oksuruk dusuge sebep olur mu / Öksürük düşüğe neden olur mu :((( | Kadınlar Kulübü - Kadın Sitesi

Oksuruk Dusuge Sebep Olur Mu

oksuruk dusuge sebep olur mu

“Grip, hamileliğin ilk 3 ayında daha riskli”

Gebelik dönemlerinde vücutta yaşanan değişiklikler bağışıklık sistemini etkileyerek anne adayını bulaşıcı hastalıklara açık hale getiriyor. Bu hastalıkların başında ise grip geliyor. Grip özellikle hamileliğin ilk üç ayında anne adayını olumsuz etkiliyor.

Hamileliğin ilk aylarında yüksek ateşin tehlikeli olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Figen Temelli Akın, bu aylardaki yüksek ateşin bebeğe zarar verebildiğini söyledi.

Doktor muayenesine kadar, hamilenin vücut ısısını ve bebek üzerinde oluşturacağı olumsuz etkiyi azaltmak için anne adayındaki ateşin mutlaka düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Akın, enfeksiyonların, fiziksel ve psikolojik olarak anneyi zorladığını söyledi.

Hamilelikte görülen enfeksiyonlarda komplikasyon oranının arttığını dile getiren Dr. Akın, anne adaylarının grip başta olmak üzere kış enfeksiyonlarından korunmak için yapmaları gerekenleri şöyle aktardı:

KAPALI MEKANLAR RİSK YARATIYOR

“İyi havalandırılmayan ortamlar, bulaşıcı hastalıkların daha kolay yayılmasına sebep olur. Kapalı mekanlar hamileler için büyük risk içerir. Bulaşıcı hastalıkların ve alerjilerin çoğalmasına neden olan bu koşullar, değişen hava şartlarıyla birlikte birçok hastalığa sebep olmaktadır. Bu nedenle anne adaylarının vakit geçirdikleri mekanları özellikle de evlerini sıklıkla havalandırmaları önerilir. Ayrıca mümkün olduğu kadar hastalığı olan kişilerle yakın temasta bulunulmamalıdır. Eller devamlı temiz tutulmalı ve sık yık yıkanmalıdır. C vitamini ağırlıklı beslenilmeli, bol sıvı tüketilmelidir.

SAĞLIKLI BİR UYKU İÇİN ODA HİJYENİ ÖNEMLİ

Sağlıklı bir uyku için yatak odalarının hijyeni de çok önemlidir. Burun tıkanıklıkları ve öksürüklerin önüne geçebilmek için evlerin sık sık süpürülmesi, yastık ve yorganların hijyenik koşullarda olması, sıklıkla değiştirilmesi ve ortamın tozlardan arındırılması gerekir. Evcil hayvanlar ise yatak odalarından uzak tutulmalıdır. Mümkünse yatak odalarında halı kullanılmamalıdır. Evlerde soba ve kaloriferlerin kuruttuğu havayı kaynayan bir çaydanlık ile nemlendirmek de faydalıdır. Nefes almakta zorlanılırsa gün kadar burun spreyi kullanılabilir. Ayrıca deniz suyu spreyleri de tercih edilebilir. Burnu nemlendirmek için ortamın nemli tutulması gereklidir.

Grip, hamileliğin ilk 3 ay&#x;nda daha riskli
 - 1

IHLAMUR, ZENCEFİL VE TARÇINLI ÇAY, RAHATLATICI ETKİ YARATABİLİR

Üst solunum yolları enfeksiyonları genellikle viral denilen hastalık grubundadır. Bu durumda yaşanan şikayetler için rahatlatıcı ilaçlar kullanılır. Ateş düşürücü ve burun açıcı spreyler gibi şikayet giderici ilaçlar da kullanılabilir. Hamilelerde grip ve soğuk algınlığı ağır hastalığa sebep olabilir. Antiviral ilaç alımı, ciddi sonuçların önlenmesine yardımcı olabilir. Anne adayının antiviral ilaç almasının, kendisi ve bebek için zararı olduğunu düşündüren hiçbir çalışma yoktur.

Eğer bakteriyel bir enfeksiyon durumu varsa antibiyotik kullanımı gerekir. Ihlamur, zencefil, tarçınlı çay, C vitamini özellikle taze sıkılmış portakal suyunun rahatlatıcı etkisi olduğundan, tedavi uygulaması için bu içecekler de tüketilebilir.”

Fotoğraflar: Getty Images Turkey

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • grip
  • Enfeksiyon
  • Hamilelik
  • Gribal
  • Kad&#x;n Sağl&#x;ğ&#x;
  • &#x;stanbul
  • Bebek
  • k&#x;ş

SAĞLIK HABERLER&#x;

Hamilelikte-gicik-oksuruk

Hamilelikte gıcık öksürük uyku düzeninden beslenme rutinlerine kadar yaşamın birçok noktasına müdahale eden rahatsız edici bir semptomdur. Genellikle bağışıklık sistemiyle ilişkili olan bu durum, viral enfeksiyonlar dahil olmak üzere birçok sebepten kaynaklanabilir. 

Hamilelikte Gıcık Şeklinde Öksürük Neden Olur?

Gıcık öksürük boğazda kaşıntı hissiyle birlikte gelerek tahriş edici olabilir. 

Hamilelikte boğazda gıcık ve öksürüğün bazı nedenleri şunlardır:

  • Zayıf bağışıklık sistemi: Gebelikte bağışıklık sistemi normalden daha savunmasız hale gelir. Bu sebeple uygun önlemler alınmadığında gıcık öksürüğe neden olan enfeksiyonlara yakalanmak daha kolaydır. 
  • Hamilelik nezlesi: Gebelik nezlesi (rinit) burun mukozasının iltihaplanmasıdır. Hamilelik sırasında östrojen seviyesi yükseldikçe burnu kaplayan mukus zarı şişebilir. Şişlik ve tahriş kuru öksürükleri tetikler.
  • Saman nezlesi: Alerjik rinit olarak da bilinen saman nezlesi; evcil hayvan tüyleri, çimen ve polenlere karşı aşırı duyarlılık nedeniyle oluşur. Gözleri ve burnu tahriş edebilen bu durum boğazı etkilediğinde ise kuru öksürük görülür.
  • Bronkospazm: Bronşçuk duvarlarındaki kasların aniden küçülmesini ifade eden bronkospazm, hava geçişlerinin daralmasına neden olur. Genellikle kronik bronşitle ilişkili olan bu durum böcek ısırığına veya alerjik reaksiyonlara karşı bir tepki olarak oluşur. Bronkospazm hamilelikte öksürük krizine neden olabilir.
  • Asit reflü: Gebelikte oldukça yaygın bir hastalık olan asit reflü, kuru öksürüğün başlıca nedenlerinden biridir. Midedeki asidik içeriğin üst solunum yoluna ulaşması durumunda solunum yolu zarları iltihaplanarak kuru öksürüğe neden olur.
  • Alerji: Alerjiler hamilelikte öksürük krizinin yaygın nedenleri arasındadır. Herhangi bir alerjene maruz kalmak solunum yollarını kötüleştirerek öksürüğe neden olabilir.
  • Astım: Astım hastaları özellikle hamilelik sırasında gıcık öksürük ve solunum güçlüğü rahatsızlıklarıyla karşılaşabilir.
  • Viral enfeksiyonlar: Soğuk algınlığı ve grip gibi viral enfeksiyonlar gıcık şeklinde öksürüğün yaygın nedenlerindendir. Kuru öksürük genellikle boğaz ağrısı, burun akıntısı ve ateş gibi belirtiler ortadan kalktıktan sonra hastalığın sonuna doğru ortaya çıkar. 
  • Hava kirliliği: Gebelikte sigara dumanına veya tahriş edici gazlara maruz kalmak gıcık şeklinde öksürüğün önemli tetikleyicilerinden biridir. Zararlı partiküllerle dolu kirli havalar boğazın arkasını tahriş ederek kuru öksürüğe yol açar.

Hamilelikte Gıcık Öksürük Bebeği Etkiler Mi?

Öksürme sırasında karın kasları gerilip hareket ettiğinde bebek bunu hissedebilir. Ancak bariyer görevi gören plasenta, büyüyen fetüse yeterli korumayı sağladığından dolayı öksürük bebeği etkilemeyebilir.

Soğuk algınlığı ve grip uzun süre tedavi edilmediğinde enfeksiyon içeriye yayılarak bebeğin bilişsel gelişimini etkileyebilir. Bu nedenle gıcık öksürükle ilgili semptomlar ciddiye alınarak kısa süre içinde doktora başvurulmalıdır.

Gebelikte Öksürük Hangi Komplikasyonlara Neden Olur?

Gebelikte öksürük tedavi edilmediğinde önemli sorunları beraberinde getirebilir. Bu durum hamilelik sırasında vücudun normalden daha hassas olmasından kaynaklanır. 

Hamilelikte öksürük krizi aşağıdaki komplikasyonlara neden olabilir:

  • Uykusuzluk: Hamilelikte uyku eksikliği genellikle kuru öksürükle birlikte gelir. Öksürüğün sebep olduğu uykusuzluk özellikle son üç aylık dönemde artış gösterebilir.
  • İdrar kaçırma: Gebelik sırasında uterus çok fazla yer kaplayarak mesaneye baskı yapma eğilimindedir. Bu basınç öksürükle birleştiğinde üriner inkontinans olarak bilinen idrar kaçırma problemi görülebilir.
  • Yanlış beslenme: Öksürük krizleri yeme rutinine müdahale ederek hamilelik sırasında anne ve bebek için faydalı olan besleyici yiyeceklerin tüketilmesini engelleyebilir.

Hamilelikte Öksürük Krizi Nasıl Önlenir?

Yaşam tarzında bazı farklılıklar yapmak ve enfeksiyonları önleyici tedbirler almak gebelikte öksürüğün önlenmesine yardımcı olabilir:

  • Vitamin ve mineraller açısından zengin sağlıklı bir diyetin takip edilmesi bağışıklık sistemini güçlendirebilir. 
  • Gün boyunca bol sıvı tüketmek, yeteri kadar uyumak ve bolca dinlenmek vücut direncinin korunmasına katkı sağlar. 
  • Düzenli egzersiz yapmak sağlıklı bir gebelik ve vücut direncini artırmak için faydalı olabilir. 
  • El ve vücut hijyenine dikkat edilerek hamilelikte güvenle kullanılabilecek anti-bakteriyel el sabunları kullanılmalıdır. 
  • Düşük kaliteli havaya ve alerjenlere maruz kalmaktan kaçınılmalıdır.
KAYNAKLAR: 

funduszeue.info

  • Popüler
  • İçindekiler

    Öksürük düşüğe neden olurmu?

    Çoğu durumda, gebelikte öksürüğün gelişmekte olan bebek için herhangi bir zararı yoktur, çünkü plasenta fetüsü annenin yaşadığı hastalıklardan korur.

    Hamilelikte öksürük bebeği etkiler mi?

    Hamilelikte sürekli öksürmek, karnın kasılmasına da neden olur ve bazen bebeğin hareketlerini de etkileyebilir. Ancak karnınızda hissettiğiniz rahatsızlığa rağmen öksürüğün bebeğe doğrudan bir zararı yoktur.

    Ikınma ile bebek düşer mi?

    3 Cevap. Merhabalar, ıkınmak bebeğine herhangi bir zarar vermez bunun için endişelenmene gerek yok. Ancak gebeliğin ilerleyen süreçlerinde kabızlığın ve bunun sonucunda ıkınmaların devam etmesi erken doğum riskini artırabilir.

    Şiddetli hapşırma bebeğe zarar verir mi?

    ÖKSÜRMEK VE HAPŞIRMAK BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ? Anne adayları öksürük ve hapşırmanın bebeklerine zarar vereceği endişesini taşırlar, ancak çok aşırı, adeta boğulurmuşcasına olan öksürük nöbetleri hariç, öksürme ve hapşırma bebeğin düşme veya erken doğum riskini artıran bir durum değildir.

    Hamile bayanlar soğuk algınlığında ne yapmalı?

    Bol sıvı desteği ve bulunduğunuz ortamda havanın nemli olması da çabuk toparlanma adına faydalıdır. Gripte ise eşlik eden boğaz ağrısı var ise pastil ve antiseptikli gargaral + sıcak içeceklerde faydalı olabilir. Bu bulgular normal şartlar altında gün içinde geçecektir.

    Hamile kadınlar neden üşür?

    Üşüme elbette ki hamilelikte de görülebilir. Hamilelikte pek çok zaman kansızlık, düşük kan şekeri ve tiroid bezinden kaynaklanan problemlerden ötürü üşüme belirtilerine rastlanır. Hamilelikte yaşanmakta olan bulantı ve kusmalar sonrasında da üşüme ve dolayısı ile titreme görülebilir.

    Kabızlıkta zorlamak bebeğe zarar verir mi?

    Erkut Harmancılar&#;ın hamilelikte kabızlık ve ıkınmak bebeğe zarar verir mi? sorusuna cevabı şöyledir: (Hayır, bebeğe zarar vermez fakat kronik kabızlık ve kronik öksürük gibi durumlar karın içi basınç arttığı için erken doğrum riskini biraz artırabilir.)