sağ kolda şişlik ve ağrı / Kol Damarında Pıhtı Oluşması ve Kol Ağrısı - Doktor Fizik

Sağ Kolda Şişlik Ve Ağrı

sağ kolda şişlik ve ağrı

KOL AĞRISI NEDEN OLUR? NASIL GEÇER?

Kol ağrısı, eklem yaralanmalarından sıkıştırılmış sinirlere kadar çok çeşitli problemlerden kaynaklanabilir. Sebebe bağlı olarak kol ağrısı aniden başlayabilir veya zamanla gelişebilir.

Çoğu durumda, kol ağrısı aslında boynunuzdaki veya üst omurganızdaki bir sorundan kaynaklanır. Kol ağrısı, özellikle sol kolunuza yayılan ağrı, kalp krizi belirtisi bile olabilir.

Kol Ağrısı Nedenleri

Kol ağrısının olası nedenleri şunlardır:

Kol ağrısında ne zaman doktora görünmeli?

Aşağıdaki durumlarda acile gidin:

  • Aniden ortaya çıkan, alışılmadık derecede şiddetli olan veya göğsünüzde basınç, dolgunluk veya sıkışmanın eşlik ettiği kol, omuz veya sırt ağrısı (bu bir kalp kriziniişaret edebilir)
  • Özellikle kanamanız veya başka yaralanmalarınız varsa, kolunuzda, bileğinizde belirgin bir şekil bozukluğu veya çıkıntılı kemik varlığı

Aşağıdaki durumlarda hemen doktorunuza görünün:

  • Herhangi bir eforla ortaya çıkan ve istirahatle geçen kol, omuz veya sırt ağrısı (muhtemelen kalp kasınıza giden kan akışının azalmasından (anjina) kaynaklanan kalp hastalığına veya göğüs rahatsızlığına işaret eder)
  • Kolunuzda ani bir yaralanma, özellikle bir çıtırtı veya çatlama sesi duyarsanız
  • Kolunuzda şiddetli ağrı ve şişlik
  • Kolunuzu normal bir şekilde hareket ettirmede veya kolunuzu avuç içinden yukarıya ya da tam tersi şekile döndürmede sorun

Aşağıdaki durumlarda bir hastane ziyareti planlayın:

  • Evde bakım sonrası düzelmeyen kol ağrısı
  • Yaralı bölgede artan kızarıklık, şişme veya ağrı

Kol Ağrısı Nasıl Geçer?

Evde tedavi ciddi kol yaralanmalarında bile yarar sağlayabilir. Kolunuzun veya bileğinizin kırıldığını düşünüyorsanız, etkilenen bölgeye buz paketleri uygulayın ve tıbbi yardım alana kadar kolunuzu sabit tutmak için bir askı kullanın.

Sıkışmış bir siniriniz veya tekrarlayan zorlanma yaralanmanız varsa, tedavi konusunda tutarlı olun; düzgün postürü koruyun; ve iş yerinde, enstrüman çalarken veya spor yaparken sık sık dinlenin. 

Aşağıdakileri ağrı başlangıcından hemen sonra uygulamanız kol ağrılarının çoğunu iyileştirebilir:

  • Dinlenin. Normal aktivitelerinize bir mola verin.
  • Buz uygulayın. Günde üç kez 15 ila 20 dakika boyunca ağrıyan bölgeye bir buz torbası koyun.
  • Bölgeyi sarın. Şişmeyi azaltmak için bir sıkıştırma bandajı kullanın.
  • Yüksekte tutun. Mümkünse, şişliği azaltmak için kolunuzu kaldırın.

Kol Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Omuz Ağrısı Ciddi Hastalıkların Habercisi Olabilir!

omuz ağrısı

Omuz eklem ağrısı

Omuz eklemi de diz eklemi gibi vücuttaki en büyük ve karmaşık eklemlerden biridir. Omuz eklemi, üst kol kemiğinin kürek kemiğiyle birleştiği yerde oluşur. Tıpkı bir topun yuvaya oturmasına benzeyen eklem yapısı olmasına karşın, yuva bölümü yeterince derin değil sığdır. Omuz ekleminde oluşan bir hasar özgürce hareket etme yeteneğinizi engelleyerek, ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir. Omuz ağrısı, erişkinlerde sık rastlanan bir problemdir. Bununla birlikte, kişilerin yaşadığı ağrı türü ve şiddeti her zaman aynı olmamaktadır. Farklı omuz yaralanmaları, farklı ağrılı durumlara neden olur. Bir kas, bağ veya tendonların aşırı gerilmesi sonucu birden gelişen ağrı yani ani-akut omuz ağrısı oluşabilir. Akut ağrı tedavi edilemez veya uzun süre devam ederse süregen-kronik ağrıya dönüşür. Omuz sorunlarında omuzda oluşan ağrı ile birlikte; kol, dirsek, boyun ve sırt gibi diğer bölgelerde de ağrı hissedilebilir.

Omuz hastalıklarındaki yakınmalar nelerdir?

Omuz ağrısının farklı türleri ve şiddeti olabilir. Bu durum, omuz ağrısına neden olan duruma da bağlıdır. Omuz ağrısı, boyuna ve kolla kadar yayılabilir. Yayılan ağrı genellikle kollar hareket ettirilirken veya dinlenme halindeyken hissedilir. İltihaplı romatizmal hastalığı olan kişiler, özellikle ağır egzersiz yaptıklarında veya kollarını aşırı kullandıklarında genellikle sırtlarında rahatsızlık hissi veren bir ağrı yaşarlar. Ayrıca eklem bölgesindeki şişlik, kaslarda gerginliğe veya spazmlara neden olabilir.

Düşme, omuza darbe veya spor yaralanmaları sancılı omuz ağrısına neden olabilir. Sancılı omuz ağrısı genellikle; kas, tendon veya yumuşak dokulardaki zedelenmeler nedeniyle oluşur. Bu zedelenmeler omuza alınan darbeler, yapılan ters hareketler veya omuzu aşırı zorlayan hareketler nedeniyle meydana gelebilir. Tüm kronik omuz ağrılarında olduğu gibi, doktorunuzun belirtileri doğru bir şekilde teşhis edip tedavi edebilmesi için tıbbi yardım istemek önemlidir.

Omuz ağrısı nedenleri nelerdir?

tt

Omuz ağrısı, sık görülen eklem ağrılarındandır. Özellikle kollarını yoğun kullanarak çalışan kişilerde ve omuzu zorlayan sporlar ile uğraşan kişilerde daha da sık görülür. Omuz ağrısı ve beraberindeki hareket kısıtlılığı kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Omuz ağrısına pek çok durum neden olabilir. Omuz ağrısı, omuz eklemine ait sorunlardan kaynaklanabileceği gibi diğer pek çok rahatsızlığın bir belirtisi olarak da meydana gelebilir.

Omuz ağrısı nedenleri:

  • Omuz sıkışma sendromu
  • Omuzun tendon bozuklukları
  • Omuzun bursitleri
  • Donuk omuz sendromu
  • Tekrarlayan omuz çıkıkları
  • Omuz ekleminin kemik kırıkları
  • Omuz eklem kireçlenmesi
  • İltihaplı romatizmal hastalıklar
  • Boyundan omuza yayılan ağrılar
  • Diğer nedenler; nörit, tümör, enfeksiyon, iç organlardan yansıyan ağrılar

Omuz sıkışma sendromu

Omuz eklemi günlük yaşam sırasında aktif olarak yoğun şekilde kullanılır. Kolun öne, arkaya ve yana hareketlerini sağlayan kasların kemikler ve bağlar arasında sıkışması sonucu omuzsıkışma sendromu meydana gelir. En sık görülen omuz ağrısı nedeni sıkışma sendromudur. Ağrılar sıklıkla omuzun ve kolun sık kullanılması sonucu ortaya çıkar. Zamanla ağrı devamlı olmaya başlar. Özellikle geceleri hastayı uyutmayan omuz ağrıları meydana gelebilir.

Omuz tendon bozuklukları

omuz tendon bozuklukları

Tendinopati: Tendon-kiriş, güçlü halat gibi kasları kemiğe bağlayan yapılardır. Tendonlardaki bozukluklar genel olarak tendinopati olarak isimlendirilir.

Tendondaki sorun aniden-akut gelişebilir; iş veya spor sırasında aşırı top atma veya diğer baş üstü aktiviteler akut tendinite neden olabilir.

Tendondaki sorun süregen-kronik olabilir; kireçlenme gibi dejeneratif hastalıklar veya yaşa bağlı tekrarlayan yıpranma ve aşınma kronik tendinozise neden olabilir.

 

Omuzda en sık ağrılı duruma neden olan tendonlar; rotator manşet tendonu ve biseps tendonudur. Hastalar genellikle tendiniti ilk başta fark etmeyebilirler. Başlangıçta küçük bir ağrı ve adalelerde hafif bir güç kaybı ile kendini gösterir. İlerleyen zamanlarda, omuzda hareket kısıtlılığı meydana gelebilir.

Rotator manşet yırtığı: Omuz eklemini sabit tutmak ve hareket ettirmek için beraber çalışan kas ve tendon grubuna rotator manşet denir. Omuz ağrılarına birçok neden yol açabilir, ancak rotator manşeti oluşturan kas ve tendon grubundaki yaralanmalar akla ilk gelen nedenler arasındadır. Rotator manşet bozuklukları, 30 yaşın üzerindeki kişilerde omuz ağrısının en yaygın nedenidir. Rotator manşetten kaynaklanan ağrı genellikle zorlanmaya bağlı olarak gelişen tendinit ya da rotator manşet yırtığı nedeniyle görülür. Tendonların ayrılması ve yırtılması, ilerleyen yaş, uzun süreli aşırı kullanım ve yıpranma veya ani bir yaralanma nedeniyle akut yaralanma veya tendonlardaki dejeneratif değişikliklerden kaynaklanabilir. Bu yırtıklar kısmi olabilir veya tendonu kemiğe yapışmasından tamamen ayırabilir.

Omuzun bursitleri

Bursa kesesi, omuz da dahil olmak üzere vücuttaki eklemlerde bulunan küçük, sıvı dolu yapılardır. Kemikler ve yumuşak dokular arasında yastık görevi gören bu keseler kaslar ile kemik arasındaki sürtünmeyi azaltmaya yardımcı olur. Bazen omuzların aşırı kullanımı, rotator manşet ile kemik arasında bursa kesesinin iltihaplanmasına yol açar. Böylece kesenin içindeki sıvının artıp şişmesi sonucu bursit denilen durum ortaya çıkar. Omuzda meydana gelen bursitler, özellikle kol hareketleriyle şiddetlenen çok ağrılı bir tablo oluşmasına neden olurlar.

omuz çıkığı

Omuz eklemi, hareket kabiliyeti oldukça fazla olan bir eklemdir. Birçok yöne geniş açılarla hareket edebilmesi nedeniyle omuz eklemi çıkığı diğer eklemlere oranla daha kolay meydana gelebilir. Travma veya kaza sonrası omuz çıkıkları öne ve arkaya doğru olabilir. Tekrarlayan omuz çıkıkları ise genellikle öne doğru olmakla birlikte, çok yönlü de olabilir. Tekrarlayan omuz çıkığı önceleri omuzu zorlayan hareketler sonucunda meydana gelir. Ancak zamanla herhangi bir zorlanma olmadan kendiliğinden, gece yatakta yatarken bile omuz çıkığı olmaya başlayabilir. Tekrarlayan omuz çıkıklarında, omuz eklemini destekleyen çevredeki diğer yumuşak dokular, hatta omuz başındaki kıkırdak ve kemik de zarar görebilir.

Donuk omuz sendromu

Donuk omuz sendromu, omuz eklemini saran bir kılıf olan omuz kapsülünün daralması ve omuzdaki hareketlerin belirgin kısıtlanması ile oluşur. Donuk omuz sendromu, omuz ekleminde meydana gelen tutukluk, katılık ve ağrı ile kendini gösterir. Donuk omuz sendromu, özellikle erken dönemde oldukça ağrılı ve hareket kaybına neden olan bir problemdir. Donuk omuz sendromu daha çok tek omuzda görülse de bazen, her iki omuzda da ağrı ve hareket kısıtlılığı oluşabilir. Donuk omuz sendromu kadınlarda ve şeker hastalığı olanlarda daha sık rastlanılan bir sorundur. Donuk omuz kendiliğinden gelişen bir durum olabileceği gibi omuz kireçlenmesi, omuz sıkışma sendromu, rotator manşet yırtıkları gibi problemler nedeniyle oluşabilir. Bazı nörolojik hastalıklarda da donuk omuz gelişebilir.

İltihaplı romatizmal hastalıklar

Romatoid artrit: Eklemleri, tendon, bağ, kemik ve kasları etkileyen yangılı romatizmal hastalıklardır. En yaygını eklem ağrısı, şişlik ve tutukluk olmakla birlikte romatizmal hastalıkların birçok belirtisi vardır. Romatoid artrit, eklemlerin içindeki zarda veya diğer iç organlarda yangıya yol açar ve yorgunluk, halsizlik, ateş gibi belirtilerle birlikte eklemlerde ağrı, şişlik ve sertliğe neden olur. Romatoid artrit ağrısı, sıklıkla el ve ayak eklemlerini tutmakla birlikte diz, dirsek ve omuz gibi diğer eklemleri de etkileyen romatizmal bir hastalıktır.

Omuz eklem kireçlenmesi

omuz eklemleri

Diz ve kalça eklemlerinden sonra kireçlenme görülebilen diğer bir büyük eklem omuz eklemidir. Omuz kireçlenmesi yaygın omuz ağrısı nedenlerinden biridir. Omuz kireçlenmesi, eklem yüzeyini kaplayan kıkırdağın aşınmasından kaynaklanan bir sorundur. Omuz kireçlenmesi ile birlikte aktivite ile artan şiddetli ağrılar meydana gelebilir. Omuz eklem kireçlenmesi ilerlediğinde sürekli ağrı ve hareket zorluğuna yol açar. Bu durumda omuz protez ameliyatı yapılması gerekir.

Omuz eklemini oluşturan kemiklerdeki kırıklar

Omuz kırıkları genellikle köprücük kemiği (klavikula), üst kol kemiği başı (humerus başı) ve kürek kemiğinde meydana gelir. Omuz kırıkları genellikle yüksekten düşme gibi bir yaralanmanın sonucu oluşur veya trafik kazası ve spor yaralanması gibi travmalardan kaynaklanabilir. Kırıklar şiddetli ağrıya, şişliğe ve omuz çevresinde morarmaya neden olur. Acil bir durum olan omuz kırıklarında, hastanın durumuna ve kırık tipine göre müdahale edilir.

Boyundan omuza yayılan ağrılar

Omzunuzda hissettiğiniz ağrının, vücudunuzun başka bir yerindeki sorundan kaynaklanması da mümkündür. Boynunuzdaki sorunlar kürek kemiğinizi veya üst kolunuzu ağrılı hale getirebilir. Elinizde veya kolunuzda bir karıncalanma hissinin yanı sıra omzunuzda bir ağrı hissediyorsanız, bunun nedeni boynunuzdaki bir sorundur. Boyun kireçlenmesi, ve boyun fıtıkları omuza ve kola giden sinirlerin kök bölümünü etkileyerek omuz ve kola ağrısına yol açabilirler.

Omuz ağrısına yol açan diğer nedenler nelerdir?

omuz ağrısına yol açan nedenler

Kalp krizi: Sol omuzda ani gelişen bir ağrı (eğer bir yaralanma veya zedelenme ile ilgili değilse) durumunda hemen acile başvurulması gerekir. Ani sol omuz ağrıları, kalp krizi belirtisi olabilir. Kalp krizinin bazı diğer belirtileri şunlardır: nefes almada zorluk, göğüste sıkışma hissi, boyun veya çenede ağrı, sol omuz-kol ağrısı, baş dönmesi, aşırı terleme.

Sol omuzda ani ağrı ile birlikte, nefes almakta güçlük çekiyorsanız ve göğsünüz sıkışıyorsa, kalp krizi riski nedeniyle acil bir tıbbi yardıma ihtiyacınız olabilir. Hiçbir ağrı hafife alınmamalıdır ve gerekli tedavi hemen yapılmalıdır.

Boyun  kireçlenmesi ve fıtıkları sonucu sinir köklerinin sıkışmasının yol açtığı omuz ağrıları dışında, bölgesel sinir uçlarını etkileyen nörit gibi çeşitli rahatsızlıklar da omuz ağrısına neden olabilir.

Bazen omuzda fiziksel olarak belli bir sorun olmadığı halde omuz ağrınız olabilir. Bu tip omuz ağrıları akciğerde, karaciğerde, safra kesesinde veya başka bir organdaki bir soruna işaret edebilir. Başta akciğer kanserleri olmak üzere bazı organ tümörlerinde omuz ağrısı ilk hissedilen yakınma olabilir. Hafif de olsa 3-5 günden fazla süren, geçmeyen omuz ağrılarında doktora başvurulması önemlidir.

Ne zaman bir doktora görünmeliyim?

Ciddi bir yaralanma yaşamadıysanız veya ani, sürekli bir ağrı hissetmiyorsanız, omuz ağrısı genellikle kısa süre içinde geçebilir. Ateş, omzunuzu hareket ettirememe, eklem çevresinde morarma, ısı ve hassasiyet veya birkaç haftalık evde tedaviden sonra devam eden omuz ağrısı hissederseniz, doktorunuzla iletişime geçmeyi ihmal etmeyin. Sağlıklı bir yaşam için, vücudunuzda fark ettiğiniz herhangi bir ağrı belirtisini doktorunuzla paylaşın.

Kemik kas eklem sorunlarınız ile ilgili daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir, kemik sağlığınızı korumada ilk adımı atabilirsiniz. İletişim için bize ulaşabilirsiniz.

Kol Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer? Sol Ve Sağ Kol Ağrısı Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

Kol Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

 Uzman doktorların açıklamalarına göre vücutta beliren kol ağrılarına iki farklı nedeni bulunur. Bunlardan ilki fiziksel ikincisi ise psikolojik nedenler olarak öne çıkar. Fiziksel ve psikolojik nedenler de kendi içerisinde başlıklara ayrılabilir. Kol ağrısının fiziksel nedenleri;

  • l Ağır işlerde çalışmak
  • l Yoğun antrenmanlar yapmak
  • l Temizlik, ev iş vb. fiziksel aktivitelerde aşırı yorulmak
  • l Vücutta bulunan diğer hastalıkların belirtileridir.
  •  Psikolojik nedenler ise;
  • l Herhangi bir konuya aşırı üzüntü duymak
  • l Sürekli stres oluşturacak durumlara maruz kalmak
  • l Kaygı ve endişe gibi duygulara hayatında fazlaca yer vermek.

 Yaşadığınız kol ağrısını geçirebilmek için yapabileceğiniz en akılcı çözüm uzman bir doktorun yardımını almak olacaktır. Uzman doktor tarafından detaylı bir muayene geçirdikten sonra hastalığınızın tanısı kolay bir şekilde konulabilir. Yoğun olarak acısını çektiğiniz kol ağrılarını geçirebilmek için uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem ise daha sağlıklı bir psikolojik ortama hayatınızda yer vermek olacaktır. Özellikle sizi aşırı derecede yıpratan, üzen ve sıkıntılar çekmesi neden olan koşulları ortadan kaldırarak bu sorunun önüne geçebilirsiniz. Bunun için;

  • l Uzman bir psikolog tarafından muayene edilmek
  • l Hayatınızda yaşamış olduğunuz yıpratıcı olayların farkına varmak
  • l Bunlara karşı uzmanları önereceği önlemleri almak
  • l Daha sağlıklı yaşam biçimi benimsemek size yardımcı olacaktır.

Sol ve Sağ Kol Ağrısı Hangi Hastalıkların Belirtisidir?

 Kol ağrısının bilinen başlıca nedeni boyun fıtığı olup genellikle hareketsiz kalan kişilerde yaygın olarak görülen bir durumdur. Özellikle masa başı çalışan ve gün boyunca hareket etme imkanı bulamayan kişiler kol ağrısı ile sıklıkla karşılaşılır. Bu durumun önüne geçebilmek için mesai esnasında sık ama kısa molalar vermek size yardımcı olacaktır. Buna ek olarak güne başlarken veya yatmadan önce hafif egzersizler yapmak daha sağlıklı bir beden bütünlüğü oluşturmanıza imkan tanır.

 Omuz patolojileri de sağ ve sol kol ağrısı çeken kişilerde yaygın olarak görülen bir durumdur. Alınabilecek en iyi önem ise daha hareketli bir yaşam biçimi benimsemektir. Gün boyunca vücudun ihtiyaç duyduğu hareketi sağlamak ve yeteri kadar egzersiz yapmak kol ağrılarının ortadan kalkmasını sağlayacaktır.

 Tenisçi dirseği olarak da bilinen lateral epikondilit sağ ve sol kol ağrısı çeken kişilerde yaygın olarak görülen belirtilerden biridir. Dirseklerini herhangi bir nedenden ötürü yaygın olarak kullanan kişilerde bu patolojik rahatsızlık sıklıkla görülür. Dirsek bölgesinde yoğun olarak yaşanan bu ağrı üst kola doğru çıkmayıp sadece bu bölgede yoğunlaşır.

 Kol ağrıları kimi zamanlar kalp hastalıklarının belirtisi olabilir. Özellikle sol kolda yoğunlaşan ve istisnai durumlarda sağ kolda beliren bu ağrılar kalp hastalıklarının habercisi olmaktadır. Herhangi bir şekilde kendi başınıza tanı koymadan önce yapılabilecek en doğru şey uzman bir doktora muayene olmaktır. Nitekim hastalık teşhisi koyabilmek için birçok tahlil ve gözlem yapılması gerekir. Kalp damarlarındaki bir tıkanıklığın belirtisi olan bu durum kollardan önce göğüs ağrısı olarak gözlemlenir. Ayrıca sağ ve sol kolda gözlemlenen bu ağrı çene ve sırt bölgelerinde görülebilir.

 Yukarıda yer alan belirtilerden herhangi birisi sizde mevcutsa yapabileceğiniz en doğru şey kısa zaman içerisinde muayene olmak olacaktır. Uzman doktor tarafından yapılacak gözlemde kol ağrısının süresi, yoğunlaştığı bölge, ağrı çeşidi ve diğer belirtiler yakında izlenir. Daha sonra her hasta için farklı bir tedavi yöntemi uygulanacağından kendi başına teşhis koymamak oldukça mühimdir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır