağına yazardı.

 Atatürk çocukken arkadaşlarıyla sokakta oyunlar oynar ve bu oyunlarda hep önderlik ederdi. Mesela bazen kaçma kovalamaca oyunları oynarlardı. Arkadaşlarının bir kısmı kaçan kişiler olurken diğerleri ise onları kovalayan güvenlik görevlileri olurdu. Atatürk o dönem de arkadaşına liderlik eder ve oyunlarda hep galip gelirdi.

Haberin Devamı

 Özellikle arkadaşları ile askercilik oynamaktan çok mutlu olurdu. Askercilik oynarken Atatürk'ü hep komutan seçerlerdi. Karşısında hazır ola geçen arkadaşlarına çeşitli görevler verirdi. Arkadaşları ise emredersin Komutanım diyerek Atatürk'ün söylediklerini yapardı. Aynı zamanda arkadaşları oyunlar içerisinde karşısında hazır olda beklerdi. Onları sıraya sokar ve aynı zamanda uygun adım yürütürdü. Ayrıca tahtadan tüfekler yaparlar ve arkadaşları ile birlikte değişik oyunlar oynardı. Bu yüzden Atatürk'ün ileride çok büyük bir önder ve lider olacağını anlamışlardı.

Ünlü Türk asker ve devlet adamı ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatının İngilizce ve Türkçesini sizler için bir araya getirdik. Atatürk’ün biyografisi, eğitim ve askeri hayatı, kişisel hayatı gibi içerikler için Atatürk’ün Hayatı İngilizce ve Türkçe içeriğimize göz atabilirsiniz.

Atatürk’ün İngilizce Biyografisi

Mustafa Kemal Atatürk was born in (eighteen eighty one) in Salonica. His father’s name was Ali Rıza Bey and his mother was Zübeyde Hanım. Atatürk’s four out of five siblings died while they were young. His only sibling was his sister Makbule Hanım. He started his education at Hafız Mehmet Efendi Local School. He transferred to Şemsi Efendi School due to his father’s demand. He lost his father in He started Military School where his mathematics teacher added his middle name “Kemal” to his name. He started the war of independence in Turkey in He died on 10th November , four years after his surname “Atatürk” was given to him by Grand National Assembly of Turkey.

Mustafa Kemal Atatürk ’de Selanik’te doğdu. Babasının ismi Ali Rıza Bey’di ve annesi Zübeyde Hanım’dı. Atatürk’ün 5 kardeşinden 4’ü gençken öldüler. Tek kardeşi kız kardeşi olan Makbule Hanım’dır. Eğitimine Hafız Mehmet Efendi Mahalle Okulu’nda başlamıştır. Daha sonra babasının isteği üzerine Şemsi Efendi İlkokulu’na geçmiştir. ’de babasını kaybetmiştir. Daha sonra matematik öğretmeni tarafından ismine “Kemal” eklenen Askeri Rüştiye’ye başlamıştır. ’da Türkiye’de Kurtuluş Savaşını başlatmıştır. 10 Kasım ’de, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından “Atatürk” soyadı atandıktan 4 yıl sonra ölmüştür.

Atatürk’ün Eğitim Hayatı

Mustafa Kemal Atatürk started his education at Hafız Mehmet Efendi Local School due to her mother’s demands. His father made him continue in Şemsi Efendi School where he finished primary school. After his father’s death he had to take a break from his education because he and his sister moved to a farm with their mother. Then he returned to Salonica where he continued his school life. He started Salonica Property High School after Şemsi Efendi School but then he dropped out of there with his own decision. Then he started Military School in His mathematics teacher appreciated his intelligence and gave him his middle name “Kemal” to seperate him from other students who are named Mustafa. Then he continued Monastir Military High School after he finished Military School. He was also taking French lessons while he was visiting Salonica during his summer breaks. He got in to Istanbul Military Academy in He finished this school as a lieutenant after three years and continued in Military Academy. He graduated as a staff captain in He was appointed to Sam after he spent some time arrested in Istanbul due to his ideas against sultanate.

Mustafa Kemal Atatürk annesinin isteği üzerine eğitimine Hafız Mehmet Efendi Mahalle Okulunda başladı. Babası onu ilkokulu bitirdiği Şemsi Efendi Mektebine aldırdı. Babasının ölümünden sonra annesiyle beraber kız kardeşi ve kendisi bir çiftliğe taşındılar. Daha sonra okul hayatını bitirdiği Selanik’e geri döndü. Şemsi Efendi Mektebi’nden sonra Selanik Mülkiye Rüştiyesi’ne başladı fakat kendi kararı ile o okulu bıraktı. Daha sonra ’te Askeri Rüştiye’ye başladı. Matematik öğretmeni zekasını tebrik etti ve diğer Mustafa isimli öğrencilerden onu ayırt edebilmek için ona ikinci ismi “Kemal” adını verdi. Sonra Askeri Rüştiye bittiği zaman Manastır Askeri İdadisi’ne devam etti. Bu sırada Selanik’i ziyaret ettiği yaz izinlerinde Fransızca dersleri alıyordu. ’da İstanbul Harp Akademisi’ne girdi. 3 sene sonra okulu teğmen olarak bitirdi ve Harp Akademisi’ne devam etti. ’te kurmay yüzbaşı olarak mezun oldu. Padişahlığa karşı olan fikirleri yüzünden İstanbul’da tutuklu olarak bir süre geçirdikten sonra Şam’a atandı.

Atatürk’ün Askeri Hayatı

Mustafa Kemal Atatürk spent 3 years in Sam, then he was appointed to 3rd Army headquarters that was located in Monastery. He came to Salonica to work in the branch. He worked for 5th Army headquarters and 38th Infantry Regiment after he was taken from 3rd Army headquarters. After his success in all of these appointments, he got assigned with a task at the General Staff in Istanbul. Mustafa Kemal left Istanbul to take charge in the Tripoli invasion on September 15th, By the time it was November 27th he got promoted. He was then promoted to be a lieutenant colonel in In , Çanakalle was invaded. Because of Atatürk’s great accomplishments there he got promoted to colonelcy. On May 19th , after the Mondros truce, Mustafa Kemal got to Samsun with the ferry named Bandırma. He first went to Amasya, and then continued to Sivas and Erzurum. Five days after his arrival to Erzurum, he quit his job in the military to continue his goal to save the country as a citizen.

Mustafa Kemal Atatürk Şam’da 3 sene geçirdi, daha sonra Manastır’daki 3. Kolordu komutanlığına atandı. Selanik’e, şubede çalışmaya geldi. 3. Kolordu komutanlığından alındıktan sonra 5. Kolordu komutanlığında Piyade alayında çalıştı. Bu atamalardaki başarılarından sonra İstanbul’da Genelkurmay Başkanlığı’nda görevlendirildi. Mustafa Kemal İstanbul’dan 15 Eylül ’de Trablusgarp işgalinde yer almak için ayrıldı. 27 Kasım olduğunda terfi aldı. Daha sonra tekrar ’te yarbay olmak üzere terfi aldı. ’te Çanakkale işgal edildi. Atatürk buradaki üstün başarıları sayesinde albaylığa terfi etti. 19 Mayıs ’da Mondros ateşkesinden sonra Mustafa Kemal Bandırma isimli vapurla Samsun’a geldi. Önce Amasya’ya gitti, ardından Sivas ve Erzurum’a devam etti. Erzurum’a varışından 5 gün sonra ülkeyi kurtarma görevine bir vatandaş olarak devam etmek için askerlikten istifa etti.

Millî Mücadele Dönemi ve Atatürk

After Mustafa Kemal left Sivas he went to Ankara. He was chosen as the Erzurum representative for the parliament. He wanted to stay in Ankara. He also started Anadolu Agency to tell about the resistance of the country in After that, on April 23rd, he created the Turkish Grand National Assembly. After Kuvay-i Milliye (power of the nation) the country started a regular army. There were many rebellions in the country besides the war that was continuing. After that, the wars of Inonu started. Turkey fought against the Greek army which was controlled by other forces. After the first Inonu victory, Mustafa Kemal and the Turkish army won The Square Battle of Sakarya too. After a year of preparation, Mustafa Kemal led to the biggest victory in the Major War which is the last step of the Independence War. On August 30th, , the Turkish army destroyed many of the Greek armies. This war led to many truce agreements, which was the end of the Independence War. After the wars ended, on 29th October in Eskişehir, the Republic of Turkey proclamated.

Mustafa Kemal Sivas’tan ayrıldıktan sonra Ankara’ya gitti. Erzurum temsilcisi olarak Meclis-i Mebusan’a seçilmişti. Ankara’da kalmak istedi. Aynı zamanda ’de ülkedeki direnişi anlatmak için Anadolu Ajansını kurdu. Ondan sonra 23 Nisan ’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni kurdu. Kuvay-i Milliye’den sonra ülke düzenli orduya geçiş yaptı. Devam eden savaş dışında ülkede isyanlar da vardı. Sonrasında İnönü Savaşları başladı. Türkiye başka güçler tarafından kontrol edilen Yunan ordusu ile savaştı. İlk İnönü zaferinden sonra Mustafa Kemal ve Türk ordusu Sakarya Meydan Muharebesini de kazandı. Bir yıl hazırlık sonrasında Mustafa Kemal Kurtuluş Savaşı’nın son adımı olan en büyük zafer Büyük Taaruz’a liderlik etti. 30 Ağustos ’de Türk ordusu Yunan ordusunun çoğunu yok etti. Bu savaş Kurtuluş Savaşı’nın sonu olan birçok ateşkes antlaşmasına yol açtı. Savaşlar bittikten sonra 29 Ekim ’te Eskişehir’de Türkiye Cumhuriyeti ilan edildi.

Atatürk’ün Siyasi Hayatı

Mustafa Kemal Atatürk was chosen as the president of the Turkish Grand National Assembly. He was also elected as the first president of the Republic of Turkey. The election was made every four years due to the law, Atatürk was chosen as the president in years of , , and

Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin başkanı olarak seçilmişti. Aynı zamanda da Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı olarak oylandı. Seçim yasaya göre her dört yılda bir yapılıyordu, Atatürk , , yıllarında cumhurbaşkanı olarak seçildi.

Atatürk’ün Kişisel Hayatı

Mustafa Kemal Atatürk lived his personal life in simplicity. He got married to Latife Hanım on January 29th, They went on many trips together. This marriage lasted until August 5th, Atatürk loved children. Many children named Afet (İnan), Sabiha (Gökçen), Fikriye, Ülkü, Nebile, Rukiye, Zehra and Abdurrahim Tunçak were his godchildren. He also took care of two children named Mustafa and İhsan. He liked to read, listen to music, dance, ride a horse, and swim. He liked playing backgammon and billiards. He cared about his horse Sakarya and his dog Fox. He liked nature a lot, he went on walks frequently. He always cared about the way he dressed.

Mustafa Kemal Atatürk özel hayatını sadelik içinde yaşadı. 29 Ocak ’te Latife Hanım ile evlendi. Bir sürü yolculuğa ve geziye gittiler. Bu evlilik 5 Ağustos ’e kadar sürdü. Atatürk çocukları çok severdi. Afet (İnan), Sabiha (Gökçen), Fikriye, Ülkü, Nebile, Rukiye, Zehra ve Abdurrahim Tunçak’ı isimli birçok çocuk manevi çocuklarıydı. Aynı zamanda Mustafa ve İhsan isimli iki çocuğu da himayesi altına almıştı. Kitap okumayı, müzik dinlemeyi, dans etmeyi, at binmeyi ve yüzmeyi severdi. Tavla ve bilardo oynamayı severdi. Atı Sakarya ve köpeği Fox’a çok değer verirdi. Doğayı çok severdi, sıklıkla yürüyüşlere giderdi. Her zaman giyinişine dikkat ederdi.

Atatürk’ün Sevdiği Şarkılar

Atatürk liked to listen to Turkish classical music. His favorite songs were known as “Çile Bülbülüm Çile, Fikrimin İnce Gülü, Kimseye Etmem Şikâyet, Dayler Dayler, Sigaramın Dumanı, Yanık Ömer”. He loved to listen traditional Turkish songs and he also liked Rumelia folk songs.

Atatürk Türk sanat müziği dinlemeyi severdi. Favori şarkıları “Çile Bülbülüm Çile, Fikrimin İnce Gülü, Kimseye Etmem Şikâyet, Dayler Dayler, Sigaramın Dumanı, Yanık Ömer” diye bilinirdi. Geleneksel Türk şarkıları dinlemeyi severdi ve Rumeli türkülerinden de hoşlanırdı.

Atatürk’ün Sevdiği Yiyecekler

His chef Halit Atay states that Atatürk liked eating haricot beans because he got used to them during his student years. He also tells that he liked to eat okra with meat, and he ate it with yoghurt. He had cheesy omelette for breakfast, he liked semolina dessert for sweets. His favorite alcoholic beverage was raki, and his favorite appetizer to eat with it was fava.

Şefi Halit Atay Atatürk’ün öğrenci yıllarından alıştığı için kuru fasulye yemeyi sevdiğini belirtir. Aynı zamanda etli bamya yemeyi ve yoğurtla yediğini de söyler. Kahvaltı için peynirli omlet yerdi ve tatlı için irmik helvası severdi. Favori alkollü içeceği rakıydı ve onunla yemek için favori mezesi favaydı.

Atatürk’ün Hayatı İngilizce ve Türkçe Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Atatürk kaç senesinde doğmuştur?

Atatürk senesinde doğmuştur.

Kurtuluş Savaşı’nın İngilizcesi nedir?

Kurtuluş Savaşı’nın İngilizcesi “The War of Independence” olarak ifade edilir.

“Atatürk ’de Selanik’te doğmuştur.” İngilizce nasıl söylenir?

“Atatürk ’de Selanik’te doğmuştur.” İngilizce “Atatürk was born in Salonica in ” olarak söylenir.

Atatürk’ün Hayatı İngilizce ve Türkçe ile ilgili öğrendiklerinizi pratiğe dökmek ister misiniz? Dilerseniz EnglishCentral’da bulunan ’den fazla interaktif video derslerini inceleyebilir, kelime dağarcığınızı geliştirip telaffuz pratiği yapabilirsiniz. Dilerseniz öğrendiklerinizi canlı ve birebir İngilizce özel ders sırasında kişisel İngilizce öğretmeniniz ile tekrar edebilirsiniz. Hemen EnglishCentral’a kayıt olup İngilizce öğrenmeye başlamaya ne dersiniz?

Kategoriler Günlük İngilizce
Yazdır!

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası