hamilelikte oturuş pozisyonu / Hamilelikte Oturma ve Uyku Pozisyonları Nasıl Olmalıdır? | Metaforya

Hamilelikte Oturuş Pozisyonu

hamilelikte oturuş pozisyonu

Hamileler nasıl yatmalı?

Uykuyu kim sevmez değil mi? Özellikle de gebelikte... İlk aylarda gebeliğin de getirdiği hormonal değişikliklere bağlı uyku hali yaygın olarak görülür. Gebeliğin başında, yatış pozisyonunuz çok önemli değildir. Ancak ilerleyen haftalar ile beraber iş değişir. 

Gebelikte yatış pozisyonu, sadece konforunuz açısından değil tıbbi olarak da çok önemlidir. Anne adayların çekincesi özellikle yüz üstü pozisyonda, bebeğin sıkışıp zarar göreceği düşüncesidir. Bebeğin üzerine yattıkları düşüncesi ile onu ezeceklerini düşünürler. Yüz üstü pozisyon, bebeğin etrafını saran amniyon sıvısı sayesinde bebeğe zarar vermez ve korkulmamalıdır. Ortalama 28. haftaya kadar, istediğiniz pozisyonda yatabilirsiniz. Zaten 6. aydan sonra, büyüyen karnınız sebebiyle rahat edemezsiniz ve yüz üstü pozisyonda yatmayı tercih etmezsiniz.

Sırt üstü yatmanız bebek için sakıncalıdır!

Gebelik ilerledikçe, büyüyen rahim ve büyüyen karnınız, annenin omurgası boyunca seyreden ana damarlarına (atar ve toplar damarlar) bası yapar. Özellikle son aylarda, bebekle beraber, 6 kilograma varan bu ağırlık, annenin kalbe geri getiren damarlarına bası yapınca, kalbe dönen kan azalır ve annede tansiyon düşmesine sebep olur. Bu annede baygınlık hissi yapar ve buna supin hipotansif sendromu denir. Bunun bir diğer kötü sonucu da rahme giden kan da azalacağından, bebeğe giden kan azalacaktır. Bu nedenle, tam sırt üstü yatıştan kaçınmak gerekir. 

Tam sol ya da sağ yanınıza yatmanız gerekmezken, karnınızı biraz da olsa yana çevirerek yatmanız, bu basıyı azaltır. Çünkü devamlı aynı pozisyonda yatmanız mümkün değildir ve gece boyunca dönmeniz normaldir. Sol yan yatış pozisyonu en çok önerilen yatış şeklidir. Bu pozisyonda, hem bebeğe giden kan akımı artar hem de annenin böbreklerinden idrar daha rahat süzüleceği için, ödem ve el ayak ve bileklerde şişlik azalır. 

Rahim anatomik olarak hafif sağa dönük şekildedir, sol yan yatmanız durumunda rahmin oluşturduğu baskı ekstra rahatlayacaktır. Ama bu devamlı sol yan yatılması anlamına da gelmez çünkü konforunuzu bozabilir. Sadece, göbeğinizi yana düşürmek yeterlidir. Siz uykuya daldığınızda, farkında olmadan tam sırt üstü dönmemeniz için, sırtınızın yan tarafına bir yastık koyabilirsiniz. Bir veya her iki diziniz kıvrık şekilde yana dönerek, bacaklar arasına ve karnın altına da yastık koyabilirsiniz. Gebeliğe özel yastıklardan fayda görebilirsiniz.

Yine artan vücut ağırlığı, sırt üstü yatmanız durumunda, horlamaya ve uyku apnesine sebep olabilir.

Sonuç olarak; ilerleyen gebelik haftaları ile beraber sırt pozisyonda yatmaktan kaçınmalı, yan yatış pozisyonlarını tercih etmelisiniz!

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları

Hamilelikte nasıl oturulmalı ve yatılmalı? Hamilelikte sağlıklı ve ideal uyku pozisyonu

Hamilelikte nasıl oturulmalı ve yatılmalı? Hamilelikte sağlıklı ve ideal uyku pozisyonu

Risksiz bir hamilelik için hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için bilinçli bir anne adayı olmak zorundasınız. Bebeğinize zarar verme ihtimali olan her türlü davranıştan kaçınmalısınız. Bizde hamilelik döneminde en çok merak edilen konulardan biri olan oturma ve yatma pozisyonlarını ele aldık. Hamilelikte ideal yatış pozisyonu nasıl? Hamilelikte oturma ve yatma pozisyonları...

Hormonlardan dolayı normal zamanlara göre çok daha hassas ve kaygılı yapıda olabilen anne adaylarının kafalarını karıştıran birçok konu olabiliyor. Hamilelik dönemindeki anne adaylarının bilinçsiz davranışları ya da halk arasında duydukları batıl inanışlara göre davranmak kimi zaman bazı sorunlara yol açabiliyor. Hamilelik döneminde anne adaylarının zaman zaman yaşadığı problemlerden biri de oturma şekilleri ve duruş bozukluklarıdır. Yanlış uyku pozisyonu ya da oturma şeklinin neden olabileceği bazı problemler anne adaylarını huzursuz edebilmektedir. Anne karnındaki bebeğin sağlığının yerinde olması ve anne adaylarının daha rahat bir hamilelik geçirmesi için bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Özellikle de hamilelerin geceleyin yatağına yatarken bilmeleri gereken yatış pozisyonları ile ilgili işinize yaracak bilgiler haberimizde.Peki anne adayları ev içerisinde nelere dikkat etmeli? Hamileler nasıl oturup nasıl kalkmalı?

hamile oturma pozisyonu

hamile oturma pozisyonu

HAMİLELER NASIL OTURMALI? HAMİLELİKTE OTURMA POZİSYONU:

Uzmanlar, sırt bölgesinin vücudu desteklemesi bakımından çok önemli olduğuna dolayısıyla da düzgün oturmanın şart olduğuna dikkat çekiyor. Duruş bozukluklarının görülmesi ile ortaya çıkan bu durumun 'kronikleşmesi'ni önlemek için otururken bazı noktalara dikkat etmek gerekir.

Oturma esnasında dik pozisyonda olunmalı ve öne doğru eğilinmemelidir. Akla geldikçe omuzlar geri itilmeli ve mide içe doğru çekilmelidir. Bu sayede vücudun ağırlığı orantılı olarak dağılacaktır.

bacak bacak üstüne atmak zararlı mı

bacak bacak üstüne atmak zararlı mı

HAMİLEYKEN BACAK BACAK ÜSTÜNE ATMAK ZARARLI MI?

Hamilelik döneminde anne adaylarının bacak bacak üstüne atmasının zararlı olduğuna değinen Prof. Dr. Şendur, bu şekilde oturmanın bacak bölgesindeki kan doIaşımını zorIaştırdığını ve sırt için sakıncalı olduğunu ifade etti.

hamileler nasıl yatmalı

hamileler nasıl yatmalı

HAMİLELİKTE NASIL UYUNMALI? YATIŞ POZİSYONU NE OLMALI?

Hamilelik döneminin 2. trimester dönemine kadar yani ilk altı aylık evresine kadar anne adayı istediği şekilde yatabilir. Hamileliğin 6. ayı geçtikten sonra sırt üstü pozisyonda yatmak, uzmanlar tarafından kesinlikle önerilmemektedir. Nedeni ise anne karnındaki bebeğin ağırlığından dolayı bele inen yük ile alakalıdır. Omurga tarafında vücuda kan pompalayan toplar damar ve atar damar olarak isimlendirilen iki bölüm vardır. Bu iki bölümdeki atar damar oldukça dirençli ve kuvvetli olduğu için vücuda kanı rahatlıkla dağıtabilir.

Ancak toplar damar sırt üstü pozisyonda iken rahatlıkla bebeğe kanı ulaştıramaz. Yeterli kanın gitmemesi bebek için çok sıkıntılı bir durum olmasa da anne adayında tansiyon problemlerine yol açabilir. Dolayısıyla 6. aydan sonra sırt üstü değil yan pozisyonda yatmak ideal uyku pozisyonlarındandır.

Hamilelikte sağa mı yoksa sola mı yatılması gerektiği ile ilgili Op. Dr. Banu Çiftçi, anne adayı nasıl rahat hissediyorsa o tarafa doğru yatılabileceğini söylemektedir. Herhangi bir zararı olduğu için değil sadece kanın daha rahat gitmesi için hafif sola doğru dönerek yatmanın bebek için daha rahat bir pozisyon olduğu vurgulanmaktadır.

HAMİLELİKTE SOL TARAFA YATMANIN FAYDALARI

Hamilelikte sol tarafa yatmanın faydaları

Hamilelikte sol tarafa yatmanın faydaları

Vücuttaki en büyük toplar damar hafif sağ taraftan geçtiği için anne adayının sağa doğru yatması, toplar damar üzerinde rahime baskı yaparak kalbe giden kanı azaltır. Bu da bebeğe doğru giden kanın azalmasına neden olur. Dolayısıyla anne adayları için en uygun pozisyon sol tarafa doğru yatmalarıdır.

Sola doğru yatan anne adayı bebeğine daha fazla kan miktarı ulaştıracağı için vücuttaki ödem azalır. Sol tarafa doğru yatıldığı zaman ayaklar hafif içe çekildiği zaman anne adayları da daha rahat yatacaktır.

HAMİLELİĞİN İLK ÜÇ AYINA ÖZEL YATIŞ POZİSYONU VAR MIDIR?

Hamileliğin ilk trimesterında anne adayını yatış pozisyonu fark etmez, yüz üstü dışında her şekilde yatılabilir. Çünkü bu evrede rahim küçük ve hafif olduğu için damarlar basınç yapamaz.

Oksizinc Krem ne işe yarar? Oksizinc Krem nasıl kullanılır? Oksizinc Krem fiyatı

İLİŞKİLİ HABER

Oksizinc Krem ne işe yarar? Oksizinc Krem nasıl kullanılır? Oksizinc Krem fiyatı

Hamilelikte Yatış Pozisyonu Nasıl Olmalı?

Söz konusu uyku ise herkesin favori bir yatış pozisyonu vardır ancak hamilelik döneminde durum biraz değişiyor. Ama bu değişim iyi bir uyku çekemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Büyüyen karnınız ve değişen hormonlarınızla mücadele ederken bebeğinizin gelişimine de olumsuz etki yaratmayan doğru pozisyonlar zamanla bulacaksınız.

Hamilelik boyunca hormon salgılarındaki değişimler her hamilede aynı olmasa da hamilelikte halsizlik birçok anne adayında görülen bir problemdir. Bu halsizlik sürekli uyku halini de beraberinde getirir. Hamilelikte yatış pozisyonları gebeliğin ilk dönemlerinde çok önemli olmasa da ilerleyen dönemlerde dikkat edilmesi gereken bir konu haline gelir.

Sol tarafınıza yatın 

Hamilelikte genellikle sol tarafa yatmak önerilir. Bunun sebebi ise vücudun sağ tarafındaki ana toplardamarın basıya uğraması ile birlikte vücudun alt tarafındaki toplardamarların belirginleşmesi ve buna bağlı sorunların ortaya çıkmasıdır. Belirginleşen toplardamarlar bacaklarda varislere ve makattaki damarların genişlemesiyle birlikte basur problemine yol açar. Damar sistemlerinin rahatlaması için de annelere sol tarafına yatması önerilir. Sol tarafa yatmak kan dolaşımındaki sirkülasyonu artırarak vücuttaki şişlerin azalmasını sağlar. Ayrıca sola yatıldığında plasentaya giden kan miktarı artacağı için bebeğe daha fazla kan ve besin maddesi gider. Uyku esnasında bunu kontrol etmek çok mümkün olmasa da anne adaylarının bunun için zaman yaratarak sol tarafına yatması öneriliyor.

Hamilelikte sırt üstü yatmak 

Özellikle hamileliğin son dönemlerinde sırt üstü yatmak önerilmez. Sırt üstü yattığınızda bel bölgesine yapılan baskı sebebiyle bel ve sırt ağrısı yaşanır. Ayrıca sırt üstü uzandığınızda rahim bölgenizde oluşan basınçla kalbinize yeterince kan gitmemesine ve bebeğin yeteri kadar beslenememesine neden olursunuz. Kan dolaşımının aksaması, yeterince beslenememesi bebekte kalıcı hasara sebebiyet verebilmektedir. Annede reflü gibi hastalıkları da tetikleyen sırt üstü yatış pozisyonu hamilelere önerilmez. 

Bu zorlu süreçte annelerin daha konforlu ve sağlıklı bir gebelik  dönemi geçirmesi için özel olarak üretilen hamile yastıklarından faydalanabilirsiniz.  

Hamile yastığının faydaları;
● Sırt ve bel bölgenizi destekleyerek ağrıları azaltır.
● Böbreklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.
● Solunumu destekler ve hamilelikte sık görülen nefes darlığının önüne geçer.
● Bebeğin daha iyi beslenmesine ve oksijen almasına yardımcı olur.
● Hamilelikte sık görülen mide yanması şikayetlerini azaltır.
● Konforlu bir uykuya destek olur.
● Kan dolaşımını hızlandırır.
● Krampları engeller.
● Özellikle ayaklarda ve bacaklarda oluşan ödemleri azaltır. 

Hamilelik konfor ürünlerini kategorimizden  detaylı şekilde inceleyip satış noktalarımızdan sahip olabilirsiniz. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir