şu an sigortam yatıyor mu / Sigorta Sorgulama Nedir, Nasıl Yapılır? - Mapfre Blog

Şu An Sigortam Yatıyor Mu

şu an sigortam yatıyor mu

Sigorta Sorgulama Nedir, Nasıl Yapılır?

Sigortalı bir çalışansanız ve sigorta detaylarını merak ediyorsanız ihtiyaç duyabileceğiniz bilgilere ulaşmanın kolay bir yolu var: 4A hizmet dökümünü sorgulamak. Peki, sigorta sorgulama nasıl, nereden yapılır?

4A Hizmet Dökümü ile Hangi Bilgilere Ulaşılabilir?

e-Devlet üzerinden kolaylıkla alabileceğiniz hizmet dökümü, sigortanızla ilgili pek çok detayı size sunabilir. 4a hizmet dökümü belgesi sayesinde edinebileceğiniz bilgiler ise şu şekilde:

  • Kimlik bilgileri
  • İlk defa sigortalı olarak çalışmaya başladığınız tarih
  • Çalıştığınız yerlerde işe başlama ve işten çıkış tarihleri
  • Hangi şirkette ne kadar süreyle çalıştığınız
  • Ay ay yatan primler ve sigortanızın ödenip ödenmediği
  • Güncel çalıştığınız şirket

e-Devlet’ten 4A Sigorta Sorgulama Nasıl Yapılır?

Şimdi, adım adım 4A sigorta hizmet dökümü görüntüleme nasıl yapılır, anlatalım.

  • Öncelikle bir e-Devlet şifreniz yoksa PTT’ye giderek bir şifre almanız gerekiyor. Şifreniz varsa bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz.
  • e-Devlet sitesinde bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasına gidin.
  • e-Devlet şifresi ve T.C. kimlik numaranızı girerek kimlik bilgilerinizi doğrulayın.
  • Sitede “4A Hizmet Dökümü” alanına tıklayın.
  • Ardından kolay bir şekilde 4A hizmet dökümünü alabilirsiniz.

Telefon ile Sigorta Sorgulama Nasıl Yapılır?

Dilerseniz SGK’ya bağlı olan ALO 170 numaralı hattan sigorta sorgulaması yapabilirsiniz. Bunun için 170’i arayıp çağrı merkezi çalışanının sizden istediği bilgileri vermeniz yeterli. Ardından hizmet dökümünüzde yer alan detaylarla ilgili dilediğiniz sorulara cevap bulabilirsiniz.

4A Hizmet Dökümü Sorgulama

SGK Hizmet Dökümü Nerelerde İstenebilir?

Çalıştığınız şirketin sigorta primlerinizi ödeyip ödemediğini ya da sizin bilginiz olmadan işe giriş-çıkış yapılıp yapılmadığını denetlemek için bu sorgulamadan yararlanabilirsiniz. Fakat bunun yanı sıra bazı durumlarda bu hizmet dökümü kurumlarca ya da çeşitli hesaplamalar yapılırken de istenebilir.

Kıdem tazminatı hesaplama, ikramiye hesaplama, emekli maaşı hesaplama konularında ve vize alımında ya da bazı mahkeme işlemlerinde 4A hizmet dökümüne ihtiyaç duyulabilir.

Sigorta Primi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

2023 SGK Prim Tutarı Ne Kadardır?

Çalışanları birçok riske karşı garanti altına alan uygulamalardan birisi olan sigorta, prim ödemeleri devam ettikçe işlemeye devam eder. Böylece çalışan taraf bir kayıp ya da kaza yaşadığında masraflar sigorta şirketi tarafından karşılanır. Sigorta primi tutarları ve dilimleri ise sigorta türüne ve alınan ücrete göre değişiklik gösterir.

Sigorta Primi Nedir?

Sigorta primi sigortanın işlemeye devam etmesi için ödenmesi gereken ücrettir. Sigorta primleri çalışanın maaş aldığı sırada ödenir. Prim ödemeleri kesildiğinde sigorta da kesilir. Prim ödemelerinin tutarı ve dilimi değişiklik gösterebilir.

4/a Kapsamında Sigortalıların Prim Oranları

4/A sigortalı çalışanın brüt maaşı üzerinden emeklilik, sağlık sigortası ve gelir vergisi gibi kesintilerin işveren tarafından yapıldığı ve devlete ödendiği sigorta çeşididir. 4/A sigortalıların prim oranları ise şu şekildedir:

Kısa Vadeli Sigorta Kolları için:

● İşveren Payı: %1 – 6,5

Malullük, Yaşlılık ve Ölüm durumları için:

● Sigortalı Payı: %9

● İşveren Payı: %11 Toplam %20

Genel Sağlık Sigortası için:

● Sigortalı Payı: %5

● İşveren Payı: %7,5

Toplam: %12,5

İşsizlik Sigortası Primi için:

● Sigortalı Payı: %1

● İşveren Payı: %21 – 27,5

Toplam: %37,5 – 43

4/b Kapsamında Sigortalıların Prim Oranları

Eskiden ‘Bağkur’ adlı sistemle prim ödemesi yapan çalışanların dahil olduğu gruba ‘4/B Sigorta’ adı verilir. 4/B sigortalılar için prim oranları şu şekildedir:

Kısa Vadeli Sigorta Kolları için:

● %1 – 6,5

Malullük, Yaşlılık ve Ölüm durumları için:

● %20

Genel Sağlık Sigortası için:

● %12,5

Toplam: %33,5 – 39

İsteğe Bağlı Sigortalıların Prim Oranları

İsteğe bağlı sigorta sayesinde çalışanlar uzun vadeli sigorta kollarına ve sağlık sigortasına erişim sağlar. Bu sigortalılar için prim oranları ise şu şekildedir:

● Malullük, Yaşlılık ve Ölüm için %20

● Sağlık Sigortası için:

%12 İsteğe bağlı sigortalı çalışanlar gelirlerinin toplamda %32’sini prim olarak öder.

Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır?

Sigorta priminin hesaplanması için brüt tutar prim oranı ile çarpılmalıdır. Örnek olarak 12.000 TL gelir elde eden ve kendi isteği ile sigortalı olan bir çalışan için sigorta primi hesaplaması şu şekilde gerçekleşir:

İsteğe bağlı sigortalılar %32 oranında prim öder.

12.000 x %32 = 3.844

Bu çalışan 3.844 TL’yi prim olarak ödemelidir.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de internet erişimi olan her yerden ön muhasebenizi takip edin!

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

2023 SGK Prim Tutarı Ne Kadardır?

2023 yılında çalışanlar için SGK primi %14 şeklindedir. İşverenler için ise bu oran %20,5 şeklindedir. Bu dilimler brüt ücret üzerinden hesaplanarak ödenir.

Prim Gün Sayısı Nasıl Hesaplanır?

Prim günlerinin hesaplanması için çalışanın faaliyet gösterdiği günler toplanmalıdır. Bu hesaplama sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekildedir:

● Bir ay ya da dönem içerisindeki faaliyeti tam olan çalışanların prim gün sayıları ay ya da dönemin kaç gün olduğuna, kaç çektiğine bakılmaksızın 30 gün olarak hesaplanır.

● Bir ay ya da dönem başında değil de içerisinde işe giren (ilk gün hariç) çalışanların prim gün sayıları ay ya da dönemin kaç olduğuna göre parmak hesabıyla hesaplanır.

● Ay içerisinde işten ayrılan çalışanların prim günleri faaliyeti bırakma tarihleri ve ay ya da dönemin kaç gün olduğuna bakılarak parmak hesabıyla hesaplanır. Son gün çalıştıktan sonra işten ayrılan çalışanlar bu şarta dahil değildir.

● Bir ay ya da dönem içerisinde işe başlayan ve ayrılan (ilk gün ve son gün başlayan ya da ayrılanlar dahil değildir) çalışanların prim günleri işe giriş ve çıkış tarihlerine göre hesaplanır.

● Bir ay ya da dönem içerisinde işe giren, işten ayrılmayan fakat izin, istirahat, disiplin cezası gibi sebeplerle işe devam edemeyen çalışanların prim gün sayısı ücret almaya hak kazanmadıkları günlerin çıkarılmasıyla hesaplanır.

● Bir ay ya da dönem içerisinde çalışan ve hafta tatili için ücret hakkı kazanan çalışanın prim gün sayısı ücret alınan tatil günlerinin dahil edilmesiyle hesaplanır.

Part-Time Çalışanlar İçin Sigorta Primi Nasıl Hesaplanır?

Part-time çalışanların prim ödeyeceği gün sayısını bulmak için bir ay içerisindeki toplam çalışma saati 7,5’e bölünmelidir. 7,5 günlük yasal çalışma süresidir. Örneğin bir ay içerisinde 80 saat çalışan bir part-time çalışan 80 /7,5 =10 hesaplamasıyla 10 gün üzerinden prim ödemelidir.

Sigorta Primi Ne Zaman Ödenir?

Asgari ücretli çalışanların sigorta primleri çalışan maaşı almadan ödenmiş olur. Diğer sigorta kollarında primler ilgili ayın son gününe kadar ödenmelidir. Ayın son günü tatil günü ise takip eden ayın ilk iş gününde ödeme yapılmalıdır.

Sigorta Primi Nasıl Sorgulanır?

Sigorta priminin sorgulanması için 170 hattı aranabilir. Aynı zamanda e-Devlet üzerinden de sigorta prim günü görüntülenebilir. e-Devlet üzerinden farklı sigorta kollarına dair prim günlerini görüntülemek mümkündür.

Asgari Ücretin Sigorta Prim Ücreti Ne Kadardır?

Asgari ücretli bir çalışan için SGK primi %14 şeklindedir. İşsizlik sigortası %1 şeklindedir. İşveren için ise SGK primi %15,5 şeklindedir. İşveren için işsizlik sigortası payı da %2’dir.

2023 Yılı Sigorta Primine Esas Taban ve Tavan Ücretleri Ne Kadar?

2023 yılında sigorta primine esas olan taban ve tavan ücretler şu şekildedir:

● SGK Taban Ücreti: 10.008,00 TL

● SGK Tavan Ücreti: 75.060,00 TL

2023 Yılı Sigorta Primine Esas Günlük Taban Ve Tavan Ücretleri Ne Kadar?

Bir işverene bağlı olarak özel sektörde çalışan sigortalılar için günlük kazanç alt sınırı 333,6 TL’dir. Günlük kazanç üst sınırı ise 2.502,00 TL ’dir.

On binlerce işletme sahibinin tercih ettiği ön muhasebe programı Logo İşbaşı’nda göndereceğiniz e fatura ve e arşiv faturalar için aylık 150/ yıllık 1800 kontöre kadar HEDİYE! Üstelik ücretsiz e-faturaya geçiş danışmanlığı ile yerinizden kalkmadan, 30 dakikadan daha az bir zamanda hızlı ve kolayca e-faturaya geçebilirsiniz. Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği Logo İşbaşı’nı 14 gün boyunca ücretsiz deneyebilirsiniz.

Kullanan 10 kişiden 9’unun tavsiye ettiği e fatura programı olan Logo İşbaşı’nı deneyin, binlerce işletme sahibi gibi siz de Ücretsiz e-dönüşüm danışmanlığımız ile e-faturaya geçin ve internet erişimi olan her yerden e-fatura kesin.

14 Gün Ücretsiz Denemek İçin Tıklayın.

Bu yazımızı okuyanların ilgisini çeken diğer yazılarımızı siz de incelemek isterseniz aşağıda bulabilirsiniz;

KDV 2 Nasıl Hesaplanır?

Stopaj Nedir Nasıl Hesaplanır?

Kıdem Tazminatı Tutarı Ne Kadar?

İŞÇİNİN MAAŞININ ASGARİ ÜCRET GÖSTERİLMESİ SİGORTASININ EKSİK YATIRILMASI

İŞÇİNİN MAAŞININ ASGARİ ÜCRET GÖSTERİLMESİ SİGORTASININ EKSİK YATIRILMASI

İŞÇİNİN MAAŞININ ASGARİ ÜCRET GÖSTERİLMESİ

İşverenler daha az sigorta primi ödemek için sigorta kayıtlarında işçilerin maaşını asgari ücretten göstermektedirler. İşverenler bazı hallerde ücretin asgari ücrete kadar olan kısmını banka hesabından öder, geri kalan kısmını ise elden verirler. Mersin İş Avukatı, Mersin İşçi Avukatı olarak bu yazımızda “Elden alınan maaş nasıl ispatlanır” , “Sigortam asgari ücretten yatıyor ne yapmalıyım” sorularının cevaplarını açıklayacağız.

İşçi işveren uyuşmazlıklarında sıklıkla karşılaştığımız durumlardan biri de işçinin maaşının asgari ücretten gösterilmesi yani işçinin maaşının daha yüksek olmasına rağmen sigorta kayıtlarında sigorta primlerinin asgari ücret üzerinden yatırılmasıdır. Bu durumda işçi yüksek ücret almasına rağmen SGK primleri asgari ücret üzerinden yatırılmaktadır. Maaşın asgari ücretten gösterilmesi işçiye ileride çok büyük zarar vermektedir. Maaşı asgari ücret gösterilen işçinin emekli ikramiyesi, emekli tazminatı, emekli aylığı düşük çıkmaktadır. İşçi işten çıktığı zaman açacağı işçilik alacağı davasında, kıdem tazminatı hesabı, ihbar tazminatı hesabı, yıllık izin ücreti, fazla mesai ücreti gibi alacakları da asgari ücret üzerinden hesaplanmış olacaktır. Mersin İş Davası Avukatı, Mersin İş Mahkemesi Avukatı, Mersin İşçi Avukatı olarak sigorta primleri eksik yatırılan işçilere, sigortası asgari ücretten yatan işçilere, işçi tazminatı davası, işçi alacağı davası, işçi fesih ihtarnamesi, kıdem tazminatı davası, hizmet tespit davası konusunda en iyi şekilde avukatlık ve danışmanlık hizmeti vermekteyiz.

SİGORTAM ASGARİ ÜCRETTEN YATIYOR NE YAPMALIYIM?

Aldığı ücret asgari ücretten fazla olmasına rağmen SGK kayıtlarında sigorta primleri asgari ücret üzerinden yatırılan işçi SGK’ya işvereni şikayet ederek işyerinde denetim yapılmasını isteyebilir. İşçinin maaşının asgari ücret üstünde olmasına rağmen sigortası asgari ücretten yatırılıyorsa bu durum işçiye iş sözleşmesini haklı nedenle fesih hakkı verir. Diğer bir deyişle sigortası asgari ücretten yatırılan işçi iş sözleşmesini haklı nedenle feshederek hak ettiği alacakları ve tazminatları talep edebilir. Ücreti düşük gösterilen işçi iş sözleşmesini feshedebilir yani istifa edebilir.

İşçi, elden verilen maaşı ispat ederek işçilik alacakları ve tazminatlarının gerçek ücreti üzerinden hesaplanmasını isteyebilir. İşçi elden aldığı parayı ispatladıktan sonra kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti gibi hak ve alacaklarının gerçek ücreti üzerinden hesaplanmasını isteyebilir.

Sigorta primlerinin eksik yatırılması işçiye istifa etme hakkı verir. Sigorta primi eksik yatırılan işçi iş sözleşmesini feshederek hak ettiği tüm tazminatlarını alabilir. İş sözleşmesini haklı nedenle fesheden işçi kıdem tazminatı, ücret alacağı, yıllık izin ücret alacağı, fazla çalışma ücret alacağı, ulusal bayram genel tatil ücret alacağı, hafta tatili alacağı, agi tazminatlarını alabilir.

2021 ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA İŞÇİ ÇALIŞTIRMA CEZASI

Kanunumuza göre asgari ücretin altında ücret ödenerek işçi çalıştırmak yasaktır. Ücreti asgari ücretin altında olan, asgari ücretten az maaş alan işçiler iş sözleşmelerini haklı nedenle feshedebilirler. İşçiye asgari ücretten az maaş verilmesi yasak olsa da iş hayatında maalesef işçilere asgari ücretten daha az ücret ödendiği görülmektedir. Maaşı asgari ücretin altında olan işçiler Mersin İşçi Avukatı vasıtası ile haklarını aramalıdır.

Hukuk büromuz Mersin ve Adana illeri başta olmak üzere Türkiye’nin her şehrinde Mersin İşçi Avukatı, Mersin İş Mahkemesi Avukatı, Mersin İşçi Davası Avukatı, Mersin İş Avukatı olarak en iyi şekilde hizmet vermektedir.

Sigortam ödeniyor mu, nasıl öğrenilir? Sigortam aktif mi pasif mi?

Sigortamın ödenmedurumunu kontrol edebilmek için SGK ile iletişim gerekir. Sigortam hakkında detaylı veriler için Sosyal Güvenlik Kurumu resmi web sitesine giriş yapılmalıdır. Bu siteden hizmet dökümü sorgulama ve diğer online hizmetlere ulaşılabilir. Buna ek olarak çalışılan işyerine ait insan kaynaklarından ya da şirketin muhasebe departmanında da sigorta durumu sorgulanabilir. Peki, Sigortam ödeniyor mu, nasıl öğrenilir? Sigortam aktif mi pasif mi? İşte, e-Devlet sigorta durumu sorgulama ekranı...

 

 

SİGORTAM NASIL ÖĞRENİLİR?

Sigortamın durumunu sorgulama e devlet üzerinden ya da SGK sitesi üzerinden yapılabilir. Herhangi bir sigortalı işe başlandığında işveren çalışanların işe giriş bildirgesini vermek zorundadır. Sigorta primleri, çalışılan ayı takip eden süreçte prim hizmet belgesi şeklinde yatırılır. Sigortanın yatıp yatmadığını öğrenmek için aşağıda yer alan adımlar kullanılabilir:

  • SGK web sitesine girilir. Ana sayfada talep edilen T.C kimlik numarası ve diğer kişisel veriler doldurulur.
  • Bilgilerin doğruluğu onaylandıktan sonra herhangi bir şifre istemeden ilgili ekran açılır.
  • Bu kısımda yer alan hizmet bilgisi sekmesine ulaşılır.
  • Ardından 4A hizmet bilgisi seçilir.
  • Ayrıntılı olarak şimdiye kadar yatan sigorta dökümü sayfada yer alır.
  • Yukarda istenen bilgilere ek olarak SGK numarası da sistem tarafından talep edilebilir. SGK numarası ile açılan sayfada SGK primlerine ait detaylar bir ay gecikmeli yer alır.

Sigorta durumunun sorgulanması için SGK sitesine ek olarak e devletten de yararlanılabilir. Bunun için uygulanması gereken adımlar aşağıda yer alır:

  • E devlet giriş sayfasına basılır. Buradan istenen doğrulama bilgileri yazılır.
  • Açılan sayfadan 4A hizmet dökümü kısmı bulunur ve tıklanır. Açılan sayfada 23’üne kadar olan sigortalar görüntülenebilir.

SİGORTAM AKTİF Mİ PASİF Mİ?

Sigortamın aktifliği ya da pasifliği hakkında bilgi almak için ilgili sigorta kurumu ile iletişim kurulması gerekir. Sigortam aktif durumda ise SGK resmi web sitesinde görüntülenebilir. İlgili web sitesinde yer alan hizmet döküm sorgulama alanından sigortanın aktifliği kontrol edilebilir. Çalışılan iş yerine ait İK departmanlarından da sigorta durumu sorgulanabilir. Sigortanın yatmaya başlaması için çalışılan iş yerindeki muhasebe departmanı ile iletişim kurulabilir.

SİGORTAM ASGARİ ÜCRETTEN YATIYOR NE YAPMALIYIM?

Sigortamın asgari ücretten yatması durumunda çalışılan iş yerine ait ilgili departman ile görüşülmelidir. İşveren, çalışanı daha yüksek almasına rağmen asgari ücretten sigorta yatırıyor ise yanlış bir beyan söz konusu olabilir. Buna ek olarak işverenin gözünden kaçan bir durum sonucu da asgari ücretten yatış sağlanabilir. Sigortalının en kısa sürede işvereni ile görüşmesi ve sonucun düzelmesini talep etmesi gerekir. İşveren, sonucun düzeltilmesine yönelik bir aksiyon almaz ise durumun Sosyal Güvenlik Kurumu ile görüşülmesi gerekir. Sosyal Güvenlik Kurumu il ya da ilçe müdürlüklerince işverenlerin sigorta prim ödemeleri ile ilgili düzenlemeler gerçekleştirilir. Bu neden ile sigorta ödemeleri hakkında gerekli işlemler de bu kurum tarafından sağlanır.

Çalışılan iş yerine ait bir sendika temsilcisi var ise durum bu temsilci ile de çözülebilir. Temsilcilerin öncelikli amacı işçilerin sigorta haklarını korumaktır. Bu amaca ek olarak yasal düzenlemelerin sağlanması da gösterilebilir.

ARAÇ SİGORTAM NE ZAMAN BİTİYOR?

Sigortamın süresi kontrol edilir iken e devlet kapısından yardım alınabilir. Araç sigortasının online sorgu adımları aşağıdaki gibidir:

  • E-devlet sistemine ilgili bilgiler ile giriş sağlanır.
  • Ardından araç tescil ve sürüş işlemlerine basılır.
  • Karşılaşılan sayfadaki poliçe ile ilgili kısma tıklanır.
  • Kimlik bilgileri girilir. Aracın plaka ve ruhsat bilgileri ilgili boşluklara yazılır.
  • Güvenlik kodu onaylandıktan sonra sorgula butonundan sonuç alınır.

Sigorta sorgulama işlemleri yukarıdaki adımlar ile internet üzerinden tamamlanır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır