hamilelikte batma şeklinde ağrı / Hamilelikte Batma Hissedilmesinin Nedenleri Nelerdir? – Gebelik Değerleri

Hamilelikte Batma Şeklinde Ağrı

hamilelikte batma şeklinde ağrı

Gebelikte karın, kasık, bel ağrıları, rahimde kasılmalar, vajina b&#;lgesinde batma ve dolgunluk

Gebelik Döneminde Ağrı Hissetmek Bir Sorun mudur?

Tüm hamilelik boyunca bel, kasık ve karın bölgesinde ağrı sıklıkla hissedilir

Hamilelik döneminin en sık görülen belirtisi ağrı. Kasıklarda ağrı, vajinada dolgunluk ve batma hissi, bel ağrısı, karın ağrısı, en çok şikayet edilen ve en çok korkutan da o. Düşük mü olacak, erken doğum mu olacak diye. Çoğu zaman olmuyor çünkü genelde bebekle alakalı olmayan nedenlere bağlı oluyor bu ağrılar. Mesela bel ağrısı zaten omurganın birazcık yük altında olmasına bağlı olarak bile, tabii ki kilo artışı da olacaktır hamilelikte, veya kemiklerin birbirinden biraz ayrılmasına bağlı olarak oluşan bir ağrı bu.

Çatı kemiklerinin birbirinden ayrılmasına bağlı özellikle yürüme esnasında ağrı sıktır. Son aylarda özellikle karında hazırlayıcı kasılmalar ağrı şeklinde hissedilebiliyor. Braxton-Hicks kasılmaları adı verilen bu kasılmalar genelde erken doğumla sonuçlanmıyor zaten düzenli değiller ve çok sık da girmiyorlar, çok sık girip düzenli olsalar bile çoğu zaman doğumla sonuçlanmıyor.

Hamilelikte ağrıları tabii ciddiye almak lazım ama çoğu zaman da bunların düşüğe veya erken doğuma bağlı olmadığını bilmek lazım.

O yüzden ağrı olduğunda hemen kötü senaryo yazmak yerine eğer çok şiddetliyse,  özellikle karın ağrısı varsa, kasıklarda ağrı zaten sık, özellikle düzenliyse, 10 dakikada tane bu şekilde ağrılar varsa doktora gitmek lazım.

Onun dışında her ağrıda doktora gitmek yerine biraz beklenip nasıl bir seyir alacağı izlenebilir, sürekli devam ediyor mu diye, ama düzenli kasılma şeklindeki ağrılar hariç, onlarda beklemek yerine doktora gitmek lazım.



Artan vücut kitlesi ve gebelik hormonlarının yüksek aktivitelere ulaşması hamilelikte kasık ağrılarına neden olmaktadır. Hamilelikte kasık ağrılarına iyi gelen yöntemlere hep birlikte bakalım.

Hamileliğin ilk haftalarında ve sonraki aylarla birlikte, doğum tarihinin yaklaştığı zamanlar bir çok sebepten dolayı anne adayında kasık ağrısı görülebilir. Kasık ağrısının türlü nedenleri çıkabilir, bu nedenlerden kimileri önem gerektirmeyen ve tedaviye ihtiyaç duyulmayan ağrıyken kimi ağrılar ise tedavi ve hastanede yatma gereksinimi doğurur.

Hamileliğin henüz başında hatta adet gecikmesi yaşadığını fark eden kadınlarda ilk anlarla beraber kasık bölgesinde ağrılar ve iğne batması hissi oluşmaya başlamaktadır.

Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur?

Gebeliğin 12 ve haftalarından itibaren kasık bölgesinde şiddetli bıçak saplantısı gibi ciddi ağrılar oluşabilir. Efor sarf ederken, ani hareketler yaparken bu ağrılar çok daha güçlü şekilde hissedilir. Hamilelikte kasık bölgesinde görülen ağrının asıl sebebi rahmin genişlemesine bağlı rahim duvarlarının ve içerisindeki ligamentlerin sıkılaşmasından kaynaklanmaktadır. Rahmin genişlemesine bağlı olarak görülen ligament özlü ağrı genel olarak kasığın sağ tarafında görülür fakat nadir olarak sol tarafta da görüldüğü olmuştur.

Kabızlık ve Gaz Sancısı

Genel olarak hamilelikle birlikte progesteron hormonun yüksek seviye salgılanmaları yaşamaktadır. Bu durumda bağırsak düzenin bozulmasına, buna bağlı olarakta kabızlık ve gaz sancısına bağlı kasıklarda ağrıya neden olmaktadır. Lif oranı yüksek besinler tüketerek bu sorunu aşabilirsiniz.

Yalancı Doğum Kasılmaları

Braxton Hicks olarakta adlandırılan yalancı doğum kasılmaları, anne adayını doğum sürecine hazırlamak için ortaya çıkmaktadır. Bu kasılmaların görüldüğü süreçte karında, bel ve kasık bölgelerinde bıçak saplamasına benzer ağrılar görülmektedir. Bu ağrıların olduğu süre de iyi dinlenmek ve magnezyum alımını üst seviyelere çıkarmak gerekmektedir.

Uzun Süre Aynı Pozisyonda Durmak

Aynı pozisyon içerisinde uzun süre oturduğunuzda, yattığınızda ya da uzandığınızda pozisyon değişikliğiniz esnasında

Hormonal Aktiviteler

Hamilelik döneminde bir çok rahatsızlığın görülmesinin sebebi olan hormonal aktiviteler gebelikte görülen kasık ağrılarınında sebebidir. Bu dönem içerisinde hareketlilik gösteren hormonlar şiddetli kasık ağrılarının tetikçisi konumuna gelmektedir. Hamilelik hormonlarının fazlalaşması, progesteron ve relaxin hormonlarının fazla aktivite göstermesi doğumun daha rahat yapılabilmesi içindir fakat kasık bölgesinde bulunan kasları bazen çok gevşetirken bazen de kasılmalara ve kasık ağrılarına neden olabilmektedir.

Vücuttaki Değişimler

Hamilelik ile birlikte vücudunuzda oluşan bir takım değişimler kasık bölgesinde ciddi ağrılara neden olabilmektedir. Fetüs büyüme gösterir, vücut kütlesi üst seviyelere ulaşır ve kalça kısmına baskı uygulamaya başlayarak kasık ağrısı görülmesine neden olur.

Hamilelikte Kasık Ağrısı Nasıl Geçer?

  • Ağrının bulunduğu bölgeye içi sıcak su dolu torba ile masaj yapabilirsiniz
  • Sıcak su ile alacağınız duş kasık ağrılarına iyi gelir
  • Gün içerisinde 2 ile litre arasında su tüketmeyi ihmal etmeyin
  • Yorulmamaya çalışın ve bol bol istirahat edin
  • Aynı pozisyon içerisinde çok uzun süre kalmayın
  • Gebelik yastığı temin ederek rahat pozisyonlarda uyumaya çalışın
  • Oturma pozisyonunda bacaklarınızı sıkıştırmayın, yastık ile destekleyerek yükseltin
  • Kesinlikle ağır maddeleri kaldırmaya çalışmayın

Bu maddeleri gebelik döneminizde dikkat ederseniz sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirirsiniz ve kasık ağrılarınız geçer.

Op. Dr. Sibel KAYA
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Op. Dr. Sibel Kaya

Hamilelikte Batma Hissedilmesinin Nedenleri Nelerdir?

Hamilelik dönemi boyunca kadın bedeni, bazı farklılaşmalar gösterecektir. Elbette bu normal bir durum. Tabi bu farklılaşmalar, aynı kadının farklı hamileliklerinde ve bir kadının hamileliğinden bir başka kadının hamileliğine de değişkendir.  Bu farklılaşmalardan bazıları can yakıcı olabilmektedir. Bedenin çeşitli bölgelerine kramp girebilir, kasılmalar yaşanabilir ve bir nesne batar gibi ağrılar bu can yakıcı, normal olmayan etkilerdir. Hamilelikte Batma Hissedilmesinin Nedenleri Nelerdir? Neden hamilelikte bunlar görülebilir?

Öncelikle hamilelikte, fiziksel, hormonal ve ruhsal bazı değişiklikler yanında, bulantı, kramp, batma hissetme gibi durumlar, bazı durumlarda normal kabul edilebilir. Ancak bazı durumlarda bu acılı durumlar bir probleme işaret ediyor da olabilir. Elbette hamileliğin başından doğuma dek sizi takip edecek bir doktor hangi ağrının ya da batma hissedilmesinin ne anlama geldiğini tespitte en önemli kişi olacaktır. Doktorunuz bazı tetkikler ve durumunuzu takip yoluyla sizin için güvencedir. Peki Hamilelikte Batma Hissedilmesinin Nedenleri Nelerdir?

Batma Hissedilmesinin Nedenleri Nelerdir?

  • Gebelik hormonları: Progesteron (Gaz sancısı), Relaksin (Ağrılar), HCG (Bulantı), Östrojen (Bulantı).
  • Gebelikle birlikte büyümeye başlayan rahim ve etrafında bulunan dokular.
  • Uterus’ta yani rahimde gerilen bağlar.
  • Çeşitli nedenlerle sindirim sorunları, kabızlık veya gaz sancısı.
  • Adet öncesi ağrılara da benzeyen ve döllenmiş yumurtanın rahme tutunması sırasında görülen yerleşme ağrısı. Bazen bu durum kanamaya neden olabilir ki ona da, yerleşme kanaması adı verilir.
  • Anneden bebeğe kan akışı sorunları (Özellikle hipertansiyona dikkat).
  • Büyümekte olan ceninin, rahim ve çeşitli organlara baskı yapması.
  • Beden, çeşitli şekillerde kendini doğuma hazırlar. Bunlardan biri rahmin doğum öncesi, bazen kasılarak, bir çeşit provalar yapmasıdır. Bu durum yalancı doğum sancılarına neden olur.
  • Çeşitli Enfeksiyonlar, ağrılı ve sancılı durumlarla birlikte Hamilelikte Batma Hissedilmesinin Nedenleri arasında yer alırlar. Bu durumda ateş ve kanama söz konusu ise hekiminize hiç zaman kaybetmeden başvurmanız özellikle önemlidir.

Hamilelikte Farklılaşan Hormonlar

Hamilelikte farklılaşan hormon miktarları, hamile kadında çeşitli değişikliği beraberinde getirir. Bunların başında bulantılar, ciltte yağlanma, kramplar, ağrılar ve Hamilelikte Batma Hissedilmesi akla gelebilir. Konumuz bağlamında biz, özellikle iki hormondan bahsetmeyi uygun gördük. İlk hormon olan Progesteron; özellikle döllenmiş yumurtanın rahme tutunmasında oynadığı rol ile öne çıkar. Ancak bu hormon ile yapılan bazı çalışmalar göstermektedir ki, Hamilelikte Batma Hissedilmesi progesteron düzeyinde görülen farklılaşmalardan kaynaklanabilir. Zira bu hormon, gebelik sürecinde dokuların meydana gelmesine, kasların uzayıp kısalmasına, organların pozisyonunun değişmesine etki eder. Bu hareketlilik bazen, ağrıların, kasılmaların ve Hamilelikte Batma Hissedilmesinin Nedenleri arasında yer alabilir. Hamileliğin başlamasına ve sürmesine yardımcı olur. Diğer hormonlar ile birlikte meme dokusunun gelişmesini ve doğumun ardından süt salgılamasını sağlayacak dokuların gelişimini sağlar. Bir başka hormon olan Relaksin ise yine bedenin ve özelde pelvis bölgesinin doğum için hazır olmasında önem arz eder. Çünkü, doğumda bebeğin kolay çıkışı için bağ dokuların ve eklemlerin gevşemeleri gerekmektedir ve relaksin hormonu bunu sağlar. Bu sırada, bir takım ağrı, sızı ve Hamilelikte Batma Hissedilmesine neden olabilmektedir.

Bu iki hormonun neden olabileceği ağrı, sızı, batma gibi durumlara bir de bebek taşıyor olmayı eklediğinizde açıkça sıkıntılı olabilecek bir durum ortadadır. Ancak bu tip, fiziksel rahatsızlıklar, genel anlamda hasar verici olmamaktadır.

Gebelikte Dokuların Gevşemesi

Yukarıda bahsedilen hormonal etkiler, doğuma dek başta rahim ve süt vermeyle ilişkileri nedeniyle meme çevresinde dokuların gevşemesine, genleşmesine, büyümesine ve genişlemesine neden olur. Tüm bu hareketlilikler ağrılara, sızılara, gerginliklere, kramplara ve sancılara sebep olabilir. Bu acılı durumlar hamilelik süresince devam edebilir ancak sürekli olmayıp kısa sürelidir. Gebeliğin birinci ayından sonra başlarlar ve önemli bir risk içermezler.

Gebeliğin son dönemecinde de artık kas ve bağ dokular ile eklemler iyice gevşeyecek, genişleyecektir. Özellikle pelvis (basenlerin ortasında kalan bölge) ve bel bölgesinde ağrı, sancı, kasılma, kramp ve Hamilelikte batma hissedilmesi söz konusu olabilecektir.

Gebeliğin ilk günlerinde yaşanan acılar genellikle yerleşme ağrıları olacaktır. Bu dönemde de yine pelvis (basenlerin ortasında kalan bölge)te acı, ağrı, kramp ve Hamilelikte batma hissi yaşanabilir.

Gerek pelvis (basenlerin ortasında kalan bölge)te gerekse bel ve karında Hamilelikte batma hissi bazen çeşitli tehlikelerin işaretçisi olabilir. Bunlar ise Gebeliğin ilk dönemi için düşük yapma ve gebeliğin son üç ayında ise zamansız (erken) doğum ihtimalleridir. Eğer Çeşitli biçimlerde acılar ve batma hissi ile beraber istifra ediliyorsa, mide bulantısı varsa ve baş dönmesi mevcutsa hekime müracaat şarttır.

Gebelikte Gaz Sancısı

Gebelikte yoğunlaşan progesteron hormonu ile gaz sancısı ilişkisine değinmiştik. Gebelik sürecinde bu durumun da etkisiyle mide ve boşaltım sistemi sıkıntıları yaygındır. Midede şişkinlik hissi, müzmin kabızlık ve gaz sancısı da sancılara, kramplara ve hamilelikte batma hissine neden olabilir. Gaz sancısı deyip geçmemek gerekir zira bu bazen sancıyı yaşayana enfarktüs geçiriyorum, kalpten ölüyorum hissi dahi verebilir. Gaz sancısına karşı aşağıdaki önerilere uymanızı önerebiliriz;

  • Dengeli beslenmeniz önemlidir. Öğünlerinizi çoğaltarak, porsiyonlarınızı azaltın.
  • Hamilelik egzersizleri size iyi gelebilir.
  • Kilo kontrolü her dönem olduğu gibi gebelikte de önemlidir. Aşırı kilolara dikkar edin.
  • Doktorunuzun önerileri doğrultusunda ihtiyaç duyabileceğiniz mineral ve vitamin takviyeleri almanız gerekebilir.
  • Sigarayı ve alkolü kesinlikle unutun. Eğer kullanıyorsanız şimdi bırakmanız için en iyi fırsat olduğunu hatırlayın.

Hamilelikte Batma Hissi Neden Olur?

Gebelikte Batma Şeklinde Ağrı Neden Olur? Normal Mi?

Bu makalemizde gebelikte karında batma şeklinde ağrı, karında iğne batması hissi, hamilelikte bıçak batması gibi ağrı, rahimde iğne batması gibi ağrı, hamilelikte batma ne zaman başlar, gebeliğin ilk haftalarında vajinada batma,  kasıkta iğne batması hissi,  hamileyken rahim ağzında batma gibi başlıklar hakkında sizi bilgilendirmeye çalışacağız

Hamilelikte Batma Hissi

Hamilelik esnasında birtakım ağrılar, sancılar ve batma hissi olabilir. Bununtemel nedeni gebelik esnasından salgılanan progesteron hormonudur. Bu hormonlar vücdunuzu gevşetir. Dolayısıyla organlar birbirine uzaklaşır ya da yakınlaşır. Bu hareketler bebeğin de varlığı ile ağrılara neden olur. Bu tür durumların bazıları tehlikeli bazıları da tehlikesiz ve geçicidir. Gebeliğin ilk dönemlerinde meydana gelen ağrı veya batma hissinin tehlikeli olup olmadığını bilmemiz zordur.  Ancak kilo fazlalığı varsa gebelik süresince ağrılarınız daha fazla olacaktır.

Bıçak Batması Gibi Ağrı

Batma hissi en sık dile getirilen şikâyetlerdendir. Kasıklarda batma hissi, karında batma hissi gebelik esnasında karşılaşılabilen durumlardır. Bu tür durumlar genellikle tehlikesizdir. Vücut değişime uğramakta bu nedenle bünye bu değişime tepki vermektedir.  Gebelik ağrılarının nedenlerine bakacak olursak;

Kramplar

Rahmin genişlemesine bağlı olarak çıkan kramplardır rahim ve etrafında görülür karnı ve kasıkları etkiler. Geçici ve korkulmaması gereken bir ağrıdır.

Yuvarlak Bağ Ağrısı

Bu ağrı rahmi tutan bağın gerilmesinden kaynaklanan doğal bir ağrıdır. Keskindir. Karın kısmında ortaya çıkar bazen karnın sadece solunda bazen sadece sağında ortaya çıkar. Hem sağda hem solda bu ağrının meydana geldiği de sıklıkla gözlemlenir. Özellikle gebeliğin ilk 3 ayında görülür.

Gaz veya Kabızlık

Şişkinlik ya da kabızlık sancıları da hem gebeliğin getirdiği hem de yediklerimizden kaynaklanan geçici bir durumdur. Bu tür durumlarla mücadele için sitemizde hamilelikte kabızlık ve hamilelikte gaz sancısı makalelerimize göz atabilirsiniz…
Yukarıda saydığımız ağrılar olağan karşılanan ve tehlikeli kabul edilmeyen ağrılardır. Ancak bunların dışındaki ağrılar tehlikeli olabilir.

Gebelikte Tehlikeli Ağrılar

Eğer ağrınız varsa bu ağrıya terleme, kanama, bulantı, ateş gibi diğer sıkıntılar da eşlik ediyorsa bu tür ağrılardan korkmalısınız. Bu tür durumlarda acilen doktorunuza danışmalısınız.  Çünkü bir düşük habercisi olabilir ya da kanama söz konusu olabilir.

Hamilelikte Batma Ne Zaman Başlar?

Her kadında farklı olsa da gebeliğin 4 ila 6. Haftası arasında batma, ağrı ve sancılar başlar.

Gebelik Ağrılarından Korunmak İçin Neler Yapılmalı?

  • Eğer planlı bir geelik olacaksa mutlaka gerekli mineral ve vitamin destekleri gebelikten önce alınmalı,
  • Sık sık ve az az yiyerek formda kalınmalı,
  • Dengeli beslenerek vücudun ihtiyacı olan tüm gıdalar alınmalı,
  • Fazla kilolar ağrıları artırdığı için kilo vermeye çalışmalı,
  • Bol bol spor ya da egzersiz yaparak doğuma hazırlanmalı,
  • Doğum için faydalı egzersizler takip edilmeli,
  • Eğer spor yapılamıyorsa en azından yürüyüş yapılmalı,
  • Sigara alkol vb şeylerden uzak durulmalı.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir