enfluvir şurubu ne işe yarar / İnfluenza Enfeksiyonunun Tedavisinde Oseltamivire Oral Süspansiyon

Enfluvir Şurubu Ne Işe Yarar

enfluvir şurubu ne işe yarar

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği
Erişkin Bağışıklaması Çalışma Grubu 
(KLİMİK-EBÇG) Bilgi Notu

Grip olgularının ve gribe benzer hastalıkların artış gösterdiği bugünlerde Erişkin Bağışıklaması Çalışma Grubumuz grip ilaçlarıyla ilgili halka yönelik bir bilgi notu hazırladı.

Grip ilaçları nelerdir?

Grip ilaçları grip (influenza) virusuna ve onun alt tiplerine karşı etkili antiviral ilaçlardır. Yalnızca influenza virusuna etkilidirler. Ülkemizde bulunan ilaç “oseltamivir”dir. Oseltamivir içeren şurup ve kapsül formları farklı ticari isimlerle satılmaktadır.

Grip ilaçlarını kimler ne zaman kullanmalı?

İnfluenza (grip) olduğunuzu düşünüyorsanız ve doktorunuz öneriyorsa kullanabilirsiniz.

Grip ilaçlarının grip geçirmekte olan herkese uygulanması gerekmez. Uluslararası bilimsel kurumlar grip ilaçlarının, toplumda grip virusunun dolaşmaya başladığı, gripli hasta sayısının arttığı koşullarda aşağıdaki kişilere başlanmasını önermektedir:

  1. Grip veya gribe bağlı zatürre (pnömoni) vb. bir komplikasyon nedeniyle hastaneye yatırılması gereken herkese
  2. Grip geçirmesi sağlık açısından ciddi riskli olan kişilere; 2 yaş altı ve 65 yaş üzeri kişiler, kanser, kalp-akciğer, böbrek hastaları, diyabet, kanser ilaçları alanlar, kortizon gibi bağışıklık baskılayıcı ilaçlar kullananlar
  3. Gebe ve lohusalara (doğum sonrası ilk 15 gün içinde olanlar)
  4. Gribi şiddetli / ağır geçirmekte olanlara

İlaç bu durumlarda test sonucu bekletilmeden hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasından sonraki ilk 48 saat içinde başlatılabilir. Test negatif gelirse kesilir. İlk 48 saat içinde başlanan antiviral tedavinin hastalık şiddetini azaltması, hastalık süresini kısaltması, ölümleri engellemesi beklenir.

Grip ilaçları hangi dozda kullanılır?

Ülkemizde bulunan oseltamivir’in kullanım dozu günde iki sefer 75mg olup 5 gün kullanılması önerilir. Pnömoni gibi komplikasyonlar var ise gün gibi uzun süreler de kullanılabilir.

Gripten korunmak için grip ilacı kullanılabilir mi?

Grip ilaçlarının çok özel durumlarda koruyucu olarak kullanılması söz konusu olabilir. Yukarıda gribi şiddetli geçirme riski yüksek olarak belirtilen kişilere, yakın çevrelerinde grip geçirmekte olan birisinin olması durumunda doktor önerisiyle koruyucu tedavi başlanabilir. Oseltamivir koruyucu/önleyici olarak kullanılıyorsa; 7 gün ve günde 1 kez 75mg olarak verilir.

Grip ilaçlarının yan etkileri nelerdir?

En sık bulantı, kusma, baş dönmesi, bazen de sinir sistemiyle ilgili (nöropsikiyatrik) yan etkiler yapmaktadır.

Grip tedavisinde antiviral ilaç dışında ne kullanmalıyım?

Grip tedavisinde ağrı kesici-ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. En iyi, en az zararlı ateş düşürücü parasetamol grubu ilaçlardır. Günde kez düzenli aralıklarla kullanılması önerilir. Bu ilaçlar saat kullanılabilir.

Grip tedavisinde antibiyotik de kullanmalı mıyım?

Antibiyotikler kesinlikle etkisiz, hatta zararlıdır. Çok nadiren gribe bakteriyel bir infeksiyon eklenir. Antibiyotikler ancak bu durumda ve doktor önerisiyle kullanılmalıdır.

Sağlık Ocağım – Güncel sağlık haberleri, ilaç kullanım bilgileri, hastalıklar ve tedavileri

Paylaş

Paylaş

E-posta

ENFLUVIR 75 mg Sert Kapsül Kullanma Talimatı

Enfluvir&#;in etkin maddesi: Her bir kapsül 75 mg oseltamivire eşdeğer mg oseltamivir fosfat içerir.

Enfluvir&#;in yardımcı maddeleri: Pregelled nişasta, povidon K30, kroskarmeloz sodyum, talk, koloidal silikon dioksit, jelatin (sığır jelatini) gibi yardımcı maddeler içerir.

Enfluvir ağızdan alınır.

Bu ilacı kullanmaya başlamadan önce bu Kullanma Talimatını dikkatlice okuyunuz, çünkü sizin için önemli bilgiler içermektedir.

  • Bu kullanma talimatını saklayınıfunduszeue.info sonra tekrar okumaya ihtiyaç duyabilirsiniz.
  • Eğer ilave sorularınız olursa,lütfen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
  • Bu ilaç kişisel olarak size reçete edilmiştir, başkalarına vermeyiniz.
  • Bu ilacın kullanımı sırasında doktora veya hastaneye gittiğinizde doktorunuza bu ilacı kullandığınızı söyleyiniz.
  • Bu talimatta yazılanlara aynen uyunuz. İlaç hakkında size önerilen dozun dışında yüksek veya düşük doz kullanmayınız.

ENFLUVIR nedir ve ne için kullanılır.

Enfluvir&#;in etkin maddesi oseltamivir&#;dir. Enfluvir &#;nöraminidaz inhibitörleri” denen bir ilaç grubuna dahildir. Bu ilaçlar grip virüsünün vücudun içinde yayılmasını engeller ve bu sayede grip virüsü enfeksiyonu nedeniyle oluşacak belirtileri dindirir veya engeller.

Rap kısmı renksiz, kapak kısmı kırmızı sert jelatin kapsüllerde bulunur.

Enfluvir 75 mg kapsüller 10 kapsül içeren ambalajlarda piyasaya sunulmaktadır.

Enfluvir size gribi tedavi etmek veya önlemek amacıyla reçete edilmiştir.

Enfluvir, 1 yaşından büyük çocuklarda ve yetişkinlerde influenza ve avian influenza proflaksisinde ve tedavisinde endikedir (kullanılır).

Enfluvir geçici süreyle, salgın esnasında, bir doktor önerisiyle veya bir doktorun gözetiminde kullanılması şartıyla, 1 yaşın altındaki küçük çocukların grip tedavisinde veya gribi önlemek amacıyla endikedir (kullanılır).

Enfluvir Hangi Hastalıklarda Kullanılır

Grip (influenza) kısaca nedir?

Grip, influenza (grip) virüsünün neden olduğu bir enfeksiyondur. Gribin belirtileri; ateşin ani yükselmesi (>&#;C), öksürük, burun akıntısı veya tıkanıklığı, baş ağrısı, kas ağrıları ve sıklıkla aşırı bitkinliktir. Bu belirtiler aynı zamanda grip dışı hastalıklar nedeniyle de oluşabilir. Gerçek grip enfeksiyonları yalnızca toplumda grip virüslerinin dolaştığı yıllık salgın dönemlerinde ortaya çıkar. Bu salgın dönemi dışında, bu belirtiler, genellikle başka enfeksiyonlar veya hastalıklar nedeniyle oluşacaktır.

ENFLUVIR kullanılmaması gereken durumlar (kontrendikasyonlar)

Eğer oseltamivire veya ilacın içerdiği maddelerin herhangi birine karşı alerjik (aşırı duyarlı) iseniz, ilacı kullanmayınız.

ENFLUVIR&#;IN dikkatli kullanılması gereken durumlar (uyarılar/önlemler)

Eğer;

  • Diğer ilaçlara alerjiniz varsa,
  • Böbrekleriniz ile ilgili sorunlarınız varsa.

Enfluvir&#;i kullanmadan önce reçete eden doktorunuzu yukarıdaki durumlar hakkında bilgilendiriniz.

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

Özel durumlarda ENFLUVIR kullanımı nasıl olmalı?

Hamilelikte Enfluvir kullanılır mı? İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız. Enfluvir&#;in doğmamış çocuklar üstündeki yan etkileri bilinmemektedir. Eğer hamileyseniz, hamile olduğunuzu düşünüyorsanız veya hamile kalmaya çalışıyorsanız mutlaka doktorunuzu bilgilendiriniz. Doktorunuz Enfluvir&#;in sizin için doğru bir tercih olup olmadığı konusunda karar verecektir. Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emzirme döneminde Enflluvir kullanılır mı? İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız. Emzirilen bebekler üstündeki etkisi bilinmemektedir. Eğer bebeğinizi emziriyorsanız doktorunuzu bilgilendiriniz. Doktorunuz Enfluvir&#;in sizin için doğru bir tercih olup olmadığı konusunda karar verecektir.

Böbrek/Karaciğer yetmezliği durumlarında Enfluvir Kullanımı: Ciddi böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması önerilmektedir. Ciddi böbrek yetmezliğiniz varsa, grip tedavisi için Enfluvir kullanmadan önce doz ayarlaması için doktorunuza başvurunuz. Karaciğer yetmezliğiolan hastalarda özel bir doz ayarlaması gerekmemektedir. Karaciğer yetmezliği olan çocuk hastalarla ilgili veri bulunmamaktadır.

Araç ve makine kullananlar Enfluvir kullanablir mi? Enfluvir&#;in araç ve makine kullanımı üzerine etkisi yoktur.

Enfluvir&#;in yiyecek ve içecek ile kullanılması: Enfluvir aç veya tok karnına kullanılabilir. Enfluvir&#;in yiyeceklerle birlikte alınması, mide bulantısı ve kusma olasılığını azaltmak amacıyla tavsiye edilmektedir.

ENFLUVIR&#;In içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

Bu tıbbi ürün her dozunda 1 mmol (23 mg)&#;dan az sodyum ihtiva eder. Sodyuma bağlı herhangi bir olumsuz etki beklenmemektedir.

Diğer ilaçlar ile birlikte ENFLUVIR kullanımı

  • Enfluvir yüksek ateşi tedavi etmek için uygun ateş düşürücü ilaçlar ile birlikte kullanılabilir.
  • Enfluvir grip aşılarının yerine kullanılmaz.
  • Enfluvir grip aşılarının etkisini değiştirmez. Grip aşısı olmuş olsanız bile doktorunuz size Enfluvir reçete edebilir.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise, doktorunuza bunlar hakkında bilgi veriniz.

ENFLUVIR nasıl kullanılır?

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar:

Doktorunuz tarafından reçete edilen miktarda kapsül kullanmalısınız. Eğer emin değilseniz, doktorunuz veya eczacınız ile kontrol ediniz.

Enfluvir size reçete edildikten sonra en kısa sürede ilacı kullanmaya başlayınız; bu, grip virüsünün vücudunuzda yayılmasını yavaşlatmaya yardımcı olacaktır.

Ergenlerde ( yaş) ve yetişkinlerde grip hastalığının tedavisinde Enfluvir kullanımı:

Yetişkinler ve ergenler tarafından 75 mg kapsüle alternatif olarak bir adet 30 mg kapsül ile bir adet 45 mg kapsül kullanılabilir.

Sabah akşam günde iki kez 75 mg, 5 gün süre ile kullanınız. Grip tedavisi için ilaç size reçete edildikten sonra en kısa sürede ilacınızı alınız. Kısa sürede kendinizi iyi hissetmeye başlasanız bile, 5 günlük tedaviyi tamamlayınız.

1 yaş ve üstü bebekler ile yaş arası çocuklarda Enfluvir kullanımı:

Kapsül yerine Enfluvir oral süspansiyon tozu kullanılabilir.

40 kg&#;dan ağır ve kapsül yutamayan çocuklarda 10 gün boyunca günde bir kez 75 mg dozunda süspansiyon kullanılabilir.

1 yaş üstü çocuklar ile yaş arası çocuklarda grip tedavisi için uygulanan Enfluvir dozu çocuğun vücut ağırlığıyla orantılıdır (aşağıdaki tabloya bakınız):

Çocuklarda Enfluvir Kullanımı

12 aylıktan (1 yaşından) küçük bebeklerde Enfluvir kullanımı:

İnfluenza ile enfekte olan 2 yaşın altındaki çocuklarda sınırlı farmakokinetik ve güvenli verileri mevcuttur. 1 yaşından büyük çocuklarda ve yetişkinlerde yürütülen çalışmalardan elde edilen verilere ilaveten, bu veriler kullanılarak farmakokinetik modelleme yapılmıştır. Bu sonuçlar, 3 ile 12 aylık bebeklerde günde iki kez mg/kg ve 1 ile 3 aylık bebeklerde günde iki kez 2,5 mg/kg dozun sağladığı maruziyetin, 1 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinlerde görülen klinik olarak etkili maruziyette benzer olduğunu göstermektedir. 1 aylıktan küçük bebeklerde Enfluvir kullanımına ilişkin halihazırda mevcut veri bulunmamaktadır.

Aşağıda 1 yaşından küçük bebeklerde gribi tedavi etmek için önerilen ağırlığa göre ayarlanan dozlar verilmektedir. 

Bebeklerde Enfluvir Kullanımı

Bir yaşından küçük bebeklerde Enfluvir uygulaması, bebekte meydana gelebilecek muhtemel risklere karşı ilaç tedavisinin potansiyel faydası doktor tarafından dikkatlice değerlendirildikten sonra karar verilmelidir.

ENFLUVİR AYNI ZAMANDA GRİBİ ÖNLEMEK AMACIYLA DA KULLANILABİLİR.

Ergenlerde ( yaş arası) ve yetişkinlerde grip hastalığının önlenmesinde Enfluvir kullanımı:

Yetişkinler ve ergenler tarafından 75 mg kapsüle alternatif olarak 1 adet 30 mg kapsül ile 1 adet 45 mg kapsül kullanılabilir. Enfluvir 10 gün boyunca, günde bir kez alınmalıdır. Bu dozu sabah kahvaltısıyla birlikte almak en uygundur.

1 yaş ve üstü bebekler ile yaş arası çocuklarda Enfluvir kullanımı:

Çocuklarda gribi önlemek için uygulanan Enfluvir dozu çocuğun vücut ağırlığıyla orantılıdır (aşağıdaki tabloya bakınız):

Çocuklarda Enfluvir Kullanımı

12 aylıktan (1 yaşından) küçük bebeklerde Enfluvir kullanımı:

Doktorunuz tarafından reçete edilen miktarda kapsülü çocuğunuza vermelisiniz.

İnfluenza salgını esnasında, 12 aylıktan küçük bebekler için tavsiye edilen günlük önleme dozu, günlük tedavi dozunun yarısı kadardır. Bu, influenzayı önlemek için tedavi dozunun yarısına eşdeğer önleme dozunun klinik olarak etkinliğini gösteren 1 yaşından büyük çocuklarda ve yetişkinlerdeki klinik verilere dayanmaktadır. 1 aylıktan küçük bebeklerde Enfluvir kullanımına ilişkin halihazırda mevcut veri bulunmamaktadır.

Aşağıda 12 aylıktan (1 yaşından) küçük bebeklerde gribi önlemek için önerilen ağırlığa göre ayarlanan dozlar verilmektedir.

Bebeklerde Enfluvir Kullanımı

1 yaşından küçük bebeklere Enfluvir uygulaması, bebekte meydana gelebilmesi muhtemel risklere karşı ilaç tedavisinin potansiyel faydası doktor tarafından dikkatlice değerlendirildikten sonra karar verilmelidir.

Eğer Enfluvir gribi önlemek için reçete edildiyse, doktorunuz ilacı almaya devam etmeniz gereken süre hakkında size tavsiyede bulunacaktır.

Uygulama yolu ve metodu:

Enfluvir kapsülleri bütün olarak su ile yutunuz. Enfluvir Kapsülleri bölmeyiniz ve çiğnemeyiniz.

Enfluvir oral süspansiyon bulunmadığı zaman ilacın kullanıma hazırlanması:

Kapsül yutamayan yetişkinler, ergenler veya çocuklar, Enfluvir oral süspansiyonun bulunmadığı durumlarda, kapsülleri açıp, acı tadı maskelemek için uygun bir tatlandırıcı gıdanın az bir miktarı (en fazla bir çay kaşığı) içine kapsül içindeki tozu boşaltarak uygun Enfluvir dozunu alabilirler. Tatlandırıcı gıda olarak şekerli su, çikolata şurubu, kiraz şurubu ve tatlı gıdalar (karamel veya yumuşak şekerleme sosu) kullanılabilir. Kapsül içindeki toz tatlandırıcı ürün içinde karıştırılmalı ve karışımın tamamı hastaya verilmelidir. Karışım hazırlandıktan hemen sonra yutulmalıdır.

1 yaşından küçük bebekler için:

Uygun dozu almak için lütfen aşağıdaki talimatları takip edin.

1- Bir adet Enfluvir 75 mg kapsülü küçük bir kabın üzerinde tutun, kapsülü çekerek dikkatlice açın ve içindeki tüm tozu kaba boşaltın. Ne kadar sıvı çekildiğini görebilmek için üzerinde ölçek işaretleri olan dereceli bir enjektör ile 7,5 mL su ölçerek kaptaki tozun üzerine ekleyin ve yaklaşık 2 dakika karıştırın. Not: Kapsülden boşaltılan tozun tümü su içinde dağılmayabilir. Dağılmayan beyaz toz etkisiz olduğunda endişelenmeyin.

2- Enfluvir kapsül ve eklenmesi gereken su miktarı:

Enfluvir Kapsül ve Eklenmesi Gereken Su Miktarı

3- Aşağıdaki tabloyu takip edin, tablonun sol tarafından çocuğun ağırlığını bulun, sonra tablonun sağ tarafına bakarak enjektöre çekilecek, çocuğun ağırlığına karşılık gelen, Enfluvir-su karışımının miktarını bulun. Kaptaki Enfluvir-su karışımından doğru miktarı enjektöre çekin. Enjektörün pistonunu aşağı doğru bastırarak enjektörün içindekileri tamamen boş olan ikinci bir kaba boşaltınız.

1 ile 12 aylık bebekler için doz tablosu 

Bir İle 12 Aylık Bebekler İçin Doz Tablosu

Bir aylıktan küçük bebekler için doz tablosu 

Bir Aylıktan Küçük Bebekler İçin Doz Tablosu

4- İkinci kaba, Enfluvir-su karışımının acı tadını maskelemek için, az miktarda (en fazla 1 çay kaşığı) uygun bir tatlandırıcı gıda ekleyin ve iyice karıştırın.

5- Karıştırdıktan sonra tabaktaki karışımın tamamını çocuğa verin. Karışım hazırlandıktan sonra hemen yutulmalıdır. Eğer kapta biraz karışım kalırsa az miktar su ile çalkalayın ve çocuğun bu karışımı da içmesini sağlayın.

6- Çocuğa içmesi için uygun bir içecek verin.

7- İlk kaptaki kalan karışımı dökün.

1 yaşındaki ve 1 yaşından büyük çocuklar için:

Uygun dozu almak için lütfen aşağıdaki talimatları takip edin.

1- Bir adet Enfluvir 75 mg kapsülü küçük bir kabın üzeride tutun, kapsülü çekerek dikkatlice açın ve içindeki tüm tozu kaba boşaltın.

2- Bir dereceli enjektör ile tozun üzerine 5 ml su ekleyin. Yaklaşık 2 dakika karıştırın. Not: Kapsülden boşaltılan tozun tümü su içinde dağılmayabilir. Dağılmayan beyaz toz etkisiz olduğundan endişelenmeyin.

3- Kaptaki Enfluvir-su karışımından doğru miktarı enjektöre çekin. Enjektörün pistonunu aşağı doğru bastırarak enjektörün indekileri tamamen bir kaba boşaltın. Hastanın ağırlığını biliyorsanız gerekli olan karışımın doğru miktarını belirlemek için aşağıdaki ilk tablonun sol tarafından hastanın ağırlığını bulun. Sonra, tablonun orta kolonuna bakarak enjektöre çekmeniz gereken Enfluvir-su karışımı miktarını bulun ve gerekli miktarı enjektöre çekin. Eğer çocuğun ağırlığını bilmiyorsanız, aşağıdaki ikinci tablonun sol tarafında çocuğun yaşını bulun. Sonra, tablonun orta kolonuna bakarak enjektöre çekmeniz gereken Enfluvir-su karışımı miktarını bulun ve gerekli miktarı enjektöre çekin.

Bir Yaşındaki ve Bir Yaşından Büyük Çocuklar İçin Kg Göre Enfluvir Dozu

Bir Yaşındaki ve Bir Yaşından Büyük Çocuklar İçin Yaşa Göre Enfuvir Dozu

4- Tavsiye edilen doz, 5 günlük tedavi için günde iki kez ve önleme tedavisi için 10 gün boyunca günde bir kez 30 mg, 45 mg veya 60 mg&#;dır.

5- İkinci kaba, acı tadı maskelemek için az miktarda (en fazla 1 çay kaşığı) uygun bir tatlandırıcı gıda ekleyin. ve iyice karıştırın.

6- Karışımı karıştırın ve kaptaki karışımın tamamını hastaya verin. Karışım hazırlandıktan hemen sonra yutulmalıdır. Eğer kapta biraz karışım kalırsa, az miktar su ile çalkalayın ve hastanın bu karışımı da içmesini sağlayın.

7- İlk kapta geriye kalan karışımı dökün.

75 mg doza ihtiyacı olan ve kapsül yutamayan hastalar için:

Uygun dozu almak için lütfen aşağıdaki talimatları takip edin.

1- Bir adet Enfluvir 75 mg kapsülü küçük bir kabın üzerinde tutun, kapsülü çekerek dikkatlice açın ve içindeki tüm tozu kaba boşaltın.

2- Acı tadı maskelemek için az miktarda (en fazla 1 çay kaşığı) uygun bir tatlandırıcı gıda ekleyin. ve iyice karıştırın.

3- Karışımı karıştırın ve kaptaki karışımın tamamını hastaya verin. Karışım hazırlandıktan hemen sonra yutulmalıdır. Eğer kapta biraz karışım kalırsa, az miktar su ile çalkalayın ve hastanın bu karışımı da içmesini sağlayın.

Her ilaç almanız gerektiğinde bu prosedürü tekrarlayın.

Çocuklarda Enfluvir kullanımı:

Güvenlik ve etkinlik verilerinin olmaması nedeniyle, Enfluvir 1 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır. Enfluvir sadece salgın esnasında, bir doktor önerisiyle veya bir doktorun gözetiminde kullanılması şartıyla 1 yaşından küçük çocukların grip tedavisinde kullanılabilir.

1 yaş ve üstü bebekler ile yaş arası çocuklarda kullanımı için yukarıdaki “uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar” bölümüne bakınız.

Yaşlılarda Enfluvir kullanımı:

Yaşlılarda özel bir doz ayarlaması gerekmemektedir.

Böbrek yetmezliği durumunda Enfluvir kullanımı:

Ciddi böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması önerilmektedir. Ciddi böbrek yetmezliğiniz varsa, grip tedavisi için Enfluvir kullanmadan önce doz ayarlaması için doktorunuza başvurunuz.

Karaciğer yetmezliği durumunda Enfluvir kullanımı:

Karaciğer yetmezliği olan hastalarda özel bir doz ayarlaması gerekmemektedir. Karaciğer yetmezliği olan çocuk hastalarla ilgili veri bulunmamaktadır.

Eğer Enfluvir&#;in etkisinin çok giiçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

Kullanmanız gerekenden daha fazla Enfluvir kullandıysanız: Enfluvir&#;den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

Enfluvir&#;i kullanmayı unutursanız: Bir dozu atlarsanız, aklınıza gelir gelmez bu dozu alınız. Ancak dozu atladığınızı bir sonraki dozu alacağınız saate yakın fark ederseniz, atladığınız dozu unutunuz ve bir sonraki dozunuzu zamanında alınız. Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

Enfluvir ile tedavi sonlandırdığında oluşabilecek etkiler: Doktorunuzun tavsiyesinden önce Enfluvir kullanmayı bırakırsanız herhangi bir yan etki gözlenmez. Ancak, eğer doktorunuzun tavsiye ettiği tarihten önce Enfluvir kullanmayı bırakırsanız, grip belirtileriniz yeniden ortaya çıkabilir.

ENFLUVIR&#;IN olası yan etkileri nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, Enfluvir&#;in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Enfluvir&#;in yaygın(10 hastanın birinden az fakat hastanın birinden fazla görülebilen) yan etkileri:

  • Bulantı,
  • Kusma,
  • İshal,
  • Karın ağrısı,
  • Baş ağrısı.

Bu yan etkiler sıklıkla ilacın ik dozundan sonra ortaya çıkar ve genellikle tedavi sürerken kesilir. Bu yan etkilerin görülme sıklığı, ilaç yiyecekler ile birlikte alınırsa azalır.

Yetişkinler ve ergenlerde (13 yaş ve üstü çocuklarda) Enfluvir&#;in yaygın olmayan( hastanın birinden az, fakat hastanın birinden fazla görülebilen) yan etkileri:

Bu yaygın olmayan yan etkiler grip sebebiyle de meydana gelebilir.

  • Üst karında şişkinlik,
  • Mide ve bağırsak kanalında kanama,
  • Bronşlarda İltihaplanma,
  • Üst solunum yolu enfeksiyonları,
  • Sersemlik,
  • Yorgunluk,
  • Uyumada zorluk,
  • Deri reaksiyonları,
  • Orta ile karaciğer fonksiyon bozuklukları,
  • Görme bozuklukları,
  • Kalp ritminde bozukluklar.

Grip, hayal görme, huzursuzluk, taşkınlık, hezeyan gibi belirtiler gösteren ani geçici bilinç bozukluğu, anormal davranış, gibi olayları içeren, bazı hastalarda ölümcül de olabilen, çeşitli sinir sistemi ile ilgili (nörolojik) ve davranışsal belirtilerle ilişkili olabilir. Bu olaylar, beyni etkileyen birer hastalık olan ensefalit veya ensefalopati durumlarında meydana gelebilir, ancak belli bir ciddi hastalık olmaksızın da bu belirtiler olabilir.

Bilinç seviyesinde azalma, zihin karışıklığı, anormal davranış, sanrı, hayal görme, huzursuzluk, endişe, kabuslar gibi belirtileri içeren havale (konvülsiyon) ve huzursuzluk, taşkınlık, hezeyan gibi belirtiler gösteren ani geçici bilinç bulanıklığı (deliryum) görülebilir. Bu davranışlar birkaç vakada kaza ile yaralanmalara yol açmıştır ve bu kaza ile yaralanmaların bazıları ölümle sonuçlanmıştır. Bu olaylar özellikle çocuklarda ve ergenlerde rapor edilmiştir ve genellikle birdenbire başlayıp hızla düzelen olaylardır. Enfluvir&#;in bu olaylara katkısı bilinmemektedir. Bu tip nöropsikiyatrik olaylar Enfluvir almayan grip hastalarında da raporlanmıştır.

Çocuklarda ( yaş arasındakilerde) Enfluvir&#;in yaygın olmayan( hastanın birinden az, fakat hastanın birinden fazla görülebilen) yan etkileri:

  • Öksürük,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Kulaklarda iltihaplanma, kulak rahatsızlıkları,
  • Akciğerlerde iltihaplanma,
  • Sinüzit (sinüs iltihabı),
  • Bronşit,
  • Daha önceden var olan astımın alevlenmesi,
  • Burun kanaması,
  • Deride iltihaplanma,
  • Lenf bezlerinin şişmesi,
  • Konjonktivit (göz akı iltihaplanması),
  • Görme bozuklukları,
  • Kalp ritminde bozukluklar.

Bu yaygın olmayan yan etkiler grip sebebiyle de meydana gelebilir.

Bebeklerde (1 yaş 6 aylık bebeklerde) yaygın olmayan( hastanın birinden az, fakat hastanın birinden fazla görülebilen) yan etkileri:

aylık çocuklarda grip tedavisinde kullanılan Enfluvir&#;in raporlanan yan etkileri, daha büyük çocuklarda (1 yaş ve üzeri) raporlanan yan etkiler ile benzerlik göstermektedir (bilgi için yaş arası çocuklarda Enfluvir&#;in yaygın olmayan yan etkileri bölümüne bakınız).

Bebeklerde ( aylık bebeklerde) Enfluvir&#;in yaygın olmayan ( hastanın birinden az fakat hastanın birinden fazla görülebilen) yan etkileri:

aylık çocuklarda grip tedavisinde kullanılan Enfluvir&#;in raporlanan yan etkileri, aylık arasındaki bebeklerde ve daha büyük çocuklarda (1 yaş ve üzeri) raporlanan yan etkiler ile benzerlik göstermektedir (bilgi için yaş arası çocuklarda Enfluvir&#;in yaygın olmayan yan etkileri bölümünü okuyunuz).

1 aylıktan küçük bebeklerde Enfluvir kullanımına ilişkin halihazırda mevcut veri bulunmamaktadır.

Eğer siz veya çocuğunuz sıklıkla hasta oluyorsanız doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Eğer grip belirtileri kötüye gider veya ateş sürerse de doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.

Eğer bu kullanma talimatında bahsi geçmeyen herhangi bir yan etki ile karşılaşırsanız doktorunuzu veya eczacınızı bilgilendiriniz.

Yan etkilerin raporlanması

Bu Kullanma Talimatında yer alan veya almayan herhangi bir yan etki meydana gelmesi durumunda hekiminiz, eczacınız veya hemşireniz ile konuşunuz. Ayrıca karşılaştığınız yan etkileri funduszeue.info sitesinde yer alan &#;İlaç Yan Etki Bildirimi&#; ikonuna tıklayarak ya da 0 00 08 numaralı yan etki bildirim hattını arayarak Türküye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)&#;ne bildiriniz. Meydana gelen yan etkileri bildirerek kullanmış olduğunuz ilacın güvenliği hakkında daha fazla bilgi edinilmesine katkı sağlamış olursunuz.

ENFLUVIR nasıl saklanmalı?

  • Enfluvir&#;i çocukların göremeyeceği, erişemeyeceği yerlerde ve ambalajında saklayınız.
  • Enfluvir&#;i 25°C&#;nin altındaki oda sıcaklığında saklayınız.
  • Enfluvir&#;i son kullanma tarihiyle uyumlu olarak kullanınız. Ambalajdaki son kullanma tarihinden sonra Enfluvir&#;i kullanmayınız.

Son kullanma tarihi geçmiş veya kullanılmayan ilaçları çöpe atmayınız! Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen toplama sistemine veriniz.

Bu kullanma talimatı 06/12/ tarihinde onaylanmıştır.

Benzer sağlık yazıları

  1. Mevsim gribi nedir
  2. H3N2 gribi nedir
  3. A-ferin sinüs tablet nedir ve ne için kullanılır
  4. Vaxigrip nedir ve ne için kullanılır
  5. Kuş gribi nedir

Havanın soğuması ile birlikte soğuk algınlığı ve grip vakalarının sayısı arttı. Bundan en fazla etkilenen her zamankinden daha kalabalık olan acil servisler. Gelen hastaların beklentileri ise sınırsız. &#;Antibiyotik kullanmadan iyileşmiyorum&#;, &#;bir serum bile takmayacak mısınız&#; her gün duyduğumuz serzenişler. Özellikle içinde ne olduğunu bilmediği serumlar (hele bir de renkli olanı-sarı seron-) olmadan iyileşmeyeceğini düşünenler, serumun içeriğini paylaştım diye Twitter üzerinden hekimlere hakarete varan yorumlar attılar. Durum bu olunca grip tedavilerine kanıta dayalı bir bakış atmak için bu yazıyı yazmak istedim.  

Bu yazıda viral üst solunum yolu enfeksiyonlarından bahsedeceğiz (sadece grip değil!): Grip ve soğuk algınlığını ayıran etkenleri.

Soğuk algınlığına neden olan rhinovirüs, parainfluenza, adenovirüs gibi etkenler.

Gribin en sık nedeni ise influenza A (H3N2) virüsü. Bunun dışında influenza A (H1N1) ve influenza B gibi çok sayıda virüs hastalığın sebebi olabilmekte. Bunlardan domuz gribi olarak bilinen influenza A (H1N1) artık mevsimsel grip etkenlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Sağlık bakanlığı yılı haftasında alınan sentinel grip benzeri hastalık sürveyans numunelerinde influenza pozitifliği oranının bir önceki haftaya (% 29,7) göre artış göstererek % 51,2 olduğunu bildirdi. yılının ilk haftasında ise influenza pozitifliği bir önceki haftaya göre artış göstererek % 59,8 olarak bildirildi. Ağır Akut Solunum Yolu Enfeksiyonları sürveyans numunelerinde ise influenza pozitifliği % 44,1 olarak saptandı. yılının ilk haftasında ise grip benzeri hastalık numunelerinde influenza pozitifliği bir önceki haftaya göre artış göstererek % 59,8 ağır solunum yolu eneksiyonları surveyans numunelerinde %50,5 olarak bildirildi. Pozitiflik saptanan olguların % 50&#;den fazlasını influenza A (H1N1) virüsünün, geriye kalanı influenza B veya influenza A ve B koenfeksiyonunun oluşturduğu bildirildi (diğer etkenler en sık rinovirüs ve RSV). Ancak geçtiğimiz yıllarda influenza pozitiflik oranının senenin ilk 3 ile 8. haftaları arasında pik yaptığına dikkat çekmeliyiz.​1​

Önümüzdeki günlerde daha fazla influenza olgusu olacağını söyleyebiliriz . Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının her yıl çocuklarda kez, yetişkinlerde kez hastalığa neden olduğunu hatırlatalım.​2​

İnfluenzayı (grip) önlemenin en etkili yolu her yıl grip aşısı yaptırmak ve El yıkama gibi basit enfeksiyon kontrol önlemlerini kullanmaktır.

ABD’de CDC (Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri) 6 aylıktan büyük tüm bireylerin hastalık sezonu öncesinde kontrendikasyonu yoksa aşılanmasını öneriyor (Ekim ayı sonuna kadar).​3​

İnfluenza aşısının yılında ABD&#;de genel etkinliğinin %47, 6ay yaş arası bireylerde ise %61 olarak hesaplandı bildirildi.4​

NOT: Aşı karşıtlarına duyurulur. Grip olmamak için aşıdan daha etkili bir yöntem yok.

Grip ve soğuk algınlığının semptomları klinik olarak birbirine benziyor (burun akıntısı, halsizlik, başağrısı vb ). Ancak grip daha ani başlangıçlı, yüksek ateş, eklem ağrıları, göğüs ağrısı ve öksürük gibi semptomların baskın olması ile klinik olarak ayrılabiliyorlar. Her ne olursa olsun hastalık çoğu zaman günde kendiliğinden sonlanıyor. Hastalığın etkeni olan virüs prognuzunun belirleyicisi olduğundan tedavinin belirlenmesinde önemli. Bu nedenle bazı hastaların influenza olup olmadığı değerlendirilmeli. Buna karşılık antiviral tedavi kararı klinik bulgularla verilebilir. Laboratuvar tanısı ciddi hastalığı olan hastalar ve klinik yönetim değişecekse önemlidir.

Kimlere influenza testi yapılmalı​3

Ayakta tedavi gören hastalar (acil servis hastaları dahil)

İnfluenza aktivitesi sırasında (mevsimsel influenza A ve B virüslerinin bölgede fazla olması) 

  1. İmmün yetmezliği olan kişiler de dahil olmak üzere yüksek riskli hastalar influenza benzeri hastalık, pnömoni veya spesifik olmayan solunum yolu hastalığı (örn. Ateşsiz öksürük) ile başvurduğunda influenza için test yapmalıdır (A-III).
  2. Test sonucu klinik yönetimi etkileyecekse ateşli veya ateşsiz akut başlangıçlı solunum yolu semptomları olan ve kronik tıbbi durumların alevlenmelerinde (örn. Astım, KOAH, kalp yetmezliği) veya bilinen influenza komplikasyonları varsa (örn. örneğin, pnömoni) influenza için test yapmalıdır (A-III).
  3. İnfluenza benzeri hastalık, pnömoni veya spesifik olmayan solunum hastalığı (örn. Ateşsiz öksürük) ile başvuran influenza komplikasyonları açısından yüksek risk altında olmayan ve muhtemelen taburcu olacak hastalara, sonuç antiviral tedavi kararını etkileyecekse veya gereksiz antibiyotik kullanımını, daha ileri tanı testlerini ve acil serviste kalma süresini azaltabilecekse veya sonuçlar yüksek riskli ev içi temaslar için antiviral tedaviyi veya kemoprofilaksi kararlarını etkileyebiliyorsa influenza için test yapmalıdır (C-III).

Bir influenza salgını ile hiçbir bağlantısı olmayan düşük influenza aktivitesi sırasında:

  • Ateşli veya ateşsiz akut solunum yolu semptomları başlangıcı olan hastalarda, özellikle bağışıklığı zayıflamış ve yüksek riskli hastalar için influenza testi düşünülebilir (B-III).

Yatan Hastalar

İnfluenza aktivitesi sırasında

  • Ateşli veya ateşsiz pnömoni dahil akut solunum yolu hastalığı olan hastaneye yatırılması gereken tüm hastalarda kabul sırasında influenza testi yapılmalıdır (A-II).
  • Kronik kardiyopulmoner hastalıkların (örn., KOAH, astım, koroner arter hastalığı veya kalp yetmezliği) akut alevlenmeleri olan tüm hastalarda, influenza altta yatan hastalıkların alevlenmesi ile ilişkili olabileceğinden influenza testi yapılmalıdır (A-III).
  • Klinisyenler, bağışıklığı baskılanmış veya komplikasyon riski yüksek olan ve ateşli veya ateşsiz akut solunum yolu semptomları olan tüm hastalarda, başvuru sırasında influenza için test yapmalıdır, çünkü bu tür hastalarda influenza daha az karakteristiktir ( AIII).
  • Klinisyenler, hastaneye yatırılırken açıkça alternatif bir tanısı olmayan ateşli veya ateşsiz akut başlangıçlı solunum semptomları olan veya solunum sıkıntısı olan tüm hastalarda influenza testi yapmalıdır (A-III).

Tedavi

Antiviral Tedavi

Test yapalım ya da yapmayalım bir grup hastaya antiviral tedavi kararı verilmeli. Kimlere antiviral tedavi yapılmalı bunu konuşalım. Son klavuzu göre;Klinisyenler, influenza aşılama geçmişine bakılmaksızın aşağıdaki kriterlere uyan, kanıtlanmış veya şüpheli grip olan yetişkinler ve çocuklara mümkün olan en kısa sürede antiviral tedaviye başlamalıdır: ​3​

Reklam

  • Yatıştan önceki hastalık süresine bakılmaksızın influenza ile hastaneye yatırılan her yaştaki kişiler (A-II).
  • Hastalık süresine bakılmaksızın ciddi veya ilerleyici hastalığı olan her yaştan ayaktan hasta (A-III).
  • Kronik tıbbi rahatsızlığı olanlar ve immün yetmezliği olan hastalar da dahil olmak üzere influenzadan kaynaklanan komplikasyon riski yüksek olan hastalar (A-II).
  • 2 yaşından küçük çocuklar ve 65 yaşından büyük yetişkinler (A-III).
  • Hamile kadınlar ve doğum sonrası 2 hafta içinde olanlar (A-III).

Klinisyenler grip aşısı geçmişine bakılmaksızın, influenza komplikasyonları açısından yüksek risk altında olmayan, kanıtlanmış veya şüpheli influenza olan bazı yetişkinler ve çocuklar için antiviral tedaviyi düşünebilir:

  • Hastalığı başvurudan ≤2 gün önce başlayan hastalar (C-I).
  • İnfluenzadan kaynaklanan komplikasyon gelişme riski yüksek olan kişiler, özellikle de ciddi şekilde bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerin hane halkından olan semptomatik ayaktan hastalar (C-III).
  • Gripten kaynaklanan komplikasyon gelişme riski yüksek olan hastalara özellikle de bağışıklığı ciddi şekilde baskılanmış olanlara rutin olarak bakım yapan semptomatik kişiler (C-III).

Antiviral tedavi olarak önerilen oral oseltamivir, inhale zanamivir veya intravenöz peramivirden biri (kombinasyonu değil). Komplike olmayan hastalara oseltamivir veya zanamivirle 5 günlük tedavi ya da IV peramivir ile tek doz tedavi öneriliyor. Hastaneye yatırılması gereken, ciddi alt solunum yolu enfeksiyonu olan veya immunsüpresyonu olan hastalara daha uzun süreli tedavi düşünülebilir.​3​

Antiviral tedavi ağırlaştırıcı faktörleri olan hastalarda etkili bir yöntem. Peki &#;diğer hastalarda ne kadar etkili&#; sorusu yakın zamanda yayımlanan bir çalışmada yanıtlandı. Buna göre birinci basamakta grip benzeri semptomları olan hastalara oseltamivir verildiğinde semptomlar bir gün daha erken sonlanıyor. Ancak 65 yaş üstünde ve komorbidleri olan, ciddi semptomları olan ve önceki hastalığı uzun süren hastalara oseltamivir verildiğinde semptomlar gün daha erken sonlanıyor. ​4​Buna karşılık hastaneye yatış ve pnömoni olgularında farklılığa neden olmuyor. Ayrıca %30 hastada bulantı-kusmaya neden oluyor. İşte bu nedenlerle her hastaya vermemiz halen uygun değil. Yukarıdaki kılavuz bilgileri daha kullanışlı gözüküyor.

Grip ve soğuk algınlığı deyince eczanelerde reçetesiz satılanlar da dahil olmak üzere çok sayıda ilaçtan bahsetmemek olmaz tabi. Bu ek tedavilerin etkinliklerine bir bakalım isterseniz.

İntravenöz sıvılar ya da &#;Sarı Serum&#;

Genel kanı grip hastalarında sıvı açığı olacağı bu nedenle sıvı alımlarına dikkat etmeleri. Bu nedenle hastalara sıvı almalarının önerilmesi genel yaklaşım. Peki gerçekten durum bu mu?

Önce SARI SERUM’dan bahsedelim. ABD’de ‘banana bag’ olarak bilinen bu serum normalde beslenme bozukluğu olan alkolik hastalar için tasarlanmış. Ülkemizde içerisinde bol miktarda analjezik ve yanında B vitamini ya da multivitamin kompleksi ile hazırlıyorlar (Diye duydum. 20 yıllık hekimim ve üst solunum yolu enfeksiyonu var diye hiçbir hastaya bu tedaviyi vermedim ve benim hastalarım da iyileşti!). Orijinal ‘banana bag’ serum içerisinde tiamin (orjinalinde mg var, bizde kullanılan bemiks ampül 25 mg içeriyor), multivitamin kompleksi, folik asit ve magnezyumdan oluşuyor. 

Reklam

Grip/soğuk algınlığı olgularında akut bir vitamin eksikliği olmadığından ve yine çoğu zaman elektrolit bozukluğu olmadığından bu tedavinin etkili olduğunu düşününler içindeki ağrı kesicilerin etkinliği ile mutlu oluyor olmalı.  

Daha ileri gidip alkollü şahıslarda etkinliğinden bahsedelim. Alkol alımı sonrasında hastalara IV sıvı verilmesi hastanın kendine gelme süresini kısaltmaz. Yine alkollü kişilere magnezyum düzeyi görmeden IV magnezyum vermeye gerek yok. Multivitamin ve folat eksikliği uzun dönemde ortaya çıktığından ayaktan tedavide devam edilmesi yeterli. Alkolik kişide Wernicke ensefalopatisi gelişmiş ise işte o zaman agresif tiamin vermek gerekiyor. Yani alkollü kişilerin iyice ayıltılması için dahi Sarı Serum sanıldığı gibi etkili/gerekli değil.​5​

Meraklı girişimcilere duyurulur sarı serum’un oral formu yapılmış ve ABD’de satılıyor.​6​

Sarı Serum Faydalı mı?

Gelelim grip ve soğuk algınlığında serumun faydalarına/faydasızlığına;

  • yılında yayımlanan bir Cohrane derlemesinin sonucu şu: Akut solunum yolu enfeksiyonlarında sıvı alımının arttırılması önerisi yapmak veya bunun yanlış olduğunu söylemek için hiçbir kanıt bulunmamaktadır. Akut solunum yolu enfeksiyonlarında sıvı yönetiminin etkileri bugüne kadar hiçbir randomize kontrollü çalışmada incelenmemiştir. Bazı gözlemsel çalışmalar, akut alt solunum yollarının enfeksiyonlarında sıvı alımının artmasının zarar verebileceğini bildirmektedir. Bu çok yaygın tıbbi tavsiyenin gerçek etkisini belirlemek için yeni çalışmalar yapılması gerekir.​6​
  • Aradan geçen yıllarda bir değişim olmuş mu diye araştıralım; Geçtiğimiz yıl içerisinde ağır üst solunum yolu enfeksiyonu semptomları olan 55 hastayı sıvı durumları açısından klinik ve laboratuvar bulguları ile değerlendiren bir çalışma yayımlandı. Sonuçta bu hastalarda dehidratasyon geliştiğine dair herhangi bir bulgu saptanmadı.​7​Belki uzun süren ateşi olan hastalarda durum farklı olabilir ancak üst solunum yolu enfeksiyonu sıvı açığına neden olmuyor. 

Aslında çok ilginç bir durum var. Bu konuda yazılmış/çalışılmış doğru düzgün bir şey bulamadım. Bazı doktorlar sıvı desteğini solunum yolu salgılarının seyreltilmesi için öneriyor(!). İlginç olarak ’lerin sonunda dehidratasyonun salgıların azaltılması için işe yarayacağını düşünenler de varmış.​8​ Ama şunu kesinlikle söyleyebiliriz; İntravenöz hidrasyon verilmesinin ya da oral sıvı alımının artırılmasının hastalarda semptomların süresini kısalttığının kanıtı bulunmamaktadır. Peki &#;bazı kişilerde neden işe yarıyor&#; sorusunun kanıtı bir başka çalışma olabilir. Soğuk algınlığı olgularına plasebo ilaç verildiğinde hiç ilaç vermemeye göre semptomların ağırlığı ve süresinde değişikliğe neden oluyor. Ama hastalığın ortalama süresi gün ve inandıkları bir plasebo kullansalar dahi en fazla yarım gün daha erken semptomlar sonlanıyor.​9​

Diğer İlaçlar

Yıllar önce kahvehanelerinde sıcak su içerisinde antihistaminik-analjezik-dekonjestan kombinasyonu ikram edilen bir ülkede yaşıyoruz. Psödoefedrin içeren ilaçların kontrole tabi olması nedeniyle reçetesiz kullanımı azalmış olsa da üst solunum yolu enfeksiyonu olduğumuzda her birimiz bu ilaç kombinasyonlarını kullanmayı tecrübe etmişizdir. Peki ama bu ilaçların kullanımını bilimsel olarak test edenler nasıl bir sonuca ulaşmışlar?

Reklam

Semptomatik Tedaviler

Bu yazının bundan sonraki kısmı aslında soğuk algınlığına yönelik tedaviler ve influenzanın semptomatik yönetimi hakkında. Ancak referans aldığım makalelerin çoğunun soğuk algınlığı hakkında olduğuna dikkati çekmek istiyorum.

Çocuklar

Çocuklarda reçetesiz satılan (OTC) kombine grip ilaçlarının öksürük tedavisinde etkinliklerini değerlendiren bir Cochrane derlemesinde Antitusifler, antihistaminikler, antihistamin- dekonjestanlar ve antitussif / bronkodilatör kombinasyonlarının plasebodan daha etkili olmadığı saptanmış. Sadece bir çalışmada iki çocuk öksürük şurubu test edilmiş ve her iki preparat, plasebo grubundaki çocukların% 21&#;ine kıyasla, ilaç kullananların %46 ve %56&#;sında &#;tatmin edici bir yanıt&#; göstermiş. Ama sonuç olarak akut öksürükte OTC ilaçlarının etkinliği hakkında veya buna karşı iyi bir kanıt yoktur şeklinde yorumlanmış.​10​

Bundan 6 yıl sonra yapılan bir başka Cochrane derlemesinde yetişkinler de dahil edilmiş. Bu derlemede değerlendirilen 21 çalışmada olumsuz etkiler bildirilmiş. Çalışmalar arasında geniş bir aralık var, antihistaminikler ve dekstrometorfan içeren preparatlarla daha fazla sayıda yan etki görüldüğü vurgulanmış. Sonuç olarak akut öksürükte OTC ilaçlarının etkinliği hakkında veya buna karşı iyi bir kanıt olmadığı sonucuna varılmış. Çocuklarda antihistaminikler ve santral etkili antitussif ajanlar reçete edilirken bunların yan etkileri olabileceği için dikkat edilmesi gerektiği belirtilmiş. ​11​

Çalışmaları ayrıntılı okuyunca küçükken (yıllar yıllar önceJ) annemin bana bal yedirmeye çalıştığı günler aklıma gelmedi değil. İlaçların çocuklarda öksürüğü azalttığının kanıtı yok ya da yetersiz. Ancak özellikle gece yatmadan önce bal almak gece uykuda çok öksüren çocukların rahatlamasını sağlıyor ve yan etkisi de yok. Üstelik öksürüğü rahatlatan etki ilaçlar kadar güçlü ya da hemen hemen aynı.​12​  Buna karşılık grip/soğuk algınlığının diğer semptomlarında etkisi olduğuna dair bir kanıt olmadığına dikkati çekelim.

Reklam

Gelelim burun akıntısı/tıkanıklığı semptomlarını azaltmaya yönelik dekonjestan/antihistaminik içeren preparatların etkinliklerine. Dekonjestanlar ve antihistaminiklerin çocuklarda nazal semptomların düzelmesi amacıyla kullanımının güvenliği konusunda çelişkili sonuçlar bildirilmektedir. Dekonjestan içeren bazı ürünler çocuklarda nazal semptomları iyileştirebilir, ancak özellikle küçük çocuklarda güvenlikleri belirsizdir. Çocuklarda antihistaminik/dekonjestan/analjezik kombinasyonlarının etkinliği belirsiz ya da iyi çalışılmamıştır.

Peki olumlu etkisi olan bir ilaç var mı diyenlere yanıt ise Tuzlu su (salin) ile İrrigasyon diyebiliriz. Eldeki kanıtlar çok tutarlı olmasa da tuzlu su ile nazal irrigasyonun çocuklarda semptomları azaltmakta yardımcı olabileceğini söylüyor. 

Aileler için Bilgilendirme:​2​

  • Çocuklarda tuzlu su ile nazal irrigasyon veya damlalar güvenle kullanılabilir, ancak bu istenen rahatlamayı sağlayamayabilir
  • Çocuklara dekonjestan verilmemeli
  • Vapour rub tıkanıklığı giderebilir ancak ciltte döküntülere neden olabilir
  • Buhar, nemlendirilmiş hava, ekinezya veya probiyotikler gibi diğer tedaviler etkili değildir veya çocuklarda araştırılmamıştır

Çocuklarda Soğuk Algınlığı tedavisi için 2 numaralı derlemeden alınan kanıtlar aşağıda özetlenmiştir.

grip, soğuk algınlığı

Yetişkinler

Yetişkinlerde analjezik+dekonjestan, antihistaminik+dekonjestan, antihistaminik+analjezik+dekonjestan, dekonjestanlar, NSAIİ’lar ve sedatizan antihistaminiklerin küçük ya da olası olumlu etkileri bulunmaktadır. Ancak dekonjestan içeren ilaçlar günden fazla kullanılmamalıdır. 

Antihistaminik+analjezik, nonsedatif antihistaminikler, parasetamol, pellargonium ekstresi ve salin ile irrigasyonun ise küçük ya da belirsiz etkisi vardır. 

Antibiyotiklerin ise faydası YOK ve zararları bulunmaktadır ve bu nedenle kullanılmamalıdır.

Diğer ilaçların etkileri ise belirsizdir ve kullanımlarını destekleyecek kanıt bulunmamaktadır. Bu noktada birçok ilacın ya da müdahalenin çocuklarda PLASEBO etkisinin olmadığını ancak yetişkinlerde muhtemelen plasebo etkinliği nedeniyle etkili olduğunu söyleyebiliriz!

Yetişkin Hastalar için Bilgilendirme​2​

  • Soğuk algınlığı nedeniyle burun tıkanıklığı, burun akıntısı veya hapşırık sizi rahatsız ediyorsa, 3 ila 7 güne kadar nazal dekonjestanları kullanmayı deneyebilirsiniz
  • Uyuşukluk, uykusuzluk veya baş ağrısı gibi istenmeyen etkilere dikkat edin!
  • Dekonjestanları önerilenden daha uzun süre almayın. Çünkü uzun süreli kullanım kronik burun tıkanıklığına yol açabilir ve bu durumun tedavisi zordur
  • Diğer tedaviler klinik çalışmalarda etkili olmamıştır veya hiç çalışılmamıştır.

Yetişkinlerde soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan tedavilerin kanıtları aşağıda özetlenmiştir.​2​

grip, soğuk algınlığı

Hepinize sağlıklı günler dilerim.


Kaynakça

  1. 2.

    van Driel ML, Scheire S, Deckx L, Gevaert P, De Sutter A. What treatments are effective for common cold in adults and children? BMJ. October k doi/bmj.k

  2. 3.

    Uyeki TM, Bernstein HH, Bradley JS, et al. Clinical Practice Guidelines by the Infectious Diseases Society of America: Update on Diagnosis, Treatment, Chemoprophylaxis, and Institutional Outbreak Management of Seasonal Influenzaa. Clinical Infectious Diseases. December e1-e doi/cid/ciy

  3. 4.

    Butler CC, van der Velden AW, Bongard E, et al. Oseltamivir plus usual care versus usual care for influenza-like illness in primary care: an open-label, pragmatic, randomised controlled trial. The Lancet. January doi/s(19)

  4. 5.

    Groth M. Mythbusting the Banana Bag. funduszeue.info funduszeue.info

  5. 6.

    Guppy M, Mickan S, Del M, Thorning S, Rack A. Advising patients to increase fluid intake for treating acute respiratory infections. Cochrane Database Syst Rev. ;(2):CD doi/CDpub3

  6. 7.

    Eccles R, Mallefet P. Observational study of the effects of upper respiratory tract infection on hydration status. Multidiscip Respir Med. ; doi/s

  7. 8.

    VISE G. Dehydration for the common cold. South Med J. ;50(12) doi/

  8. 9.

    Barrett B, Brown R, Rakel D, et al. Placebo Effects and the Common Cold: A Randomized Controlled Trial. The Annals of Family Medicine. July doi/afm

  9. Smith SM, Schroeder K, Fahey T. Over-the-counter (OTC) medications for acute cough in children and adults in ambulatory settings. Smith SM, ed. Cochrane Database of Systematic Reviews. January doi/cdpub3

  10. Smith S, Schroeder K, Fahey T. Over-the-counter (OTC) medications for acute cough in children and adults in community settings. Cochrane Database Syst Rev. ;(11):CD doi/CDpub5

  11. Oduwole O, Udoh EE, Oyo-Ita A, Meremikwu MM. Honey for acute cough in children. Cochrane Database of Systematic Reviews. April doi/cdpub5


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası