ellerde küçük kırmızı noktalar / Kırmızı alarm: El-ayak-ağız hastalığı

Ellerde Küçük Kırmızı Noktalar

ellerde küçük kırmızı noktalar

 cnnturk.com 

Kırmızı alarm: El-ayak-ağız hastalığı

DUVAR - Çocuğunuzun ateşi nedeniyle bir gece kendinizi acilde bulmuş olabilirsiniz. Bu pek çok ebeveynin başına gelir. Ama sorun sadece ateşten ibaret olmayabilir. Doktorla görüşen ebeveynler belki de o güne kadar hiç adını duymadıkları bir hastalıkla karşılaşılırlar.

Özellikle 10 yaş altı çocuklarda görülen bu hastalık; el-ayak-ağız hastalığıdır. Yüksek ateş, bademcikte kızarıklık, ağız içinde aft ve ciltte döküntü halinde kendini gösteren el-ayak-ağız hastalığı, çocukların el, ayak ve bileklerinin neredeyse tamamını kırmızıya boyar. İleri günlerde cilte görülen döküntüler minik içi sıvı dolu kabarcıklara dönüşür. Pütür pütür olan bu kırmızı döküntüler, kasıklarda, kalçada, dizlerin arkasında ve genital bölgede de görülebilir. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı ve Acıbadem Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Sibel Aka, az bilinen el-ayak-ağız hastalığıyla ilgili merak edilenleri anlattı.

HASLIK BULAŞICI MI?

Enterovirüs ailesinden coxsacki virüsünün yol açtığı el-ayak-ağız hastalığı, özellikle yaz aylarında ve sonbabarda salgına dönüşebilir. Ancak rahatsızlık, gribal enfeksiyonlarla karıştırılabilir ve yanlış teşhis koyulabilir. Çocukların yanı sıra yetişkinlerde de görülen el-ayak-ağız hastalığı bulaşıcıdır. Solunum yoluyla, tükürükle, yakın temasla ve dışkı yoluyla bulaşabilir. Yazın havuz sezonunun açılması ve enfekte havuz sularının yutulması ise ayrı bir risk oluşturuyor. Yoğunlaşan virüslerle hastalık salgına da dönüşebilir. Bu nedenle anne ve babalara büyük görev düşer. Çocuklarına ellerini sık sık yıkama alışkanlığı kazandırmaları gerekir.

TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?

Su çiçeğini andıran ama su çiçeğinden daha küçük boyutta olan döküntülerle hastalığın ortaya çıkardığı tablo, anne ve babaları endişeye sevkeder. El ve ayak içleri, parmak aralarının yanı sıra ayak tabanlarını da donatan içi sıvı dolu kırmızı kabarcıklar hem ağrı, sızı hem kaşıntıya neden olur. Halsizlik ve kırıklığa kulak ve boğaz ağrısı da eşlik eder. Ağız içindeki aftlar ve bademcikte kızarıklık ise yemek yemeyi işkence haline getirir. Viral bir enfeksiyon olduğu için hastalığın tedavisinde antibiyotiğin yeri yoktur. Özel bir tedavisi olmadığı gibi ilacı ve aşısı da yok. Kaşıntıyı azaltması için spreyler ve çeşitli losyonlar verilebilir. Hastalık bir hafta 10 gün içinde kendiliğinden geçerken, el ve ayaklarda sıvı dolu kırmızı kabarcıklar kuruyarak yerini lekeye bırakabilir, o da zamanla kaybolur.

İHMAL ETMEYİN!

El-ayak-ağız hastalığına karşı en etkili yöntem; hijyendir. Ellerin sık sık yıkanması, kirli ellerin ağza ve yüze sürülmemesi çok büyük önem taşır. Bulaşıcı olduğundan el-ayak-ağız hastalığına yakalanan kişilerden uzak durulması gerekir. Ortamı sık sık havalandırarak içeri temiz hava girmesini sağlamak da şart. Okul ve kreşlerde ortam yüzeyleri dezenfekte edilmeli. Gerekli hijyen ve temizlik kurallarına uyulması durumunda el-ayak-ağız hastalığı riski azalır. İştahsızlık ve halsizliğe neden olan el-ayak-ağız hastalığı sırasında çocuklara çorba, yoğurt ve ağız içi yaraları azdırmayacak türden yiyecekler verilebilir. Su tüketiminin de ihmal edilmemesi gerekir.

Vücutta Aniden Çıkan Kırmızı Lekeler Hangi Hastalıkların Habercisi? Aniden Oluşan Cilt Lekelerinin Sebebi Nedir?

Vücutta aniden çıkan kırmızı lekeler bazı hastalıkların habercisi olabilir.

Vücutta Aniden Çıkan Kırmızı Lekeler Hangi Hastalıkların Habercisi?

Vücutta belli zamanlarda kırmızı lekeler ortaya çıkabilir. Bu lekeler vücudun herhangi bir bölgesinde görülebilir. İnsanların vücudunda çıkan lekelerin neden çıktığı insanların merak ettiği bir konu oluyor. Pek çok kişi kırmızı lekelerden endişe ederek, bu konu hakkında uzman doktorlara başvuruyor.

Kırmızı lekelerin renkleri bazı kişilerde açık bazı kişilerde koyu olabilir. Lekelerin neden oluştuğu sadece doktorların yapacağı muayene sonrası ortaya çıkabiliyor. Birçok kişi doktora gitmeden uyguladığı bazı tedavilerle daha büyük sorunların oluşmasına neden olabiliyor.

Vücutta oluşan kırmızı lekelerin bazı nedenleri olabilir. Bu nedenler arasında alerjiler ön plana çıkıyor. Alerjisi olan kişilerde kırmızı leke görülme olasılığı çok yüksektir. Fakat lekelerin nasıl bir görünüşe sahip olduğu da bu durumda önemli bir konu oluyor. Kabarcık ve döküntü görülmesi de bu lekelerin bazı belirtileri arasında olabilir. Vücutta oluşan kırmızı lekelerin bazı belirtileri;

● Böcek ısırmaları
● Enfeksiyon
● Melazma
● Egzama
● Şeker hastalığı


Bu hastalıklar genellikle kırmızı leke belirtisi gösterir. Cilt hastalıkları olduğundan dermatoloji uzmanlarının muayene etmesi çok önemlidir. Kişiler kulaktan dolma bilgilerle vücutlarına herhangi bir uygulama yapmamalıdır.

Aniden Oluşan Cilt Lekelerinin Sebebi Nedir?

Vücutta görülecek bu kırmızı lekelerin sebebi farklılık gösterebiliyor. Özellikle şeker hastalarında daha çok görülen kırmızı lekeler, tedavi edilmesi gerekir: Kırmızı lekeler kaşıntı veya döküntüye neden olabilir. Bu durumlar yakından takip edilerek, doktorlara doğru bilgiler verilmelidir. Doktorlar yaptığı inceleme sonrasında herhangi bir hastalık olup olmadığını tespit eder. Kırmızı lekelerin ortadan kalkması için genellikle krem ve ilaç tedavileri uygulanır. Kişiler herhangi bir hastalıktan dolayı bu durumları yaşamıyorsa, geçici bir durum olarak değerlendirilebilir. Özellikle kırmızı lekeler stresten dolayı da oluşabiliyor.

 
trtturk.com 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır