elma hangi mevsimde yenir / Mevsim Meyveleri Tablosu

Elma Hangi Mevsimde Yenir

elma hangi mevsimde yenir

Hangi meyve, sebze hangi mevsimde yenir?

Örneğin sabah kahvaltılarının olmazsa olmazı peynirin yanına en çok yakışan şey kıtır kıtır bir salatalık ve dalından yeni kopmuşçasına tazecik kokan bir domates olsa da birer yaz sebzesi olan salatalık ve domatesi kışın tüketmememiz gerektiğini bilmeyen var mı?

'Bazı şeyleri bilmemize rağmen mevsiminde olmadığı halde tüketmekten vazgeçemiyoruz Lokmacım' diyenleri şöyle alalım! Hangi sebze, meyve hangi mevsimde tüketilir? Sorusunun cevabı Lokmacığınızda.

Kışın tüketilmesi gereken sebzeler nelerdir?

Bu sorunun cevabını sadece sebze isimlerini yazarak vermektense, sebze meyvelerden gerekli vitaminleri alabilmek adına doğru zamanda tüketmenin önemini daha iyi anlayabilmemiz adına ay ay neler tüketmemiz gerektiğini incelemeye ne dersiniz?

Aralık ayında hangi sebzeler tüketilir?

Havuç, bal kabağı, pırasa, Brüksel lahanası, karnabahar, ıspanak, kereviz, brokoli, kara lahana ve pazı kışa giriş yaptığımız o soğuk günlerin zamanında yani aralık ayında gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz sebzeler arasında yerlerini alır.

Ocak ayında hangi sebzeler tüketilir?

Havuç, bal kabağı, pırasa, lahana, Brüksel lahanası, karnabahar, ıspanak, pancar, kereviz, brokoli, turp ve pazı ocak ayında gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz sebzeler arasında yerlerini alır.

Şubat ayında hangi sebzeler tüketilir?

Havuç, bal kabağı, pırasa, lahana, Brüksel lahanası, karnabahar, ıspanak, pancar, kereviz, brokoli, turp, pazı, hindiba ve Frenk soğanı kışa veda ettiğimiz şubat ayında gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz sebzeler arasında yerini alır.

Kışın tüketilmesi gereken meyveler nelerdir?

Kışın bağışıklık sistemimizi güçlendiren meyveler söz konusu olduğunda ay, ay hangi meyveleri tüketmemiz gerektiğine hep beraber göz atmaya ne dersiniz?

Aralık ayında hangi meyveler tüketilir?

Elma, muz, ayva, nar, greyfurt, portakal, mandalina, kivi ve Trabzon hurması sert kış günlerine giriş yaptığımız aralık ayında gönül rahatlığıyla tüketilebilecek meyveler arasında yerlerini alır.

Ocak ayında hangi meyveler tüketilir?

Elma, muz, ayva, nar, greyfurt, portakal ve mandalina bağışıklık sistemimizin zorlu sınavlardan geçtiği; yılın en soğuk aylarından biri olarak kabul edilen ocak ayında gönül rahatlığıyla tüketilebilir.

Şubat ayında hangi meyveler tüketilir?

Şubat ayında tüketebileceğimiz meyvelerin de ocak ayı ile birebir aynı olması sizleri pek de şaşırtmasın. Aynı mevsim içinde yetişen sebze, meyveler pek de farklılık göstermediğinden elma, muz, ayva, nar, greyfurt, portakal ve mandalina bu ay da gönül rahatlığıyla tüketilebilir.

İlkbaharda tüketilmesi gereken sebzeler nelerdir?

Bu sorunun cevabını da ay ay ele alıyoruz ve ilkbaharda hangi ayda hangi sebze yenir? Hep beraber öğreniyoruz!

Mart ayında hangi sebzeler tüketilir?

Bahara giriş yaptığımız mart ayında, kıştan kalan kış sebzelerini de tezgahlarda görmek mümkün. Havuç, pancar, kuşkonmaz, turp, ıspanak, brokoli, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere, karnabahar ve pırasa mart ayında gönül rahatlığıyla tüketilebilir.

Nisan ayında hangi hangi sebzeler tüketilir?

Havaların iyiden iyiye ısınmaya başladığı nisan ayında tezgahlarda bahar sebzelerini görmeye başlarız... Onlar ne mi? Havuç, kuşkonmaz, enginar, taze soğan, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere, taze kekik, bakla. Tüm bunlar nisan ayında gönül rahatlığıyla tüketilebilir.

Mayıs ayında hangi sebzeler tüketilir?

Yaza merhaba dememize az kalan mayıs ayında ise tüketilebilecek sebzeler şunlar: Bezelye, semizotu, sarımsak, kuşkonmaz, enginar, arpacık soğan, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere, barbunya, ebegümeci, madımak ve bakla.

İlkbaharda tüketilmesi gereken meyveler nelerdir?

Mart ayında hangi meyveler tüketilir?

Nisan ayında hangi meyveler tüketilir?

Mayıs ayında hangi meyveler tüketilir?

Yazın tüketilmesi gereken sebzeler nelerdir?

Haziran ayında hangi sebzeler tüketilir?

Yeşil biber, dolmalık biber, sivri biber, taze patates, taze fasulye, çalı fasulyesi, kabak, semizotu, bezelye, sarımsak, enginar, salatalık, dereotu, fesleğen, nane, maydanoz, tere, patıcan, domates, barbunya, asma yaprağı, bakla.

Temmuz ayında hangi sebzeler tüketilir?

Yeşil biber, dolmalık biber, sivri biber, taze fasulye, çalı fasulyesi, kabak, semizotu, bezelye, sarımsak, salatalık, börülce, mısır, dereotu, fesleğen, nane, maydanoz, tere, patlıcan, domates, barbunya.

Ağustos ayında hangi sebzeler tüketilir?

Yeşil biber, dolmalık biber, kırmızı biber, taze fasulye, kabak, sarımsak, salatalık, börülce, mısır, dereotu, fesleğen, patlıcan, domates, barbunya, bamya, iç bakla.

Yazın tüketilmesi gereken meyveler nelerdir?

Haziran ayında hangi meyveler tüketilir?

Çilek, dut, can erik, mürdüm eriği, vişne, kiraz, şeftali, kayısı.

Temmuz ayında hangi meyveler tüketilir?

Sarı erik, mürdüm eriği, vişne, kiraz, şeftali, kayısı, kavun, karpuz, ahududu.

Ağustos ayında hangi meyveler tüketilir?

Şeftali, mürdüm eriği, kayısı, kırmızı erik, kavun, karpuz, incir, vişne, üzüm, böğürtlen.

Sonbaharda tüketilmesi gereken sebzeler nelerdir?

Eylül ayında hangi sebzeler tüketilir?

Yeşil biber, dolmalık biber, kırmızı biber, taze fasulye, kabak, havuç, salatalık, börülce, mısır, dereotu, fesleğen, nane, maydanoz, tere, patlıcan, domates, barbunya, bamya, mantar.

Ekim ayında sebzeler tüketilir?

Havuç, yeşil biber, kırmızı biber, pırasa, karnabahar, yer elması, salatalık, patlıcan, domates, mantar, lahana.

Kasım ayında hangi sebzeler tüketilir?

Havuç, balkabağı, pırasa, karnabahar, ıspanak, yer elması, kereviz, roka, biberiye, nane, maydanoz, tere, lahana, pazı

Sonbaharda tüketilmesi gereken meyveler nelerdir?

Eylül ayında hangi meyveler tüketilir?

Elma, şeftali, mürdüm eriği, kavun, karpuz, üzüm, incir, kızılcık.

Ekim ayında hangi meyveler tüketilir?

Elma, armut, nar, üzüm, incir, kızılcık, kestane.

Kasım ayında hangi meyveler tüketilir?

Armut, muz, ayva, nar, greyfurt, portakal, mandalina, kivi, kestane, Trabzon hurması.

Türkiye’de Elma Nasıl Yetiştirilir?

Dünyada neredeyse 6500 çeşidi olan elma, Türkiye’nin bereketli topraklarında kolayca yetişebilen bir meyvedir. Meyve tabaklarında çoğunlukla yer alan elma; vitamin değeri bakımından oldukça zengindir. Sağlıklı beslenmek isteyenlerin ara öğünde 1 elma tüketmesi, doktorların önerileri arasında yerini almaktadır.

Yetişmesi kolay bir meyve ağacı olduğundan, birçok bahçe ve arazi sahibi elma yetiştirebilir. Verimli şekilde elma tarımı ve üretimi yapmak isteyenlere; bu satırlarda elma yetiştiriciliği hakkında bilgiler vereceğiz.

Elma, su oranı yüksek antioksidan bir meyvedir. Lifli yapısı sayesinde bağırsakların rahatlamasına destek olur. Kas ve kemik gelişimini de desteklediği için her yaşta tüketilmesi önerilmektedir. Türk mutfağında meyve tabaklarında, meyve suyu yapımında ve birçok tatlıda elma çeşitleri kullanılır.

Elma ağacını yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenler bu yazımızda ele alındı. Dallarında renk renk elma veren ağaçlara sahip olmak istiyorsanız; işte üretiminize destek olacak bilgiler burada!

İlginizi çekebilir: Elma Suyunun Sizi Şaşırtacak 12 Faydası

elma nasıl yetiştirilir

Elma Hangi Mevsimde Yetişir?

Elmanın birçok türü vardır. Rengi, kokusu, kabukları, boyutu ile çok farklı isimlerle yetiştirilmektedir. Elmayı verimli yetiştirmek adına öncelikle elma hangi mevsimin meyvesidir bilmek gerekir. Her mevsim market reyonlarında dikkat çeken elma; aslında sonbahar meyvesidir.

Erkenci bölgelerde elma hasadı temmuz ortasından bu ayın sonuna kadar yapılabilir. Diğer bölgelerde ise ağustos sonu ve sonbahar başlangıcında hasat yapılır. Ancak genellikle elma meyvesi eylül sonunda olgunlaşır ve tam lezzetine ulaşır.

Sonbahar meyvesi olarak tüketilen elmayı yaz ve kış reyonlarda görmek mümkündür. Depolanma süresi uzundur. Her ay tüketilen elmalar, farklı ahşap zamanlarından toplanan elmalardır. Sonbaharı simgelerinden biri olan elma meyvesi, yapısal özellikleri sayesinde sağlıklı besinler grubundadır.

Elma Nerede Yetişir?

Elma yetiştirmek için uygun koşulları barındıran konumların seçilmesi önemlidir. Bu sebeple elma hangi bölgede yetişir sorusuna yanıt vermek gerekir. Elma nerede yetişir diyecek olursanız; Türkiye’nin her bölgesini görebilirsiniz. Ancak elmanın en çok yetiştiği bölge Akdeniz Bölgesi’dir.

Ayrıca İç Anadolu, Marmara, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi de elma yetiştiriciliği için elverişlidir. Elma, ılıman vesoğuk ılıman iklimlerde yetişir. Ege Bölgesi’nde 500m, Akdeniz ve Güneydoğu’da 80m yukarısında yetişebilir. Sıcaklık 40 derecenin üzerine çıktığında elmanın verimi düşer; yüksek sıcaklıktan ziyade sert kış şartlarına daha dayanıklıdır. Güneş ışığında rengi daha canlı olur.

Akdeniz illerinde yetişen elmalar, ülkenin elma ihtiyacının neredeyse %90’lık payını karşılar. Özellikle de elma hangi şehirde yetişir sorusunun yanıtını arıyorsanız; misket elmasıyla Amasya adından çok sık söz ettirir. Niğde de kendine has elma çeşitleriyle öne çıkar. Bu illerimizi Tokat, Burdur, Nevşehir, Bursa ve Isparta takip eder.

İlginizi çekebilir: Elmada Hangi Vitaminler Var?

elma nasıl yetişir

Elma Kaç Ayda Yetişir?

Elma ağacı, özenli bakıldığında yüksek verim alınan bir meyve ağacıdır. Bazı konumlarda ev bahçelerinde ya da tarlada yetişen elma ağaçlarından da bolca ürün alınabilir. Ağacın elma vermesi için fide döneminden ortalama 1-2 yıl geçmesi gerekir. 2 yıl öncesinde dikilen elma fidesi, bu süre zarfında büyür ve dallarını güçlendirir. Yağışı ve serinliği alan elma ağacı 2 yıl sonunda meyve vermeye başlar.

Elma ağacı 5. yılı doldurduğunda daha çok meyve verebilir; 5. yıldan itibaren üretim düzenli bir orana ulaşır. İklim şartları ne kadar uygunsa ürünler de o kadar hızlı gelişecektir. Elmanın yetişmesi için toprağın humuslu ve mineralli olması daha etkili sonuçlar verebilir. Elmanın sulu olması ve meyvelerin büyük olması için sulama ihmal edilmemelidir.

İlginizi çekebilir: Yeşil Elmanın İlk Kez Duyacağınız 10 Faydası

elma yetiştiriciliği

Elma Çeşitleri ve Hasat Zamanı

Türkiye’nin her bir köşesinde elma yetiştirmenin mümkün olduğundan bahsetmiştik. Bu farklı bölgelerde yetişen elmaların hasat süresi de farklı zamanlarda olacaktır. Elmanın birçok türü vardır ve bu türler ülkemizde kolayca yetişebilir. Bazı elma çeşitlerinden ve hasat zamanından bahsederek üretiminize destek olacak bilgileri sizlere burada sunalım.

  • Red Chief: Sulu bir elma olan red chief, lezzetli ve iri bir türdür. Eylül ayının sonunda hasat edilir.
  • Santana: Avrupa kökenli bir elma türü olan Santana, çok iri yapılıdır ve parlak kırmızı rengiyle iştahları kabartır. Pek çok bölgede yetişebilen bu elma cinsi; ağustos ayının son haftasını gördüğünüzde hasat edilebilir.
  • Summer Red: Orta büyüklüktedir çok iri denilemez ve canlı kırmızı renge sahiptir. Tatlı ekşi bir aromaya sahiptir. Ağustos’un ilk haftası hasat edilmeye uygundur.
  • Amasya Elması: Kırmızı canlı bir renge sahiptir. Soğuk ılıman iklimlerin meyvesi olarak bilinir. 25 Eylül-15 Ekim tarihleri arasında hasat edilmeye uygundur. Amasya elmasını yatay şekilde kestiğinizde içinde yıldız görünümlü çekirdekler dikkatinizi çeker.
  • Vista Bella: ABD kökenli bir çeşit elma olan Vista Bella, sarı ve yeşil renklidir. Mayhoş ve sulu bir tadı veren bu tür; birkaç kez hasat edilir. 15-25 Temmuz arası hasat edilmesi uygun görülür.
  • Fuji: Japonya kökenli bir elma çeşidi olan Fuji, yeşil renkli görünümüyle iştah açar. Tatlı aroması vardır ve hasat edildikten sonra ortalama 7 ay depolanabilir.
  • Granny Smith: Parlak yeşil tonunda bir renge sahip olan bu elmalar, hafif ekşi tat vermektedir. 15-20 Eylül arası hasat edildiğinde lezzetini tam manasıyla hissettirir.
  • Golden Delicious: Altın sarısı bir rengi olan Golden Delicious, ABD elma cinslerinden biridir. Yüksek oranda kaliteli olduğu bilinir. Eylül ayının sonunda hasat edildiğinde tam tadında tüketilir.
  • Beacon Elması: Sağlıklı yapıda olan Beacon, çok verimli bir elmadır. Koyu kırmızı rengiyle iştahları harekete geçirir. Yapısı sulu, sert, tatlı ve kokuludur. Temmuz sonu, ağustos başı gibi hasat edilmesi daha yüksek verim sağlar.
  • Royal Gala: Yeni Zellanda’da elde edilen tohumlardan büyüyen bir elma çeşididir. Kırmızı renkli olan royal gala, etli ve doyurucu bir türdür. Eylül ayının ilk haftasında hasat edilmesi daha çok ürün kazandırır.
  • Starkrimson: Pek çok konumda yetişen bir elma türüdür. En uygun hasat zamanı eylül sonudur.
  • Jerseymac: Geniş ve şişkin meyveleri olan bir elma ağacıdır. Beyaz ve sulu elmalardır. Hasat için temmuz ayında 2 defa toplama önerilir.
  • Braeburn: Tatlı ekşi ve aroması iştah açan bir elma türüdür. Ekim sonunda olgunlaşmasını tamamlar ve hasat edilir.
  • Jonogored: Melez bir elma türüdür. Tatlı ve asit oranı biraz daha fazla elmadır. Hasat için eylül ayının sonu iyi bir zamanlama olacaktır.
  • Pinova: Eylül sonunda hasat edilebilen bu tür; koyu kırmızı ve sulu bir elma cinsidir. Her bölgenin toprağına kolayca uyum sağlar.
  • Top Red: Eylül ayının son haftasına geldiğinde dallarını yere eğen ve toplanmayı bekleyen bu tür, kırmızı renkli ve parlak bir elmadır. Tadı lezzetlidir.

İlginizi çekebilir: Elmanın Faydaları: İlk Kez Duyacaksınız!

elma nerede yetişir

Elma Ne Zaman Kurutulur?

Elma hem yaş halde hem de kuru halde tüketildiğinde sağlık için sayısız fayda sağlar. Eğer çok fazla sayıda elma topladıysanız ve yılın her anında kurutmak istiyorsanız; nemli şehirlerde elmayı doğal yolla kurutmanın zor olduğunu bilmeniz gerekiyor.

Rüzgar ve hava akışının olduğu aynı zamanda sıcaklığın devam ettiği bölgelerde, hasat zamanından sonra kurutmak daha kolaydır. Akdeniz ve Ege illeri dışında temmuz ayından sonra kurutmak daha iyi sonuç verebilir.

elma üretimi

Karnabahar Hangi Mevsimde, Nasıl Yetişir?

Armut Hangi Mevsimde Yetişir, Ne Zaman Çıkar?

Bezelye Hangi Mevsimde Yetişir, Ne Zaman Ekilir?

Türkiye’de Üzüm En Çok Nerede Yetişir, Nasıl Üretilir?

Ayva Hangi Mevsimde Yetişir? Ne Zaman Toplanır, Yenir?

Elma Hangi Mevsimde Yetişir Ve Ne Zaman Çıkar? Yeşil ve Kırmızı Elma Hangi Ayda Yenir?

Elma günümüzde en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir. Bununla birlikte Ege, İç Anadolu ve Marmara Bölgeleri de elmanın fazla yetiştirildiği yerler arasındadır. Bu bölgelerde yetiştirilen toplam elma ülkemizdeki ihtiyacının %90'ını karşılar. Soğuk havalara karşı son derece dayanıklı olan elma Türkiye'de en çok Niğde, Amasya, Burdur, Isparta, Bursa, Tokat ve Nevşehir illeri ilk sıralardadır. Elma üretiminde ilk sırada gelen ülke ise Çin'dir.

Elma hangi mevsimde yetişir?

Elma genellikle sonbahar meyvesi olarak bilinir. Her mevsim pazar tezgahlarında kolaylıkla görebileceğiniz meyveler arasında bulunur. Hem yazın hem de kışın çok lezzetli elmalar tüketebilirsiniz. Ancak en lezzetli elmalar kış aylarında yetişir. Elma yetiştiriciliğinde mutlaka şunlara dikkat edilmelidir:

  • Elma soğuk iklimlerde yetişen bir meyvedir.
  • Sıcaklıkların çok düşük olması elmayı olumsuz yönde etkilemez.
  • Kurak hava koşullarının çok fazla yaşandığı yerlerde yüksek yerlere ekilirler.
  • Güneş ışığı alabilmesi yetişme döneminde önemlidir.
  • Güneş ışığı elmanın rengi açısından oldukça önemlidir.
  • Kış dinlenmesine oldukça ihtiyaç duyar.

Bunların yanında 40 derecenin üzerine çıkan sıcaklıklarda büyümeyi durdurur. Elma toprak seçiciliği çok az olan meyve ağaçlarından biridir. Eğer bahçeye dikmeyi düşünüyorsanız bitki köklerinin su içerisinde kalmamasına dikkat etmelisiniz.

Elma hangi ayda çıkar?

Elma daha çok sonbahar meyvesidir. Bu meyveler eylül ayında hasat edilir. Ekim kasım ve aralık aylarında pazarlarda sıkça elma görebilirsiniz. Ancak elmanın çeşidi ve türü hasat dönemlerinde farklılık gösterir. Bu nedenle genellikle her mevsim insanlar elma yiyebilme imkanı bulabilir.

Elma hangi ayda toplanır?

Elmaların toplanma zamanı genel olarak eylül ayıdır. Sonbahar meyvesi olduğu için eylül ve ekim aylarında birçok elma türünün hasat edildiği görülebilir ancak elmanın türü hasat dönemi üzerinde oldukça etkilidir.

Elma hangi ayda yenir?

Elmayı her mevsim yiyebilirsiniz. Farklı türlerin yetişme dönemlerinin de farklı olması aynı zamanda toprak seçiciliğinin az olması soğuk havalara karşı çok dayanıklı olması elmanın her mevsim yenebilecek bir meyve olmasını sağlamıştır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası