tapu trampa nedir / tapuda trampa nasıl yapılır - 24/06/ - funduszeue.info

Tapu Trampa Nedir

tapu trampa nedir

Gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren terimlerden biri de kelime olarak değişim anlamına gelen trampa. Siz de trampa nedir ve trampa işlemi nasıl gerçekleştirilir merak ediyorsanız sizin için sürece dair detayları bu yazımızda masaya yatırdık. İşte trapma sürecine dair aklınıza takılabilecek tüm sorular ve cevapları!

Trampa Nedir?

Gayrimenkulün el değiştirmesinin tek yöntemi, taşınmazın değeri karşılığında para ile satın alınması değil. Gayrimenkul sahiplerinin taşınmazlarını birbiriyle takas etmesi de seçenekler arasında. İşte bu yönteme sektörde trampa adı veriliyor. Ev takası olarak da tanımlayabileceğimiz bu işlem tamamen yasal ve sıkça karşımıza çıkabiliyor. 

Trampa İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?

Tapu takas süreci aslında oldukça kolay bir şekilde gerçekleşebiliyor. Takası gerçekleştirilecek gayrimenkullerin bulunduğu ilin tapu müdürlüklerine başvuru yapılarak trampa süreci başlatılabilir. 

Tapuda Trampa için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Trampa için gerekli evraklar listesi şu şekilde:

  • Takası gerçekleştirilecek gayrimenkullerin tapusu (Tapu olmaması durumunda ada parsel numarasını belirten belge de geçerli olacaktır.)
  • Taşınmaz sahiplerinin ya da vekillerinin nüfus cüzdanları
  • Takas işleminin vekiller aracılığıyla gerçekleştirilmesi durumunda vekalet belgesi
  • Zorunlu Deprem Sigortası (DASK)
  • Taraflar için birer adet 4&#;6 boyutlarında vesikalık fotoğraf
  • Taşınmazların bağlı olduğu belediyelerden alınan rayiç bedeli belgesi 

Bu belgeleri önceden tamamlamanız sorunsuz bir trampa işlemi gerçekleştirmenizi sağlar. Fakat süreç sırasında taraflardan beklenenler bunlarla sınırlı değil.

Trampa İşlemi Ödemeleri Nelerdir?

Gayrimenkul takas işlemini tamamlamak için başvuru sırasında tapu harcı ve döner sermaye ücretlerinin de ödenmesi gerekiyor. Döner sermaye ücreti, döner sermaye işletmesinin belirlediği yıllık tarife baz alınarak ödeniyor.  

Tapu Trampa Harcı Ne Kadar?

Tapu harcı ödemesi, rayiç bedeli daha yüksek olan gayrimenkul esas alınarak gerçekleştiriliyor. Tarafların belirttiği gayrimenkul değerinin rayiç bedelden fazla olması durumunda da beyan edilen bu değer esas alınıyor. Trampa işlemi sırasında her iki taraftan da belirtilen değerin binde 20 oranında tapu harcı tahsil ediliyor.

Tapuda Trampa Şartları Nedir?

Takas konut işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve sözleşmenin sağlanması için çok fazla şart bulunmuyor. Süreç için tarafların karşılıklı rıza ve iradelerinin beyanıyla tapuda tescil işleminin yapılması yeterli oluyor. 

Tapuda Takas için Gayrimenkullerinin Değerinin Aynı Olması Gerekir mi?

Karşılıklı olarak tapu takasının gerçekleştirilmesi için taşınmazlarının eşdeğer olması şartı aranmıyor. Gayrimenkullerin değerlerinin arasında fark bulunması durumunda takas işlemi sırasında tapu müdürlüğünde düzenlenen resmi senete bu bilgi geçilebiliyor. Böylece aradaki farkın tahsili hakkında taraflara yol haritası çizilebiliyor. Taşınmazı daha yüksek değere sahip olan taraf dilerse aradaki farkı nakit olarak da alabiliyor. Trampa işlemi öncesi konuyla ilgili daha detaylı ön bilgi edinmek için “Evim Ne Kadar Eder?” isimli blog yazımızı da inceleyebilirsiniz.

Takası Gerçekleştirilecek Gayrimenkullerin Aynı İlde Olması Gerekir mi?

Trampa işlemi için taşınmazların aynı il sınırları içinde bulunması şart değil. Farklı illerdeki gayrimenkullerin trampa işleminin başlatılması için taraflardan biri, ilgili tapu müdürlüğüne başvuru yaparak süreci başlatabiliyor. Bu durumda başvuru yapılan tapu müdürlüğünün diğer taşınmazın bağlı bulunduğu ilin tapu müdürlüğünden yetki alması gerekiyor. Bu süreçte gayrimenkul sahiplerinin üzerine düşen herhangi bir sorumluluk bulunmuyor. 

Trampa işleminin tamamlanmasının ardından süreci yürüten tapu müdürlüğü diğer ildeki tapu müdürlüğüne resmi trampa belgesinin onaylı örneğini iletiyor. Bunun üzerine diğer ilin tapu müdürlüğü bu belgeyle tescil işlemini gerçekleştiriyor ve süreç tamamlanmış sayılıyor. 

Trampa Sözleşmesi Nedir? Trampa Sözleşmesi Örneği

Mal değişim sözleşmesi olarak da bilinen trampa sözleşmesi, takas işlemi sırasında tarafları birbirine bağlayan resmi belge. İki tarafa da borç yükleyen bir senet olarak trampa sözleşmesi sayılı Türk Borçlar Kanunu çerçevesince düzenlenir. Trampa işlemi öncesi incelemek isterseniz mal değişim sözleşmesi örneğini aşağıda bulabilirsiniz.

Trampa Sözleşmesi Örneği

Trampa-Sozlesmesi-Ornegiİndir

Trampa Nedir?

Ticari değere sahip olan bir malın, nakdi bir karşılık olmaksızın, direkt olarak başka bir mal ile değiştirilmesine trampa ya da takas denir. Trampaya konu olan mal menkul ya da gayrimenkul funduszeue.infoenkuller arasında yapılan takas işlemi ise tapuda trampa ya da tapu takası olarak bilinir.

Trampa Sözleşmesi

Haberin Devamı

Tapuda trampa için tapu müdürlüğünde tescil işlemi yapılması gerekir. Tescil işlemi yapılırken taraflar arasında yazılı olarak yapılan trampa sözleşmesi tapuya ibraz edilir. Trampaya konu olan gayrimenkullerin tescilinde değer eşitliği şartı aranmaz. Ancak kişiler dilerse değer farkını nakdi olarak kararlaştırabilir ve değer eşitlemesi yapabilir. Trampa yapılacak mallar gayrimenkul karşılığı gayrimenkul ya da gayrimenkul karşılığı menkul olarak yapılabilir. Malların aynı tapu müdürlüğü sınırları dahilinde olması gerekmez. Farklı bölge müdürlüklerinde yer alan mallar trampaya konu olabilir.

Konutlarda Trampa Sorunu Nasıl Tespit Edilir?

Ekspertiz sürecinde yapılan incelemeler sonucunda mevcut daire numarası ile projedeki daire numarası arasında uyumsuzluk olduğu tespit edilir. Örneğin binada daire 5 olarak görünen konut, projede daire 6 olarak yer alıyorsa banka ipotek koyamayacağı için eksper raporunu olumsuz olarak sunar ve ilgili problem düzeltilmeden tüketici konut kredisi kullanamaz.

Satın Almak İstenen Konutta Trampa Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Konutu satın almadan önce ilgili tapu sicil müdürlüğünden ve ilgili belediyeden kapsamlı araştırma yapmak fayda sağlayabilir. Proje onayı ve ruhsat verilme işlemi ilgili belediye tarafından yapılır. Bu nedenle hatalı blok ya da daire numarası olup olmadığı kolaylıkla tespit edilir.

Konutlarda Trampa Probleminin Çözümü

Tapu kadastro numaralandırma yaparken projeyi esas alır. Daha önceden numara uyumsuzluğu olan tüm kat ve blok maliklerinin bir araya gelerek, tapu müdürlüklerine başvurmaları ve kat mülkiyetine şerh koyarak yeniden kat mülkiyeti tesis edilmesini istemeleri gerekirdi.

Günümüzde düzeltme işlemi artık lisanslı harita kadastro bürolarının hazırlayacağı teknik raporla yapılabilmektedir. Hazırlanan raporları belediyelere, belediye mücavir alanı dışında olan yerler ise ile özel idarelere onaylatarak tapu müdürlüklerine bildirimde bulunabilirler.


En Uygun Konut Kredisi Faiz Oranları:

Trampa Nedir, Tapuda Trampa İşlemi Nasıl Yapılır?

Emlak terimleri arasında yer alan trampa ile zaman zaman karşılaşanlar bu terimin ne anlama geldiğini merak ediyorlar. Trampa nedir? Trampa işlemi tapuda nasıl yapılır? Trampa yaparak ne elde edilir? Trampa işlemi nerede yapılır? Trampa işlemi için hangi belgeler gerekir?

TRAMPA NEDİR?

Ticari bir değere sahip olan bir malın arada herhangi bir para işlemi olmadan direkt olarak bir başka mal ile değiştirilmesine trampa adı verilmektedir. Değiş tokuş veya takas da denilebilir. Trampa yapılan gayrimenkuller bu şekilde el değiştirebilirler. Trampa işlemi tarafların mutabakat sağlamaları durumunda konut, arsa veya bir başka nitelikteki gayrimenkul için yapılabiliyor.

Trampa işlemi yapılırken bazı detayları bilmek oldukça avantaj sağlayabiliyor. Öncelikle iki gayrimenkul arasında trampa yapılacaksa bu iki gayrimenkulün eşit değer olması gerekmiyor. Bu konuda taraflara herhangi bir yükümlülük verilmiyor. Trampa işleminde eşit değer şartı aranmıyor.

TRAMPA İŞLEMİ NEREDE VE NASIL YAPILIR?

Trampa işleminin yapıldığı yer tapu müdürlükleridir. Tapu müdürlüklerine başvuran taraflar trampa yapacaklarını bildirerek bu işlemi gerçekleştirebilirler. Eşit değerde gayrimenkullerin olması şart olmadığı için tapu müdürlükleri gayrimenkuller arasında değer farkı olsa dahi karışmıyorlar. Taraflar kendi aralarında anlaşma sağladıktan sonra trampa işlemi yapılabiliyor. Bu şekilde farklı şehirlerdeki gayrimenkuller için de trampa yapılabiliyor. Bu kapsamda İstanbul’daki bri ev trampa işlemi ile İzmir’deki bir ev ile takas edilebiliyor.

TRAMPA İŞLEMİ İÇİN HANGİ BELGELER GEREKİR?

Tapu müdürlüklerine trampa işlemi için gidenlerden bazı belgeler istenmektedir. Buna göre trampası yapılacak gayrimenkullerin tapu senetleri, yoksa gayrimenkullerin ada ve parsel numaralarını belirten belge veya gayrimenkul sahiplerinin sözlü beyanı gerekmektedir. Gayrimenkul sahiplerinden fotoğraflı nüfus cüzdanları da istenmektedir. Ayrıca son 6 ay içerisinde çekilmiş fotoğraflar, vergi kimlik bumaralarını gösteren belgeler talep edilmektedir.

Emlakcom

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası