serenad özet kısa / Serenad Özet - Zülfü Livaneli

Serenad Özet Kısa

serenad özet kısa

Serenad kitabın konusu nedir, Serenad kitap özeti?

Zülfü Livaneli'nin çok satan ve konuşulan kitapları arasında yer alan Serenad kitabın konusu nedir, Serenad kitap özeti?

Zülfü Livaneli,Serenad romanında bir yandan 60 senelik bir aşk hikayesini anlatırken, bir yandan da toplumsal ve tarihsel öğelere değinmektedir. İkinci Dünya Savaşı’nın sürdüğü dönemde Almanya ve Avrupa’daki Yahudi soykırımından kaçan binlerce kişinin Türkiye’ye sığınmalarını ve yine kaçmak için Struma adlı bir gemiye binen yüzlerce yahudinin başlarından geçen olayları anlatmaktadır.

Serenad Roman Özeti
Maya Duran, İstanbul’da yaşayan, 36 yaşında, bir çocuk annesi bir kadındır. İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler departmanında çalışan Maya, yurt dışından gelen yabancı konukları ağırlamakla görevlidir.

Bir gün, Maximilian Wagner adında 87 yaşında bir profesörü karşılamak üzere havaalanına gider. Profesör, Maya’nın beklediğinin aksine oldukça genç ve dinç görünen yakışıklı bir beyefendidir. 1939 ile 1942 yılları arasında İstanbul’da yaşamış olan Maximilian, o yıllarda kalmış olduğu Pera Palas Hotel’inde kalmak ister.

Ertesi gün Maya, Profesör'ün kaldığı otelin önünde beyaz bir araç görür, aynı aracı önceki gün de gördüğünü hatırlar ve takip edildiğinden şüphelenir. Üniversiteye gittiğinde rektörün onunla konuşmak istediğini öğrenir. Kendisini takip ettiklerini düşündüğü adamlar da o sırada rektörün odasındadirlar ve Maya’dan Profesör'ün yaptığı her şeyi takip ediğ raporlamasını isterler.

Bir sonraki gün Profesör, Maya’ya Şile’ye gitmek istediğini söyler. Maya, Profesör'ün bu soğukta oraya neden gitmek istediğine anlam veremese de istediğini yapar ve Şile’ye giderler. Şile sahiline vardıklarında Profesör kemanını çıkarıp serenada başlar. Profesör bu şekilde uzun süre sahilde kalınca Maya dayanamayıp yanına gider ve Profesörün ellerinin mosmor olduğunu ve titrediğini fark eder. Hemen arabaya binerler fakat araba çalışmaz, bunun üzerine yakınlarda bulunan ve artık hizmet vermeyen bir otele giderler. Yaşadıkları aksiliklerin ardından nihayet Profesör hastaneye kaldırılır ve orada tedavi görmeye başlar. Bu arada MİT, Fransız ve Alman istihbarat örgütleri Maya’nın peşine düşer. Maya, Profesör Wagner’in hayatı hakkında bir araştırma yapar ve detayları kendisinden dinlemek üzere hastaneye gider. Doktorla konuşan Maya, Profesörün 6 aylık ömrünün kaldığını öğrenir.

Maya, Profesörle konuşma şansı elde ettiğinde, Şile’ye gittikleri gün sayıkladığı “Struma” hakkında sorular sorar. Bunun üzerine Profesör Maya’ya hayat hikayesini anlatmaya başlar.

Katolik bir aileden gelen Maximilian Wagner, aşık olduğu yahudi bir kızla evlenir. Evlenmelerinin ardından karısı ismini değiştirir ve başka bir şehre taşınırlar. Bu dönemde Hitler yahudileri toplatıp öldürmeye başlar. Türkiye’de iş bulabileceklerini duyan çift kaçmanın yollarını ararlar. Yola düştüklerinde Alman polisi tarafından durdurulurlar. Karısının yahudi olduğunu anlayan polisler, kadını kaçırırlar. Bunun üzerine Profesör, İstanbul’a tek başına gelmek zorunda kalır ve burada karısını kurtarmanın yollarını arar. Sonunda karısını Filistin’e giden bir gemiye bindirmenin bir yolunu bulur. Bu geminin adı Struma’dır. Şile yakınlarına geldiğinde durdurulan Struma uzun süre orada kalmak zorunda kalır. Türkiye, gemiyi kabul etmez. Filistin de İngiltere’den korktuğu için gemiyi kabul edemez. Prefesör, her gün Şile sahiline giderek gemiye bakar ve karısına kavuşmayı bekler. En sonunda, Rusya, bir denizaltından füze atarak gemiyi patlatır ve gemi batar. Şok geçirip hastalanan Profesör tedavi görme amacıyla Amerika’ya gider.

Struma olayının yeniden gündeme gelmesinden çekinen İngiltere, Rusya, Türkiye ve Almanya, Profesörü bu sebeple takibe aldırmışlardır. Fakat Profesörün tek istediği şey, ölmeden önce karısının öldüğü yere son kez giderek ona sevdiği şarkıyı çalmaktır.

Maya, yaşanan olaylardan sonra işten çıkarılır, Profesör ise Amerika’ya geri döner. Bir süre sonra Maya, Profesörden bir paket alır, paketin içinde Profesörün kemanı ve Türkçeye çevirmesi için gönderdiği bir kitap vardır. Kısa bir süre sonra Profesör, Maya’yı Amerika’ya çağırır ve son isteğini gerçekleştirmesini ister. Bunun üzerine Maya Amerika’ya gider ve ölen Profesörün küllerini alarak Şile’den denize dökerek son isteğini gerçekleştirmiş olur.

Batırılan gemi Struma hakkında daha detaylı bilgi için Halit Kakınç'ın Struma adlı belgesel-roman türündeki kitabını da okuyabilirsiniz.

#Serenad Roman Özeti, serenad kitabının konusu nedir, serenad kitabı konusu gerçek mi, serenad kitap konu, serenad kitabın özeti, serenad konu, serenat kitabı konusu, serenad kitabı kahramanları, serenad kitap özeti ingilizce, serenad kitap özeti kısaca, serenad özeti, serenad konu özeti, , serenad adli kitabin konusu, serenad kitap özeti uzun, serenad kitap özeti geniş

Serenad - Zülfü Livaneli - Konusu Özeti ve Türü

Rektörlükte çalışan Maya, yurtdışından gelen 87 yaşındaki profösör Maximilian Wagner'i karşılamakla ve ağırlamakla görevlendirilir.

1939 ile 1942 yılları arasında İstanbul’da yaşamış olan Maximilian, o yıllarda kalmış olduğu Pera Palas otel’inde konaklamak ister. 

Profösör birkaç gün sonra Maya'dan kendisini Şile'ye götürmesini ister. Şile sahiline vardıklarında Profesör kemanını çıkarıp serenada başlar. Uzun süre o soğukta sahilden dönmeyince Maya merak eder ve yanına gider. Proförün elleri mosmor olmuştur. hemen arabaya götürür profösürü. Ama araba çalışmaz ve aksilikler üst üste gelir. Yaşadıkları aksiliklerin ardından Profesör hastaneye kaldırılır ve orada tedaviye başlanır. 

Maya, profösör hakkında küçük bir araştırma yapar ve kendine geldiğinde ona geçmiş hakkında sorular sorar. Profösör de ona hayat hikayesini anlatmaya başlar.

Wagner'in hayatı çok üzüntülü geçmiştir. Katolik olan Wagner, Yahudi Nadia'ya aşık olur ve evlenirler. Bu dönemde Hitler yahudileri toplatıp öldürmeye başlar. Orada barınamayacaklarını anlayınca İstanbul'a gitmeyi planlarlar. O yıllarda Alman Nazi rejiminden kaçarak Türkiye'ye gelen bilim adamları İstanbul Üniversitesi'nin temellerini oluşturmuşlardır. 

Trene binerler, biraz yol aldıktan sonra naziler treni basar ve Nadia'yı alırlar. Wagner yıllarca karısının izini arar. En sonunda ona ulaşır ve onu Filistin'e giden Struma isimli gemiye bindirmeyi başarır. 

Struma adlı gemi Şile yakınlarına geldiğinde durdurulur. Türkiye, gemiyi kabul etmez. profösör, her gün Şile sahiline giderek gemiye bakar ve karısına kavuşmayı bekler. En sonunda, Sovyet denizaltısı tarafından gemi batırılır. Bu olaydan sonra Profösör hastalanır. 

İşte hayat hikayesi budur. 

Maya, yaşanan olaylardan sonra işten çıkarılır, Profesör ise Amerika’ya geri döner. Maya Amerika'ya profösörü ziyarete gider. Profösörün son anlarında hep yanındadır. Profösör ölür ve Maya Profösörün küllerini alarak Şile’den denize döker ve son isteğini gerçekleştirmiş olur. 

Ayrıca Maya dokunaklı bir aşk hikâyesine karışmakla kalmaz, dünya tarihine ve kendi ailesine ilişkin birtakım sırları da öğrenir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası