bebeğim gece sürekli ağlıyor / 1 ve 2 yaşındaki çocuğun gece ağlayarak uyanmasının 11 nedeni ve çözümü - Mavi Kadın

Bebeğim Gece Sürekli Ağlıyor

bebeğim gece sürekli ağlıyor

Kaynak: Ntv

bebeksağlıkannehaberler

T24 Logo

© Tüm hakları saklıdır.

1 ve 2 yaşındaki çocuğun gece ağlayarak uyanmasının 11 nedeni ve çözümü

Bebeklerin ebeveynlerine karşı ihtiyacını ve isteğini bildirmesi ağlama şeklinde olur. Bebeğiniz ağlıyorsa, muhakkak altında yatan bir nedeni vardır. Bebekler gün içerisinde gerek gazı olduğunu gerek acıktığını belli etmeyi ağlayarak belli ederler. Bebeklerin gece ağlayarak uyanmasının da yine çeşitli nedenleri vardır. Gece gözünü açtığında karanlıktan korkup ağlayabilir yahut rüyasında kötü bir şey görmüş olabilir. Bebeklerde geceleri ağlayarak uyanma durumu 1 ve 2 yaş grubunda çok görülmektedir.

Bebeklerin Uykudan Ağlayarak Uyanmasının Nedenleri Nelerdir?

Geceleri uykudan ağlayarak uyanma durumu 1-2 yaşındaki bebeklerde sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bebekler genelde bir ihtiyacının yahut isteğinin olduğunu belli etmek için ağlama tepkisini kullanırlar. Geceleri rüyasında kabus gördüğünde ya da karanlıktan korktuğunda da ağlayabilirler. Bebeklerin gece uykudayken ağlayarak uyanmasının başlıca nedenleri şunlardır;

Kâbus Görme

Bebeklerde aynı biz yetişkinler gibi kötü rüya, kabus görebilir. Gece rüyasında kabus gören bebek, ağlayarak uyanabilir. Bebeğin yattığı odayı dizayn ederken resimli tablolardan yahut odayı fazla süslemekten kaçınmak, bebeğin kabus görmesini engelleyebilir. Aynı zamanda ebeveynler bebeğini uyuttuktan sonra Âyetel Kürsi, Felak ve Nas sûrelerini okursa, bu sûreler bebeğe manevi bakımdan zırh olur.

Diş Çıkarma

1-2 yaşındaki çocuklar diş çıkardığı zaman da geceleri ağlayarak uyanabilirler. Bebeğiniz gece sürekli uyanıyorsa, diş çıkarmadan kaynaklanıyor olabilir.

Bebeğin Acıkması

Bebek uykuya daldıktan sonra acıkırsa, vücut acıkma sinyali verir ve uyanmasına neden olur. Uyku arasında uyanıp uykusu bölündüğü için de ağlamaya başlar. Bu nedenle ebeveynler bebeğin beslenme düzenini aksatmamalı ve bebeği uyutmadan evvel karnının tok olduğuna dikkat etmelidir. Ayrıca bebeklerin ilk 6 ay geceleri uyanması normaldir. Çünkü geceleri de beslenmeye ihtiyaçları olur. 6. aydan sonra anne sütü vermeye devam ederseniz, bebeğiniz acıkıp ağlayarak uyanacaktır. Anne emzirmeyi bıraktıktan sonra, bebeğin gece uyanma durumu sona erecektir.

Gaz Sancısı

Bebeğiniz gece uyku sırasında bacaklarını karnına doğru çekmiş ve yüzünü kızartıp ellerini yumruk hale getirmiş ise gaz sancısını çekiyordur. Gaz sancısı çeken bebek gece ağlayarak uyanabilir.Gaz sancısını gidermek için bebeğinizi kucağınıza almalı ve sırtını hafifçe sıvazlayarak gazının çıkmasını sağlamalısınız.

Altının Islak Olması

Bebek altını kirlettiği zaman kendini huzursuz hisseder ve bu durumda uyanmasına sebep olur. Ağlamasının nedeni altını kirletmesi ise, bebeğin bezi değiştirilmeli ve yeniden yatağına yatırılmalıdır.

Bebeğin Üşümesi

Bebekler hassas bir bedene sahiptir. Narin vücutları soğuktan hemen etkilenir. Bebeğinizin yattığı odanın ısısı 1-2 derece dahi düşse bebeğin üşümesine neden olabilir. Bebeğin uyuduğu oda soğuyunca da bebek ağlayarak uyanabilir.

Kaybetme Korkusu

Bebeklerin gece ağlayarak uyanmasının nedeni psikolojik faktörlerden de kaynaklanabilir. Bebekler anne kokusuna alışırlar ve gece uyandığında annesinin kokusunu duyamadığında ağlayabilirler. Bu durum tıp dilinde kaybetme korkusu olarak tanımlanır. Bebeklerde 4 aydan sonra kaybetme korkusu peydah olur. Bu nedenle bebeğiniz gece ağlayarak uyandığında bir süre yanında olmalı, elini tutmalı ve başını okşamalısınız. Bebeğin kendisini güvende hissettiğini ona yansıtmalısınız.

Karanlıktan Korkması

Çocuklar karanlık ve sessiz ortamları sevmeyebilir hatta korkabilirler. Gece rüyadan aniden korkarak uyanma, 1-2 yaş grubunda çok sık görülmektedir.

Anne Sütünün Yetmemesi

Bebekler yeteri kadar beslenemediğinde de geceleri uyanabilir. Anne bebeğini emzirirken, bebeğinin tam doymuş olduğundan emin olmalıdır. 

Gündüz Çok Uyuması

Bebeğin gündüzleri gereğinden fazla uyuması da gece uykusuna mâl olabilir. Gündüz fazla uyuyan bebek, geceleri uykuya dalmakta zorluk çekebilir yahut ağlayarak uyanabilir. Bu nedenle bebeğin gece-gündüz uyku süresinin doğru ayarlanması gerekir.

Kulak Enfeksiyonu

Kulak enfeksiyonu yahut kulak ağrısı da bebeğin gece ağlayarak uyanmasına neden açabilir.

Bebek Uykudan Ağlayarak Uyanıyorsa Ne Yapmalıdır?

Bebeğin gece uykusundan ağlayarak uyanmasının nedenini tespit etmeli ve altında yatan nedenine bağlı çözüm bulmalısınız. Geceleri sürekli ağlayarak uyanan bebeğin, nedenini öğrenmek için doktora başvurmalısınız. Doktorunuz gerekli tetkikleri uyguladıktan nedenini tespit edecek ve ne yapılması gerektiği hakkında bilgilendirecektir. Bebeğiniz gece uykusundan ağlayarak uyanıyorsa şunları yapmaya dikkat etmelisiniz;

  1. Bebeğin yattığı odanın ideal sıcaklıkta olmasına özen gösterilmelidir. Odanın sıcaklığı bebeğin uyku kalitesini etkiler, odanın ısısı 20-24 derecede olmalı fazla sıcak yahut fazla soğuk olmamalıdır.
  2. Bebeğin uyuduğu odanın temiz olması da bebek için oldukça önemlidir. Bunun içi bebeğinizi yatağına yatırmadan evvel, yattığı odanın penceresini açmalı ve odanın içerisine temiz hava dolmasını sağlamalısınız.
  3. Bebeğin uyuduğu odanın içerisinde yüksek ses çıkarmamaya özen göstermelisiniz. Bebeğin uyuduğu oda hafif loş ışıklı olmalı fazla ışıklı olmamalıdır.
  4. Bebek odasını dizayn ederken, odayı aşırı doldurmamalı, bebekleri rahatlatan renk tonlarında dekor etmelisiniz. Odanın içerisini resim, oyuncak vb eşyalarla doldurmamalıdır. Odanın ferah olması bebeğin gece rahat uyku çekmesinde önemli etkendir.
  5. Bebeğiniz gece ağlayarak uyandığında, bir müddet yanında durun. Sessiz ve sevgi dolu bir ses tonuyla konuşarak yahut başını okşayarak, ona yanında olduğunuzu hissettirin. Hatta kucağınıza alın, sarılıp öpün. Böylece bebeğiniz kendisini güvende hissedecek ve ağlamayı bitirecektir.
  6. 1-2 yaşındaki bebeğiniz gece altını kirlettiğinden dolayı veya acıktığından dolayı ağlıyorsa, bebeğin uyumadan evvel bezini değiştirmeyi ve yeterli beslenmesini sağladıktan sonra uyutmaya özen göstermelisiniz.
  7. Bebeğiniz uyuduktan sonra, Fatiha, Ayetel Kürsi, Felak, Nas surelerini okumak da bebeğin rahat bir uyku çekmesini sağlar, korkup ağlayarak uyanmasının önüne geçer.

Bebekler neden geceleri aniden ağlayarak uyanır?

Bebekler dünyaya geldiklerinde 1 ay boyunca yaklaşık 20 saat uyurlar ve ilerleyen aylarda uykuda geçirdikleri zaman; 2-4 ay arası 18 saat, 4-6 ay arası 16 saat, 6-12 ay arası 15 saat, 12-24 ay arası 14 saat olacak şekilde kısalmaya başlar. Ancak bazı bebekler geceleri ağlamayı tercih eder.

BEBEKLERİN AĞLAYARAK UYANMA NEDENLERİ VE ÇÖZÜM YOLLARI

Uzmanlara göre 6 aydan başlayarak ayrılma kaygısı, bebeklerin gece boyunca birden fazla ağlayarak uyanmasına neden olabilir. 

Bebeğiniz hastalanmış olabilir. Yüksek ateş, soğuk algınlığı ya da başka bir sebepten öksürük, astım vb. kaynaklı solunum problemleri ve reflü gibi sağlık problemlerinden herhangi birinden şüphelenildiği zaman mutlaka uzman bir çocuk hekiminin fikri alınmalıdır.

Bebeğiniz rüyasında kabus gördüğü için ağlayarak uyanıyor olabilir. Rüyasında kabus gördüğü için korkan bebeğin ağlayarak uyanması genellikle güçlü bir çığlıkla başlar. Böyle bir durumda bebek tam uyanmamış ve hâlâ rüyanın etkisindeyse mutlaka yanında olduğunuzu ona hissettirmeniz gerekir.

Bebeğiniz ilk haftalarında neredeyse 2 saatte bir acıkır. Büyüdükçe bu sürenin arası açılır ancak tek seferde daha fazla yemeğe ihtiyaç duyar. Bu yüzden uykusunun ortasında uyuyan bebeğiniz açlık çekiyor olabilir. Bu durumun çaresi ise emzirmeyi denemek.

Bebekler neden geceleri aniden ağlayarak uyanır? - 1

Bebeğin gündüz çok yorulması ya da yeterince yorulmaması gibi durumlar nedeniyle gündüz uykusunda dengesizler yaşanabiliyor. Bu da bebeğin gece uykusunun da bozulmasına ve zamanından önce huzursuz bir şekilde uyanmasına neden olabiliyor.

Bebeğiniz gece altını kirlettiği için uyanabilir. Bu durum, özellikle ek gıdaya geçen bebeklerde daha sık görülüyor. Gıdalarla dışkısında ve idrarında biriken asit, bebeğinizi eskisinden daha fazla rahatsız eder ve bu durum uykusunda gerçekleştiyse dolayısıyla rahatsızlık duyarak ağlayarak uyanabilir. Özellikle 1 yaşındaki çocuğun gece ağlayarak uyanmasının sebeplerinden birinin en büyük sebebi bu olabilir.

Bebeğiniz yenidoğan döneminde günün neredeyse tamamını uyuyarak geçirir. Ancak büyüdükçe uykuları kısalır, gelişim özellikleri değişir. Bu süreç içerisinde bebeğin bazı aylarda büyüme atağı dönemleri yaşayacak. Bu dönemlerde mışıl mışıl uyuyan bebeğiniz, tahmin etmeyeceğiniz bir saatte aniden ağlayarak uyanabilir. Bu durumun sebebi genellikle bebeğinizin artık daha hareketli olması, dönmeye başlaması, elini kolunu çok daha fazla hareket ettirmesi ve bunlara bağlı olarak kendini uyandırmasıdır. Büyüme atakları boyunca bu sorunlar devam eder ancak bu ataklar kısa süre içerisinde biter ve bebeğiniz eski düzenine geri dönebilir ve bebeğin uykusundan ağlayarak uyanması sona erebilir.

Hiçbir problem olmamasına rağmen bebeğim ağlayarak uyanıyor diyorsanız; yalnız uyumak istemiyor olabilir. Bebeğin anne kokusu ve baba sıcağıyla uyumak istemesi çok doğaldır. Bebeğim uykudan ağlayarak uyanıyor diye telaş yapıp minik yavrunuzun bezini, açlık-tokluk ve sağlık durumunu kontrol ettiğiniz halde bir sebep bulamadığınız zamanlarda çığlıkların tek sebebi size duyduğu özlem olabilir.

Bebekler neden geceleri aniden ağlayarak uyanır? - 2

Bebeğinizin genel olarak yeterince uykusunu aldığından emin olun. Önemli görünmeyebilir ancak bebekler ne kadar az uyursa, gece yatmaya direnip gece boyunca uykuya dalmakta daha fazla sorun yaşayabilir. Bu nedenle, gün boyunca uyuklaması için bebeğinizi yatırmaya ve akşamları makul bir saatte uyutmaya özen gösterin.

Bebeğiniz gece boyunca uyandığında, sakinleştirici ve yatıştırıcı olmanız gerekir. Ona her şeyin yolunda olduğunu bildirin, ancak artık uyumanın vaktinin geldiğini gösterin. Sakinleşene kadar onunla kalın, fakat konuşmayı en aza indirip ışıkları azaltın. Gece uyku bozukluğu birden fazla gece, hatta birkaç hafta sürebilir, ancak bebeğinizin düzenli uyku düzenine kadar ne kadar yakınında olursanız, sorun o kadar çabuk çözülür.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır