prag vize başvurusu gerekli evraklar / Çek Cumhuriyeti / T.C. Dışişleri Bakanlığı

Prag Vize Başvurusu Gerekli Evraklar

prag vize başvurusu gerekli evraklar

Çek Cumhuriyeti'nde Eğitim: Öğrenci Vizeleri ve İzinleri

Uyruğunuza bağlı olarak, vize gereksinimleri kişiden kişiye değişebilir. Çek Cumhuriyeti'ndeki bir üniversitede yurtdışında okumak için kabul edildiyseniz, Çek Cumhuriyeti'nde okumak için vizeye ihtiyacınız olup olmayacağını önceden kontrol etmelisiniz.

AB/AEA ve İsviçre'den öğrenciler

AB/AEA veya İsviçre'den bir öğrenciyseniz, Çek Cumhuriyeti'nde okumak için vize almanıza gerek yoktur. Ancak Çek Cumhuriyeti'ne girmek için öğrencilerin geçerli bir pasaport veya ulusal kimlik kartına sahip olmaları gerekir.

Bununla birlikte, AB öğrencilerinin Çek Cumhuriyeti'nde otuz günden daha uzun sürmesi beklenen kalışları bildirmeleri gerekmektedir. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri şehirdeki Yabancı Polis Departmanına başvurarak kaldıklarını beyan etmelidirler. Varış tarihinden itibaren 30 gün içinde kayıt olmalısınız.

Çek Cumhuriyeti için resmi öğrenci vizesi tavsiyesi mi arıyorsunuz?

Öğrenci vizesi gereksinimleri ve süreçleriyle ilgili tüm ayrıntıları resmi hükümet kaynağından alın.

Daha fazla bilgi edin

AB Dışındaki Ülkelerden Gelen Öğrenciler

Menşe ülkenize bağlı olarak, gereksinimler değişebilir, ancak genellikle AB dışındaki ülkelerden gelen vatandaşların Çek Cumhuriyeti'ndeki bir üniversitede okumak için vize başvurusunda bulunmaları gerekir. Çoğu durumda, öğrencilerin doksan günden daha uzun süreli konaklamalar için uzun süreli vizeye başvurmaları gerekecektir. Ancak bir yıldan uzun süredir yurtdışında okuyorsanız, eğitim amaçlı uzun dönem oturma iznine başvurmalısınız.

Başvurunuzu göndermeden önce hangi evrakların gerekli olduğunu kontrol edin. Ülkenizdeki Çek büyükelçiliği veya konsolosluğu, neyin gerekli olduğu konusunda en güncel bilgilere sahip olmalıdır. İşte beklemeniz gerekenlerin bir listesi:

  • Başvuru Formu
  • Çek Cumhuriyeti'ndeki bir üniversitede öğrenim görmek için kabul belgesi
  • Geçerli pasaport
  • Kalış için mali kaynakların kanıtı (yani banka hesap özetleri veya burs bilgileri)
  • Konaklama onayı
  • Geçerli uluslararası sağlık sigortası
  • Adli sicil kaydının kopyası

Çoğu belgenin resmi damgalı bir tercüman tarafından Çekçeye çevrilmesi gerektiğini unutmayın. Zaman kısıtlamaları nedeniyle, çalışma vizesine önceden başvurmalısınız. Tüm süreç altmış güne kadar sürebilir. O yüzden son dakikaya bırakmayın!

Çek Cumhuriyeti'nde eğitim hakkında daha fazla bilgi edinin:

Çek Cumhuriyeti'nde Eğitim - Genel Bakış

'den fazla uluslararası öğrenci, her yıl yurtdışında eğitim hedefi olarak Çek Cumhuriyeti'ni seçmektedir. Çek Cumhuriyeti'nin neden yurtdışında harika bir eğitim yeri olduğunu öğrenmek için buraya tıklayın.

Daha fazla bilgi edin

Eğitim sistemi

Çek Cumhuriyeti'nde yüksek öğretim sisteminin nasıl çalıştığını öğrenmek ister misiniz? Birçok Avrupa ülkesi gibi, Çek Cumhuriyeti de üç akademik döngüden oluşan Bologna sistemini kullanır. Çek Cumhuriyeti'ndeki eğitim sistemi hakkında daha fazlasını öğrenin!

Daha fazla bilgi edin

Konut ve Yaşam Maliyetleri

Çek Cumhuriyeti, Avrupa'daki diğer ülkelere kıyasla çok uygun bir ülkedir. Çek Cumhuriyeti'nde öğrenci olarak ne ödeyeceğinizi daha iyi anlamanız için ortalama yaşam ve barınma maliyetlerini ayrıntılı olarak açıkladık.

Daha fazla bilgi edin

Öğrenim Ücretleri ve Burslar

Çek programları için öğrenim ücretleri, okula ve uyruğunuza göre değişir. Genellikle AB/AEA/İsviçre vatandaşları, AB üyesi olmayan öğrencilerden farklı bir öğrenim ücretine sahip olacaktır. Ayrıca burslar da mevcuttur.

Daha fazla bilgi edin

Dil ve Kültür

Çek kültürü geleneklerle dolu! Eşsiz bir dilden inanılmaz biralara ve popüler şehirlere kadar Çek Cumhuriyeti'nin sunabileceği çok şey var. Ülkenin dil, kültür, mutfak ve daha fazlası açısından neler sunduğu hakkında daha fazla bilgi edinin!

Daha fazla bilgi edin

Başvuru süreci

Tüm ülkelerde öğrencilerin üniversitelere girebilmeleri için belirli kabul koşulları vardır. Çek Cumhuriyeti'ndeki programlara giriş ve çıkışlar ve vatandaşlığınıza bağlı olarak nelere başvurmanız gerektiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Daha fazla bilgi edin

programlar

Çek Cumhuriyeti'nde eğitime bakmaya hazır mısınız? Bugün Çek Cumhuriyeti'ndeki en iyi programları bulmak ve karşılaştırmak için arama motorumuzu kullanın!

Daha fazla bilgi edin

Çek Cumhuriyeti’ne Vize Almak İçin Bilinmesi Gereken Bilgiler

Turistik vize işlemleri Çek Cumhuriyeti Büyükelçilikleri’nde ya da başkonsolosluklarında yapılmaktadır. Bununla birlikte, tur vizesi randevusunun, seyahatten bir ay öncesinde alınması, işlemlerin sorunsuz bir şekilde tamamlanması için önemlidir. Türkiye Cumhuriyeti ve yabancı uyruklu vatandaşların turist vizesi alabilmeleri için belli başlı evrakları doldurmaları gerekmektedir. Evraklar hazırlandıktan sonra Çek Cumhuriyeti’ne gitmek isteyen vatandaşlar, C tipi olarak geçen Schengen vizesine başvuru yapabilmektedirler. Çek Cumhuriyeti’ni ziyaret edecek olan turistler, tatil vizesi başvurularının onaylanmasının ardından gün içerisinde 90 günü aşmamak üzere ülkede seyahat edebilmektedirler. 

Çek Cumhuriyeti Vize İstiyor mu?

Çek Cumhuriyeti vize istiyor mu sorusunun cevabı, ülkeyi ziyaret edecek olan kişiler tarafından oldukça merak edilmektedir. Umuma mahsus yani bordo pasaporta sahip olan vatandaşların, Çek Cumhuriyeti vizesine mutlaka başvurmaları gerekmektedir. Aksi takdirde vizesiz gitmelerine izin yoktur. Buna karşın yeşil, gri ve siyah pasaportu bulunan kişilerin, herhangi bir başvuru yapmaları gerekmemektedir. Yani bu kişiler, 90 günü aşmamak şartıyla vizesiz seyahat edebilmektedirler. 

Çek Cumhuriyeti Vizesine Başvuru Nasıl Yapılır? 

Schengen Bölgesi’nde bulunan Çek Cumhuriyeti’ne turistik vize almak için büyükelçiliklere ya da başkonsolosluklara başvurmak gerekmektedir. Doldurulması gereken evraklar tamamlandığında vatandaşlara, 90 gün seyahat izni olan Schengen vizesi verilmektedir.

Çek Cumhuriyeti Vizesi için Gerekli Evraklar 

Çek Cumhuriyeti vize gerekli belgeler arasında en önemlisi başvuru formudur. Ülkeye seyahat etmek isteyenlerin, öncelikle Çek Cumhuriyeti vize formunu doldurmaları gerekmektedir. Başvuru İçin gerekli olan evraklar, Çek Cumhuriyeti öğrenci vizesi ve Çek Cumhuriyeti çalışma vizesi gibi durumlara göre farklılık göstermektedir. 

Turistik bir vize için öncelikle kişinin 10 yıldan eski olmayan, seyahat bitiminde 3 ay daha geçerliliği bulunan ve en az iki sayfası boş olan bir pasaporta sahip olması gerekmektedir. Bu pasaportun resimli olmasına dikkat edilmelidir. Vize için gerekli evraklardan bir diğeri kişi veya kişilerin kimlik ve adres bilgilerinin eksiksiz olduğu tam vukuatlı nüfus kayıt örneğidir. Nüfus cüzdanı fotokopisi de vize başvuru sırasında istenenler arasındadır.

Son üç aya ait, içerisinde en az TL bulunan banka hesabı, araba ruhsatı ile ev ya da arsa tapuları ise seyahat boyunca masrafların kolayca karşılanabileceğini belgelemekle beraber, vize başvurularında olumlu sonuç almayı sağlamaktadır. Bu tarz eklemeler Çek Cumhuriyeti seyahati için yeterli bütçeye sahip olunup olunmadığını göstermektedir. Öte yandan uçuş ve konaklama belgeleri, 90 gün ile sınırlı seyahati kontrol edebilmek için istenen evraklar arasındadır.

Çek Cumhuriyeti’ne gidecek olanların mutlaka gidiş tarihinden 1 gün önce ve geliş gününden bir gün sonrayı kapsayan euro teminatlı seyahat sağlık sigortasına sahip olmaları gerekmektedir. Ayrıca Çek vizesine başvuruda bulunmak için 2 adet biyometrik fotoğraf da istenmektedir. Fotoğraf, mutlaka son 3 ay içerisinde çekilmiş olmalıdır. Bunun yanı sıra 35 mm genişliğinde ve 45 mm yüksekliğinde olmasına dikkat edilmelidir. Son olarak vize ücretinin yatırıldığına dair dekontun da görevlilere teslim edilmesi zorunludur. 

Seyahat sırasında ilk olarak vizenin alındığı ülkeye gitmek, Schengen vizesinin bir kuralıdır. Bu vizenin geçerli olduğu diğer bölgeleri ziyaret etmek isteyen turistlerin, vize aldıkları ülkeden geçiş yapmaları mümkündür. 

Vize Randevusu Hakkında Bilinmesi Gerekenler 

Çek Cumhuriyeti vize başvuru merkezleri, büyükelçilik ya da konsolosluklardır. Vize başvurusu için vatandaşların öncelikle randevu alması zorunludur. Ancak Çek Cumhuriyeti vize başvurusu için randevunun en erken seyahatten 1 ay öncesine alınması gerekmektedir. Bu durum, işlemlerin en erken şekilde bitmesi ve işlem sürecinin sorunsuzca atlatılabilmesi için oldukça önemlidir.

Çek Cumhuriyeti Vizesi Kaç Günde Çıkar? 

Çek Cumhuriyeti vizesi kaç günde çıkar sorusunun cevabı, başvuru süreci için oldukça önemli bir noktadır. Vizenin çıkışı, başvuru sürecinin ardından 5 ile 15 iş günü arasında değişmektedir. Ancak bu süreçte istenebilen ek evraklar, bu durumun uzamasına neden olabilmektedir. Ayrıca resmi tatiller, özel günler ve başvuruların yoğun olduğun dönemlerde de bu süreç 45 güne kadar uzayabilmektedir.

Çek Cumhuriyeti Vize Masrafları 

Çek Cumhuriyeti vize ücretleri, Mart ayı itibariyle 80 Euro olarak belirlenmiştir. Ancak başvuru sürecinde alınan danışmanlık hizmetleri için ek ücret ödenmektedir. Danışmanlık hizmetleri arasında; fotoğraf çekimi, başvuru formu iletilmesi ve kurye temini gibi durumlar yer almaktadır. Vize masraflarında; 0 – 6 yaş arası çocuklar muaf tutulurken, 6 – 12 yaş arasındaki çocuklar için 40 euro ödenmesi gerekmektedir. Tüm bunlara karşın vize reddi durumunda ücret iadesi yapılmamaktadır. Bu bilgi vize başvurusu yapacak olanların mutlaka bilmesi gereken bir husustur.

Çek Cumhuriyeti Vize Reddi Halinde Yapılacaklar 

Çek Cumhuriyeti vizesi, başvuru sırasında yapılan bir hata ya da bazı eksiklikler nedeniyle red ile sonuçlanabilmektedir. Bu koşulda ödenen ücretlerin geri iadesi söz konusu değildir. Başvuru sahibi, red yanıtını aldıktan sonra, 15 gün içerisinde itiraz edebilme hakkına sahiptir. Bunun için öncelikle standart bir vize red formu doldurmakla başlanmalıdır Formda neden itiraz edildiğine dair bilgiler yer almalıdır. Başvuran kişinin imzasının olduğu form, vizeyi reddeden Çek Konsolosluğu’na verilmelidir. 

Yapılan itiraz, Çek Dışişleri Bakanlığı tarafından incelenerek, 60 gün içerisinde bir karara bağlanmaktadır. Bu karar red cevabının alındığı konsolosluk ya da vize başvuru merkezi tarafından bildirilmektedir. Ayrıca vize red cevabına itiraz etmek için 60 euro ödeme yapılması gerekmektedir. 

Çek Cumhuriyeti Vize Başvuru Yerleri ve Bilgiler

Çek Cumhuriyeti’ne vize almak için Türkiye’de bulunan 3 adet başvuru merkezi vardır. Başvuru yapacak olan kişilerin ikâmet adreslerine göre yetkili Çek Konsolosluğu’na ya da büyükelçiliğine gitmeleri gerekmektedir. Bu merkezler şunlardır; 

Adres: Kaptanpaşa Sokak No Gaziosmanpaşa/ANKARA

Telefon: +90 58 

Ankara Büyükelçiliği’nin görev bölgesini kapsayan iller arasında; Adana, Afyon, Ankara, Aksaray, Amasya, Ağrı, Antalya, Burdur, Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Iğdır, Isparta, İzmir, Karabük, Kırşehir, Kütahya, Konya, Malatya, Muğla, Sivas, Kırıkkale, Niğde, Nevşehir, Şanlıurfa ve Yozgat bulunmaktadır. Bu illerde ikâmet eden kişiler Ankara Büyükelçiliği’ne vize başvurusu yapabilmektedir. 

Adres: Abdi İpekçi Cad. No: 71 Maçka/İSTANBUL

Telefon: +90 80 35 

İstanbul Başkonsolosluğu’nun yetki alanları arasında; İstanbul, Ardahan, Artvin, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çorum, Düzce, Edirne, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Kocaeli, Ordu, Rize, Samsun, Sakarya, Sinop, Tekirdağ, Trabzon, Yalova ve Zonguldak yer almaktadır. İstanbul Başkonsolosluğu, sadece bu illerde ikâmet eden kişiler için hizmet vermektedir. 

Adres: Cumhuriyet Blv. No K:4/11 Konak/İZMİR

Telefon: +90 09 44

İzmir Fahri Konsolosluğu’nun yetki alanları Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, İzmir, Manisa, Kütahya, Muğla ve Uşak olmak üzere sadece 9 ildir. Bu illerde ikâmet eden kişilerin vize işlemleri için buraya başvurmaları gerekmektedir.

NOT: Covid pandemisi nedeniyle uçuşlarda uygulanan kısıtlamalar ve uçuş tarihleri ile ilgili bilgi almak için lütfen sayfamızı ziyaret ediniz.

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir:

Çekya Gezi Rehberi

Prag Gezi Rehberi

***

Çek Cumhuriyeti Vize Türleri

Çek Cumhuriyeti’ne gerçekleştirilecek olan seyahat amacına göre çeşitli vize türleri bulunmaktadır.

C Tipi (Kısa Süreli) Vize

Schengen vizesi olarak da kabul gören C tipi vize ile gün içerisinde 90 gün kalmak koşulu ile Çek Cumhuriyeti ziyaret edilebilir.

Çek Cumhuriyeti Turistik Vizesi

Çek Cumhuriyeti’ni gün içerisinde 90 gün turistik amaçlı seyahat etmek, gezilecek yerlerini görmek isteyenlerin alması gereken vize, turistik vizedir.

Çek Cumhuriyeti Ticari Vizeler ile İş ve Fuar Ziyareti Vizeleri

Çek Cumhuriyeti’nde 90 gün içerisinde ticaret yapacak ya da iş ve fuar ziyaretlerine katılacak kişilerin başvurması gereken vize türüdür. Bu vize türü için gerekli olan evrakların arasında Çek Cumhuriyeti’nde iş yapılacak firmadan gelen davet mektubu/fuar katılım belgesi gerekmektedir.

Çek Cumhuriyeti Aile, Akraba, Arkadaş Ziyareti Vizesi

Çek Cumhuriyeti’nde ailesi, akrabası ya da arkadaşı bulunanlar bu kişilerden alınan davet mektubu ile başvuracağı vizedir. Kalış süresi yine gün içerisinde 90 gündür.

Çek Cumhuriyeti Kültürel, Sportif Faaliyet ve Konferansa Katılım Vizesi

Çek Cumhuriyeti’nde düzenlenen etkinlik/organizasyonlara katılacak kişiler başvurdukları bu vize ile ülkede 90 gün kalabilmektedir.

Çek Cumhuriyeti Kısa Süreli Öğrenim Vizesi

Ülkede 90 gün boyunca eğitim görecek kişiler bu vize türüne başvurmalıdır.

D Tipi (Uzun Süreli) Vize

Çek Cumhuriyeti’nde aile birleşimi yapacak ya da 90 günden uzun süren eğitimler için oturuma ihtiyacı olan öğrencilerin başvurması gereken vizedir.

Çek Cumhuriyeti Transit Vizesi

Avrupa Birliği üyesi bir ülkeye, Norveç’e ve İzlanda’ya ait Schengen vizesi ya da uzun süreli vizesi olmayan kişiler Çek Cumhuriyeti uluslararası havaalanlarından başka bir ülkeye geçiş gerçekleştirecekse transit vize alması gerekmektedir.

Çek Cumhuriyeti Vize Başvuru Şartları Nelerdir?

  • Çek Cumhuriyeti büyükelçiliklerine ya da başkonsolosluklarına Schengen vizesi için başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuru randevusu seyahat tarihinden en az 1 ay öncesine alınmalıdır.
  • Çek Cumhuriyeti vize evrakları temsilciliklerin yetkili kıldığı vize merkezleri ya da acenteler aracılığı ile teslim edilmektedir.
  • Pasaport süresinin vize bitiminden sonra en az 3 ay daha geçerli olması gerekmektedir.
  • Son 5 yıl içerisinde Schengen vizesi için parmak izi vermeyenlerin Çek Cumhuriyeti Schengen vizesi için parmak izi ibraz etmesi zorunludur.
  • Vize başvurusunda kullanılan pasaportun 10 yıldan eski olmaması gerekmektedir.
  • Yeni evlenen kişiler nikah tarihinden itibaren sadece 3 ay boyunca kızlık soyadları ile pasaportlarını kullanabilmektedir. Daha sonrasında pasaportların yeni soyadı ile değiştirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde vize başvuruları kabul edilmemektedir.

Çek Cumhuriyeti Vize Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Çek Cumhuriyeti’ne turistik olarak seyahat edecek işsizler, işverenler, sigortalı çalışanlar, öğrenciler, emekliler, serbest meslek mensupları, esnaf ve sanatkârların vize başvurusunda tamamlaması gereken bazı evraklar bulunmaktadır. Bu evraklar:

  • Çek Cumhuriyeti vize başvuru formu
  • Pasaport (10 yıldan eski ve yıpranmış olmamalı, Çek Cumhuriyeti’nden ayrılış tarihinden itibaren en az 3 ay daha geçerli olmalı, vize için en az 2 sayfası boş olmalı)
  • Pasaportun resimli ve vizeli olan sayfalarının fotokopisi
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • 2 adet biyometrik fotoğraf (35x45 mm ölçülerinde, beyaz fonda, son 6 ay içerisinde çekilmiş)
  • Vize ücretinin yatırıldığına dair dekont
  • Seyahat sağlık sigortası (Seyahat tarihinden 1 önce ve seyahat bitiminden 1 gün sonrayı kapsayan, euro teminatlı)
  • Son 3 aya ait banka hesap dökümü/cüzdanı (İlgili bankadan ıslak imzalı ve kaşeli)
  • Uçuş ve konaklama belgeleri
  • İzin mektubu (Şirket antetli kâğıdına işveren iznini belirten imzalı ve kaşeli yazı. Sigortalı çalışanlar için geçerlidir)
  • SSK işe giriş bildirgesi ve hizmet dökümü (Şirket imzalı ve kaşeli. Sigortalı çalışanlar için geçerlidir)
  • Kişi evli ise evlilik cüzdanı fotokopisi
  • Oda kaydı ya da meslek kimlik kartı (Avukat, mühendis, doktor, dişçi vb. meslekler için geçerlidir)
  • Faaliyet belgesi, vergi levhası, imza sirküleri ve Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi (İşverenler için geçerlidir)
  • Öğrenci belgesi
  • Sponsor dilekçesi (Öğrencilerin seyahat masraflarını karşılayacak aile bireyinin imzalı yazısı)
  • Muvafakatname (18 yaşından küçükler için ebeveynleri tarafından noterden alınan izin belgesi)
  • Varsa araç ruhsatı, kira gelirleri, tapu fotokopileri

Vize Sponsor Dilekçesi Hangi Durumlarda Geçerlidir?

Öğrenciler ya da sigortalı bir işte çalışmayanlar sponsor desteği alabilmektedir. 1. derece aile yakınının sponsorluğu kabul edildiği gibi aynı zamanda sponsor olacak kişinin gelirini beyan etmesi ve sponsor olacağına dair yazı yazması gerekmektedir.

Çek Cumhuriyeti Vize Başvuru Ücreti Ne Kadar?

Başvurunun kabul edilmesi için vize harcının yatırılması gerekmektedir. Vize merkezlerinden ya da acentelerden danışmanlık hizmeti alanlar bu aşamada ek ücret ödeyebilmektedir. Danışmanlık hizmetine aynı zamanda fotoğraf, başvuru formu, kurye gibi hizmetler de dahil edilmektedir.

Mart itibarıyla geçerli güncel ücretler şu şekildedir:

  • Vize Harç Ücreti: 80 Euro
  • Yaş Arası Başvuru Sahipleri İçin Vize İşlem Ücreti: 40 Euro

 Başvuru Merkezleri

Adres: Kaptanpaşa Sokak No Gaziosmanpaşa/ANKARA

Telefon: +90 58

Yetki Alanı: Adana, Afyon, Ankara, Aksaray, Amasya, Ağrı, Antalya, Burdur, Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Erzincan, Eskişehir, Gaziantep, Iğdır, Isparta, İzmir, Karabük, Kırşehir, Kütahya, Konya, Malatya, Muğla, Sivas, Kırıkkale, Niğde, Nevşehir, Şanlıurfa ve Yozgat

Adres: Abdi İpekçi Cad. No.: 71 Maçka/İSTANBUL

Telefon: +90 80 35

Yetki Alanı: İstanbul, Ardahan, Artvin, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çorum, Düzce, Edirne, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Karabük, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Kocaeli, Ordu, Rize, Samsun, Sakarya, Sinop, Tekirdağ, Trabzon, Yalova ve Zonguldak

Adres: Cumhuriyet Blv. No K:4/11 Konak/İZMİR

Telefon: +90 09 44

Yetki Alanı: Aydın, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, İzmir, Manisa, Kütahya, Muğla ve Uşak

Randevu Nasıl Alınır?

Çek Cumhuriyeti Schengen vizesi almak isteyenlerin başvurularını büyükelçilik/konsoloslukların yetkili kıldığı vize merkezleri ya da acenteler aracılığı ile yapmalıdır. Kısa süreli vize başvuruları 7 ila 10 gün arasında sonuçlandığı için randevuların seyahat takvimine göre en geç 15 gün önceden alınması gerekmektedir. Uzun süreli vize başvuruları ise temsilciliklere direkt olarak yapılmaktadır.

Vize İşlemleri ve Takibi

  • Çek Cumhuriyeti seyahat amacına göre vize türü belirlenmelidir. Eğer turistik, ticari ya da etkinlik amacı ile ülkeye gidilecekse ve 90 günden az kalınacaksa kısa süreli vizeye, 90 günden fazla kalınacak ya da aile birleşimi yapılacaksa da uzun süreli (ulusal) vize türüne başvuru gerçekleştirilmelidir.
  • Schengen vizeleri için zorunlu evrakların hatasız, eksiksiz, güncel ve İngilizce/Almanca doldurulması gerekmektedir. Bu süreçte danışmanlık hizmeti almak ve vize sürecine sorunsuz girmek mümkündür. Vize danışmanlık firmaları tüm belgeleri istenilen sıra ile düzenlemekte ve süreci sizin adınıza takip etmektedir.
  • Evrakların tamamlanmasının ardından vize randevusu alınmalıdır. Vize randevularını yine yetkili acenteler aracılığı ile gerçekleştirmek mümkündür.
  • Vize işlemleri gün arasında sonuçlanmaktadır. Vize merkezleri pasaportu adrese göndermekte ve vize çıkış sürecinde bilgilendirme yapmaktadır.

Çek Cumhuriyeti Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Çek Cumhuriyeti başvuruları 7 ve 10 gün arasında değerlendirilmektedir. Bu süreç ek evrak isteme ya da mülakata çağırma durumlarında uzayabilmektedir. Aynı zamanda resmî ve özel günler, izin günleri ya da yoğun olunan dönemlere göre de vize süreci uzayabilmektedir. Bu yüzden seyahat takviminden 1 ay öncesine vize randevusu alınmalıdır.

***

NOT: Bu yazı Mart tarihinde hazırlanmıştır. Lütfen bilgilerin güncelliğini resmi kaynaklardan kontrol etmeyi unutmayınız.

Çek Cumhuriyeti Vizesi Evrakları

Değerli ziyaretçimiz,

Çek Cumhuriyeti vizesi için evraklar güncel koşullara göre farklılıklar ve değişiklikler içerebilmektedir. Çek Cumhuriyeti’ne yapacağınız seyahatlerle ilgili gerekli evrak listesinin en güncel halini ücretsiz e-mail olarak almak ve eksiksiz evraklarla başvuru yapmak için Vize Merkezi Çek Cumhuriyeti vizesi departmanımızı arayabilirsiniz.

Çek Cumhuriyeti Vizesi

  • Çek Cumhuriyeti’ne kısa süreli seyahatler için Schengen vizesi alma zorunluluğu bulunmaktadır. Çek Cumhuriyeti Schengen vizesi 90 gün (kısa süreli vize) süreyle geçerli. Çek Cumhuriyeti vizesi için otel ve uçak rezervasyonlarının yapılmış olması ve belgelendirilmiş olması gerekiyor. Vize başvuru dosyasına eklenecek olan otel rezervasyonu belgesinde vize başvurusunda bulunan kişinin isminin yazılı olması koşulu bulunmaktadır. Uçak rezervasyonu tarihleri seyahat tarihleri ile uyumlu olmalı. Birkaç ülke ziyaret edilecekse, ülkeler arası seyahati gösteren uçak, tren ya da otobüs rezervasyonlarını belirtir belgelerin de başvuru dosyasına eklenmesi gerekmektedir. İki rezervasyon için de satın alma koşulu getirilmemiş.
  • Seyahate katılacak olan çocuklar  yaş aralığında ise vize ücreti ve aracı kurumun hizmet bedeli talep edilmemektedir. Çocuklar  yaş aralığında ise vize ücreti ödenmemekte ancak aracı kuruma hizmet bedelinin ödenmesi gerekmektedir. Arnavutluk, Bosna-Hersek, Cape Verde, Makedonya, Moldova, Karadağ, Rusya, Sırbistan, Ukrayna, Azerbaycan ve Gürcistan vatandaşları ise turistik vize başvurusu için normal talep edilen vize ücretinden daha az ödeme yapmaktadırlar.
  • Çek Cumhuriyeti turistik vizesi için başvuru formunun İngilizce olarak doldurulması zorunludur. Çek Cumhuriyeti vizesi başvuru sahibinin pasaportuna kayıtlı olan reşit olmayanlar için de ayrıca form doldurulmalıdır. Çek Cumhuriyeti Vizesi için gerekli evraklar arasına eklenecek fotoğraf arka fonu beyaz, son altı ay içinde çekilmiş, mm ölçülerinde, yüzün fotoğrafın yüzde ’ini kaplayacak şekilde başın ve omzun göründüğü yakın çekim olmalıdır.
  • Kızlık soyadının yazılı olduğu eski pasaport evliliği takip eden ilk üç ay içerisinde geçerli olmak üzere kızlık soyadının yazılı olduğu pasaport kullanabilir. 3 ayı geçen evliliklerde yenilenmiş olan pasaport kullanılması koşulu vardır. Pasaportla birlikte mutlaka evlilik cüzdanı ibrazı da gerekmektedir.
  • Eğer başvuru Ankara’dan yapılıyorsa ve seyahat bir tur aracılığı ile gerçekleştiriliyorsa satın alınan turların programları da başvuru dosyasına eklenmelidir.
  • Seyahat masraflarının kim tarafından karşılanacağı konusu da belgelendirilmesi gereken konulardan biridir. Son üç aylık hesap hareketlerini gösterir güncel banka hesap dökümündeki meblağ Çek Cumhuriyeti’nde kalınacak her gün için günlük EURO olacak şekilde gösterilmelidir. Belgenin kaşeli ve ıslak imzalı olması şartı vardır. Ankara’dan yapılacak başvurular için günlük TL olarak hesap edilmelidir. Eğer Çek Cumhuriyeti’ne seyahat masraflarını başvuru sahibinin dışında bir başkası karşılayacak ise bu durumun bir dilekçe ile belirtilmesi gerekmektedir. Masrafları karşılayacak kişinin ekonomik durumunu belirtir belgelerin de başvuru dosyasında bulundurulması istenir.

Çek Cumhuriyeti Vizesi Ortak Evrak Listesi

  • Pasaport: Seyahat sonrası en az 3 ay 15 gün geçerli olması talep edilen pasaportunuz vize bitiş tarihi itibariyle 90 gün geçerli olmalıdır. Evlilik nedeniyle soyadı değişikliği olduysa, evlilik tarihinden sonra en az 3 ay daha pasaportunuzu kullanabilirsiniz. Bu süreyi aşan durumlarda veya boşanma nedeniyle bir değişiklik olduysa yeni kimlik ve pasaport bilgileriniz ile başvuru yapmanız gerekmektedir.
  • Dilekçe: Vize başvuru sahibi tarafından Çek Cumhuriyeti Konsolosluğuna hitaben yazılan dilekçe İngilizce yazılacak olup ülkeye yapılacak seyahatin amacını ve seyahat tarihlerini içerir. Çalışan kişiler hem şahsi dilekçelerini hem de şirketlerin alacakları izin yazısını dilekçe formatında sunarlar. Bu konu seyahate özel detayları içerdiği için Vize Merkezi temsilcilerimizden güncel ve doğru bilgi alabilirsiniz.
  • 2 adet Biyometrik fotoğraf: 35*45 mm ölçülerindeki biyometrik fotoğrafınız güncel halinizi yansıtmalıdır.
  • Banka hesap özeti: (Kalınan her gün için günlük Euro olacak şekilde toplam tutar hesapta gösterilmelidir. Bankadan kaşeli ve ıslak imzalı olmalıdır)
  • Kimlik Fotokopisi ve Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Otel rezervasyonu: Seyahat tarihiniz itibariyle geçerli otel rezervasyonunuz olması gerekmektedir. Ayrıca eğer birden fazla ülke seyahati söz konusu ise gideceğinizi diğer ülkelerdeki konaklamanıza dair bilgileri ve rezervasyon bilgilerini vize dosyanıza eklemeniz gerekecektir.
  • Gelir durumunu gösterir belgeler: Son üç aylık hesap hareketlerini gösterir güncel banka hesap dökümü (Kalınan her gün için günlük Euro  olacak şekilde toplam  tutar hesapta gösterilmelidir) (bankadan kaşeli ve ıslak imzalı) ya da orijinal ve güncel banka hesap cüzdanı (tutar Ankara başvuruları için günlük TL’den hesaplanmalıdır.) kredi kartı hesap özeti de eklenmelidir.
    Masraflar başvuru sahibinin dışında başka biri tarafından karşılanıyorsa eğer; karşılayan kişiden masrafların kendisi tarafından karşılandığını kabul eden imzalı dilekçe ve o kişiye ait son üç aylık banka hesap dökümü eklenmelidir. Banka hesabı yukarda belirtildiği gibi olmalıdır. Sadece reşit olmayan başvurular ya da birlikte seyahat eden eşler birbirine sponsor olabilir diğer bütün başvuru sahipleri şahsi hesap hareketi sunmalıdır.
  • Seyahat Sağlık Sigortası: Tüm Schengen Ülkeleri için geçerli , ayakta, yatakta, bütün tedavi masrafları ve hastalık veya vefat halinde ülkeye dönüş masraflarını da kapsayan minimum € teminatlı seyahat sigortası (ıslak imza kaşeli olmalı ve gidiş tarihinden bir gün önce başlayıp dönüş tarihinden bir gün sonra bitmelidir ve doğum tarihi gün/ay/yıl olarak muhakak yer almalıdır)

Çek Cumhuriyeti Turistik Vizesi Evrak Listesi 

  • Eksiksiz ve ingilizce olarak doldurulmuş, tarih atılmış ve 2 yerden imzalanmışBAŞVURU FORMU
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş, tarih atılmış ve imzalanmış EK BİLGİ FORMU (Istanbul başvuruları için zorunludur.)
  • Bir başvuru sahibinin pasaportuna kayıtlı olan diğer kişiler (reşit olmayanlar) ayrı başvuru formları doldurmalıdır. Vize aynı seyahat belgesine yapıştırılacaktır ve tüm vize sahipleri için en az 2şer boş sayfa içermelidir.
  • Pasaportun kimlik bilgileri sayfası ile son 3 yıla ait Schengen vizelerin ve mühürlerin olduğu sayfaların fotokopisi gerekmektedir. Pasaportunuz son 10 yıl içinde alınmış olmalı ve dönüşünüzden itibaren en az 3 ay daha geçerli olmalıdır. Bu seyahatinizde size eşlik eden biri varsa ve o kişinin seyahati kapsayan geçerli vizesi varsa, o vizenin fotokopisini de başvurunuza eklemeniz gerekmektedir.

Pasaportunda kızlık soyadını kullanan başvuru sahiplerinin dikkatine:

Sadece evlendikten sonraki ilk üç ay içerisinde pasaportunuzu kullanabilirsiniz. Çek Cumhuriyeti başvurusu yapmak için üç ayı doldurduysanız pasaportunuzu güncel soyadınızla yenilemeniz gerekmektedir.Nüfus cüzdanı fotokopisi ve evli olan kişiler için mutlaka evlilik cüzdanı

  • 35x40 mm ölçülerinde son 6 ay içerisinde çekilmiş, arka fonu beyaz 2 fotoğraf
  • Tüm Schengen Ülkeleri için geçerli , ayakta, yatakta, bütün tedavi masrafları ve hastalık veya vefat halinde ülkeye dönüş masraflarını da kapsayan minimum € teminatlı seyahat sigortası (ıslak imza kaşeli olmalı ve gidiş tarihinden bir gün önce başlayıp dönüş tarihinden bir gün sonra bitmelidir ve doğum tarihi gün/ay/yıl olarak muhakak yer almalıdır)
  • Öngörülen gidiş-dönüş tarihlerinde uçak rezervasyonları ya da öngörülen ulaşım aracına ilişkin diğer kanıtlayıcı belgeler sunulmalıdır. Birkaç ülkeye birden gidiliyorsa, ülkeler arası geçişi gösteren uçak, tren ya da otobüs rezervasyonları da eklenmelidir.
  • Öngörülen seyahat süresince düzenlenmiş otel rezervasyonları veya seyahat planını gösterir belgeler sunulmalı ve başka ülkeleri de kapsayan bir tura gidiliyorsa, o ülkelerdeki otel rezervasyonları da aynı şekilde eklenmelidir.(Tüm rezervasyonlarda otelden konfirmasyon alınmalı ve otelin kasesi ile imzası yer almalıdır. Aracı şirketlerin imza ,kaşesi kabul seafoodplus.infoıca her başvuru sahibinin adı ve soyadı otel rezervasyonunda mutlaka yazmalıdır!)
  • Ankara başvuruları için tur satın alanların tur programını sunmaları gerekmektedir.
  • Seyahat masraflarının nasıl karşılanacağını gösterir belgeler:
    • Son üç aylık hesap hareketlerini gösterir güncel banka hesap dökümü (Kalınan her gün için günlük Euro  olacak şekilde toplam  tutar hesapta gösterilmelidir) (bankadan kaşeli ve ıslak imzalı) ya da orijinal ve güncel banka hesap cüzdanı (tutar Ankara başvuruları için günlük TL’den hesaplanmalıdır.) kredi kartı hesap özeti de eklenmelidir.
    • Masraflar başvuru sahibinin dışında başka biri tarafından karşılanıyorsa eğer; karşılayan kişiden masrafların kendisi tarafından karşılandığını kabul eden imzalı dilekçe ve o kişiye ait son üç aylık banka hesap dökümü eklenmelidir. Banka hesabı yukarda belirtildiği gibi olmalıdır. Sadece reşit olmayan başvurular ya da birlikte seyahat eden eşler birbirine sponsor olabilir diğer bütün başvuru sahipleri şahsi hesap hareketi sunmalıdır.

Başvuru sahipleri, aşağıda belirtilen belgelerden kendi durumlarına uygun olanları ibraz edecektir:

Başvuru sahibi çalışan ise:

  • Şirketinin antetli kağıdına yazılmış, seyahat tarihlerinin belirtildiği işveren mektubu ve/veya izin onayı (ıslak imza kaşeli)
  • Şirketin imza sirküleri, son 6 ay içerisinde alınmış ticaret odası kaydı,faaliyet belgesi ve ticaret sicil gazetesinin kopyası, vergi levhası
  • SGK (sosyal güvenlik) işe giriş bildirgesi ve güncel SGK "hizmet dökümü"(Ankara başvuruları için ıslak imza kaşeli ya da e-devletten barkodlu çıktı getirilmelidir)
  • Son üç aya ait maaş bordroları (ıslak imza kaşeli) (İstanbul başvuruları için, ek olarak maaşınızın yattığı bankadan da imzalı ve kaşeli olarak son 3 aylık maaş hesabı sunmanız gerekmektedir.)

ÖNEMLİ NOT: KAMU PERSONELİ OLAN BAŞVURU SAHİPLERİNİN ,KURUMLARINDAN ALMIŞ OLDUKLARI İŞVEREN YAZISI VE MAAŞ BORDROLARINDAN EN AZ BİRİNİN BARKODLU OLMASI GEREKMEKTEDİR.
Başvuru sahibi çiftçi ise;

  • Bağlı olduğu ziraat odası tarafından verilmiş çiftçi belgesi (ıslak imza kaşeli)
  • Başvuru sahibi şirket sahibi ise:
  • Şirketten alınan pozisyonu ve seyahati onaylayan yazı (ıslak imza kaşeli)
  • 4B Bagkur dökümü (ıslak imza kaşeli)
  • Şirketin son 6 ay içerisinde alınmış ticaret odası kaydı, faaliyet belgesi,imza sürküleri ve ticaret sicil gazetesinin kopyası
  • Vergi levhası

Başvuru sahibi emekli ise:

  • Emekli maaşını gösterir belge (güncel banka hesap özeti veya emekli cüzdanı)(ıslak imza kaşeli)

Başvuru sahibi öğrenci ise:

  • Öğrenci Belgesi (E-Devletten alınmış ve kare kodlu olmak zorundadır.)
  • Ankara başvurularında okuldan alınmış ıslak imzalı, kaşeli,güncel öğrenci belgesi istenmektedir.
  • Başvuru sahibi reşit değil ise/18 yaşın altındaysa ve yalnız veya sadece bir ebeveyn ya da yasal vasi ile seyahat ediyorsa ki anne-baba ayrılmış olup vekaleti beraberinde giden ebeveynde bile olsa:

Gitmeyen ebeveyninden noter tasdikli orjinal muvafakatname eklenmelidir. (Istanbul başvuruları için, anne-baba ve çocuk beraber gidiyor ama aynı anda başvuru yapmıyorlarsa, yine noterden orjinal muvaffakatname alınmalıdır. Muvaffakatnamede; “Çek Cumhuriyeti Başkonsolosluğuna”diye belirtilmiş olup, seyahat edilecek ülkenin Çek Cumhuriyeti olduğu mutlaka belirtilmelidir. Seyahat tarihlerinin ve vize türünün (single ya da multiple) de açıkça yazılmış olması gerekmektedir.)
12 yaşın altındaki çocuklar, başvuruları için Vfs Global ofislerine gelmek zorunda değildir. Ancak çocuğun evraklarına E- Devlet’ ten alınmış Nüfus Kayıt Örneği eklenmelidir. Bu evraktaki anne ve baba adının Muvafakatname’ deki isimlerle bire bir aynı olması gerekmektedir.

  • Türk vatandaşı olmayanlar için Türkiye’de oturma ve çalışma izni( dönüş tarihinden itibaren 3 ay daha geçerli olması gerekmektedir.)

Çek Cumhuriyeti Ticari Vize Evrak Listesi

  • Eksiksiz ve İingilizce olarak doldurulmuş, tarih atılmış ve 2 yerden imzalanmış BAŞVURU FORMU 
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş, tarih atılmış ve imzalanmış EK BİLGİ FORMU (İIstanbul başvuruları için zorunludur.)
  • Bir başvuru sahibinin pasaportuna kayıtlı olan diğer kişiler (reşit olmayanlar) ayrı başvuru formları doldurmalıdır. Vize aynı seyahat belgesine yapıştırılacaktır ve tüm vize sahipleri için en az 2’şer boş sayfa içermelidir.
  • Pasaportun kimlik bilgileri sayfası ile son 3 yıl içerisinde alınmış Schengen vizeleri içeren sayfaların fotokopisi gerekmektedir. Pasaportunuz son 10 yıl içinde alınmış olmalı ve dönüşünüzden itibaren en az 3 ay daha geçerli olmalıdır. Bu seyahatinizde size eşlik eden biri varsa ve o kişinin seyahati kapsayan geçerli vizesi varsa, o vizenin fotokopisini de başvurunuza eklemeniz gerekmektedir.Nüfus Cüzdan Fotokopisi ve evli olan kişiler için mutlaka evlilik cüzdanı
  • 35x40 mm ölçülerinde son 6 ay içerisinde çekilmiş, arka fonu beyaz 2 fotoğraf
  • Tüm Schengen Ülkeleri için geçerli , ayakta, yatakta, bütün tedavi masrafları ve hastalık veya vefat halinde ülkeye dönüş masraflarını da kapsayan minimum € teminatlı seyahat sigortası. (ıslak imza ve kaşeli olmalı ; seyahat tarihinden bir gün önce başlayıp bir gün sonra bitmelidir ve doğum tarihi gün/ay/yıl olarak muhakak yer almalıdır)
  • Öngörülen gidiş-dönüş tarihlerinde uçak rezervasyonları ya da öngörülen ulaşım aracına ilişkin diğer kanıtlayıcı belgeler sunulmalıdır.. Bir kaç ülkeye birden gidiliyorsa, ülkeler arası geçişi gösteren uçak, tren ya da otobüs rezervasyonları da eklenmelidir. 
  • Öngörülen seyahat süresince düzenlenmiş otel rezervasyonları veya seyahat planını gösterir belgeler sunulmalı ve başka ülkeleri de kapsayan bir tura gidiliyorsa, o ülkelerdeki otel rezervasyonları da aynı şekilde eklenmelidir.(Tüm rezervasyonlarda otelden konfirmasyon alınmalı ve otelin kasesi ile imzası yer almalıdır. Aracı şirekete ait olan kaşe kabul edilmemektedir Ayrıca her başvuru sahibinin adı ve soyadı otel rezervasyonunda mutlaka yazmalıdır!)
  • Öngörülen seyahat süresince düzenlenmiş polis departmanından alınan resmi davetiye ve fotokopisi (POZVÁNÍ) (orijinali sunulmalıdır, davetiyede yer alan doğum tarihi, pasaport numarası, iş ve ev adresi gibi bilgiler muhakkak doğru yazılmış olmalıdır). Davet eden şirket Çek Cumhuriyetinde değilse görüşmenin Çek Cumhuriyetinde yapılacağına dair bağlayıcı belge (otelden alınmış davet onayı vb.) Davetiyede davet eden kişinin gidiş dönüş tarihleri ile doğum tarihi muhakkak belirtilmiş olmalıdır. Ankara başvuruları için Çek Cumhuriyeti’ndeki şirketten kişiye gönderilmiş imzalı ve kaşeli davetiye sunulmalıdır. Sunulacak davetiyelerin, ıslak imza kaşeli orijinal olması gerekmektedır. Davet eden şirket Çek Cumhuriyeti’nde değilse bile orijinal davetiye olması gerekmektedir (mail yoluyla imzalı kaşeli gönderilmiş davetiyeler kabul edilmemektedır.)
  • Seyahat masraflarının nasıl karşılanacağını gösterir belgeler:
    • Son üç aylık şahsi hesap hareketlerini gösterir güncel banka hesap dökümü (Kalınan her gün için günlük Euro olacak şekilde toplam tutar hesapta gösterilmelidir. Bankadan kaşeli ve ıslak imzalı olmalıdır.) ya da orijinal ve güncel banka hesap cüzdanı (tutar Ankara başvuruları için günlük TL’den hesaplanmalıdır.) Kredi kartı (ön yüzünün) fotokopisi ve kredi kartı hesap özeti de eklenmelidir.
    • Masraflar başvuru sahibinin dışında başka biri tarafından karşılanıyorsa eğer; karşılayan kişiden masrafların kendisi tarafından karşılandığını kabul eden imzalı dilekçe ve o kişiye ait son üç aylık banka hesap dökümü eklenmelidir. Banka hesabı yukarda belirtildiği gibi olmalıdır.

Başvuru sahipleri, aşağıda belirtilen belgelerden kendi durumlarına uygun olanları ibraz edecektir:

Başvuru sahibi çalışan ise:

  • Şirketinin antetli kağıdına yazılmış, seyahat tarihlerinin belirtildiği işveren mektubu ve/veya izin onayı (ıslak imza kaşeli)
  • SGK (sosyal güvenlik) işe giriş bildirgesi ve güncel SGK "hizmet dökümü"(Ankara başvuruları için ıslak imza kaşeli olmalı ya da e-devletten barkodlu çıktı getirilmelidir)
  • Şirketin imza sirküleri, son 6 ay içerisinde alınmış ticaret odası kaydı,faaliyet belgesi ve ticaret sicil gazetesinin kopyası, vergi levhası
  • Son üç aya ait maaş bordroları (ıslak imzalı, kaşeli)

ÖNEMLİ NOT: KAMU PERSONELİ OLAN BAŞVURU SAHİPLERİNİN ,KURUMLARINDAN ALMIŞ OLDUKLARI İŞVEREN YAZISI VE MAAŞ BORDROLARINDAN EN AZ BİRİNİN BARKODLU OLMASI GEREKMEKTEDİR.
Başvuru sahibi çiftçi ise;

  • Bağlı olduğu ziraat odası tarafından verilmiş çiftçi belgesi (ıslak imzalı, kaşeli)

Başvuru sahibi şirket sahibi ise:

  • Şirketten alınan pozisyonu ve seyahati onaylayan yazı (ıslak imzalı, kaşeli)
  • 4B Bağkur dökümü (ıslak imzalı ve kaşeli)
  • Şirketin son 6 ay içerisinde alınmış ticaret odası kaydı, faaliyet belgesi,imza sürküleri ve ticaret sicil gazetesinin kopyası
  • Vergi levhası (evraklar güncel olmalıdır)

Başvuru sahibi emekli ise:

  • Emekli maaşını gösterir belge (güncel banka hesap özeti veya emekli cüzdanı) (ıslak imzalı, kaşeli)

Başvuru sahibi öğrenci ise:

  • Öğrenci Belgesi (E-Devlet’ten Kare kodlu olarak alınması gerekmektedir.)
  • Ankara başvurularında okuldan alınmış ıslak imzalı, kaşeli,güncel öğrenci belgesi istenmektedir.
  • Başvuru sahibi reşit değil ise/18 yaşın altındaysa ve yalnız veya sadece bir ebeveyn ya da yasal vasi ile seyahat ediyorsa ki anne-baba ayrılmış olup vekaleti beraberinde giden ebeveynde bile olsa:
  • Gitmeyen ebeveyninden noter tasdikli orijinal muvafakatname eklenmelidir. (İstanbul başvuruları için, anne-baba ve çocuk beraber gidiyor ama aynı anda başvuru yapmıyorlarsa, yine noterden orijinal muvafakatname alınmalıdır. Muvafakatnamede; “Çek Cumhuriyeti Başkonsolosluğuna” ibaresi belirtilmiş olup, seyahat edilecek ülkenin Çek Cumhuriyeti olduğu mutlaka belirtilmelidir. Seyahat tarihlerinin ve vize türünün (tek ya da çok girişli) de açıkça yazılmış olması gerekmektedir.
  • Türk vatandaşı olmayanlar için Türkiye’de oturma ve çalışma izni (dönüş tarihinden itibaren 3 ay daha geçerli olması gerekmektedir.)

Çek Cumhuriyeti Aile Ziyareti Vizesi Evrakları

  • Eksiksiz ve İngilizce olarak doldurulmuş, tarih atılmış ve 2 yerden imzalanmış BAŞVURU FORMU
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş, tarih atılmış ve imzalanmış EK BİLGİ FORMU(İstanbul başvuruları için zorunludur.)
  • Bir başvuru sahibinin pasaportuna kayıtlı olan diğer kişiler (reşit olmayanlar) ayrı başvuru formları doldurmalıdır. Vize aynı seyahat belgesine yapıştırılacaktır ve tüm vize sahipleri için en az 2’şer boş sayfa içermelidir.
  • Pasaportun kimlik bilgileri sayfası ile son 3 yıl içerisinde alınmış Schengen vizeleri içeren sayfaların fotokopisi gerekmektedir. Pasaportunuz son 10 yıl içinde alınmış olmalı ve dönüşünüzden itibaren en az 3 ay daha geçerli olmalıdır. Bu seyahatinizde size eşlik eden biri varsa ve o kişinin seyahati kapsayan geçerli vizesi varsa, o vizenin fotokopisini de başvurunuza eklemeniz gerekmektedir.
  • Nüfus Cüzdan fotokopisi ve evli olan kişiler için mutlaka evlilik cüzdanı
  • 35x40 mm ölçülerinde son 6 ay içerisinde çekilmiş, arka fonu beyaz 2 fotoğraf
  • Tüm Schengen Ülkeleri için geçerli , ayakta, yatakta, bütün tedavi masrafları ve hastalık veya vefat halinde ülkeye dönüş masraflarını da kapsayan minimum € teminatlı seyahat sigortası. (ıslak imzalı, kaşeli olmalı ve gidiş tarihinden bir gün önce başlayıp dönüş tarihinden bir gün sonra bitmelidir ve doğum tarihi gün/ay/yıl olarak muhakak yer almalıdır)
  • Öngörülen gidiş-dönüş tarihlerinde uçak rezervasyonları ya da öngörülen ulaşım aracına ilişkin diğer kanıtlayıcı belgeler
  • Öngörülen seyahat süresince düzenlenmiş polis departmanından alınan resmi davetiye ve fotokopisi (POZVÁNÍ) (orijinali sunulmalıdır, davetiyede yer alan doğum tarihi, pasaport numarası ev adresi vb gibi bilgiler muhakkak doğru yazılmış olmalıdır.)
  • Seyahat masraflarının nasıl karşılanacağını gösterir belgeler:
    • Son üç aylık hesap hareketlerini gösterir güncel banka hesap dökümü (Kalınan her gün için günlük Euro olacak şekilde toplam tutar hesapta gösterilmelidir. Bankadan kaşeli ve ıslak imzalı olmalıdır) ya da orijinal ve güncel banka hesap cüzdanı (tutar Ankara başvuruları için günlük TL’den hesaplanmalıdır). Kredi kartı hesap özeti de eklenmelidir. Sadece reşit olmayan başvurular ya da birlikte seyahat eden eşler birbirine sponsor olabilir, diğer bütün başvuru sahipleri şahsi hesap hareketi sunmalıdır.
    • Masraflar başvuru sahibinin dışında başka biri tarafından karşılanıyorsa eğer; karşılayan kişiden masrafların kendisi tarafından karşılandığını kabul eden imzalı dilekçe ve o kişiye ait son üç aylık banka hesap dökümü eklenmelidir. Banka hesabı yukarda belirtildiği gibi olmalıdır.

Başvuru sahipleri, aşağıda belirtilen belgelerden kendi durumlarına uygun olanları ibraz edecektir:

Başvuru sahibi çalışan ise:

  • Şirketinin antetli kağıdına yazılmış, seyahat tarihlerinin belirtildiği işveren mektubu ve/veya izin onayı (ıslak imza kaşeli)
  • SGK (sosyal güvenlik) işe giriş bildirgesi ve güncel SGK "hizmet dökümü"(Ankara başvuruları için ıslak imza kaşeli olmalı ya da e-devletten barkodlu çıktı getirilmelidir)
  • Şirketin imza sirküleri, son 6 ay içerisinde alınmış ticaret odası kaydı,faaliyet belgesi ve ticaret sicil gazetesinin kopyası, vergi levhası
  • Son üç aya ait maaş bordroları (ıslak imzalı kaşeli)

ÖNEMLİ NOT: KAMU PERSONELİ OLAN BAŞVURU SAHİPLERİNİN ,KURUMLARINDAN ALMIŞ OLDUKLARI İŞVEREN YAZISI VE MAAŞ BORDROLARINDAN EN AZ BİRİNİN BARKODLU OLMASI GEREKMEKTEDİR.
Başvuru sahibi çiftçi ise;

  • Bağlı olduğu ziraat odası tarafından verilmiş çiftçi belgesi (ıslak imza kaşeli)

Başvuru sahibi şirket sahibi ise:

  • Şirketten alınan pozisyonu ve seyahati onaylayan yazı(ıslak imza kaşeli)
  • 4B Bağkur dökümü (ıslak imza kaşeli) Şirketin son 6 ay içerisinde alınmmış ticaret odası kaydı,faaliyet belgesi, imza sirküleri ve ticaret sicil gazetesinin kopyası
  • Vergi levhası (evraklar güncel olmalıdır)

Başvuru sahibi emekli ise:

  • Emekli maaşını gösterir belge (güncel banka hesap özeti veya emekli cüzdanı) (ıslak imzalı kaşeli)

Başvuru sahibi öğrenci ise: 

  • Öğrenci Belgesi (E-Devletten alınmış ve kare kodlu olmak zorundadır.)
  • Ankara başvurularında okuldan alınmış ıslak imzalı, kaşeli,güncel öğrenci belgesi istenmektedir.
  • Başvuru sahibi reşit değil ise/18 yaşın altındaysa ve yalnız veya sadece bir ebeveyn ya da yasal vasi ile seyahat ediyorsa ki anne-baba ayrılmış olup vekaleti beraberinde giden ebeveynde bile olsa:
  • Gitmeyen ebeveyninden noter tasdikli orjinal muvafakatname eklenmelidir. (Istanbul başvuruları için, anne-baba ve çocuk beraber gidiyor ama aynı anda başvuru yapmıyorlarsa, yine noterden orijinal muvafakatname alınmalıdır. Muvafakatnamede; “Çek Cumhuriyeti Başkonsolosluğuna” ibaresi belirtilmiş olup, seyahat edilecek ülkenin Çek Cumhuriyeti olduğu mutlaka belirtilmelidir. Seyahat tarihlerinin ve vize türünün (tek ya da çok girişli) de açıkça yazılmış olması gerekmektedir. Anne babanın geçerli vizesi olup sadece çocuk başvuru yapıyorsa yine anne babadan muvafakatnema eklenmelidir. 12 yaşın altındaki çocuklar, başvuruları için Vfs Global ofislerine gelmek zorunda değildir. Ancak çocuğun evraklarına E- Devlet’ ten alınmış Nüfus Kayıt Örneği eklenmelidir. Bu evraktaki anne ve baba adının Muvafakatname’ deki isimlerle bire bir aynı olması gerekmektedir.
  • Türk vatandaşı olmayanlar için Türkiye’de oturma ve çalışma izni (dönüş tarihinden itibaren 3 ay daha geçerli olması gerekmektedir.)

Çek Cumhuriyeti Kültürel Faaliyetler, Spor Etkinlikleri veya Konferanslara Katılım Vizesi Evrak Listesi

  • Eksiksiz ve ingilizce olarak doldurulmuş, tarih atılmış ve 2 yerden imzalanmış BAŞVURU FORMU 
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş, tarih atılmış ve imzalanmış EK BİLGİ FORMU (Istanbul başvuruları için zorunludur.)
  • Bir başvuru sahibinin pasaportuna kayıtlı olan diğer kişiler (reşit olmayanlar) ayrı başvuru formları doldurmalıdır. Vize aynı seyahat belgesine yapıştırılacaktır ve tüm vize sahipleri için en az 2şer boş sayfa içermelidir. 
  • Pasaportun kimlik bilgileri sayfası ile son 3 yıllık tüm schengen vizelerin ve mühürlerin olduğu sayfaların fotokopisi gerekmektedir. Pasaportunuz son 10 yıl içinde alınmış olmalı ve dönüşünüzden itibaren en az 3 ay daha geçerli olmalıdır. Bu seyahatinizde size eşlik eden biri varsa ve o kişinin seyahati kapsayan geçerli vizesi varsa, o vizenin fotokopisini de başvurunuza eklemeniz gerekmektedir.Nüfus cüzdanı fotokopisi ve evli olan kişiler için mutlaka evlilik cüzdanı
  • 35x40 mm ölçülerinde son 6 ay içerisinde çekilmiş, arka fonu beyaz 2 fotoğraf 
  • Tüm Schengen Ülkeleri için geçerli , ayakta, yatakta, bütün tedavi masrafları ve hastalık veya vefat halinde ülkeye dönüş masraflarını da kapsayan minimum € teminatlı seyahat sigortası (ıslak imza kaşeli olmalı ve gidiş tarihinden bir gün önce başlayıp dönüş tarihinden bir gün sonra bitmelidir ve doğum tarihi gün /ay/yıl olarak muhakak yer almalıdır)
  • Öngörülen gidiş-dönüş tarihlerinde uçak rezervasyonları ya da öngörülen ulaşım aracına ilişkin diğer kanıtlayıcı belgeler sunulmalıdır.. Bir kaç ülkeye birden gidiliyorsa, ülkeler arası geçişi gösteren uçak, tren ya da otobüs rezervasyonları da eklenmelidir. 
  • Öngörülen seyahat süresince düzenlenmiş otel rezervasyonları veya seyahat planını gösterir belgeler sunulmalı ve başka ülkeleri de kapsayan bir tura gidiliyorsa, o ülkelerdeki otel rezervasyonları da aynı şekilde eklenmelidir.(Tüm rezervasyonlarda otelden konfirmasyon alınmalı ve otelin kasesi ile imzası yer almalıdır. Aracı şirketlerin kaşesi kabul edilmemektedir. Ayrıca her başvuru sahibinin adı ve soyadı otel rezervasyonunda mutlaka yazmalıdır!)
  • Ankara başvurularında Konaklama olarak elçiliğin databox’ına gönderilen belgeler kabul edilmemektedir. Kişilere imzalı kaşeli belge olarak sunulmalıdır.
  • Çek Cumhuriyeti’ndeki bir kurumdan, organizasyon sahibinden, üniversiteden veya bir spor kulübünden adınıza gönderilmiş, antetli kağıtta, imzalı ve kaşeli orjinal davetiye ile başvuru yapmaları tavsiye edilmekle birlikte, başvuru sahipleri, orjinal olmayan davetiyelerle de başvurularını seafoodplus.info eden kurum, klüp vb. Çek Cumhuriyeti’nde değilse, etkinliğin Çek Cumhuriyeti’nde yapılacağına dair bağlayıcı belge (otelden alınmış davet onayı vb.) gerekmektedir. Önemli Not: Eğitim amaçlı seyahat eden başvuru sahipleri, davetiyelerini mutlaka orjinal (Islak imzalı ve kaşeli) olarak sunmak zorundadırlar. 
  • Ankara’ dan yapılacak başvurularda, amaç farketmeksizin davetiyelerin mutlaka ıslak imza ve kaşeli orjinali gerekmektedir. Davet eden şirket Çek cumhuriyeti’nde değilse bile orjinal davetiye olması gerekmektedir. (Mail ya da faks yoluyla gönderilmiş davetiyeler kabul edilmemektedir.)
  • Seyahat masraflarının nasıl karşılanacağını gösterir belgeler:
    • Son üç aylık hesap hareketlerini gösterir güncel banka hesap dökümü (Kalınan her gün için günlük Euro olacak şekilde toplam tutar hesapta gösterilmelidir) (bankadan kaşeli ve ıslak imzalı) ya da orijinal ve güncel banka hesap cüzdanı (tutar Ankara başvuruları için günlük TL’den hesaplanmalıdır.) Kredi kartı(ön yüzünün ) fotokopisi ve kredi kartı hesap özeti de eklenmelidir.
    • Masraflar başvuru sahibinin dışında başka biri tarafından karşılanıyorsa eğer; karşılayan kişiden masrafların kendisi tarafından karşılandığını kabul eden imzalı dilekçe ve o kişiye ait son üç aylık banka hesap dökümü eklenmelidir. Banka hesabı yukarda belirtildiği gibi olmalıdır.

Önemli Not: Sadece reşit olmayan başvurular ya da birlikte seyahat eden eşler, birbirine sponsor olabilir diğer bütün başvuru sahipleri şahsi hesap hareketi sunmalıdır.

Başvuru sahipleri, aşağıda belirtilen belgelerden kendi durumlarına uygun olanları ibraz edecektir:

Başvuru sahibi çalışan ise:

  • Şirketinin antetli kağıdına yazılmış, seyahat tarihlerinin belirtildiği işveren mektubu ve/veya izin onayı (ıslak imza kaşeli)
  • SGK (sosyal güvenlik) işe giriş bildirgesi ve güncel SGK "hizmet dökümü"(Ankara başvuruları için ıslak imza kaşeli ya da e-devletten barkodlu çıktı getirilmelidir)
  • Şirketin imza sirküleri, son 6 ay içerisinde alınmış ticaret odası kaydı,faaliyet belgesi ve ticaret sicil gazetesinin kopyası, vergi levhası
  • Son üç aya ait maaş bordroları (ıslak imza kaşeli) (İstanbul başvuruları için, ek olarak maaşınızın yattığı bankadan da imzalı ve kaşeli olarak son 3 aylık maaş hesabı sunmanız gerekmektedir.)

ÖNEMLİ NOT: KAMU PERSONELİ OLAN BAŞVURU SAHİPLERİNİN, KURUMLARINDAN ALMIŞ OLDUKLARI İŞVEREN YAZISI VE MAAŞ BORDROLARINDAN EN AZ BİRİNİN BARKODLU OLMASI GEREKMEKTEDİR.
Başvuru sahibi çiftçi ise;

  • Bağlı olduğu ziraat odası tarafından verilmiş çiftçi belgesi (ıslak imza kaşeli)

Başvuru sahibi şirket sahibi ise:

  • Şirketten alınan pozisyonu ve seyahati onaylayan yazı(ıslak imza kaşeli)
  • 4B Bagkur dökümü (ıslak imza ve kaşeli)
  • Şirketin son 6 ay içerisinde alınmış ticaret odası kaydı, faaliyet belgesi,imza sürküleri ve ticaret sicil gazetesinin kopyası
  • Vergi levhası (evraklar güncel olmalıdır)

Başvuru sahibi emekli ise:

  • Emekli maaşını gösterir belge (güncel banka hesap özeti veya emekli cüzdanı) (ıslak imza kaşeli)
  • Başvuru sahibi öğrenci ise:
  • Öğrenci Belgesi (okuldan alınmış, ıslak imzalı ve kaşeli)
  • Ankara başvurularında okuldan alınmış ıslak imzalı, kaşeli,güncel öğrenci belgesi istenmektedir.
  • Başvuru sahibi reşit değil ise/18 yaşın altındaysa ve yalnız veya sadece bir ebeveyn ya da yasal vasi ile seyahat ediyorsa ki anne-baba ayrılmış olup vekaleti beraberinde giden ebeveynde bile olsa gitmeyen ebeveyninden noter tasdikli orjinal muvafakatname eklenmelidir.  (Istanbul başvuruları için, anne-baba ve çocuk beraber gidiyor ama aynı anda başvuru yapmıyorlarsa, yine noterden orjinal muvaffakatname alınmalıdır. Muvaffakatnamede; “Çek Cumhuriyeti Başkonsolosluğuna”diye belirtilmiş olup, seyahat edilecek ülkenin Çek Cumhuriyeti olduğu mutlaka belirtilmelidir. Seyahat tarihlerinin ve vize türünün (single ya da multiple) de açıkça yazılmış olması gerekmektedir.
  • 12 yaşın altındaki çocuklar, başvuruları için Vfs Global ofislerine gelmek zorunda değildir. Ancak çocuğun evraklarına E- Devlet’ ten alınmış Nüfus Kayıt Örneği eklenmelidir. Bu evraktaki anne ve baba adının Muvafakatname’ deki isimlerle bire bir aynı olması gerekmektedir.
  • Türk vatandaşı olmayanlar için Türkiye’de oturma ve çalışma izni( dönüş tarihinden itibaren 3 ay daha geçerli olması gerekmektedir.)

Çek Cumhuriyeti Şoför Vizesi Evrakları

  • Eksiksiz ve ingilizce olarak doldurulmuş, tarih atılmış ve 2 yerden imzalanmış BAŞVURU FORMU
  • Eksiksiz olarak doldurulmuş, tarih atılmış ve imzalanmış EK BİLGİ FORMU (Istanbul başvuruları için zorunludur.)
  • Pasaportun kimlik bilgileri sayfası ile son 3 yıl içerisinde alınmış Schengen vizeleri içeren sayfaların fotokopisi gerekmektedir.
  • 35x40 mm ölçülerinde son 6 ay içerisinde çekilmiş, arka fonu beyaz 2 fotoğraf 
  • Tüm Schengen Ülkeleri için geçerli , ayakta, yatakta, bütün tedavi masrafları ve hastalık veya vefat halinde ülkeye dönüş masraflarını da kapsayan minimum € teminatlı seyahat sigortası. (ıslak imza kaşeli olmalı ve gidiş tarihinden bir gün önce başlayıp dönüş tarihinden bir gün sonra bitmelidir ve doğum tarihi muhakak yer almalıdır) 
  • Öngörülen seyahat süresince düzenlenmiş Çek Cumhuriyetıindeki anlaşmalı şirketten gönderilmiş imzalı ve kaşeli davetiye
  • Türkiyedeki şirketinin antetli kağıdına yazılmış, seyahat tarihlerinin belirtildiği işveren mektubu ve/veya izin onayı (ıslak imza kaşeli)
  • Şirketin imza sirküleri, son 6 aya ait ticaret odası kaydı,faaliyet belgesi ve ticaret sicil gazetesinin kopyası, vergi levhası.
  • SGK (sosyal güvenlik) işe giriş bildirgesi ve güncel SGK "hizmet dökümü"(Ankara başvuruları için ıslak imza kaşeli ya da e-devletten barkodlu çıktı getirilmelidir)
  • Son üç aya ait maaş bordroları (ıslak imza kaşeli)

ÖNEMLİ NOT: KAMU PERSONELİ OLAN BAŞVURU SAHİPLERİNİN ,KURUMLARINDAN ALMIŞ OLDUKLARI İŞVEREN YAZISI VE MAAŞ BORDROLARINDAN EN AZ BİRİNİN BARKODLU OLMASI GEREKMEKTEDİR. 

  • Şirketin C2 yetki belgesi
  • Başvuru sahibinin sürücü belgesi ve aracın ruhsatı
  • Seyahat masraflarının nasıl karşılanacağını gösterir belgeler:
    • Son üç aylık hesap hareketlerini gösterir güncel banka hesap dökümü (Kalınan her gün için günlük Euro olacak şekilde toplam tutar hesapta gösterilmelidir) (bankadan kaşeli ve ıslak imzalı) ya da orijinal ve güncel banka hesap cüzdanı (tutar Ankara başvuruları için günlük TL’den hesaplanmalıdır.) Kredi kartı(ön yüzünün ) fotokopisi ve kredi kartı hesap özeti de eklenmelidir.
    • Masraflar başvuru sahibinin dışında başka biri tarafından karşılanıyorsa eğer; karşılayan kişiden masrafların kendisi tarafından karşılandığını kabul eden imzalı dilekçe ve o kişiye ait son üç aylık banka hesap dökümü eklenmelidir. Banka hesabı yukarda belirtildiği gibi olmalıdır.

Başvuru sahibi reşit değil ise/18 yaşın altındaysa ve yalnız veya sadece bir ebeveyn ya da yasal vasi ile seyahat ediyorsa ki anne-baba ayrılmış olup vekaleti beraberinde giden ebeveynde bile olsa: Gitmeyen ebeveyninden noter tasdikli orjinal muvafakatname eklenmelidir. (Istanbul başvuruları için, anne-baba ve çocuk beraber gidiyor ama aynı anda başvuru yapmıyorlarsa, yine noterden orjinal muvaffakatname alınmalıdır. Muvaffakatnamede; “Çek Cumhuriyeti Başkonsolosluğuna”diye belirtilmiş olup, seyahat edilecek ülkenin Çek Cumhuriyeti olduğu mutlaka belirtilmelidir. Seyahat tarihlerinin ve vize türünün (single ya da multiple) de açıkça yazılmış olması gerekmektedir.)

  • Türk vatandaşı olmayanlar için Türkiye’de oturma izni.(dönüş tarihinden itibaren 3 ay daha geçerli olacak.)

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir