petrol hesabı / Petrol Fonu Satın Al | Petrol Yatırım Fon Sepeti Fonu - Akbank

Petrol Hesabı

petrol hesabı

Bazı devletlerde, izleyen sayfalardaki bilgilere erişim kanunen sınırlandırılmış olabilir.

Erişmeye çalıştığınız Taslak İzahname'nin elektronik versiyonu, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Sermaye Piyasası Kurulu'nun ("Sermaye Piyasası Kurulu") onayına sunulmuştur ve Mavi Giyim Sanayi ve Ticaret A.Ş. ("Mavi") tarafından sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından belirlenmiş hüküm ve koşullar uyarınca bu internet sitesinde ve bu bilgilere güvenerek karar alınmaması temelinde, Türkiye'de yerleşik yatırımcılar olmak üzere yatırımcıların erişimine sunulmuştur.

Avrupa Ekonomik Alanı'nda, bu dokümanlar sadece Avrupa Ekonomik Alanı'na üye ülkelerdeki, İzahname Direktifi (Prospectus Directive) (Directive /71/EC) 2(1)(e) maddesi uyarınca nitelikli yatırımcı sayılan kişilere ("Nitelikli Yatırımcılar") hitaben düzenlenmiştir. Buna ek olarak, bu dokümanlar, Birleşik Krallık'ta sadece tarihli Finansal Hizmetler ve Pazarlar (Finansal Promosyon) Kanunu'na ilişkin tarihli Talimatı'nın ("Talimat") (Financial Services Markets Act (Financial Promotion) Order ) 19(5) maddesi kapsamındaki yatırımlara ilişkin profesyonel deneyimi olan Nitelikli Yatırımcılar'a veya Talimat'ın 49(2)(a)-(d) maddesi kapsamındaki yüksek net değeri haiz tüzel kişilere veya sair surette hukuken iletilen kişilere (tüm bu kişiler hep birlikte "ilgili kişiler" olarak anılacaktır) hitaben düzenlenmiş olup, sadece onlara dağıtılacaktır. Dokümanların ilgili olduğu herhangi bir yatırım veya yatırım faaliyeti, sadece Birleşik Krallık‘taki ilgili kişilere ve Birleşik Krallık dışındaki herhangi bir Avrupa Ekonomik Alanı üyesi ülkesindeki Nitelikli Yatırımcılar'a açıktır ve sadece söz konusu kişilerce işleme konu edilebilir. İlgili menkul kıymetler yasaları uyarınca herhangi bir muafiyete tabi olmadığı sürece, ilgili Menkul Kıymetler doğrudan veya dolaylı olarak Avustralya'da, Kanada'da, Japonya'da, Suudi Arabistan'da, Amerika Birleşik Devletleri'nde veya konuya dair yasal düzenlemenin ihlaline yol açacak ya da tescili gerektirecek başkaca bir devlette veya söz konusu ülkelere hitaben arz edilemez, satılamaz, yeniden satışa tabi tutulamaz, teslim edilemez veya dağıtıma tabi tutulamaz.

İzleyen sayfalarda yer alan bilgiler, herhangi bir satış teklifi veya satın alma üzere teklifte bulunmaya teşvik olarak nitelendirilemeyeceği gibi; söz konusu menkul kıymetler, bu türden arz, pazarlama veya satışlarının, tescilden veya tescilden ya da vasıflandırmadan muafiyet muamelesinden önce yasaya aykırı addedileceği herhangi bir devlette satışa konu edilmeyecektir.

Bu bilgiler, özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde menkul kıymet satışı teklifi niteliği taşımamaktadır. tarihli Birleşik Devletler Menkul Kıymetler Kanunu (US Securities Act of ) uyarınca, menkul kıymetler, tescil edilmedikçe veya tescilden muaf olmadıkça, Amerika Birleşik Devletleri'nde satılamaz veya halka arz edilemez. İzleyen sayfalarda söz edilen menkul kıymetler tarihli Birleşik Devletler Menkul Kıymetler Kanunu kapsamında tescil edilmemiştir ve edilmeyecektir. Bu menkul kıymetler Amerika Birleşik Devletleri'nde halka arz edilmeyecektir.

Aşağıda bulunan “Devam” tuşuna basarak (i) Avustralya, Kanada, Japonya ya da Suudi Arabistan 'da veya Amerika Birleşik Devletleri'nde mukim olmadığınızı ya da şu anda Avustralya, Kanada, Japonya, Suudi Arabistan ya da Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunmadığınızı ve (ii) Türkiye dışında bulunan birine takip eden sayfalarda bulunan hiçbir bilgiyi iletmeyeceğinizi ya da başka bir şekilde paylaşmayacağınızı beyan ve taahhüt etmektesiniz.

Taslak İzahname, [●] tarihi itibariyle en güncel bilgileri ihtiva etmektedir. Taslak İzahname halen Sermaye Piyasası Kurulu tarafından incelenmektedir ve henüz Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yayımlanmamış veya onaylanmamıştır. Menkul Kıymetler'e ilişkin Türkiye'deki herhangi bir yatırım kararı Sermaye Piyasası Kurulu'nun ilgili yayımını ve onayını takiben verilmeli ve yatırımcıların bu kararları, İzahname bazında yaptıkları incelemelere dayanmalıdır.

"Bilgileri görmeye yetkiniz yoksa ya da ilgili bilgiyi görme izniniz olup olmadığı konusunda tereddüdünüz varsa, internet sitesinden çıkmak için lütfen buraya basınız."

DevamKapat

Brent Petrol Nedir? Nasıl Alınır?

“Eninde petrol, sonunda petrol, artık dizginlerim senin elinde petrol…” 

Yıl , petrol krizinin peşi sıra Ajda Pekkan petrole olan bağımlılığımızı bu dizelerle anlatmış ve eklemiş: “Aman petrol, canım petrol, artık sana, sana, sana muhtacım petrol!

Yıl , mevcut durumda dünyanın kullandığı enerjinin üçte birinden fazlası hâlâ petrole dayalı. 

Kömürden daha fazla, nükleer, hidroelektrik ve yenilenebilir enerji kaynaklarının toplamının iki katından da fazla petrol kullanıyoruz…

Üstelik finansal piyasalar da petrol yatırımının getirisinin bir hayli farkında! Petrol şirketleri özellikle yılının başından bu yana akıl almaz kazançlar elde etti. Bu sebeple pek birçok yatırımcı; “Brent petrol nedir?”, ”Petrol türleri neler? Aralarındaki fark nedir?”, “Brent petrole nasıl yatırım yapılır?” “Brent petrol hangi sektörü etkiler? ve elbette “Brent petrol nelerden etkilenir?” gibi soruları merak ediyor.

Brent Petrol Nedir? Ham Petrol Nedir?

Brent petrolün ne olduğunu açıklamadan önce ham petrolü açıklamakta fayda var. Rafine edilmemiş sıvı haldeki petrole ham petrol denilmektedir. Ham petrol, hidrokarbon birikintileri ve diğer organik maddelerden doğal olarak oluşur ve yenilenemez bir kaynaktır. 

Finansal piyasalarda en çok kullanılan ham petrol türleri, Brent Petrol, WTI (Western Texas Intermediate) ve Umman olup, Brent petrol ICE, WTI petrolü NYMEX, Umman petrolü ise DME üzerinde işlem görmektedir. 

Ham petrol; sanayi, ulaşım, otomobil, kozmetik, enerji, kimya, ilaç sektörleri dahil olmak üzere neredeyse tüm sektörlerde kullanılmaktadır. Ham petrol çıkarıldıktan sonra rafine edilir ve tüketicilere satılmak üzere benzin, gaz yağı ve asfalt gibi çeşitli biçimlerde işlenir.

Brent petrolü Kuzey Denizi‘nden, WTI Orta Amerika’dan ve Umman petrolü ise Orta Doğu‘dan çıkarılan petrollere verilen isimdir.

En Çok Kullanılan Petrol Türleri Nelerdir?

Petrol çeşitliliği olarak günümüzde ’nin üzerinde petrol türü olmasına karşın finans piyasalarında en çok Umman, WTI ve Brent Petrol kullanılır.

Orta Doğu ülkelerinde çıkartılan yoğun kıvamlı, ağır ve yüksek sülfürlü petrollerin geneli Umman petrol olarak anılmaktadır. Tatlı ve tuzlu petrol ayrımında tuzlu petrol grubunda yer alır. Dubai Mercantile Exchange (DME) borsasında işlem görmektedir.

Amerika’nın Batı Teksas Eyaleti’nde çıkarılan petrol türü Western Texas petrolü Umman petrolüne göre daha hafiftir dolayısıyla tatlı petrol grubundadır. Western Texas petrolünün çıkarım maliyeti Brent petrole göre daha fazladır. Diğer taraftan dizel ve benzin olarak talebi yüksektir ve Amerika’nın petrol ihracatının 40%’ını karşılamaktadır. Finansal enstrüman olarak Western Texas petrolü, New York Ticaret Borsası’nda (NYMEX) ve Chicago Ticaret Borsası’nda (CME) işlem görmektedir. 

Brent Petrol Nedir? Brent Petrol Kimin? Hangi Ülkenin?

Brent Petrol, Kuzey Denizi’ndeki petrol sahalarından elde edilir. Esasen Kuzey Denizi’nde ’de keşfedilen ve İskoçya kıyılarında bulunan Broom, Rannoch, Etive, Ness ve Tarbert isimli beş jeolojik oluşumun kısaltmasıdır. Londra Brent veya Brent Blend olarak da bilinir. 

Özellik olarak ise ham petrolün bir karışımı olmakla birlikte daha hafif yani aşırı yoğun değil ve daha tatlı yani kükürt içeriği düşüktür. Bu nedenle de bir petrol standardı olarak kullanılır.

Brent ve WTI Arasındaki Fark Nedir?

Brent Petrol ve WTI ham petrolün en büyük iki ticari sınıflandırılmasıdır. Bu nedenle bu iki tür arasındaki farklar sıklıkla merak edilmektedir. Bu tür daha birçok petrol sınıflandırması olsa da, Brent ve WTI küresel ölçütlerdir. 

  • Brent, İngiltere ve Norveç’e bitişik Kuzey Denizi’nden çıkarılan petrolken, WTI Ham petrolü ABD’de çıkarılıyor. ABD petrolü ağırlıklı olarak Teksas, Kuzey Dakota ve New Mexico’da yoğunlaşmıştır. ABD, kriter olarak West Texas Intermediate (WTI) kullanıyor.
  • WTI ham petrolü, daha ağır olan Brent Ham petrolüne kıyasla nispeten daha hafif olarak kabul edilir. Tipik olarak, hafif ham petrol benzin için uygundur, ağır ham petrol ise dizel için uygundur.
  • Ticaretin 60%’ının Brent’te yoğunlaşmasının nedeni, tüm Brent petrol çıkarma kulelerinin denizde bulunması nedeniyle Brent’in fiyatlandırılmasının daha verimli olması ve dolayısıyla deniz yoluyla nakliyenin daha kolay ve ekonomik hale gelmesidir.

Brent Petrole Nasıl Yatırım Yapılır?

Petrol yatırımı yapmak isteyen yatırımcılar iki tür petrol sözleşmesi satın alabilirler. Bunlardan biri vadeli işlem sözleşmeleri, diğeri ise spot sözleşmelerdir. 

Spot sözleşmenin fiyatı, petrolün doğrudan mevcut piyasa fiyatını yansıtırken, vadeli işlem fiyatı, alıcıların gelecekte belirli bir teslim tarihinde petrol için ödemeye hazır oldukları fiyatı yansıtır.

Yani vadeli işlem fiyatında, o tarih geldiğinde petrolün mevcut piyasada o fiyata gerçekten ulaşacağının bir garantisi yoktur. Bu, sözleşmenin yapıldığı tarihte petrol alıcılarının o tarihte petrolün ulaşmasını bekledikleri fiyattır. O tarihteki petrolün gerçek fiyatı ise elbette birçok faktöre bağlıdır.

Spot ve vadeli yatırım dışında petrole yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için petrol şirketlerine yatırım yapmak yahut petrol fonlarına yatırım yapmak gibi ihtimaller de var. 

Petrole yatırım konusuna ilişkin detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Ayrıca geçen haftalarda küresel enerji arzına ilişkin korkular yeniden gündeme gelirken Goldman Sachs, yıl sonuna kadar kazanç sağlayabileceğini düşündüğü 6 petrol ve gaz hissesinin altını çizdi. Bu hisselere buradan ulaşabilirsin.

Petrol Fiyatları Nelerden Etkilenir?

Resesyon Korkuları: Petrol fiyatları temelde arz ve talep yönlü değişikliklerden etkilenir. Güncelde ise  öncelikli olarak merkez bankalarının faiz artırımı hamlelerinden etkileniyor. Bunun sebebi ise enflasyonla mücadele kapsamında merkez bankalarının faizleri artırma hamlelerinin küresel bir resesyona yol açacağına yönelik endişeler diyebiliriz. Olası bir resesyon ihtimali, petrol talebini doğrudan olumsuz etkileyebilir ve bu sebeple petrol fiyatlarında aşağı yönlü hareketlere sebep olabilir.

Çin’den Gelen Talep: Talep yönlü etkilerden biri de Çin ekonomisindeki negatif görünüm vei kısıtlamalardan kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Çin, özellikle de nüfus itibariyle en büyük petrol ithalatçısı ülke konumunda olduğu için Çin ekonomisiyle ilgili yahut Çin’deki hayatın olağan akışı dışında gelişen Covid kısıtlamaları gibi konular petrol fiyatlarını olumsuz etkileyebilmektedir.

OPEC+ Kararları: Petrol fiyatlarında etkili olan konu başlıklarından bir diğeri ise OPEC+’ın aldığı kararlar diyebiliriz. OPEC+ dünya pazarına ne kadar ham petrol arz edileceğine karar vermek üzere her ay Viyana’da 23 petrol ihracatçısı ile bir araya gelir. 

  • ’da petrol fiyatları görece düşükken, OPEC üyesi ülkeler, OPEC’e üye olmayan 10 ülkeyle bir araya gelerek OPEC+ grubunu oluşturdu. Energy Institute’ten Kate Dourian’a göre, “OPEC+ grubu, pazarı dengelemek için arz-talep dengesini oluşturuyor. Petrol talebi düştüğünde, arzı da düşürerek fiyatları yüksek tutuyorlar.” Diğer taraftan OPEC+ grubu, pazara daha fazla petrol arz ederek fiyatları düşürme gücüne de sahip. En büyük ithalatçılardan ABD ve İngiltere’nin istediği de bu.

Rusya: Bu gruptaki en büyük üretici, günde 10 milyon varilin üzerindeki üretimiyle Rusya. Bu grup dünyadaki ham petrolün yaklaşık 40%’ını üretiyor. Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş ve beraberinde gelen Rusya’ya yönelik yaptırım kararlarının  Brent petrolü dolar zirvelerine ulaştırmış olmasına da tam da bu sebeple şaşırmamak gerek…

Enerji Krizi: Güncelde Avrupayı saran enerji krizi de petrol fiyatlarını etkilemektedir. Rusya’nın Avrupa’ya olan doğal gaz akışını kesmesinin ardından önümüzdeki süreçte petrol ve gaz fiyatlarının artması bekleniyor ve stratejistler şu anda sektörde “çok net fırsatların” olduğunu söylüyor. Daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

İran Nükleer Anlaşması: Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaş sonrası dünyada başlayan enerji sıkıntısına çare aranmaya başlandı ve bu sürecin bir çıktısı olarak İran ile müzakereler başlatıldı. ABD ve Avrupa arasındaki, resmi adı Kapsamlı Ortak Eylem Planı (JCPOA) olan tarihli İran nükleer anlaşmasını canlandırma girişimlerinin İran’ın petrol arzının artıracağı tahmin ediliyor. Fakat bu süreç sanılandan daha tartışmalı sürüyor ancak İran petrolünün devreye girmesi arz yönlü bir artışa sebep olacağı için petrol fiyatları bu taraftaki gelişmeleri de fiyatlıyor.

Ayrıca bakınız: Dünyanın en büyük petrol şirketleri

Brent Petrol Nedir? Nasıl Alınır?

Bu içerik, içeriğin yayınlandığı günkü veriler baz alınarak hazırlanmıştır. İçerikte geçen hedef fiyat tahminleri, uzman ve analist yorumları bu içeriğin yayınlandığı tarihte geçerlidir. Bu tahmin ve yorumlar zaman içinde değişkenlik gösterebilmektedir. Bu sayfada yer alan haberler ve haberlerin içerdiği şirketler hakkındaki bilgiler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Kullanılan hisse işlem görselleri; hisse adı, fiyatı ve grafikleri de dahil temsilidir, yatırım tavsiyesi değildir.

Detaylı bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu.

1 varil ham petrolden kaç litre mazot çıkar?

1 varil kaç litre benzin çıkar? Örneğin, ABD&#;de bir varil ham petrolden 63 litre benzin, 22 litre ağır fueloil elde edilir; oysa Ortadoğu&#;da bir varil petrol ancak 31 litre benzin, buna karşılık 63 litre fueloil verir.

Brent petrol kime ait?

Brent ham petrol, İskoçya&#;nın Shetland Havzası adıyla tanınan Kuzey Denizi&#;nde Brent Petrol Sahası&#;nda denizden çıkarılmaktadır. Royal Dutch Shell şirketi tarafından işletilen olan bu petrol sahası günümüzde kullanım ömrünün sonuna yaklaşmaktadır.

Türkiyede yakıt neden pahalı?

Bunun 2 sebebi var. Birincisi uluslararası piyasadaki motorin fiyatları. Diğeri ise Türkiye&#;deki üretim tesisleri ile ilgili sıkıntı. Son altı ayda benzine yüzde , motorine ise yüzde zam geldi.

1 lt motorin ne kadar vergi var?

Türkiye petrol vergisi ne kadar?

Türkiye petrol nereden alıyor?

1 Brent petrol kaç litre?

BİR VARİL BRENT PETROL KAÇ LİTREDİR? SPK&#;nın internet sitesinde yer alan verilere göre; bir varil petrol 42 galon ham petrol eşdeğerindedir ( litre).2 days ago

Petrol neden varille hesaplanır?

Özellikle ham petrolün dünyanın rahatlıkla ticaretinin gerçekleşebilmesi için kullanılan variller, bu miktar üzerinden ele alınmak suretiyle konulmaktadır. Aynı zamanda ülkeler arası anlaşmalar yapılırken valiler taşıdığı litre kapsamında ele alınır.

Günde kaç varil petrol çıkıyor?

Yakıtta litre hesabı nasıl yapılır?

Deponun kapasitesini, katettiğin kilometreye bölüp ile çarptığın zaman kilometrede ortalama yakıt tüketimi verisine ulaşmış olursun. Örneğin aracının 50 litrelik deposu varsa ve depoyu tam doldurup kilometre yol katettiysen aracın kilometrede ortalama 7,1 litre yakıt tüketiyor demektir.

Yakıt para nasıl hesaplanır?

Yakıt hesaplama nasıl yapılır?

Eğer yakıt deponuz 50 litre ise ve siz dolu depoyla kilometre mesafe kat ettiyseniz, aracınızın kilometre başına 10 litre yakıt harcadığı sonucuna ulaşırsınız. Bir başka araba yakıt tüketimi hesaplama metodu ise aracınızın kilometre başına kaç TL değerinde yakıt tükettiğidir.

Petrol neden varille hesaplanır?

Özellikle ham petrolün dünyanın rahatlıkla ticaretinin gerçekleşebilmesi için kullanılan variller, bu miktar üzerinden ele alınmak suretiyle konulmaktadır. Aynı zamanda ülkeler arası anlaşmalar yapılırken valiler taşıdığı litre kapsamında ele alınır.

Akaryakıt fiyatları neye göre belirlenir?

Ülkemizde akaryakıt fiyatları da 3 aşamada belirlenmektedir. Bunlar; rafineri satış fiyatının oluşumu, depo satış fiyatının oluşumu ve pompa satış fiyatının oluşumudur.

Motorin fiyatı nasıl belirlenir?

&#; Cenova&#;daki borsada motorin ve benzinin ton fiyatı anlık olarak oluşuyor. Tabii ki ürün fiyatını belirleyen temel olarak ham petrol fiyatı ama borsada oluşan arz ve talep de çok önemli. Örneğin ham petrol fiyatı sabit kalmış olsa bile motorine talep çoksa bu ürünün fiyatı artıyor.

Petrol niye artiyor?

Petrol fiyatları neden yükseliyor? Fiyatları yükselten en önemli etken elbette ki ekonomik faaliyetler yani üretime dayalı günlük tüketimin artması. Bir diğer önemli etken ise OPEC+ üyelerin anlaşmazlığı. Çin, ABD, Avustralya ve Avrupa gibi ticaret merkezlerinde ekonomik faaliyetler artarak devam ediyor.

Petrol neden yükseliyor?

Petrol fiyatlarında yaşanan yükselişin ana sebebi olarak, jeopolitik krizden tedarik zincirlerinin etkileme olasılığı öne çıkıyor. Rusya, Suudi Arabistan&#;dan sonra dünyanın ikinci en büyük petrol ihracatçısı konumunda yer alırken; ayrıca dünyanın en büyük doğal gaz üreticisi…

Mazotun vergisi ne kadar?

Akaryakıtta yüzde 18 olan KDV ile fiyatlar artıkça devletin tahsil ettiği rakamın da arttığını belirten Fesih Aktaş, “19 liraya ulaşan motorinin içerisinde 2 lira 52 kuruş ÖTV ve 2 lira 89 kuruşa varan KDV ile birim maliyette 1 litrede toplamda devlet, 5 lira 41 kuruş vergi almaktadır.

Kategoriler Yap

Petrole Nasıl Yatırım Yapılır?

Petrol’e yatırım yapabilmemiz için iki farklı yatırım ürününü iki farklı yatırım hesabında kullanabiliriz.

1. Forex hesabı açarak;

Forex hesabı açarak 5 gün 24 saat petrol işlemi yapabilir ve pozisyonlarınızı takip edebilirsiniz. Forex hesabı açabilmek için öncelikle forex deneme hesabı açmanız ve 6 iş günü içerisinde 50 işlem yapmanız gerekmektedir. Minimum alt limit ise TL mukabili dövizdir. Forex piyasalarında 1/5 kaldıraç kullanarak UKOIL (İngiliz Brent Petrol) ve USOIL (ABD Ham Petrol) enstrümanlarında maksimum 1 ay vadeli olarak (vade sonu tarihleri daha önceden tarafınıza bilgilendirilir ve dilerseniz bir sonraki vade de tekrar işlem açabilirsiniz) en yakın vadeye petrol işlemleri yapabilirsiniz. Her ay vade değişimi olacağı için yani açık pozisyonların vade sonu tarihinde kapatılması zorunlu olduğu için, orta ve uzun vadeli yatırım yapmak isteyen ve risk algısı düşük müşteriler için uygun bir ürün değildir. Petrol işlemlerinde herhangi bir taşıma maliyeti bulunmamaktadır.

2. uluslararası piyasalar hesabı açarak;

Uluslararası Piyasalar’da hesap açmanın alt limiti USD’dır. Uluslararası Piyasalar hesabı açarak petrol vadeli kontratlara yatırım yapabilirsiniz. Petrol vadeli kontratlarda işlem yapmanın avantajlarından en önemlisi ise yaklaşık 1/20 kaldıraç ile işlem yapabilme opsiyonudur. Ancak yüksek kaldıraç yüksek risk demektir. Vade sonu gelen kontratlar vade sonu tarihi ile kapanır ve dilerseniz yeni bir vadede tekrar işlem yapabilirsiniz.

Petrol kontratları vadeli piyasalarda organize borsalarda işlem görmektedirler. Yani alıcı/satıcı bellidir. İşlemler 1 kontrat ve katları şeklinde yapılmakta olup, 1 kontrat petrolün pozisyon büyüklüğü varil teminat tutarı yaklaşık USD’dir. Hem ham petrol hem de brent petrol işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz. Petrol vadeli kontratlarında Aralık vadeli petrol alınabilmekte, bu tarihe kadar da pozisyon taşınabilmektedir. Bu işlemlerde herhangi bir taşıma maliyeti bulunmamaktadır.

« Terimler Sözlüğüne Geri DönSepet Kur Nedir? »

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir