damak altında şişlik / Damak Şişmesine İyi Gelen Evde 7 Bitkisel Tedavi - Nefis Yemek Tarifleri

Damak Altında Şişlik

damak altında şişlik

Damağımızda Oluşan Şişlikler Neyin Habercisi?


Damaktaki şişliklerin çoğu kolayca tedavi edilir ancak bazı şişliklerin altında ciddi sebepler vardır. Bu yazımızda; damak şişliklerinin ek belirtilerini, altındaki sebepleri ve damak şişliklerinde ne zaman doktora gidilmesi gerektiğinden bahsedeceğiz.

1)Aft: Beyaz, sarı veya soluk pembe renginde olabilir ve çok hassastır. Yanaklarda ve diş etlerinde daha çok görülürken damakta nadir de olsa görülebilir. Stres, ağzı tahriş eden yiyecekler, travma, hastalıklar gibi birçok sebep aft oluşumuna neden olabilir. Aft genellikle birkaç hafta içinde düzelir. Bulaşıcı değildir. Ağrı yapabilir ve yemek yemeyi zorlaştırabilir. Bazı reçetesiz ve reçeteli ağız kremleri ağrıyı uyuşturabilir.

2)Yanıklar: Kahve ve çay gibi sıcak içecekler veya yeni pişirilmiş gıdalar, damak dahil olmak üzere ağız içinin tamamını yakabilir. Yanık şiddetli ise şişlik veya su toplanması olurken küçük yanıklarda ise damağı tahriş etmediği sürece kendiliğinden iyileşir.

3) Travma veya Yaralanma: Ağız içi hassas bir bölgedir. Delinmeler, kesiler, tütün kullanımı, protez gibi birçok travma ağızda şişlik oluşturabilir. Bu şişlik ağrılı ve hassastır ama çoğu zaman kendiliğinden iyileşir. Ağzı ılık su ile düzenli olarak yıkamak iyileşmeyi destekleyebilir.

4) Soğuk Yaralar: Herpes Simpleks virüsü ile enfekte olanlarda görülür. Virüs, dudaklarda ve ağızda şişliklere neden olabilir. Soğuk yaraların belirtileri şunlardır:

&#; Şişlik ortaya çıkmadan önce karıncalanma hissi

&#; Yamalar veya kümeler halinde şişlikler

&#; İyileşmeden önce kabuklanan şişlikler            

Aftlardan farklı olarak soğuk yaralar çok bulaşıcıdır. Virüs, genellikle tedaviye gerekmeksizin kendiliğinden temizlenir ancak virüsün yayılmasını önlemek için bu süre zarfında kişi kimseyle yakın temasta bulunmamalıdır. Doktor gerekirse iyileşme sürecini hızlandırmak için ilaç reçete edebilir.

oral hsv ile ilgili görsel sonucu

5) Mukoseller: Ağız içinde sıkça rastlanan, değişik çapta ve boyutlarda(çapı çoğu kez 1cm’yi aşmaz) küçük keseciklerdir. Tükürük bezlerinin tahriş olması veya iltihaplanması sebebiyle oluşabilir. Endişe edici bir şey değildir ve tedavi gerekmeksizin iyileşir ancak şişlik birkaç hafta sürebilir.

oral mukosel ile ilgili görsel sonucu

6) Torus Palatinus: Damaktaki çok sert bir şişlik, torus palatinusun bir işareti olabilir. Torus palatinus, iyi huylu ve altta herhangi bir neden olmaksızın ekstra kemik büyümesidir. Büyüme, herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir ve kişinin hayatı boyunca büyüme devam edebilir. Kişinin yeme, içme veya konuşma becerisini etkilemediği sürece tedaviye ihtiyaç duymaz.

torus palatinus ile ilgili görsel sonucu

7) Ağız Mantarı(Oral Candidiasis): Ağızda bulunan bakteri dengesinin(florasının) bozulması sonucunda oluşabilir. Başlangıçta küçük ülserler oluşur ve bunlar ağız mantarının temelini oluşturur. Doktor tedavi olarak antifungal(mantar) ilaç önerebilir. Ayrıca ağızdaki bakteri dengesinin nasıl korunabileceği konusunda tavsiyeler de verebilir.

oral kandidiyazis ile ilgili görsel sonucu

8) El, Ayak, Ağız Hastalığı: Koksaki virüsü sebep olur. Virüs, ağzı enfekte ederek ağrılı ve kırmızı renkte şişliklere yol açabilir. Adından da anlaşılacağa üzere belirtiler ellerde ve ayaklarda da görülebilir. Diğer belirtiler ise ateş ve vücut ağrılarıdır. Küçük çocuklarda daha yaygındır ancak her yaş grubunda görülebilir. Doktorlar tedavide belirtileri hafifletmek için ilaçlı gargara reçete edebilir

9) Epstein Kabarcıkları: Yeni doğanların yüzde sekseninde görülebilir. Bu kabarcıklar beyaz veya sarı renktedir. Doğumdan birkaç hafta sonra ek problemlere yol açmadan kaybolurlar.

10) Hiperdonti(Çok Dişlilik): Hastalık kalıtsal olarak nesilden nesile aktarılmakta ve dünya genelinde çok nadir görülmektedir. Bu hastalığa sahip insanların ağzında normale göre daha fazla diş(ekstra diş) bulunmaktadır. Ekstra dişler çıkarken de damakta şişlik ve ağrı oluşur. Diş hekimleri genellikle lokal veya genel anestezi altında ekstra dişleri ağızdan temizler.

11) Siğil: İnsan papilloma virüsü(HPV), ağızda siğillere dolayısıyla şişliklere neden olabilir. Siğil; ağrısız, soluk renkte, yüzeyi pürüzlü ve yuvarlaktır. Genellikle kansere neden olmaz. Rahatsız edici olabilmelerine rağmen tedavi gerekmeksizin kendiliğinden iyileşir.

oral hpv ile ilgili görsel sonucu

12) Ağız Kanseri: Damaktaki şişlikler veya yaralar nadir de olsa kanserin birer habercisi olabilir. Kadınlardan ziyade erkeklerde daha fazla görülür ve yoğun alkol kullanımı ile birlikte sigara, en önemli risk faktörüdür. Erken teşhis edilmezse ağız kanseri; ameliyat, radyasyon tedavisi ve\veya kemoterapi gerektirebilir. Erken teşhis edilir ise küçük bir operasyon ile tedavi edilebilir ve iyileşme çoğunlukla hızlıdır.

Damağımızda Oluşan Şişlikler Neyin Habercisi?

Ne Zaman Doktora Gidelim?

-Birbirinden farklı renkte şişlikler

&#; Birkaç günden fazla süren ağrı

-Ağızda kötü koku

-Çiğnerken veya yutarken acı hissedilmesi

.-Düzgün takılmayan takma dişler veya diğer diş aygıtları

-Nefes darlığı

-Hızlı büyüyen şişlik

-Şekil değiştiren şişlik

-2 haftadır geçmeyen şişlik

-Günlük hayatı kısıtlayan şişlik gibi belirtilerden herhangi birisi var ise mutlaka en kısa zamanda doktora gidilmelidir.

Kaynak: funduszeue.info

Yazar: Nilay Nur Önder \ Stajyer Doktor

Do&#;al Yöntemlerle Damak &#;i&#;mesi Nas&#;l Geçer?

Tat alma duyular&#;ndan biri olan damak, a&#;&#;z bo&#;lu&#;unun tavan k&#;sm&#;d&#;r. Zaman zaman baz&#; ki&#;ilerde damak hastal&#;klar&#; meydana gelebilir. Di&#; etini tamamlayan damak, ki&#;isel bak&#;ma önem verildi&#;inde bakterilerden uzak kal&#;r.

A&#;&#;z bak&#;m&#;na önem verilmedi&#;inde, çe&#;itli bakteriler dama&#;a yerle&#;ir ve iltihaplanma meydana gelir. Bu gibi durumlar&#; son zamanlarda ya&#;&#;yorsan&#;z, sizlere &#;ifa olacak bilgiler ile geldik.

Damak &#;i&#;mesine Ne &#;yi Gelir?

  • Limon
  • Sirke
  • Yo&#;urt
  • Karbonat
  • Aloe vera jeli
  • Tuzlu su
  • Sumak suyu

Bu yaz&#;da sizlere damakta olu&#;an sorunlardan birini tan&#;taca&#;&#;z. Damak &#;i&#;mesi ad&#; verilen iltihaplanman&#;n nedenlerine ve çözümlerine de&#;inece&#;iz. Bu sat&#;rlar&#; okuduktan sonra, di&#; damak &#;i&#;mesi problemini ortadan kald&#;rabilirsiniz. Damak &#;i&#;mesi ilaç ile tedavi edilmesi gereken durumlar d&#;&#;&#;nda do&#;al yöntemlerle de hafifleyebilmektedir, bu konuya da de&#;inece&#;iz.

damak &#;i&#;mesi ne iyi gelir

Damak &#;i&#;mesi Nedir?

  • Gün içinde pek çok farkl&#; malzemelerden olu&#;an yemekler tüketirsiniz. Bu yiyeceklerin damaklar&#;n üzerindeki dokuyu etkiledi&#;ini yemek esnas&#;nda anlayamayabilirsiniz.
  • Damak üzerine çok hassas dokular bulunur. Çok s&#;cak ve so&#;uk yiyecekler tüketildi&#;inde, zaman zaman s&#;cak ve so&#;uk içildi&#;inde damaktaki hassas dokular zarar görebilir.
  • Damak yüzeyindeki dokunun a&#;&#;nmas&#;, bir süre sonra minik iltihaplara neden olur ve “damak &#;i&#;mesi” ad&#; verilen bir rahats&#;zl&#;k meydana gelir.
  • Damak &#;i&#;mesi hemen hemen pek çok ki&#;ide görülebilir. Yutkunmay&#; ve yemek yemeyi zorla&#;t&#;ran bu durum tedavi edilebilir bir hastal&#;kt&#;r.
  • Damak &#;i&#;mesi ya&#;ayan ki&#;ilerin, geç kalmadan doktora görünmesi tavsiye edilir.
  • Damak &#;i&#;mesi ve a&#;r&#;s&#; genelde birlikte görülen &#;ikayetler olmaktad&#;rlar.
damak &#;i&#;mesine ne iyi gelir

Damak &#;i&#;mesine Ne &#;yi Gelir? Evde 7 Bitkisel Tedavi

1) Limon

  • Damak &#;i&#;mesi ne iyi gelir diyenler için her evde kolayca denenen bir yöntem öneriyoruz.
  • Limon, antibakteriyel bir besindir ve mikroplar&#; k&#;rma konusunda çok ba&#;ar&#;l&#;d&#;r.
  • Damak &#;i&#;mesi do&#;al tedavi yöntemleri aras&#;nda asidin do&#;al halini içeren limon iyi bir yard&#;mc&#;d&#;r.
  • Damak &#;i&#;mesinden &#;ikayetçi olanlar, 1 fincan limonlu suyla düzenli olarak gargara yaparak bu sorunu çözebilir.

Limonun Faydalar&#; Nelerdir? Kabu&#;undan Çekirde&#;ine Tüm Faydalar&#;

limon

2) Sirke

  • Damak &#;i&#;mesine evde çözüm yöntemleri aras&#;nda her evde bulunan sirke de vard&#;r.
  • Üst damak &#;i&#;mesi tedavisi için sirkeli suyun kullan&#;m&#; yayg&#;nd&#;r.
  • 1 fincan sirkeli su kar&#;&#;&#;m&#; haz&#;rlay&#;n ve her ak&#;am a&#;z&#;n&#;z&#; bu suyla çalkalay&#;n.
  • Sirkede bulunan antioksidan maddeler, damak dokusunda olu&#;an iltihaplar&#; temizleme görevine sahiptir.
  • Düzenli kullan&#;m önerilir.

Elma Sirkesi Nas&#;l Yap&#;l&#;r? Faydalar&#; Nelerdir? Nas&#;l Kullan&#;l&#;r?

elma sirkesi

3) Yo&#;urt

  • A&#;&#;zda damak &#;i&#;mesi ile birlikte olan ufak iltihaplanmalar için yo&#;urt tüketebilirsiniz.
  • Yo&#;urt, yaralar&#; iyile&#;tirmektedir. Damak yüzeyinde olu&#;an minik iltihaplar&#; temizleyerek damak &#;i&#;mesini önlemektedir.
  • Di&#; eti damak &#;i&#;mesi gibi rahats&#;z edici durumlarda, düzenli &#;ekilde do&#;al ev yo&#;urdu tüketilmesi önerilir.
  • Ev yo&#;urdunda bulunan faydal&#; bakteriler, damak iltihab&#;n&#; ve &#;i&#;li&#;ini iyile&#;tirmektedir.

Yo&#;urdun Faydalar&#;, Suyunun Faydalar&#;, Yo&#;urt Yemenin Faydalar&#;

yo&#;urt

4) Karbonat

  • Damak &#;i&#;mesi nas&#;l geçer evde ne yapabilirim diyenler için 5 günlük bir kür önerece&#;iz.
  • 1 bardak suyun içine 1 çay ka&#;&#;&#;&#; karbonat at&#;n ve iyice kar&#;&#;t&#;r&#;n.
  • Her ak&#;am bu suyu tüketmeye çal&#;&#;&#;n. 5 günlük tüketim sonras&#;nda damak &#;i&#;kinli&#;inin yok oldu&#;unu göreceksiniz.

Karbonatla Di&#; Beyazlatma, Çok Basit 4 Yöntemle Beyaz Gülü&#;ler

karbonat

5) Aloe Vera Jeli

  • Damak &#;i&#;mesi bitkisel tedavi yöntemleri aras&#;nda genel olarak yaralara iyi gelen aloe vera vard&#;r.
  • Aloe veran&#;n iyile&#;tirici etkisini, bu defa damak &#;i&#;mesi durumunda görebilirsiniz.
  • Yar&#;m su barda&#;&#; suyun içine 2 yemek ka&#;&#;&#;&#; aloe vera jeli ekleyin ve kar&#;&#;t&#;r&#;n.
  • Aloe vera jelinin tüketime uygun olmas&#;na özen göstermelisiniz. Haz&#;rlad&#;&#;&#;n&#;z bu kar&#;&#;&#;m&#; 5 gün süreyle tüketin ve damak &#;i&#;mesinden k&#;sa zamanda kurtulun.

Aloe Vera Suyunun Sizi Hayrete Dü&#;ürecek 8 Faydas&#;

aloe vera

6) Tuzlu Su

  • Di&#; ve damak &#;i&#;mesi ile birlikte genel olarak a&#;&#;z içi hijyeni için tuzlu su birebirdir.
  • Genellikle gargara yap&#;lmas&#; için önerilen tuzlu suyun, a&#;&#;z bak&#;m&#;ndaki faydas&#; y&#;llard&#;r ayn&#; kalitede.
  • Tuzlu su, a&#;&#;z içinde olu&#;an bakterileri temizler ve damak &#;i&#;mesine engel olur. Son günlerde damak dokusunda ufak iltihaplanmalar oluyorsa; düzenli aral&#;klarla tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz.
  • Tuzlu su, di&#; çürümesini ve di&#; eti iltihaplanmas&#;n&#; engelledi&#;i gibi damak &#;i&#;mesine de çare olmaktad&#;r.

Deniz Tuzu Nedir? Faydalar&#; Nelerdir? Nerede Sat&#;l&#;r?

tuz

7) Sumak Suyu

  • Damak yaralar&#; ve hastal&#;klar&#; için sumak bitkisel yöntemler aras&#;ndad&#;r.
  • E&#;er damak &#;i&#;mesi nedeniyle yemek yemekte ve konu&#;makta zorlan&#;yorsan&#;z; 1 bardak &#;l&#;k suyun içine 1 çay ka&#;&#;&#;&#; sumak ekleyin.
  • Suma&#;&#;n &#;l&#;k suda biraz aç&#;lmas&#;n&#; sa&#;lay&#;n ve ard&#;ndan gargara yaparak suyu tükürün. Düzenli kulland&#;&#;&#;n&#;zda, damak sa&#;l&#;&#;&#;n&#; korumu&#; olacaks&#;n&#;z.

Sumak Nedir? Faydalar&#; Nelerdir? 6 De&#;i&#;ik Kullan&#;m &#;ekli

sumak suyu

Damak &#;i&#;mesi Neden Olur?

  • Damak &#;i&#;mesi bazen beslenme &#;eklinden dolay&#; ya&#;anabilir.
  • Çok s&#;cak g&#;dalar&#;n h&#;zl&#; tüketilmesi bunun bir nedenidir. Aniden damak &#;i&#;mesi bu tip durumlarda ya&#;anabilir.
  • Yaz s&#;caklar&#;nda buzlu su içmek, çok so&#;uk g&#;dalar tüketmek dama&#;&#;n &#;i&#;mesini tetikleyebilir.
  • Bu tip durumlarda damak &#;i&#;mesi ac&#;mas&#; genellikle birlikte seyreder.
  • Damakta olu&#;an pamukçuk gibi hastal&#;klar, damak &#;i&#;mesini olu&#;turmaktad&#;r.
  • Bu nedenle temiz g&#;dalar&#;n tüketilmesi ve a&#;&#;z bak&#;m&#;n&#;n ihmal edilmemesi gerekir.
  • Vücudun susuz kalmas&#;, damakta kurulu&#;a neden olur ve uzun süre susuz kalan ki&#;ilerde bakteri üremeye ba&#;lar.
  • Bu durum ise dama&#;&#;n &#;i&#;mesine sebep olur.
  • Herpes simpleks virüsü, damak &#;i&#;mesinde etkendir.
  • Bu virüs a&#;&#;z içinde yay&#;ld&#;&#;&#;nda konu&#;may&#; güçle&#;tirecek kadar dama&#;&#; &#;i&#;irebilir.
  • Damak &#;i&#;mesi alerji sebebiyle de olabilmektedir.
  • Özellikle besin alerjilerinde genel olarak sindirim sistemi sorunlar&#;yla birlikte damak &#;i&#;mesi de olabilmektedir.

Bebeklerde Di&#; Ç&#;karma Belirtileri: 10 Sinyal, Nelere Dikkat Edilmeli?

Damak &#;i&#;mesi Tedavisi Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

  • Üst damakta a&#;&#;rl&#;k hissi, iltihaplanma ve yutkunma güçlü&#;ü ya&#;and&#;&#;&#;nda vakit kaybetmeden doktora görünmeniz gerekir.
  • Tedavi için “Di&#; Hekimi” ya da “Kulak, Burun, Bo&#;az Hekimi” size bu konuda yard&#;mc&#; olacakt&#;r.
  • Olu&#;an iltihab&#; temizlemek için a&#;&#;z spreyi ve antibiyotik ilaçlar önerilecektir.
  • Doktorunuz taraf&#;ndan verilen ilaçlar&#;n düzenli kullan&#;m&#;, sizi bu hastal&#;ktan koruma konusunda ba&#;ar&#;l&#; olacakt&#;r.
  • T&#;bbi destek d&#;&#;&#;nda doktorunuz size a&#;&#;z bak&#;m&#;na önem vermeyi, gün içinde di&#; f&#;rçalamay&#; ve besinleri iyice çi&#;neyerek tüketmenizi önerecektir.
  • Çok s&#;cak ve çok so&#;uk g&#;dalardan da uzak kalarak, damak &#;i&#;mesini tedavi edebilirsiniz.
  • Damak &#;i&#;mesi kaç günde geçer sorusunun cevab&#; altta yatan sebebe göre de&#;i&#;ebilmektedir.
  • Sadece so&#;uk bir &#;ey içti&#;iniz için &#;i&#;en damak birkaç saate normale dönebilirken ciddi bir hastal&#;k kaynakl&#; olan damak &#;i&#;mesinin inmesi zaman alabilir.
di&#; doktoru

Evde Di&#; Ta&#;&#; Temizli&#;i, 5 Do&#;al Kesin Çözüm

Misvak Faydalar&#; – Di&#; Macununa Fark Atan 7 Süper Özelli&#;i

Di&#; Beyazlatma Yöntemleri, Evdeki Malzemelerle Do&#;al Çözümler

Di&#; A&#;r&#;s&#;na Ne &#;yi Gelir? Evde Çözüm Önerileri, Doktor Tavsiyeleri

20’lik Di&#; A&#;r&#;s&#;na Ne &#;yi Gelir? Belirtileri, Çekimi Sonras&#; Ne Yap&#;lmal&#;?

Diş eti şişmesi çok yaygın görülen bir sağlık sorunudur ve bunun birçok farklı nedeni olabilir. Birkaç günden fazla süren diş eti şişmesi problemi yaşıyorsanız, diş hekimi uzmanınıza danışmanız önerilir. Randevunuzu beklerken, şişliğin ve rahatsızlığın şiddetini hafifletmek için yapabileceğiniz birkaç şey vardır.

Olası Nedenleri Düşünün

U.S. National Library of Medicine’e göre diş eti iltihabının birkaç yaygın nedeni vardır:

İlaçlar:

Yakın zamanda ilaç almaya başladıysanız, diş eti şişliğiniz ilacın bir yan etkisi olabilir. İlacın yan etkileri hakkında doktorunuzla görüşün ve alternatiflerin olup olmadığını araştırın.

Ağız Bakım Ürünleri Marka Değişikliği:

Yakın zamanda kullandığınız diş fırçası, diş macunu, ağız bakım suyu ya da diş ipi markasını değiştirdiyseniz, bu ürünlerin içerik maddelerinden birine reaksiyon gösteriyor olabilirsiniz.

Yetersiz Beslenme:

Özellikle C vitamini eksikliği diş eti iltihaplanmasına neden olabilir, dolayısıyla meyve ve sebze tüketmiyorsanız, sorun beslenme biçiminizde olabilir.

Gingivitis (diş eti iltihabı):

Diş eti şişliğinin temel nedeni diş eti iltihabıdır. Eğer dişlerinizi iyi fırçalamıyor ve diş ipi ile temizlemiyorsanız, sorun burada olabilir. Diş eti iltihabına katkı sağlayan çok sayıda başka neden ve etken vardır, bu nedenle semptomları diş hekiminizle görüşmek, doğru ve eksiksiz bir teşhis için en iyi yöntemdir.

Rahatlama Yöntemi Bulun

American Dental Association'a göre, rahatsızlığı hafifletmek ve diş etlerinizdeki şişliği azaltmak için yapmanız ve yapmamanız gereken birkaç şey vardır.

Yapılması Gerekenler:

  • Dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın ve diş ipi ile temizleyin. Eğer diş eti şişliğinin temel nedeni diş eti iltihabı ise, iyi bir ağız hijyeni iyileşmenin ilk adımıdır.
  • Beslenme biçiminizi iyileştirin. Beslenme düzenine fazladan meyve ve sebze ekleyin ve bir süre kafeinli ve gazlı içeceklerden uzak durun.
  • Ağzınızı tuzlu su ile çalkalayın. Bu yöntem, iltihaplı diş etlerinin ağrısını hafifletebilir.
  • Diş hekiminize görünün! Diş eti rahatsızlığınız devam ediyorsa randevu almayı ihmal etmeyin. Şişliğin kesin nedenini diş hekimi uzmanı tespit edebilir, ayrıca dişlerinizin ve diş etlerinizin sağlığına daha çabuk kavuşmasına yardımcı olabilir.

Kaçınılması Gerekenler:

  • Diş etlerinizi tahriş eden diş macunlarını ve ağız bakım sularını kullanmaya devam etmeyin. Alkol içeren ağız bakım suları diş eti şişliğini tahriş edebilir. Etkilenen bölgeye zarar verdiğini fark ederseniz diş macununuzu değiştirin.
  • Alkol ve tütün ürünleri kullanmayın, çünkü her iki madde de diş etlerinizi daha fazla tahriş edebilir.
  • Sorunu görmezden gelmeyin. Şişliği azaltmak için harekete geçin ve diş etlerinizdeki şişliğin daha ciddi bir şeyin belirtisi olmadığından emin olmak için bir diş hekimi uzmanına başvurun.

Damak Şişmesi Neden Olur? Nedenleri, Nasıl Geçer, Ne İyi Gelir

Damak şişmesi, dış etkenler sonucunda oluşan ve oldukça rahatsız edici bir sağlık problemidir. Ağız içi travmalar, sıcak gıdalarla beslenmek ve ağız lezyonları damakta şişlik nedenleri olabilir.

Bu yazıda; damak şişmesi neden olur, damakta şişme nedenleri nelerdir, ne zaman doktora gitmelisiniz, damak şişmesi nasıl geçer ve ne iyi gelir sorularının kapsamlı yanıtını bulabilirsiniz.

Damak şişmesi neden olur? Damakta şişme nedenleri nelerdir? Damak şişliği nasıl geçer, ne iyi gelir

Damak Şişmesi Neden Olur?

Ağız; besinlerin, gıdaların, içeceklerin ve çeşitli diğer maddelerin vücuda giriş kapısıdır. Ağız sağlığı genel vücut sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Ağzın tavanı damak (palatum) adı verilen bir yapıdan meydana gelir. Ön bölümü oldukça sert, arka bölümü ise nispeten daha yumuşaktır.

Üst damak iki bölümden oluşur. Bunlar:

  • Sert damak (palatum durum):  Diş ucundan başlar ve damağın 2/3&#;lük ön bölümünü oluşturur. Oldukça sert bir yapıdır.
  • Yumuşak damak (palatum molle): Damağın arka 1/3&#;lük bölümünü oluşturur ve uvula ile son bulur. Daha yumuşak bir yapıdadır.

Ağzın çatısında yer alan damak, yapısı itibariyle oldukça hassastır. Çok kolay bir şekilde aşınır ve yıpranır. Bazen damak şişmesi veya damak iltihaplanması meydana gelebilir.

Damak şişmesi pek çok insanın yaşadığı bir rahatsızlıktır. Damakta şişkinlik, çoğu zaman basit tedaviler ile çözülebilecek nedenlerden kaynaklanmaktadır.

Bazı durumlarda damak şişmesine daha ciddi sağlık koşulları neden olabilir. Damakta şişlik ile birlikte şu belirtileri farkedebilirsiniz:

  • Ağız içerisinde kabarcıklar
  • Damakta yaralar
  • Ağız kuruluğu
  • Kas spazmları
  • Ağız içinde ağrı, damak ağrısı

Damak şişmesine neyin neden olduğunu öğrenmek ve bu nedenleri tedavi etmek için neler yapabileceğiniz hakkında bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam ediniz.

Damak Şişmesi Nedenleri Nelerdir?

Damak yapısı pek çok dış ve iç etken nedeniyle hasar görebilir ve şişebilir. Damakta şişmeye yol açan olası nedenleri anlarsanız, şişen damağınızın nedenini belirlemek daha kolay olacaktır.

Damak şişmesi nedenleri ve açıklamaları şunlardır:

Ağız Travması 

Ağız tavanında şişliğe yol açan en yaygın neden ağız içi yaralanmalar ve travmalardır. Ağız içi travmalara yol açan nedenler şunlar olabilir:

  • Çok sıcak yemekler yemek, damağın hassas yapısını yakabilir. Bu durum damakta şişlik ve kabarcıklara neden olabilir.
  • Sert yapıdaki şekerler, meyveler ve sebzeleri yerken dikkatli olmalısınız. Bu gıdalar ağız çatısına çarparak hasar verebilir ve damak şişmesi oluşturabilir.
  • Keskin hatlara sahip bir gıda maddesi damağınızı çizerek şişmeye neden olabilir.

Üst damak şişmesine sahip kişilerde son birkaç gün içerisinde ağız içi yaralanma öyküsü sıklıkla vardır. Bu durum kısa sürelidir ve bazı bakım önerileri ile geçecektir.

Ağız İçi Yaralar 

Ağız için çıkan aft, uçuk ve pamukçuk gibi yaralar, büyük kabarcıklar haline gelmeden önce ağız tavanında şişlik ile kendini gösterebilir.

Ağız içinde çıkan yaralar erken evrelerde ağız tavanında şişliğe yol açabilir. İlerleyen süreçte bu yaralar büyüyecek ve kendilerine has görünüme kavuşacaktır.

Ağız içinde çıkan yaralar genellikle bir hafta kadar şişliğe neden olabilir ve kısa sürede kendiliğinden kaybolur.

Dehidratasyon 

Dehidratasyon (susuzluk), kuru bir ağza neden olabilir. Kuru ağza sahip kişiler bu durumu çözmek için adım atmazsa damakta şişliğe neden olabilir.

Dehidratasyona ve buna bağlı olarak oluşan ağız kuruluğuna yol açan en sık nedenler şunlardır:

  • Aşırı alkol alımı
  • Yeterince sıvı tüketmemek
  • Bazı ilaçlar (diüretikler vs.)
  • Aşırı terleme
  • Hastalıklar

Özellikle sıcak günlerde yoğun egzersiz yapan kişilerde dehidratasyon ve elektrolit dengesizliği gelişebilir. Bu kişiler kendilerini zayıf hissedebilir ve kas spazmları yaşayabilirler.

Mukosel 

Ağzın çatısında küçük bir şişlik olarak farkedilen mukosel, deri altında mukus birikmesi nedeniyle meydana gelir.

Mukoselin genel özellikleri şunlardır:

  • Tipik olarak ağrısız lezyonlardır.
  • Genellikle dudak içlerinde oluşur.
  • Ağız çatısında oluşan küçük bir yaralanmadan sonra oluşabilir.
  • Tedavi gerektirmezler ve kendi başlarına patlayabilir.

Mukosel, büyük ve tekrarlama eğilimindeyse, doktorunuz mukoseli küçük bir prosedür ile boşaltabilir.

Skuamöz Papillomlar 

HPV adlı virüs skuamöz papillom oluşumundan sorumludur. Skuamöz papillomlar damakta da oluşabilen kanser olmayan küçük kitlelerdir.

Skuamöz papillomlar ağrıya neden olmaz. Teşhisi yapıldıktan sonra çeşitli tıbbi tedavi seçenekleri ile tedavi edilebilmektedir. Bazen bu papillomun küçük cerrahi bir işlemle çıkarılması gerekebilir.

Diğer Nedenler 

Damak şişmesi genellikle ağız içi travmalar ve ağız içi lezyonlar nedeniyle oluşur. Bazen damakta şişmeye altta yatan farklı bir tıbbi neden yol açabilir.

Damakra şişlik yapabilen diğer nedenler şunlardır:

  • Oral kanserler
  • Hepatitler
  • Yoğun alkol kullanımı
  • Elektrolit dengesizliği
Damak şişmesi vaka örnekleri - funduszeue.info

Damak şişmesi vaka örnekleri &#; funduszeue.info

Ne Zaman Doktora Gitmelisiniz?

Damak şişmesi ile birlikte diğer bazı semptomlara da sahip olabilirsiniz. Diğer belirtiler sizi ve doktorunuzu teşhise yönlendirmeye yardımcı olabilir.

Damakta şişlik ile birlikte görülebilecek diğer belirtiler şunlardır:

  • Damakta veya ağız içerisinde ağrı
  • Ağız kuruluğu
  • Ağız içinde yaralar
  • Ağız içinde kabarcıklar
  • Kas spazmları
  • Ağızda iltihap
  • Diş ağrısı

Damak şişmesi çoğu zaman önlenebilir nedenlerden kaynaklıdır. Ağız içi travmalar veya sıcak yemek nedeniyle ortaya çıkan damakta şişme için doktora gitmenize gerek yoktur.

Bazı insanlar damak şişmesi için tıbbi tedaviye ihtiyaç duyabilir. Aşağıdaki belirtilere sahipseniz bir doktora muayene olmanız faydalı olacaktır:

  • Damak ağrısı giderek şiddetleniyorsa
  • Üst damak şişmesi giderek artıyorsa
  • Bir haftadan daha uzun süren damakta şişlik
  • Ağız içerinde başka belirtiler varsa

Damak şişmesinin genellikle basit nedenlerden kaynaklanan ve kısa sürede kendiliğinden geçen bir rahatsızlık olduğunu unutmamalısınız.

Şikayetleriniz giderek artıyorsa ve ağız içerisinde başka belirtiler de varsa bir doktora gitmeniz ve tıbbi yardım almanız faydalı olacaktır.

Damak Şişmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Damakta şişlik yaşayan insanlar bu durumu nasıl önleyeceklerini ve nasıl tedavi edebileceklerini merak ederler. Bu noktada sıkça sorulan sorular şunlardır:

  • Damak şişmesi nasıl geçer?
  • Damakta şişme kaç günde geçer?
  • Damakta şişlik nasıl iner?

Damak şişmesinin tedavisi, şişmenin nedenine bağlıdır. Nedenlere yönelik tedavi adımları şunları içerebilir:

Ağız travmalarıAğız travmaları damak şişmesinin en sık nedenidir. Ağız yaralanmaları için şunları uygulayabilirsiniz:
  • Sıcak bir gıda tüketiyorsanız kısa sürede ağzınızı soğuk suyla durulayın. Bu sayede damağınızı sıcağın etkisinden koruyabilirsiniz.
  • Sert gıdaları tüketirken daha dikkatli olun. Daha küçük parçalar halinde tüketin.
  • Sivri uçları olan gıdaları tüketmekten kaçının.

Ağız travmalarına ve yaralanmalarına bağlı olarak gelişen damak şişmesi, genellikle kısa sürede kendiliğinden iyileşir.

İyileşme süresi genellikle bir haftadan kısadır. Daha uzun süren damak şişliği için tıbbi yardım alın.

Ağız hastalıklarıAğız tavanında çıkan aft, uçuk veya pamukçuk için bir doktora muayene olmalısınız.

Doktorunuz lezyonu teşhis edecek ve nedene yönelik tedavileri uygulayacaktır. Tedavi adımları şunları içerebilir:

  • Ağrı kesici ilaçlar
  • Gargaralar
  • Ağız içi jeller
  • Antibiyotik veya antiviraller
DehidratasyonSusuzluğa bağlı olarak ağız kuruluğu ve damak şişmesi meydana gelebilir. Tedavi için:
  • Yeterince su tüketmelisiniz.
  • ORS sıvısı  reçete edilebilir.
  • Elektrolit dengesizliği için çeşitli tıbbi tedaviler uygulanabilir.
MukoselAğız tavanında mukosel oluşma ihtimali düşüktür. Yine de bazı kişilerde mukoseller gelişebilir.

Mukoseller genellikle kendiliğinden gerileyen ve iyileşen benign şişliklerdir. Büyüyen bir mukosel doktor müdahalesi gerektirebilir.

Damak şişmesi, çoğu zaman evde tedavi edilebilir veya kendiliğinden iyileşmesi beklenebilir. Sıcak bir gıdadan kaynaklanan yaralanmalar genellikle birkaç gün içinde iyileşir.

Damakta şişme ile birlikte başka belirtileriniz varsa, doktorunuz altta yatan durumu teşhis etmek isteyecek ve sonrasında gerekli tedavi adımlarını uygulayacaktır.

Damak Şişmesine Ne İyi Gelir?

Yaşadığınız damak şişmesi ve damak iltihabı çoğu zaman kendiliğinden geriler ve iyileşir. Daha ciddi nedenlere bağlı olarak damakta şişlik görülmesi ihtimali çok azdır.

Damak şişmesine iyi gelen durumlar şunlardır:

  • Şişmiş bir damağa sahipseniz, bir süre yediğiniz ve içtiğiniz gıdalara dikkat etmelisiniz.
  • Çok sıcak yemekler yememeli, çok sıcak içecekler içmemelisiniz.
  • Sert dokusu olan gıdalardan bir süre uzak durmalısınız veya boyutlarını küçültmelisiniz.
  • Yeterince su tüketmeli ve dengeli beslenmeye özen göstermelisiniz.
  • Ağız hijyenine gerekli özeni ve dikkati göstermelisiniz.

Damak şişmesini engellemenin temel yöntem sıcak ve sert yiyecekleri tüketirken dikkatli olmaktır. Damaktaki şişlik bir haftadan fazla süredir devam ediyorsa yakın zamanda bir doktora gitmelisiniz.

Gelecekte damak şişmesi yaşamak istemiyorsanız, aşağıdaki önleme yollarını öğrenmeli ve uygulamalısınız:

  • Sivri kenarlara sahip gıdaları tüketirken dikkatli olmalısınız.
  • Yeterince su tüketmeli ve dengeli beslenmeye özen göstermelisiniz.
  • Dişlerinizi günde 2 defa fırçalamalısınız.
  • Diş fırçalamanın yanı sıra ağız içi temizliğine de öze göstermeli, diş aralarını ve dilinizi temizlemelisiniz.
  • Yemekleri soğuduktan sonra tüketmeye özen göstermelisiniz.
  • Sert gıdaları tüketirken dikkatli olmalısınız.

Damak şişmesi genellikle önlenebilir sebepler nedeniyle meydana gelir ve ortalama olarak 1 hafta içerisinde gerileyerek kendiliğinden iyileşir. Ağız sağlığınıza dikkat ederek damakta şişlik oluşumunu önleyebilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası