hamileyken hapşırmak bebeğe zarar verirmi / HAMİLELİKTE ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINA DİKKAT - CENTRAL HOSPITAL

Hamileyken Hapşırmak Bebeğe Zarar Verirmi

hamileyken hapşırmak bebeğe zarar verirmi

Gebelikte karşılaşılabilecek enfeksiyonlar nelerdir?

Haberin Devamı

ÖKSÜRMEK VE HAPŞIRMAK BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?

Anne adayları öksürük ve hapşırmanın bebeklerine zarar vereceği endişesini taşırlar, ancak çok aşırı, adeta boğulurmuşcasına olan öksürük nöbetleri hariç, öksürme ve hapşırma bebeğin düşme veya erken doğum riskini artıran bir durum değildir.

Genel olarak söylemek gerekirse, zamanında müdahale edildiğinde (özellikle ateş yükselmesi durumunda zamanında müdahale önemlidir, ateş yükselmesi 38 derece üzerinde seyreden ateş olarak değerlendirilmelidir) ve bebeğe zararı olmayan antibiyotik ve diğer ilaçlar gerekli durumlarda kullanıldıklarında sık görülen bu enfeksiyonların gebeliğin seyri üzerine olumsuz etki göstermesi beklenen bir durum değildir.

NEZLE (RİNİT)

Burun iç yüzeyini tutan ve burun tıkanıklığı, hapşırma ve burun salgılarının artmasıyla seyreden nezle, özellikle mevsim dönümlerinde sık rastlanan bir enfeksiyon türüdür. Tek başına nezle, gebeliğin seyrini olumsuz yönde etkilemez (nezle olanlar sıklıkla "grip oldum" derler, halbuki nezle grip ile karşılaştırıldığında çok daha hafif seyreden bir enfeksiyondur). Nezle virüslere bağlı bir enfeksiyon olduğundan tedavisinde antibiyotik kullanımı gereksizdir.

Burun tıkanıklığını gidermek için kullanılan serum fizyolojik içerikli ilaçlar çoğu durumda yeterlidir ve enfeksiyon belirtileri üç dört gün içinde kendiliğinden kaybolur.

Nezle kulakla boğaz arasında yeralan kanalları tıkadığında kulak tıkanması ve buna bağlı işitmenin azalması, kulakta dolgunluk hissi gibi rahatszı edici belirtilere, göz yaşı kanalının burun içine akmasını engellediğinde gözlerde yaşlanmaya ve gözlerin kızarmasına neden olabilir. Böyle durumlarda belirtileri gidermek için daha farklı ilaçlar kullanılması gerekebilir.

SİNÜZİT

Yüz kemiklerinin içinde yeralan bazı boşluklara sinüs adı verilir ve burun içiyle bağlantıda olan bu boşlukların tıkanmasıyla oluşan sinüzit durumunda baş ağrısı, burun tıkanıklığı, burundan pü gelmesi,geniz arkasına akıntı, yüzde dolgunluk hissi ve ileri durumlarda ateş ve halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Kulak Burun Boğaz muayenesinde veya gebeliği takipeden doktorun muayenesinde kolaylıkla tanısı konan bu enfeksiyon bakterilerle oluştuğundan tedavisinde çoğu durumda antibiyotik kullanmak gerekir.

ORTA KULAK ENFEKSİYONLARI

Erişkinlerde nispeten ender görülmesine karşın gebelik seyrince orta kulak enfeksiyonlarına rastlanabilir.
Genellikle basit bir üst solunum yolu enfeksiyonunun ilerlemesi ve orta kulak boşluğu ile boğaz boşluğu arasında yeralan tüplerin tıkanmasıyla ortaya çıkan bu enfeksiyonda, orta kulak içinde biriken pü, kulak ağrısı, baş ağrısı, duyma güçlüğü ve ateş gibi belirtilere neden olur. Tedavisinde antibiyotik yanında tüplerin açılması için ek bazı ilaçlar kullanılması gerekir.

FARENJİT

Boğaz enfeksiyonu olarak da bilinen bu durumda şiddetli boğaz ağrısı, yutma güçlüğü ve bazen diğer bölgelerin enfeksiyonlarına ait bulgular gözlenir. Tedavide antiseptik etkili gargara ve antibiyotik kullanmak gerekebilir.

BADEMCİK İLTİHABI (TONSİLLİT)

Erişkinlik döneminde nispeten ender görülmesine karşın, anne adaylarında zaman zaman ateşle seyreden bademcik enfeksiyonlarına rastlanabilmektedir. Tüm üst solunum yolu enfeksiyonları arasında en sık ateş yapan, en şiddetli belirtilere neden olan bu enfeksiyon türünün tedavisinde bazı durumlarda enjeksiyon şeklinde antibiyotik kullanmak gerekebilir. Bademciklerde abse gelişmesi durumunda cerrahi müdahale de gerekebilir.

Ses telleri iltihabı (larenjit)

Gebelik döneminde ender görülen enfeksiyonlardan biridir. Ana iki belirtisi ses kısıklığı ve boğaz ağrısıdır. Mutlak Kulak Burun Boğaz muayenesi gerektiren bu durumun tedavisinde antibiyotik ve diğer bazı ilaçları kullanmak ve ses istirahati uygulamak gerekir.

BRONŞİT

Balgam, göğüste dolgunluk ve batma hissi, öksürük ve öksürükle beraber ağrı ve bazen ateşle seyreden bu enfeksiyon türünde de öncelikle akciğerlerde enfeksiyon olmadığından emin olunduktan sonra antibiyotik ve buğu uygulaması gibi tedaviler gerekebilir. Sigara içilen ortamlardan uzak durulması son derece önemlidir.

ZATÜRRE

Alt solunum yollarını, yani direkt olarak akciğerleri tutan bu enfeksiyon özellikle ağır üst solunum yolu enfeksiyonları seyrinde ve grip salgınlarında ortaya çıkabilir.

Zatürre belirtileri öksürük, balgam, nefes darlığı, ateş ve göğüs ağrısı şeklinde olabileceği gibi bu belirtilerden yalnızca birisinin varlığında bile yapılan değerlendirmede zatürree tanısı konabilir.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının değerlendirilmesinde zatürree şüphesi olan durumlarda tanıyı doğrulamak ve tedaviye yön vermek için akciğer grafisi çekilmesi gerekebilir. Bu durumlarda çoğu zaman kar /zarar oranı film çekilmesi yönündedir ve doktorun bu önerisi kabul edilmelidir.

Zatürre tanısı konduktan sonra bazı durumlarda antibiyotik tedavisinin hastaneye yatırılarak verilmesi gerekebilir.

#Hamilelikte Viral Enfeksiyon#Hamilelikte Zat&#;rre#Hamilelikte Grip

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Yazarın Tüm Yazıları

HAMİLELİKTE &#;ST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINA DİKKAT

Değişken hava şartları ve kış mevsiminin gelmesiyle birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma oranında ciddi bir artış görülüyor. Özellikle kış ayları, anne adayları ve doğmamış bebekler için her türlü riskten korunmaları ve sağlıklı bir hamilelik dönemi açısından oldukça önem taşıyor. Hamilelik gibi bağışıklık sisteminin korunmasının önemli olduğu bu dönemde, anne adaylarının daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Hamilelikte meydana gelen her türlü enfeksiyonda, enfeksiyonun yerine göre yaklaşımlar değişkenlik gösterir. Bu durumda önem verilmesi gereken konu, enfeksiyona zamanında müdahale edilmesi ve ilerlemesinin önüne geçilmesidir. Hamilelik döneminde bağışıklık sistemi oldukça hassas ve önemlidir. Yaşanan üst solunum yolu enfeksiyonları, bağışıklık sistemini zayıflatarak, dolaşım ve solunum yolunda normalde yaşanan sıkıntıların daha fazla hissedilmesine sebep olur. Bu nedenle hamilelerin kış aylarında çok yönlü önlem alması gerekir. Beslenme düzeni, hijyen koşulları, giyim, ilaç kullanımı ve egzersiz gibi konularda da titiz davranılması önemlidir.

 

Grip ve soğuk algınlığı birbirinden farklılık gösterir

Grip ve soğuk algınlığı virüslerin neden olduğu hastalıklardır. İki hastalık da sanılanın aksine farklılıklar gösterir. Soğuk algınlığında yüksek ateş görülmezken, gripte çok yüksek ateş ve araya giren ikincil bakteriyel enfeksiyonlar gözlemlenebilir. Soğuk algınlığında görülen belirtiler; burun akıntısı, hapşırma, boğazda yanma hissi ve öksürüktür. Gripte ise; genelde 39 derece ve üzeri ateş, baş, kas-eklem ağrısı, bitkinlik ve orta şiddette öksürük yaşanıseafoodplus.infolerde görülen yüksek ateş 39 derece ve üstü olmalıdır. 38 derece ateşte, ateş düşürücüler kullanılır. Alın, koltukaltı, diz kapağı arkasına soğuk kompresi uygulanmalıdır. Ilık duş alınmalı, ince giysiler giyilmelidir. Anne adayında ateş şikayeti devam ediyorsa, mutlaka doktora başvurulmalıdır.

 

Hamileliğin ilk aylarında yüksek ateş tehlikelidir

Hamileliğin ilk üç ayında yüksek ateş tehlikelidir ve bebeğe zarar verebilir. Bu sebeple yüksek ateşe izin verilmemelidir. Doktor muayenesine kadar, hamilenin vücut ısısını ve bebek üzerinde oluşturacağı olumsuz etkiyi azaltmak için, annenin ateşi mutlaka düşürülmelidir. Doktora gidene kadar parasetamol ilaçlar alınabilir. Bu tür ilaçların hamilelik üzerinde kötü bir etkisi yoktur.

 

Enfeksiyonlar, fiziksel ve psikolojik olarak anneyi zorlar

Özellikle sonbahar ve kış ayları bu enfeksiyonların en çok görüldüğü zamanlardır. Gebelikte yaşanan enfeksiyonların hem anne adayına hem de bebeğe bazı olumsuz etkileri söz konusudur. Bu durum anne adaylarını hem fiziksel hem de psikolojik olarak zorlar. Hamilelik, tek başına gribe yakalanmak için bir neden değildir. Ancak hamile bir kadındaki enfeksiyonda komplikasyon görülme oranı daha da artar.

 

Hamilelik, bağışıklık sisteminde bir bozulma yaratmaz

Gebelikte bağışıklık sistemi ilişkisi oldukça karmaşıktır. Bağışıklık sisteminin, gebelikte genellikle baskılandığına inanılmaktadır. Ancak enfeksiyondan korunma hücreleri dediğimiz savunma hücrelerinin seviyeleri değişir. Aslında bu durum bebeğin anne karnında tutunması ve gebeliğin devamı için gereklidir. Gebelerin enfeksiyon hastalıklarına sık yakalanmadıkları görüşü hakimdir. Yinede birçok farklı görüş, bağışıklık sisteminin zayıfladığını ve daha sık enfeksiyon geçirildiğini ifade seafoodplus.info yanı sıra son yıllarda yapılan çalışmalar ise, gebelerde bağışıklık sisteminde bir bozulma olmadığını ve gebelerin bir çok enfeksiyon hastalığına yeterli yanıt gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu açıdan bakıldığında ise farklı görüşler ortaya çıkmıştır. Gebelikte bağışıklık sisteminin zayıfladığına dair ortak bir görüş hâkim değildir.

 

Kapalı mekanlar risk yaratıyor

Kış aylarında hamile kadınların dikkat etmesi gereken önemli konulardan biri de sağlıklı havalandırma şartlarıdır. Kışmevsiminin gelmesiyle birlikte hamilelerin soğuk havadan korunmak için kalabalık ve kapalı ortamları tercih ettikleri gözlemlenir. İyi havalandırılmayan ortamlar, bulaşıcı hastalıkların daha kolay yayılmasına sebep olur. Bu tarz kapalı mekanlar hamileler için büyük riskler içerir. Bulaşıcı hastalıkların ve alerjilerin çoğalmasına neden olan bu koşullar, değişen hava şartlarıyla birlikte birçok hastalığa sebep olmaktadır. Bu nedenle anne adaylarının vakit geçirdikleri mekânları özellikle de evlerini sıklıkla havalandırmaları önerilir. Ayrıca mümkün olduğu kadar hastalığı olan kişilerle yakın temasta bulunulmamalıdır. Eller devamlı temiz tutulmalı ve sık yık yıkanmalıdır. C vitamini ağırlıklı beslenilmeli, bol sıvı tüketilmelidir.

 

Polyester, naylon ve sentetik giysiler giymek zararlı

Kış aylarında tek parça kalın kıyafetler giyilmemeli, rahatsızlık vermeyen yünlü, pamuklu, yumuşak ve havalanabilir giysiler tercih edilmeli ve aşırı terlemekten de kaçınılmalıdır. Anne adaylarının soğuk havalarda ısınmak için giydiği polyester, naylon ve sentetik giysiler de oldukça zararlıdır.  Bu tip giysilerin hava geçirme özelliği olmadığından terlemeye ve buna bağlı mantar enfeksiyonlarına neden olur, bu sebeple kesinlikle tercih edilmemelidir. Kıyafetlerde koyu ve siyah renkler yerine canlı renkleri tercih etmek, hamile güzelliğini sergilemeye olanak verdiği gibi; stresten ve karamsarlıktan uzaklaşılmasına da yardımcı olarak, anneye enerji verir. Kış aylarında güneşten daha az yararlanıldığı için, her gün açık havada yapılacak yarım saatlik yürüyüş, gereken D vitamini için yeterlidir. Bu gezintilerde hava alan giysiler tercih edilmelidir.

 

Sağlıklı bir uyku için oda hijyeni önemli

Sağlıklı bir uyku için yatak odalarının hijyeni de çok önemlidir. Burun tıkanıklıkları ve öksürüklerin önüne geçebilmek için evlerin sık sık süpürülmesi, yastık ve yorganların hijyenik koşullarda olması, sıklıkla değiştirilmesi ve ortamın tozlardan arındırılması gerekir. Evcil hayvanlar ise yatak odalarından uzak tutulmalıdır. Mümkünse yatak odalarında halı kullanılmamalıdır. Evlerde soba ve kaloriferlerin kuruttuğu havayı kaynayan bir çaydanlık ile nemlendirmek de faydalıdır. Nefes almakta zorlanılırsa gün kadar burun spreyi kullanılabilir. Ayrıca deniz suyu spreyleri de tercih edilebilir. Burnu nemlendirmek için ortamın nemli tutulması gereklidir.

 

Ihlamur, zencefil ve tarçınlı çay rahatlatıyor

Üst solunum yolları enfeksiyonları genellikle viral denilen hastalık grubundadır. Bu durumda yaşanan şikayetler için rahatlatıcı ilaçlar kullanılır. Ateş düşürücü ve burun açıcı spreyler gibi şikayet giderici ilaçlar da kullanılabilir. Hamilelerde grip ve soğuk algınlığı ağır hastalığa sebep olabilir. Antiviral ilaç alımı, ciddi sonuçların önlenmesine yardımcı olabilir. Anne adayının antiviral ilaç almasının, kendisi ve bebek için zararı olduğunu düşündüren hiçbir çalışma yoktur.Eğer bakteriyel bir enfeksiyon durumu var ise antibiyotik kullanımı gerekmektedir. Ihlamur, zencefil, tarçınlı çay, C vitamini özellikle taze sıkılmış portakal suyunun rahatlatıcı etkisi olduğundan, tedavi uygulaması için bu içeceklerin de tüketilmesi önerilir.

 


Hamilelikte hapşırmak bebeğe zarar verir mi?

İçindekiler:

  1. Hamilelikte hapşırmak bebeğe zarar verir mi?
  2. Hamilelikte korkmak bebeğe zarar verir mi?
  3. Hamilelikte boğaz enfeksiyonu bebeğe zarar verir mi?
  4. Stres düşüğe neden olur mu?
  5. Hamilelikte üst solunum yolu enfeksiyonu bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte hapşırmak bebeğe zarar verir mi?

Enfeksiyonların bebeğebir şey yapıp yapmadığı ilerleyen haftalarda ortaya çıkacaktır. İlk üç aydan sonra bu enfeksiyonlar nadiren bebektesu toplama ve kansızlık gibi duruma (binde bir ihtimal) neden olurlar. Hapşırmave öksürmenin bebeğebir zararıolmayıp düşüğe de neden olmazlar.

Hamilelikte korkmak bebeğe zarar verir mi?

ANİ KORKU DÜŞÜĞE SEBEP OLMAZ ! Beyinde hipotalamustan salgılanan CRH hormonu: böbrek üstü bezlerini etkileyerek kortizol salınımını arttırır. Kortizol hormonunun; plasenta ve fetüsü etkileyen pek çok sitokinlerin salınımına yol açarak bebeğin nöro gelişimini etkilemektedir.

Hamilelikte boğaz enfeksiyonu bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte boğaz enfeksiyonu bebekiçin zararlı değildir. Hamilelikte boğaz enfeksiyonueğer streptokok bakterisine bağlı ise, erken müdahale ve antibiyotik tedavisi ile anne için de zararlı değildir.

Stres düşüğe neden olur mu?

Aşırı stres düşüğeneden olur mu? Stresin normal gebelerde düşüğeneden olması çok zordur. Fakat tekrarlayan düşük öyküsü olan kadınlarda ve eşlerinde yoğun bir stresgörülür. Bu nedenle tekrarlayan düşük öyküsü olan çiftlere psikolojik danışmanlık verilmesi önerilir.

Hamilelikte üst solunum yolu enfeksiyonu bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikkişinin bağışıklık siteminin yanı sıra dolaşım ve solunumsisteminde de değişikliklere neden olarak komplikasyonlar açısından daha yüksek risk altında olmalarına yol açar. Öte yandan hamileliğin son dönemlerinde gribe yakalanan bir anne adayının doğum sonrası hastalığını bebeğinegeçirme şansı fazladır.

Hapşırma ve öksürme düşüğe neden olmaz

Kış aylarında artış gösteren enfeksiyonlardan hamileler nasıl korunmalı? Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Prof. Melih Atakan Güven, grip olan anne adayları için önerilerde bulundu…
Anne adayı hamileliktenezle-griptennasıl korunabilir?
Korunmak için öncelikle virüsle temas sağlanmamalıdır. Virüsün yaygın bulunduğu ve kolayca yayılabildiği toplu ortamlardan (toplu taşıma araçları, kapalı alanlar) uzak durulmalıdır. Eğer anne adayı riskli bir ortamdaysa, virüsün en kolay yayılma yolu olan hava ile teması sınırlayan maske kullanması korunmada oldukça fayda sağlayacaktır. Toplumda enfeksiyonun yaygın olduğu dönemde mümkünse öpüşerek selamlaşmaktan ve tokalaşmaktan kaçınılmalıdır.

ORTAMIN NEMLİ OLMASI GEREKİYOR
Nezle-grip geçiren hamileler ne yapmalı?
Öncelikle hamile adayının şikayetleri basitse, yani nezle ile sınırlıysa bağışıklık sisteminin güçlenmesi için istirahat ve burun tıkanıklığı için de tuzlu suyun buruna çekilerek burun içi ödemin giderilmesi yeterli olacaktır. Bol sıvı desteği ve bulunduğunuz ortamda havanın nemli olması da çabuk toparlanma adına faydalıdır. Özellikle bulunduğunuz ortamın havası kalorifer nedeni ile kuruysa,solunum yollarınızda kuruluğa neden olacaktır. Tedavide, en önemlisi istirahattir, böylelikle bağışıklık sisteminiz güçlenecektir. Gribe eşlik eden boğaz ağrısı varsa, pastil+sıcak içecekler de faydalı olabilir. Tüm bulgular, normal şartlar altında gün içinde geçecektir. Geçmiyorsa mutlaka ilgili doktorla görüşmek gerekir.

SAKATLIĞA YOL AÇABİLİR
Nezle-grip bebeğe zarar verir mi?
Hamileliğin ilk ayında geçirilen enfeksiyonlar, özellikle yüksek ateşe neden oluyorsa bebekte sakatlıklara yol açabilir. Enfeksiyonların bebeğe bir şey yapıp yapmadığı ilerleyen haftalarda ortaya çıkacaktır. İlk üç aydan sonra bu enfeksiyonlar nadiren bebekte su toplama ve kansızlık gibi duruma (binde bir ihtimal) neden olurlar. Hapşırma ve öksürmenin bebeğe bir zararı olmayıp düşüğe de neden olmazlar.

ANNE ADAYI BİTKİSEL BOĞAZ PASTİLİ KULLANABILİR
Hamilelikte nezlegripdurumunda hangiilaçlar kullanılabilir?
İlaç tedavisi mutlakakonunun uzmanı tarafındanverilen reçete ileolmalıdır. Hamileliğinözellikle ilk ayındabebeğe ait organların taslaklarıoluştuğundan, budönemde mümkünse ilaçkullanımı minimum düzeydeolmalı ve çok gerekmedikçekullanılmamalıdıseafoodplus.infoa birlikte bitkiselboğaz pastili, parasetomoliçeren ateş düşürücüilaçları hamileliğin ilk üçayında dahi güvenle seafoodplus.info olarak, hamileliğinilk üç ayından sonra burunödemi için dekonjestan,uygun öksürük şurubu gibiilaçların gün kullanılmasındasakınca yoktur.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir