elazığ meşhur yerleri / Elazığ Gezilecek Yerler: Elazığ’da 8 Meşhur Gezi Noktası

Elazığ Meşhur Yerleri

elazığ meşhur yerleri

Anadolu’yu gezdikçe görüyorsunuz ki, tarihi, doğası ve kültürüyle öyle gizli kalmış yerler var ki. Kendine has mutfak kültürü, müziği, halk oyunları, giyim-kuşamı ve yıllık geçmişiyle Elâzığ, işte bu gizli cevherlerden biri&#; Medeniyetlerin merkezi olmuş Elazığ’ı sizlere anlatmak için güzel bir rehber hazırladım. Bu rehberde Elazığ’da gezilecek yerler başta olmak üzere gezerken işinize yarayacak birçok detaylı bilgiyi bulacaksınız.

’in mayıs ayında 15 günlük bir Doğu Anadolu gezisi gerçekleştirdim. Bu gezide amacım yıllardır hayallini kurduğum birkaç noktayı görmekti. Adıyaman’dan başlayan rotam, Malatya, Elâzığ, Bingöl, Muş, Tunceli, Bitlis’ten geçerek Van’da noktalandı. Nemrut Dağı bu hayallerimden biriydi ama en güzel sürprizi inanılmaz doğasıyla Tunceli yaptı. Van ve Adıyaman hariç diğer şehirleri ilk defa gördüm. Böylece Türkiye’de bulunduğum şehirlerin sayısını 67’ye çıkarma şansı bulabildiğim için de çok mutluyum. 

Elazığ gezilecek yerler

Binlerce yıllık tarihe sahip bu Doğu Anadolu şehirlerini beğeneceğimden hiç şüphem yoktu ama beni en çok şaşırtan şehirlerin doğası oldu. Gördüm ki, benim gibi doğa düşkünü biri için çok fazla şeyler kaçırmışım. Aklımın ve kalbimin bir köşesine yazdığım bu harika şehirler için gezi rehberleri de sırasıyla gelecek. Ancak şimdi 4 gün geçirdiğim Elazığ’ı anlatarak başlayacağım.

Bolluk bereket şehri El’azık

Binlerce yıl boyunca birçok ulus tarafından fethedilen Elazığ, Anadolu’ya bir geçiş noktası ve hudut kasabası oluşu sebebiyle tarih boyunca önemini korumuş. Urartular, Hititler, Romalılar, Bizans, Selçuklu, Osmanlı bu topraklarda yerleşen medeniyetlerden bazıları. Fırat’ın kolları Murat ve Karasu ile çevrili olunca şehir bugün su kaynakları ile bambaşka bir şekle bürünmüş. 

Tarihi Harput Kalesi’nin bulunduğu tepenin eteğinde kurulan Elazığ, yeni bir yerleşim yeri olmasına rağmen çok eski bir tarihe sahip. Harput’un mirasını devir alan şehri anlamak için biraz da Harput’u tanımak gerekiyor aslında. Yüzyıllar boyunca farklı kültürlerin egemenliğinde kalan Harput, o kültürlere yoğrulmuş.

Harput zamanla etkisini yitirmeye başlar, buna bir de kış aylarındaki ulaşım zorluğu eklenince kalenin eteklerinde yeni şehir tekrar kurulur. Atatürk’ün ’deki ziyaretinden sonra “tahıl ambarı, bolluk ve bereket” anlamına gelen El&#;azık adını almış ve zaman içerisinde bu isim Elazığ’a dönüşmüş. 

Keban’ın inşasıyla değişmiş

Keban Barajı’nın yapılmasıyla pek çok verimli alan toprak altında kalmış. Tarımın azalan etkisiyle Elazığ’da artık sanayi, ticaret ve hayvancılık daha ön planda. Türkiye’nin en büyük ikinci hidroelektrik santrali olan Keban adeta şehri bir yarımadaya çevirmiş. Zengin krom ve bakır yatakları sayesinde madencilik şehrin önemli geçim kaynaklarından biri. “Elazığ vişnesi” olarak anılan mermeri ise Kâbe ve Beyaz Saray’da kullanılmış.

Gakkoşlar şehri 

Peki, “gakkoş” nedir hiç duydunuz mu? Elazığ’a ait bu tabir burada en çok kullanılan kelimelerden biri. “Kardeş, ağabey” anlamına gelen kelime aslında “garındaş” kelimesinden geliyormuş. Zamanla kullanış şekli değişerek “gakkoş” ya da “gakko” halini almış. Hani Erzurumluların birbirine “dadaş” demesi gibi. 

Elazığ’da gakkoşların bir de ünlü şapkası var. Sekiz köşeli şapka yörenin el emeği ürünlerinden&#; Her köşesinin farklı değeri (Yiğitlik, Mertlik, Cömertlik, Misafirperverlik, Alçakgönüllülük, Çalışkanlık, Dürüstlük, Vatanperverlik) temsil ettiği şapka, bugün artık maalesef birkaç usta tarafından üretiliyormuş.

Kürsübaşı geleneğiyle UNESCO listesinde

Meşhur Çayda Çıra halk oyunu da bu yöreye ait. UNESCO Somut Olmayan Dünya Kültür Mirası Temsil Listesi’ne giren Kürsübaşı geleneği, eski Harput evlerinde kış mevsiminde kullanılan adeta soba görevi yapan özel olarak düzenlenmiş kürsü etrafında ısınmak, sohbet etmek, eğlenmek amacıyla bir araya gelinmesine deniyor. Hala yaşatılmaya çalışılan bu geleneği halen Harput ya da Elazığ’daki birkaç mekânda görme şansı bulabiliyorsunuz. 

Elazığ’dan bahsederken konuşmadan geçemeyeceğim bir konu da yemek kültürü. Onu aşağıdaki maddede daha detaylıca anlatacağım ama Elazığ’ın ünlü üzüm bağlarına burada değinmeden geçemeyeceğim. Elazığ’a has üzümler sofralık ve şaraplık olarak kullanılıyor. Onlardan elde edilen şaraplar sadece Türkiye’de değil dünyada ün yapmış durumda.  Öküzgözü ve Boğazkere bunlardan ikisi. Ayrıca, bu üzümler orcik yapımında da kullanılıyor.

ELAZIĞ’DA GEZİLECEK YERLER

HARPUT

Elazığ’ı gezecekseniz bence önce Harput’a gitmelisiniz. Buram buram tarih kokan sokaklar sanki bir açık hava müzesi. Camileri, kümbetleri ile o tarihi atmosferi sizleri çok şaşırtacak. Zaten bu özel dokusu yüzünden UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne de dahil edilmiş. 

Harput Kalesi

Tarihi MÖ ’lü yıllara dayanan Harput Kalesi’nin kökenleri Urartular’a kadar uzanıyor. Yüzyıllar boyunca Persler, Partlar, Romalılar, Bizanslılar, Abbasiler, Artukoğulları, Selçuklular, Akkoyunlular ve Osmanlılar arasında el değiştiren kalenin içerisinde tarihi katmanları ortaya çıkarmak için halen kazılar devam ediyor. 

Elazığ gezilecek yerler

Sarp bir kaya bloğunun üzerine oturtulmuş kale oldukça görkemli. Kuşatılması da oldukça zormuş o döseafoodplus.info o zamanlar içerisinde hastane, tahıl ambarı, darphane, su sarnıcı, cephanelik, cami ve çok sayıda sivil yapının bulunduğu büyük bir mahalleymiş. Kalenin diğer bir ismi de Süt Kalesi. Kaleye bu ismin verilmesi ile ilgili rivayetse şu: O dönemde yaşanan su kıtlığı yüzünden kalenin harcına süt kullanıldığından bir dönem adı ‘süt kalesi’ olarak kalmış.

Kaleyi hafif bir tırmanış ile gezebiliyorsunuz. Gezi patikalarını takip ederek 3 cepheye bakan seyir platformlarına ulaşılıyor. 

Kaleye giriş ücretsiz.

Harput Ulu Cami

Elazığ gezilecek yerler

Dönemin en önemli eserlerinden biri olan Ulu Cami’nin yapılış tarihi kesin olarak bilinmese de vergi kitabesinden – tarihlerinde Fahrettin Karaaslan tarafından yapıldığı biliniyor. Cami, Anadolu’daki ilk Türk camisi olarak kabul ediliyor. 

Şu an Kurşunlu Cami’nde bulunan minberi Türk ahşap sanatının şaheserlerinden biri. Dikdörtgen planlı caminin kısa minaresi de eğimi ile ünlü. Bazıları bilerek böyle yapıldığı bazıları da depremlerden bu hale geldiği söylüyor. 

Bahçesini gezerken caminin hemen önünde bir incir ağacı göreceksiniz. Şeklinde dolayı halk arasında “secde eden ağaç” olarak anılan ağacı görmeden geçmeyin.

Meryem Ana Kilisesi

Elazığ gezilecek yerler

Kalenin batı duvarına bitişik olan kilise kayalıkların içine inşa edilmiş. Bu bina da Anadolu’nun en eski ibadet yerlerinden biri sayılıyor. MS yılında kaledeki putların yakılması için yapılan binanın sonradan kiliseye çevrildiği düşünülüyor. 

Kilise aynı zamanda Kızıl Kilise, Süryani Kilisesi ve Yakubi Kilisesi adlarıyla da anılıyor. 

Sarahatun Cami

Akkoyunlu hükümdarı Hasan Bahadır Han’ın annesi Sarahatun tarafından yaptırılmış. yılında inşa edilen cami, daha sonra birkaç kez onarım geçirerek bugünkü halini almış. Kare planlı caminin taş işçiliği de oldukça etkileyici. Halen kullanılan bir cami. 

Üç Lüleli Çeşme

Harput’un hemen girişinde göreceğiniz çeşme kesme taştan yapılmış. Ağa Cami’nin de hemen yakınında. Kitabesine göre yılında yapıldığı biliniyor. 

Arap Baba Mescidi ve Türbesi

Elâzığ gördüğüm kadarıyla bol türbesi olan yerlerden biri. Yaşadığı dönemde ve sonrasında büyük önem atfedilen bu isimlere ait türbelere/kümbetlere Harput’u gezerken birkaç yerde rastlayabiliyorsunuz. Bunlardan biri de Arap Baba Türbesi. Kayalıklar üzerine inşa edilen türbenin yanında küçük bir mescidi bulunuyor. Kitabesinde türbenin yılında yaptırıldığı yazıyor ancak Arap Baba hakkında çok fazla şey bilinmiyor.

Selçuklu devrinde yapılan türbede naaş kısmı alt katta. Küçük bir kapı ile içeri girilebiliyor. Mumyalanmadığı halde bozulmadan günümüze kalan naaş, eskiden cam bölmede görülebilirken artık örtü ile kapatılmış. Bazı hastalıkların burada şifa bulunduğuna inanılıyor. 

Şefik Gül Kültür Evi

Harput’ta en sevdiğim yerlerden biri oldu bu örnek ev. Harput’un geleneksel ev mimarisini en iyi anlatan yerlerden biri olmuş. yıllık konakta odaların her biri özenle döşenmiş. Eski günlerde yaşamın nasıl olduğunu size çok güzel aktarmayı başarıyor. 

Avlusu ve bahçesi de çok güzel. Harput’a gelirseniz mutlaka uğrayın diyeceğim bir yer. 

Elazığ gezilecek yerler

Kurşunlu Cami

Osmanlı dönemine ait camilerinden olan yapı – yıllarında Çarsancak Beyi Osman Ağa tarafından inşa edilmiş. Kubbelerin kurşunla kaplı olması nedeniyle kurşunlu ismini almış. Ulu Cami’den getirilen ahşap minber ise dönemin ustalarının elinden çıkmış en güzel örneklerinden biri olarak gösteriliyor. 

Bahçesindeki – yaşında olduğu tahmin edilen çınarı da mutlaka görün. Bir zamanlar Evliya Çelebi Harput’a geldiğinde ağacın gölgesinde oturup notlarını burada aldığı söyleniyor. 

El Emeği Göz Nuru Çarşısı 

Meydanda binasıyla dikkat çeken çarşı, bölgede yaşayan kadınların el emekleri ürünlerini satmak için bir araya geldikleri kapalı bir mekân. Takıdan dantele birçok şey bulabiliyorsunuz. Ben gittiğimde maalesef pandemi yüzünden çarşısı kapalı olduğundan detaylı gezemedim. 

Cimşit Bey Hamamı 

Osmanlı dönemi yapısı olan hamam, hemen Sarahatun Cami’nin yanında. Ancak geçirdiği restorasyondan sonra hamam olarak değil restoran olarak hizmet veriyor. Ensar Lokantası tarafından kullanılan mekânın et yemekleri oldukça meşhur. 

ELAZIĞ – MERKEZ

Elazığ gezilecek yerler

Kapalıçarşı

Özellikle yeme-içme alışverişini sevenlerdenseniz Kapalıçarşı tam size göre. Peynirden, ekmeğe, sebzeden tel kadayıfa kadar yöresel lezzetleri bulabileceğiniz birçok dükkân var. Bir yerin yemek kültürünü öğrenmek istiyorsanız bu tür çarşılar en iyi başlangıç noktası. Ayrıca balıkçılar ve kasaplar olmak üzere iki ayrı bölümü daha bulunuyor. ’den beri açık olan çarşının konumu oldukça merkezi, Hükümet Konağı’nın hemen arkasında. 

Elazığ gezilecek yerler

Güney girişinin etrafına sıralanan Bakırcılar Çarşısı da buradayken görülmesi gereken yerlerden. 

Eski Hükümet Konağı

Osmanlı’nın son dönemlerinde inşa edilen hükümet konağı Enis Paşa tarafından yılında yaptırılmış. Bodrum katıyla beraber üç katlı olan bina yılına kadar hükümet konağı görevini üstlenmiş. Daha sonra karakol, polis noktası, sergi salonu olarak kullanıldıktan sonra artık valilik binası olarak hizmet veriyor.

Elâzığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi 

Keban ve Karakaya barajlarının yapımı sırasında bulunan birçok eserin sergilendiği müzenin yeni binası yılında hizmete açılmış. Müze, arkeolojik eserler ve sikkeler, kilim – halı ve etnografya bölümleri olmak üzere üç bölümde gezilebiliyor.   

Elâzığ Öğretmen Evi

Atatürk’ün yılında ziyareti sırasında konakladığı bina, yıllar sonra bir kent müzesine dönüştürülmüş. İçeride bu ziyaret sırasında kullandığı eşyaları görebiliyorsunuz. Halka açık binaya giriş ücretsiz. 

Elazığ gezilecek yerler

İzzetpaşa Cami

Şehrin en işlek caddesinde yer alan İzzet Paşa Cami benim de her sabah kahvaltı manzaramı oluşturuyordu. yılında o zamanın valisi Hacı Ahmet İzzet Paşa tarafından yaptırılan cami daha sonra çökmek üzereyken yılında yıktırılarak yerine yenisi yaptırılmış. yılında ibadete açılan caminin iç bezemeleri bir harika. Osmanlı tarzında 2 minareli olarak yaptırılan caminin kubbe genişliği 20 metre. Türkiye’nin ilk asansörlü minaresine sahipmiş. 

Giriş katında dükkanlar, üst katında ise şadırvanı ve giriş kapıları yer alıyor. 

Kültür Park

Elâzığ merkezin en göz alıcı yeri bence burası. yılında tamamlanan park Doğu Anadolu’nun en güzel parklarından biri olmuş. Göletleri, eğlence alanları, kafe ve restoranlarıyla ve dikkat çeken çevre düzenlemesiyle gerçekten vakit geçirmek için çok hoş bir yer olmuş. Yürüyüş ve koşu yolları, sosyal tesisleri ile hem büyükler hem de çocuklar için yemyeşil koca bir park. 

Elazığ gezilecek yerler

ELAZIĞ ÇEVRESİ

Hazar Gölü (Gölcük)

Hazar Gölü sayesinde Elâzığ, “Doğunun Bodrumu” ismini almış. Merkezden 26 km uzaklıkta olan gölün uzunluğu 22 kilometre. Bölgenin en önemli tatil merkezi olan göl ve çevresi son dönemde yapılan yazlıklar sayesinde oldukça hareketli oluyormuş. Plajlarında hem su sporları hem de balıkçılık yapılıyor. Gölün çevresinde pek çok eğitim merkezi, otel, motel ve piknik alanları var. 

Sular biraz çekildiğinde ortaya çıkan batık şehir de Hazar Gölü’nde görülecek yerler arasında. 

Sivrice tarafı maalesef yılında geçirdiği depremde sonra fazlaca zarar görmüş o yüzden ben gittiğimde her tarafta inşaatlar devam ediyordu. Umarım kısa süre içerisinde eski güzel günlerine kavuşurlar. 

Hazarbaba Dağı

Yaz aylarının hareketliliği kış aylarında kayak merkezine taşınıyor. Sivrice ilçesinde bulunan Hazar Baba Kayak Merkezi’nde pist, telesiyej ve yeme içme alanları mevcut. Konaklama için maalesef uygun tesis bulunmayan merkez, şu an için sadece günübirlik ziyaretçilere hizmet verebiliyor. 

Buzluk Mağarası 

Fiziki yapısı dolayısıyla yazları dondurucu, kışları sıcacık olan Buzluk Mağarası Elazığ’da ziyaret edebileceğiniz doğa harikası yerlerden. Derinliğinin – metre olduğu tahmin ediliyor. 

Mağara civarından harika Keban manzaraları da görebiliyorsunuz. 

Çırçır Şelalesi

Dünyanın en genç şelalelerinden biri diyebilirim. Keban Barajı’nın inşaatından sona Fırat Nehri’nin sularının basınçla yön değiştirmesiyle oluşmuş. Oldukça etkileyici bir görünümü olan şelale, etrafına kurulan alabalık tesisleri nedeniyle daha da popüler olmuş. Bu serin manzara karşısında tesislerde alabalık yeme şansına bulabiliyorsunuz. Ayrıca mesire alanı da mevcut. 

Keban Baraj Gölü 

Türkiye’nin en büyük yapay gölü desem doğru olur sanırım. Keban Barajı’nın sularının doldurduğu alan bölge halkının da serinlik ihtiyacını karşılıyor. 64 bin hektarlık alanda halkın yararlanacağı eğlence ve mesire yerleri bulunuyor. Üç noktada feribotla karşıya geçiş imkânı var. Bazı noktalardaki faaliyet gösteren balık lokantaları halkın en çok ziyaret ettiği yerlerden. 

Elazığ gezilecek yerler

Kara Leylek Kanyonu

Teknelerle ulaşılan kanyon dünyada sayıları sadece 10 – 15 bin çift kalan kara leyleklerin yuva yaptığı bir bölge. İsmini de onlardan alıyor. Gitmek için Baskil ilçesi Kumlutarla Köyü’ne ulaşmanız lazım. Buradan da teknelerle kanyona gidiliyor. Bu kanyon Saklıkapı Kanyonu ile son dönemde keşfedilen yerlerden.

Saklıkapı Kanyonu

Bu doğa harikası kanyon Elazığ’ın Baskil ilçesi, Akuşağı Köyü’nde. 4 kilometre uzanan kanyon boyunca kaya oluşumları ve kendine has bitki örtüsü görenleri kendine hayran bıraktıran cinsten. Kanyonun bir ucu da Fırat Nehri’ne açılıyormuş. Kanyon, ismi gibi gizli kalmış olduğundan köylüler tarafından tesadüfen keşfedilmiş.

Golan Kaplıcaları

Peri Çayı’nın hemen yanında yer alan kaplıcaların romatizma, nevrit, kırık – çıkık, kadın hastalıkları ve cilt hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Kaplıcaya Karkoşan ilçesi Yoğunağaç Köyü’nden ulaşabilirsiniz.

PALU VE ÇEVRESİ 

Ben gezim sırasında gitme fırsatı bulamadım ama mutlaka görülmesi önerilen Palu ve çevresine de kısaca yer vermek istedim. Merkeze 75 kilometre uzaklıktaki Palu zengin tarihiyle dikkat çeken yerlerden biri. 

Palu Kalesi, Tarihi Köprü, Taş Kitabe (Urartu Kralı Menaus’a aitmiş), Eski Hamam, Alacalı Mescid, Bizans Kilisesi, Cemşit Bey Cami ve Palu Konağı buralara geldiğinizde görebileceğiniz özel yerlerden birkaçı.

Palu’ya gelmişseniz Palu kavurmasının da mutlaka tadına bakın. Kavurmanın özelliği oğlak etinde olması ve 5 saat kadar süren pişirme işlemi. 

Elazığ’da bunları yapmadan dönmeyin!

  • Kürsübaşı toplantılarına katılın. 
  • Çırçır Şelalesi’nde alabalık yiyip, Çedene kahvesinden için.
  • Keban Barajı kıyılarını ziyaret edin.
  • Harput Kalesi’ne çıkın.
  • Kayabaşı’ndan Elâzığ manzarasını izleyin. 
  • Peynirli ekmek yiyin.
  • Ağın leblebisinin tadına bakın.
  • 8 köşeli gakkoş şapkasından alın.

Bunları almadan dönmeyin!

Orcik, orcik şekeri, Dut unu, Çedene kahvesi, Ağın leblebisi, baharatlar, tulum peynirlerinin yanı sıra rengarenk iğne oyaları, bakır işlemeler, kilimler, yemeniler&#;

GEREKLİ BİLGİLER

Elazığ nerede?

Doğu Anadolu şehir olan Elazığ, Bingöl, Tunceli, Malatya ve Diyarbakır illerinin komşusu.

Elazığ’a ne zaman gidilir?

Doğu Anadolu’ya hakim karasal iklime sahip Elazığ, eskiden çok soğuk kışlar yaşarmış. Ancak barajların yapılmasından sonra iklim yumuşamış ve artık kışlar daha ılıman geçmekte. 

Eğer gezi amaçlı gidecekseniz en güzel zamanı bahar ayları. Mayıs sonunda bile ben, 30 derecenin üzerinde rakamları gördüm maalesef. O yüzden siz gezinizi nisan sonu – mayıs başı gibi planlayabilirseniz iyi olur. Doğanın canlandığı bu zaman genel olarak her yerde çok güzel geçiyor. Havalar eylül – ekim aylarında tekrar 20 – 23  derecelere düştüğünden bu zamanı da düşünebilirsiniz.

Bölgede kayak merkezi olduğundan kış sporları sevenler ocak – şubat aylarını tercih edebilir. 

Elazığ’da ne kadar kalınır?

Hızlı bir tur için iki tam gün yetebilir ama etrafı detaylıca gezecekseniz 3 – 4 gününüzü ayırmanızı tavsiye ederim. 

Elazığ’da nerede kalınır?

Şirin Otel Elazığ

Şehrin tam merkezindeki Şirin Otel’in konumu oldukça iyi. Benim de konakladığım otelin odaları hem geniş hem de konforluydu. Pandemi koşullarında kaldığım otel kurallara oldukça uyuyordu. 

Kahvaltı teras katta veriliyor ve güzel bir şehir manzarası var. Klasik kahvaltının yanı sıra yerel lezzetlere de yer veriyorlar. 

Elazığ Şirin Otel

Ramada By Wyndham Elazığ

Elazığ merkezde yer alan otel, merkezde gezilecek yerlere ve çarşıya oldukça yakın. 4 yıldızlı olan Ramada, odalarıyla ve genel kullanım alanlarıyla oldukça konforlu. Fitness merkezi, vale servisi ve havalimanı transfer servisi bulunuyor. 

Park Dedeman Elâzığ

Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan Dedeman, 72 odası, kapalı havuzu, toplantı odaları, spa merkezi, balo salonu ile çok yönlü hizmet alabileceğiniz otellerden biri. Odalar konforlu, temiz ve özenle döşenmiş. Zengin kahvaltı menüsünün yanı sıra ayrıca Amber Restaurant’ta farklı lezzetler bulabiliyorsunuz. 

Elazığ Park Dedeman

Elazığ’da ne yenir? Elazığ’da nerede yenir?

Elâzığ mutfağının Gaziantep’ten sonra Türkiye’nin ikinci en zengin mutfağı olduğunu biliyor muydunuz? ’ye yakın yemek çeşidi var mutfaklarında…  Tandır ekmeği, kurut, kelecoş, lobik çorbası, Harput köfte, pimpirim boranı, sırın, orcik bunların en bilinenleri. Ayrıca, orcik, pestil ve cevizin yendiği yatsılık sofraları da meşhurmuş buranın&#;

Kurut

Çökeleğin bol tuzla yoğrulup orta boy yassı topaklar halinde güneşte kurutulmasıyla elde ediliyor. Kurut, çorba, ayran gibi birçok yiyecek yapımında da kullanılıyor. 

Lobik çorbası

Lobikler (börülceler) bir tencerede haşlanır. Ayrıca bir tencerede soğan ile salça kavrulur, su ilave edilerek kaynatılır. Sonra döğmeler (buğdaylar) eklenir, iyice kaynatılır ve sonrasında lobikler eklenir. İsteğe göre pişmeye yakın nane kurusu eklenir. 

Kelecoş

Soğanlar yarım ay şeklinde doğranır ve tereyağında kavrulur, salça ilave edilir. Kavrulduktan sonra kavurma ve tuz eklenir. Kuşbaşı şeklinde doğranan tandır ekmekleri kurut ayranı ile ıslatılır, kavurmalı soğanlı harç tabağa dökülür ve sıcak servis edilir. 

Harput köfte

Rendelenen soğana kıyma, biber salçası, reyhan, pul biberi, tuz karıştırılır. İçine köftelik bulgur ve maydanoz eklenir. Biraz karıştırdıktan sonra içine yumurta eklenir ve harç iyice yoğrulur. Avuç içinde yuvarlanan köftelere tekerlek şekli verilir. Ayrıca bir tencerede domates salçası ve tereyağı kavrulur sonra su ilave edilir. Su kaynadıktan sonra köfteler eklenir ve 10 – 12 dakika birlikte pişirilir. 

Pirpirim yemeği

Nohut ve fasulyeler bir gün önce önceden suda ıslatılır ve biraz haşlanır. Pirpirimler (semizotu) ayıklanır ve küçük küçük doğranır. Doğranan soğanlar bir tencerede tereyağı, salça ve pirpirimle karıştırılarak kavurulur. Sonra tencereye fasulye ve nohutlar eklenir ve biraz pişirilir. Üzerine döğme, mercimek ve tuz eklendikten sonra bakliyatların üzerine çıkıncaya kadar su eklenir. Orta ateşte 30 – 40 dakika pişirilir. 

Işkın mıhlaması

Işkınlar soyulur ve küçük küçük doğranır. Ayrıca bir tavada tereyağı eritilir ve ışkınlar ilave edilir. Işkınlar yumuşayıncaya kadar karıştırılır. Tuz ilave edildikten sonra üzerine yumurta kırılır. Yumurtalar pişince servise hazır. 

Gömme

Doğranan soğanlar ve kıyma tereyağında kavrulur. Tepsiye dizilen yufkaların arasına bir kat bu kıymalı harçtan diğer kata ceviz konarak işlem tekrarlanır. 25 – 30 kez tekrarlandıktan sonra tepsi fırına verilerek pişirilir. 

Orcik

Bildiğimiz cevizli sucuk ama yöreye özel olarak farklı bir üretim şekli var. Tabii, asıl özelliği yöreye ait üzümlerden yapılması. 

Peynirli ekmek

Aslında peynirli pide gibi görünüyor ama özelliği şekerli olması. Her ne kadar fırınlarda satılsa da burada adet herkesin kendi harcını hazırlayıp mahaller fırınında pişirtilmesi&#;  Peynir olarak özel tuzsuz bir peynir kullanılıyor. Şeker tadıysa çok yoğun değil, hafifçe tat verecek kadar katılıyor. Bazıları üzerine Antep fıstığı serperek yiyor. Özellikle kahvaltı sofralarının vaz geçilmezi.

Çedene kahvesi

Menengiç olarak bilinen yabani Antep ağacı fıstığından elde edilen meyveler ile yapılıyor. Olgunlaşan menengiçler toplanıyor, yıkanarak iyice kurutuluyor ve yeşil olanlar ayrılarak kavruluyor ve bazı işlemlerden geçirilerek macun şeklini alıyor. Şişelenen bu macun daha sonra kahve yapımında kullanılıyor. 

Ancak Elâzığ sokaklarını gezerken bu kahve yerine dibek kahvesine daha çok rastlıyorsunuz.

Ağın leblebisi

Yöreye has tüylü nohuttan yapılan Ağın leblebisi gerçekten çok lezzetli. Evlerde yapılan bu leblebinin özelliği kum ve meşe külünde hazırlanması. Ben, çarşıda ara sokaktaki Tarihi Erzincan Leblebicisi’nden denedim ve çok beğendim. En kalitelisinden deneyin ki, gerçek lezzetini alabilesiniz. 

Elazığ’da nerede yenir?

Ensar Mangal Vadisi

Et seviyorsanız buraya mutlaka uğramalısınız. Harput’ta eski bir hamam içerisinde hizmet veren Ensar’ın etleri dillere destan. Soslu bonfile buraya özel ama patlıcan söğürtme ve Harput kebabını da deneyebilirsiniz. Yörenin tatlısı dolangeri deneyebileceğiniz en iyi yerlerden biri burası. Fiyatları biraz yüksek ama lezzetiyle karşılığını alıyorsunuz. 

Kavurmacı Bekir Usta

Ağır ateşte pişmiş kavurma ve ızgara çeşitleri için Bekir Usta’ya uğrayabilirsiniz. Günlük kuzu haşlama ve sulu et yemekleri de bulunuyor. Yeri merkezde Hürriyet Meydanı Kuyumcular Sokak üzerinde. 

Elazığ - Kavurmacı Bekir Usta

Koçoğlu Restaurant

İçli köfte, kara kavurma, mumbar ve çiğ köfte sevenler ya da denemek isteyenler için doğru adres burası. Lokantanın kahvaltısı da oldukça beğeniliyor. 

Zertaşlar Et Lokantası

Et lokantası ama buranın asıl kahvaltısı meşhur. Manzaraya karşı güzel bir kahvaltı yapmak isterseniz Harput Yolu üzerindeki Zertaşlar’a uğrayabilirsiniz.

Amcanın Yeri 

Köfteciler Çarısı’nda yer alan Amca’nın Yeri, Elâzığ usulü salçalı köfte yemek için en iyi adreslerden biri. Ekmek tost makinesinde kızartılıyor sonra içine salca sürülüyor, incecik köfteler ayrıca ızgarada kızartıldıktan sonra ekmek arasına konan köftelerle beraber tekrar tost makinesinde basılıyor. Sokak boyunca birçok yer var ama herkes buranın en iyisi olduğu konusunda hem fikir.

Elazığ gezilecek yerler

Tatlıcı ve Dondurmacı Selo Usta 

30 yıldır hizmet veren Selo Usta önce dondurmayla ün yapmış. Daha sonra halka, cevizli el, lokma, şekerpare, kuşgözü tatlılarını da menüsüne katarak herkesin sevdiği bir yer haline gelmiş. Hürriyet Caddesi ve Almira Otopark yanında 2 dükkânı bulunuyor. 

Elazığ’a nasıl gidilir?

Elâzığ, ulaşım olarak şanslı illerimizden biri. Kara, hava ve demiryolu ile ulaşım imkânı var. 

İstanbul’dan 1 saat 40 dakikalık bir yolculuk ile hava yolu ile ulaşabileceğiniz Elazığ’a THY, Anadolujet ve Pegasus’un düzenli seferleri bulunuyor. 

Demiryolu ile gitmek isterseniz Ankara’dan kalkan Van Ekspresi, Adana’dan kalkan Fırat Ekspresi ile Elazığ’a tren aktarması ile ulaşabilirsiniz.

Karayolu ile gitmek isterseniz İstanbul’dan kilometrelik yol araçla yaklaşık 13 – 14 saat sürüyor. Otobüs ile gidecek olursanız da duraklamalarla beraber 18 saat. 

Diğer birkaç şehirden uzaklıklar: 

İzmir – Elâzığ yaklaşık kilometre / 15 – 16 saat

Kayseri – Elâzığ yaklaşık kilometre / 6 saat – 7 saat

Ankara – Elâzığ yaklaşık kilometre / 9 – 10 saat

Malatya – Elâzığ yaklaşık kilometre /1 saat 20 dakika
Diyarbakır – Elâzığ yaklaşık kilometre / 2 saat
Tunceli – Elâzığ yaklaşık 76 kilometre / 1 saat 40 dakika 

Anadolu’daki gizli cevherlerden biri de Doğubeyazıt’taki Osmanlı’nın doğudaki son sarayı İSHAK PAŞA SARAYI… Bu etkileyici binayla ilgili bilgi almak için yazıyı tıklamanız yeterli. Bölgedeyseniz ilkbaharda açan badem ağaçlarıyla muhteşem bir hale bürünen AKDAMAR ADASI’nı da ziyaret listenize almanızı;  eğer UNESCO Dünya Mirası Listesi&#;nde yerler alan NEMRUT DAĞI&#;na bir gezi planlıyorsanız gitmeden önce bu yazıma da göz atmanızı kesinlikle öneririm.

Daha fazla fotoğraf ve güncel gezileri kaçırmamak için instagram sayfamı takip etmeyi unutmayın: Figen Kokol

İlgili Yazılar

Elazığ Gezilecek Yerler ve Turistlik Yerler:

Hazar Gölü: İl merkezine yaklaşık 26 kilometrelik bir uzaklıkta bulunan Hazar Gölü, Elazığ’da gezilecek doğal yerler listesi içerisinde yer alıyor. Denizden yüksekliği metreyi bulan bu göl hem turistik hem de ekonomik anlamda önemli bir değer olarak karşımıza çıkıyor. Bölgeyi ziyaret ettiğinizde karşınıza konaklamak için kamp alanları ve de tatil köyleri çıkıyor. Sahip olduğu berrak suyu ile de Hazar Gölü sizlere adeta bir tatil köyü deneyimi sunuyor. Hazar Gölü’nün ziyaretçilerine sunduğu bir diğer eşsiz lokasyon ise, günümüzde gölün suları altında kalmış ve birinci derecede koruma alanı olarak nitelenmiş Batık Şehir.

Hazar Gölü Plajı da bu bölgeyi ziyaret ettiğinizde uğramanızı tavsiye ettiğimiz alanlar arasında yer alıyor. 22 kilometrelik bir sahil şeridine sahip olan bu plaj, sodasız ve tuzsuz bir suya sahip. Yöre halkı ve de turistler tarafından Hazar Denizi olarak da tabir edilen bu plajda tekne gezileri yapabilir, çeşitli su sporları aktivitelerine de katılabilirsiniz. Tüm bu yönleri ile düşünüldüğünde Hazar Gölü ve çevresini, Elazığ gezilecek yerlerlistesi içerisine eklemenizi tavsiye ediyoruz.

Mansur Baba Türbesi: Elazığ gezilecek yerler arasındaki bir diğer mekan ise sahip olduğu dini ve kültürel değer ile Mansur Baba Türbesi oluyor. Elazığ tarihi mekanlar içerisinde de gösterilebilecek bu mekanın, yüzyıl içerisinde inşa edildiği düşünülüyor. Bu türbe aynı zamanda çevresinde gelişen bir rivayete de konu oluyor. Bu bölgede yaşayan Şahende isminde bir kadının rüyası üzerine burada bir kazı düzenleniyor. Kazının ardından bir lahit meydana çıkartılıyor ve içerisinde çürümemiş bir erkek cesedine rastlanılıyor. Bu durum, dönemin şeyhülislamına bildirildiğinde ise buraya bir türbe yaptırılması söyleniyor. Türbeye de Mansur Baba ismi veriliyor. Kimi tarihçiler sahibinin kim olduğunu bilmedikleri bu mezarın bir dönem burada egemenlik süren Artuklu Hanedanlığına ait olduğunu düşünüyor.

Keban Baraj Gölü: Ülkemizin en büyük suni göllerinden bir tanesi olan Keban Baraj Gölü, yöre halkı ve turistler için de bir mesire alanı olarak karşımıza çıkıyor. Bu göl üzerinde feribot seferleri de düzenleniyor. Bununla birlikte göl çevresinde ve bağlı bulunduğu karayolu üzerinde de çok sayıda balık restoranı bulunuyor. Siz de keyifli bir gün geçirmek ve bölgeye has leziz balıklarla karnınızı doyurmak istiyorsanız Elazığ gezilecek yerler listesi içerisinde bulunan bu mekanı ziyaret rotanız içerisine ekleyebilirsiniz.

Meryem Ana Kilisesi: Meryem Ana Kilisesi, Elazığ gezilecek yerler arasında tarihi değere sahip olan mekanlardan bir tanesi oluyor. Harput Kalesi’nin doğusunda bulunan bu kilisenin MS senesinde inşa edildiği düşünülüyor. Bölge halkı tarafından Kızıl Kilise ve de Süryani Kilisesi isimleri de bilinen Meryem Ana Kilisesi, yapılış amacı ile de dikkat çekiyor. Harput Kalesi içerisindeki putperestlerin putlarını saklamak için yapıldığı düşünülen bu binanın, Yakubi Hristiyanları tarafından kiliseye dönüştürüldüğü biliniyor. Günümüze dek çeşitli onarımlardan geçen bu kilise, günümüze dek ulaşmayı başarabilen önemli antik kiliselerimiz arasında da yer alıyor.

Golan Kaplıcaları: Elazığ doğal güzellikler listesi içerisindeki bir diğer mekan ise Golan Kaplıcaları olarak karşımıza çıkıyor. Bu değerli doğal suların romatizmadan nevrite, kadın hastalıklarından cilt hastalıklarına dek pek çok rahatsızlığa şifa olduğu düşünülüyor. Bu sebeple sene içerisinde hem yerli halkın hem de yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanları arasında sayabileceğimiz Golan Kaplıcaları, Elazığ gezilecek yerler arasında ziyaret etmenizi önerdiğimiz bir diğer doğal güzellik oluyor.

Sara Hatun Camii: Sara Hatun Camii, senesinde Akkoyunlu Hükümdarı Hasan Bahadır Han’ın annesi olan Sarahatun tarafından inşa ettirilen külliyenin içerisinde yer alıyor. Mescit olarak inşa ettirilen bu bina, ve senelerinde tamir ve de onarımdan geçiyor. Minaresi ise senesinde tamamlanıyor. Bir külliye içerisinde yer almasına rağmen külliyeden günümüze sadece cami kısmı ulaşabiliyor. Taş işçiliğinin güzel örnekleri arasında sayılan minberi ile Sara Hatun Cami, Elazığ tarihi mekanlar içerisinde ziyaret etmenizi önerdiğimiz mekanlar arasında yer alıyor. Caminin hala ibadete açık olduğunu da belirtmek istiyoruz.

Kara Leylek Kanyonu: Elazığ’da gezilecek doğal yerler arasında karşımıza çıkan bir diğer mekan ise Kara Leylek Kanyonu oluyor. Bu bölge ismini, Kara Leyleklerin yuva yapmak için tercih ettiği bir mekan olmasından alıyor. Bu leyleklerin dünyada sayısının 10 ile 15 bin çift arasında olduğu düşünüldüğünde ise Kara Leylek Kanyonu’nun da sahip olduğu değer artıyor. Elazığ’ın Kumlutarla köyü içerisinde yer alan bu bölgeye ulaşım ise tekneler aracılığı ile sağlanıyor.

Elazığ Piknik Yerleri: Şehri ziyaret ettiğinizde Elazığ’da gezilecek piknik yerleri arayışında iseniz karşınıza çeşitli mekanlar da çıkıyor. Harput Mesiresi, İçme Mesire Yeri, Cip Barajı Mesire Yeri gibi alanlar, yöre halkı tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Bunların yanı sıra sevdiklerinizle keyifli bir gün geçirebileceğiniz Keban Barajı Gölü de sahip olduğu mesire ve piknik yerleri ile de dikkatleri üzerine çekiyor. 

Elazığ gezilecek yerler içerisinde Buzluk Mağarası, İzzet Paşa Camii, Harputlu Ulu Camii, Arap Baba Mescidi ve Türbesi gibi çeşitli mekanlar da bulunuyor. Elazığ ziyaretiniz esnasında bu değerli mekanları da gezi rotanız içerisine ekleyebilirsiniz. Bununla birlikte ziyaretiniz esnasında karşınıza çıkabilecek olan konaklama tesisi seçeneklerini görüntülemek için sitemizde bulunan Elazığ otelleri sayfasından faydalanabilirsiniz.

ELAZIĞ&#;DA GEZİLECEK YERLER

&#;Hafta sonu Elazığ mı????&#; diyenlere;
Öküzgözü üzümünden aromatik şarabı desek, yarın yokmuşcasına yemek yemek desek?  😀

Ben size söyleyeyim, Elazığ ve Malatya&#;ya gelince insan raydan çıkıyor. Elazığ&#;da en son gün 3 kez akşam yemeği yiyor, bi de utanmadan şekerli pideye ekmek banıyordum. Aman, battı balık yan gider. Napalım, Gakkoşlar Diyarı&#;nın tadı böyle çıkıyor.

Gakkoş mu? Evet efendim, Elazığlılar birbirlerine böyle sesleniyor. Aynı Erzurum&#;daki Dadaş gibi yerel ağızla kardeş kelimesinin evrilmesinden türemiş bir hemşerilik ifadesi.

&#; Gakko nedisin?
&#; Ambele işte. Sen nedisin?
&#; Nedem anam, gındırlanık (yuvarlanıp) gidik.

Gakkoluk kendi içinde bir dil, bir kültür. Herşeye kendi yorumları var. Naneye anuh, gözlemeye patila diyor, pideyi şekerli yiyorlar. Size dekoder niteliğinde bir Elazığ gezilecek yerler rehberi çıkardık. Program şu: yemek ye, iki gındırlan, yine yemek ye. 🙂

Index

Elazığ Seyahati Planlaması &#; Gitmeden Önce

Elazığ&#;a Nasıl Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Bulurum?

Elazığ&#;a uçakla geliyorsanız Elazığ Havalimanı&#;na ineceksiniz. Türkiye&#;nin birçok şehrinden Elazığ&#;a direkt uçuş var. Uçak biletinizi almadan önce mutlaka fiyat karşılaştırması yapın. Fiyatları karşılaştırarak uygun fiyatlı UÇAK BİLETİ bulmak içinTIKLAYIN.


Elazığ&#;ın Gezilecek Bölgeleri


Önce iyi planlama yapabilmek için neyin nerede olduğunu biraz anlamak lazım:

Elazığ merkez & Harput &#; Şehir ilk olarak Harput Kalesi&#;nin eteklerinde kurulmuş, daha sonra tüm bölgeye yayılmış. Şehir merkezine oldukça yakın olduğundan beraber gezilebilir. Gastronomi açısından en çok seçenek de burada.

Hazar Gölü  &#; Hazar Elazığ&#;ın sayfiye yeri. Sahilinde birkaç tesis, plaj ve restoran var. Gölün içinde bir de batık kent var, su seviyesi alçak olduğunda şehir surlarının bir kısmı su yüzüne çıkıyor.

Palu &#; Palu, çebiç (oğlak) yemekleri ile bölge mutfağında farklı bir renk. Kırmızı et olarak çebiç tercih ediliyor ve Palu tava olarak bilinen harika bir fırın yemekleri var. Onun dışında birkaç mağara, yıkılmış kilise ve restore edilmiş bir de hamam var.

Şehir merkezinden epey uzakta kalıyor ama Bingöl ya da Elazığ üzerinden geliyorsanız Palu yolumuzun üzerinde ve uğramayı düşünebilirsiniz.

Keban & Ağın &#; Elazığ&#;dan Malatya&#;ya yolu çok az uzatarak Keban, Ağın ve Arapgir&#;i görerek geçebilirsiniz. Yolu buralara düşecekler için notlarımızı aşağıya ekledik.


Elazığ&#;da Seçtiğimiz Oteller

Elazığ&#;da şehir otelleri ağırlıkta. Her bütçeye uygun bir konaklama seçeneği var. Aşağıda buradan seçtiğimiz birkaç otel opsiyonunu bulabilirsiniz.

Ramada Hotel $$

Elazığ merkezde, havalimanına 14 kilometre mesafede, oldukça memnun kalarak konaklayacağınız dört yıldızlı bir seçenek. Odalarından kahvaltısına her şey çok kararında ve tatmin edici. Evcil hayvan kabul edilmiyor. Otelin ücretli havalimanı transfer hizmeti de var. İncelemek için TIKLAYIN.

DoubleTree by Hilton $$

Yine merkezde, 4 yıldızlı bir otel. SPA ve fitness merkezi var. Odaları şehir manzaralı. Evcil hayvan kabul edilmiyor. Otelin ücretli havalimanı transfer hizmeti de var. İncelemek için TIKLAYIN.

– Elazığ&#;daki tüm OTELLER için TIKLAYIN.


Araba Kiralamak Gerekir mi?

Kesinlikle! Çünkü Elazığ yüzölçüm bakımından çok geniş bir yer. Elazığ&#;ın meşhur Harput, Keban, Ağın ve Hazar Gölü gibi yerlerini görmek için arabalı olmanız elzem. Elazığ merkezden uygun fiyatlı ARAÇ KİRALAMAK içinTIKLAYIN.

Elazığ&#;da Öne Çıkanlar

1. Gastronomi


Bizce Elazığ en çok gastronomi turizmi açısından cazip.

Kar suyu mudur, meracılığın devam etmesi midir bilmiyorum ama et yemekleri bölge genelinde zaten harika. Ensar Lokantası&#;nda bir öğün Allah&#;ın emri. Süt ürünleri, özellikle de Şavak tulumu da çok iyi.

Başka bir yerlerde kolay kolay bulamayacağınız lezzetleri de var. Mesela tatlı peynirli ekmeği mutlaka denemeniz gereken bir lezzet&#; Elazığ mutfağına aşağıda daha geniş yer vereceğiz.

Ayrıca fırın, burada bir yemek pişirme enstrümanının ötesinde bir kültür. Mahalle kasabına bir alo deyip, &#;Abi bize şu saate, şu kadar kişilik, şu yemekten attır&#; demek yaşam ritmi olmuş. Kasap bir tepsiye malzemeleri diziyor, mahallenin ekmek fırınına götürüyor. Fırıncı da pişiriyor, siz de gidip fırından teslim alıyorsunuz. Ekmek aldıysanız çoğu zaman fırıncıya ekstra bir pişirme ücreti vermiyorsunuz. Herhangi bir mahalle kasabına giderek böyle bir yemek hazırlattırabilirsiniz.

Yani Elazığ&#;da yeme-içme bizce en büyük öncelik. 🙂

Not:
1. Gastronomi turizmi açısından Malatyasız Elazığ, Elazığsız Malatya eksik kalır. Mutlaka Malatya&#;ya da geçmenezi öneririz. Malatya rehberimize da buradan ulaşabilirsiniz: Malatya Gezilecek Yerler

2. Bu yazımızda en beğendiğimiz birkaç seçmece restorana yer verdik. Elazığ&#;da ne yenir hakkında daha kapsamlı bilgi almak için tıklayın.

2. Şarap


Aroması ve dokusu ile Türk şarapçılığına dünyada dikkatleri çeken Öküzgözü, Elazığ yöresine ait bir üzüm. Coğrafi işareti alınarak da tescillenmiş. Elazığlılar pek şarabı bağrına basmasa da aslında bölge için büyük bir değer.

Tilki Kuyruğu, Gökmani, Arap Üzümü, Şifoni, Keşbir, Hasankeyf, Hacıkıran, Ceznebi, Hırsız Kesmez, Fengi, Sergen, Karamani, Hatun Parmağı, Argını gibi başka yerel üzümler de varmış ama çoğu kaybolmuş. Köhnü üzümü ve şarabı ise Malatya&#;ya bağlı Onar Köyü&#;nde yaşatılıyor.

Hititlerden beri burada şarap üretimi olduğu biliniyor. Bugünse bölgede ne üretimi, ne de tüketimi pek yaygın değil ama bir kıpırdanma var. Az ama öz, iki tane önemli öncüden bahsetmek mümkün: Büyük üreticilerden Kayra ve butik üretici Eskibağlar Vineyards.

Biz Eskibağlar&#;ı gezdik ve burada bu kadar güzel, bu kadar idealist bir tesis bulunmasından yöre adına çok mutluluk duyduk. Taş yapıları çok güzel, tam düğün yapmalık. Aynı zamanda otel ve restoran bölümü de var. Konum için tıklayın.

3. Kürsübaşı Gecesi

Mutfağının yanında deneyimlemenizi önerebileceğimiz bir başka diğer şey de Harput musikisi ve kürsübaşı gecesi.

Harput musikisi Türkiye&#;nin müzik kültürünün mendireklerinden biri kabul ediliyor. İçinde hem Türk Halk Müziği&#;ni, hem de sarayın müziği olan ve kurallara dayalı icra edilen Türk Sanat Müziği&#;ni barındırıyor. Klarnet, kanun ve cümbüş kullanılıyor. Senfonik düzenlemesini buradan dinleyebilirsiniz.

Kürsübaşı gecesi ise, Harput musikelerinin çalıp oynandığı bir çeşit halk meclisleri. Eskiden bu gecelerde küsler barıştırılır, ihtiyaç sahiplerine yardımlar organize edilir, düğün dernek gibi konulara karar verilirmiş. Kürsü mangal demek, adını da insanların mangal başında toplanmasından alıyor.

4. Gezinizi Planlamadan Mutlaka Bu Videoyu İzleyin

Bu videomuzda turumuzun en önemli duraklarını izleyebilirsiniz. Böylece en çok ilginizi çeken yerleri aralarından seçersiniz.

Elazığ&#;da Gezilecek Yerler

Haritayı zoom yaparak detaylı görüntüleyebilirsiniz.

Gezilecek Yerler

  1. Kapalıçarşı
  2. Bakırcılar Çarşısı
  3. Eski Hükümet Konağı
  4. Elazığ Arkeoloji Ve Etnografya Müzesi
  5. Elazığ Öğretmenevi
  6. Kültür Park
  7. Harput Kalesi
  8. Harput Ulu Cami
  9. Süryani Kadim Meryem Ana Kilisesi
  10. Üç Lüleli Çeşme
  11. El Emeği Göz Nuru Çarşısı
  12. Kurşunlu Cami
  13. Arap Baba Mescidi ve Türbesi
  14. Şefik Gül Kültür Evi
  15. Hazar Gölü
  16. Hazarbaba Kayak Merkezi
  17. Keban Barajı
  18. Ağın
  19. Saklıkapı Kanyonu
  20. Karaleylek Kanyonu
  21. Tarihi Palu Köprüsü
  22. Palu Kalesi
  23. Palu Ulu Cami
  24. Palu Küçük Cami
  25. Palu Konağı

Yeme-İçme

  1. Zertaşlar Et Lokantası ve Kahvaltı Salonu
  2. Amcanın Yeri
  3. Karadaban Pide Fırını
  4. Ensar Mangal Vadisi
  5. Balakgazi Restaurant & Cafe
  6. Mavi Göl Restoran
  7. Baraka Cafe plaj
  8. Eskibağlar
  9. Çırçır Şelalesi Keban Alabalık Tesisleri

Alışveriş

  1. Gürbüzler Kuruyemiş
  2. Tuğra Gıda
  3. Kadayıfçı Murat Usta
  4. Harput Dibek Kahvesi
  5. Çeloğlu Gıda

1. Elazığ Merkez

Klasik Turistik Duraklar


Tarihi Kapalı Çarşı: Şehir merkezinin gezilmesi gereken noktası, yılından beri hizmet veren Kapalı Çarşı.

Burada, Elazığ&#;ın coğrafi işaret almış ürünü olan, orcik adı verilen cevizli sucuklardan alabilir, dibek kahvesini deneyebilir, çedene kahvesi içebilir, Ağın leblebisi, çeşitli baharatlar, tulum peyniri, badem şekeri ve pekmez alabilir veya kadayıf ve künefe yapımı için kullanılan tel kadayıfın özel pişirme saclarında taze taze yapılışını izleyebilirsiniz. Çedene kahvesinin birçok hastalığa iyi geldiği söyleniyor ve aslında menengiç kahvesi olarak daha çok biliniyor. Aşağıdaki alışveriş bölümünde önerdiğimiz dükkanları bulabilirsiniz.

Yiyecek ve içeceklerin dışında, hatıra ya da hediye olarak el yapımı oyalı yazmalardan ve Elazığ&#;ın sembol ürünlerinden sekiz köşeli şapkalardan alabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Bakırcılar Çarşısı: Tarihi Kapalı Çarşı&#;nın güney giriş-çıkış kapısından çıktıktan sonra bir sokak ilerlediğinizde karşınıza çıkan sokakta, elde işlenen bakır ürünlerin satıldığı ve kalaycılığın yapıldığı sağlı sollu dükkanlar bulunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Tarihi Hükümet Konağı: yılında Vali Enis Paşa tarafından Hükümet Konağı olarak inşa ettirilmiş olan, geç dönem Osmanlı sivil mimarisi eserlerinden biri olan tarihi bina. Haritada 3 numara.

Arkeoloji ve Etnografya Müzesi: Bölgenin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Elazığ’ın izlerini sürebileceğiniz Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Müze ilk olarak yılında Alacalı Cami’de kurulmuş, ancak o zamandan itibaren yapılan kazı çalışmaları sonucunda, tarihi eserlerin tamamı sığamadığı için Fırat Üniversitesi içerisinde tahsis edilen bir binaya taşınmış. Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

Elazığ Öğretmen Evi / Eski Halk Evi: Atatürk, 17 Kasım tarihinde Elazığ’ı ziyareti sırasında bu öğretmen evinde konaklamış. Daha sonra burası bir kent müzesi haline getirilmiş ve herkesin ziyaretine açılmış. Müze’de Atatürk’ün burayı ziyaretinde kullandığı eşyaları görebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

Kültür Park: Doğu Anadolu’nun en büyük parklarından biri olan Kültür Park’ta gençlik merkezi, amfi tiyatro, spor salonları, konferans salon, restoran ve kafeler bulunuyor. Büyük bir yeşil alan ve göletin bulunduğu parkta yürüyüşe çıkabilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 6 numara.

Zertaşlar&#;da Kahvaltı


Elazığ&#;da uçtan uca donatılmış bir sofrada güne başlamak isterseniz, şehri tepeden gören Zertaşlar diye bir mekan var. Tulum ve salamura peyniri, yoğurt kaymağı, kavurmalı yumurta zaten bu bölgenin sihirli kahvaltılıkları. E, bölgenin üzümü de meşhur olunca, pekmezi de güzel. Patila dedikleri bir gözlemeleri de var. Masada kalan boşlukları da Türk kahvaltısının zeytiniydi, domatesiydi gibi bilimum çeşidi ile donatıyorlar.  Ye babam ye  🙂 Konum için tıklayın. Haritada 1 numara.

Köfteciler Sokağı’nda Elazığ Usulü Salçalı Köfte Yiyin

Köfte-ekmek tost ve yayık ayran bir Elazığ klasiği. Çeyrek, yarım, ve 1 tam ekmek üzere 4 boyu var. Köfte-ekmekten en büyük farklı içine salça sürülmesi ve tost gibi ince olacak şekilde basılması. Salça ile aranız iyiyse üzerine sıcak salça sürdürmek için &#;Salçası yansın&#; ya da ekmek yüzeyinin tamamına salça sürülmesi isteniyorsa &#;salçası boydan yansın&#; demeniz gerekiyor.

Köfteciler Çarşısı da Elazığ merkezde isminden de anlaşıldığı üzere yan yana köftecilerin dizildiği bir sokak. Aralarından en klasik olanı Amca&#;nın Yeri. Konum için tıklayın. Haritada 2 numara.

Elazığ&#;ın Tatlı Peynirli Ekmeği&#;ni Tadın

Pide desem değil, künefe desem hiç değil. 🙂 Kendine has bir Elazığ lezzeti. Tuzsuz peynir, şeker ile yoğruluyor, pidenin üzerine seriliyor. Fırınlandıktan sonra da üzerine Antep fıstığı serpiliyor. Fırından alıp, sıcacıkken çay eşliğine yemenizi öneririz.

Bana en enteresan gelen yanı tatlı niyetine değil de öğün olarak yenmesi. Özellikle de kahvaltıda çok iyi gidiyor.

Diğer şehirlerde düzenlenen &#;Elazığ Günleri&#;nin vazgeçilmez ikramlarından. Hatta sadece &#;peynirli ekmek günleri&#; bile düzenlenebiliyor. Denk gelirseniz, Elazığ&#;a gitmemiş olsanız bile buralarda peynirli ekmeğin tadına bakma şansı yakalayabilirsiniz.

Birçok fırında mevcut ama özellikle Karadaban&#;dan alın deriz. Hamuru milföyümsü, pişman olmazsınız. Konum için tıklayın. Haritada 3 numara.

Kültür Park&#;ta Kürsübaşı Gecesi

Belediye havanın ve ülke gündeminin müsade ettiği durumlarda her Cuma akşamı Kültür Park&#;ta kürsübaşı gecesi düzenliyor. Ama gitmeden önce belediyeyi arayıp teyit etmek de fayda var. Konum için tıklayın. Belediye telefon: () 47 01

2. Harput

Harput, Elazığ&#;ın en özellikli yerlerinden. Aynı zamanda şehrin en eski noktası. İlk yerleşimin M.Ö. &#;li yıllara dayandığı bölge, Hurriler, Hititler, Urartular, İlhanlıların, Dulkadiroğulları, Akkoyunlular, Safeviler ve son olarak Osmanlılar&#;ın hakimiyetine girmiş. Konum için tıklayın.

Tarihi Harput&#;u Gezin

Harput Kalesi (Süt Kalesi):

Harput Kalesi’nin M.Ö 8. yüzyılda Urartu Krallığı tarafından yapıldığı biliniyor. M.Ö 6. yüzyıldan sonra Persler&#;in hakimiyetine geçiyor. Sonraki yüzyıllarda ise Sasaniler, Bizanslılar, Abbasiler, Çubukoğulları, Artukoğulları, Selçuklular, Dulkadiroğulları ve Akkoyunlu Devletleri burada hakimiyet kuruyor.

Yavuz Sultan Selim döneminde ise burası Osmanlı İmparatorluğu&#;nun toprakları arasına katılıyor.

Harput Kalesi’ne Süt Kalesi de denmesinin nedeni, rivayete göre kalenin yapıldığı tarihlerde yaşanan su sıkıntısı nedeniyle harcının içine su değil süt koyulmuş olması. Denilene göre, koyun ve diğer büyükbaş hayvan sürülerinden günlük sağılan sütler, tahta oyukkanallarla kale inşaatının yapıldığı alana akıtılarak harca karıştırılmış.

Kale, yapım tarihi  çok eski olmasına rağmen Artuklular döneminde büyük bir onarımdan geçtiği için günümüze kadar ayakta kalabilmiş, ancak kalenin dış surları tamamen yıkılarak günümüze kadar ulaşamamış. Dış surların içinde kalan bölgede; su sarnıcı, tahıl ambarı, hastane, darphane, cami, cephanelik ve çok sayıda ev bulunuyormuş. Konum için tıklayın. Haritada 7 numara.

Harput Ulu Cami: Artuklu Hükümdarı Fahrettin Karaaslan tarafından, &#; yılları arasında yaptırılan ve hala ibadete açık olan caminin mimarının kim olduğu bilinmiyor. Eğri Minareli Cami olarak da adlandırılan Harput Ulu Cami’nin minaresi Pisa Kulesi’ni aratmayacak kadar eğik. Hatta araştırmalar sonucunda minarenin temelinin Pisa Kulesi&#;nden daha eğik olduğu belirlenmiş. Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Meryem Ana Kilisesi: Süryani Kilisesi, Yakubi Kilisesi ve Kızıl Kilise adlarıyla da bilinen Meryem Ana Kilisesi, milattan sonra yılında inşa edilmiş. Burasının, kilise olmadan önce putların saklandığı bir alan olarak kullanıldığı, daha sonra ise Yakubi Hristiyanları tarafından kiliseye dönüştürüldüğü düşünülüyor. Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Üç Lüleli Çeşme: Üzerindeki kitabeye göre ’da yaptırıldığı düşünülen çeşmenin, Harput’un girişinde yolun sol tarafında yer alıyor. Konum için tıklayın. Haritada 10 numara.

El Emeği Göz Nuru Çarşısı: Burası bölge halkı kadınlarının, takı, dantel gibi el işlerini sattıkları bir kapalı pazar. Konum için tıklayın. Haritada 11 numara.

Kurşunlu Cami: Osmanlı dönemine ait, – yıllarında Çarsancak Beyi Osman Ağa tarafından yaptırılmış olan, kurşunla kaplı kubbeleri olan cami. Konum için tıklayın. Haritada 12 numara.

Arap Baba Mescidi Ve Türbesi: IV. Kılıçarslan&#;ın oğlu, III. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında, M.S yılları arasında yaptırılmış olan mescitin altında Arap Baba&#;nın türbesi bulunuyor. Rivayete göre, Arap Baba&#;nın naaşı mumyalanmamış bir şekilde olmasına rağmen günümüze kadar bozulmadan gelmiş. Şu anda da bu türbede bulunuyor. Konum için tıklayın. Haritada 13 numara.

Şefik Gül Kültür Evi:

Harput&#;un geleneksel ev mimarisini en güzel şekilde yansıtan, bahçesi, avlusu, çeşmesi, odaları, içindeki otantik ve antika eşyalarıyla olduğu gibi korunmuş olan &#;Müze Ev&#; konseptindeki yıllık tarihi bu konak, Gülsan Şirketler Grubu tarafından satın alınıp onarılarak, yılında kapılarını ziyarete açmış. Konum için tıklayın. Haritada 14 numara.

Harput&#;un Ünlü Lokantası Ensar&#;da Mutlaka Yemek Yiyin

Buradaki Ensar Lokantası tüm Elazığ&#;ın en çok sevilen yeri. Komşu illerden bile insanlar buraya et yemeğe geliyor. Ensar&#;ın en ünlü yemeği kendi icatları olan soslu bonfile ve  patlıcan söğürtme gerçekten harika. Şiddetle öneririz. Biz tatmak için ortaya Harput kebabı da söyledik ve yöresel bir tatlı olan dolanger ile noktaladık. Ensar Konum için tıklayın. Haritada 4 numara.

&#;Harput yemeklerini tadalım&#; derseniz, Balakgazi Tesisleri var. Harput Kebabı ve Harput köftesi, kavurmalı krepe benzer Balakgazi Böreği, taze yufkanın rulo haline getirilip yoğurtla servis edildiği sırın, yine etli yufkalı yöresel bir yemek olan işgene, gömme börek diye de geçen kömbe, içli köfte,  dolanger ve yine tatlı niyetine yenilen ballı muzlu cevizli krep buraya geldiğinizde deneyebileceğiniz lezzetlerden. Konum için tıklayın. Haritada 5 numara.

3. Hazar Gölü

Hazar Gölü daha çok Elazığ&#;dan ve komşu illerden gelenlere hitap ediyor. Bir nevi bölge halkının deniz hasretini giderdiği bir yer.

Gölün kenarında birşeyler yemek isterseniz, Baraka Plaj Kafe en popüler yer. Çoban kavurması çok iyi. Alkollü mekan arayanlar aynı işletmeciye ait Mavi Göl&#;de durabilirler. Mekanın tam karşısına düşen Hazar Dağları ve hemen önündeki Hazar Gölü manzarsı harika fotoğraf kareleri vaad ediyor. Haritada 15 numara.

Mavi Göl konum Haritada 6 numara.
Baraka Cafekonum Haritada 7 numara.

Batık Şehir Üzerinde Tekne Gezisi

Elazığ-Diyarbakır Karayolu’nun paralelinde ve il merkezine 26 kilometre mesafede bulunan 22 kilometre uzunluğundaki Hazar Gölü, Hazarbaba Dağı ile Sivrice ilçesi arasında bulunuyor. Türkiye’deki göller içerisinde manzarası en güzel olan göllerden biri olmasının yanı sıra suların altında bir batık şehir barındırıyor.

Göl ve çevresi Arkeolojik Sit alanı olarak tescillenmiş. Bu şehir 2,5 kilometre karelik bir alanı kaplıyor ve şu anda tamamı Hazar Gölü’nün altında bulunuyor. Batık şehrin su üstünde görülebilen kısmına Kilise Adası adı veriliyor. Buranın, şehrin en tepesinde bulunan bir manastır olduğu söyleniyor. Kilisenin alt kısımlarında da evler yer alıyor.

Batık şehre ait bazı bilgilere Evliya Çelebi’nin ve Polonyalı Simeon’un seyahatnamelerinden ulaşabiliyoruz. yılında burayı ziyaret eden Simeon, gölün ortasındaki bir adada Surp Nişan adında bir kilise ve köy olduğunu ve buraya sandalla giderek ayine katıldığını yazıyor.

Evliya Çelebi ise yazılarında, buradaki kilisenin Hristiyanlık inancı açısından önemli bir kilise olduğundan ve burada yaşamın olduğundan bahsediyor.

’lü yıllarda sular hızlı bir şekilde yükseliyor ve insanlar gölün diğer kıyılarına taşınmaya başlıyor. Türkiye, geçtiğimiz sene batık şehrin, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi&#;ne girmesi için başvuru yapmış. Kilise Adası’nın ve 1,5 kilometre boyunca uzanan şehrin surlarını, tekne gezisi ile suyun üzerinden görebilirsiniz.

Tekne ayarlamak için gölün kenarındaki tesislerden birisi olan Baraka Cafe&#;nin işletmecisi Şener Durmuş ile &#;de irtibata geçebilir ya da &#;ten direkt kaptana ulaşabilirsiniz. Tekne Baraka Cafe&#;nin iskelesinden kalkıyor. Konum için tıklayın.

Mevsiminde Hazarbaba Kayak Merkezi&#;nde Kayak

Elazığ&#;ın Sivrice ilçesine 6 kilometre, Elazığ merkeze 30 kilometre mesafede kalan, metre yüksekliğindeki Hazarbaba Dağı&#;ndaki Hazarbaba Kayak Merkezi, bölgedeki önemli turizm merkezlerinden. Bu kayak merkezinin en önemli özelliği, dünyada göl manzaralı 2. kayak merkezi olması. Sivrice turizminin önemli bir parçası olan Hazar Gölü’nde her yıl geniş çapta su sporları gösterileri yapılıyor.

Sezonda, kar kalınlığı yer yer değişmekle birlikte ortalama bir metre civarında seyrediyor ama kar sezonu genellikle kısa sürüyor. Kayak merkezinde sadece bir pist bulunuyor. Bu pist de oldukça dik ve kısa. Acemiler için herhangi bir pist yok ama kayak yapmayı bilmiyorsanız ders alabileceğiniz hocalar var. Hazarbaba Kayak Merkezi, hafta sonları çok kalabalık olduğu için imkanınız varsa varsa hafta içi gelmeyi tercih edin. Gelmeden önce de tesisi mutlaka arayın ve kar kalınlığını sorun.

Kayak yapmayacaksanız bile buranın manzarasını görmek için gelebilirsiniz. Hazar Gölü manzarası eşliğinde piknik yapabilir, çay-kahve içerek manzaranın keyfini çıkarabilir ve fotoğraf çekebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 16 numara.

Eskibağlar Şarapevi


Sivrice ilçesinin, adını da burada bulunan üzüm bağlarından alan Eskibağlar bölgesinde, 35 dönümlük arazideki üzüm bağlarından şarap üretimi yapılıyor. Aynı zamanda göl ve bağ manzaralı bir butik otel ve restoran. İçine girince mimarisi, kokusu, mahzeni, hayata bakışı ile sizi alıp başka dünyalara götürüyor. Bakır lavabolarından tutun da yer döşemelerine kadar ince ince düşünülmüş, buram buram emek kokan bir yer. Kesinlikle atlamayın deriz.


Yazının başında da bahsettiğimiz üzere Öküzgözü başta olmak üzere bölgenin birçok yerel üzümü var. Meğer Elazığ, iklim ve toprak özellikleri nedeniyle üzüm yetiştirmek için en ideal bölgelerden birisiymiş. Gece-gündüz arasındaki sıcaklık farkı ve Eskibağlar&#;ın yüksek irtifası (Türkiye&#;nin en yükseğiymiş) da şaraplık üzümleri için çok olumlu etkileyen faktörlermiş.

Eskibağlar şarap üretim tesislerine bağ bozumu turları da düzenleniyor. Bağ evinin ürünleri arasında Öküzgözü, Öküzgözü-Boğazkere, Öküzgözü Rezerv, Öküzgözü-Boğazkere Rezerv ve Boğazkere Rezerv gibi çeşitler var. İlgilenenler için bir de dipnot: Boğazkere de buraya ait, coğrafi işareti almış bir üzüm. Websitesi Tel: 0 84 10 Konum için tıklayın. Haritada 8 numara.

Yani aynı üzümü Elazığ dışında ekenler artık üzümünü Boğazkere olarak satamıyor çünkü Boğazkere niteliğini taşıması için illa bu topraklarda yetişmesi lazım. Üzümün ismi de kalın kabuklu olması sebebiyle boğazda takılıp kalmasından geliyormuş.

4. Keban & Ağın

Keban Barajı


Yapımına yılında başlanan ve yılında ilk 4 türbini açıldıktan sonra yılında diğer 4 türbini açılarak tamamlanan Keban Barajı da bölgenin önemli yerlerinden biri. Atatürk Barajı’ndan sonra Türkiye’nin en büyük ikinci barajı olan Keban&#;da, elektrik üretiminin dışında alabalık üretimi yapılıyor.


Barajın etrafında manzarayı seyredebileceğiniz, yemek yiyip çay-kahve içebileceğiniz tesisler bulunuyor. Eğer şanslıysanız baraj kapaklarının açıldığı zamana denk gelebilirsiniz. Konum için tıklayın. Haritada 17 numara.

Çırçır Şelalesi&#;nde Alabalık


Keban Barajı’nın kurulmasının ardından oluşan ve bu özelliği ile dünyanın en genç şelalesi olma özelliği taşıyan Çırçır Şelalesi Alabalık Tesisleri’nde soluklanıp alabalık yerken manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.

Malum, buralar etobur memleketler. Haliyle alabalık da kendini sevdirmek için şekilden şekile girmiş: Alabalık Katmer, Alabalık Kuşbaşı, Alabalık Adana, Alabalık Göğüs bunlardan sadece birkaçı. Favorimiz göğüs.  Konum için tıklayın. Haritada 9 numara.

Ağın Leblebisini Tadın

Ağın&#;ın, farklı ve gevrek bir lezzeti olan leblebisi ile meşhur. Tüylü nohut denilen cinsteki nohuttan, evlerde el emeği ile yapılan ve ilçenin adıyla anılan Ağın leblebisinin yapımında yöreye has nohut, kum ve meşe külü ateşi kullanılıyor.

Leblebinin yapımı sabahın ilk ışıklarıyla başlıyor. Burada halen daha geleneksel yöntemlerle sabahtan leblebi yapımına başlayan ve onca zahmete rağmen bu geleneği sürdüren insanlar var. İşin sırrı ise mükemmel gevreklik için nohudu fazla haşlamamak ve kurumaması için de kızgın kum üzerinde fazla bekletmemek.

Harbi güzel. Denemek için illa Ağın&#;a gelmenize gerek yok, Elazığ ve Malatya&#;daki birçok kuruyemişçide de bulunuyor. Haritada 18 numara.

Saklıkapı Kanyonu

Saklıkapı Kanyonu, Elazığ&#;ın isminin hakkını veren kanyonu. Neden böyle diyoruz çünkü kendisi &#;da civarda mantar toplayan bir bölge sakini tarafından tesadüfen keşfedilmiş. 9 milyon yıllık, gizli saklı bu doğal güzellik, Baskil ve Keban ilçe sınırları arasında kalıyor ve Karakaya Baraj Gölü kıyısından başlayıp 2,5 kilometrelik hat boyunca uzanıyor. Yüksekliği ise yer yer 20 ile metre arasında değişiyor. Bizce doğru şekilde tanıtılırsa ve olduğu gibi korunursa, inanılmaz doğa turizmi postansiyeli olan bir yer. Konum için tıklayın. Haritada 19 numara.

Kara Leylek Kanyonu

Kara Leylek Kanyonu da Saklıkapı ile aynı bölgede ve aynı anda keşfedilen bir diğer doğa harikası. İsmini, dünyada sayılarının bin çift olduğu tahmin edilen kara leyleklerden alıyor. Çünkü Keban ve Karakaya Barajı&#;nın bağlantısındaki bu nokta, gözden uzak yaşayan kara leyleklerin yuva yaptığı alanlardan. Kanyona ulaşım, Baskil, Kumlutarla Köyü&#;nden kalkan teknelerle yapılıyor. Konum için tıklayın. Haritada 20 numara.

5. Palu

Palu Tava Yiyin

Palu tava, Elazığ&#;a has bir et yemeği. Çebiç (oğlak) ve biberin fırında 5 saaat pişmesi ile yapılıyor. Önemli bir diğer özelliği de hayvanın bel kemiğinin kenarındaki etten yapılması. Önce tereyağda pişirilen et, daha sonra en az saat fırında bekletiliyor ve yeşil biberle servis ediliyor. Palu&#;ya geldiğinizde deneyin. Herhangi bir kasaptan sipariş edebilirsiniz: Biz Fevzi Bey&#;e yaptırdık. İsterseniz kendisine &#;ten ulaşabilirsiniz.

Şehir Merkezi Dışındaki Tarihi Palu&#;yu Gezin


İl merkezine yaklaşık 75 kilometre uzaklıkta, Murat Nehri’nin kenarında kalan Palu, tarihi çok eski zamanlara dayanan bir bölge. Burada Hurriler, Hititler ve Urartular&#;ın hüküm sürdüğü biliniyor. Daha sonraki dönemlerde, Roma ve Bizans hakimiyetlerine giren ilçede bir süreliğine Arap etkisi de görülüyor. Malazgirt Zaferi’nden sonra Selçuklu ve Osmanlı devletine bağlanan Palu&#;da, sırasıyla tüm bu hükümdarlıklar, çevrede görülmeye değer birçok tarihi eser bırakmışlar.

İlçenin gezilecek yerleri arasında, Tarihi Palu Köprüsü, Palu Kalesi, Urartu Kralı Menaus&#;a ait taş kitabe, Bizans Kilisesi, Ulu Cami, Eski Hamam, Küçük Cami, Alacalı Mescid, Cemşit Bey Cami ve türbesi ve Palu Konağı gibi belli başlı yapılar sayılabilir.

Tarihi Palu Köprüsü: Murat Nehri üzerindeki Palu Köprüsü’nün yapım tarihi kesin olarak bilinmiyor, ancak yapısı ve mimarisinin Selçuklu köprü mimarisini yansıttığı söyleniyor. yılında restore edilen köprü eskiden, nehir üzerinde iki tarafı birbirine bağlayan tek yol olduğu için tarih kaynaklarında “İstanbul ‘u Bağdat’a bağlayan köprü” olarak geçiyor. Haritada 21 numara.

Palu Kalesi: Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde ‘’Göğe baş uzatmış bir kale‘’ ifadesiyle geçen Palu Kalesi, yazının başında da belirttiğimiz gibi birçok medeniyetin izlerini taşıyor. İlçenin 1 kilometre doğusunda yer alan kalede bulunan Urartu dönemine ait birçok eser günümüze kadar ulaşmış. Urartu Kaya Mezarları, kaya tünelleri, kaya merdivenleri, kaya ambarları, Urartu Kaya Kitabesi, su sarnıçları, tapınaklar ve  tapınma nişleri gibi eşine az rastlanan birçok yapı bulunuyor. Haritada 22 numara.

Urartu Kaya Kitabesi: Palu Yazıtı olarak da bilinen Urartu Kaya Kitabesi, Palu Kalesi&#;nin kuzeydoğu cephesinde bulunuyor ve Urartuların batı seferleri hakkında bilgiler içeriyor.

Bizans Kilisesi: Palu&#;nun ilk yerleşim bölgesi olan Çarşıbaşı Mahallesi’nde Bizans dönemine ait bir kilise bulunuyor. Kare planlı kilisenin iskeleti sağlam, ancak üzerindeki kubbesi yıkılmış. İç kısmındaki bazı figürler hala görülebiliyor olmasına rağmen freskler önemli ölçüde tahrip olmuş.

Ulu Cami: Yine Palu’nun Çarşıbaşı Mahallesi’nde bulunan ve kitabesinde yılında yapıldığı bilinen Ulu Cami bir rivayete göre Küçük Cami’nin mimarının kalfası tarafından yapılmış. Caminin tavanı tamamen çökmüş ve minaresinin şerefesinden yukarısı yıkılmış olduğu için restore edilmiş. Haritada 23 numara.

Küçük Cami ile Ulu Cami arasında yer alan hamam, kapı üzerindeki kitabesine göre yılında yapılmış. Yapı şekli olarak klasik Osmanlı hamamlarına benziyor ve restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Küçük Cami: Küçük Cami’nin kitabesi yok, ama Ulu Cami’den önce yapıldığı sanılıyor. Caminin tavanı tamamen çökmüş ve duvarları tahrip olmuş. Minarenin şerefe kısmından yukarısı tamamen yıkılmış. Haritada 24 numara.

Alacalı Mescit: Kitabesi olmadığı için ne zaman yapıldığı bilinmeyen, Selçuklu mimarisi özellikleri taşıyan Alacalı Mescit, siyah ve beyaz taşlardan yapıldığı için “alacalı” adı verilmiş. Mescidin restorasyonu, yılında Fırat Kalkınma Ajansı desteği ile tamamlanmış.

Palu Konağı: Yine Fırat Kalkınma Ajansı katkıları ile Palu Kaymakamlığı tarafından hayata geçirilmiş olan, bölgenin ilk turistik tesisi olmak üzere inşa edilmiş olan konak. Birşeyler yemek içmek isterseniz aklınızda olsun. Haritada 25 numara.

Cemşit Bey Cami ve Türbesi: Palu’nun, Osmanlı topraklarına katılmasında önemli rolü olan Cemşit Bey’in, kendi adına ’lü yıllarda yaptırdığı külliye içindeki camide aynı zamanda Cemşit Bey’in türbesi de bulunuyor. Caminin minaresi tamamen yıkılmış ve bir daha yapılmamış. Bu nedenle uzaktan bakıldığında mescit gibi görünüyor.

Palu’ya, özel aracınızla yaklaşık bir saatte, Elazığ merkezden hareket kalkan otobüs veya minübüsler ile bir buçuk saatte ulaşabilirsiniz. Ayrıca trenle seyahat edebilme imkanınız da var. Konum için tıklayın.

Elazığ&#;da Alışveriş

Orcik (Cevizli Sucuk)

Orcik, diğer yörelerde cevizli sucuk olarak geçen, bağ bozumu döneminde yapılan, iplere geçirilen cevizlerin, unla birlikte kaynatılan üzüm şırasına batırılıp kurutulmasıyla yapılan klasik tatlısı. Orcik alabileceğiniz en uygun yer Gürbüzler ya da Tuğra kuruyemiş. Pekmez ve ondan yapılan Pestil de bir diğer klasik Elazığ spesiyali. Onları da burada bulabilirsiniz.

Gürbüzler konum Haritada 1 numara.
Tuğra konum Haritada 2 numara.

Kuruyemiş ve Kuru Meyve

Elazığ da Malatya kadar kuruyemiş ve kuru meyve konusunda hatırı sayılır yerlerden. Özellikle Ağın leblebisi, dut kurusu, erik kurusu ve kayısı kurusu mutlaka tadılmalı ve alınmalı. Alışveriş için, çarşı içindeki Tuğra veya çarşının hemen dışındaki Gürbüzler&#;i tercih edebilirsiniz.

Gürbüzlerkonum
Tuğra konum

Tel Kadayıf

Tarihi Kapalı Çarşı&#;dan, kadayıf ve künefe yapımında kullanılan tel kadayıfı taze taze alabiliyorsunuz. Hem de burada tel kadayıf yapımını yerinde izleme şansınız da var. Haritada 3 numara.

Dibek Kahvesi

Dibek kahvesi, içinde kahve çekirdeğine ek olarak, keçi boynuzu, menengiç, kakao, zahter, kahve kreması ve sahlep gibi bitkilerin de havanda yani dibekte dövülmesiyle oluşturulan karışımdan yapılan kahve.

Ülkemizde başta Mardin, Antep, Urfa, Elazığ olmak üzere Doğu illerimizde yaygın olarak tüketiliyor. Elazığ&#;da da sevilen kahve türlerinden biri. En meşhuru Harput Dibek Kahvesi. Elazığ merkezdeki Kapalı Çarşı&#;ya geldiğinizde, tekerlekli arabada size ikram ediyorlar. Beğenirseniz satın alabiliyorsunuz. Haritada 4 numara.

Şavak Tulumu

Elazığ&#;ın, keçi peyniri, taze tereyağı, tulum peyniri meşhur. Buraya geldiğinizde peynir alışverişiniz için Çeloğlu markasını tercih edebilirsiniz. Türkiye&#;nin her yerine kargolama yapabiliyorlar. Beğendiğiniz ürünleri sonrasına bulunduğunuz şehre sipariş verebilirsiniz. Elazığ&#;a ait olmasa da meşhur Şavak tulumunu da burada bulabilirsiniz.

Çeloğlu Konum Haritada 6 numara.

8 Köşeli Şapka

Elazığ&#;a özgü 8 köşeli şapka, yok olmakla karşı karşıya. Kullanımı ve talep azaldıkça, yapımı da azalan el işi 8 köşeli şapkaların bu 8 köşesi, Elazığ insanının, adil, yiğit, mert, şerefli, yetenekli, emin, arif ve cömert karakterli olmasını simgeliyormuş.

Merkezde bu şapkalardan yapan son 4 usta var. Hepsi de 80&#;ine merdiven dayamış, en az 60 yıldır el işi kasket yapan ustalar. Onlarla birlikte bu gelenek de sona erecek. Bizce buraya geldiğinizde satın alabileceğiniz anlamlı hediyeliklerden biri.

Elazığ&#;a Ulaşım

Elazığ&#;a en yakın ilçe merkezleri olarak,

Kayseri Elazığ arası yaklaşık kilometre, 6 saat 30 dakika,
Malayta Elazığ arası yaklaşık kilometre, 1 saat 20 dakika,
Diyarbakır Elazığ arası yaklaşık kilometre, 2 saat,
Tunceli Elazığ arası yaklaşık 76 kilometre, 1 saat 40 dakika sürüyor.

İstanbul&#;dan gelmenin en akıllıca yolu havayolu ile gelmek. İstanbul&#;dan çeşitli hava yollarının Elazığ&#;a seferleri var. Yol Sabiha Gökçen Havalimanı&#;ndan 1 saat 40 dakika kadar sürüyor. Otobüs yolculuğu ise, en az 18 saat, araba yolculuğu ise en az, mola vermeden 14 saat sürüyor. Tavsiyemiz gelmeden araç kiralama firmaları ile anlaşıp araç kiralamanız. Bu araçlar dilerseniz rehberli veya şoförlü de olabilir.

Fırat Turumuzun Diğer Durakları

Bizim 10 gün kadar süren Fırat turumuzun diğer duraklarının rehberlerini buradan okuyabilirsiniz:
1. Bingöl &#;  Biz Bingöl&#;e uçarak başladık. Bir gün orayı gezdik ancak turistik anlamda pek bir şey olmadığı için ayrı rehber yazmadık. Tunceli rehberimizde notları var.
2. Tunceli rehberimiz için tıklayın.
3. Elazığ rehberimizi şimdi okudunuz.
4. Malatya rehberimiz için tıklayın.
5. Nemrut için tıklayın.

Instagram&#;a Da Bekleriz

Teşekkürler

Fırat Kalkınma Ajansı&#;na, bu rehberi çıkarmamızdaki desteğinden ötürü çok teşekkür ederiz.

Elazığ'da Gezilecek Yerler

Tarih boyunca Hurriler, Hititler, Urartular ve birçok uygarlığın hakimiyeti altına giren Elazığ, günümüze kadar egemenliği altında bulunduğu medeniyetlerden birçok eseri günümüze kadar ulaştırmayı başarmıştır.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin gezilmesi gereken en eski tarihe sahip illeri arasındadır. Elazığ ilinde gezilecek yerlerin büyük çoğunluğu tarihi güzellikleri kapsasa da, tarih ve doğanın bir arada bulunduğu benzersiz doğal güzellikleri ile görenleri hayrete düşürmektedir.

Binlerce yıl öncesinde oluşmaya başlayan kanyonları, dünyanın en genç şelalesi ve Harput Kalesi gibi Türkiye'nin en önemli yapılarına ev sahipliği yapması ile Elazığ gezilecek yerler açısında oldukça zengin seçenekler sunmaktadır.

Hafta sonu tatilinizi ailenizle birlikte geçireceğiniz rahat konaklama imkanları sağlayan otelleri ekibimiz sizin için Elazığ otelleri sayfasında listeledi.


Keban Barajı

Keban Barajı

Türkiye'nin en büyük ikinci barajı olarak bilinen Keban Barajı, Elazığ'ın Keban ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Türkiye sınırlarındaki en büyük baraj olarak Atatürk Barajı ilk sırada gelmektedir. Keban Barajı, Elazığ il merkezine 30 kilometre uzaklıktadır. Ayrıca Fırat Nehri üzerine inşa edilen ilk ana baraj gölü olması ile de ön plana çıkan Keban Barajı, kilometre bir uzunluğa sahiptir.

Pertek ve Çemişgezek arasında feribot seferlerinin yapıldığı baraj gölü üzerinde tekne turları da düzenlenmektedir. Doğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli tarım kaynağı olmasının yanı sıra, balıkçılık ve piknik yerleriyle de birçok yabancı için cazibe noktası olmuştur.

Doğu Anadolu'ya hayat veren Keban Barajı, yılın her anı farklı bir güzelliğe bürünmektedir. Yaz aylarında etrafı piknik yapan insanlar ile rengarenk olurken, kış aylarında mavi ile beyazın buluştuğu kart postalları andıran bir görünüme sahip olmaktadır. Mutlaka görmeniz gereken Keban Barajı, Elazığ içerisinde yeşil ile mavinin buluştuğu güzel yerlerden birisi olarak yıl boyunca çeşitli birçok etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. 


Harput Kalesi

Harput Kalesi

Harput Kalesi, Harput mevkiinde M.Ö. 8. yüzyılda Urartu Krallığı tarafından inşa edilmiştir. Çevresine göre oldukça yüksek bir konuma yapılan tarihi kale, Elazığ geçmişi boyunca stratejik olarak büyük bir öneme sahip olmuştur. Sürekli olarak farklı kültürlerin egemenliği altında olan kale, sürekli onarılarak günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Bir diğer ismi ile Süt Kalesi olarak da bilinmektedir. Süt Kalesi ismini, harcında su yerine süt kullanıldığından ötürü aldığı rivayet edilmektedir.

Kalenin ön cephesi 80 metre iken, güneyi metre arasındadır. Buna karşılık yan cepheleri ise metre kadardır. Yükseklik ise kuzeyde metre, yanlarda ve arkada ise metre arasında değişmektedir. yılından beri UNESCO tarafından koruma altında olan Harput Kalesi, Elazığ şehrine hakim bir konumda bulunuyor olduğu için ziyaretçilerine güzel bir Elazığ manzarası sunmaktadır. Hem kış hem de yaz aylarında Elazığ ziyaretinde bulunanların gezilecek yerler listesine dahil etmesi gereken bir güzergahtır.

Harput Kalesi ziyareti için herhangi bir ücret ödenmemektedir.

Elazığ'da tatile çıkmadan önce etkinlik ve festivallerin tamamını görmek için Elazığ gezi rehberi sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Çırçır Şelalesi

Çırçır Şelalesi

Dünyanın en genç şelalesi olarak nitelendirilen Çırçır Şelalesi, Elazığ ilinin Keban ilçesine bağlı Değirmenbaşı Mahallesi sınırları içerisinde bulunuyor. Keban Barajı'nın yapılması ardından suyun hızlı akması, bir yamaç üzerinde şelale olmasına olanak sağlamıştır. Henüz oluşumu ortalama 30 yıl öncesine dayanan Çırçır Şelalesi, Elazığ sınırları içerisindeki doğal güzelliklerin en dikkat çekenidir.

Çırçır Şelalesi'ni turizme kazandırmak adına Elazığ, şelale konumuna çeşitli işletmeler yaptırmış ve bu işletmeler sayesinde şelaleyi keşfetmeye gelen ziyaretçiler, kişisel ihtiyaçlarını karşılayabilmektedir. Hemen şelalenin üzerine yapılan teras ile eşsiz güzellik izlenerek, hem serinleyebilir hem de anın tadını çıkarabilirsiniz. Doğaseverler tarafından mutlaka görülmesi gereken turistik güzergahlardandır.

Çırçır Şelalesi ziyareti için belirli bir ücret ödenmesi gerekmemektedir.


Hazarbaba Kayak Merkezi

Hazarbaba Kayak Merkezi

Elazığ iline bağlı Sivrice'de bulunan Hazarbaba Kayak Merkezi, Doğu Anadolu Bölgesi'nde kış sporlarının gerçekleştirildiği bir yer olarak ön plana çıkmaktadır. metrelik rakıma sahip Hazarbaba Dağı'ndaki kayak merkezi, ortalama metrelik uzunluğu bulunan telesiyej ile eşsiz doğa seyrinin ardından zirveye ulaşmak mümkündür. yılında kurulan Hazarbaba Kayak Merkezi, profesyonel olarak kayak eğitimi alınan bir yer olarak da ön plana çıkmaktadır.

Aralık ayında karların sıklığı ile başlayan kayak sezonu, kar durumuna bağlı olarak Mart ayının sonuna kadar devam etmektedir. Ortalama 3 metreye kadar çıkan kar kalınlığı ile gerçekleşen kış sporları, toplamda 8 adet kayak pistinde gerçekleştirilmektedir. Üstelik hem profesyonel hem de amatör kayakçılar için uygundur. Elazığ gezilecek yerler arasında büyük bir popülariteye sahiptir.

Hazarbaba Kayak Merkezi'nde alınan hizmete göre ücretlendirme farklılık göstermektedir.


Golan Kaplıcaları

Karakoçan Golan Kaplıcaları

Elazığ iline bağlı Karakoçan ilçesinde yer alan Golan Kaplıcaları, ülkemizde sıklıkla rastlanan termal kaplıcalara ev sahipliği yapmaktadır. Doğal şifa kaynağı olmasından dolayı, uzun yıllar boyunca şifa dağıtmış ve dağıtmaya da devam etmektedir. sayılı bir rapora göre Golan Kaplıcaları, romatizma, nevrit, poli-nevrit, kırık-çıkık, kadın hastalıkları ve cilt hastalıklarının tedavisinde önemli etkilere sahiptir.

Kaplıcaların bulunduğu alanda Peri Çayı adında bir nehrin de gürül gürül akması, hem sakinlik hem de şifa arayanlar için ön plana çıkmasına olanak sağlamıştır. Bunun yanı sıra uzman doktorlar aracılığıyla kişiye özgü tedavi yöntemleri de sunulmaktadır. Elazığ doğal güzellikleri arasında mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.

Golan Kaplıcaları, alınan hizmet şekline göre farklı fiyatlandırmalara sahiptir.


Mansur Baba Türbesi

Mansur Baba Türbesi

Elazığ iline bağlı Harput Mahallesi içerisinde bulunan Mansur Baba Türbesi'nin tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Yapım hikayesi ise Şahende isimli bir kadının rüyasına dayanmaktadır. Rivayete göre Şahende isimli bir kadının gördüğü rüya üzerine Harput mevkiinin manevi büyüklerinden Beyzade efendinin huzurunda bir kazı gerçekleştirilmiştir. Kazıda büyük bir lahit meydana çıkmış ve içinde bir erkek, bir kadın ve iki çocuğun bulunduğu bir mezar ortaya çıkmıştır.

Asıl durum bu andan itibaren gerçekleşir. Çünkü erkek mezarı açıldığında çürümemiş bir bedeni görürler. Bunun üzerine Şeyhülislamlık ile iletişime geçilir. Buraya bir türbe yaptırılır. Erkeğin mezarının üzerinde Mansur ismi yer aldığı için de buraya, Mansur Baba ismi verilmiştir. İki katlı anıtsal bir yapı olarak yıl boyunca birçok ziyaretçinin dualarına ortak olmaktadır.

Mansur Baba Türbesi'ne giriş ücretsizdir.


Elazığ Kültür Parkı

Elazığ Kültür Parkı

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun en büyük parkı olan Elazığ Kültür Parkı, doğal güzelliklerin arasına tarihi güzelliklerin yapılması ile eşsiz bir tema görünümüne sahip olmuştur. Yüzlerce dönümlük arazi üzerine kurulan parkta oldukça büyük olan bir göl ve etrafında kamelyaların bulunduğu toplu oturma alanları bulunuyor. 

Elazığ Kültür Parkı'nın en gözde noktaları ise, parkın içinde yer alan Gençlik Merkezi'ndeki 9 adet kafe restoranın bulunmasıdır. Bu 9 mekan, Elazığ ilinin tarihi noktalarını yansıtacak şekilde inşa edilmiştir. Genel olarak kültür parkı hem aile hem de arkadaşlar ile zaman geçirmek için onlarca farklı noktanın bulunduğu bir buluşma noktasını temsil eder. Doğal güzelliği ile Elazığ sınırlarında mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.

Elazığ'da doğa ile baş başa bir tatil mi hayal ediyorsunuz? Elazığ 3 yıldızlı oteller sayfamıza mutlaka göz atmalısınız.


Saklıkapı Kanyonu

Saklıkapı Kanyonu

Bir mantar gezisi sırasında yakın tarihte yanlışlıkla keşfedilen ve dünyanın en eski kanyonlarından birisi olarak gün yüzüne çıkan Saklıkapı Kanyonu, Elazığ ilinin Akuşağı Köyü'nde bulunuyor. Yaklaşık 9 milyon yılda meydana gelen kanyona ince ve dar bir tünel ile erişim sağlanmaktadır. 4,5 kilometrelik uzunluğu olan kanyonun bir kilometresinin üstü, kapalı denilecek kadar dar şekildedir.

Saklıkapı Kanyonu'nun içerisinde yer alan geniş vadinin içerisinin su ile dolması, vadi içerisinde tekne turlarının düzenlenmesine olanak sağlamıştır. Hem doğal güzelliği keşfetmek hem de Doğu Anadolu Bölgesi'nde güzel bir tekne turu yapmak için en ideal nokta olan Saklıkapı Kanyonu'nda karstik oluşumlar, göl, faunalar ve floralar da oldukça dikkat çekici durmaktadır.

Saklıkapı Kanyonu'na giriş ücretsizdir.


Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Elazığ şehir merkezinde olan Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, ilk olarak 30 Nisan tarihinden Harput Müzesi olarak kurulmuştur. Daha sonra çıkarılan eserler müzeye yeterli gelmediği için bina farklı bir yere taşınarak ziyarete açılmıştır.

Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi, Halı Kilim ve Etnografya Salonu ile Arkeolojik Eserler ve Sikke Salonu olarak iki farklı salondan meydana gelmektedir. adet etnografik eser, adet arkeolojik eser ve adet sikke olmak üzere toplam adet eser sergilenmektedir.

Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi'ne giriş ücretsizdir.


Elazığ Meryem Ana Kilisesi

Elazığ Meryem Ana Kilisesi

Elazığ Meryem Ana Kilisesi, Elazığ iline bağlı Harput Mahallesi'nde yer alan tarihi yapıdır. Harput Kalesi'nin doğusunda yer alan tarihi kilise, M.S. yılında inşa edilmiştir. Bazı kaynaklarda Meryem Ana Kilisesi'ne verilen diğer isimler Kızıl Kilise, Süryani Kilisesi ve Yakubi Kilisesi'dir.

Kilisenin ilk Hıristiyan topluluğu olan Süryanilerin kurduğu düşünülmektedir. Elazığ sınırlarında mimari özellikleri ile ön plana çıkmaktadır. 4 farklı bölümü ile Meryem Ana Kilisesi, Elazığ gezilecek yerler arasına mutlaka dahil edilmelidir.


Harput Ulu Cami

Harput Ulu Camii

Harput Ulu Cami, Elazığ iline bağlı tarihi Harput mevkii sınırları içerisinde yer alıyor. Kim tarafından yaptırıldığı kesin olarak bilinmeyen cami, metrekarelik alan üzerine kuruludur. Her ne kadar kim tarafından yaptırıldığı kesin olarak bilinmese de, vergi kitabesinden edilen bilgiler doğrultusunda Harput Hükümdarı Fahrettin Karaaslan tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir.

Harput Ulu Cami, eski Türk cami örnekleri arasında yer almakta olup, ile yılları arasında inşa edilmiştir. Minaresi sağ tarafa eğik olan tarihi Ulu Cami hakkında yapılan araştırmalar sonrasında minarenin Pisa Kulesi'nden daha fazla eğik bir yer olduğu ortaya çıkarılmıştır.

İbadete açık olan Harput Ulu Cami'ye giriş ücretsizdir.


Elazığ Buzluk Mağarası

Elazığ Buzluk Mağarası

Elazığ il merkezine bağlı Harput Mahallesi'nde bulunan Elazığ Buzluk Mağarası, buzluk taşı olarak bilinen kayalıklardan oluşmaktadır. Bu güzel doğa harikasının derinliği ile metre arasındadır. Yaz ya da kış yılın dört mevsimi dilediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz.

Jeomorfolojik özelliğinden ötürü Elazığ Buzluk Mağarası'ndan yaz aylarında bu çıkarken, kış aylarında sıcak bir ortam sunmaktadır. Dünya üzerinde nadir görülen doğal güzellikler arasındadır. Eski zamanlarda Elazığ yöre halkı tarafından buradan Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarından çıkarılan buzlar Harput merkeze götürülüp satarak para kazanmışlardır.

Elazığ Buzluk Mağarası'na giriş ücretsizdir.


Hazar Gölü

Hazar Gölü

Elazığ il sınırlarında olan Hazar Gölü, güneybatı ile kuzeydoğu yönlerine doğru uzanan tektonik bir göldür. Dünyanın en uzun fay hattı üzerinde yaşanan çökmeler sonucunda Hazar Gölü oluşmuştur. Elips şekline sahip Hazar Gölü, 5 ile 6 kilometre arasında genişliğe ve 20 kilometre uzunluğa sahiptir.

metre derinliği ile Türkiye'nin en derin gölleri arasına girmiştir. Günümüzde Hazar Gölü, sit alanı statüsünü kazanarak koruma altına alınmıştır. Çevresinde manzara eşliğinde keyifli vakit geçirebileceğiniz işletmeler bulunmaktadır. Güzel doğası ile Elazığ sınırlarında mutlaka ziyaret edilmesi gereken popüler turistik yerler arasındadır.

Hazar Gölü ziyaretini özel aracıyla yapanların 10 TL park ücreti ödemesi gerekmektedir.


Elazığ Kapalı Çarşı

Elazığ Kapalı Çarşı

Tarihi Kapalı Çarşı, Elazığ merkezine bağlı Çarşı Mahallesi'nde yer almaktadır. Hem yerli halk hem de turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Elazığ sınırlarında yöresel ürünleri bulabileceğiniz en geniş seçeneğe sahip çarşıdır. Kuzey ve güney yönlerinde iki adet, doğu ve batı yönlerinde ise 4 adet giriş - çıkış kapısı bulunmaktadır.

Çarşı içerisinde Ağın leblebisi, badem şekeri, baharat çeşitleri, tulum peyniri, pekmez ve cevizli sucuk gibi birçok yöreye özgü olan ürün satışa sunulmaktadır. Ayrıca yöresel yemekleri tadabileceğiniz restoranlara da ev sahipliği yapmaktadır.


Elazığ Günübirlik Gezilecek Yerler

Her bir yanı tarihi ve doğal güzellikler ile çevrili olan Elazığ, turizm açısından zengin seçenekleri ile karşımıza çıkmaktadır. Elazığ ilinin çevre illeri de turistik yerleri ile bilinmekte ve keyifli zaman geçirebileceğiniz seçenekler sunmaktadır.


Munzur Vadisi Milli Parkı

Munzur Vadisi Milli Parkı

Tunceli il merkezinde yer alan Munzur Vadisi Milli Parkı, Elazığ şehir merkezine 84 kilometre uzaklıktadır. hektarlık alanı kaplayan milli park, zengin doğal güzellikleri ile doğa severler arasında popülarite kazanmıştır. Gezilmesi gereken milli parkı yaz ya da kış fark etmemeksizin yılın dört mevsimi ziyaret edebilirsiniz.

Elazığ'da kendinizi ev sıcaklığında hissedebileceğiniz uygun fiyattaki butik oteller için Elazığ butik oteller sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Pertek Kalesi 

Pertek Kalesi

Tunceli iline bağlı Pertek ilçesinde yer alan tarihi Pertek Kalesi, Elazığ şehir merkezine 38 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Murat Nehri’nin kıyısındayken yapılan kale, Keban Baraj Gölü’nün oluşturulmasının ardından sularla çevrili bir ada konumuna gelmiştir. Tarihi çok eski zamanlara dayananan kale, görmeniz gereken önemli yerler arasındadır.


Ferruh Şad Bey Türbesi

Ferruh Şad Bey Türbesi

Ferruh Şad Bey Türbesi, Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde yer almaktadır. Elazığ şehir merkezine 66 kilometre uzaklıktadır. Emir Ferruh Şad Bey için yaptırılan türbe, dini turizm amaçlı çok fazla ziyaret edilmektedir. Dikdörtgen yapılı türbenin kitabesi Arapçadır.


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir