tıp fakülteleri toplam kontenjanı / Geçen seneye göre iki kat arttıTıp fakültesi kontenjanları boş kaldı!

Tıp Fakülteleri Toplam Kontenjanı

tıp fakülteleri toplam kontenjanı

33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı

Ankara Tabip Odası (ATO), YKS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından tıp fakültelerinin tercihleriyle ilgili bilgi notu hazırladı.

Notta; Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağlıkta şiddet, özlük haklarında gerileme ve siyasilerin hedef gösterici konuşmaları gibi nedenlerden tıp fakültelerinin tercihlerinin azaldığı belirtildi. Devlet okullarındaki kısmi azalmaya karşın; kontenjanların neredeyse tamamının dolduğu aktarılan notta, “Devlet üniversiteleri tıp fakültelerine yerleşenler içerisinde en yüksek puanla Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ( bin ), en düşük puanla da Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne ( bin ) yerleştirme yapılmıştır” bilgisi paylaşıldı. Vakıf üniversitelerine bağlı 33 tıp fakültesi kontenjanlarının da dolmadığı vurgulanan notta, “3 bin kontenjandan 2 bin ’si (yüzde 85) dolmuş, (yüzde 15) kontenjan boş kalmıştır” denildi.

Tüm olumsuzluklara karşın başarılı öğrencilerin tıp fakültelerini tercih etmeye devam ettiğini söyleyen ATO Başkanı Muharrem Baytemür, “İlk 50 binde olan her üç adaydan bir tanesi tıp fakültesi tercih etmiş” yorumunu yaptı.


üniversitekontenjanYKS

Tıp fakültesi taban puanları ve kontenjanları belli oldu! Tıp fakülteleri kaç öğrenci alacak?

ÖSYM, dün yayınladığı YKS tercih kılavuzu ile birlikte, üniversite bölümlerinin taban puanları ve kontenjanlarını da açıklamış oldu. 6 Ağustos’ta başlayacak tercihler öncesi bilgi amaçlı yayınlanan tercih kılavuzunda, yurt genelinde tıp fakültelerinin taban puanları ve kontenjan bilgisi de yer aldı.

Yayınlanma: - 22 Temmuz Güncellenme:

Tıp fakültesi taban puanları ve kontenjanları belli oldu! Tıp fakülteleri kaç öğrenci alacak?

Doktor olmak için tıp eğitimi almak isteyen öğrenciler, tıp fakültesi taban puanlarını merak ediyordu. ÖSYM, yayınladığı tercih kılavuzunda üniversitelerin tıp fakülteleri taban puanlarını da açıkladı. Bu sene, tıp fakültelerine toplam 16 bin öğrenci alınacak.

TIP FAKÜLTESİ TABAN PUANLARI

ÖSYM tarafından açıklanan YKS tercih kılavuzuna göre, öğrenciler tıp fakültesi taban puanlarını öğrenebiliyor.

YKS TERCİH KILAVUZU EKRANI

YKS HANGİ BÖLÜM KAÇ ÖĞRENCİ ALACAK?

Bu yıl ise örgün programlar için (uzaktan öğretim dahil, okul birincisi kontenjanları hariç olmak üzere) belirlenen toplam kontenjan bin oldu

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) örgün programlarda:

Devlet üniversitelerinde okul birincisi kontenjanları hariç bin ön lisans, bin lisans, 23 bin özel yetenek olmak üzere toplam bin kontenjan ayrıldı. Vakıf yükseköğretim kurumlarında 76 bin ön lisans, 87 bin lisans, 4 bin 44 özel yetenek olmak üzere toplam bin , KKTC ve diğer üniversitelerde 3 bin ön lisans, 11 bin lisans, özel yetenek olmak üzere toplam 15 bin kontenjan verildi.

Devlet Üniversitelerinde örgün programların kontenjanları geçen seneye göre aynı düzeyde kalmış iken vakıf üniversitelerinde kontenjanlar kayda değer bir oranda artmıştır.

Buna göre; örgün programlarda ön lisansta bin , lisansta bin , özel yetenekte 27 bin olmak üzere toplamda bin kontenjan bulunmaktadır.

doktoröğrenciokulÖSYMTercih KılavuzutipYKS

Yazarlar Günün Köşe Yazıları Spor Konuk Yaşam Tüm Yazarlar

Bu yıl Türkiye’de 36 vakıf (üç KKTC, bir Azerbaycan), 86 devlet üniversitesinde olmak üzere tıp fakültesinde toplam kontenjan boş kaldı. Bu sayı ’da devlet üniversitelerinde bir, vakıf üniversitelerinde ’dü, üç yılda boş kontenjan sayısındaki artış altı kattan fazlaydı. 

Türkiye tıp fakültesi sayısı bakımından dünyada beşinci sırada. milyon nüfusu olan ABD’de tıp fakültesi varken 85 milyon nüfuslu Türkiye’de bu sayı Üniversite sayısı da benzer durumda. yılında Türkiye’de 93 olan üniversite sayısı füze hızı ile 20 yılda ’e, üniversiteli öğrenci sayısı 1 milyon binden 8 milyonun üzerine çıkmıştır. Sayılarda ABD’yi bile geçmişken tıp fakültelerinde kontenjanlar neden bu yıl boş kaldı. Bunu açıklayabilmek için tıp fakültelerinin eğitim durumunu gözden geçirmek gerekir. İyi bir tıp eğitimi için üç temel unsur vardır: 1- Teorik ve pratik eğitime uygun altyapı, yeterli ve donanımlı derslik, laboratuvar ve hastane. 2- Yeterli sayıda, deneyimli, donanımlı ve çağı takip eden öğretim üyesi 3- Bilimin hemen tüm kollarını içeren zor tıp eğitimini alacak kapasitede öğrenci.

KALİTE DÜŞÜK

Son 15 yılda tüm Cumhuriyet tarihinin iki katından fazla tıp fakültesi açılmıştır. Birçoğunun ayrı bir eğitim ve araştırma hastanesi yoktur. Yani tıp eğitiminin olmazsa olmazlarından olan altyapı yetersizdir. Çoğu tıp fakültesinde akademik geçmişi ve yeterli uzmanlık deneyimi olmayan öğretim üyeleri ders vermektedir. 

Bu yıl YKS’de tıp fakülteleri için başarı sıralaması 50 bin olarak belirlenmiştir. Devlet üniversiteleri içinde Sağlık Bilimleri Üniversitesi taban puan ve 36 bin başarı sıralaması ile sonuncu iken bu sayılar vakıf üniversitelerinde daha da düşüktür. Taban puan ve başarı sıralamasındaki rekor düşüşe rağmen yılında tıp fakültesi kontenjanı boş kalıyor. Gençler doktor olmak istemiyor.

Son 20 yılda Cumhuriyet tarihinin hiçbir döneminde olmadığı kadar, devlet otoritesi tarafından hekim toplum nezdinde değersiz kılınmış, ekonomik ve çalışma koşulları açısından iyileştirici herhangi bir adım atılmamıştır. Yönetimin doktoru itibarsızlaştırması, hasta ve yakınlarının sağlık çalışanlarına giderek artan oranda şiddet uygulamasına yol açmıştır. Hekimlerin çalışma koşulları çok ağırdır. Ücretler asgari geçim düzeyinin biraz üzerindedir. Özellikle asistanlık döneminde mesai kavramı yoktur. Bu koşullarda ne hekimlerin yurtdışına gidişi engellenebilir ne de boş kontenjanlar doldurulabilir. 

BEYİN GÖÇÜ

Sonuç olarak Türkiye’deki tıp fakültelerinin altyapı ve öğretim üyesi açısından yeterliliği  gözden geçirilmeli, yeni tıp fakültesi açmak yerine mevcutlar, altyapı ve yeterli akademik kadro ile güçlendirilmelidir. Buradan mezun olacak doktorlar için de güvenli ve huzurlu bir çalışma ortamı ve insanca yaşam koşullarının sağlanacağı yasal düzenlemeler ivedilikle yapılarak tıp fakültelerinin boş kalması ve beyin göçü önlenmelidir.

PROF. DR. ÜLKÜ SARITAŞ


Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

İktidara deva, muhalefete cefa - Bekir Ali YÜKSEL24 Haziran

Cumhuriyet değerlerinin bilince dönüşmesi - Prof. Dr. Ulaş KAPLAN24 Haziran

‘Önlenmeyen’ iş kazaları - Prof. Dr. Çağatay GÜLER23 Haziran



Tıp Fakültelerinin Kontenjan Sayıları Düşürülecek mi?

Tıp fakültelerindeki kontenjanlarda 12 binlere çıktık. Bu 12 bin olarak devam ederse 'ten sonra hızla hekim fazlasına döner gibi bir fotoğraf oluşacak. 1 Ocak'ta YÖK Başkanımızla görüştük. Tıp fakültesi kontenjanlarını şimdi donduruyoruz. Yavaş yavaş da aşağı çekmeye başlayacağız.

Müezzinoğlu, AA'ya yaptığı açıklamada hekim ve hemşire açığının Türkiye'nin önümüzdeki iki üç yıl içindeki en temel sorunlarından biri olduğunu belirtti. Müezzinoğlu, "OECD ülkelerinin ortalamasına göre 10 bin nüfusa 37 hekim düşüyor. Yunanistan'da 10 bin nüfusa 72 hekim düşüyor. Türkiye'de ise 10 bin nüfusa 17 hekim düşüyor. OECD ülkelerinin ortalamasını aldığımızda, o ortalama 37, bizde Yani yarısından daha az hekim sayımız var" diye konuştu.

Müezzinoğlu, hemşire ve sağlık çalışanı sayısının ise OECD ortalamasının üçte biri düzeyinde olduğunu söyledi. Son yıllarda yapılan düzenlemeler sonrasında hemşire açığının hızla kapanmaya başladığını ifade eden Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz yıl 20 bin, bu yıl yanılmıyorsam 30 bin ve gelecek yıl binli rakamlarda hemşire olacak. Onların da istihdamıyla hemşire ve sağlık çalışanı açığımız büyük oranda kapanmış olacak.

Hekim açığında ise ilk defa bu yıl ilave 2 bin fazla geldi, gelecek yıl 4 bin gelecek ve sonraki birkaç yıl 4 bin daha. Sonra da 5 bin ve 6 bin geliyor. Önümüzdeki yılda yaklaşık 20 bin hekim normal rutin dışı ilave gelecek. Şu anda söylediğim rakam bu. Bizim sağlıklı sağlık hizmeti sunabilmemiz için 20 bin uzman hekim açığımız, 10 bin de pratisyen hekim açığımız var. Bu 2 bin 'ler ve 4 binler, önümüzdeki 5 yılda bugünkü açığımızı kapatmaya yardım edecek. Ama ne yaparsak yapalım önümüzdeki yılda hekim açığını öyle ya da böyle konuşacağız."

Hekim açığını kapatmak için son yıllarda tıp fakültelerinin sayısı ve öğrenci kontenjanların artırıldığına işaret eden Müzzinoğlu, bu kontenjanlarla uzun süre öğrenci alınması halinde ilerleyen yıllarda bu defa hekim fazlalığının gündeme gelebileceğine dikkati çekti. Müezzinoğlu, "Tıp fakültelerindeki kontenjanlarda 12 binlere çıktık. Bu 12 bin olarak devam ederse 'ten sonra da hızla hekim fazlasına döner gibi bir fotoğraf oluşacak. Onu 1 Ocak'ta YÖK Başkanımızla görüştük. Tıp fakültelerinin kontenjanlarını şimdi donduruyoruz. Yavaş yavaş da aşağı çekmeye başlayacağız ki çok öğrenci alarak yarın çok mezun vermek ve sonra da 'çok mezunu ne yapacağız' demek gibi bir fotoğrafla karşılaşmayalım" dedi.

Hemşirelere yönelik de geçen yıl bir düzenleme yapıldığını anımsatan Müezzinoğlu, sağlık meslek liselerinden mezun olanların artık hemşire değil yardımcı hemşire ya da sağlık elemanı olacaklarını anlattı.

- "50 civarında yabancı hekim Aile Hekimliğinde hizmete başladı"

Müezzinoğlu, yabancı doktorların Türkiye'de çalışabilmesi için Türkçe bilme şartı aramadıklarını belirterek, "Bize onun mesleği lazım. Düşünün ki çocuk kalp cerrahı. Cerrahın bana cerrahlığı önemli. Anneye soracağı ya da vereceği bilgi on cümledir. MR, tomografi, tetkik ve cerrahın yaptığı uygulamadır bize lazım olan" dedi.

Bu alanda görev yapan çok sayıda tercüman olduğunu dile getiren Müezzinoğlu, öncelikle hekimin bilgisi, tecrübesi ve Türkiye'ye, sağlık hizmetine sağlayacağı katkının önemli olduğunu bildirdi. Müezzinoğlu, "Şu anda yaklaşık civarında yabancı uyruklu hekim Türkiye'de sağlık hizmeti veriyor. Bu, özel sektörde daha fazla. Çünkü önce özel sektörün önünü açmıştık. Son dönemde de 50 civarında yabancı hekim Aile Hekimliğinde hizmete başladı" açıklamasında bulundu.

YGS-LYS Net Sihirbazı Tıkla İndir

Yükseköğretim (Lisans-Önlisans) Program Atlası Tıkla İndir

YGS LYS Başarı Sırası Sihirbazı Tıkla İndir

  • Facebook
  • Google

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir