alkol adet söktürürmü / regl alkol ilişkisi - ekşi sözlük

Alkol Adet Söktürürmü

alkol adet söktürürmü

Geciken Regl D&#;neminin Sebepleri

Tam olarak öyle değil. Yapılan yeni bir araştırma geciken regl dönemlerinin bazı sebeplerinin olduğunu ortaya koydu.

1. Gün hesabına dikkat

Genç yaşlardayken regl olunca günlüğümüze uğursuz kırmızı daireler yaparak adet dönemlerimizin takvimini tutarız. Fakat, yaşımız ilerledikçe bu günleri bir kenara yazmak zor gelir. O yüzden tahmin ederek hatırlamaya çalışırız. Geçen adet döneminizin tam olarak ne zaman olduğunu bilmemek yenisini tahmin ederken sizi yanıltabilir. Adet günlerinizin bir takvime veya deftere kaydedilmesinin doktorlara herhangi bir rahatsızlığınızı daha kolay inceleyebilmeleri açısından inanılmaz yardımı olur.

2. Çok streslisiniz.

Her türlü stres adet döneminizi etkiler. Bunun sebebi, beynin alt kısmında bulunan bezlere salgı göndermesi ve bu uyarının da hormonların periyodunuzu geciktirmesine sebep olmasıdır. Eğer, stres olursanız, bu sinyallerin düzeni bozulur. Dolayısıyla da sizin adet dönemlerinizin düzeni bozulur. Sigara, alkol, uyku hapları ve kafein stresli olduğunuz zamanlarda kullanıldığında adet dönemlerinizin çok daha olumsuz etkilenmesine sebep olur.

3. Büyük bir şok yaşadınız.

Stresin yanında, bir şok veya ani bir değişiklik de adetinizin gecikmesini sağlayabilir. Hamilelikten sonra bir şok yaşamak, adet dönemini durduran en önemli ikinci sebeptir. Bu tür değişiklikler; ilişki problemlerinden, iş değişikliklerinden veya çok fazla uzun süreli uçak yolculuklarından kaynaklanabilir.

4. Bir lolipop haline geldiniz.

Dizanteri gibi rahatsızlıkların çıkmasıyla baş gösteren kısa sürede gerçekleşen fazla kilo kaybı, stres veya diet regl dönemlerinizi etkileyebilir. Eğer, vücut kilonuzun %15'ini kaybederseniz, vücudunuz estrojen hormonu üretmeyi bırakır. Bu da adet görmemenizi sağlar.

5. Düzenli beslenmiyorsunuz.

Eğer kati şekilde zayıfsanız, adet görmeniz tamamıyla durabilir. Çünkü vücudunuz normal fonsiyonlarını gerçekleştirebilmek için yeterince besin almadığından estrojen üretmeyi durduracaktır.

6. Fazla kilolar da sorun.

Fazla kilolu olmak da adet dönemlerinizin tamamiyle durmasına sebep olabiliyor. Eğer, obez denebilecek kadar şişmansanız, vücudunuz yağ katmanı altında çok fazla estrojen depolamaya başlar ve vücudunuzun geri kalan kısmına regl olmanızı sağlayacak estrojen kalmaz.

7. Spor delisisiniz.

Eğer bütün hafta boyunca hergün spor salonunda kilo kaybettiyseniz sadece arkadaşlarınızı değil adet dönemlerinizi de kaybedersiniz. Araştırmalar, düzensiz adet dönemlerinin düşük kilolu atletlerde çok yaygın olduğunu gösteriyor. Ayrıca, şiddetli fiziksel stresle (ağırlık çalışmak gibi) başa çıkabilmek için vücut tarafından salgılanan endorfinin vakti geçen adet dönemleriyle bağlantılı olduğu tahmin ediliyor.

8. Hormon rahatsızlığınız var.

Vücudumuzun normal dengesini koruyabilmek için düzenli hormon seviyesini koruyabilmesi gerekir. Vücudunuzun hormon seviyesi bozulması adet dönemlerinizin etkilenmesine sebep olur. Kadınlardaki hormon dengesizliğinin en bilinen şekli polikistik over hastalığıdır. Bu hastalık, kadınlarda estrojen ve androjen isimli erkek hormonlarının çok yüksek ve güçlü seviyelerde bulunmasıyla meydana gelir. Vücut, adet görememeye ve yumurtalık oluşturmamaya başlar. Hastalığın diğer belirtileri, vücudun fazla tüylenmesi ve obezitedir.

9. İlaç kullanıyorsunuz.

Çok fazla ilaç kullanmak adet görmenizi bir anda kesebilir ve eski düzeninize dönmeniz aylar sürebilir. Yüksek tansiyon, anti-anemi hastalığı ilaçları ve antidepresanlar adet düzenini bozan ilaçların başında geliyor.

Sağlık kontrolüne ihtiyacınız var.

Düzensiz adet görmek başka bir rahatsızlığın sinyali olabilir. Örneğin, düşük veya yüksek aktif tiroid regl dönemlerinizi etlikeyebilir.

False

Regl d&#;nemini sakin ge&#;irmek 6 &#;neri

Hemen hemen her kadın regl öncesi ve regl sürecinde ruhsal ya da fiziksel birtakım sıkıntılar, gerginlikler yaşar. Bu belirtiler genellikle reglin başlamasına 1 hafta kala ortaya çıkar ve regl dönemiyle birlikte sıkıntılar azalır. 

İşte, sinirinizi yatıştırmak için ilaç kullanmak yerine daha etkili olabilecek 6 öneri

1- KENDİNİZİ ŞIMARTIN

"Kilo alacağım!" korkusunu birkaç gün kenara bırakıp midenizi şımartın. Bu konuda çikolata ve tatlıdan yardım almaya ne dersiniz?

2- SARILIN

Dünyanın en güzel duygusu sevgi ve şefkattir, sarılmak bu duyguları en iyi şekilde ortaya çıkarır. Eşinize, annenize veya bir yakınınıza sarılın. Sarılmak size huzur verecektir. 

3- FİLM KEYFİNE NE DERSİNİZ?

İşten eve gelip sıcak bir duş aldıktan sonra en yumuşak pijama takımlarınızı giyin. Sıcak su torbanızı karnınıza koyun ve de en sevdiğiniz filmi açıp keyif yapın. Ne ağrı kalır ne sızı!

4- RAHAT OLUN

Dışarı çıkarken veya işe giderken güzel giyinmeye dikkat ederiz. Eğer işinizde belirli giyinme kuralları yoksa kotunuzu ve polarınızı hatta eşofmanınızı giyin, bu dönemde önemli olan sizin rahatınız.

5- ZARARLI ALIŞKANLIKLARI BIRAKIN

Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklar ruh halinizi daha çok bozar. Özellikle alkol kan dolaşımını hızlandırıp kanı sulandırdığı için kanamayı daha da artırır. Böyle durumlar daha ağrılı ve stresli geçer.

6- BİTKİ ÇAYLARI İÇİN

Dediğimiz gibi ilaç almak yerine doğal şeylere, bitki çaylarına başvurun. Rezene çayı sinirinizi yatıştırır, melisa çayı güzel bir uyku çekmenize yardımcı olur, yeşil çay ise bu dönemde oluşan mide ağrılarınızı giderir. Haydi, seçin birini!

False

Sporcularda Adet Düzensizliği

****her gün spor çalışmaları ve egzersiz yapan bayanların önemli bir kısmı adet günlerinin ve kanama miktarlarının azaldığını ve eskisinden daha az ağrı çektiklerini belirtiyorlar,hatta bazıları adetlerinin kesildiğinden bahsediyorlar,bu durumun sporla alakası nedir?

      

      erkek veya kadın olsun,muntazam bir sportif aktivite varsa bu her iki cinsi de etkiler ve vücutlarında bir takım değişiklikler meydana getirir ama kadınlarda ayriyeten kadın üreme organlarında bir takım değişiklikler meydana seafoodplus.infoınlarda adet döngüsü çok hassas ve ince ayarlar üzerine kurulu, beyin ve yumurtalıklardan salgılanan bir takım hormonlar ve vücuttaki yağ kitlesi tarafından düzenlenir. bunların herhangi birisinde aksama olduğu zaman bu döngü bozulur ve dolayısıyla yumurtlama seafoodplus.infoında normal sportif aktiviteler adet düzensizliği yapmaz ama bazı spor dalları bu düzeni bozabilir mesela uzun mesafe koşusu yapan atletlerin %20'sine yakını adetlerinin azaldığından, seyrekleştiğinden ve düzensiz oluşundan şikayet ederler.özellikle orta ve uzun mesafe koşucuları ve jimnastikçilerin diğer bireylere göre vücutlarında yağ kitlesinin daha az olması,kronik egzersizler ,stres ve büyük kilo kayıpları  adet görmemeye sebep olabilir.

 

****atlet genç bayanlarda adetin başlama yaşı diğer bireylere göre farklılık gösterir mi?ve adetin başlama yaşı performansları üzerinde etkisi var mı?

      

     amerika da yapılan bir takım çalışmalar var, bu çalışmalar kolejler de atlet olan bayanların adet başlama yaşlarının diğer öğrencilere göre daha geç olduğunu ve daha profesiyonel atletlerin olimpikler mesela kolejteki atlet bayanlardan daha geç yaşta adet görmeye başladıklarını gösterdi. bu da adet yaşının geç başlaması sporcu performansının daha yüksek olmasına neden olabilir diye düşündürüyor.

 

****daha ileride ağır sportif çalışmalar bırakıldığında bu sporcularda adet kanaması ve yumurtlama normal düzenine geri döner mi?

    

     bu konu da kesin bir şey söylemek mümkün olmamakla birlikte yüzücülerde antrenman ve yarışmalar bittikten sonra adet düzeninin normale döndüğü atletlerin ise bir çoğunun doğum yaptığı gözlenmiştir.

 

****adet kanamasının sporcu performansı üzerinde etkisi var mı?

 

    genç bayanların önemli bir kısmında dismenore dedğimiz sancılı adet sendromu olabileceği gibi,adet döneminin çoğu zaman getirdiği stres,sinirlilik ve moral bozuklugu gibi psikolojik etkilerin yanında adet kanaması fazla olanların yaşayabilecekleri halsizlik ve yorgunluk hissi bütün bunlar göz önünde bulundurulursa adet döneminin performans düşürücü etkisi olduğunu gösterir.

 

****özellikle vücut geliştirme sporu yapan bayanların hormon kullanmaları adet düzenine ve kadın sağlığına nasıl etki eder?

    

     vücut geliştirme sporcusu bayanların bazıları kas kitlesini kısa sürede büyük ölçülerde büyütebilmek için östrojen ve anabolik steroidler kullanıp adeta yapay bir menapoz durumu yaratırlar bu da uzun vade de doğurganlığı  etkileyebileceği gibi bir çok jinekolojik,kalp ve karaciğer rahatsızlığına yol açabilir.


Etiketler :Sporcularda Adet Düzensizliği

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir