mühendislikte hangi bölüm daha iyi / Mühendis Olmak İsteyenler Buraya: En iyi Mühendislik Bölümleri - funduszeue.info

Mühendislikte Hangi Bölüm Daha Iyi

mühendislikte hangi bölüm daha iyi

Yurtdışında Mühendislik Eğitimi

Yurtdışında mühendislik eğitim almayı hedefleyen öğrenciler, hangi mühendislik alanının kendileri için daha doğru olduğuna dair pek çok araştırma içerisine girmektedir. Mühendislik okumanın avantajlarını, iş fırsatlarını, kazanç aralıklarını, tercih edecekleri üniversitenin özelliklerini, eğitim kalitesini ve benzeri her detayı titizlikle sorgulayan öğrenciler; birbirinden önemli mühendislik alanlarından kendilerine en uygun olanı seçmek adına elde ettikleri tüm bilgileri değerlendirmektedir.

Öyle ki mühendislik bölümünden mezun kişiler için de profesyonel alanlarda çok sayıda kariyer seçeneği bulunmaktadır. Global sahada, dünyanın en ünlü şirketlerindeki yöneticilere bakıldığında, birçoğunun mühendislik bölümü mezunu olduğu görülebilmektedir. Burada önemli olan doğru bir eğitim planlaması yaparak arzu edilen başarıya adım adım ilerlemektir. Bunların yanı sıra mühendisliğin hem bugünün hem de geleceğin mesleği olduğu söylenebilmektedir. Özellikle gelişen teknolojilere uyum sağlama aşamasında, mühendislerin rolü düşünüldüğünde; gelecek yenilikçi fikirlerde de bu mecraya dahil edilebilecek ürün ve hizmetlerin uzman mühendislerin imzasıyla var olacağı gerçeği ortaya çıkmaktadır. Bu açıdan bakıldığında; mühendislik okumanın kişiye eleştirel düşünme, problem çözme, yaratıcı düşünme, alternatif geliştirme, teknolojik yeniliklerle harmanlama gibi önemli beceriler kazandırdığının da altını çizmek gerekmektedir. Olayları farklı bir bakış açısı ile irdelemenin yöntemlerinin de öğretildiği pek çok mühendislik dalı için ülkemizde ve yurtdışında sunulan değerli kazanç olanakları mevcuttur. Bugün, yurtdışında çalışan bir mühendis için yıllık maaş toplamının 75 bin dolar ile bin dolar arasında değişiklik gösterdiği bilinmektedir. Ayrıca, iyi bir üniversitede mühendislik bölümünü başarıyla bitirmiş olmak, kişiye güçlü bir özgeçmişin yanı sıra iyi bir network de sağlamaktadır.

bilgisayar-muhendisligi

Mühendislik geniş bir alandır ve aralarından seçim yapılabilecek çok fazla alternatif bulunmaktadır. Bu nedenle öğrenci adayları çoğu zaman karar vermekte zorlanabilmektedir. Burada dikkat dilmesi gereken en önemli nokta, kişinin tutkuyla bağlı olduğu alana odaklanmış olmasıdır. Mühendislik bölümlerini yalnızca ileriye dönük kazanç başlığı altında değerlendirmemek; bunun yanında belki de yaşam boyu severek yapılabilecek bir iş olup olmadığına karar vermek önemlidir. Hemen her mühendislik bölümü çözüm üretmeye, araştırmaya, geliştirmeye ve hepsinin bir sonucu olarak da hayatı kolaylaştırmaya odaklanmaktadır. Eğer öğrenci adayı bu aşamada sevdiği, ilgi duyduğu ve üzerinde çalışmayı hedeflediği bir mühendislik bölümünü okumayı tercih ederse hem eğitimi ve kariyer yaşamı boyunca motivasyonunu taze tutabilecek hem de akışta karşılaşabileceği krizleri yönetirken daha güçlü ve özgüvenli kalabilecektir.

Bugün internet ortamındaki birçok sayfada öğrencilere “Hangi Mühendislik Bölümünü Tercih Etmeliyim” ve benzeri başlıklarla testler sunulmakta ve bu sayede yönlendirilmeleri sağlanmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki, bu tür testlerin sonucu kişilerin geleceğini belirlemekte kullanabilecekleri bir ipucu olamaz. En dorğu tercih yine doğru ve yeterli bir araştırmanın sonucunda yapılmalıdır.

En Çok Tercih Edilen Mühendislik Bölümleri Hangileridir?

Mühendislik okumak, pek çok yönden fırsatları yakalamayı sağlamaktadır. Günümüzün en saygın mesleklerinden olan mühendislik bölümlerinin, geleceğin de en parlak meslek grupları arasında gösterilmesi tam da bu nedenle oldukça normaldir. Mühendislik okumaya karar veren öğrenciler içinse kimi zaman seçim yapmak, çoğu efektif eğitim programını elemek anlamına da gelmektedir. Günümüzde en çok tercih edilen mühendislik bölümleri ise şunlardır:

  • Havacılık ve Uzay Mühendisliği,
  • Kimya Mühendisliği,
  • İnşaat Mühendisliği,
  • Bilgisayar Mühendisliği,
  • Elektrik Elektronik Mühendisliği,
  • Makine Mühendisliği,
  • Biyomedikal Mühendisliği,
  • Çevre Mühendisliği,
  • Petrol Mühendisliği,
  • Endüstri Mühendisliği,

Havacılık ve Uzay Mühendisliği

Havacılık ve uzay mühendisliği; uzay araçları, uydular, füzeler ve her türlü hava aracının tasarım, imalat ve test aşamalarının konu alındığı zor ve keyifli bir daldır. Özellikle son yıllarda dünya çapında yapılan araştırmalarında bir sonucu olarak artan popülerliği ile bu alan hem gelişen uzay çalışmaları hem de planlanan uzay turizminin de gündemde olmasıyla öğrenci adaylarının da dikkatini çekmeyi başarmıştır. Genel olarak mühendislik dalları içerisinde en çok merak edilen bu bölümde öğrencilere uçuş yolculuğunun mekaniği, bilgisayar simülasyonu ve zorlu koşullar altındaki uçuş performansı, her türlü hava aracının tarihçesi ve gelişimi, bugünün modern jetlerinin yapımı ve metodolojisi gibi konularda zengin ders içerikleri sunulmaktadır. Bu bölümden mezun olan kişiler ise havacılık ve uzay sanayinde tasarım ve üretim bölümlerinde, araştırma ve geliştirme departmanlarında, savunma sanayinde, NASA ve benzeri ulusal ya da uluslararası kurumlarda çalışma imkanı bulabilmektedir.

Kimya Mühendisliği

Kimya mühendisliği kısaca; fizik, matematik, biyoloji, ekonomi ve elbette ki kimya gibi disiplinlerin dahil olduğu süreçlerde çeşitli hammaddelerin değerli ürünlere dönüştürülerek endüstriyel aşamaların tasarlandığı, üretildiği, geliştirildiği, işletildiği ve yönetildiği mühendislik dalı olarak açıklanabilmektedir. Kimya mühendisliği, günümüzde kariyer fırsatları en yaygın olan ve en çok tercih edilen mühendislik bölümleri arasında yer almaktadır. Kimya bilimi ile fizik, matematik, biyoloji ve ekonomi gibi bilimleri birleştirildiği ve endüstriyel, çevresel ve teknolojik çözümlerin üretildiği kimya mühendisliğinin, bu açılardan çok yönlü bir dal olduğu da söylenebilmektedir. Bu bölümden mezun olan kişiler, analitik kimyager, kimya mühendisi ve enerji yöneticisi olarak ülkemizin ve dünyanın önde gelen markaları ile çalışma fırsatına sahip olabilmektedir.

İnşaat Mühendisliği

Günümüzün en önemli alanlarından biri olan inşaat mühendisliği, en eski mühendislik dallarından da birisidir. Bu bölümün mezunlarının iş tanımları arasında kısaca köprüler, yollar, kanallar, boru hatları, barajlar, havaalanları, demiryolları ve kanalizasyon sistemlerinin çevre dostu bir planlama ile tasarlanması, geliştirilmesi, bakımlarının ve inşalarının yapılması olduğu söylenebilmektedir. Yurtdışında hem eğitim hem de kariyer alanlarında gözde mühendislik bölümleri arasında üst sıralarda yer alan inşaat mühendisliği; doğayla etkileşim içinde ilham verici tasarımların, planların ve projelerin üretilmesini mümkün kılan bir bölümdür. Deprem, sel ve benzeri doğa olaylarına karşı önlem alınmasında bu alan profesyonellerine de fazlasıyla görev düşmektedir. Bu bölümden mezun olan bir kişi, inşaat mühendisi titri ile söz konusu yapıların tasarım, inşaat, araştırma departmanlarında, yerel yönetimlerde ve denetleyici veya idari pozisyonlarda çalışabilmektedir.

Bilgisayar Mühendisliği

Geçmişi modern anlamda Roma dönemine kadar uzanan mühendislik mesleğinde modern çağın en çok dikkat çeken alanlarından biri de bilgisayar mühendisliğidir. Bilgisayar mühendisliği, elektrik mühendisliği kadar köklü bir geçmişe sahip olmasa da günümüz teknolojisinin ve son sürat yapılan inovasyon çalışmalarının ışığında sıklıkla tercih edilen disiplinler arasında yerini almıştır. Bilgisayar ile ilgili tüm yazılım, donanım, mikroişlemci ve sistemlerle ilgilenen bu bölüm profesyonelleri, genel anlamda daha hızlı, güvenilir, pratik ve güçlü bilgi işlem sistemlerini tasarlamak adına çalışmaktadır. Ülkemizde veya yurtdışında bilgisayar mühendisliği eğitimini tamamlayan mezunlar, bu alandaki zengin kariyer fırsatlarından yararlanarak donanım mühendisi, yazılım geliştirme mühendisi, yapay zeka mühendisi gibi unvanlarla birçok önemli şirkette çalışma şansını yakalayabilmektedir.

Elektrik Elektronik Mühendisliği

Elektrik elektronik mühendisliği, elektrik gücü uygulamalarına odaklanan bir mühendislik dalıdır. Bu alan uzmanları; tüm elektrik ve elektronik sistemleri anlama, tasarlama üretme ve geliştirme gibi görevlerden sorumludur. Bu mühendislik bölümü, diğer alanlarda kıyaslandığında oldukça geniş alt disiplinlere de sahiptir. Öyle ki kontrol ve sinyal sistemleri, telekomünikasyon, navigasyon ve haberleşme sistemleri, motorlar, piller, güç üretimi ve iletim sistemlerini ile nanoteknoloji ve mekatronik gibi konular da elektrik elektronik mühendisliği çatısı altında ele alınmaktadır. Günümüzden bu alandan mezun bir kişi, elektrik mühendisi unvanıyla iletişim, ulaşım, savunma ve teknoloji sanayinde veya devlet kurumlarında yer alan geniş iş imkanlarından yararlanabilmektedir.

Makine Mühendisliği

Makine mühendisliği denildiği zaman akla şu üç madde gelmektedir: Yüksek Maaş, Geleceğin Mesleği ve Program Çeşitliliği. Bu bölüm, akla gelebilecek tüm mekanik sistemlerde matematik, fizik ve mühendislik ilkelerinin uygulanması, tasarlanması, değerlendirilmesi, makinelerin üretilmesi, geliştirilmesi ve bu sürecin sürdürülebilirliğinin korunması konularında öğrencilere yetkinlik kazandırmaktadır. Günümüzde makine mühendis unvanı ile çalışan profesyoneller; hassas tıbbi cihazlardan nükleer santrallere, robotlardan yarış arabalarına, jet motorlarından uçaklara kadar birçok mekanik cihazın temel tasarım, üretim, bakım ve test işlemleri ile ilgilenmektedir. Makine mühendisliği bölümünden mezun olan bir kişi rahatlıkla savunma, sağlık, ulaşım ve üretim sanayilerinde iş bulabilmektedir.

Biyomedikal Mühendisliği

Biyoloji ve tıp arasındaki boşluğu tamamlamak adına en etkili bölüm olan biyomedikal mühendisliği; bu iki büyük alanın karmaşık ve önemli sorunlarını çözmek, tasarlamak ve değerlendirmek adına görevli uzman mühendislerin yetişmesi adına kurulan önemli bir mühendislik dalıdır. Biyomedikal mühendisliği aynı zamanda günümüz iş piyasasında hızla oldukça ilgi çekici bir alan olarak kabul edilen popüler mühendislik mesleklerindendir. Bu alana yönelik verilen eğitim süresince öğrenciler, biyomoleküler mühendislik, biyomedikal optik, nöromühendislik gibi konular hakkında eğitilmektedir. Bu alandan mezun olan kişiler ise biyomedikal elektronik teknisyeni, biyomedikal cihazlar teknisyeni gibi unvanlar ile çalışabilmektedir.

Çevre Mühendisliği

En iyi mühendislik bölümleri arasında yer alan bir başka bölüm ise çevre mühendisliğidir. Çevre mühendisliği üzerine eğitim alan uzmanlar, canlı organizmaların sağlığını korumayı, yaşamlarını sürdürmek için elverişli ortamları yaratmayı ve bu döngü içerisinde iyileştirici çözümler sunmayı görev edinmektedir. İnşaat mühendisliği ve kimya mühendisliğinin bir alt disiplinlerinden biri olarak da kabul edilen çevre mühendisliği; biyoloji, kimya, toprak bilimi ve mühendislik ilkelerini kullanarak çevresel konu ve sorunlara alternatifler geliştirmeyi hedefleyen bir daldır. Suyun korunması ve temiz tutulması, iklim değişikliğinin olumsuz yönlerine karşı tedbirler alınması, hava kirliliğinin kontrol edilmesi ve toprak sağlığının korunması gibi korular üzerinde çalışan çevre mühendisleri, bu alandan mezun olduktan sonra lisansüstü derecelerde araştırma çalışmalarına katılabilmekte veya üniversitelerde akademisyenlik yapabilmektedir. Bunun yanı sıra mezunlar; özel sektörde, endüstriyel tesisler ve araştırma merkezlerinde veya devlete bağlı çevre ve şehircilik, sağlık, orman ve su işleri bakanlıklarında da kariyer yapma şansını bulabilmektedir.

Petrol Mühendisliği

Petrol mühendisliği, genel anlamda petrol ve doğal gaz rezervlerinin bulunduğu, geliştirilmiş sondaj yöntemleri ve teknikleri ile petrol çıkarma yollarının iyileştirildiği, daha güvenli ve etkili yollarla petrol çıkarmak için gerekli araştırma ve geliştirme çalışmalarının yapılıp teknolojiden yararlanıldığı tüm süreci kapsayan bir mühendislik dalıdır. Yurtdışında günden güne daha fazla tercih edilen petrol mühendisliği lisans eğitimi, ortalama yıl gibi bir sürede tamamlanmaktadır. Bunun yanı sıra bitirilen lisansüstü dereceler de mezunlara iş olanakları açısından büyük bir avantaj sağlamaktadır. Bu alandan mezun olan mühendis petrol mühendisi adayları; Exxon Mobil, BP, Chevron, Total, Gazprom, Royal Dutch Shell gibi uluslararası şirketlerde istihdam şansı yakalayabilmektedir. Ayrıca, Amerika, Çin, Rusya, Fransa, Hollanda gibi ülkelerde de petrol mühendisi, sondaj mühendisi veya rezervuar mühendisi olarak çalışabilmektedir.

Endüstri Mühendisliği

Endüstri mühendisliği hem işletmenin hem de mühendislik biliminin kesişim noktasında yer alan özel bir daldır. Verimlilik odaklı bu alanda endüstri mühendisleri makine, bilişim, donanım ve enerjiden oluşan bütünleşik sistemler içerisinde analiz ve tasarım yöntemlerinden, üretim programlarından, maliyetlerin ve sorunların iyileştirilmesinden sorumludur. Bu alan profesyonelleri yalnızca tasarlamakla kalmayıp, yeteneklerini imalat ve işletmecilik gibi farklı birimlerde de gösterebilmektedir. Endüstri mühendisliği bölümü mezunu bir kişi; risk yönetimi, sağlık, finans gibi geniş yelpaze içerisinde bulunan pek çok çatı altında istihdam olanağı yakalayabilmektedir.

Mühendislik Bölümleri Neden Yurtdışında Okunmalı?

Mühendislik okumak, pek çok yönden fırsatları yakalamayı sağlamaktadır. Yapıların, makinelerin, ürünlerin, teknolojinin, sistemlerin, aşamaların, organizasyonların ve daha birçok adımın tasarım, inşaat, işletme ve bakım, yönetim ve inovasyon süreçlerinde direkt ol alan mühendislik dalları bünyesinde global düzeyde verilen eğitimler, bugün birçok başarılı uzman yetişmektedir. Peki mühendislik bölümlerini yurtdışında okumanın avantajları nelerdir?

Bu sorunun cevabı olarak akla ilk kariyer fırsatları gelebilir. Ancak sadece bu yönden değil, birçok bakımdan dünya çapında isim yapmış üniversitelerde alınan mühendislik eğitimi, mezunlara bambaşka bir bakış açısı, özgüven, bilgi, birikim ve kendini geliştirme olanağı sunacaktır. Mühendisliğin yurtdışında bir üniversitede okunması ile

  • Bu alan uzmanlarının asosyal olması yönündeki önyargı kırılmaktadır.
  • Kişiler daha geliş bir kariyer ve eğitim ağına sahip olabilmektedir.
  • İkinci bir dilde alınan eğitim, daha geniş bir vizyon ile bambaşka pencerelerden mesleğe bakma fırsatını sunacaktır.
  • Mezunların elinde en güçlü silah olarak özgeçmişleri yer alacaktır.
  • Kişiler, Amerika, Almanya ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerde başlatılacak projelerde yer alma şansına sahip olacaktır.
EsmaT+

Mühendis Olmak İsteyenler Buraya: En iyi Mühendislik Bölümleri

Mühendislik en itibarlı mesleklerden biridir. Mühendis olmak isteyip hangi mühendislik daha avantajlı karar veremeyenler için en iyi mühendislik bölümleri listesi hazırladık. En zor veya en kolay mühendislik bölümü gibi mühendislik bölümlerine ilişkin tüm detayları sizler için mini rehber haline getirdik. Hadi başlayalım!

En İyi Mühendislikler

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre mühendislik mezunlarının istihdam oranı % 77,6’dır. Mühendislik, pek çok farklı araştırmada en çok itibar gören meslekler arasında ilk sıralarda yerini almıştır. ’e yakın mühendislik fakültesinin bulunması da mühendisliğin popülerliğine işaret eder. Tüm bu istatistikler şu soruyu gündeme getirir: En iyi mühendislikler hangileri? Soruyu detaylıca yanıtlamadan önce kaç mühendislik dalı var merak edenler için şu tabloyu paylaşalım:

Bilgisayar Mühendisliği
Biyomedikal Mühendisliği
Bilişim Sistemleri Mühendisliği
Çevre Mühendisliği
Makine Mühendisliği
Elektrik Mühendisliği
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği
Endüstri Mühendisliği
Enerji Sistemleri Mühendisliği
Geomatik Mühendisliği
İnşaat Mühendisliği
Fizik Mühendisliği
Jeoloji Mühendisliği
Gıda Mühendisliği
Geometrik Mühendisliği
Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği
Harita Mühendisliği
Havacılık ve Uzay Mühendisliği
Kimya Mühendisliği
Maden Mühendisliği
Mekatronik Mühendisliği
Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
Nanoteknoloji Mühendisliği
Orman Endüstri Mühendisliği
Nükleer Enerji Mühendisliği
Otomotiv Mühendisliği
Tekstil Mühendisliği
Yazılım Mühendisliği
Ziraat Mühendisliği
Endüstriyel Tasarım Mühendisliği
Raylı Sistemler Mühendisliği

Mühendislik en eski bilim dallarından biridir. Türk Dil Kurumunun, mühendislik için yaptığı şu tanımlama mesleğin farklı dalları olduğunun göstergesidir: “İnsanların her türlü ihtiyacını karşılamaya dayalı yol, köprü, bina gibi bayındırlık; tarım, beslenme gibi gıda; fizik, kimya, biyoloji, elektrik, elektronik gibi fen; uçak, otomobil, motor, iş makineleri gibi teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış, belli bir eğitim görmüş kimse.

Mühendisliğin elektrik, inşaat, kimya ve makine olmak üzere dört dalının olduğu kabul edilir. Zamanla gelişen teknolojisinin de etkisiyle farklı mühendislik dalları türemiştir. Mühendisliğin birçok dalı mesleki kariyer gelişimi vadeder. Bu noktada mühendislikte hangi bölüm daha iyi sorusu gündeme gelir.

Mühendislik dallarını istihdam potansiyeline ve otoritelerin gelecek öngörülerine göre en iyi olarak nitelendirmek mümkündür. Esasında önemli olan mühendislik dalının kişiye ne kadar uygun olduğudur. Örneğin, uzun süre bilgisayar başında çalışmaktan sıkılan kişilerin bilgisayar mühendisi olmak için bölüm okuması tercih etmesi doğru bir seçim olmayacaktır.

İş İmkânı Olan Mühendislikler

En iyi nitelendirmesinde şüphesiz ki belirleyici olan en önemli unsur iş imkanıdır. İş bulmayı etkileyen birçok unsur olsa da bazı bölümlerden mezun olanlar kolaylıkla iş bulabilirler. İş imkânı olan mühendislikler şunlardır:

Bilgisayar Mühendisliği – Yazılım Mühendisliği

Türkiye’de önü açık mühendislikler söz konusu olduğunda ilk akla gelen bölümler yazılım ve bilgisayar mühendisliğidir. Nitekim yılında açıklanan TUİK verilerine göre bilgisayar mühendisliği mezunlarının işsiz kalma oranı %10,3 şeklindedir. Meslekte mezun çok olması nedeniyle işsizlik oranına dahil olmamak için mezunların kendilerini geliştirmeleri önem taşır.

İki mühendislik dalında da mezunların hem özel sektörde hem kamu sektöründe çalışmaları mümkündür. İki bölüm aynı algılansa da farklı yönleri olan bölümlerdir. Bilgisayar mühendisliği ile yazılım mühendisliği arasındaki fark bilgisayar mühendislerinin hem donanım hem de yazılım ile ilgilenmeleridir. Yazılım mühendisleri yazılım sistemlerinin oluşturulması ve geliştirilmesinden sorumludur. Bilgisayar veya yazılım mühendisi olmak isteyenlerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

  • Analitik düşünme yeteneği,
  • Sayısalda başarılı olmak,
  • Detaylara önem vermek,
  • Bilgisayar kullanımına hakimiyet
  • Takım çalışmasına yatkınlık.

Elektrik Elektronik Mühendisliği

En kapsamlı mühendislik dallarından biri elektrik elektronik mühendisliğidir. Elektrik, elektronik ve elektromanyetizmanın odak noktasında olduğu bu bölümden mezun olanlar için çalışma alanı geniştir. Mezunlar; araştırma ve geliştirme mühendisi, proje mühendisi ve bakım mühendisi unvanlarıyla çalışabilirler. Elektrik elektronik mühendisi olmak isteyenlerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

  • Özgün düşünme yeteneği,
  • Üretkenlik,
  • Yaratıcılık,
  • Dikkatli ve titiz olmak
  • Teknolojik gelişmeleri takip etmek,
  • Takım çalışmasına yatkın olmak.

Kimya Mühendisliği

Kimya mühendisliği odasınca yapılan açıklamaya göre kimya mezunlarının işsizlik oranı %15’tir. Esasında bu düşük bir oran değildir; fakat teorik açıdan mezunların iş bulması oldukça olasıdır. Hem özel sektör hem kamu sektörü kimya mühendislerine fırsat verir. Üstelik çalışma alanı oldukça geniştir. Alanda uzmanlaşan kimya mezunları, yüksek maaşlar kazanabilirler. Bu nedenle bölümün en yüksek maaşlı mühendislikler arasında bulunduğunu ifade etmek yanlış olmayacaktır. Kimya mühendisi olmak isteyenlerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

  • Ezberi kuvvetli olmak,
  • Analitik düşünmek,
  • Yüksek sorumluluk bilincine sahip olmak
  • Dikkatli ve titiz olmak,
  • Sonuç odaklı düşünmek,
  • Sabırlı olmak.

İnşaat Mühendisliği

İnşaat mühendisliği Türkiye’de en çok itibar gören mesleklerden biridir. Bu durumun da etkisiyle en çok tercih edilen mühendislik bölümlerinden biri inşaat mühendisliğidir. İnşaat mühendisleri inşaat projelerinin tasarım, inşa ve denetim aşamalarında çalışabilirler.

İnşaat mühendisliğinde iş bulma olasılığı yüksektir. Ne var ki bu durum deneyimli mühendisler için geçerlidir. Genç inşat mühendislerinin ve kadın inşaat mühendislerinin iş bulması olasılığı düşüktür. Nitekim TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası tarafından yayımlanan &#;Türkiye`de İnşaat Mühendisleri Gerçeği: İş, İstihdam ve İşsizlik&#; raporuna göre kadın inşaat mühendislerinin %47,1`i işsizdir. İnşaat mühendisi olmak isteyenlerde bulunması gereken özellikler ise şöyledir:

  • Yoğun tempoda çalışmaya yatkınlık,
  • Analitik düşünme becerisi,
  • Ekip çalışmasına yatkınlık.

Makine Mühendisliği

Makine mühendisleri, makine tasarımı ile imalatı yapmakla sorumlu kişilerdir. Kamu sektöründe kadro sayısı az olsa da özel sektörde makine mühendisi olarak iş bulmak daha kolaydır. Elbette diğer tüm bölümler için geçerli olduğu gibi yeni mezunlar veya İngilizce dışında yabancı dil bilmeyenler için bu olasılık biraz daha düşüktür. Makine mühendisi olmak isteyenlerde bulunması gereken özellikler ise şöyledir:

  • Muhakeme yeteneği,
  • Ekip çalışmasına yatkınlık,
  • Teknolojiye ilgi,
  • Yüksek sorumluluk bilinci,
  • Analitik düşünme becerisi,
  • Planlı olmak.

Petrol Mühendisliği

Türkiye&#;de en çok kazandıran mühendislik dalı petrol mühendisliğidir. Petrol kaynağının insanlığa sunulmasındaki tüm süreçler petrol mühendisinin sorumluluğundadır. Mezunların dünyanın büyük petrol ve doğal gaz şirketlerinde çalışmaları mümkündür.

Petrol mühendisliği, yurt dışındaki üniversitelerde yüksek lisans ve doktora yapma imkanının geniş olmasıyla da dikkat çeken bir bölümdür. Sağladığı bu avantajlarla petrol mühendisliği, pek çok araştırma raporunda “en iyi mühendislik bölümü” olarak kendine yer bulmuştur. Petrol mühendislerinin şu özelliklere sahip olmaları gerekir:

  • Saha ve arazilerde çalışmaya uygun olmak,
  • Teknik konulara ilgili olmak
  • Takım çalışmasına yatkın olmak,
  • Analitik becerisine sahip olmak.

Endüstri Mühendisliği

Dünyanın en eski mühendislik dallarından biri endüstri mühendisliğidir. Endüstri mühendisliği, üretim ve hizmet sistemlerinin daha verimli olmasını amaçlayan bir mühendislik dalıdır. Birçok platformda “en kolay mühendislik bölümü” olarak lanse edilen endüstri mühendisliğinde iş bulmak özellikle deneyimli mühendisler için kolaydır. Endüstri mühendisleri genellikle proje müdürü, proje geliştirme uzmanı olarak istihdam edilir. Endüstri mühendisi olmak isteyenlerde bulunması gereken özellikler ise şöyledir:

  • Matematiksel modelleme becerisi,
  • Yaratıcılık,
  • Problem çözme becerisi,
  • Disiplinli ve planlı olmak,
  • Takım çalışmasına yatkınlık.

Geleceğin Mühendislik Dalları

Mühendislik kariyer yapma seçeneğinin en fazla olduğu bölümdür. Alanında uzman kişilerin öngörülerini araştırdığımızda geleceğin mühendislik dalları olarak ifade edebileceğimiz bölümlerin şunlar olduğunu gördük:

Genetik Mühendisliği

Genetik mühendisliği, canlıların genetik özelliklerini değiştirip onlara yeni işlevler kazandırmaya odaklanan bir mühendislik dalıdır. Genetik mühendisliği bölümünü olduğu çok sayıda üniversite vardır. Türkiye koşullarında iş bulmak zor olsa da genetik mühendisliği itibarlı ve yüksek kazançlı bir meslektir. Genetik mühendisi olmak isteyenlerin sahip olmaları gereken özellikler ise şöyledir:

  • Pozitif bilimlere ilgili olmak,
  • Detaycı olmak,
  • Dikkatli olmak,
  • Analitik düşünmek.

Biyomedikal Mühendisliği

Biyomedikal mühendisliği hem temel tıp bilimlerine hem de diğer mühendislik dallarının temel ilkelerine odaklanan bir bölümdür. Tanı ve tedaviye yönelik cihazların tasarlandığı ve imal edildiği bu bölümden mezun olanların çalışma alanı geniştir. Mezunlar özellikle de genç yenilikçi şirketlerde çalışma fırsatı bulurlar. Sağlığın ve teknolojinin sürdürülebilirliği bu bölümün gelecekte çok ihtiyaç duyulacak bölüm olduğuna işaret eder. Biyomedikal mühendisi olmak isteyen kişilerin şu özelliklere sahip olmaları kritik önem taşır:

  • Ekip çalışmasına uyumlu olmak,
  • Düzenli ve planlı olmak,
  • Problem çözme becerisine sahip olmak,
  • Sonuç odaklı düşünebilmek,
  • İnovatif fikirli olmak.

Havacılık ve Uzay Mühendisliği

Prestijli kariyer vadeden mühendislik dallarından biri de uzay mühendisliğidir. Çok popüler bir mühendislik bölümü olmayan uzay mühendisliği diğer mühendislik dallarını da içerir. Uzay mühendisleri yerel ve küresel çapta hizmet veren TÜBİTAK, THY (Türk Hava Yolları), TAI (TUSAŞ Havacılık ve Uzay Sanayi) gibi kurumlarda çalışabilirler. Uzay mühendisliği, özellikle de gelecekte Amerika’da çalışma düşüncesi olan kişilerin tercih edebileceği bir bölümdür. Uzay mühendisi olmak isteyenlerin şu özelliklere sahip olması önem taşır:
• Yaratıcılık,
• Detaylara önem verme,
• Zamanı etkin kullanabilme,
• Sektör hakkında bilgili olma,
• Takım çalışmasına yatkın olma.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Metalürji ve malzeme mühendisleri, metal parçalarının tasarımından sorumludur. Endüstriyel ürünlerin üretilmesinde metalürji mühendisleri kritik öneme sahiptir. Türkiye’de Endüstri yatırımları hız kazanmaktadır. Bu durum bölümün gelecekte en iyi mühendislik dalları arasında bulunağının göstergesidir. Metalürji ve malzeme mühendisi olmak isteyenlerin sahip olmaları gereken özellikler şöyledir:

  • Sayısal alanda başarılı olmak
  • Ekip çalışmasına uyumlu olmak,
  • Sorumluluk bilinci taşımak,
  • Teknik alana yatkın olmak,
  • İş disiplinine sahip olmak.

Yapay Zekâ Mühendisliği

Yapay zekâ alanındaki gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda, yapay zekâ mühendisliğinin dünyanın en iyi mühendislik bölümleri arasında bulunduğu bir gerçektir. Nitekim Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından yayınlanan On Birinci Kalkınma Planı’nda yapay zekaya yer verilmiştir.

Yapay zekâ mühendisliği Türkiye’de sınırlı sayıda üniversitede vardır. Mezun sayısının azlığı ve çalışma alanının genişliği bölümün en iyi olarak nitelendirilmesi için yeterlidir. Nitekim TÜİK tarafından yayımlanan Araştırma-Geliştirme Faaliyetleri Araştırması, ülkemizde en fazla Ar-Ge harcamasının yüksek teknoloji faaliyetlerindeki girişimlerce yapıldığını ortaya koymuştur.

En İyi Mühendislik Üniversiteleri

YÖK (Yükseköğretim Kurulu) tarafından yapılan açıklamada Türkiye’de mühendislik için 71 bin kontenjan ayrılmıştır. Son yıllarda mühendislik fakülteleri, alan farklı olsa da tıp fakültelerinin alternatifi haline gelmiştir. Amerika’nın ünlü haber dergisinin raporuna göre ’de Türkiye’nin en iyi mühendislik fakülteleri şu üniversitelerdedir:

Bilimin ve matematiğin gücüne inananların tercih edebileceği en iyi üniversite URAP’a göre de İstanbul Teknik Üniversitesi olmuştur. URAP üniversiteler sıralamasında ilk üniversite arasında yer alan 10 üniversite Türkiye’dedir.

Üniversiteler özellikle belli mühendislik dallarında öne çıkar. Aşağıdaki tabloda hangi mühendislik dalında en iyi eğitimin hangi üniversitede alınabileceğini görebilirsiniz:

BölümÜniversite
Makine MühendisliğiKoç Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi
Endüstri MühendisliğiKoç Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi
Bilgisayar MühendisliğiOrtadoğu Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi
Yazılım MühendisliğiBahçeşehir Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi
Kimya MühendisliğiKoç Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi
Ziraat MühendisliğiEge Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi
Çevre MühendisliğiOrta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi
Fizik Mühendisliğiİstanbul Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi
Havacılık ve Uzay MühendisliğiOrta Doğu Teknik Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi
Metalürji ve Malzeme MühendisliğiOrta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi

Özetle;

Mühendislik alanında çok fazla bölüm seçeneği vardır. Bu nedenle hangi mühendisliği seçeceğine karar vermek, meslek seçim dönemindeki öğrenciler için kolay değildir. Türkiye’nin eğitim portalı olarak bu süreci kolaylaştırmak üzere en iyi mühendislik bölümleri derledik. Bu sayede en iyi mühendislik dalı hangisi sorusuna kolaylıkla yanıt bulabilirsiniz. Dipnot olarak her mühendisliğin kendine özgü avantajları olan özel bir dal olduğunu belirtmeliyiz. Meslekler sayfamızı takip ederek farklı mesleklere ilişkin bilgi edinebilirsiniz.

Öğrenciler İçin En İyi Mühendislik Bölümleri

Yurtdışı eğitim almak isteyenler arasında son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte mühendislik bölümleri üzerine olan ilgi daha da artmıştır. Geçmişte daha çok erkek öğrencilere ve mezunlara sahip çoğu mühendislik fakültesi, artık kadınlarında mühendislik konusunda daha etkin olmaları için bir dizi çalışma ve imkan sunuyor. 

 

Zira günümüzde yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği, makine mühendisliği gibi gelecek vaat eden mühendislik bölümleri, sektöre alanında uzman kadın mühendisler mezun ediyor. Bunlar arasında dünyanın en önemli şirketlerinin arka planında bugün, Adobe Cloud Platform mühendisi Anjul Bhambhri, Google Cloud mühendislik başkan yardımcısı Elissa Murphy, General Motors mühendislik başkan yardımcısı Corinne Yu gibi mühendislik bölümleri mezunu kadın mühendisler yer alıyor. 

 

Mühendislik nedir?

 

Mühendislik nedir sorusuna verilebilecek en basit cevap, problemleri çözmek için bilim ve matematiğin kullanılmasıdır diyebiliriz. Tabii bunu yaparken topluma faydalı olacak yeni makineler ve algoritmalar tasarlamak, yapılar inşa etmek ve icat etmek bir mühendis için olmazsa olmaz görevler arasındadır. 

 

Neden mühendislik okumalısın?

 

Günümüzde öğrencilerin mühendislik bölümleri üzerine eğitim almaya karar vermelerinin en büyük nedenleri arasında heyecan verici bir kariyer ve dünya ekonomisinde farklı alanlarda yetenekli ve yaratıcı genç mühendislere olan talebin artmasını sayabiliriz. Mühendislik, dünyanın en ödüllendirici ve eğlenceli mesleklerinden biridir ve güzel bir maaşta en büyük artılarındandır. Her gün yaratıcılığınızı kullanabileceğiniz bir ortam, dünya çapında seyahat imkanı, saygınlık, dünyada fark yaratabileceğiniz projeler, kimsenin aklına gelmeyecek yenilikler ve açık iş piyasası sizi bekler. 

 

Yurtdışında üniversite okumak istediğiniz okullar, bölümler ve başvurular hakkında merak ettiklerinizi uzmanlarımıza ücretsiz sorarak yurtdışı eğitim danışmanlığı alabilirsiniz. 

 

En çok tercih edilen mühendislik bölümleri hangileri?

 

Mühendislik, geniş bir konudur ve mühendislik bölümleri arasında seçim yapmak zor olabilir. Tüm mühendislik türleri, öğrencilerde gelişmiş problem çözme, iletişim, teknik uzmanlık, konsantrasyon, takım çalışmasına yatkınlık, matematik ve mantıksal beceriler arar. Bu açıdan sizi heyecanlandıran, neye tutkuyla bağlı olduğunuzu belirleyebileceğiniz, motive olmanızı kolaylaştıracak mühendislik bölümleri seçmenizde fayda var. Yazımızda, öğrenciler tarafından yurtdışı eğitim için en çok tercih edilen ve iş imkanı en yüksek mühendislik bölümleri hangileri ve funduszeue.info verilerine dayanan mühendislik maaşları ne kadar sizin için araştırdık. 

 

1. Bilgisayar Mühendisliği

 

Yurtdışı mühendislik eğitimi almak isteyen öğrencilerin gelişen teknoloji ile birlikte en çok tercih ettikleri mühendislik bölümleri arasında yer alan bilgisayar mühendisliği, zengin kariyer fırsatları ile göz doldurur. Yazılım, programlama ve algoritmalarla ilgilenen bilgisayar mühendisliği, donanım ve yazılım mühendisliği gibi alt dallara ayrılırken, elektrik elektronik mühendisliği, mekatronik mühendislik gibi dallarla da yakından ilgilidir.

 

Bilgisayar mühendisliği, bugün en karmaşık ve yenilikçi formları ve teknolojileri geliştirirken Google, Facebook, Amazon gibi dünyanın en saygın şirketlerinin kurucuları bu alan mezunları arasındandır. Peki, Elektrik Mühendisliği mi Bilgisayar Mühendisliği mi Okumalı karar veremiyor musunuz? Rehberimiz size yardımcı olacaktır. 

 

  • İş İmkanları: Donanım mühendisi, yazılım geliştirme mühendisi, yapay zeka mühendisi
  • Ortalama yıllık kazanç: $

 

2. Elektrik Elektronik Mühendisliği

 

Yurtdışı mühendislik bölümleri arasında seçim yapabileceğiniz en kapsamlı konulardan biri de elektrik elektronik mühendisliği alanıdır. Genel olarak elektrik donanımları, radar ve navigasyon sistemleri, haberleşme sistemleri, güç üretimi ekipmanları, motorlar, piller gibi tüm elektrik ve elektronik sistemleri tasarlama, geliştirme ve üretmeye yönelik mühendislik dalları olarak bilinen elektrik elektronik mühendisliği, en popüler ve en yüksek kazanç sağlayan mühendislik bölümleri arasında ilk beşte yer alır. 

Eğer sizde akıllı telefonlar, tabletler, mikro dalga fırınlar, bilgisayarlar, robotlar, uçak ve otomobil elektrik sitemleri ve elektronik cihazların nasıl çalıştığı ve işleyişi ile ilgileniyorsanız elektrik mühendisliği tam size göredir. Yurtdışında Elektrik Elektronik Mühendisliği Eğitimi hakkında detaylar rehberimizde. 

 

  • İş İmkanları: Elektrik elektronik mühendisi olarak iletişim, ulaşım, savunma, teknoloji sanayinde ve devlet kurumlarında çalışabilirsiniz. 
  • Ortalama yıllık kazanç: $ 

 

3. Endüstri Mühendisliği

 

Endüstri mühendisliği, işletme ve mühendisliğin kesiştiği noktada yer alan verimlilik odaklı çok disiplinli mühendislik bölümleri arasındadır. Endüstri mühendisliği okumak isteyen öğrencilerin öncelikli olarak bir mühendislik fakültesi lisans derecesini tamamlamaları gerekirken, genel olarak makine, bilişim, donanım ve enerjiden oluşan bütünleşik sistemlerin mühendislik analiz ve tasarım yöntemleri ile iyileştirilmesi ile ilgilenirler. 

 

Aynı zamanda endüstri mühendisleri üretim programlarının ve proses akışlarının gözden geçirilmesi ve üretim sorunlarının çözülmesi, maliyetlerin en aza indirilmesi gibi birçok farklı konularda da bilgi sahibi olurlar. Sadece tasarlamazlar, yeteneklerini imalattan işletmeciliğe kadar birçok farklı alanda sergilerler. Endüstri Mühendisliği eğitimi veren en iyi üniversiteler ve daha fazlası için rehberimize göz atın. 

 

  • İş İmkanları: Sağlık, finans, risk yönetimi gibi birçok farklı alanda çalışabilirsiniz. 
  • Ortalama yıllık kazanç: $

 

Yurtdışı eğitim için bir üniversiteye başvurmayı mı düşünüyorsunuz? O halde, dünya çapında en iyi üniversitelerin broşürlerini indirerek, bölüm ayrıntıları ve giriş koşulları hakkında daha çok bilgi alabilirsiniz. 

 

4. Kimya Mühendisliği

 

Kimya mühendisliği, günümüzde kariyer olanakları en geniş ve en iyi mühendislik bölümleri arasındadır. Kimya mühendisliği, genel olarak kimya bilimi ile fizik, matematik, ekonomi, biyoloji gibi bilimleri birleştirerek çevresel, endüstriyel ve teknolojik sorunlara çözümler üretmeye çalışır. Çok yönlü mühendislik dalları arasında yer alan bölümde eğitim almak için güçlü bir matematik ve fizik alt yapısına sahip olmak gerekirken, genel olarak bir mühendislik fakültesi içerisinde 4 yıllık bir lisans derecesini tamamlayarak kimya mühendisi olarak çalışabilirsiniz. Kimya Mühendisliği Eğitimi ve Kariyer Fırsatları hakkında ayrıntılı rehberimize göz atın!

 

  • İş İmkanları: Analitik kimyager, kimya mühendisi, enerji yöneticisi
  • Ortalama yıllık kazanç: $

 

5. Makine Mühendisliği

 

Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarım, araştırma, gelişim ve imalatıyla ilgilenen temel mühendislik türlerinden biridir ve günümüzde aralarında havacılık, elektronik, bilgisayar ve endüstri mühendisliğinin de olduğu birçok alanla ilişkilidir. En iyi mühendislik bölümleri arasında her zaman makine mühendisliği mezunları için ihtiyaç vardır ve yapay kalpler, uçaklar, otomobiller, iklimlendirme ve soğutma sistemleri, kitle iletişim araçları gibi makineler ve donanımlar tasarlar ve imal ederler. Yurtdışı Makine Mühendisliği ve Öğrenciler İçin Kariyer Fırsatları sizi bekliyor. 

 

  • İş İmkanları: Makine mühendisleri, ulaşım, savunma, sağlık, üretim sanayilerinde iş fırsatları bulurlar. 
  • Ortalama yıllık kazanç: $

 

6. Biyomedikal Mühendisliği

 

Biyomedikal mühendisliği, biyoloji ve tıp arasındaki boşluğu kapatmak, mühendislik ve tıp gibi iki büyük sanayinin karmaşık ve önemli sorunlarını çözmek, tasarlamak ve analiz etmek için uğraşan mühendislik dalıdır. Biyomedikal mühendisliği, bugünün iş piyasasında en hızlı büyüyen ve en ilginç mühendislik bölümleri arasında kabul edebiliriz. Öğrenciler, lisans eğitimleri süresince biyomoleküler mühendislik, biyomedikal optik, nöromühendislik gibi konuları inceler. Biyomedikal Mühendisliği eğitimi alabileceğiniz üniversitelere bu linkten göz atın.

  • İş İmkanları: Biyomedikal elektronik teknisyeni, biyomedikal cihazlar teknisyeni 
  • Ortalama yıllık kazanç: $

 

7. Çevre Mühendisliği

 

Çevre mühendisliği; biyoloji, kimya, toprak bilimi ve mühendislik ilkelerini kullanarak çevresel konular ve sorunlara çözümler geliştirmeyi hedefler. İklim değişikliği, temiz içme suyu kaynakları, sürdürülebilirlik, hava kirliliği kontrolü gibi konularda çalışma ve yeni fikirler yaratma fırsatı sunan çevre mühendisliği, aynı zamanda inşaat mühendisliği ve kimya mühendisliği gibi diğer mühendislik bölümleri mezunları ile kentsel ve bölgesel planlamacılarla çalışırlar.

 

En iyi mühendislik bölümleri arasında ilk 10'da yer alan çevre mühendisliği konusunda eğitim alarak dünya çapında bir kariyer elde edebilirsiniz. Çevre Mühendisliği hakkında ayrıntılı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. 

 

  • İş İmkanları: Lisansüstü derecelerde araştırma çalışmalarına katılabilir ve üniversitelerde akademisyenlik yapabilirken, özel sektörde endüstriyel tesisler ve araştırma merkezlerinde çalışabilir, devlete bağlı çevre ve şehircilik, sağlık, orman ve su işleri bakanlıklarında yer alabilirler.
  • Ortalama yıllık kazanç: $

 

8. İnşaat Mühendisliği

 

Mühendislik bölümleri arasında en eski mühendislik dalları ve disiplinlerinden biri olarak bilinen inşaat mühendisliği, fiziksel ve doğal çevre ile etkileşim içinde ilham verici tasarımlar, planlar, projeler üreten mühendislik bölümü olarak tanımlanabilir. İnşaat mühendisliği mezunları, günümüzde yollar, binalar, hava alanları, barajlar, köprüler tasarlar ve inşa ederlerken, bunları deprem ve kasırgalar gibi potansiyel çevresel tehlikeleri, maliyeti ve projenin yaşam süresini göz önünde bulundurarak oluştururlar. Yurtdışında İnşaat Mühendisliği Eğitimi okuyacaksanız, ayrıntılı rehberimize göz atın.

 

  • İş İmkanları: İnşaat mühendisi olarak yapıların tasarım, inşaat, araştırma departmanlarında, yerel yönetimlerde, denetleyici ya da idari pozisyonlarda çalışabilirsiniz. 
  • Ortalama yıllık kazanç: $

 

9. Uzay Mühendisliği

 

Uzay mühendisliği, hava ve uzayla ilgili her türlü uzay aracı, uçak, füze, uydu ve silah sistemlerinin tasarımı, onarımı ve imalatı ile ilgilenir. Genel olarak mühendislik dalları içerisinde en ilgi çeken alanlardan olan havacılık ve uzay mühendisliği eğitimi, öğrencilere uçuş yolculuğunun mekaniği, bilgisayar simülasyonu ve uçak makinelerinin zorlu koşullar altındaki performansı, uçan makinelerin ve her türlü hava aracının en eski tarihinden günümüzün modern jetlerine kadar uzanan tarihi ve metodolojisi ile ilgili zengin ders çeşitliliği sunar. En iyi mühendislik bölümleri arasında ilk 10’da kendine yer bulan uzay mühendisliği, günümüzde en yüksek mühendislik maaşları sunan alanlardandır. Havacılık ve Uzay Mühendisliği Hakkında Bilinmeyenler rehberimizde. 

  • İş İmkanları: Havacılık ve uzay sanayinde tasarım ve üretim bölümlerinde, araştırma ve geliştirme departmanlarında, savunma sanayinde, NASA gibi ulusal ya da uluslararası kurumlarda bilim ve araştırmalarda bulunabilirsiniz. 
  • Ortalama yıllık kazanç: $ 

 

Petrol Mühendisliği 

 

Petrol mühendisliği, genel olarak petrol ve doğal gaz rezervlerini keşfetmek, yeryüzünün altında yeni sondaj araçları ve teknikleri ile petrol çıkarma yollarını geliştirmek ve en güvenli yöntemlerle üretimini arttırmak ile ilgilenen mühendislik bölümleri olarak tanımlanır. Genel olarak yurtdışında petrol mühendisliği lisans eğitimi, ortalama 4 ya da 5 yılda tamamlanırken lisansüstü dereceler öğrencilere mezuniyetten sonra iş piyasasında büyük bir avantaj ve yüksek mühendislik maaşları sağlar.

 

Özellikle Exxon Mobil, BP, Chevron, Total, Gazprom, Royal Dutch Shell gibi uluslararası şirketlerde Amerika, Çin, Rusya, Fransa, Hollanda gibi ülkelerde çalışmak isterseniz kendinizi her anlamda geliştirmeniz önemlidir. Petrol Mühendisliği eğitiminizi Kanada'da almak ister misiniz? 

 

  • İş İmkanları: Petrol mühendisi, sondaj mühendisi, rezervuar mühendisi
  • Ortalama yıllık kazanç: $

 

Yazılım mühendisliği 

Yazılım mühendisliği, yazılım uygulamalarının tasarımı, geliştirilmesi, test edilmesi ve bakımı ile ilgilenen bilgisayar bilimi dalıdır. Genel olarak yazılım geliştiriciler olarak tanımlanan yazılım mühendisliği mezunları, gerçek dünyadaki sorunları çözmek için bilgisayar sistemleri ve uygulamaları tasarlar ve oluştururlar. Problem çözmekten hoşlanıyor ve güçlü analitik becerilere sahipseniz yazılım mühendisliği bölümü tam size göre olabilir. Teknoloji gelişmeye devam ettikçe, yazılım mühendisliği mezunlarına olan ihtiyaç artmaya devam edecektir. Yazılım Mühendisliği Eğitiminde Yurtdışındaki En İyi Üniversiteler rehberimizde. 

 

  • İş İmkanları: Bilgisayar sistemleri tasarım firmalarında veya elektronik ürün imalat şirketlerinde yazılım geliştirici ya da yazılım mühendisi olarak çalışabilirler.
  • Ortalama yıllık kazanç: $

 

Sitemize üye olarak dünyanın en iyi üniversiteleri, yurt dışı eğitim haberleri, faydalı içerikler ve ücretsiz broşürlerden faydalanabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen bu linkten kayıt olun.

 

Otomotiv Mühendisliği

 

Otomotiv mühendisliği, yeni araçların tasarlanması, uygulanması ve üretimine odaklanan mühendislik bölümleri arasında yer alır. Otomotiv mühendisliği alanı mezunlarını yoğun araştırmalı günler beklerken araçların teknik performansını, estetiğini ve yazılımını geliştirmek için diğer mühendislerle birlikte çalışırlar. Otomotiv mühendisliği için bir mühendislik fakültesi içerisinde en az dört yıllık bir lisans derecesi almanız gerekir. Bugün birçok üniversite, otomotiv mühendisliği için özel lisans derecesi sunmaz, ancak otomotiv mühendisleri, makine mühendisliği veya ilgili bir alanda uzmanlaşabilir.

 

  • İş İmkanları: Otomotiv mühendisliği teknisyeni, otomotiv tasarım mühendisi, otomobil tasarımcısı olarak çalışabilirler.
  • Ortalama yıllık kazanç: $

 

Mühendislik bölümleri hakkında yeterince bilgi aldığımıza göre ilginizi çekebilecek diğer mühendislik yazılarımıza göz atmak isteyebilirsiniz: Yurtdışında mühendislik eğitimi hakkında merak edilenlerMühendislik alanında en iyi öğrenci burslarıDünyanın en iyi mühendislik okulları

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası