1 yıllık sigortasız işçi çalıştırma cezası / Sigortasız işçi çalıştırmanın cezası var mı, ne kadar? Eğer işçi hakkı yiyorsanız YANDINIZ!

1 Yıllık Sigortasız Işçi Çalıştırma Cezası

1 yıllık sigortasız işçi çalıştırma cezası

​Bir işyerinde iş akdini yerine getirdiği halde kendisine sigorta yapılmayan, sigortası eksik yatırılan, hizmet süreleri eksik bildirilen işçilerin işverenlerine karşı açabilecekleri dava türünden bir tanesi Hizmet Tespiti davasıdır. Söz konusu dava işverene karşı açılır ancak Sosyal Güvenlik Kurumuna da dava resen ihbar edilir. Hizmet Tespiti davasının kanuni dayanağı Sayılı funduszeue.info İlgili kanunun maddesinin 9. fıkrasına göre, 

Sigortalının çalıştığı bir veya birden fazla işte, bu Kanunda yazılı şartları yerine getirmiş olmasına rağmen, kendisi için verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesinin işveren tarafından verilmediği veya verilen aylık prim ve hizmet belgesinde kazançların veya prim ödeme gün sayılarının eksik gösterildiği Kurumca tespit edilirse, hastalık ve analık sigortalarından gerekli ödemeler yapılır.

​Söz konusu madde hükmüne göre sigortasız çalıştırılan ya da sigorta primleri eksik yatırılan işçi dilerse hizmet tespiti davası açabilir. Hizmet tespiti davası açılabilmesi için; işçi ve işveren arasında hizmet akdi olmalı, işçi iş görme borcunu eksiksiz yerine getiriyor olmalı, SGK tarafından işçinin sigortasız çalıştırıldığının veya sigorta primlerinin eksik yatırıldığının tespit edilmemiş olması gerkmektedir. İşçinin işten ayrıldıldıktan sonra 5 YIL içinde hizmet tespiti davasını açması gerekmektedir. Söz konusu 5 yıllık süre resen nazara alınır. Hizmet tespiti davalarının açılabileceği mahkeme İş Mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise davalı işverenin ikametgah yer mahkemesi veya işin görüldüğü yer mahkemesidir.  Hizmet tespiti davaları niteliği gereği sigorta davaları olduğundan arabuluculuğa uygun değildir. 

SİGORTASIZ ÇALIŞTIĞIMI NASIL İSPAT EDERİM ?

​Geriye dönük olarak sigortasız çalıştırılan günlerin ispatlanmasında ve bu günlerin hizmetten sayılmasının sağlanmasında işverenin takip edebileceği farklı yollar vardır. Bunlardan ilki yukarıda da anlattığımız gibi hizmet tespiti davası açmaktır. Hizmet Tespiti davasında işçinin geçmişte sigortasız çalıştığını ispatlamak için en sık kullanılan yol, tanık göstermektir. Buna yönelik olarak işçi kendisiyle aynı dönemde çalıştığı işçileri tanık gösterilebilir. 

​Bir başka yol ise, çalışmanın yapıldığı işyerinin bağlı bulunduğu SGK Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine şikayet dilekçesi vermek veya ALO ’e şikayette bulunmaktır. SGK’ya yapılan şikayetlerle ilgili olarak da, işçi işten ayrıldıktan sonra çalıştığını iddia ettiği dönemleri ispatlayabilmesi , bunları belgelendirebilmesi ve söz konusu belgelerin de SGK’nın delil olarak kabul edeceği belgelerden olması gerekmektedir. 

ESKİ İŞYERİM SİGORTAMI YATIRMAMIŞ NE YAPMAM GEREKİR ?

​İşverenlerin, işyerinde çalıştırdıkları işçilerin sigorta primlerini eksik yatırdığı veya yatırmadığı çok sık rastlanılan bir durumdur. İşçinin bu durumdan haberdar bile olmadığı ancak emekli olmak istediği dönemde bu durumla karşılaşması da olasıdır. Bu durumda işçi yukarıda detaylıca anlatmaya çalıştığımız gibi hizmet tespiti davası açabileceği gibi SGK Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine şikayet dilekçesi vermek gibi iki farklı yolu vardır. Ancak hizmet tespiti davası açabilmesi için, işçinin işten çıkarıldığı günden itibaren 5 yıl içinde davayı açması gerekmektedir. 

SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRMA CEZASI  

​Sigortasız işçi çalıştırılması durumunda  Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nunda düzenlenen idari para cezasına hükmedilir. 

Madde 8: Sigortalı bildirimi ve tescili 

İşverenler, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılan kişileri, 7 nci maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sigortalılık başlangıç tarihinden önce, sigortalı işe giriş bildirgesi ile Kuruma bildirmekle yükümlüdür. Ancak işveren tarafından sigortalı işe giriş bildirgesi;”

Madde  Kurumca verilecek idarî para cezaları

“Kurumca dayanağı belirtilmek suretiyle diğer kanunlarda aşağıda belirtilen fiiller için idari para cezası öngörülmüş olsa dahi ayrıca bu Kanunun; 

a) 1) 8 inci maddesinin birinci fıkrası ile 61 inci maddede belirtilen bildirgeyi, bu Kanunda belirtilen süre içinde ya da Kurumca belirlenen şekle ve usûle uygun vermeyenler veya Kurumca internet, elektronik veya benzeri ortamda göndermekle zorunlu tutulduğu hâlde anılan ortamda göndermeyenler hakkında her bir sigortalı için asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır. 

2) 8 inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen bildirgenin verilmediğinin, mahkeme kararından veya Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarınca yapılan tespitlerden ya da diğer kamu idarelerinin denetim elemanlarının kendi mevzuatları gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemelerden veya bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ile kanunla kurulan kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelerden anlaşılması halinde bildirgeyi vermekle yükümlü olanlar hakkında her bir sigortalı için asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası uygulanır. 

3) İşyeri esas alınmak suretiyle bildirgenin verilmediğine ilişkin; mahkemenin karar tarihinden, Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarının tespit tarihinden, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının denetim elemanlarının rapor tarihinden, bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ile kanunla kurulan kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi veya belgelerin Kuruma intikal tarihinden itibaren bir yıl içinde bu bendin 2 numaralı alt bendinde sayılan durumlardan biriyle tekrar bildirge verilmediğinin anlaşılması halinde, bildirgeyi vermekle yükümlü olanlar hakkında bu defa her bir sigortalı için asgari ücretin beş katı tutarında idari para cezası uygulanır.

​İlgili kanun hükmüne göre, sigortasız çalıştırılan işçi sayısına göre işverene verilecek olan idari para cezası değişiklik göstermektedir. Sigortasız işçi çalıştırıldığının kurum tarafından tespit edilmesi halinde, her bir sigortalı içina asgari ücretin iki katı kadar idari para cezasına hükmedilir. 

SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRMA ŞİKAYETİ NEREYE YAPILIR ?

​Bir işverenin sigortasız olarak işçi çalıştırdığının anlaşılması durumunda konuya ilişkin şikayet; ALO üzerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezine, CİMER’e ve işverenin bulunduğu il ve ilçedeki sosyal güvenlik kurumuna başvurarak yapılabilir. Söz konusu şikayet ilgili ilgisiz herkes tarafından yapılabilir. 

SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRMA CEZA ZAMANAŞIMI

​Sigortasız işçi çalıştırmanın cezası sayılı Kanun hükümleri uyarınca idari para cezasıdır. Bu idari para cezasına hükmedilmesi için de 10 yıllık bir zamanaşımı süresi öngörülmüştür. Zamanaşımı ise fiilin işlendiği günden itibaren işlemeye başlar.  

SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRMA TAZMİNAT DAVASI 

​İşveren bu kapsamda iş güvencesi ve kötüniyet tazminatına mahkum edilebilir şöyle ki; İşçi sigortasız bir şekilde işyerinde çalışıyorsa ve söz konusu çalışılan işyeri eğer ki 30 ve üzeri işçinin çalıştığı bir işyeriyse ve işçi sırf sigortasız çalıştırıldığını SGK’ya bildirdiği için işten çıkarılmışsa bunun neticesinde işe iade davası açar ve işbu davayı kazanırsa, bu kazanıma rağmen işveren onu işe geri almazsa, en az 4 en çok 8 aylık ücret tutarında iş güvencesi tazminatı ödemesi gerekmektedir. İşçinin çalıştığı işyerinde 30’dan az işçi varsa ihbar tazminatı miktarının 3 katı tutarunda “kötü niyet tazminatı” ödemek zorundadır.

SİGORTASIZ ÇALIŞAN İŞÇİ NE KADAR TAZMİNAT ALIR ?

​Sigortasız çalışan bir işçinin kıdem tazminatı alıp alamayacağı merak edilen konulardan bir tanesidir. Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için, işyerinde en az 1 yıl çalışmış olmak ve kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde işten çıkmış veya çıkarılmış olması gerekmektedir. Kısacası işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için sigortalı çalışmış olması şartı aranmamaktadır. İşçinin sigortasız olduğu süreyi ispatlamış olması kıdem tazminatına hükmedilebilmesi için aranan şartlardan birisidir.

Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası

1 Günlük Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası 

Sigortasız işçi çalıştırma iş yerinin maliyetini azaltan bir durum olsa da karşıda mağdur olacak bir kişinin bulunması söz konusu olduğu için bu durum kanunen yasaklanmıştır. Bu durum denetimler tarafından tespit edilirse cezai işlem uygulanmaktadır.  1 günlük sigortasız işçi çalıştırma cezası olarak da işverene cezai işlem uygulanmaktadır. Bu cezai işlem işçinin işe giriş bildirgesi verilmediği için ,00 TL olarak belirlenmiştir. 

Bu durum şunu ortaya koymaktadır ki işveren 1 gün bile olsa çalışan işçisini kayıt ettirmek ve o kişinin haklarını korumak zorundadır. İşçi ile anlaşıldığı andan itibaren işçinin o işyerinde çalışmaya başladığı işe giriş bildirgesi olarak kayıt ettirilmek zorundadır. Bunun yapılmaması durumunda 1 günlük sigortasız işçi çalıştırma konusunda bile ceza uygulanması söz konusu olacaktır. 

Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası Şikayeti Nereye Yapılır 

Bir işyerinde işçinin veya işçilerin sigortasız olarak çalıştırıldığı biliniyorsa bu konuda birkaç şekilde resmi kurumlara bunu bildirmenin yolları bulunmaktadır. Sigortasız işçi çalıştırma cezası şikayeti için başvurulacak yollardan biri ALO ’i aramaktır. Sigortasız işçi çalıştırma hattı olarak bilinen bu hattan 7 gün 24 saat ihbarda bulunmak mümkün olmaktadır. Bu hat üzerinden yapılan şikayet en güvenilir yoldur. 

Sigortasız işçi çalıştırma şikayeti konusunda bir diğer yöntem ise en yakın SGK’ya dilekçe ile başvurulabilmektedir. Bunun için işyeri bilgilerinin verilmesi ve dilekçe ile sigortasız işçi çalıştırıldığına dair ihbarın bildirilmesi gerekmektedir. Bu şikayetlerin yapılmasının ardından ilgili işyerine denetim için personel gönderilmesi söz konusu olmaktadır. Sigortasız işçi çalıştırıldığının fark edilmesi durumunda işyerine cezai işlem uygulanmaktadır.

Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası Ne Kadar?

İnsanların çalıştıkları yerde güvence altında olması gerekmektedir. Kanun ile bu durum koruma altına alınmıştır. Sigortasız işçi çalıştırma cezası ise her yıl yeniden belirlenmektedir. Bu cezaların uygulanması sigortasız işçi çalıştırıldığının nasıl tespit edilme durumuna ve süresine göre değişmektedir. Verilecek olan cezalar net olarak kanunen belirlenmiş olup bu miktarlar ödenmektedir. Cezaların nasıl ve nereye yapılacağı da belirlenmiştir. 

 Kişinin işe başlama bildirgesi verilmediyse , 00 TL’dir. SGK beyannamesi verilmediyse ödenecek ceza , 00 TL’dir.  1 işçinin sigortasız çalıştırılma cezası 1 ay için ,00 TL olarak uygulanmaktadır. 2 ay sigortasız işçi çalıştırma cezası ,00 TL, 5 ay sigortasız işçi çalıştırma cezası ,00 TL’dir.

Sigortasız Çalıştıran İşveren Nereye Şikayet Edilir?

Çalışma hayatında kişilerin haklarının devlet tarafından korunması gerekmektedir. İşte bu konuda sigortasız işçi çalıştırılması yasaklanmıştır. İşverenler işçiyi işe aldığı andan itibaren bunu SGK’ya bildirmek zorundadır. Bunun yapılması yasak olduğu için kayıt dışı işçi çalıştırıldığının fark edilmesi durumunda bunun şikayet edilmesi de gerekmektedir. Sigortasız çalıştıran işveren nereye şikayet edilir konusunu merak ediyorsanız bu konuda birkaç yol bulunmaktadır.

Şayet sigortasız işçi çalıştıran işvereni şikayet edecekseniz ve adınızın bilinmesini istemiyorsanız bu durumda Alo  üzerinden şikayetinizi yapabilirsiniz.  Bu sizin için güvenilir bir yol olup gün içerisinde her saatte bu şikayeti yapabilirsiniz. Bunun yanında ilgili durumu bir dilekçe ile açıklayıp SGK’ya vererek de kayıt dışı işçi çalıştıran kişileri şikayet edebilirsiniz.

Sigortasız İşçi Çalıştırmanın Cezası Nedir?

Haberler

Ekonomi

Sigorta

Sigortasız İşçi Çalıştırmanın Cezası Nedir?

İlgili kanunlarca herhangi bir sigorta sistemi statüsünde bir iş yerinde çalışan kişinin işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu'na sigorta giriş bildiriminin yapılması gerekmektedir. Sigorta bir işçinin hem çalışırken hem de çalışması bittikten sonrası hayatı için kendisini güvenceye almasını sağlamaktadır. Kanunlarca sigorta konusu işçiler için çok net olarak belirlenmiş olup kesinlikle esnetilme payı yoktur. Fakat bazı iş yerlerinde bazı işçiler yasadışı olarak sigortasız çalıştırılabiliyor. Bu gibi durumlarda işçinin sigortasız çalıştığı tespit edilirse işverene çok ağır yaptırımlar uygulanmaktadır. Peki, sigortasız işçi çalıştırmanın cezası nedir? Sorunun cevabını haberimizde sizler için derledik

Her çalışanın sigortasının yapılması işverenin en önemli sorumluluklarından biridir. Sigortası yapılmayan bir işçi devletin sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanamazken emeklilik hayalleri de ertelenmiş olur. Bu yüzden sigortasız işçi yani yasadışı işçi çalıştırmak yasal olarak bir suçtur. İşverenin işçiyi sigortasız çalıştırdığının ispatı söz konusu olduğunda işveren devlet tarafından ağır cezalara çarptırılmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, ortalama her 3 işçiden 1’i sigortasız, yani kayıt dışı çalışıyor. Yasadışı yani sigortasız işçi çalıştırmanın cezasına dair tüm detaylara içeriğimizden ulaşabilirsiniz

Sigortasız İşçi Çalıştırmanın Cezası Nedir?

Sigortasız İşçi Çalıştırmanın Cezası Nedir?
)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemizekayıt olun.

>> Vergi Affı Rehberi ( Soru - Cevap) Ücretsiz E-Kitap:hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası