maltofer ishal / Boosting Your Blood With Iron (Turkish) | SA Health

Maltofer Ishal

maltofer ishal

MALTOFER FOL 30 tablet Yan Etkileri

seafoodplus.infoı yan etkiler nelerdir ?

Tüm ilaçlar gibi MALTOFER FOL’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıdakilerden biri olursa, MALTOFER'i kullanmayı durdurunuz ve DERHAL doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

• Eller, ayaklar, bilekler, yüz, dudakların şişmesi yada özellikle ağız veya boğazın yutmayı veya nefes almayı zorlaştıracak şekilde şişmelerinde

• Şiddetli döküntü

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin MALTOFER'e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.

Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

• Göğüste yada boğazda ağrı (özellikle yutarken)

• Kanlı dışkı (kırmızı yada siyah renk)

Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir. Ciddi yan etkiler çok seyrek görülür.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:

• Mide bulantısı

• İshal

• Kusma

• Kabızlık

• Tokluk hissi

Bunlar MALTOFER'in hafif yan etkileridir.

Yan etkilerin raporlanması

Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri seafoodplus.info sitesinde yer alan “İlaç Yan Etki Bildirimi“ ikonuna tıklayarak ya da 0 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)‘ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmakta olduğunuz ilacın güvenliliği hakkında daha fazla bilgi edilnilmesine katkı sağlamış olacaksınız.

ArtritArtrit  Artrit, oldukça yaygın bir hastalıktır ancak iyi anlaşılamamıştır. Aslında “artrit” tek bir hastalığın adı değildir; eklem ağrısı veya eklem hastalıklarını adlandırmanın gayri resmi yoludur.
Ruh ve Akıl Sağlığımızı GeliştirmekRuh ve Akıl Sağlığımızı Geliştirmek  İyi akıl ve ruh sağlığı sahip olmaktan ziyade, yaptığınız şeylerdir. Akıl ve ruhsal olarak sağlıklı olmak için kendinize değer vermeli ve kendinizi kabul etmelisiniz.

Maltofer

Maltofer Fol mgmg_HY_hekimimyanimda

Maltofer Fol, her bir tabletinde mg demire eşdeğer miktarda demir III hidroksit polimaltoz kompleksi ve  mg folik asit içerir. Maltofer oral solüsyon ise, 5 ml hacimli bir ölçeğinde 1 adet Maltofer Fol tablet kadar demir içerir ancak folik asit içermez.

Maltofer ilaçları demir eksikliği ile ilişkili durumların tedavisinde kullanılır. Demir eksikliği anemisi tedavisinde reçete edilebilir. 

Demir ve Folik asit kombinasyonu (Maltofer Fol), özellikle gebelik ve emzirme dönemlerindeki demir eksikliğinin önlenmesi ve tedavisi için geliştirilmiştir. Emziren annelerde ve gebelerde artan folik asit ve demir ihtiyacını karşılamak için reçete edilebilmektedir.

Vücudumuzun dinç ve sağlıklı olması için her bir hücremize yeterli oksijen ve besinin taşınması gerekir. Oksijenin taşınmasından sorumlu olan kırmızı kan hücreleri (alyuvarlar) içerdikleri hemoglobin ismindeki proteinle oksijen taşırlar. 

Demir elementinin eksikliği sonucunda hemoglobin miktarı düşer. Dolayısıyla kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşıma kapasitesi azalır. Bu durum halsizlik, yorgunluk, dikkat eksikliği ve zor uyanma gibi belirtilere neden olur. 

Kanın yeteri kadar oksijen taşıyabilmesi için yeterli demirin olması zorunludur. Folik asit ise hücrelerde DNA ve RNA yapımında görevlidir.

Maltofer Fol, vücudun demir ihtiyacını karşılayarak demir eksikliğinin neden olduğu halsizlik, yorgunluk, dikkat eksikliği ve zor uyanma gibi belirtileri tedavi edebilir.

Maltofer Fol Tablet içinde ne var?

Her bir Maltofer Fol tablet mg demir elementine eşdeğer demir III hidroksit polimaltoz kompleksi ve mg folik asit içerir

Demir

Maltofer Fol ilacının temel özelliklerini demir elementi belirler.

  • Aç karnına alındığında en iyi sonucu verir.
  • Çoğu insan 1 hafta demir ilacı aldıktan sonra kendini daha iyi hisseder, ancak tam olarak etkili olması 4 haftayı bulabilir.
  • En yaygın yan etkileri hazımsızlık, mide bulantısı ve ishaldir.

Folik asit

Her bir Maltofer Fol tablette mikrogram folik asit bulunmaktadır. Bu miktar bir gebenin günlük ek folik asit ihtiyacını neredeyse karşılar.

Gebelik öncesi yeterli folik asit alımı fetusu;

  • Nöral tüp defekti, 
  • Düşük doğum ağırlığı ve 
  • Plasentanın erken ayrılmasına

karşı koruyucu olduğundan, gebelik planlayan kadınlara gebelik öncesi dönemden başlayarak, diyete ek olarak mcg/gün folik asit desteği verilmesi ve gebeliğin ilk 3 ayı boyunca da bu desteğin devam ettirilmesi önerilmektedir. (Türkiye Beslenme Rehberi-TÜBER, )

Gebelikte Neden Folik Asit Kullanılır?

Kimler Maltofer kullanabilir?

Maltofer Fol, bir doktor veya eczacı önerisiyle yetişkinlerde kullanılabilir. Çocuklarda kullanmadan önce bir doktora danışın. Ayrıca Maltofer Fol herkes için uygun bir ilaç olmayabilir.

Sizin için güvenli olduğundan emin olmak için, aşağıdaki durumlarda Maltofer Fol tableti kullanmaya başlamadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışın:

  • Geçmişte Maltofer Fol veya başka herhangi bir ilaca karşı alerjik reaksiyon geçirdiyseniz
  • Anemi (kansızlık) hastalığınızın nedeni demir eksikliği değil ise
  • Mide ülseri veya iltihaplı bağırsak hastalığı gibi diğer mide veya bağırsak problemleriniz varsa
  • Tekrarlayan kan nakilleri aldıysanız
  • İdrarınızda kan olduğunu farkettiyseniz
  • Hemokromatozis veya hemosideroz gibi demir seviyenizi etkileyen başka rahatsızlıklarınız varsa
  • Orak hücreli anemi veya talasemi gibi kırmızı kan hücrelerinizi etkileyen bir durumunuz varsa
  • Folik asit (folat) içeren başka bir ilaç ya da takviye kullanıyorsanız

Nasıl ve ne zaman alınmalı?

Maltofer Fol, genellikle günde 1 adet olacak şekilde kullanılır. Şiddetli demir eksikliği anemisi durumunda doktorunuz daha yüksek dozda kullanmanızı önerebilir.

Size veya çocuğunuza Maltofer Fol reçete edildiyse, bunu nasıl ve ne zaman alacağınız konusunda doktorunuzun talimatlarına uyun.

Bir eczaneden Maltofer Fol tablet satın alırsanız, eczacınızın talimatlarına veya ilacın kutusundan çıkan talimatlara uyun.

Doktorunuz (veya bir eczacı), portakal suyu veya bir C vitamini takviyesi ile Maltofer ilacını aynı anda almanızı tavsiye edebilir. C vitamini bağırsaklardan demir emilimini arttırabilir. Böylece 1 tablet içerisindeki mg demirin daha büyük oranından faydalanmış olursunuz.

Benzer şekilde Maltofer ilacınızı çay ve kahve gibi içeceklerle birlikte almamanızı da önerebilir. Çay ve kahve bağırsaklardan demir emilini azaltabilir. Bu 1 tablet içerisindeki mg demirin daha küçük oranından faydalanmanıza neden olur.

Ayrıca Maltofer ilacını süt ve süt ürünleri gibi kalsiyum yönünden zengin besinlerle birlikte almamanızı da önerebilir. Kalsiyum ile demir bağırsaklarda birlikte bulunduğunda, demirin emilimi azalabilir. Bu 1 tablet içerisindeki mg demirin daha küçük oranından faydalanmanıza neden olur.

Aşırı dozu ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceği için Maltofer Fol ilacınızı çocukların ulaşamayacağı şekilde muhafaza edin!

Eğer doktorunuz çocuğunuza Maltofer Fol reçete ettiyse, doktorunuzun önerdiği dozda -elbette- kullanabilirsiniz.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

Çok fazla Maltofer Fol almak kusmaya, mide ağrısına veya ishale neden olabilir.

Demir ilacı ne kadar süre kullanılmalı?

Çoğu insan yaklaşık 1 hafta sonra kendini daha iyi hissetmeye başlar, ancak ilacın tam olarak etkili olması 4 haftayı bulabilir. Demir depolarının dolması için ise ilaç daha uzun süre kullanılmaya devem edilebilir. 

Genel olarak halsizlik ve yorgunluk gibi demir eksikliği belirtilerinin ortadan kalkmasından sonra vücuttaki demir depolarının dolması için en az 1 ay daha kullanılması önerilir.

Anemi durumunuza ve kan değerlerinize göre 1 ay ila 6 ay arasında demir ilacı kullanmanız gerekebilir. İlacınızı doktorunuzun önerdiği süre kadar kullanmalısınız.

Doktorunuz, vücudunuzun demir ihtiyacını karşılamaya yardımcı olmak için genellikle 3 ila 6 ay sonrasına kadar almaya devam etmenizi tavsiye edebilir.

Eğer demir eksikliği yaşamanız yüksek ise düzenli olarak demir içeren ilaçlar almanız gerekebilir.

Uzun süre almak güvenli midir?

Doktorunuzun sorun olmadığını söylediği ve herhangi bir yan etkiniz olmadığı sürece, ihtiyacınız doğrultusunda Maltofer Fol almanız güvenlidir.

Bana daha fazla enerji verecek mi?

Eğer vücudunuzda yeterli miktarda demir yoksa enerji eksikliği hissedersiniz. Yeterli demire sahip olmamak, kanınızın vücudunuzda yeterli oksijeni taşıyamayacağı anlamına gelir. Bu durum yorgun ve bitkin hissetmenize neden olur.

Maltofer Fol, ihtiyacınız olan demiri sağlayarak daha enerjik olmanızı sağlayabilir.

Yorgun hissediyorsanız, ancak demir eksikliği anemisi teşhisi konmadıysa, bu ilacı almadan önce bir doktor veya eczacı ile konuşmanız önemlidir. Bunun nedeni, enerjinizin eksik olmasının birçok nedeni olabileceğidir.

Gebelik ve emzirme

Gebelik

Gebelik sırasında Maltofer Fol tablet almak genellikle güvenlidir.

Gebelik kategorisi: A’dır.

Hamileyseniz ve demir takviyeleri alıyorsanız, kabız olmanız veya hemoroid sorunu yaşamanız daha yüksek ihtimaldir. Eğer gebelikte kabızlık veya hemoroid sorunu olan bir gebeyseniz bununla baş etmenin en iyi yolu konusunda doktorunuz size tavsiyelerde bulunabilir.

Gebeliğin özellikle ilk haftalarında folik asit takviyesi almak son derece önemlidir. Maltofer Fol içerisindeki mcg folik asit bu ihtiyacı kısmen karşılayabilir.

Emzirme

Maltofer ilacını kullanırken bebek emzirmek genellikle güvenlidir.

Bununla birlikte, demirin bir kısmı anne sütüne geçebilir. Bu geçiş, annenin mevcut demir seviyesine ve gıda ile alınan demir miktarına göre değişmez. Bu sebeple, emziren anneye demir ilacı verilmesi, bebeğin gereğinden fazla demir almasına veya bebekte var olan demir eksikliğinin tedavi edilmesine neden olmaz.

Maltofer Fol hekime danışıldıktan sonra emzirme döneminde kullanılabilir.

Yan etkiler

Tüm ilaçlar gibi, Maltofer Fol tablette bazı kişilerde yan etkilere neden olabilir.

Çoğu insan yan etki yaşamaz veya hafif yan etkiler yaşar.

Aşağıdakiler dahil olmak üzere yan etkiler sizi rahatsız ediyorsa veya geçmiyorsa eczacınıza veya doktorunuza danışın:

  • Bulantı veya kusma
  • Mide rahatsızlığı, hazımsızlık
  • Mide ekşimesi
  • İştah kaybı
  • Kabızlık
  • İshal
  • Koyu renkli veya siyah renkli kaka

Ciddi alerjik reaksiyon

Nadir durumlarda, Maltofer Fol tablete karşı ciddi bir alerjik reaksiyon (anafilaksi) olması mümkündür.

Zaman kaybetmeden acil doktora başvurmanız gereken durumlar:

&#; Kaşıntılı, kırmızı, şişmiş, kabarmış veya soyulmuş bir cilt görünümü
&#; Hırıltılı nefes alma
&#; Göğüste veya boğazda sıkışma hissi
&#; Nefes almakta veya konuşmakta zorluk
&#; Ağzınız, yüzünüz, dudaklarınız, diliniz veya boğazınızda şişme başlarsa

Bu belirtilere sahipseniz, ciddi bir alerjik reaksiyonunuz olabilir ve hastanede derhal tedaviye ihtiyaç duyabilirsiniz.

Bunlar Maltofer Fol tüm yan etkileri değildir. Tam liste için ilaç paketinizin içindeki broşüre bakın.

Yan etkilerle nasıl baş edilir

Bulantı veya kusma, mide rahatsızlığı, hazımsızlık ya da mide ekşimesi gibi yan etkiler: Maltofer Fol tabletinizi yemeklerle birlikte almayı deneyin. Daha az baharat ve daha az asitli gıda tüketin. Daha fazla sebze, meyve ve tahıl tercih edin. Eğer kusmanız varsa, sıvı kaybına bağlı gelişebilecek olumsuz durumlardan korunmak için sık sık va az az su için. Koyu renkli idrar yapmak, normalden daha az idrar yapmak veya yoğun kokulu idrar yapmak sıvı kaybına işaret eder.

İştahsızlık: Acıktığınızı hissettiğinizde beslenin. Yardımcı oluyorsa, normalden daha sık daha küçük öğünler yiyin. Acıktığınızda atıştırın. Kuru meyve ve kuruyemiş gibi kalorisi ve proteini yüksek besleyici atıştırmalıklar tüketin.

Kabızlık: Bol bol su için. Taze meyve, sebze ve tahıl gibi yüksek lifli yiyecekler yiyin. Daha düzenli egzersiz yapmaya çalışın. Günlük yürüyüşe veya koşuya gitmeyi deneyin. Bu işe yaramazsa, bir eczacı veya doktorla konuşun. 

İshal: Sıvı kaybını (dehidrasyon) önlemek için bol miktarda su tüketin. Koyu renkli idrar yapmak, normalden daha az idrar yapmak veya yoğun kokulu idrar yapmak sıvı kaybına işaret eder. Eczacı veya doktorla konuşmadan ishali tedavi etmek için başka bir ilaç almayınız.

Koyu renkli veya siyah renkli kaka yapmak: Bu, demir içeren ilaçlar alındığında sıklıkla yaşanan bir durumdur. Yaygındır ve endişelenecek bir şey değildir. Ancak, dışkınız siyah ve yapışkan görünüyorsa, üzerinde kırmızı çizgiler varsa veya başka herhangi bir şekilde kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir doktora danışın.

Diğer ilaçlarla birlikte kullanmak

Maltofer Fol tabletin etki mekanizmasını etkileyebileceği bazı ilaçlar vardır.

Maltofer Fol tablet, diğer ilaçların çalışma şeklini de etkileyebilir. Diğer ilacınız ile Maltofer Fol tablet arasına boşluk bırakmak iyi bir fikirdir. Bu boşluğun ne kadar olması gerektiği konusunda bir doktor veya eczacıya danışın.

Maltofer Fol almaya başlamadan önce, aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini alıyorsanız bir eczacıya veya doktora danışın:

  • Demir, kalsiyum, magnezyum veya çinko içeren takviyeler veya multivitaminler veya halihazırda demir enjeksiyonları alıyorsanız
  • Antiasit ve hazımsızlık ilaçları alıyorsanız (genelde mide koruyucu olarak bilinirler, bazıları: proton pompa inhibitörleri)
  • Oksitetrasiklin, doksisiklin veya siprofloksasin gibi antibiyotikler
  • Yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanılan bir ilaç olan metildopa
  • Yetersiz tiroid tedavisinde kullanılan bir ilaç olan levotiroksin
  • Artrit tedavisinde kullanılan bir ilaç olan penisilamin
  • Alendronik asit ve risedronat gibi osteoporozu (kemik erimesi) tedavi etmek veya önlemek için kullanılan ilaçlar (bifosfonatlar)
  • Parkinson hastalığını tedavi etmek için kullanılan levodopa, karbidopa veya entakapon gibi ilaçlar

Demir, kalsiyum, magnezyum veya çinko içeren herhangi bir takviye veya ilaç alırsanız bir eczacıya veya doktora danışın.

Maltofer Fol ile birlikte herhangi bir bitkisel ilaç veya takviye almadan önce bir eczacı veya doktora danışın. Bazı vitamin ve mineral takviyeleri zaten demir içeriyor olabilir.

Soru Cevap

Maltofer nedir?

Maltofer Fol, vücudunuzda oksijen taşıyan sağlıklı kırmızı kan hücrelerini üretebilmek için ihtiyaç duyulan demiri sağlar. Vücudunuzda artan demir ile kırmızı kan hücreleri daha verimli çalışır. Vücudunuzda yeterince demir olmadığında (demir eksikliği anemisi), kendinizi yorgun ve enerjisiz hissedebilirsiniz. Diğer bazı belirtileri ise soluk cilt rengi, nefes darlığı hissi ve kalp çarpıntısı olabilir.

Maltofer Oral Solüsyon nedir?

Maltofer oral solüsyon içilebilir şurup formunda demir ilacıdır. Maltofer Fol tabletten farklı olarak folik asit içermez. 5 ml hacimli bir ölçeğinde 1 adet Maltofer Tablet kadar demir içerir. Hap yutamayan yetişkinlere veya demir eksikliğini gidermek amacıyla çocuklara reçete edilebilir.

Maltofer aç mı tok mu alınır?

Maltofer fol tablet veya Maltofer oral solüsyon, aç karnına aldığınızda en iyi sonucu verir. Yemekten 30 dakika önce veya yemekten 2 saat sonra alabilirsiniz. Ancak midenizi rahatsız ederse, yemekle birlikte veya yemeklerden hemen sonra alabilirsiniz.

Maltofer Fol gebelerin folik asit ihtiyacını karşılar mı?

Sağlıklı bir bebeğe sahip olmak için gebelikten önceki 3 ila 4 ay ve gebelik süresince folik asit takviyesi alınması önerilmektedir. Maltofer Fol tablet gebelerin ihtiyaç duyduğu folik asit takviyesinin bir kısmını karşılar. Gebeler için günlük önerilen folat vitamini alım düzeyi mcg’dır. 1 tablet Maltofer Fol ise mcg folik asit içerir. Dolayısıyla gebeliğin ilk 3 ayındaki bir gebe ihtiyacı olan ek folik asit desteğinin yaklaşık yarısını Maltofer Fol kan ilacından elde edebilir.

Emziren kadınların folik asit ihtiyacını karşılar mı?

Emziren kadınlar için günlük önerilen folat vitamini alım düzeyi mcg’dır. 1 tablet Maltofer Fol ise mcg folik asit içerir. Emziren kadınların artan günlük folik asit ihtiyacının yarısından fazlası 1 tablet Maltofer FOL&#;den elde edilebilir.

Doğurganlığımı etkiler mi?

Maltofer Fol, ne erkeklerde ne de kadınlarda doğurganlığı etkileyeceğine dair kesin bir kanıt yoktur.

Maltofer adet gecikmesi yapar mı?

Maltofer ilacının regl periyodunuzu ve adet düzeninizi etkilemesi beklenmez.

Uzmanından 'kan hapı' ile ilgili &#;nemli uyarı

Dahiliye Uzmanı Dr. Cemal Nuri Gürbüz, yorgunluk ve halsizlik hakkında önemli bilgiler verdi. Gürbüz, "Halsizliği olan, çabuk yorulan pek çok kişi kansız olduğuna ve kan hapı içmesi gerektiğine inanmakta. Halbuki kansızlık, çabuk yorulmaya yol açan pek çok sebepten sadece biridir. Üstelik kansızlık varsa bile bunun pek çok sebebi ve tipi vardır" dedi.

Yorgunluğun bazen sadece tarzının tarzının bir sonucu olduğunu ifade eden Gürbüz, "Çok uzun saatler boyunca ağır bedenî çaba gerektiren bir işte çalışan kişinin akşam olduğunda yorgun olması kaçınılmazdır. Gün boyu hareketsiz kalan kişiler için hafif bir çalışma bile büyük bir yorgunluğa sebebiyet verebilir. Vardiyalı çalışıp uyku saatleri sürekli değişen kişilerin ya da gece geç yatma alışkanlığı olanların biyolojik saatleri bozulduğu için sürekli yorgunluk hissedebilirler. Alkol ve madde bağımlılığı yorgunluk sebebi olabilir. Alerji ilaçları veya soğuk algınlığında kullanılan bazı ilaçlar halsizliğe yol açabalir" dedi.

"Yorgunluk, altta yatan bir hastalığın belirtisi de olabilir"

Yorgunluğun başka bir hastalığın da habercisi olabileceğine dikkat çeken Dr. Cemal Nuri Gürbüz, "Evvela iyi bir sorgulama yapılmalı, yorgunluğun ve halsizliğin sebeplerine yönelik tetkikler daha sonra yapılmalı. Sorgulama yapılmadan tetkiklere başlamak hem zaman kaybıdır, hem ekonomik yönden kayıp olur, hem de sonuç alınması zordur. Anemi (kansızlık) pek çok sebebe bağlı olabilir. En sık görülen demir eksikliği, B 12 vitamin eksikliği, folik asit eksikliğidir. Talasemi (Akdeniz anemisi ) mutlaka akla gelmelidir. Altta yatan sebebi bulup tedaviyi de ona göre yapmak gerekir" diye konuştu.

"Kanser türleri halsizliğin sebebi"

Bir çok kanser türünün kansızlığa sebep olabildiğini belirten Gürbüz, "Özellikle erkeklerde hele de yaşlı erkeklerde kansızlık olduğunda kan ilacı adı ile ilaç vererek tedaviye kalkışmak tıp kurallarına aykırıdır. Çünkü erkeklerde, özellikle de yaşlı erkeklerde kansızlığın sebebi kalın bağırsak kanseri veya bir başka kanser olabilir. Kadınlarda doğal sebeplerle de kansızlık olabilir. Buna rağmen kansızlık kadınlarda herhangi bir hastalığa, özellikle kadın hastalıklarından birine bağlı olabilir. Kronik böbrek yetmezliği sinsi ilerleyen ve bazen son safhaya kadar halsizlik dışında pek belirti vermeyen çok önemli bir sağlık meselesidir. Ağrı, sızı olmadan ilerleyen bu hastalığı akılda tutmak gerekir. Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) dünyada en sık rastlanan hastalıklardandır. Nefes darlığı en belirgin yakınmadır, ama bazen yorgunlukla da kendisini belli edebilir. Şeker hastalığı, gitgide yaygınlaşmakta olan bu hastalıkta vücudun temel yakıtı olan şekerinsülin direnci ya da insülin yokluğu sebebiyle yeterince kullanılamadığı için hücreler adeta yakıtsız kalır. Bolluk içinde yokluğa benzeyen bu durumda da halsizlik görülebilir. Obezite de halsizlik sebebi olabilir. Uyku apnesi, kalitesiz ve yetersiz uyku sebebiyle gün boyu yorgunluk ve halsizlik görülebilir.

Kalp damar hastalıkları, kalp kapak hastalıkları ve kalp kası hastalıkları halsizlik sebebi olabilir. Terleme, hafif ateş gibi belirtilerin yanı sıra halsizlik ve yorgunluk olduğunda, mesela kronik hepatit, kronik sinüzit, tüberküloz, brusellozis gibi pek çok hastalık da akla gelmeldir. Özellikle tiroid bezi tembelliği halsizlik sebebi olabilir. Bunun en çok sebebi hashimoto hastalığıdır. Tam tersi yani tiroid bezinin çok çalışması da kalbin hızlı çalışmasına sebep olarak halsizlik yapabilir.

Eklem ağrıları da halsizlik yapar. Örneğin çok sık rastlanan romaroid artrit, ankilozan spondilit halsizliğin sebebi aranırken belirlenebilir. Multipl skleroz (MS), bağışıklık sisteminin bilinmeyen sebeplerle sinir sistemini yabancı sanarak saldırması sonucunda ortaya çıkan bu hastalıkta da halsizlik yakınması olabilir. Kronik yorgunluk sendromu, kas ve eklem ağrıları, gece terlemeleri, ateş, üşüme, baş ağrısı, unutkanlık, odaklanmakta zorlanma gibi belirtilerin yanı sıra dinlenmekle ve uyku ile geçmeyen yorgunluk gibi belirtileri olan bu durumu ispatlayacak laboratuvar testleri yoktur. Görünürde yorgunluk sebebi olabilecek bir hastalık yoksa, tetkiklerde de hastalığa dair ipucu bulunamazsa yorgunluk sebepleri arasında depresyon da akla gelmelidir. Özetle halsizlik ve yorgunluk geniş açılı düşünmeyi ve tetkikleri gerektirebilir. Kestirmeden giderek kan hapı adıyla ilaç kullanmak yararlı olmak şöyle dursun, teşhiste gecikmeye yol açabilir" diye konuştu.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir