2 dünya savaşı itilaf devletleri / İkinci Dünya Savaşı’nın Türkiye-Bulgaristan İlişkilerine Etkisi

2 Dünya Savaşı Itilaf Devletleri

2 dünya savaşı itilaf devletleri

1. D&#;nya Savaşı Sonu&#;ları Ve Nedenleri: 1. D&#;nya Savaşı Kimler Arasında Yapıldı? Kısaca &#;nemi Nelerdir?

1. Dünya Savaşı Kimler Arasında Yapılmıştır?

1. Dünya Savaşı İttifak Devletleri ve İtilaf Devletleri arasında geçmiştir.

İttifak Devletleri genel olarak bağdaşma devletleri şeklinde bilinmektedir. Bunlar arasında; Almanya, İtalya, Osmanlı Devleti, Avusturya-Macaristan ve Bulgaristan yer almaktadır. İtalya en başta bağdaşma devletlerinin içerisinde yer almıştır. Ancak daha sonrasında tarafsız olacağını söylese dahi yılında anlaşma devletlerinin tarafında savaşa katılmıştır. Böylece İtalya’nın bu şekilde tutumu savaşın şeklini değiştirmiştir.

İtilaf Devletleri ise genel olarak anlaşma devletleri şeklinde bilinmektedir. Bunlar arasında; İngiltere, Fransa, İtalya, Çarlık Rusya, Yunanistan, Sırbistan, Portekiz. Belçika, Japonya ve de ABD yer almaktadır. 1.Dünya Savaşı başlamış olduğu esnada tarafsız şekilde yer olan ABD yılı gelindiğinde savaşa katılmıştır. Bu anlaşma devletlerinin yanında savaşa girmiş olan ABD, hem savaşın şeklini değiştirmiş hem de savaşın hızlı olmasına sebep olmuştur.

1. Dünya Savaşı’nın Önemi

1. Dünya Savaşı’nın ülkemiz için önemi çok büyüktür. Bu savaş sanayileşmiş devletlerin arasında siyasi ve de iktisadi egemenliğe sahip olmak amacı ile Anlaşma devletlerinin ve Bağdaşma devletlerinin sömürge mücadelelerinin sonucunda ortaya çıkmıştır. Maddi ve ya manevi büyük zarara uğrayan devletler kendi çıkarlarının doğrultusunda anlaşma yapıp 1.Dünya Savaşı’nın zararlarını da en aza indirmeye çabalamışlardır. Toplam dört yıl süren bu savaş yaşanmış olduğu zaman boyunca pek çok devletin yaşayış, yönetiliş şeklini değiştirmiştir.

1. Dünya Savaşı’nın Cepheleri

1. Dünya Savaşı cepheleri Taarruz ve Savunma Cepheleri olacak şekilde ikiye ayrılmaktadır. Buna ek olarak Osmanlı Devleti’nin bağlaşıklarına yardım etmek amacı ile açtığı başka cepheler bulunmaktadır.

Taarruz Cephesi, içerisinde Kanal Cephesi ile Kafkasya Cephesi yer alır. Kanal Cephesi, İngiltere’nin sömürgeleri ile olan bağlantısını kesmek amacı ile Mısır’da açılmıştır. Fakat Osmanlı Devleti başarısız olmuştur. Ayrıca Kafkasya Cephesi Osmanlı ordusunun Çarlık Rusya ile birlikte karşı karşıya geldiği bir cephedir. Kafkasya cephesi aslen Osmanlı Devleti’nin yenilmesine rağmen bir toprak kazandığı tek cephe olmaktadır.

Savunma Cephesi, Çanakkale Cephesi, Suriye-Filistin Cephesi, Irak Cephesi ve de Hicaz-Yemen Cephesi savunma cephesi içerisinde yer alır. Çanakkale Cephesi ve Irak Cephesi aslında Rusya’ya yardım gelmesini engellemek amacı ile açılmıştır. Müttefiklere yardım amacıyla açılan cepheler ise Romanya Cephesi, Galiçya Cephesi ve de Makedonya Cephesi olmaktadır.

1. Dünya Savaşının Nedenleri

1. Dünya savaşının nedenleri aşağıdaki gibidir. Bunlar;

1.Dünya Savaşı'nın bilinen en mühim nedeni Fransız İhtilalinin getirmiş olduğu milliyetçilik düşüncesidir. Bu savaşın diğer nedenleri ise Sanayi İnkılabının getirmiş olduğu sömürgecilik anlayışı olmaktadır.

Devletlerin bağımsızlık düşüncelerinin artış göstermesi, devletler arası silahlanma yarışları ve de sömürge arayışının hızlanması olmaktadır.

Almanya ile Fransa arasında olan Alsace-Lorraine bölgesi sorunları da savaşın nedenleri arasında ilk sıralardadır.

Sanayi İnkılabı ile birlikte hammaddeye olan ihtiyaçların artması sonucunda devletlerin pazar arayışları, sömürgecilik faaliyetlerini de hızlandırmıştır.

Avusturya-Macaristan veliahtı Franz Ferdinand’ın Saraybosna'yı ziyaret etmesi sırasında genç bir Sırp milliyetçisi aracılığı ile öldürülmesidir.

1. Dünya Savaşının Sonuçları

1.Dünya Savaşının sonuçları aşağıdaki gibidir. Bunlar;

Savaş sonrası Asya ile Avrupa’da yer alan ülkelerin bütün düzeni bozulmuştur.
Osmanlı Devleti, Avusturya-Macaristan ve Çarlık Rusya parçalanmaya başlamış ve Çekoslovakya, Yugoslavya, Polonya ve Macaristan isminde yeni ülkeler kurulmuştur. Bu savaşta yenilen ülkeler genelde çok ağır antlaşmalar imzalamak zorunda bırakılmıştır.
Milyonlarca insan hayatlarını kaybetmiştir.
Avrupa’nın genel olarak siyasi haritası değişmiştir.

Yenilen Devletlerin İmzaladığı Antlaşmalar Nelerdir?

1.Dünya Savaşı’nda yenilen devletlerin imzaladığı anlaşmalar şu şekildedir. Bunlar;

Almanya: Versay
Bulgaristan: Nöyyi
Avusturya: seafoodplus.infon
Macaristan: Triyanon
Osmanlı Devleti: Sevr Antlaşması şeklinde imzalanmıştır.
Osmanlı Devleti’nde imzalanan Sevr Antlaşmasına karşı olarak Anadolu'da başlatılmış olan Türk Milli Mücadelesi de başarıya ulaşmıştır.

1. Dünya Savaşı’nın Özeti

Tarihte 1.Dünya Savaşı'nın başlamış olduğu tarih olmaktadır. 28 Temmuz tarihinde başlayan bu büyük savaş tam olarak yılında sona ermiştir. İsminden de anlaşılacağı gibi dünya tarihine yön vermiş olan bu savaşa da çok fazla sayıda devletler katılmıştır. Toplamda dört sene civarında süren bu Birinci Dünya Savaşı yaşanmış olduğu süre boyunca da pek çok devletin yaşayış ve ya yönetiliş şeklini de değiştirmiştir.

kaynağı değiştir]

1 Eylül tarihinde Nazi Almanyası'nın Polonya'yı işgal girişimiyle başlayan II. Dünya Savaşı'nın başlangıcında, Müttefikler Fransa, Polonya ve Birleşik Krallık ile Fransız Batı Afrikası, Fransız Ekvatoral Afrikası ve İngiliz Hindistanı gibi bağımlı devletlerden oluşuyordu. Birkaç gün içinde İngiliz Milletler Topluluğu'na üye olan Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve Güney Afrika gibi bağımsız devletler de savaşa katıldılar.[1] Almanların Kuzey Avrupa'yı işgale başlaması ve Balkanlar Cephesi'nin açılmasından sonra ise, Hollanda, Belçika, Yunanistan ve Yugoslavya Müttefikler'e katıldı.

Sovyetler Birliği, Müttefik-Mihver çatışmasında önce tarafsız kalıp, Polonya'yı işgal etmek için ilk dönemde Almanya ile iş birliği yaptı. Fakat yılında Almanya tarafından savaş ilanı olmaksızın saldırıya uğradıktan sonra Müttefiklere katıldı.[2]

Amerika Birleşik Devletleri, savaş malzemesi ve maddi desteği başından beri sağlamaktaydı, ancak savaşa resmen katılması ancak Japonya'nın 7 Aralık tarihinde Pearl Harbor'a saldırmasından sonra oldu.[3]

Çin Cumhuriyeti, 'deki Marco Polo Köprüsü Olayı'ndan[4] bu yana Japonya ile uzun süredir savaşmaktaydı, ancak Müttefiklere resmen katılması yılında oldu.[5]

Polonya'nın işgalinden sonra[değiştir

İkinci Dünya Savaşı’nın Türkiye-Bulgaristan İlişkilerine Etkisi

Turkey and Bulgaria fought on the same side against the Allied Powers within the Allied Powers during the First World War. As a result of the war, both states left the war as defeated. After the First World War, the Republic of Turkey followed a peaceful policy in line with the "Peace at Home, Peace in the World Principle" under the leadership of Mustafa Kemal Pasha. Bulgaria, on the other hand, was influenced by the political and military developments in the world and followed a revisionist policy. In this context, althouth two states have short-term political tensions in the process until World War II, the mutual visits brought friendship and neighborliness to the fore and resolved the diplomatic crises. At the beginning of World War II, both Turkey and Bulgaria declared their neutrality, but as the war progressed, Bulgaria abandoned its neutrality policy and joined the war on the side of the Axis Powers. The Republic of Turkey, on the other hand, maintained its neutrality throughout the war despite the pressures of the USA, England and Russia, and declared that it declared war symbolically against the Axis Powers led by Germany near the end of the war. Bulgaria, on the other hand, withdrew from the war when the world heard that it had surrendered in The political relations between Turkey and Bulgaria during the World War II, which is the subject of the study, have progressed within the framework of the friendship messages given by the state leaders and administrators in order to maintain peace and maintain relations from the beginning of the war in until , when the communication between the two countries was cut off. In this direction, in the study; Mutual visits between the two countries, agreements, the statements of the heads of state and their ministers were revealed and their effects on the political relations were examined. In addition, the reflection of the visits of the heads of state and ministers to the Turkish and Bulgarian public opinion was examined and their contribution to the relations between the two countries was mentioned.

Keywords: World War II, Turkey, Bulgaria, Political Relations.

/hist

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir