anne karnında bebeğin kalp atışının yavaş olması / Bebek Kalp Atışı Ne zaman Duyulur? l Mustela

Anne Karnında Bebeğin Kalp Atışının Yavaş Olması

anne karnında bebeğin kalp atışının yavaş olması

Bebeğin kalp atışının durması – Anne karnında bebek ölümü

Anne karnında bebeğin kap atışı 5. ile 6. gebelik haftasında görülür ve duyulur hale gelir.

Bebeğin kalp atışının görülmesi çok büyük bir gelişmedir. Çünkü bu aşamadan sonra bebek kaybı oranı çok azalır. Ancak maalesef. ilk üç ay içersinde bu risk devam etmektedir.

İlk üç ay sağlıksız bebeklerin düştüğü düşük ayları olarak bilinir. 

Bu konuda, bebek kalp atışı duyulmuş bir gebelikte daha sonraki kontrolde bebeğin kalp atışının kaybolmasından bahsedeceğiz.

Bebek kalp atışı kaybolması neden olur?

Bu durumun en sık nedeni kromozomal anomali olmasıdır. Yani aslında güzel bir şey olmuştur ve sağlıklı olmayan bir bebek erken dönemde kalp atışı durarak ölmüştür.

Ancak anne adayı bu duruma çok üzülür. Anlatılanları hiç dinlemez ve bir geçici depresyona girer. Anne adayına her açıdan destek olmak gerekir.

Kanama olmadan bebek kalp atışı durur mu?

Evet, maalesef zaten sıklıkla oluş şekli budur. Yani anne adayı kontrole gelir ve yapılan ultrasonografide bebeğin kalp atışının durduğu saptanır. 

Bebeğin kalp atışı kaybolduysa ne yapılmalı?

Size tavsiyem bu durumu bir diğer uzman hekim muayenesi ile doğrulayın. Maalesef bazen hata olabiliyor. Üstten yapılan ultrasonlar yanlış sonuç verebiliyor. Bu nedenle bebeğinizin kalp atışı durdu denildi ise, bir diğer gözün bakmasında ve vajinal ultrasonografi yapılmasında fayda vardır. 

Ölmüş bebeği olan anneye kürtaj

Bebek kalp atışı durmuş ve bundan emin isek artık anneyi bu durumdan kurtarmak gereklidir. Bu durum farklı şekillerde çözülebilir.

  • En sık başvurulan yöntem kürtaj diye bilinen anne rahminin bir alet yardımı ile temizlenmesidir. 
  • Bir diğer yol ise ilaç ile düşük yaptırılmasıdır.

Burada hangi yolun daha uygun olduğuna uzman hekim karar vermelidir. Lütfen siz evde kendi başınıza bu yola başvurmayınız. 

Bebek kalp atışı durdu ise kürtajı ne zaman yapılmalı?

Bu durum kesin ise artık beklemenin bir anlamı yoktur. Artık uygun bir yerde anestezi alarak kürtaj ile bu durumdan kurtulmalıdır. 

Bu noktada size müdahale edecek uzmanı iyi seçmenizi öneririm. Çünkü bu işlem sırasında yapılacak bir hata kadının ömür boyu hem cinsel hayatını hem de bebek sahibi olmasını bozabilir. 

Kürtaj materyalinin patolojik incelemesi ne anlama gelir?

Gebeliğin kürtaj ile boşaltılması sonrasında ailenin isteyebileceği iki araştırma vardır. Bunlar;

  • Patolojik inceleme
  • Genetik inceleme

Kürtaj materyalinin patolojik incelemesi hangi konular hakkında bilgi verebilir?

Alınan dokunun incelemesi ile gebeliğin normal bir gebelik olarak mı başladığı veya halk arasında üzüm gebeliği olarak bilinen molar gebelik şeklinde ( sağlıksız bir gebelik şekli ) başladığı hakkında bilgi verir. Ancak molar gebelikler son derece nadirdir. Bu nedenle patolojik inceleme sonucunda sıklıkla sadece gebelik rapor edilir. Ancak bu gebeliğin kaybı noktasında bir bilgi vermez.

Genetik inceleme hangi konular hakkında bilgi verebilir?

Bebek kaybının en sık nedeni olan kromozom bozukluğunun bebekte olup olmadığı hakkında en net bilgiyi veren incelemedir.

Genetik inceleme hem pahalı hem de zahmetli bir yöntem olması nedeniyle ilk düşükte rutin istenilmez.

Ancak aile, böyle bir inceleme hakkının olduğunu bilmeli ve anne ve baba adayı bu konuda kararı kendisi vermelidir.

Genetik inceleme ile, kalp atışı duran gebeliğin kromozom yapısı, herhangi bir anormallik içeripiçermediği hakkında bilgi alınır. Rutinde cinsiyeti söylenmez ancak aile isteği ile genetik uzmanından bu bilgi alınabilir.

Paylaşmak faydalı olabilir...

Hamilelikte Bebeğin Kalbinin Yavaş Atmasının Nedenleri

Gebelik esnasında bebeğin kalp atışları 5. hafta itibari ile başlayacak ve kalp atışlarının duyulması gerekmektedir.

İçindekiler

Bebeğin Kalp Atışı 

Gebelikte kalp atışının normal bir şekilde izlenmesi genellikle 6 hafta içerisinde izlenmektedir. Fakat bazı gebeliklerde doppler ultrasonda yöntemiyle muayene sırasında görülmemesi nedeniyle 8 haftadan sonra görülen kalp atışlarının da görülmesi mümkün olacaktır.

Bebeğin kalp atışları ilk haftalarda düşük olacaktır. Fakat 6. haftadan itibaren iç organlarının oluşmaya başlaması nedeniyle bebeğin kalp atışları 10. hafta sonuna kadar yüksek olacaktır. Bazı ultrason muayenesi sırasında kalp atışlarının duyulmaması ile sonuçlanır. Bunun her zaman için bebeğin kalp atışlarının duyulmaması anne karnında öldüğüne işaret etmeyecektir. Bebeğin hareket etmeye başlaması sonucunda ya da bebeğin eğik durması sonucunda kalbin yerine ulaşamayacak olması nedeniyle cihazda duyulmaya bilir. 5. hafta içerisinde 70 civarında vuruş olurken gebelik ilerlemesi durumunda 190 atışa kadar çıkacaktır.

En yüksek atış 9. ve 10. haftalar içerisinde görülmektedir. Bu süre içerisinde iç organları tamamlanması durumunda kalp atışları düşecektir. Bu normal bir durum olmaktadır.

Bebeğin Kalp Atışının Yavaşlaması

Anne karnında olan bebeğin birçoğunun 6. hafta sonunda kalp atışını duymak mümkün olsa bile bazı gebeliklerde daha geç duyulması mümkündür. Birçok gebelikte bebeklerin kalp atışının normal değerler içerisinde olması demek bebeğin çok sağlıklı olduğuna işaret edecektir. Kalp atışının yükselmesi genellikle sorun teşkil etmeyecektir. Fakat kalp atışında düşme oluşması demek bir takım sorunların oluşmasına neden olacaktır. Anne karnındaki bebeğin kalp atış hızında oluşan düşmenin birkaç nedeni olacaktır. 

Bebeğin oluşacak kalp atışlarının hızı demek sağlıklı olup olmadığına dair bilgiler verecektir. Bebeğin kalp atışlarının 120 ile 160 arasında olması gerekiyorken, doppler ultrason yöntemi sonucunda bu değerlerin altında oluşması sonucunda kalp atış hızı eğer ki bebeğin kalp atışlarının 120’nin altında olması durumunda bir sorun olduğu anlaşılacaktır. Bunlardan bir tanesi anne karnındaki bebeğin oksijeni yeteri kadar alamaması durumunda bebeğin vücudu buna tepki verecek ve kan dolaşımının yavaşlaması söz konusu olacaktır. Eğer ki bebeğe az oksijen gitmesi nedeniyle birçok sorun meydana da gelecektir. Bunlardan bazıları göbek kordonunun sıkışması sonucunda plasentanın yeteri kadar görev yapamaması sonucu olacaktır. 

Gebelik yaşanırken 7. aya girmesi sonucunda gebe kadının rahim bölgesinde kasılmalar da meydana gelecektir. Bu kasılmaların çok sık ve yüksek olması durumunda kan miktarında azalma meydana gelecektir. Devam edecek olan kasılmalar sonucunda bebeğe ulaşacak olan kan miktarında azalma olacağı için kalp atış hızında bebeğin azalma oluşmasına neden olacaktır. Kasılmalar meydana gelmesi durumunda, kasılmalar arttığı zaman içerisinde genellikle erken doğum meydana gelecektir. 

Gebelik sırasında annenin bulaşıcı hastalıklar yaşaması ya da kansız olması gibi durumlar içerisinde olunca bu durum bebeğin kalp atışlarının azalmasına neden olacaktır. Ayrıca bebeğin anne karnında kromozomlarında bir sorun olması gibi durumlar olması durumunda bebeğin kalp atışlarında azalma olacağı gibi kalp hastalıkları nedeniyle de meydana gelebilir.

Bebeğin Kalp Atışı Yavaşlamasının Tedavisi

Anne karnında olan bebeğin ultrason gibi cihazlar kullanılarak kalp ritmi düşüklüğü oluşması sonucunda bebekte bir kalp sorunu olduğunu anlamak amacıyla birçok teknik kullanılacaktır. Bunlardan bazılar fetal ekokardiografi yöntemi olmaktadır. Sonucunda kalp tanısının konulması mümkün olacaktır. Bebeğin kalp sorunları olması durumunda anne karnında müdahale edilemeyecektir. Fakat plasenta aracılığı ile bebeğe ulaşacak ve kalp sağlığı açısından yararlı olacak bir takım ilaçlar reçete edilebilir. Kalp sorunu olan bir bebeğe anne karnında müdahale edilemeyeceği için doğum beklenecektir. Doğumdan sonra bebeğe ilaçlar verilerek rahatsızlığı giderilmesi sağlanacaktır. İlaçlara yanıt vermemesi sonucunda bebeğin dünyaya gelmesinden bir süre sonra bebeğe cerrahi müdahale uygulanacak ve kalp sorununun ameliyat sonucunda tedavisi gerçekleşecektir. Ayrıca kalp atışının çok düşmesi sonucunda bebeğin hayati tehlikesinin meydana gelecek olması durumunda, bebeğin dünyaya gelmesine karar verilmesi sonucunda sezeryan yöntemi kullanılarak ya da suni sancı oluşması için ilaç verilerek normal doğumun gerçekleşmesi sağlanacaktır.



1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız(2votes, average: 4,00out of 5)
Loading...

Bebeğin Kalp Atışlarının Yavaşlaması

Anne karnındaki bebeklerin dakikada kaç defa kalp atışının olduğu, sağlık durumları konusunda çok mühim bilgiler verir. Bebeklerin kalp atış hızında bazı durumlarda düşme meydana gelebiliyor. İşte bu durumda akıllara çeşitli ihtimaller gelir. Bebeklerin kalp atış hızı birkaç nedene bağlı olarak düşebilir.

Anne karnındaki bebeklerin kalp atış hızı sağlıklarına dair önemli ipuçları verir. Anne karnındaki bir bebeğin kalp atış hızı normalde dakikada 120 ila 160 arasında olması gerekir. Yapılan basit bir tetkik ile bebeklerin kalp atış hızı kolaylıkla ölçülebilir. Ayrıca hamilelik döneminde yapılan rutin muayenelerde de bebeklerin kalp atış hızları mutlaka ölçülür.

Bebeğin Kalp Atışlarının Yavaşlaması

Bebeğin Kalp Atışı Neden Yavaşlar?

Bazı durumlarda bebeğin kalp atış hızı yavaşlar. Bebeğin kalp atışlarının azalmasına pek çok neden sebebiyet verebilir. Bunlardan biri de bebeğe az oranda oksijen gitmesidir. Bebeğin oksijen miktarı azaldığında, vücudu buna tepki verir ve dolayısıyla kan dolaşımı da yavaşlar. Sonuç olarak kalp atışı da yavaşlamaya başlar. 

Bebeğe az oranda oksijen gitmesinin olası nedenleri ise göbek kordonunun sıkışması, annenin vücudundan rahim bölgesine giden kanda azalma olması ya da plasentanın görevini yeterince yapamıyor olmasıdır.

Hamilelikte Bebeğin Kalp Atışı

Ayrıca gebelik döneminin son 2 ayında rahim bölgesinde kasılmalar meydana gelebilir. Bu kasılmaların şiddeti yüksek ise rahim bölgesine ulaşan kan miktarında azalma meydana gelir. Uzun süren şiddetli kasılmalar, bebeğe uzun süre az oranda kan gitmesini de beraberinde getirdiği için anne karnındaki bebeğin kalp atış hızında düşmeler meydana gelebilir.

Genellikle bu süreç doğum esnasında yaşanır. Zira doğum sırasında bebeğin kalp atışlarının sürekli olarak takip edilmesinin nedeni de budur. Kalp atışı hızla düştüğünde acil olarak anne adayı sezaryene alınır.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK YAZILAR

Rahimdeki bebeğin kalp atış hızı ile cinsiyeti arasında bağlantı var mı?

Video: Anne karnındaki bebeğin kalp atış sayısı ile cinsiyeti arasında bir bağlantı var mı?


Dr. Kağan Kocatepe'nin youtube kanalında hazırladığı video içeriğinin transkripsiyonu:

Bebeğin kalp atış sayısı ile cinsiyeti arasında bir bağlantı olabilir mi?

Çünkü bu sıralar ben bazen duyuyorum anne adaylarından.

Bebeğin kalp atış sayısı 140'ın üzerinde ise kız çocuk oluyormuş, 140'ın altındaysa erkek çocuk oluyormuş diye.

Peki böyle bir şey olabilir mi? Bu konuyla ilgili yapılan bilimsel çalışmalar dahi var.

Böyle bir şey yok.



Gerçek şu ki, bebeğin kalp atışları 5 buçuk hafta civarında artık görülmeye başlanıyor.

Bazen duyulamadabiliyor bu aşamadayken ve genelde bu aşamada 90 ile 110 arasında oluyor.

Sonra giderek artıyor, artıyor, artıyor, artıyor ve 9. haftadan itibaren 10. haftaya doğru artık kız ve erkek bebek ayrımı yapmadan 140 civarında, 160'a kadar 170'e kadar olabiliyor.

Ve bütün gebelik boyunca bu şekilde devam ediyor ve bebeğin cinsiyeti ile hiçbir alakası yok.



Tamamen modern hayatın artık diyelim hurafeleri, çünkü boş inançlar günümüzde de üretilmeye devam ediyor, bunlardan bir tanesi.


İLGİLİ KONULAR:



nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır