iğne batması gibi kaşıntı nedenleri / Nöroloji - Medicana Bursa

Iğne Batması Gibi Kaşıntı Nedenleri

iğne batması gibi kaşıntı nedenleri

Vücutta Kaşıntı Nedenleri Nelerdir?

Kaşıntı yaşam kalitesini bozan önemli bir semptomdur. Kaşıntı akut olabileceği gibi kronik seyirli olabilir. Hastalarda uyku bozukluğu ve depresif psikiyatrik hastalıklara neden olabilir. Kaşıntı deride sinirleri uyararak kaşıntıya neden olabilen histamin ve diğer maddelerin salınımı ile gelişir. Deride başlayan uyarı sinir yolu ile beyinde ilgili merkezlere iletilerek kaşınma hissinin oluşmasına neden olur. Asetilkolin kaşıntıya neden olabilen bir nörotransmitterdir.

Bazen vücutta kaşıntı sorunun nedeni basit bir böcek ya da sinek ısırığı bazen de bir deterjan olabilir. Bu tip kaşıntılar genellikle kısa bir süre sonra azalarak yok olur. Bazı kaşıntılar ise uzun sürerek kişinin yaşam kalitesini etkiler. Bu tip kaşıntılarda doktora gitmek gerekir çünkü vücutta kaşıntı önemli bir hastalığın habercisi olabilir. Her yaşta görülebilir ancak yaş ilerledikçe sıklığı artar. 80 yaş üstü hastaların yüzde 20’sini etkiler.

Vücutta kaşıntı nedenleri genellikle şunlardır:

  • Besin, böcek ısırmaları, polenler ve bazı ilaçlara gösterilen alerjik tepkiler
  • Egzama, sedef hastalığı ve kuru cilt gibi deri rahatsızlıkları
  • Tahriş edici kimyasallar, kozmetik ürünler ve diğer ürünler
  • Kıl kurdu, uyuz, baş ve vücut biti gibi parazitler
  • Hamilelik
  • Karaciğer, böbrek ve tiroit hastalıkları
  • Bazı kanser türleri ve kanser tedavileri
  • Diyabet ve zona gibi sinir sistemini etkileyen hastalıklar

“Kaşıntı neden olur?” diye düşünüldüğünde yukarıda sayılan nedenler yaygın olarak kabul edilir. Kaşıntı önemsenmese de ciddi hastalıkların nedeni olabilir. Kişisel bakıma rağmen 2 haftadan uzun süren kaşıntı varsa, bu kaşıntı sizi günlük rutinlerinizi yapmayacak hale getirip uyutmuyorsa, aniden geliyorsa ve yok oluyorsa, kilo kaybı, ateş gibi sorunlar da eşlik ediyorsa mutlaka dermatoloji uzmanına gitmek gerekir. Vücutta kaşıntıya neden olan hastalıklar şöyle sıralanabilir:


Deri Hastalıkları

Derinin kuruması kaşıntı gelişiminde önemli bir nedendir. Kuru hava, aşırı banyo yapma alışkanlığı deride kurumaya neden olabilir. Çocukluk döneminde başlayan ve yıllarca devam edebilen atopik egzama kaşıntılı, tekrarlayan bir deri hastalığı. Bu nedenle küçükken ‘geçti’ diye bakılan atopik egzama, yetişkinlik ve yaşlılık döneminde de sık sık kişinin karşısına çıkabilir. Çocukluk çağında sık görülen atopik egzamada deri kuru, kalınlaşmış ve asetilkoline duyarlılığı artmıştır. Hücre içerisinde üretilen prostaglandinler, histamin ve diğer sitokinler kaşıntının şiddetini artırırlar. Sinir uçlarındaki P maddesi terbezleri ve kan damarlarında daha yoğun bir şekilde bulunur, nörojenik inflamasyona neden olabilir. Histamin ile birlikte mast hücrelerinden salgılanan kimaz, triptaz, lökotrien ve interlökinler kaşıntıya neden olabilir.

Deriye temas eden alerjenler, deterjanlar ve viral deri hastalıkları kaşıntıya neden olabilir.

Uyuz hastalığı uyuz parazitinin neden olduğu kaşıntılı bir deri hastalığıdır. Hastalığa neden olan parazit genellikle deri temasıyla (sarcoptes scabiei hominis akarı) bulaşır.

Pandemi dönemimde uyuz hastalığı tüm dünyada artış göstermiştir. Ülkemizde aynı dönemlere ait çok merkezli çalışmalarda pandemi öncesi uyuz olgularının arttığı rapor edilmiştir. Uyuz artış nedenleri arasında sosyal yaşam koşullarının olumsuzluğu, göçler, kalabalık yaşam alanları önemli etkenlerdir. 

Vücut yüzeyinde derinin yüzeyel tabakasında yaşamaya başlayan parazit kendisi ve salgılarına karşı gelişen immün reaksiyon, bulaştan genellikle günler-haftalar sonra, kaşıntı ve kabarcıklar oluşturarak özellikle gece uyumayı engelleyen düzeyde kaşıntı oluşturur.

Tedavi edilmeyen olgular yakın temasın olduğu eş ve çocuklara rahatlıkla bulaşabilir.

Uyuz genellikle temel olarak yakın deri teması ile bulaşır; aynı yatağı paylaşma veya uyuz olan birinin yatağında uyumak, daha az sıklıkta ortak kullanılan giysi ve havlularla bulaşabilir. Cinsel temas ile uyuzun bulaşması sıktır. Uyuz paraziti taşıyan biriyle kısa süreli kol teması sonucu uyuz bulaşması olası değildir. Uyuz parazitinin bulaşması için daha uzun süreli temas gereklidir.

Düzenli günlük yıkanma alışkanlığı olan hastalarda deride parazit sayısı az olduğundan hastanın kaşıntısına rağmen tanısını koymakta zor alabilir. Bu tür hastaların bulaştırıcılıkları çok daha az olur.

Mantar hastalıkları yerleştikleri deri bölgelerinde lokal kaşıntıya neden olur. Mantar hastalığının neden olduğu kaşıntı kasık (kasık mantarı), ayakta (ayak mantarı) veya diğer vücut bölgelerinde lokal kaşıntıya neden olur.

Karaciğer Hastalıkları

Karaciğer hastalıkları, safra kesesi tıkanıklığı, siroz, hepatit ve pankreas hastalıkları kaşıntıya neden olabilir. Kronik karaciğer hastalıklarında inatçı kaşıntı yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntıda sırt, en sık kaşınan bölgedir. Ancak daha az sıklıkta diğer tüm vücut bölgelerinde kaşıntı gelişebilir. Karaciğer kaynaklı kaşıntının şiddeti gündüz, geceye göre daha fazla olurken, kış aylarında artar. Kaşıntı en çok sırasıyla primer biliyer siroz, hepatit C virüsü ve hepatit B virüsü enfeksiyonlarında görülür.

Karaciğer hastalıklarına bağlı gelişen kaşıntı;

  • En sık sırt bölgesinde görülür.
  • Gündüz geceden daha şiddetlidir.
  • Kış aylarında şiddetlenir.
  • Kaşıntı giderci ilaçlar etkili değildir.

Kaşınan hastalarda hipertansiyon yaygınlığı düşüktür. Kolestatik karaciğer hastalığında kaşıntı şiddetli bir semptomdur. Akşam saatlerinde pik yapar. El içi ayak tabanında kaşıntı temel bulgu olup bazen tüm vücutta yaygın görülebilir.

Diyabet

Diyabet hastalarının önemli bir kısmında kaşıntı gelişir. Bazı olgularda kaşıntı diyabet tanısı konulmadan önce başlayabilir. Diyabet deriyi kuruturken kaşıntıya neden olur. Kan şeker düzeylerinin normal sınırlara gelmesi ile kaşıntı azalır ya da kaybolur. Deri mantar ve bakteriyel enfeksiyonları diyabete eşlik edebilir. Tekrarlayan ve tedaviye dirençli mantar enfeksiyonlarında mutlaka diyabetin araştırılması gerekir.

Tiroit Hastalıkları

Kaşıntı tiroit hastalıklarına eşlik edebilir. Tiroit antikorları kaşıntının önemli nedenidir. Hiper ve hipotroidi kaşıntıya neden olabilir. Tiroit hastalıklarının tedavi edilmesi ile olguların çoğunda belirgin iyileşme gelişir.

Böbrek Hastalıkları

Kronik böbrek hastalığı ve diyaliz olgularının yüzde 90’ında kaşıntı gelişir. Diyaliz hastalarında en önemli neden; deri kuruluğu ile birlikte kalsiyum, magnezyum ve fosfor dengesinin bozulması. Kan üre düzeyindeki artış kaşıntının önemli nedenlerinden birini oluşturur.

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir lifleri ve beyin hücrelerinde meydana gelen hasar deride kızarıklık olmadan kaşıntıya neden olur. Kaşıntı birden fazla sinirsel hasara neden olan hastalıklarla ilişkili olabilir. Bazen MS (multiple skleroz) ve beyin tümörü de kaşıntı oluşturabilir. Felç veya inme denilen beyin kanamalarından sonra nörojenik (nöropatik) kaşıntı gelişebilir. Herpes enfeksiyonuna bağlı gelişen herpes zoster enfeksiyonu sonrası kaşıntı gelişebilir.

Sinirsel Kaşıntı Belirtileri Nelerdir?

Nöropatik kaşıntı normal kaşıntıdan farklı hissedilebilir. Sinirsel kaşıntı, kaşıntı hissi ya da iğne batma hissi yaratabilir ve bu his çok şiddetli olabilir. Kaşımak tabloyu kötüleştirebilir. Sinirsel kaşıntı belirtileri şunlardır:

  • Yanma
  • Islaklık
  • Elektriklenme
  • Ağrı
  • Uyuşma
  • Çok üşüme
  • Cildin karıncalanması ve ürperme
  • Cilt hassasiyetinde artış veya azalış

Psikiyatrik Nedenler

Kaşıntı birden fazla psikiyatrik hastalıkla birlikte görülür. Kronik kaşıntılı hastaların yüzde 70’inde demans (bunama), şizofreni, kişisel bozukluklar, primer depresif hastalık ve davranış bozuklukları gibi en az bir hastalık ile birliktelik gözlenir. Ancak kaşıntının bu hastalıkların nedeni ya da sonucu olup olmadığı hala tartışılıyor.

Kanser

Bazı kan hastalıklarının ilk bulgularından biri kaşıntı olabilirken, deri lenfomasının en önemli belirtilerinden birini oluşturur. Hodgkin lenfoması şiddetli kaşıntı ile başlayabilir. Kanser hastalıkları ile ilişkili kaşıntı tedaviye dirençli olur veya yeterli yanıt vermez. Polistemi vera olgularının yüzde ’inde kaşıntı gelişebilir. Erişkin dönemde başlayan egzamalar löseminin başlangıç bulguları olabilir.

İlaçlara Bağlı Gelişen Kaşıntı

İlaca bağlı gelişen kaşıntı etken maddeye ve/veya ilaç yapımında kullanılan yardımcı maddelere karşı gelişebilir. Kullanılan bazı ilaçlar karaciğer, böbrek fonksiyonlarını bozarak dolaylı olarak kaşıntıya neden olurlar. Hiperyertansiyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar; ARBs (anjiotensin reseptör blokerleri), ACE (anjiyotensin konverting enzim) inhibitörleri vekalsiyum kanal blokerleri kaşıntı oluşturabilirler.

Kaşıntı; amiodaron (kalp ritim bozukluğu tedavisi), tiklopidin (pıhtılaşma önleyici ilaç), bazı antibiyotikler (makrolidler, karbapenemler vb.) ve psikotrop ilaçların (antidepresan ve nöroleptikler) kullanımına bağlı gelişebilir. Statinler, anti mikrobiyal ilaçlar, kemoterapötik ajanlar, fenitoin gibi ilaçların kullanımına bağlı olarak deride kaşıntı ve kızarıklık gelişebilir.

Çocukluk Çağı Hastalıkları

“Vücutta kaşıntı neden olur?” sorusu çocukluk çağında yaşanan hastalıklara da bağlıdır. Suçiçeği, kızamık ve kızamıkçık gibi çocukluk çağı hastalıkları vücutta kaşıntı, kızarıklık, kabarcık veya döküntü yaratır.

AIDS

Uzun süren kaşıntının nedenlerinden biri de HIV (Human Immunodeficiency Virüs). AIDS hastalığının sebebi olan bu virüste kaşıntı, döküntülerle birlikte gelebilir ve ağrılı olabilir.

Gece Kaşıntısı Neden Olur?

Kaşıntılar geceleri şiddetini artırabilir. Ancak bazı tür kaşıntılar geceleri ortaya çıkar. Gece artan kaşıntı; deri ve parazit enfeksiyonları, yatak ve örtülerin tahriş edici etkisine bağlı gelişebilir.

Hangi Tip Kaşıntı Hangi Hastalığa İşaret Eder?

  • Kaşıntıya; çok su içme ve çok idrara çıkma eşlik ediyorsa diyabetin habercisi olabilir.
  • Kasıkta başlayan ve kızarıklığın eşlik ettiği kaşıntılarda mantar hastalığı düşünülmeli.
  • Anal bölgede daha yoğun hissedilen kaşıntıda parazit ve hemoroit araştırılmalı.
  • Kaşıntıya anksiyete, çarpıntı veya saçlarda seyrelme eşlik ediyorsa hipertiroidi bulgusu olabilir.
  • Kaşıntıya eşlik eden halsizlik ve yorgunluk hipotiroidi bulgusu olabilir.
  • Kaşıntı ile birlikte deride ve gözlerde sararma, karın ağrısı ve şişkinlik, idrar renginde koyulaşma karaciğer hastalığına bağlı olabilir.
  • Kilo kaybı, deri renginin koyulaşmasına eşlik eden kaşıntılarda kanser araştırılmalı.

Vücutta Kaşıntı Nasıl Geçer?

Vücutta kaşıntı ve kızarıklık için öncelikle vücutta kaşıntı sebeplerinin araştırılması gerekir. Deri hastalığına bağlı gelişen kaşıntılarda deri lezyonları ile neden olan hastalığı tanımak mümkündür. Deride kaşıntıya neden olabilecek hastalık lezyonu olmayan hastalar sistemik hastalıklar açısından hasta ayrıntılı araştırılmalıdır. Kaşıntının ne zaman başladığı oldukça önemlidir. Çevresel faktörlerdeki değişim, kullanılan ilaçlar, gıdalar, deterjanlar ve alerjenlerle ilişkili olup olmadığı araştırılmalıdır. Teşhis konduktan sonra tedavi uygulanır. Ancak tüm vücutta kaşıntı hissedildiği zaman şunlar uygulanabilir:

  • Soğuk kompres uygulamak
  • Nemlendirici losyonlar sürmek
  • Ilık duş almak
  • Anti-histaminik ilaçlar almak
  • Kaşımaktan kaçınmak
  • Cildi tahriş edici kıyafetler giymemek
  • Yüksek ısı ve nemden kaçınmak

Vücuttaki Kaşıntı Nasıl Tedavi Edilir?

Vücutta kaşıntının nedenleri belirlendikten sonra tedavi başlar. Dermatoloji uzmanı ile başlayan tedavi süresince hastalık kaynaklı kaşıntılarda uzmanlarla birlikte konsültasyonlar yapılabilir. Örneğin diyabet hastalarının doktorlarının da bu sürece dahil olması sağlıklı bir izlem açısından önemlidir. Tedavi sürecinde kortikosteroid ve anti-histamin kremler ve merhemler verilebilir. Bazı bağışıklık baskılayıcı ilaçlar da verilebilir. Topikal bazı kremler de rahatlama sağlayabilir. Ağızdan alınan bazı ilaçlar da tedavinin bir parçası olabilir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Kurdeşen (Ürtiker) Nasıl Belirtiler Verir?

Kurdeşen yetişkinlerde ve çocuklarda çok sık görülen bir alerjik cilt hastalığıdır. Aniden ortaya çıkar ve özellikle çocuklarda ataklar halinde görülme oranı daha sıktır. Yaklaşık 4 çocuktan biri hayatlarının herhangi bir döneminde kurdeşen atakları geçirmektedir. Kurdeşen yangılı kaşıntı, iğne batması hissi, ortası kabarık, kenarları kızarık farklı büyüklükte plaklar olarak belirtiler vererek kendini gösterirken, çok hızlı bir şekilde ortaya çıkan ve saat içinde de sönümlenen kaşıntılı kızarıklıklardır.

Kurdeşen Belirtileri

Kurdeşen (Ürtiker) hastalığı, yetişkinlerde de görülmekle birlikte, çocuklarda daha sık görülür. Cilde baskı uygulandığında beyazlaşan, kızarık ve kaşıntılı bir alerji durumudur. Bazen ödemle birlikte kendini gösterirken genellikle saat içerisinde yatışmakta, belirtiler kaybolmaktadır.

Bazı durumlarda ise 6 haftadan uzun sürerek kronik kurdeşen (ürtiker) adını almakta ve insanların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.

  • Cilt yüzeyinde kabarık, kırmızı plaklar şeklinde görülür.
  • Yanma ve batma hissiyle birlikte yoğun kaşıntıya sebep olur.
  • Hızlıca ortay çıkıp çabuk sönebilirler. Akşam/gece ataklar yoğunlaşabilir.
  • Bu kaşıntı atakları saat içinde sönüp tekrarlayarak saat devam edebilir,
  • Kronik Kurdeşen vakalarında ise tüm bu sorunlar 6 haftadan uzun seyredebilir (ve yetişkinlerde görülür)
  • Cilt yüzeyindeki kabarık, kaşıntılı plaklara baş dönmesi, ani bayılma, kusma, eklem ve baş ağrısı gibi belirtiler de eklenebilir

Bazen de vakaların % ‘lik kesiminde çok detaylı araştırma yapıldığı halde geçerli bir sebep bulunamayabilir. Bu tip vakalar da İdiyopatik (sebebi bilinmeyen) kronik ürtiker olarak adlandırılmaktadır.

Kurdeşen belirtileri varsa ne yapmalısınız?

Kurdeşen belirtileri görüldüğünde hiç vakit kaybetmeden en yakın hastanenin acil servisine gidilmelidir. Özellikle nefes almada zorluk, bulantı, kusma, çarpıntı, karın ağrısı veya bayılma gibi belirtiler görülürse alerjik şok ihtimaline karşı mutlaka en kısa sürede acil servisine başvurulmalıdır.

Daha önceden alerjik şok riski nedeniyle eğitim alınmış ise ve alerjik gıda veya ilaç alımı varsa epinefrin oto enjektörü de uygulanabilir. Bu tedavi özellikle anafilaktik şok durumlarında hayat kurtarıcı olabilir.

Belirtiler hafif ise evdeki alerji şuruplarından birisi verilebilir ve yine (başlangıçta hafif olan belirtiler hızla ilerleyebileceği için) vakit geçirmeden en yakın hastanenin acil servisine gidilmelidir.

Kurdeşen ve Çocuk Alerji Uzmanı-Yetişkin Alerji Uzmanı

Kurdeşenin erken ve doğru tanısı kadar doğru tedavisi de çok önemlidir. Kurdeşen hastaları alerji uzmanları tarafından tedavi edilmedir. yaş arasındaki çocukların tanı ve tedavisi Çocuk Alerji / İmmünoloji uzmanları tarafından, 18 yaşından büyüklerin ise Yetişkin Alerji / İmmünoloji uzmanları tarafından tanısı konularak tedavi edilmelerinde yarar vardır. Alerji/immünoloji uzmanları kurdeşen ve alerjik hastalıklar için eğitim almış ve bu konuda diploması olan doktorlardır.

Sinirsel Kaşıntı Nedir?

Sinirsel kaşıntı hem nöropatik hem de psikolojik kaşıntıları kapsayan bir tanımlamadır. Sinir ağları vücudun tamamında sistemli bir şekilde yerleşmiştir. Bu ağların hem beyinle hem de birbirleri ile iletişimi mevcuttur. Sinir sistemi ya da beyinde ortaya çıkabilecek herhangi bir problem vücutta birçok noktayı etkilediği gibi deriyi/cildi de etkileyebilmekte ve kaşıntı ortaya çıkmaktadır. Bu, nöropatik pruritustur.

Beyni etkileyen kimyasal süreçlerin cilt altında yer alan sinir ağlarına etki etmesi, yansıması ile ortaya çıkan kaşıntı ise psikojenik kaşıntı olarak ifade edilmektedir. Psikodermatolojinin kurucularından Hollandalı psikiyatrist Herman Musaph, ’de ilk kez psikojenik pruritus terimini ileri sürmüştür. Psikojenik pruritus, organik nedenlerle açıklanmayan, psikolojik etkenlerle tetiklenen ya da şiddeti artan ve devamlılık kazanan kaşıntı türü olarak tanımlanmaktadır. Saf psikolojik veya saf psikiyatrik kaşıntılardır. 6 haftadan uzun süren kaşıntılar kronik pruritus, daha kısa süreli olanlar ise akut pruritus olarak tanımlanmaktadır. Stresli yaşam olayları, travmalar, obsesif kompulsif bozukluk (OKB), depresyon, anksiyete bozukluğu, somatoform bozukluklarda gözlemlenen kaşıntı psikojenik pruritustur.


Sinirsel Kaşıntı Nasıl Olur?

Vücudun herhangi bir bölgesinde, bazen de genele yaygın bir kaşıntı hissi ortaya çıkar. Yakın dönemde yaşanan stresli olaylar, travmalar, öfke ya da üzüntü gibi negatif duyguların aşırı bastırılması, aynı zamanda bu duyguların ifade edilmemesi/edilememesi, gereğinden fazla özverili, “hayır” diyemeyen, kendini feda etme şeması baskın yapıda olmak psikojenik kaşıntı yaşayan bireylerde en çok gözlemlenen özellik ve deneyimlerdir. Kaşıntı hissi özellikle stresörlerle yüzleşme dönemlerinde, stres seviyesini yükseltecek anlarda daha çok görülmektedir.

Sinirsel Kaşıntı Belirtileri

  • Hiçbir tıbbi açıklama bulunamayan kaşıntı (kişinin kaşıntılarıyla alakalı gittiği muayenelerde bu kaşıntıları açıklayacak hiçbir fiziksel problem bulunamaz).
  • Duygudurumundaki değişimlere bağlı olarak şiddeti değişen kaşıntı hissi (stresli anlarda, kötü bir haber aldığında, can sıkıcı olay, durum, konuşmalar içerisindeyken, engellenme duygusunu hissettiği trafik, asansör, alışveriş merkezi gibi kalabalık ortamlarda kişinin kaşıntısı fark edilir ölçüde artar).
  • Özellikle kaşınma anlarında artan ağrı hissi (ağırlıklı olarak nöropatik kaşıntıda görülmekle beraber psikolojik kaşıntıda da kaşındık ve kaşıdıkça, o bölgede hafif bir ağrı gözlemlenir).
  • Kaşınan bölgede yanma, uyuşukluk, elektriklenme (ağırlıklı olarak nöropatik kaşıntıda görülmekle beraber psikojenik kaşıntıda da kaşıntı bölgesinde bu tip duyumlar tarif edilir).
  • Uyku sırasında kaşıntı (çoğu zaman kişiyi uykusundan uyandıran, tekrar dalmada güçlüklere ve uyku hijyeninde ciddi bozulma ve sorunlara yol açan kaşıntı hissi).

Sinirsel Kaşıntı Sebepleri Nelerdir?

Nöropatik kaşıntıya nöropatik ağrılar, inme, vitamin düzeylerindeki eksiklikler, beyin veya omurilikteki tümörler ve multiple skleroz hastalığı (MS) sebep olabilirken, psikojenik kaşıntıya obsesif kompulsif bozukluk (OKB), depresyon, somotaform bozukluklar sebep olmaktadır. Obsesif kompulsif bozukluğu olan bireyler tekrar eden rahatsız edici düşüncelerle (obsesyonlar) baş etmek adına, tekrarlayıcı davranışlar (kompulsiyonlar) geliştirirler. Kaşıntı bu kompulsiyonlardan biri olarak ortaya çıkabilmektedir.

Depresyonda nadir olarak da olsa kaşıntı gözlemlenmektedir. Depresyon uzun süreli ve belirgin bir şekilde kişinin yaşam ve işlevselliğini etkileyen üzgünlük hali olarak tanımlanmaktadır. Depresif bireylerin serotonin düzeyleri ciddi ölçüde düşmekte ve kaşıntı aslında hafif ölçüde yarattığı ağrı duyumu ile serotonin salınımını artırmaktadır. Somatoform bozukluklar olarak adlandırdığımız, kişide organik hiçbir gerekçe yokken ortaya çıkan ve kişiyi rahatsız eden sağlık sorunu olarak adlandırdıkları durumlar arasında kaşıntı çok sık karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda kişinin kendi duygularını ifade edememesi olarak tanımlanan aleksitimi durumu psikojenik pruritus ile büyük ölçüde ilişkilidir.

Gece Vücutta Kaşıntı Neden Olur?

Nocturnal pruritus olarak tanımlanan gece kaşıntısı, gece vücut ısısının düzenlenmesi sırasında meydana gelen sıvı regülasyonu ve bariyer fonksiyonlarındaki değişikliklerle ortaya çıkan bir kaşıntı türüdür. Cildin sıvı kaybının en yoğun olduğu kısım gece olduğundan gece kaşıntısı ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda psikolojik kaşıntıda da geceleri yoğun bir artış gözlemlenmektedir.

Psikolojik iyilik halimizi etkileyen her türlü durumun bilinçaltı yansımalarını uyku sürecinde yaşarız. Travmatik yaşantılar sonrası ya da stresli dönemler içerisinde nasıl rüyalarımızın içeriği değişiyor, stresi orada da yaşıyor ve ifade ediyorsak kaşıntıyı da aynı şekilde değerlendirebiliriz. Psikolojik kaşıntıyı gece uykuda yoğun bir şekilde hissedebiliriz.

Strese Bağlı Kaşıntıya Ne İyi Gelir?

Psikojenik kaşıntının temelinde yatan durumun keşfedilmesi bu noktada çok önemlidir. Kişi travmatik bir dönemden mi geçmekte, depresyonda mı, obsesif kompulsif bozukluk ya da somatoform bozukluk var mı, duygularını nasıl ve ne kadar ifade edebiliyor, kendini ne kadar önceliklendirebiliyor? Bunlar gibi daha birçok nokta değerlendirdikten sonra uygun tedavi ve terapi planı oluşturulmaktadır. Bilişsel davranışçı terapide kişinin yaşadığı durumlara dair düşünce ve davranışları üzerinde çalışılarak bedensel yakınmalar yaşadığı anlar için davranışçı çalışmalar yapılmakta ve ödevler verilmektedir. Aynı zamanda antidepresanlar ve gerekli durumlarda kullanılacak diğer ilaç ve kremlerle beraber kişinin rahatlaması hedeflenmektedir.

Sinirsel Kaşıntı Tedavisi Nasıldır?

Öncelikli olarak kaşıntının fiziksel bir probleme mi bağlı, nöropatik pruritus ya da psikojenik pruritus mu olduğu tespit edilmelidir. Eğer sinirsel kaşıntıysa ağırlıklı olarak nörostimülasyon teknikleri, BDT (Bilişsel Davranışçı Terapi), Anestezik kremler, antidepresanlar tedavide kullanılan yöntemlerdir. Bazen bunlar tek başına yeterli olabilirken bazen kombin tedaviler uygulanmaktadır.

Psikolojik pruritusta aleksitimi (kişinin kendi duygularını ifade edememesi) çok belirgindir. Özellikle öfke, gücenme, agresyon, sevgi ve ilgi gereksinimi ifade edilemeyen duygularda öne çıkmaktadır. Duygular ifade edilemedikçe ve edilemeyen duygular arttıkça kaşıntı da artmaktadır. Terapide tüm bu çatışmalar çalışılır, kişi duygularını sözcükleri ile ifade etmeyi öğrenir. Bu davranış yerleştikçe kaşıntıda azalma gözlemlenir. Depresyonda olan bireylerde ortaya çıkan değersizlik, yetersizlik duyguları ile de benzer şekilde çalışılarak ifade etme arttırılır. Antidepresanlar ile de serotonin salınımı sağlanarak kişinin kaşıntıdan uzaklaşması hedeflenir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Soru:

T&#;m v&#;cuta iğne batması gibi &#;ok sayıda kaşıntı

Vücudumun özellikle belden yukarı bölgesinde genellikle karın ve sırt bölgesinde (tüm vücutta da olabiliyor) soğuktan sıcağa girilen ortamlarda, utanma, korku, sinir, stres gibi hormonel bir salgı nedeniyle sanırım, iğne batmasına, karınca ısırığına benzer onlarca noktada birden başlayan kaşıntı. Ankara Medicana hastanesine gidip tam alerji testi (adı epidirik ti sanırım), kan testi, B12 vitamin test, idrar, gaita, şeker testleri, karaciğer, pankreas ultrason görüntüleri de dahil bütün testler çok iyi seviyede çıktı, bağışıklık sistemi güçlü ve hiçbir alerjene karşı tepki çıkmadı, tanı konulamadı. Psikolojik nedenlerle olabilir diyebilirsiniz ancak mutlu ve huzurlu anlarda da belirtilerin ortaya çıkması, stres ve sıkıntıdan kaynaklı psikolojik etki durumunu da şüpheye düşürüyor. Yaptırmam gereken başka bir test ve olası sebebler ile ilgili dikkat etmem gereken gıdalar ve günlük aktiviteler konusunda yardımcı olursanız sevinirim. Saygılarımla.

Bu Soruya Doktor Cevabı Gönder

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası