diyet hikayesinin kısa özeti / Ömer Seyfettin Diyet Kitap Kısa Özeti Bilgi Kirliliği

Diyet Hikayesinin Kısa Özeti

diyet hikayesinin kısa özeti

Ömer Seyfettin  

Konusu

İnsanın onuru ve gururu için her şeyi yapabileceği anlatılmaktadır. 

Eserin Kahramanları 

Ali,Kasap Mehmet 

Diyet Hikaye Özeti

Halk, işini böyle güzel yapan Koca Ali’yi dilinden düşürememektedir. Ayrıca Koca Ali, kimseye eyvallahı olmayan birisiydi. Hiç pazarlık yapmaz ne fiyat verirlerse alırdı.

Diyet Hikaye Kitap

Zamanında babasının ölmesi ile öksüz kalan Koca Ali amcasının yanına yerleşmiş olsa da kimseye eyvallahı olmaması nedeniyle çok kalamayıp amcasının yanından kaçarak bir demircinin yanınında kimseye boyun eğmeden çalışmıştı. Gurur onun için her şeyden önemli idi. Belirli bir zaman sonra kendi dükkanını açıp kendi işi ile uğraşmaya başladı.

Çok fazla ortada dolanmazdı. Günün çoğunu kılıç döverek geçirirdi. Evi ve işi arasında hayatı geçerdi. Bir gün geç saatlere kadar çalıştıktan sonra yatsı namazı için camiye gitti, iki Mesnevi dervişinin sohbetini dinledikten sonra cami çıkışı etrafta zamanın nasıl geçtiğini anlamadan dolandı. Fakat o gece yatsıdan sonra dışarı çıkmak yasaktı. Bekçilerin başı Koca Ali’yi hemen tanıdı eve gitmesini istedi.

Evine geldiğinde kapısı aralıktı bu durumu pek önemsemedi çünkü evinde değerli bir şey olmadığı için kapıyı önemsemezdi. Yatağına uzanıp yattı. Sabah olduğunda kapısı çalınıyordu. Gelen geceki bekçiler&#; di. Hemen evini aramaya başladılar. Yerde kan lekesi ve yeni yüzülmüş bir deri vardı, kahramanımız ne olduğunu bile anlamamıştı. Oysa dün gece hırsızlık olmuş bir adamın koyununu çalınıp kesmişler ve paralarını da almışlardı. O çalınan kesede kahramanımızın dükkanının önünde bulunmuştu.

Koca Ali hemen subaşının karşısına çıkarıldı tüm deliler onunun yaptığını gösteriyordu. Koca Ali ne kadar itiraz etse de kolunun kesilmesi cezasına çaptırıldı. Bu ceza onun için bir felaketti çünkü demire iki eliyle su veriyor tüm işini elleri ile yapıyordu.

Bu haberi duyan herkes çok üzüldü. Şeriata kanunlara göre ancak diyetini ödeyerek itham edilen suçtan aklanabilecekti. Onu çok seven ve ondan alış veriş yapan Sipahiler kolunun diyeti için o dönemin zenginlerinden Kasap Hacı Mehmet’e gittiler.

Diyet Hikaye Özeti  <div><div><p><b>Eğitim Öğretim İle İlgili Tüm Belgeler</b>>Kitap Özetleri >Roman Özetleri</p><p><b>DİYET ÖZETİ DİYET HİKAYESİNİN ÖZETİ KİTAP ÖZETİ ROMAN ÖZETİ</b></p><p>  </p><p><b>Kitabın adı:</b> Diyet</p><p><b>Kitabın yazarı:</b> Ömer Seyfettin</p><p><b>Kitabın Sayfa Sayısı:</b> </p><p>  </p><p><b>Kitabın Konusu:</b></p><p> Borcun (Yapılan yardımın) başa kakılmaması</p><p>  </p><p><b>Kitabın Özeti:</b></p><p> Koca Ali, gösteriş yapmaktan uzak, mütevazi bir hayat yaşayan, sessiz, sakin ve onurlu bir kişidir. Demircilikle uğraşır ve yaptığı kılıçlar öyle güzel ve sağlamdır ki halk tarafından namı duyulmuştur.</p><p> Halk, işini böyle güzel yapan Koca Ali’yi dilinden düşürememektedir. Ayrıca Koca Ali, kimseye eyvallahı olmayan birisiydi. Hiç pazarlık yapmaz ne fiyat verirlerse alırdı. Zamanında babasının ölmesi ile öksüz kalan Koca Ali amcasının yanına yerleşmiş olsa da kimseye eyvallahı olmaması nedeniyle çok kalamayıp amcasının yanından kaçarak bir demircinin yanınında kimseye boyun eğmeden çalışmıştı. Gurur onun için her şeyden önemli idi. Belirli bir zaman sonra kendi dükkanını açıp kendi işi ile uğraşmaya başladı.</p><p><![if !vml]><img width=

Çok fazla ortada dolanmazdı. Günün çoğunu kılıç döverek geçirirdi. Evi ve işi arasında hayatı geçerdi. Bir gün geç saatlere kadar çalıştıktan sonra yatsı namazı için camiye gitti, iki Mesnevi dervişinin sohbetini dinledikten sonra cami çıkışı etrafta zamanın nasıl geçtiğini anlamadan dolandı. Fakat o gece yatsıdan sonra dışarı çıkmak yasaktı. Bekçilerin başı Koca Ali’yi hemen tanıdı eve gitmesini istedi.

Evine geldiğinde kapısı aralıktı bu durumu pek önemsemedi çünkü evinde değerli bir şey olmadığı için kapıyı önemsemezdi. Yatağına uzanıp yattı. Sabah olduğunda kapısı çalınıyordu. Gelen geceki bekçiler' di. Hemen evini aramaya başladılar. Yerde kan lekesi ve yeni yüzülmüş bir deri vardı, kahramanımız ne olduğunu bile anlamamıştı. Oysa dün gece hırsızlık olmuş (bilgi yelpazesi. com) bir adamın koyununu çalınıp kesmişler ve paralarını da almışlardı. O çalınan kesede kahramanımızın dükkanının önünde bulunmuştu.

Koca Ali hemen subaşının karşısına çıkarıldı tüm deliler onunun yaptığını gösteriyordu. Koca Ali ne kadar itiraz etse de kolunun kesilmesi cezasına çaptırıldı. Bu ceza onun için bir felaketti çünkü demire iki eliyle su veriyor tüm işini elleri ile yapıyordu.

Bu haberi duyan herkes çok üzüldü. Şeriata kanunlara göre ancak diyetini ödeyerek itham edilen suçtan aklanabilecekti. Onu çok seven ve ondan alış veriş yapan Sipahiler kolunun diyeti için o dönemin zenginlerinden Kasap Hacı Mehmet’e gittiler. Hacı kasap çok cimri bir insandı normalde bu durumu kabul etmez ama Sipahilerle arasını iyi tutmak için diyetini ödemeyi kabul eder.

Kasap Hacı Mehmet, borcunu ödemesi için onu yanına hizmetçi olarak alır. Koca Ali, efendisinin her dediğini yapar; ancak gördüğü kötü muamele karşısında bir gün dayanamayarak kendisinden sürekli diyetini ödemesini isteyen Kasap Hacı Mehmet’in önüne sol kolunu bileğinden satırla keserek atar ve yeniden özgürlüğüne kavuşur.

 

Kitabın Ana Fikri:

Bir kişiye borç verdiğimiz zaman (yardım ettiğimiz zaman) bize borcu olan kişiye sürekli baskı yapmamalıyız.

 

Kitabın Kişileri Ve Özellikleri:

Koca Ali: Gösteriş yapmaktan uzak, mütevazi bir hayat yaşayan, sessiz, sakin, onurlu bir demir ustasıdır.

Kasap Hacı Mehmet: Cimri, acımasız, zengin bir kişi.

 








“ROMAN ÖZETLERİ ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

“KİTAP ÖZETLERİ ”
SAYFASINI GÖRMEK İSTERSENİZ

>>>TIKLAYIN<<<

“EĞİTİM ÖĞRETİM İLE İLGİLİ BELGELER ” SAYFASINA GERİ DÖNMEK İÇİN

>>>TIKLAYIN<<<

Yorumlar



**Yorum**
->Yorumu: gerçekten gayet tatlı ve güzel hikayayedi ve özetini çıkarmak için de bi göz atıyım dedim kesinlikle tavsiye ederim ödevimdi çok yardımcı olduuu
->Yazan: Ela Tekin

**Yorum**
->Yorumu: Çok güzelmiş teşekkür ederim performasns ödevime çok yaradı
->Yazan: Elif azra

**Yorum**
->Yorumu: arkaadşlar film ile arasında ne farkı var
->Yazan: memo

**Yorum**
->Yorumu: HİKAYE SINAVIM VAR GERÇEKTEN HARİKA BİR SİTE TŞK EDERİM
->Yazan: ENES EFE

**Yorum**
->Yorumu: Benim çok işime yaradı çünkü ödevime bayağı yardım etti
->Yazan: HASRET EFLAL ERKAYA

**Yorum**
->Yorumu: Bence çok faydalı ve çok işe yaradı
->Yazan: Abdullah

**Yorum**
->Yorumu: forsa hikayesi için çok teşekkürler
->Yazan: zeynep irem sağlamer

**Yorum**
->Yorumu: İnşallah sınavda zorlanmam bu hikaye çıkacakmış
->Yazan: Serhat

**Yorum**
->Yorumu: ´çok uzun ama güzel işime yaradı
->Yazan: nil

**Yorum**
->Yorumu: Çok güzel bir site bu site o yüzden bayıldım yanı şahane bir site
->Yazan: Almina Büyüktopçu

9. **Yorum**
->Yorumu: şahane bir site burayı sevdimm 
->Yazan: Buse. Er 

8. **Yorum**
->Yorumu: SIZIN SAYENIZDE YÜKSEK BIR NOT ALDIM SIZE TESSEKÜR EDIYORUM
->Yazan: sıla

7. **Yorum**
->Yorumu: valla bu site çok süper .Bu siteyi kuran herkimse Allah razi olsun tüm ödevlerimi bu siteden seafoodplus.info mugladan sevgiler).
->Yazan: kara

6. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel bir site. kurucularına çok teşekkür ederim başarılarınızın devamını dilerim.
->Yazan: Tuncay.

5. **Yorum**
->Yorumu: ilk defa böyle bi site buldum gerçekten çok beğendim yapanların eline sağlık. 
->Yazan: efe .

4. **Yorum**
->Yorumu: ya valla çok güzel bisi yapmışınız. Çok yararlı şeyler bunlar çok sagolun 
->Yazan: rabia..

3. **Yorum**
->Yorumu: Çok ii bilgiler var teşekkür ederim. Çok süper Ya bu siteyi kurandan Allah razı olsun süperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Çok iyiydi. isime yaradı. Her kimse bu sayfayı kurduğu için teşekkür ederim 
->Yazan: pınar..

2. **Yorum**
->Yorumu: çok güzel site canım ben hep her konuda bu siteyi kullanıyorum özellikle kullanıcı olmak zorunlu değil ve indirmek gerekmiyor
->Yazan: ESRA..

1. **Yorum**
->Yorumu: Burada muhteşem bilgiler var hepsi birbirinden güzel size de tavsiyeederim. 
->Yazan: Hasan Öğüt.

>>>YORUM YAZ<<<

 

Diyet Öyküsünün TahliliDiyet Öyküsünün Öykünün Özeti

Diyet Öyküsünün Tahlili, Diyet Öyküsünün Öykünün Özeti

Yazan: Meral Kaplan

Öykünün Özeti

Koca Ali, yaptığı kılıçlarla nam salmış bir demir ustasıdır. Sadece işini yapan, mütevazı bir yaşamı olan, içine kapanık, gizemli bir kişiliğe sahip olan Koca Ali, sadece savaş zamanları ortadan kaybolur, diğer zamanlarını kılıç yapmakla geçirirdi.

Koca Ali, bir gün geç saatlere kadar çalıştıktan sonra yatsı namazı için camiye gitti. Dinlenmek için mesnevi de dinleyen Koca Ali, camiden çıktıktan sonra biraz dolaşmak istedi. Geç vakitte karşısına bekçiler çıktı. Bekçi başı Koca Ali’yi tanıdı ve onu, eve gitmesi için uyardı. Eve geldiğinde kapısını aralık gördü, ancak bunu pek önemsemedi, çünkü evinde değerli bir şey yoktu.

Sabah olunca gece bekçileri kapısını çalıp arama yaptılar. Yerde kan lekeleri ve yeni yüzülmüş bir kuzu derisi buldular. O gece hırsızlık olmuş, bir kuzu ve para keseleri çalınmıştı. Bütün deliller Koca Ali’yi gösteriyordu.

Koca Ali, her ne kadar itiraz etse de hırsızlık yaptığı hükmüne varılarak kolunun kesilmesine karar verildi. Kolunu kurtarmasının tek bir yolu vardı, o da diyetini ödemek. Onu çok seven sipahiler, o yörenin zenginlerinden Hacı Mehmet adlı kasaptan diyeti ödemesini istediler. O da kendisine ömür boyu hizmet etmesi karşılığında Koca Ali’nin diyetini ödedi.

O günden sonra Koca Ali, Hacı Kasap’ın hizmetini görmeye başladı. Gayet titiz, huysuz ve hasis bir kişiliğe sahip olan Hacı Kasap ikide bir verdiği diyeti Koca Ali’nin yüzüne vuruyordu. Koca Ali, Hacı Kasap’ın hakaret, aşağılama ve diyetini başına kakmasına bir hafta dayanabildi. Günlerden cumaydı. Koca Ali, Hacı Kasap’ın hakaret ve aşağılamalarına dayanamadı ve sol kolunu satırla keserek Hacı Kasap’ın önüne attı.

O günden sonra, onun vaktiyle geldiği yer gibi, gittiği yeri de kimse öğrenemedi.

Öyküdeki Kişiler

Öykünün başkahramanı Koca Ali uzun boylu, iri pençeli, kalın pazılı, geniş omuzlu bir pehlivandır. Dövdüğü kılıç ve namlularla tanınmış bir demir ustasıdır. Yanına çırak almaz, kimseyle çok konuşmaz, dükkânından dışarı çıkmaz, durmadan çalışırdı. Bekârdı. Hısımı, akrabası yoktu. Kentin yabancısıydı. Kılıçtan, demirden, çelikten, ateşten başka söz bilmez, pazarlığa girişmez, müşteri ne verirse alırdı. Yalnız savaş zamanları ocağı söndürür, dükkânını kilitler, ortadan kaybolur, savaştan sonra ortaya çıkardı.

Öyküdeki diğer kişi Hacı Mehmet, kasaptır. Bu adam pek titiz, pek huysuz, oldukça çekilmez biridir. Hiç durmadan söylenir. Cimri olduğu için kendine bir çırak bile tutmamıştır. Yaptığı iyiliği insanın başına ikide bir kakacak kadar görgüsüzdür.

Öyküde adı geçen diğer kişiler; bekçi başı, bekçiler, sipahiler, yargıç, Budak Bey vehırsızlardır. Bu kişiler hakkında ayrıntılı bilgi verilmemiştir.

Mekân (Yer)

Öykü Anadolu’da bir kentte geçer. Koca Ali’nin dükkânı, mescit, tahta köprü olayların geçtiği mekânlardır. Ayrıca öyküde İstanbul, Erzurum ve Konya illerinin adı geçer.

Zaman

Öyküde kesin bir zaman dilimi verilmemesine rağmen olayların Osmanlı döneminde geçtiği anlaşılmaktadır. Öyküde ana olay bir hafta içersinde geçmektedir. Buna rağmen geriye dönüşler yapılarak farklı zaman kesitlerinden bahsedilir.

Öykünün Dil ve Anlatımı

Öykü herkesin anlayabileceği açık, yalın ve sade bir Türkçeyle yazılmıştır.

Öyküde betimleme ve benzetmelerden yararlanılmıştır. Özelikle başkahramanın portresine geniş yer verilmiştir.

Öykü, olayların öncesi ve sonrasını, kişilerin aklından geçenleri bilen, duygu ve düşüncelerini anlayan bir anlatıcı tarafından “ilahi bakış” açısıyla anlatılmıştır.

Öykünün Konusu ve Ana fikri

Öyküde “onurlu yaşamanın değeri” işlenmiştir. Bu ana konu etrafında şeriat kanunlarının eleştirisi yapılmış, iftira sonucu bir insanın kolunun kesilmesine karar verilmesinin yanlışlığı dile getirilmiştir. Bunun yanında yapılan iyiliğin başa kakılmaması ve bu yüzden insanların hor görülüp aşağılamaması gerektiği vurgulanmıştır.

Öykünün Türü

Diyet adlı öykü “olay öyküsü”dür. Öyküde serim, düğüm, çözüm bölümleri bulunmaktadır. Bu tür öykülere “Maupassant tarzı” öykü de denmektedir.

Koca Ali’nin kim olduğu anlatıldıktan sonra iftira atılması, yargılanıp suçlu bulunması, zengin bir kişinin diyet ödemesi, yapılan aşağılama ve hakaretlere dayanamayan Koca Ali’nin kolunu keserek Hacı Kasap’ın önüne atması ve ortadan kaybolması sırasıyla (kronolojik olarak) anlatılmıştır.

Genel Yargı

Diyet adlı öykü Milli edebiyat dönemini yansıtan öykülerden biridir. Dönemin yaşam biçimini, yargı sistemini ve değer yargılarını yansıtması bakımından büyük önem taşımaktadır. Diyet, Türk edebiyatının bir solukta okunacak ve üzerinde uzun süre düşünülecek öykülerinden biridir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir