kapadokya sanat ve tarih müzesi / Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi Hakkında Tavsiye ve Yorumlar - Taze Yorum

Kapadokya Sanat Ve Tarih Müzesi

kapadokya sanat ve tarih müzesi


Kapadokya sanat Tarih Müzesi, Ürgüp'e bağlı Mustafapaşa Köyü'nde yer alan özel bir müzedir.




Sinasos bir ortodoks Hristiyan (Anadolulu Rum) kasabasıyken 1923 mübadelesi ile halkı Yunanistan'a gönderilmiş, yerlerine Selanik cıvarındaki Müslüman Türkler yerleştirilmiştir. Sonradan bir çok yerleşim yeri gibi Sinasos'un da adı değiştirilerek Mustafapaşa yapılmıştır. Halk arasında eski adı da sık sık kullanılmaktadır. Sinasos yörenin oldukça zengin ve güzel bir kasabasıdır.
bkz:
 http://tarihtenfotograflar.blogspot.com.tr/2010/07/konstantin-eleni-kilisesi.html 





















Kapadokya Sanat Tarih Müzesi 150 yıllık tarihi bir konakta yer almaktadır. Konak Anadolu mimarisi ve süsleme sanatının özgün bir örneğidir. Kültür Bakanlığı tarafından verilen izin ile özel müze statüsünü kazanmıştır.


Müzenin duvarlarında Sinasos'lu ressam
Kostas Meletiyasis'in eseri duvar resimleri var.


Ürgüp'e 5 km uzaklıktaki Mustafapaşa'ya gittiğinizde müzeyi sorarsanız "Bebek Müzesi" olarak sorun. Çünkü öyle tanınıyor. Müzede el yapımı yüzlerce bebek bulunuyor ve burası Türkiye'nin ilk el yapımı bebek müzesi...


Müze Kurucusu Bebek Sanatçısı Sibel Hanım ve oğlu koordinatör
Serkan Paydak Müze kapısı önünde...

Müzedeki bebekler müzenin kurucusu Sibel Radiye Gül Hanım tarafından yapılmış. Herbiri özenle işlenmiş, giydirilmiş binlerce bebek... Yörede ünlü olan sevilen kişiler, ünlü tarihi şahsiyetler, folklorik ve tarihi sahneler canlandırılmış. Müzede ayrıca etnoğrafya bölümü de yer alıyor.

Ürgüp'ün sevilen Kişiliklerinden İkisi...

Ürgüp'ün Ünlü Eşekli Kütüphanecisi
Güzel İnsan Mustafa Güzelöz

Küpeli ve Pos Bıyıklı Yavuz Sultan Selim...

Seyyar Satıcılar....

Tulumbacılar...

Pehlivanlar ve Kırkpınar Ağası...



Üst kat başodasında yer alan duvar resmindeki 1860 yazıtına göre bu tarihten önce inşa edildiği anlaşılan konağın mübadeleden önceki sahibi Lazaros Maymunoğlu olarak bilinmektedir. Öncesinde ev olarak kullanılan yapı, günümüzde Kapadokya Sanat ve Tarih Müzesi adıyla kültürel ve sanatsal faaliyetlere ev sahipliği yapmaktadır. Orijinal yapısı büyük ölçüde korunmuş olan konak, içerisindeki duvar resimlerinin yanında nişlerdeki incelikli taş işlemeleri, tandır, dolap ve sedir gibi pek çok mimari ve süsleme unsuru bünyesinde barındırmaktadır.
İki katlı ve kırma çatılı olan yapı, çokgen planlıdır
. Ana giriş kapısı, yapının güney-doğu cephesinde sivri kemerli derin bir niş içinde yer almaktadır. Kapıdan kapalı bir hole girilmekte ve buradan da basamaklar ile yapının kuzey-batı cephesinde yer alan açık avluya ulaşılmaktadır. Avludan merdiven ile üst kata erişim sağlanmaktadır. Üst katta balkon ve iki yanında üçer adet dikdörtgen pencere mevcuttur.
Yapının yığma teknik ile yapılan duvarlarında taş malzeme, kapı, tavan ve pencere elemanlarında ise orijinalinde ahşap malzeme kullanılmıştır. Konağın başodası güney duvarı üzerinde, niş içerisine tasvir edilmiş olan, sepet içerisinde çiçek resmi görülmektedir. Resmin sağ alt köşesinde, 1860 yılında, ressam Kostis Meletiades tarafından yapıldığı yazmaktadır. Köyün en renkli simalarından, ressam, müzisyen ve aynı zamanda bir şair olan Meletiades’in bu çevrede resmettiği pek çok konak ve kilise vardır. Aynı zamanda konakta bulunan tarihi bir def dikkat çekmektedir. Defin üzerinde Osmanlı Türkçesi ile “Lazaros Oğlu Vasil” anlamına gelen (“لازارس ولد واسیل”) bir el yazısı ve Miladi olarak 1820 yılına işaret eden “۱۲۳۶” yazısı okunmuştur. Bu not, evi yaptıran kişinin “Maymunoğlu” lakabıyla tanınan ve Lazaros ailesinden olan bir kişi olduğunu desteklemektedir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır