mutlak krallık nedir / Monarşi Nedir Ve Çeşitleri Nelerdir? Monarşi Yönetimi Ve Özellikleri Hakkında Bilgi

Mutlak Krallık Nedir

mutlak krallık nedir

MONARŞİ NEDİR?

Bir ülkenin, iktidara genellikle veraset yoluyla gelen tek bir kişi tarafından yönetilmesidir. Bu yönetim şeklinde, devlet yönetimine ilişkin tüm yetkiler, tek kişinin elinde toplanır. Kral, padişah, çar, prens, hakan, şah, emir, kağan, sultan gibi adlar alabilen, bunların hepsini kapsayacak şekilde monark ifadesiyle nitelenen bu yönetici, seçimle işbaşına gelmemiş ve genellikle belirli bir hanedan ailesinin mensubu olması nedeniyle bu görevi üstlenmiştir. Yöneticinin belirli bir görev süresi de bulunmaz. Monarşilerde yöneticiler, sağlık sorunları gibi bazı istisnai durumlar dışında yaşadıkları müddetçe devleti yönetirler. Ölümlerinden sonra belirli usuller ve kurallar çerçevesinde aynı hanedan ailesinden bir başka kişi onların koltuğuna oturur. 

Monarşilerin diktatörlük ve tiranlık gibi yine tek kişinin devleti yönettiği diğer rejimlerden farkı, monarkın işbaşına gelişinden iktidarda bulunduğu dönemdeki icraatlarına dek yönetim süreçlerinin belirli kurallar çerçevesinde işlemesidir. Nitekim antikçağ filozofları, monarşiyi, yasalara uygun bir rejim olarak görürler ve erdemli yönetim biçimleri arasında sayarlar. Monarkın kurallar ve geleneklerden uzaklaşarak keyfi davranışlar sergilemesi ise rejimin monarşiden uzaklaşmasına neden olur.

İktidarın tarihine ilişkin çözümlemeler çoğunlukla monarşiyi ilk yönetim şekli olarak görür. Bu yaklaşıma göre, toplumsallaşmayla iktidar ilişkileri de ortaya çıkmış, belirli hasletleri ile beliren birisi toplumu yönetmeye başlamıştır. Monarkın, akıl, cesaret, erdem, feraset vb. gibi etmenler dolayısıyla diğer insanlardan üstün olduğu, bu nedenle toplumu yönetme hakkına sahip bulunduğu düşünülür. Türk yönetim geleneğinde hükümdarın ve mensup olduğu ailenin "kut" sahibi olduğu kabul edilir. Kut, verildiği ailenin Tanrı tarafından toplumu yönetmek üzere seçildiği varsayımı üzerine oturur. Dolayısıyla diğer toplum üyelerinin monarka itaat etme yükümlülüğü bulunur. Benzer bir üstünlük anlayışı diğer tüm monarşilerde vardır. 

Monarşi, tarihte, en uzun dönemler boyunca ve en fazla ülkede görülen yönetim şeklidir. Ancak kuşkusuz zaman içinde veya uygulandığı coğrafyaya göre değişiklikler göstermiştir. Orta Çağ'da iktidarı diğer aristokratlarla ve kiliseyle paylaşan krallar, feodalitenin sona ermesinden sonra iktidarlarını mutlak bir biçime dönüştürmüştür. Mutlak monarşi, kralın otoritesini sınırlayan herhangi bir gücün olmaması anlamına gelir. Bu durumun en bilinen ifadesi Fransa Kralı XIV. Louis'nin (ö. ) "devlet benim" sözüdür. ve yüzyıllarda özellikle İngiltere, Fransa, İspanya ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerinde monarşiler mutlak bir görünüm kazanmıştır. Aynı dönem içinde, Osmanlı İmparatorluğu'nun da mutlak monarşi kabul edilebilecek bir rejimle yönetildiği görülür. Bu modelin en belirgin özelliği, monarkın gücünü hiçbir kişi ya da kurumla paylaşmamasıdır. 'da Jean Bodin (ö. ) tarafından ortaya atılan egemenlik kuramı da, monarkın mutlak üstünlüğünü hukuki bir zemine oturtur. Mutlak monarşilerin en belirgin özelliği, tüm toplumun uyması gereken yasaların doğrudan kral tarafından yapılması ve bu konuda kendisini sınırlandıran bir otoritenin bulunmamasıdır. 

yüzyıldan sonra ise monarşilerin mutlakiyetçi yönlerinin giderek zayıfladığı görülür. Tarihsel planda Sanayi Devrimi'nin başlaması, kapitalizmin ve burjuvazi sınıfının geçmişe göre çok daha fazla güçlenmesi, önceleri ticaret ve tarıma dayanan ekonominin rotasını değiştirmiştir. Aynı süreçte, fikri alanda John Locke (ö. ), Montesquieu (ö. ), Jean-Jacques Rousseau (ö. ) ve diğer düşünürlerin iktidarın sınırlandırılması ve siyasal özgürlüklerin genişletilmesi yönündeki yaklaşımları giderek daha fazla ilgi görmeye başlamıştır. Bunun sonucunda, siyasal devrimler aracılığıyla parlamentoların sistem içindeki ağırlığı giderek artmıştır. Daha doğrusu, Orta Çağ'da genellikle aristokratların kral karşısında taleplerini dile getirmelerine hizmet eden parlamentolar, giderek üyeleri halkın tüm kesimlerinden seçimle gelen bir görünüme kavuşmuştur. İngiltere'de Devrimiyle başlayan bu süreç yaklaşık yüz yıl sonra Amerika ve Fransa'ya da uzanmıştır. Bu süreçte, yasa yapma hakkı monarktan parlamentoya geçmiş, yani ülke yönetimi açısından asıl belirleyici halkın temsilcilerinden oluşan meclis olmuştur.

Günümüzde İngiltere, İspanya, İsveç, Hollanda, Belçika gibi pek çok gelişmiş demokrasi meşruti monarşiyle yönetilmektedir. Bu ülkelerde parlamenter demokrasiye dayalı bir sistem bulunduğu için yönetime ilişkin asıl yetki ve sorumluluk parlamento ile hükûmete aittir. Devlet başkanları daha çok sembolik niteliktedir. Bu bakımdan, siyasal rejim olan monarşiyle yönetim şekli olan demokrasinin birbirlerine zıt ya da aykırı kavramlar olmadığı görülür. Monarşinin karşıtı ayrıcalıklı kişilerin bulunmadığı, cumhuriyet rejimidir. 

YAZAR

Hamit Emrah Beriş 

 

Monarşi Nedir Ve &#;eşitleri Nelerdir? Monarşi Y&#;netimi Ve &#;zellikleri Hakkında Bilgi

Haberin Devamı

Monarşilerde yönetimi elinde bulunduran kişiye bazen kral ya da kraliçe, bazen imparator, bazen padişah denilir. Yine monarşi yönetimlerinde idareyi ve yönetimi elinde bulunduran kişiye şah, kağan, oymak beyi, kont, prens veya prenses, emir veya hakan gibi isimler de verilmektedir.

Monarşi Çeşitleri Nelerdir?

Tek merkezli bir yönetim biçimi olan monarşi zaman içerisinde ya da bölgesel olarak farklılık göstermiştir. Monarşinin çeşitlerini şöyle sıralamak mümkündür:

Eskiçağ Monarşileri: İnsanlık tarihinin bir döneminde bütün halklar monarşi yönetimini tanımış ve hükümdara ayrıca dinsel bir kutsallık da atfetmiştir. Yani monarşinin başındaki kişi o toplumun aynı zamanda dinsel yönden de lideridir ve mutlak dokunulmazlığı, kutsallığı vardır. Buna tarihte örnek olarak Mısır'da firavun örnek gösterilebilir. Mısır firavunu kendisini "Tanrı" kabul ediyor ve halkı ona tapınmak zorunda kalıyordu. Özellikle doğu monarşilerinin birçoğunda krala atfedilen tanrısallık daha fazla gözlenmektedir.

Feodal Monarşi: Feodal monarşide esas kan bağı, klan ya da aile durumunun kralın mutlak gücünün kaynağını oluşturmasıdır. Soydan gelme monarşi şekline Avrupa'dan örnek verilebilir. Franklar döneminde 5.yüzyıl ile 9.yüzyıl arasında görülmüştür. Fakat Çin ve Japonya’da da soydan gelme monarşi yönetimi süregelmiştir.

Haberin Devamı

Mutlak Monarşi: Mutlak monarşiye örnek olarak genellikle yüzyıl - yüzyıl arası İspanya ve Fransız monarşileri gösterilir. Mutlak kral Tanrı'nın yeryüzündeki iktidarını kullanmaktadır. En iyi örnek de Fransız kralı Louis dönemidir.

Meşruti Monarşi: Meşruti monarşide kral yetkisini Tanrı' dan değil halktan almaktadır. Halk tarafından seçilir. Bir Anayasa vardır, bir meclis vardır ve kralın yetkileri sınırsız ve mutlak değildir. Örneğin, yılında Fransız Kralı Louis mutlak monarşi iktidarını kaybetmiştir. Anayasası ile kral yürütme gücünü kullanan bir ulusal temsilci haline dönüşmüştü. Yani yasama ve yargı yetkisi ayrılmış mutlak monarşi bu anlamda kaldırılmıştı. Günümüzde bazı değişikliklerle birlikte meşruti monarşi bazı ülkelerde varlığını sürdürmektedir.

Haberin Devamı

Monarşi Yönetimi Ve Özellikleri

Monarşi Yönetimlerinin özelliklerini çeşitlerine göre ayırarak belirtmek gerekirse; mutlak monarşide tüm yetkilerin bir ömür boyu hem de miras yolu ile geçecek biçimde tek bir kişide olduğu söylenebilir. Halk tamamen yönetim dışı bırakılmıştır. Meşruti monarşi de ise kralın ya da tek kişi hükümdarın yetkileri kısmen paylaştırılmıştır. Ülkenin bir Anayasası vardır. Bu Anayasa ile yetkiler düzenlenmiştir. Tek kişi iktidarın sadece yürütme yetkisini elinde bulundurur. Yargı ve Yasama organı ile yetki paylaşılmıştır.

Bugün Avrupa ülkelerinde bazı monarşiler etkinliğini yitirmiş adeta sembolik olarak bulunurlar. Belçika karlı gibi aslında ülke demokrasi ile yönetilir. Fakat İngiltere' de bir miktar daha ağırlığı bulunan kraliçe var olsa da demokratik biçimde yönetilen bir ülkedir. Monarşilere örnek; Birleşik Arap Emirliği, Suudi Arabistan Krallığı, Katar Emirliği örnek gösterilebilir.

Anayasal Monarşi Nedir?

Bir hükümdar, ömür boyu veya tahttan vazgeçene kadar bir eyalet veya bölgenin başkanıdır. Bir anayasal monarşide, hükümdarlara bir anayasa tarafından belirtildiği gibi yönetme yetenekleri konusunda kısıtlamalar verilir. Mutlak monarşi ile anayasal monarşiyi karıştırmamak gerekir. Mutlak bir monarşide hükümdar, yürütme, yargı ve yasama biçimlerinden sorumlu bir otokrattır. Anayasal monarşiler, mutlak monarşilerden farklıdır, çünkü hükümdar, gücün aşırıya kaçmasını önleyen yasal bir çerçeve (örneğin bir anayasa) tarafından yönlendirilir. Antik Hititler, dünyanın en eski anayasal monarşisine sahip olmakla tanınır. Hititler Tunç çağında yaşamışlardır. Kralları veya kraliçeleri, günümüzün meclisine veya yasama organına benzeyen bir soylular grubu olan Panku ile yönetimi paylaştı.Anayasal monarşiler, Monako, Fas, Ürdün, Bahreyn, Kuveyt, İspanya, Belçika, İsveç, Japonya ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere dünya çapında çeşitli ülkelerde ve egemen devletlerde bulunur. Birleşik Krallık belki de en ünlü anayasal monarşilerdir. Kraliçe II. Elizabeth ve kraliyet ailesi son derece görünür ve dünya çapında ünlüler olarak bilinir. Bununla birlikte, Birleşik Krallık’ta olduğu gibi İspanya, Belçika, İsveç ve Japonya’da da hükümdarın resmi bir yönetim yetkisi yoktur. Aslında, İngiliz tarihçi ve politikacı Thomas Macaulay, siyaset bilimci Vernon Bogdanor, kendi anlatımında, anayasal monarşinin doğasını “hükümdar ama yönetmeyen bir egemen” olarak açıklar. İngiltere’de ’de Şanlı Devrim anayasal monarşiyle sonuçlandı. Bu kuralın kısıtlamaları, ’daki Haklar Bildirgesi ve tarihli İskan Yasası ile belirlendi. Ancak, sınırlı bir monarşi, yüzyıllar önce ’te Magna Carta ile özetlendi. Kraliçe Victoria, saltanatı sırasında herhangi bir siyasi manevra yapan son İngiliz hükümdarı olarak belirtilmektedir. Anayasal hükümdarlar, başkanlar veya başbakanlar gibi yönetemeyebilirler, ancak hükümet genellikle onların adına faaliyet gösterecektir. Yine Birleşik Krallık örneğini kullanarak, Kraliçe daha çok ulusal birliğin sembolü olarak hizmet eder. Yine de, bir anayasal hükümdarın Parlamento veya mevzuatta yetkileri olabilir, ancak bunun anayasa tarafından belirtilmesi gerekir. Merhum İngiliz siyaset teorisyeni Walter Bagehot’a göre, bir anayasal hükümdarın siyasi haklarına danışılma, teşvik etme ve uyarma hakkı vardır.

Modern bir anayasal monarşi biçimi İngiltere’de geliştirildi. Başbakan tarafından yönetilen seçilmiş bir parlamento, iktidardaki insanlardır. Kraliçe ve ailesi, geleneklere göre hala ulusu temsil etme rolündedir, ancak yönetim işi Parlamento tarafından yapılır. Birleşik Krallık, Commonwealth krallıkları olarak bilinen on altı anayasal monarşiden biridir. Diğerleri Antigua ve Barbuda, Avustralya , Bahamalar, Barbados, Belize, Kanada, Grenada, Jamaika, Yeni Zelanda, Papua Yeni Gine, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Solomon Adaları ve Tuvalu’dur. Avrupa’daki tüm ülkeler aynı anayasal monarşi kurallarına uymuyor. Belçika ve Danimarka‘da hükümdarın, parlamento seçimlerinden sonra koalisyon hükümetini denetleyen atanmış bir temsilcisi vardır. Norveç’te kral, belirli kabine toplantılarına başkanlık edecek. Japonya ve İsveç gibi bazı ülkelerde, anayasa, hükümdarın nominal kapasitede bile hükümete hizmet etmemesi için değiştirilmiştir. Bu hükümdarlar, bir zamanlar var olan bir siyasi gücün geleneksel sembolleridir.

Kaynak : funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası