psikoloji mezunu maaşları 2019 / Psikolog Maaşları Ne Kadar? - Tercihini Yap

Psikoloji Mezunu Maaşları 2019

psikoloji mezunu maaşları 2019

Psikoloji bölümü tanıtımı sayfasına hoş geldiniz. Lisans (4 Yıllık) bölümlerini güncel olarak tüm ayrıntıları ile tanıttığımız yazı dizimizde bugün 4 yıllık Psikoloji bölümü var. Aşağıda sırasıyla Psikoloji bölümü nedir, puan türü nedir, Psikoloji bölümü iş imkanları ve çalışma olanakları nelerdir, bölüm mezunları ne kadar maaş alır, ne iş yapar, Psikoloji bölümüne dikey geçiş yapabilen bölümler ve KPSS atamaları hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

           

Psikoloji Bölümü Nedir?

Psikoloji bölümü; insan ve hayvan davranışlarını, zihinsel süreçlerini, yapı ve süreçlerini, gözlem ve deney gibi bilimsel yöntemleri kullanarak inceleyen, davranış bozukluklarının ve gelişim sorunlarının teşhis ve tedavisi yönünde faaliyetlerde bulunan psikologları yetiştiren bir lisans bölümüdür.

Psikoloji Bölümü Sınav, Puan Türü ve Eğitim Süresi Bilgileri

Eğitim süresi 4 yıl olan Psikoloji için girilmesi gereken sınavlar TYT ve AYT sınavlarıdır. Psikoloji, EA (EŞİT AĞIRLIK) puan türü ile tercih edilmektedir. Tüm lisans bölümlerinde olduğu gibi Psikoloji baraj puanı da puandır.

Psikoloji Bölümü İş İmkanları, Çalışma Olanakları

Psikoloji mezunları hem kamu kurumlarında hem de özel sektöre bağlı kuruluş ve işletmelerde çalışma olanağına sahiptir. Psikoloji mezunları iş imkanları ve istihdam olanakları şunlardır:

 

1- Cezaevleri

2- Çocuk Islahevleri

3- Devlet Hastaneleri

4- Huzurevleri

5- Kreş ve Çocuk Bakımevleri

6- Özel Hastaneler

7- Rehberlik Araştırma Merkezleri

8- Ruh Sağlığı Merkezleri

9- Ruh ve Sinir Hastaneleri

Üniversite Hastaneleri

Üniversiteler

Psikologlar için özel ya da resmi endüstri kuruluşlarında çalışma olanağı sınırlıdır. Ancak endüstri geliştikçe ve iyi eleman yetiştikçe bu alanlarda da psikologların iş bulma olanaklarının artacağı söylenebilir.

Psikoloji bölümünü bitiren bir kimse, eğitimi sırasında felsefe, sosyoloji gibi alanlarda yeterli düzeyde eğitim görmüş olmak ve öğretmenlik sertifikası almak koşulu ile orta dereceli okullarda felsefe grubu öğretmeni olarak görev alabilirler. Okullarda rehber öğretmen olarak görev alanlar da bulunmaktadır. Halen rehberlik araştırma merkezlerinde okul psikologlarına ve kliniklerde psikologlara gereksinme duyulmaktadır. Mevcut ve açılmakta olan üniversitelerin de psikoloji alanında öğretim elemanlarına gereksinmeleri artmaktadır. Bir psikoloji mezununun doyurucu bir iş bulabilmesi için psikolojinin belli bir dalında lisansüstü eğitim görmesi gereklidir.

Ayrıca, "Psikoloji Bölümü" bölümü mezunları Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını başarı ile tamamlayanlar, lise ve dengi okullarda Öğretmenlik Meslek Bilgisi Dersleri, Psikoloji ve Rehber Öğretmen alanlarında görev alabilirler.

Psikoloji Mezunları Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?

İş imkanları başlığından da anlayacağınız üzere Psikoloji mezunları farklı kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedir. Bu kurum ve kuruluşlarda aldıkları görevler farklı olabilir. Ama genel anlamda düşünürsek Psikoloji mezunlarının görevleri şunlardır:

1- Bireylerin mesleki uyumlarının, kişiler arası iletişim becerilerinin geliştirilmesine çalışır.

2- Doğum öncesi dönemden başlayarak çocuklukta, gençlikte, yetişkinlik ve yaşlılıkta zihinsel ve fiziksel gelişim süreçlerini inceler. Yaşa bağlı davranış değişikliklerinin tanımlanması, açıklanması ve ölçülmesiyle ilgilenir.

3- Etik ve bilimsel ilkeler doğrultusunda araştırma yapar ve bu araştırma sonuçlarının uygun alanlarda kullanımını sağlar.

4- Etkili öğrenmenin gerçekleştirilmesi için programların geliştirilmesi, her yaştaki insanın eğitimi için gerekli araç, gereç, ve yöntemleri geliştirir.

5- Genel olarak psikolojik gereksinimleri ve sorunları saptar. Çözüm yollarını araştırır.

6- İleri derecede davranış bozukluklarının tanı ve tedavisine yönelik çalışmalarda (psikoterapi) bulunur. Hafif uyum sorunlarının çözümlenmesine yönelik danışmanlık yapar.

7- İnsan ve hayvan davranışlarının fizyolojik nedenleri konusunda araştırmalar yapar.

8- İnsanlarda görülen normal ve normal dışı davranışları; düşünme, öğrenme, duygu ve heyecan gibi insanın psikolojik süreçlerini inceler.

9- İnsanların birbirleri ile nasıl etkileşime girdiklerini ve sosyal çevrelerden nasıl etkilendiklerini, önyargı ve tutumların nasıl geliştiğini inceler.

İyileştirme ve üretimi arttırma amacıyla psikolojik ilkeleri iş yaşamına uygular. Örgütsel yapı, iş verimi, iş doyumu, tüketici davranışı, personel seçimi, personelin geliştirilmesi vb konularda çalışır.

Kaygı, sosyallik, başarı gereksinimi, saldırganlık vb kişilerarası farklılıkları inceler.

Öğrenme, bellek, duyum, algı, biliş, güdü, duygular gibi süreçleri inceler. Bilişsel psikofizyoloji ve nöropsikoloji alanlarında laboratuar veya alan deneyleri ve değerlendirme yapar.

Organik süreçlerin davranış, düşünce ve duygular üzerindeki etkisini funduszeue.infojik sistemler ile zihnin işlevi ve davranış arasındaki ilişkiyi inceler. Beynin biyokimyasal mekanizmaları, beyin mekanizmalarının fonksiyonları, kimyasal ve fiziksel değişikliklerin davranışlara ve duygulara etkisini araştırır.

Psikolojik bilginin elde edilmesi ve uygulanması sırasında kullanılacak teknik ve yöntemler üzerinde çalışır. Test geliştirir. Araştırma desenleri, veri analizi ve verilerin yorumlanması konularında çalışır.

Psikolojik etkenler ile fiziksel sağlık ve hastalık arasındaki ilişkiyi inceler. Hastalıkların önlenmesi ve sağlığın sürdürülebilmesi için araştırmacı ve uygulamacı olarak çalışır. Sağlığı ve hastalığı etkileyen biyolojik, psikolojik ve sosyal etmenlerle ilgilenir.

Psikolojik ilkelerin trafik ve yol güvenliği alanına uygulanmasını sağlar.Sürücü yeteneklerinin psikoteknik değerlendirmesini yapar.

Psikolojinin ilkelerinin hukuk alanında uygulanmasına katkıda bulunur.

Psikolojinin ilkelerinin spor ortamına uygulanmasını sağlar.

Zihinsel, davranışsal ve ruhsal bozuklukların değerlendirilmesi, nedenlerinin araştırılması ve iyileştirilmesiyle ilgilenir.

Psikoloji Mesleği Çalışma Ortamı ve Şartları

Her meslek herkese uygun olmayabilir. Bu nedenle Psikoloji çalışma koşullarına göz atmanız yararınıza olabilir. Psikoloji okuyanlar, ileride icra edecekleri meslekte şu ortamlarda çalışacaktır:

Psikologlar genellikle kapalı ortamlarda, oturarak çalışırlar. Görevlerini yaparlarken hizmet verdikleri bireylerle, çalıştıkları kurumdaki yönetici ve diğer personelle ve meslektaşları ile iletişim halindedirler.

Meslekte Kullanılan Araç-Gereçler

1- Bilgisayar

2- Büro Malzemeleri

3- Çalışma Masası

4- Gözlem ve Görüşme Kayıtları

5- İstatistiksel Veriler

6- Objektif ve Projektif Testler

7- Teyp, Kaset, Televizyon, Video

Psikoloji Bölümü Maaşları Ne Kadar?

Özel sektörde alınan maaşlar ile kamu kurumlarda çalışanların aldığı maaşlar farklıdır. Devlet kurumunda çalışan mezunlar için Psikoloji maaşları lira arasında değişmektedir. Özel sektörde ise Psikoloji maaşları lira arasındadır.

Psikoloji Bölümüne Dikey Geçiş Yapabilen Bölümler

Psikoloji bölümüne DGS ile dikey geçiş yapmanız mümkündür. Şayet aşağıdaki bölümlerden herhangi birisinden mezun olursanız Psikoloji bölümüne geçiş yapabilirsiniz. Psikoloji dikey geçiş bölümleri şunlardır:

Aşağıdaki linkten CTRL+F ile arama yaparak DGS bölümlerine (eğer geçiş varsa) ulaşabilirsiniz. Bölüm birden fazla yerde olabileceği için tüm dosyada arayın.

funduszeue.info

Psikoloji Bölümü Dersleri Nelerdir?

  1. Algı, Dikkat ve Hareket
  2. Araştırma Yöntemleri
  3. Kişiler Arası İletişim
  4. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
  5. Beyin ve Davranış
  6. Bilgisayar Teknolojileri
  7. Bilişsel Psikoloji Araştırma Atölyesi
  8. Bilişsel Psikoloji
  9. Bilişsel Sinirbilim
  10. Bilişsel ve Sosyal Gelişim
  11. Bireysel Farklılıklar ve Kişilik
  12. Endüstriyel Psikoloji
  13. Gelişim Psikolojisi
  14. İleri İstatistik ve Araştırma Yöntemleri
  15. İngilizce
  16. İstatistik
  17. Öğrenme, Hatırlama ve Düşünme
  18. Psikolojide Deneysel Yöntemler
  19. Psikolojide İstatistik ve Araştırma Yöntemleri
  20. Psikolojide Süpervizyonlu Araştırma
  21. Psikolojide Yöntemler
  22. Psikolojiye Giriş
  23. Sosyal Psikoloji
  24. Sosyal Psikolojinin Kuram ve Uygulamaları
  25. Sosyal Psikolojiye Giriş
  26. Türk Dili

Psikoloji Atamaları ve KPSS Taban Puanları

Bildiğiniz gibi kamu kurumlarına personel alımı KPSS puanı ile yapılmaktadır. Psikoloji KPSS taban puanları için , , , , ve atamalarına baktık. Psikoloji bölümüne son beş yılda toplam kontenjan verilmiş ve mezunlar 81 ve üzeri puanlarla çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır.

Psikoloji Bölümünü Kimler Tercih Etmeli?

Bazı bölümleri okumak için bazı yeterlik ve özelliklere sahip olmanız gerekir. Aksi takdirde hayatınız boyunca mutsuz veya başarısız olma durumunun olabilir. Psikoloji tercih edecek kişilerde bulunması gereken özellikler şunlardır:

1- Başkalarını etkileyebilmeli.

2- Başkalarının duygu ve düşüncelerini anlayabilmeli.

3- Dikkatli ve sabırlı olmalı.

4- Ekip çalışmasını sevmeli.

5- İnsanlarla iletişimde bulunmaktan ve onlara yardım etmekten hoşlanmalı.

6- Kendisi ile barışık, hoşgörülü ve sorumluluk sahibi olmalı.

7- Kendisini sürekli geliştirmeli ve belli bir genel kültür bilgisine sahip olmalı.

8- Planlı çalışmayı bilmeli.

9- Sosyal bilimlere, özellikle psikolojiye ilgili ve bu konuda başarılı olmalı.

Üst düzeyde sözel yeteneğe sahip olmalı.

Psikoloji Okuyanların Yorumları

Bölüm hakkında yapılan ziyaretçi yorumları yazının altında yer almaktadır. Psikoloji yorumları henüz yapılmamış olabilir. Bölüm ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden sorarak cevap bulabilirsiniz.

Kıymetli üniversite adayları, öğrencileri ve bölüm mezunları; sizler de Psikoloji nasıl bir bölüm sorusuna cevap vermek ister ve bu içeriğimizi zenginleştirmek, daha işlevsel hale getirmek için Psikoloji iş imkanları, maaşları, dersleri hakkında bilgi vererek katkıda bulunabilirsiniz.

YAZARLAR

Mezun olup çalışanlar, Türkiye piyasasında maaşların ne kadar olduğunu az çok biliyor. Ancak yeni mezun, mezun durumunda olan, öğrenci veya psikoloji bölümünü seçmek isteyenler için bu soru çok merak edilen soruların başında geliyor.

Psikologların maaşları konusuna geçmeden önce psikologların mesleki yeterliliklerini pekiştirmek için ne kadar özel eğitim aldığı sorusunu cevaplamakta yarar vardır.

Türkiye şartlarında bir psikolog profesyonel psikoterapi hizmeti vermek için ortalama 20 – 60 bin bandında bir para harcıyor. Bunu 4 yıla böldüğümüzde yıllık eğitim maliyeti 15 bin Türk Lirası civarında. Bu da aylık TL gider demek. Buna ne gerek var diye düşünenlerimiz olabilir. Ancak Üniversitelerin eğitim kalitesinin bir sonucu olarak böyle bir ihtiyaç oluşmuş. Bu eğitimleri almak için yasanın dayattığı bir zorunlulukta yok. Sadece Türkiye psikoloji piyasasında böyle fiili bir durum oluşmuş.

Bu kötü bir şey mi?

Bence hayır!

Eğitim furyası var mı? EVET!

Suiistimal yapılıyor mu? EVET! Merdiven altı eğitimler var mı? Ona da EVET!

Şimdi bu karmaşada hangi eğitimleri almak gerekir gibi soru ister istemez zihnimizi kurcalıyor. Bunun cevabı için daha önceki bir yazımda bazı bilgiler vermiştim. (Yazıyı okumak için tıklayınız)

Ana konumuza gelecek olursak. Psikologlar ne kadar maaş alıyor?

Kamuda Durum Ne?

Kamuda çalışan psikologlar -taşeron firmalarda sözleşmeli olarak çalışanlar- – bandında maaş alıyor. Tabi bu durum projeden projeye veya istihdamı sağlayan idarenin teknik şartnamede belirlediği ücretlere göre farklılık arz ediyor. Sağlık, Aile Sosyal Politikalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, İçişleri Bakanlığı, Genel Kurmay Başkanlığı Vb kurumlarda çalışan kadrolu psikologların maaşları ile arasında değişmektedir. 5 Bin alan psikolog bilgisine rastlamadım.

Özelde Durum Ne?

Özel Kurumlarda çalışan psikologları ikiye ayırmak gerek. Eğitim ve Sağlık Kurumları:

Eğitim kurumlarında çalışan psikologların maaşları şöyle:

Rehabilitasyon Merkezleri: Asgari ücretin altında başlayıp Bin TL’ye kadar maaş alan uzmanlar var. Anadolu’daki Rehabilitasyon merkezlerinde çalışan psikologların maaşları büyükşehirlerde çalışan psikologlardan daha yüksek. Bunun nedeni uzmanların Anadolu’da büyükşehirlere göre daha az olması. Hatta bu rakamlar ilçelerde daha çok artabiliyor.

Anaokulları: Kurumsal kimliğine göre maaşlar değişebiliyor. Tam zamanlı uzman çalıştıran kurumsal okullar – bin bandında maaş ödüyor. Yarı zamanlı uzman çalıştıran kurumlar – bin bandında maaş ödüyor. Yeni mezun psikologlara tam zamanlı asgari ücret düzeyinde maaş teklif eden kurumlarda var.

Okul ve Kolejler: Kurumsal kimliği olan kolejlerde hafta içi 5 gün için ücretler – bin bandında.

Özel şirketler: Özel şirketler uzmanlığını almış psikologları istihdam etmeyi önceler. Özellikle yetişkin terapisinde belli bir alt yapının olmasını istihdam kriteri olarak öne sürer. Dil şartını süren kurumlarında sayısı oldukça fazladır. Ama dişe dokunur bir istihdam sayısı olduğunu söylemek zordur. Belki de tüm Türkiye’de en fazla psikolog bu şekilde çalışıyordur. Ücretler – bin bandındadır.

Hastaneler: Özel hastanelerde de ücretler tam ve yarı zamanlı olarak farklılaşmaktadır. 2 Gün çalışan bir uzman ile bandında değişen ücretler alabilmektedir. Psikiyatri hastanesi olarak hizmet veren kurumlarda Maaşlar ile civarında. Klinik psikolog olup polikliniklerde çalışan uzman klinik psikologlar + Prim sistemi ile ayda ortalama -  bandında ücret alabilmektedir. Çalıştıkları süre: haftada 6 gün.

Psikiyatri dal merkezlerinde ise durum biraz daha farklı. 30 dk seanslar için 40 TL seans başı ödeme yapan kurumlar var. 60 Dk için 70 tl civarında ödeme yapan kurumlar var. Psikiyatri hekiminin gözetiminde psikoterapi hizmeti veren uzmanlara tl civarında maaş veren kurumlar var. Lokasyona, merkezin kurumsal kimliğine, psikoloğun mesleki yeterliliğine ve danışan yoğunluğuna bağlı ücretler değişebilmektedir.

Psikoterapi veya Psikolojik Danışmanlık Merkezlerinde Durum Nedir?

Psikoloji Bölümünü tercih eden her uzmanın asıl çalışmak istediği kurumlar özel psikoterapi merkezleridir. Çünkü psikologların psikoloji bölümünü tercih ederken vermek istediği hizmetin formasyonuna uygun koşullar bu merkezlerde sağlanmaktadır. Randevulu danışan takibi mesleki açıdan hem ideal bir formattır hem de gerçek psikoterapi ilişkisi için koşullar oldukça elverişlidir. Bu merkezlerde çalışan uzmanların diğer kurumlarda çalışan uzmanlara göre iş tatmin oranları daha yüksektir. Esnek çalışma koşullarının yanında ücretler daha tatmin edicidir.

Psikoterapi veya Psikolojik Danışmanlık Merkezlerinde çalışan uzmanlar büyük oranda seans başına ücret almaktadır. Ücret kısmına gelmeden bir durumu açıklamakta yarar vardır. İstanbul için hizmetin verildiği lokasyon önemlidir. Lüks semtlerde seans ücretleri – bandında. Ama İstanbul’da ortalama seans ücretleri – bandında değişmektedir. Bu bilgilere göre uzmanların aldıkları ücreti değerlendirelim. TL seans ücreti olduğunu varsayalım. Eğer danışan uzmanın kendi danışanı ise ortalama psikoloğa kalan net ücret TL. Kurumun yönlendirdiği bir danışan ise uzmana kalan net ücret 90 TL. Ayda seans alan bir uzmanın kazanabileceği ücret 10 bin Türk lirası civarındadır. Bir uzman seans görüşme alabilir mi? Açıkçası her uzman için seans danışan görmek zor bir rakam. Ortalama seans yoğunluğu bir uzman için ayda 60 seans civarındadır. 60 seans günde 5 seans olarak değerlendirildiğinde ayda 12 güne denk düşer. 12 gün fiili çalışma için psikoloğun kazanabileceği net rakam bin Türk lirasıdır.

Bununla beraber sabit ücret (Örneğin 3 BİN TL) + uzmanın yaptığı toplam cironun %30'u şeklinde ücretlendirme yapan kurumlarda var. Bu modelde örneğin uzmanın 15 bin TL oranında ciro yaptığını varsayalım. giderler düştükten sonra kalan bakiyenin %30'u uzmana ödenir. 15 bin TL içinde yaklaşık 6 Bin TL gider olduğu düşünülürse uzmana kalan net ücret 6 Bin TL düzeyinde olur. 

Kendi özel merkezi olan psikologların kazançları daha yüksek gibi görünse de vergi giderleri, SGK, Stopaj Kira, Ofis Giderleri, sekretarya vb gider kalemlerinden dolayı kazanılabilecek net rakam bahsettiğim civarlarda olur.

Bu işin kendisi bu karışıkken alınan ücretin de bu kadar karmaşık olması bence normal :))

Sağlıcakla kalın.

 

Sponsor Bağlantı

Dünyanın en kapsamlı oyun terapisi kaynaklarından "Oyun Terapisi: Kapsamlı Teori ve Uygulama Rehberi" çıktı. Ayrıntılar için tıklayınız


oyun-terapisijpg

Bu yazı toplam defa okunmuştur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası