kansızlık demir eksikliği nefes darlığı yaparmı / Anemi (Kansızlık) – Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi

Kansızlık Demir Eksikliği Nefes Darlığı Yaparmı

kansızlık demir eksikliği nefes darlığı yaparmı

Kan hastalıkları içinde en sık görülen hastalık anemidir. Bu hastalıkta toplam kırmızı kan hücresi/alyuvar/eritrosit sayısı ya da eritrositlerin içindeki hemoglobin miktarı azalır veya her ikisinin birlikte olması sonucu anemi ortaya çıkar.

Anemi tipleri ve nedenleri oldukça fazladır. Pek çok hasta anemik olduğunun farkında değildir. Semptomlar da oldukça belirsiz olabilir.

Anemi hastaları genelde halsizlik, yorgunluk, güçsüzlük tarif ederler. Buna nefes darlığı ve çarpıntı da eşlik edebilir.

Aneminin en temel nedenlerinden biri, sağlıklı ve dengeli beslenilmemesi sonucu gereksinim duyulan maddelerin yeterli oranda alınamaması ve yeterli miktarda kan yapılamamasıdır.

Anemi sıklıkla, saptanır saptanmaz demir ve vitamin takviyesi ile tedavi edilmeye çalışılır. Oysa ki ilk yapılması gereken, kansızlığın türünün belirlenmesidir. En iyi bilinen kansızlık nedeni olan Demir eksikliği dışında B12 vitamini, folik asit eksikliği, kan hücrelerinin hızla yok olması ile ve kemik iliğinin herhangi bir nedenle iyi çalışmaması da anemiyi yol açan nedenler arasında sayılır.

 

Anemi Belirtileri Nelerdir?

  • Vücudumuz yeteri kadar oksijeni alamazsa, kalbimiz çalışırken zorlanır. Bu durumda kalbiniz daha hızlı atıyor ya da çarpıyor gibi hissedebilirsiniz.
  • Baş dönmesi, baş ağrısı, bayılma,
  • Hareketlerde kısıtlanma
  • Sersemlik hissi,
  • Tırnaklarda kolay kırılma
  • Güçsüzlük, yorgunluk, halsizlik,
  • Bulantı, kusma, iştahsızlık,
  • Nefes darlığı
  • Uyuma isteği
  • Vücut ısısında düşme,
  • Ciltte solukluk gibi bulgular verebilir.

Anemi tedavisi :

Anemi nedene göre tedavi edilir. Bu nedenle öncelikle anemiye neden olan durumun ortaya konması gereklidir. Demir ve vitamin eksiklikleri yerine koyma tedavisi ile tedavi edilir. Özellikle yetişkin hastalarda ortaya çıkan demir eksikliğine bağlı anemilerde mutlaka mide barsak sistemi endoskopik olarak incelenmeli ve tespit edilen patolojiye göre tedavisi yapılmalıdır.

Kadınlarda Sık G&#;r&#;len Bir Sorun; Kansızlık

Çoğunlukla kadınlarda görülen kansızlık, genelde hafife alınıyor. Oysaki halsizlik, yorgunluk, çarpıntı ve nefes darlığı gibi şikayetlerle ortaya çıkan bu sorun, başka ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor. Anemi, halk arasındaki adıyla kansızlık, toplumda sık görülen bir problem. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre tüm dünyada yaklaşık 2 milyar kişi kansızlık sorunu yaşıyor.




Anemi, alyuvarların içindeki oksijen taşıma görevini üstlenen ve hemoglobin olarak adlandırılan maddenin yaşa ve cinsiyete göre normal kabul edilen düzeylerin altında olması olarak açıklanıyor. Prof. Dr. Mustafa N. Yenerel, erişkin kadınlarda hemoglobin düzeyi için kabul edilen sınırın 12 g/dl olduğunu söylüyor. Anemi, bu kadar sık görülen bir durum olmasına rağmen maalesef gerek tanı, gerekse tedavi aşamasındaki aksaklıklardan ötürü hastaların çoğu kansızlık problemi olduğu ve çeşitli kan ilaçları kullandığı halde kansızlığının düzelmediğini söyleyerek hematoloji polikliniklerine başvuruyor.

 

Birçok Belirtisi Olabilir 

Halsizlik, yorgunluk, çarpıntı ve iş yaparken nefes darlığı en sık görülen şikayetler arasında yer alıyor. Kansızlığın hızlı geliştiği durumlarda örneğin kazalara bağlı ciddi yaralanmalarda ya da ani gelişen mide kanamasında yukarıda belirtilen bulgular dışında bayılma, şok, hatta koma dahi gelişebiliyor. Prof. Dr. Yenerel, bu tip bulguların hemen bütün kansızlık nedenlerinde görülebildiğini vurguluyor ve şöyle devam ediyor: “Demirin alyuvarlar dışında deri ve mukozayı örten hücrelerimiz için de gerekli bir madde olması nedeniyle eksikliğinde dudak kenarlarında çatlaklar, saç dökülmesi, ciltte kuruluk, bazen kaşıntı ile birlikte yutma güçlüğü ve tırnak bozuklukları gibi bulgular görülebilir.”
 

Demir Eksikliği Anemisi Kimlerde Görülür? 

Kadınlarda demir eksikliği anemisi görülme nedeninin adet kanamaları ve gebelik olduğunu belirten Prof. Dr. Yenerel, adet kanamasının üç gün sürmesi, dört ve beşinci günlerde ise tamamen bitmiş olması gerektiğini vurguluyor. Gebelerde de bebeğin ana rahmindeki gelişimi sonucu demir kullanımı artıyor. Bu durum süt verme döneminde de devam ediyor ve annelerde demir depoları da sınırda ise ciddi demir eksikliği anemileri görülüyor. Böyle durumlarda gebe kadınların daha kansızlık gelişmeden koruyucu amaçlı demir hapları ve folik asit vitamini kullanmaları öneriliyor.  
Risk altındaki bir diğer grup ise etten fakir beslenen kişiler ve vejetaryenler. Demirden zengin yiyeceklerin normal miktarlarda yenmesinin demir eksikliğinden korunmada önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yenerel, “Ancak uzun süreli kanama durumlarında bu yiyecekler de demir depolarının boşalmasını engelleyemez” diyor.
 

Aneminin Nedeni Ortaya Konulmalı

Kansızlık konusunda bilinmesi gereken en önemli şey kansızlığın bir sonuç olduğu ve buna yol açan nedenin ortaya konulması zorunluluğu. Bu nedenle kansızlıkla başvuran bir hasta karşısında acil durumlar dışında herhangi bir tedavi girişiminden önce tüm imkanlar kullanılarak aneminin nedeni ortaya konulmalı. Prof. Dr. Yenerel, demir eksikliğine bağlı kansızlık durumlarında ise ayrıca demir eksikliğine yol açan nedenin de araştırılması gerektiğini belirtiyor. Eğer bu neden bulunabilirse tedavi de ona göre yönlendirilebiliyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası