vertigo belirtileri / Vertigo Belirtileri Nelerdir? - ZGHolistic Clinic

Vertigo Belirtileri

vertigo belirtileri

Vertigo Nedir?

İçindekiler

Vertigo nedir?

Baş dönmesinin tıbbi adı olan vertigo; kişinin, bir hareket olmamasına rağmen kendisini ya da çevresindeki nesneleri hareket ediyor gibi hissetmesi durumudur. Vertigo bir hastalık olmayıp birçok hastalığın sebep olabileceği bir bulgu, aslında bir hareket illüzyonudur.

Vertigonun belirtileri nelerdir?

Vertigo; baş dönmesinin yanı sıra denge kaybı, başta boşluk hissi gibi farklı bulgularla da kendini gösterebilir. Baş dönmesi şikayetine, altta yatan sebebe göre kulakta dolgunluk, çınlama, basınç hissi; bulantı, kusma, baş ağrısı gibi farklı belirtiler de eşlik edebilir.

Vertigonun çeşitleri nelerdir?

Vertigo, nedenine bağlı olarak santral ve periferik olmak üzere iki grupta sınıflandırılır.

Santral vertigo; merkezi sinir sistemini etkileyen hastalıklardan kaynaklanan durumları içerir. SVO (inme-felç), intrakranial kanama (kafa içi- beyin kanamaları), emboli, tümöral lezyonlar, MS (Multiple Skleroz) vaskülitler ve anevrizma santral vertigoya neden olan başlıca hastalıklardandır. Baş dönmesi şikayetinin yanı sıra altta yatan hastalığa dair fizik muayene bulguları da saptanabilir.

Periferik vertigo; kulak ile ilişkili yapılardan kaynaklanan hastalıkları içerir. Halk arasında kristal oynaması olarak bilinen benign paroksismal pozisyonel vertigo, Meniere hastalığı, vestibüler nörit (denge sinir iltihabı) ve vestibüler migren periferik vertigonun en sık rastlanan nedenlerindendir.v

Vertigonun nedenleri nelerdir?

Vertigo bir hastalık değil bir bulgudur. Kulak ve denge sinirini etkileyen hastalıklar, santral sinir sistemi hastalıkları, kas iskelet sistemini etkileyen rahatsızlıklar vertigonun nedenleri arasında gösterilebilir. Hipertansiyon, hipotansiyon, anemi, hiperglisemi, hipoglisemi gibi birçok sistemik/metabolik durum da vertigoya sebep olabilir.

Vertigo tanısı nasıl konur?

Baş dönmesi şikayeti ile başvuran hastanın öyküsü ve fizik muayene bulguları büyük önem taşır. Vertigoya neden olan hastalıkların çeşitliliğinden dolayı vertigo tanısı, multidisipliner bir yaklaşım gerektirir. Hasta öyküsü dinlendikten sonra kulak burun boğaz muayenesi yapılır. Periferik vertigo düşünülen olgularda odyolojik incelemeler, pozisyonel testler, VNG (videonistagmografi) kalorik testler tanı konulmasında yol göstericidir. Santral vertigodan şüphelenildiğinde ise nöroloji konsültasyonu; sistemik hastalıkların otolojik tutulumu düşünülen olgularda, dahiliye konsültasyonu; kas iskelet sistemi patolojilerine bağlı baş dönmelerinde, fizik tedavi konsültasyonu istenmelidir.

Vertigo atakları ne kadar sürer?

Vertigo ataklarının süresi, altta yatan hastalığa göre değişkenlik gösterir. En sık rastlanan kristal kayması-BPPV’de baş boyun hareketleri ile başlayan atakları, saniyeler süren baş dönmesi izler. İç kulak yapılarında basınç artışı ile karakterize olan Meniere hastalığında ise kulakta dolgunluk hissi, çınlama ve minimum 20 dakika kadar süren baş dönmesi atakları görülür.

Vertigoyu tetikleyen durumlar nelerdir?

Ani baş hareketleri, yere düşen bir objeyi almak gibi günlük hayatta sıklıkla yapılan ani eylemler baş dönmesini tetikleyebilir. Meniere hastalığı gibi baş dönmesine neden olan durumlarda ise baş dönmesi, ataklar halinde gelir. Ataklar arasında hastanın bir şikayeti olmayabilir. Ayrıca günümüzde çok sık görülen migren ataklarına, baş dönmesi eşlik edebilir ya da baş dönmesi ve baş ağrısı ataklarında bir ilişki bulunabilir. Vestibüler migren olarak adlandırılan bu durum özellikle değerlendirilmelidir. Aynı zamanda çocukluk çağı baş dönmelerinde migren akla gelmelidir.

Vertigo nedir, belirtileri nelerdir? Vertigo neden olur?

Vertigo, kişinin sosyal hayatını zora sokan bir baş döfunduszeue.info her baş dönmesi vertigo değildir.

VERTİGO NEDİR?

Vertigo kişinin başının dönmesine ve bunun sonucunda sarhoşluk ve sersemlik hali yaşamasına neden olur. Vertigolular, hareketsiz durdukları halde etraflarının sallandığını ve döndüğünü hisseder. Vertigo bir hastalık değil hastalığın belirtisidir.  Vertigo geçici olabileceği gibi uzun süreli olarak da görülebilir. Vertigoya mide bulantısı ve kusma da eşlik edebilir. Vertigo atakları sırasında görme bozukluğu da yaşanabilir.

VERTİGO NEDEN OLUR?

Vertigo, merkezi sinir sisteminde meydana gelen problemlerden ya da iç kulak kaynaklı nedenlerden ortaya çıkar.

Vertigoya neden olan bazı hastalıklar:

-İç kulak kristallerinin yerinden oynaması

-Migren

-MS

-Beyin, beyincik veya beyin sapını tutan damar tıkanıklığı 

-İç kulak sıvısının artması 

-Orta kulak iltihapları

-Ménière hastalığı

Stres ve uyku düzensizliği de vertigoyu etkiler.

VERTİGO TEDAVİSİ

Vertigonun tedavisi altında yatan hastalığa göre belirlenir. Vertigo teşhisi için hastanın öyküsü ve belirtileri büyük önem taşır. Vertigo teşhisi koyulurken Kulak muayenesi ve testleri, gerekli durumlarda Bilgisayarlı Tomografi ya da MR istenebilir. Vertigoya neden olan problem bulunduktan sonra uzman hekim tarafından tedavi süreci başlatılır.

VERTİGO ETKİSİ NASIL AZALTILAR?

Vertigosu olan hastalar stresten uzak durmaya ve düzenli uyumaya özen göstermelidir. Vertigoyu önlemek için çok sık eğilmekten ve ani hareketlerden kaçınmalı. Boyna uygun bir  yastık ile uyumak vertigoyu önlemeye ve vertigo atağını hafif geçirmenize yardımcı olur. Vertigo hastaları ağır spordan kaçınmalıdır, hekimin önerdiği hafif egzersizler yapılabilir.

Şiddetli baş dönmesinde karanlık bir odada uzanma vertigoyu hafifletebilir.

Vertigonuz varsa mutlaka bir hekime başvurmalısınız.


vertigoBaş dönmesiKulak Hastalıkları

Doç. Dr. Kenan Şener

Vertigo belirtileri zamanında doğru şekilde tespit edilip önlem alınmadığı taktirde kişinin hayat kalitesini düşürür ve ciddi hastalıklara yol açabilir. Baş dönmesi şeklinde ortaya çıkan belirtiler bulantı, kusma ve denge kaybı semptomları olarak da kendini gösterir. Vertigo ataklarının şiddetli olanları kişinin günlük hayatını zorlaştırmakla beraber ciddi tehlikelere de yol açabilir. 

 

ZGHolistic Clinic olarak vertigo belirtilerini, tedavi yöntemlerini ve konu ilgili sıkça sorulan diğer soruları sizler için kaleme aldık. 

 

Vertigo Nedir?

Vertigo, kişinin etrafındaki her şeyin döndüğünü hissetmesine sebep olan bir baş dönmesidir. Vertigo bir hastalık olduğu gibi diğer hastalıkların belirtisi de olabilir. Vertigonun temel nedeni  beyin, iç kulak ve bu ikisi arasında bulunan sinirler içerisinde meydana gelen rahatsızlıklardır. 

 

Her baş dönmesi vertigonun belirtisi olarak görülmemelidir. Bu rahatsızlıkta ataklar kişinin günlük hayatını etkileyecek derecede yoğun olabileceği gibi belli belirsiz de olabilir. Vertigo kaynaklandığı yere göre iki türe ayrılmıştır: Periferik vertigo ve santral vertigo.

 

Periferik Vertigo

Periferik vertigo kulaktan kaynaklanan bir rahatsızlıktır. En sık görülen vertigo çeşididir. Başın hareket ettirilmesi sonucu baş dönmesi ortaya çıkar. Yapılacak bazı hareketler ile atakların önüne geçilebilir. 

 

Santral Vertigo

Santral vertigo nörolojik sebeplerle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Daha çok yaşlılarda ( yaş sonrası) görülen bir türdür. Bu rahatsızlığın temel sebebi, beyin kan dolaşımından yaşanan yetersizliklerdir. Beyin, boyundan gelen ön ve arka damarlarla beslenir. Beyni besleyen arka damarlarda yaşanan yetersizlik denge kaybı, bulantı ve baş dönmesine sebep olabilir.

 

Vertigo Neden Olur?

Vertigonun başlıca nedenleri merkezi sinir sisteminde ve iç kulakta oluşan rahatsızlıklardır. Bunun dışında vertigonun nedenlerini şu şekilde açıklayabiliriz:

 

  • İç kulağın iltihaplanmasından kaynaklanabilir. 
  • Kızamıkçık, grip, çocuk felci, hepatit ve EBV virüslerini duyma kaybı ve baş dönmesine neden olabilir.
  • Meniere hastalığı vertigoya neden olabilir. 
  • Beyin kanaması ve beyin damarlarının tıkanması vertigoya sebep olabilir. 
  • Boyun ve kafa travması sonrasında vertigo belirtileri görülebilir. 
  • Kan şekeri düşüklüğü ve diyabette vertigonun nedenleri arasındadır.
  • Panik ve anksiyete bozukluğu da vertigoyu tetikleyen etkenlerdendir.

 

Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Vertigo belirtileri arasında en yaygın olan baş dönmesidir. Bunun yanında en yaygın belirti vücudun dengesini sağlamakta zorlanmasıdır. Baş dönmesi denge problemi ile birlikte kişinin sersemlemesine ve kontrolünü kaybetmesine neden olur.

 

Başlangıç Belirtileri

Vertigo başlangıç belirtileri bilinmeli ve erken dönemde bu rahatsızlığın tedavisi için gereken önlemler alınmalıdır. Vertigo atak belirtileri genel olarak şunlardır:

 

  1. Baş dönmesi sonrası ortaya çıkan denge problemi.
  2. Baş ağrısı.
  3. Denge kaybından dolayı sersemlik hissi.
  4. Hareket edince ya da yolculuk sırasında yol tutması.
  5. Baş dönmesi ile birlikte ortaya çıkan mide bulantısı ve kusma. 
  6. Kulak tıkanması ve çınlaması.
  7. Gözlerde ortaya çıkan kayma ve göz kapağında titreme.

 

Santral Vertigo Belirtileri 

Santral vertigo beyindeki denge merkezinden kaynaklı rahatsızlıklar sonucu ortaya çıkar. Beyin damarlarındaki bozukluklar, tümör ve anevrizma vertigoyu tetikleyen hastalıklardır. Aynı zamanda nörolojik vertigo olarak da adlandırılır. Santral vertigo belirtileri şu şekildedir:

 

  1. Beyindeki denge sistemlerindeki problemlerden kaynaklanan hafif ve aynı düzeyde devam eden baş dönmesi.
  2. Gözlerin istemsiz hareketleri (tek ya da iki yönlü).
  3. Nadir olarak görülen işitme kaybı ve kulak çınlaması.
  4. Konuşma bozukluğu.
  5. Baş dönmesine eşlik eden çift görme.
  6. Yutkunma ile ilgili ortaya çıkan sıkıntılar.
  7. Şiddetli seyreden denge bozuklukları.

 

Bilinen diğer bir ismi ile nörolojik vertigo belirtileri beyne giden kanın azalmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Semptomlar arasında yer alan baş dönmesi diğer türlere göre daha uzun sürmektedir. Bu rahatsızlığın tedavisi zaman alır. 

 

Periferik Vertigo Belirtileri

Periferik vertigo vestibüler ya da iç kulaktan kaynaklanan bir hastalıktır. Bu hastalığın nedenleri arasında soğukta kalma ve iç kulağın sebep olduğu travmalar vardır. Bu durumlar vertigo ataklarına yol açar. Periferik vertigo belirtileri şu şekildedir:

 

  1. Artıp azalan ve sık sık şiddetlenmekle birlikte gecede devam eden baş dönmesi.
  2. Her zaman görülen gözün istemsiz hareketleri.
  3. Çok sık görülen işitme kaybı ve kulak çınlaması.
  4. Vücudun hareketine göre hissedilen bulantı ve sonrasında oluşan kusma.
  5. Kulakta ortaya çıkan dolgunluk, çınlama ve uğultu.

 

Periferik vertigoda baş dönmesi kısa sürelidir. Aynı zamanda bu tür de bilinç kaybı ve görme bozukluğu gibi semptomlar görülmez. Doğru tanı konulduğunda rahatsızlığın tedavisi oldukça kolaydır. 

 

Yaşlılarda Vertigo Belirtileri

Yaşlılarda işitme ve denge sorunuyla birlikte gelişen baş dönmeleri ve dengesizlik hissi ortaya çıkabilir. Bunun sebebi yaşlılarda dengeyi sağlama görevi olan organların fonksiyonlarını yerine getirememesidir. 

 

Yaşlılarda vertigo belirtileri

 

Benign paroksismal vertigo en sık görülen türdür. Genellikle yaşlılarda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Pozisyonel vertigo belirtileri şunlardır:

 

  • En fazla bir dakika süren baş dönmeleri.
  • Başı hareket ettirince ya da yatakta dönünce ortaya çıkan baş dönmesi.
  • Okuma sırasında göz yorgunluğu ile birlikte ortaya çıkan baş dönmesi.
  • Yaşlılarda vertigo belirtileri arasından en yaygın olanı duyusal sinirlerde meydana gelen tahribattan kaynaklı beyne iletilen mesajların azalması sonucu oluşan baş dönmesi.
  • Eğilip doğrulurken ya da yukarı bakarken ortaya çıkan sersemlik hissi. 
  • Yürürken ortaya çıkan sallanma hissi.

 

Benign paroksismal vertigo belirtileri genellikle başın hareket etmesi ile ortaya çıkmaktadır. Özellikle baş dönmesi semptomları rahatsız edici olsa da zor bir hastalık değildir. Belirtiler şiddetlenmediği sürece tedavi gerektirmez. 

 

Vertigo Testi Nasıl Yapılır? Tanısı Nasıl Konur?

Vertigoya tanı konulabilmesi için öncelikle hastanın şikayetleri dinlenir ve fiziki muayene yapılır. Bu muayene sonrasında hastalığın sebebi araştırılır. Bunun için merkezi sinir sistemi ve iç kulakla alakalı testler yaptırılır. Doktorun isteğine göre ultrason, anjiografi ve MR çektirilebilir. 

 

İç kulak kanallarındaki sıvı hareketlerinden kaynaklanan rahatsızlıkların ortaya çıkarılabilmesi için Videonistagmografi(VNG) testi yapılır. Bu test, vertigonun türüne göre en uygun tedavinin belirlenmesine yardımcı olmaktadır. 

 

Vertigo Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vertigo tedavisi bu rahatsızlığa sebep olan hastalığın çeşidine göre belirlenir. Beyin ile alakalı bir sorundan kaynaklanıyorsa hasta nörolojiye, psikolojik bir durum söz konusu ise psikiyatri kliniğine yönlendirilir.

 

Beyin ile ilgili bir sorundan dolayı vertigo hastalığı belirtileri görülüyorsa ilaç tedavisi ya da cerrahi operasyon ile tedavi edilebilir. Hastalığın tedavisi sonrası vertigonun belirtileri de yol olur. Vertigo orta kulak iltihabından kaynaklanıyorsa tedavi için hastanın antibiyotik ilaç kullanması gerekir. Bu yöntem faydalı olmaz ise ameliyat gerekebilir.

 

Yaşlılarda görülen pozisyonel vertigo ise tedaviye ihtiyaç duymadan bir kaç hafta ya da birkaç ayda kendiliğinden geçebilir. Sadece hastalara bazı pozisyonlar gösterilir. Hastaların istirahat etmeleri, bol sıvı tüketmeleri ve ani hareketlerden kaçınmaları istenir.

 

Vertigo tedavisinde kişilerin bol su tüketmesi ve kafein, sigara ve alkoldan uzak durması gerekmektedir. Vertigo belirtileri bitkisel tedavi yöntemleri arasında elma sirkesi ve zencefil en bilinen besinlerdendir. Vertigodan kaynaklı baş dönmesi ve ağrısının giderilmesi için 1 kaşık elma sirkesi içilmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca zencefil tüketmenin de hastalığın belirtilerini azalttığı belirtilmektedir.

 

ZGHolistic Clinic uzmanları vertigo belirtilerinin tedavisi konusunda doğal yöntemleri kullanarak çözümler üretmeyi amaçlamaktadır. Geçmeyen vertigo belirtileri için lütfen bizimle iletişime geçin. 

 

Vertigo Belirtileri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

 

Vertigo Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?

Başım dönüyor gözlerim kararıyor midem bulanıyor gibi şikayetler sık görülmesiyle birlikte vertigo genel olarak tekrar eden baş dönmesi şeklinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Baş dönmeleri geçmiyor ve tekrarlanıyorsa bu rahatsızlıktan şüphelenilebilir. Ancak tam olarak teşhis konulması için mutlaka uzman bir hekime gitmek gerekir. 

 

Vertigonun En Belirgin Özelliği Nedir?

Vertigonun en belirgin özelliği baş dönmesine neden olmasıdır. Ancak her baş dönmesi vertigo belirtisi olarak değerlendirilemez. Peki vertigo belirtileri baş ağrısı yapar mı? Baş dönmesinde olduğu baş ağrısı da semptomlar arasındadır. Ancak vertigonun bütün türlerinde baş ağrısı belirgin bir özellik olarak görülmez. 

 

Vertigo Psikolojik Bir Hastalık mıdır?

Vertigonun sebepleri arasında psikolojik sıkıntılar da yer almaktadır. Bu türe psikojenik vertigo adı verilir. Kişilerin stresli, kaygılı ve üzüntülü olduğu durumlarda belirtileri ortaya çıkar. Psikojenik vertigo belirtileri kişi stresli, kaygılı ve üzüntülü olduğu durumlarda ortaya çıkar. En yaygın belirtileri baş dönmesi ile birlikte ortaya çıkan denge problemleridir. 

 

Vertigo Olan Biri Nasıl Uyumalı?

Vertigo belirtileri gösteren biri düz bir pozisyonda uyumalıdır. Çünkü vertigo hastalarının yatış şekilleri bile atakların gelişimi ve sıklığı açısından oldukça önemlidir. Kulak içerisinde yer alan denge kristallerinin pozisyonları baş dönmesini etkileyen temel faktörlerdendir. Kişinin uzun müddet başını eğik tutması atakların oluşumuna neden olabilir. Bu açıdan uykuda ve hayatın her anında alınacak önlemler kişinin hayat kalitesini yükseltebilir.

 

 

 

 

Vertigo: Nedir, Belirtileri, Neden Olur ve Nasıl Geçer?

 

Konu baş dönmesi olduğunda “Vertigo nedir?” sorusu sıklıkla dile getirilir. Vertigo, kişinin kendisinin veya gördüklerinin döndüğünü hissetmesine neden olan bir histir. Genellikle bu duruma kusma, bulantı ve denge kaybı eşlik eder. Bu durum sıklıkla baş dönmesi olarak adlandırılır. Ancak her baş dönmesi vertigo değildir. Vertigo durumunda baş dönmesi atakları belli belirsiz yaşanabileceği gibi kişinin yaşamını engelleyecek şiddette de olabilir.

Vertigo Nedir?

Vertigo hastalığı aslında bir hastalık olmaktan çok birçok farklı hastalıkta görülen ortak bir belirtidir. Beyin, iç kulak ve ikisi arasında bulunan sinir yolağında yaşanan rahatsızlıklar bu durumun yaşanmasına neden olabilir. Vertigo farklı tiplere sahiptir. Bunlar:

  • Çevresel (Periferik) Vertigo: Vertigo vakalarının yaklaşık %80’inde görülür. Bu durum genellikle iç kulakla ilgili sorun nedeniyle görülür. İç kulaktaki organlar beyne bilgi göndermek ve yerçekimini anlamakla görevlidir. Böylelikle kişi ayaktayken denge sağlayabilir. Ancak bu bağlantıda herhangi bir sorun olması vertigoya neden olur.
  • Merkezi (Santral) Vertigo: Merkezi sinir sistemi ile ilgili problemlerden kaynaklanır. Vertigo vakalarının %20’sini kapsar.

Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Vertigosu bulunan kişiler çevresindekileri veya kendisini dönüyormuş gibi algılar. Vertigo belirtileri genel olarakaşağıdaki gibidir:

  • Baş ağrısı,
  • Denge problemleri,
  • Gözlerin kontrolsüz bir şekilde bir tarafa doğru kayması,
  • Hareketle birlikte hasta olma hissi,
  • Kulak çınlaması,
  • Kulakta dolgunluk hissi, kulak tıkanması,
  • Mide bulantısı, kusma,
  • Sersemlik.

Vertigo Neden Olur?

“Vertigo neden olur?” sorusu da konu hakkında merak edilenler arasında. İç kulakta dengeden sorumlu olan yapılarda bozukluk veya merkezi sinir sisteminde sorun olması vertigoya neden olur. Bu duruma sebebiyet veren diğer rahatsızlıklar ise şöyledir:

  • Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV): Halk arasında kristallerin yerinden oynaması olarak bilinir.
  • Kolesteatom: Genellikle tekrarlayan enfeksiyonlata bağlı olarak orta kulakta gelişen bir yapıdır.
  • Labirentit: Denge ve işitmeden sorumlu olan sinirin iç kulakta bulunduğu labirent adı verilen yapıda enfeksiyon sonucunda iltihaplanma oluşmasıdır. Bu iltihaplanma ile vestibülokoklear sinirin fonksiyonu bozulur.
  • Meniere Hastalığı: Sıvı birikmesine bağlı olarak iç kulakta ortaya çıkan ve vertigo ataklarına neden olan hastalıktır. Bu kişiler vertigo, kulak çınlaması ve işitme kaybı gibi belirtiler de yaşayabilir. Bu hastalık genellikle yaş aralığındaki kişilerde görülür.
  • Vestibüler Nörit: Vestibüler sinirin iltihaplanmasıdır. Kişide vertigo, şiddetli mide bulantısı, düşme, bulanık görme, denge kaybı olarak belirtiler yaratır.

 

Vertigoya neden olan diğer durumlar ise aşağıdaki gibidir:

  • Akustik nörinom,
  • Ataksi,
  • Beyincik ya da beyin kökünü ilgilendiren hastalıklar,
  • İnme,
  • Kafa travması,
  • Kulak cerrahisi,
  • Migren,
  • Multipl Skleroz (MS) hastalığı,
  • Otoskleroz (İç kulakta yer alan kemiklerin büyümesi),
  • Perilenfatik fistül,
  • Sifiliz,
  • Zona hastalığı.

Vertigo Tanısı Nasıl Konur?

“Vertigo tanısı nasıl konur?” diye merak ediyorsanız hastadan ilk olarak ayrıntılı tıbbi öykü alındığını bilmelisiniz. Bu öykü ile hastada baş dönmesine neden olan faktörler belirlenmek istenir. Bu durumların tespit edilmesi için de MR, kan tahlili, ultrason gibi yöntemlere başvurulabilir. Hasta baş dönmesi şikâyeti ile başvurduysa baş sallama testi, nistagmus adı verilen göz hareketlerinin incelenmesi, romberg testi, fukuda-unterberger testi, VNG testi de uygulanır. Tan tanının ardından vertigo tedavisi süreci başlatılır.

Vertigoya Ne İyi Gelir?

“Vertigoya ne iyi gelir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Vertigo bazı durumlarda tedavi gerektirmeden kendiliğinden geçer. Ancak bu duruma kalıcı çözüm sağlanması için altta yatan nedenin tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması önemlidir. Vertigo enfeksiyona bağlı olarak gelişiyorsa antibiyotik, zona hastalığına bağlı olarak görülüyorsa antiviral ilaçlar tedavide kullanılabilir. Bu durumla birlikte yaşanan kusma, mide bulantısı gibi belirtilerin kontrol altına alınması için bulantı önleyici ilaçlar kullanılabilir. Cerrahi tedavi ise diğer tedavi seçeneklerinin fayda sağlamadığı durumlar için tercih edilir.

Doktora Ne Zaman Başvurulmalıdır?

Baş ağrısı, bilinç kaybı, çift görme, denge kaybı, kol ve bacaklarda güçsüzlük, konuşma güçlüğü gibi belirtiler yaşamanız durumunda “Vertigo hastalığı nedir? Vertigo nasıl geçer?” gibi sorularının yanıtlarını almak ve tedaviye başlamak için hemen doktora başvurmalısınız.

Yorum Ekle

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası