sıcak su alerjisi / Sıcağa Bağlı Ürtiker – Ürtiker (Kurdeşen)

Sıcak Su Alerjisi

sıcak su alerjisi

Suya Bağlı Ürtiker

Suya bağlı ürtiker (aquajenik ürtiker) sıcaklığına bakılmaksızın su ile temas sonrası ciltte kızarıklık kaşıntı şeklinde kendini gösteren ve bazen alerjik şok gibi ciddi alerjik reaksiyona da neden olabilen bir durumdur. Nadir bir durumdur. Genç ve yetişkinlerde daha sık görülür. Teşhis yirmi dakika süreyle vücut ısısında ıslak giysi giydirilerek konulur. Tedavisinde antihistaminikler, belirtileri düzeltmede kullanılabilir. Önlem olarak da suyla teması mümkün olduğunca azaltmak ve suya maruziyet öncesinde antihistaminik almak veya bariyer kremleri kullanmak yararlı olabilir.

Suya bağlı ürtiker (kurdeşen) nedir?

Isısı ne olursa olsun suyla cildin direkt teması sonrası ortaya çıkan ve son derece nadir olarak görülen bir ürtiker (kurdeşen) formudur. Bazen ailesel olarak görülebilir.

Suya bağlı ürtiker (kurdeşen) belirtileri nelerdir?

Suyla temas sonrası kısa sürede suyla temas eden deri bölgesinde mm büyüklüğünde kaşıntılı ürtiker (kurdeşen) döküntüsü ortaya çıkar. El ve ayakta genellikle görülmez. Yaklaşık dk içerisinde kaybolurlar. Nadir olgularda nefes darlığı, hışıltı gibi sistemik belirtiler oluşabilir. Ayrıca bazı ürtiker tipleri ile (soğuk ürtiker, dermatografizm gibi) birlikte olabilir.

Suya bağlı ürtiker için ne zaman doktora gidilmelidir?

Suya bağlı cilt reaksiyonu olduğu zaman doktora gidilmelidir. Suya bağlı ürtiker gelişmesi durumunda bazen acil tedavi gerekebilir. Özellikle baş dönmesi, nefes alıp vermede zorluk, dil ve boğazda şişme gelişmişse acil tedavi gerekebilir.

Suya bağlı kurdeşen nedenleri nelerdir?

Suya bağlı ürtikerin kesin bir nedeni yoktur. Bazı kişilerde ailesel yatkınlık neden olabilir. Suya bağlı kurdeşende suyla temas histamin ve bazı kimyasalların salınımına neden olur. Bu salınan histamine ve kimyasallar kızarıklık, kaşıntı ve bazen de tüm vücutta yaygın reaksiyona neden olmaktadır. Suyun tuz oranı etkili olabilir. Tuzlu suda reaksiyonun daha az olduğu belirtilmektedir.

Suya bağlı kurdeşen risk faktörleri nelerdir?

Herkeste suya bağlı ürtikeri gelişebilir. Eğer şu durumlar varsa riskiniz daha fazladır;

Eğer genç veya yetişkinseniz: Çünkü suya bağlı ürtiker genellikle genç ve yetişkinlerde görülür. Genellikle birkaç yıl içinde kendi kendine düzelir.

Genetik yatkınlık varsa: Nadiren suya bağlı kurdeşen genetik geçişli olabilir.

Suya bağlı ürtikerin zararları nelerdir?

Suya bağlı ürtiker ciddi reaksiyona neden olabilir ve suyun temas ettiği cildin büyük alanı olursa mesela yüzme sonucu tüm vücut temas etmişse ciddi reaksiyonlara neden olabilir. Bayılma ve alerjik şok dediğimiz ölümcül reaksiyonlara neden olabilir.

Suya bağlı kurdeşen nedeniyle doktor randevusuna nasıl hazırlık yapmalıyım?

Aile hekiminize başvurduysanız ve suya bağlı ürtiker olan kişi 18 yaşından küçükse çocuk alerji uzmanı, 18 yaşından büyükse yetişkin alerji uzmanına yönlendirecektir.

Doktora giderken soracağınız soruların listesiyle gidebilirsiniz. Peki neler sorabilirsiniz?

  • Benim belirtilerimin nedeni nedir?
  • Benim belirtilerimin nedeni olabilecek başka nedenler neler olabilir?
  • Bu durum ne kadar sürer?
  • Ne tip bir test yapmalıyız. Bu test için bir hazırlık yapmam gerekir mi?
  • Nasıl bir tedavi gerekiyor? Siz hangilerini tavsiye ediyorsunuz?
  • İlaçların içeriği aynı olursa diğerlerini kullanabilir miyim?
  • Bana bu durumla ilgili bir broşür verebilir misiniz?
  • Hangi web sitesini tavsiye edersiniz?

Doktorunuz sizden neler bekler?

Doktorunuz sizden bazı soruların cevabını isteyecektir;

  • Belirtiler ne zaman başladı?
  • Son zamanlarda bir hastalık geçirdiniz mi?
  • Benzer sorunlar akrabalarınızdan gelişen var mı?
  • Son zamanlarda bir ilaç kullandınız mı?
  • Yeni bir gıda denemesi yaptınız mı?
  • Yeni bir yere seyahat ettiniz mi?
  • Şikayetlerinizde herhangi bir düzelme oldu mu?
  • Belirtileri kötüleştiren bir durum biliyor musunuz?

Teşhisi nasıl konulur?

Suya bağlı ürtiker teşhisi için yirmi dakika süreyle vücut ısısında ıslak giysi giydirilir. Otuz dakika içinde ürtiker gelişimi pozitif olarak değerlendirilir gibi durumlardan kaçının

  • Antihistaminik kaşıntınızı rahatlatmakta yardımcı olacaktır.

Suya bağlı ürtiker tedavisi nasıl yapılmalıdır?

Suya bağlı ürtikeri tamamen tedavi eden bir tedavi yoktur. Ancak belirtileri rahatlatan tedavi verilebilir. Antihistaminikler verilebilir. Doktorunuz size en iyi tedavi planını hastalığın ciddiyetine göre düzenlemektedir.

Soğuk ürtiker tedavisinde kullanılabilen tedaviler şunlardır;

Antihistaminikler: Bu ilaçlar belirtileri ortaya çıkaran maddeleri bloke ederek etki eder.

Ultraviyole tedavisi.

Propranolol (beta bloker)

Bariyer oluşturan kremler

Suya bağlı ürtiker için ne gibi önlemler alınabilir

Bazı önlemler suya bağlı ürtikere karşı faydalı olabilir.

  • Suyla temas öncesi antihistaminik tedavisine başlanabilir.
  • Suya girmeden önce bariyer oluşturan kremler sürülmesi yararlı olabilir
  • Ciddi reaksiyonlar için epinefrin oto-enjektör bulundurulabilir

Sıcağa Bağlı Kurdeşen

Sıcağa bağlı kurdeşen, kişilerin sıcak cisimlerle temasından hemen sonra ciltte kaşıntı, kızarıklık veya yanma şeklinde belirtilerle kendini göstermektedir. Cilt yüzeyine lokal olarak sıcak uygulanması ile teşhis konulabilir. Tedavide antihistaminikler, belirtileri düzeltmede ilk tercih edilen ilaçlardır. Dirençli vakalarda omalizumab (anti-IgE) ‘dan yararlanılabilir.

Sıcağa bağlı kurdeşen, sıcak cisimlerle temas sonrası gelişen cilt reaksiyonudur. Sıcakla temas edildiği zaman yanma veya kızarıklık, kaşıntı şeklinde belirtiler gösterir. Kurdeşen tipleri arasında daha az görülür.

Sıcağa bağlı kurdeşen belirtileri mutlaka bir alerji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir. Bunun için yaş aralığındaki çocuklar Çocuk Alerji Umanı tarafından, 18 yaşından büyükler ise Yetişkin Alerji Uzmanları tarafından değerlendirilmeli ve düzenli olarak takip edilmelidir.

Sıcağa bağlı kurdeşen nasıl belirti verir?

Sıcağa bağlı kurdeşende sıcağa maruz kalınan bölgelerde birkaç dakika içinde kızarık ve kaşıntılı plaklar ortaya çıkar. Belirtiler sıcağa maruz kalan bölgeyle sınırlıdır ve birkaç saat içinde de düzelir.

Sıcağa bağlı kurdeşenin tanısı nasıl konulur?

Sıcağa bağlı kurdeşenin (ürtikerin) tanısını koymak için Sıcak Tüp Testi yapılır. Alerji uzmanınız bazı durumlarda altta yatan bir hastalığın teşhisi veya ayırıcı tanı için başka testler de yaptırabilir.

Sıcağa bağlı kurdeşenin tedavisinde neler yapılmaktadır?

Sıcağa bağlı kurdeşenin tamamen tedavisi olmamakla birlikte rahatlatan tedaviler yapılabilmektedir. En uygun tedavi protokolü;  antihistaminikler, sıcak su ve sıcak hava ile temastan kaçınmaktır ancak altta yatan nedene göre Alerji Uzmanınız uygun tedavi planlamanızı yapacaktır.

Sıcağa bağlı kurdeşenin tedavisinde;

-Antihistaminikler kullanılabilir; Bu ilaçlar belirtileri ortaya çıkaran maddeleri bloke ederek etkisini gösterir.

-Omalizumap. Sıcağa bağlı kurdeşenin ilaçlara cevap vermeyen vakalarında faydalı olabilmektedir.

Sıcağa bağlı kurdeşen bazı kişilerde haftalar veya aylar sonra düzelirken, bazılarında uzun yıllar devam edebilmektedir.

Sıcağa bağlı kurdeşeni olan kişiler ne gibi önlemler alabilir?

Bazı önlemler sıcağa bağlı kurdeşene karşı faydalı olabilir.

-Sıcak ile temas öncesi antihistaminik tedavisine başlanması,

-Cildi ani ısı değişimlerinden korunması,

-Sıcak yiyecek ve içeceklerden kaçınılması,

-Ciddi reaksiyonlar için epinefrin oto-enjektör bulundurulması,

DERGİ - Su alerjisi olan kadın: İnsan vücudu suya neden tepki gösterir?

alerjik tepki

Kaynak, Thinkstock

Rachel'ın suya karşı alerjisi var. Su içtiğinde boğazı yanıyor. Parmağını suya değdirdiğinde büyük bir acı duyuyor. Başkasını ferahlatan su, onun için bir kâbus oluyor.

Kendi teri bile saatlerce süren kaşıntı, kabarıklık ve acıya neden oluyor. Ama bu acı karşısında ağlayamıyor bile. "Çok kötü, ama ağlarsam yüzüm şişiyor" diyor Rachel.

'Su ürtikeri' olarak bilinen bu rahatsızlıktan mustarip olanların her günü bir çuval dolusu ısırgan otunun içine düşme duygusu ve saman nezlesi belirtileriyle geçiyor.

Su hayatın kaynağı olduğuna ve insan vücudunun yüzde 60'ını oluşturduğuna göre su alerjisi olanlar yaşamlarını nasıl sürdürebiliyor?

Bu kişilerde vücudun içindeki su sorun olmuyor. Fakat cildin suyla teması alerjik tepkiye neden oluyor.

Su ürtikeri

Su ürtikeri bilim insanlarını da şaşırtan bir olgu. Kimileri bunu, derinin yüzeyindeki ölü deri tabakasındaki kimyasalların su ile çözülüp derinin daha içlerine nüfuz etmesi üzerine bağışıklık sisteminin tepki vermesine bağlıyor.

Almanya'daki Avrupa Alerji Merkezi Vakfı (ECARF) kurucusu dermatolog Marcus Maurer, nedeni ne olursa olsun bu rahatsızlığın büyük bir sorun olduğunu söylüyor. "40 yıldır ürtikerle yaşayan, her sabah kabarcık ve ödemlerle uyanan hastalar var. Yaşam kalitesine etkisi bakımından en kötü cilt hastalıklarından biri" diyor.

Rachel'a teşhis 12 yaşındayken konmuş. Günlük işlerini bakıcılığını da üstlenen kocası yapıyor. Yağmurlu günlerde dışarı çıkamıyor. Haftada bir banyo yapıyor. Terlememek için egzersizden kaçınıyor. Vücudu daha az tepki verdiği için su yerine süt içiyor.

Anti-histamin tedavisi

Hastalığın nedeni bilinmediği için tedavi olanakları da sınırlı. Bugünkü tedavi yüksek dozda anti-histamin içeriyor.

Rahatsızlığın belirtileri, derideki mast hücreleri olarak da bilinen bağışıklık hücrelerinin tahrik edici histamin proteinleri salgılamasıyla ortaya çıkıyor. Bağışıklık sistemi normal çalıştığında, histaminler kan damarlarını geçirgen hale getirerek akyuvarların vücuda giren yabancı maddelere saldırmasını kolaylaştırarak yararlı bir işlev görür. Fakat su ürtikerinde bunlar sadece yan etkilere, ödemlerin oluşmasına neden olur.

Teorik olarak anti-histaminlerin her defasında işe yarıyor olması gerekirken pratikte bu ilaçlar karma sonuç veriyor.

'e kadar sadece anti-histaminler kullanılıyordu. Bu sırada Maurer ve ECARF'taki ekibi, sorunun alerjiden sorumlu IgE antikorundan kaynaklı olabileceği, "dışarıdan bir şeye tepki vermek yerine, kendi içindeki şeye karşı IgE ürettikleri" fikri üzerinde durdu.

Yeni tedavi umudu

Bunun üzerine IgE antikorunu bloke eden ve hâlihazırda astıma karşı kullanılan omalizumab adlı etkin madde tedavide kullanılmaya başlandı.

Bu güvenli ve etkili bir tedavi. Fakat bu ilacın ürtiker tedavisinde etkisi henüz geniş klinik deneylerle kanıtlanmış olmadığı için prospektüsünde belirtilmiyor. Bu nedenle sigorta şirketleri ya da devlet hastaneleri ilaç için ödeme yapmıyor.

Rachel 'te Berlin'deki alerji merkezine gittiğinde omalizumab tedavisi öngörülmüş, fakat bunun aylık masrafının bin euroyu bulacağı söylenmişti.

Deney sorunu

Su ürtikeri milyonda bir görülen bir hastalık olduğu için klinik deneylerde kullanacak yeterli sayıda hasta bulması kolay değil. Dünyada sadece 32 su ürtikeri hastası olduğu tahmin ediliyor.

Ayrıca ilacın patent hakkı yakında sona ereceği için üretici firma Novartis'i yeni bir klinik deneye yatırım konusunda ikna etmesi oldukça zor. Astım için Xolair adlı ilacı üreten firma, su ürtikeri için tedavi geliştirme niyetinde olmadığını açıkladı.

Bu esrarengiz hastalıkla ilgili on yıllardır devam eden araştırmalar şimdi de bilime değil ekonomik sorunlara takılmış oldu.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası