koroner bt anjiyo ne kadar sürer / Koroner BT Anjiyografi ( Slice) | Kadıköy Lifemed Tıp Merkezi

Koroner Bt Anjiyo Ne Kadar Sürer

koroner bt anjiyo ne kadar sürer

Koroner BT Anjiyografi

KORONER BT ANJİOGRAFİ ; 

Dünyada en sık ölüm sebebi olan kalp-damar hastalıkları, Türkiye’ deki ölümlerin de  % 48′ inden sorumludur. Euroaspire III çalışmasına göre Türkiye de kalp kirizi geçirme yaşı erkeklerde ortalama 50, kadınlarda ortalama 60 iken şehirde yaşayan insanların kırsalda yaşayanlara nazaran 8 yıl daha erken kalp kirizi geçirdiği tespit edilmiştir

 

.  Aile öyküsü (genetik), yaş, erkek cinsiyet, sigara içimi, stress, fiziksel aktivite azlığı,yüksek tansiyon, şeker hastalığı, şişmanlık ve kan yağları yüksekliği kalp damar hastalığı riskini arttıran faktörlerdir . Bu faktörlerden genetik, yaş ve cinsiyet değiştirilemeyen faktörler olup diğer değiştirilebilir etkenlerin kontrol altına alınması kalp krizi riskini azaltır 

 Kalp Krizini Engelleme ve Düzeltme Derneği (Society for Heart Attack Prevention and Eradication, SHAPE )  orta veya yüksek risk taşıyan insanların herhangi bir şikayetleri olmasa bile koroner BT (bilgisayarlı tomografi) ve karotis ( şahdamarı) doppler US (ultrasonografi) ile tetkik edilmesi gerektiğini kılavuz kataloglarında belirtmektedir .

KALP DAMAR HASTALIĞI RİSK FAKTÖRLERİ 

  • Ailesinde koroner kalp hastalığı veya ani ölüm öyküsü olanlar
  • Stresli yaşamı olanlar
  • Kanda yüksek kolesterol ve trigliserit , düşük HDL değeri olanlar
  • Yüksek tansiyonu olanlar
  • Sigara içenler
  • Şeker hastalığı olanlar
  • Kilo fazlası ve obez olanlar
  • Pasif hayat tarzı olanlar

 KORONER BT ANJİO  YAPILMASI GEREKEN BİREYLER ; 

Koroner BT Anjio uygulamasından fayda görebilecek hastalar 3 ana grupta toplanabilirler.

  1. Grup : Hiçbir şikayeti olmayan, orta ve yüksek derecede kalp damar hastalığı riski bulunanlardır. Bu grup toplumun yaklaşık % 40’ını oluşturmaktadır.
  2. Grup : Atipik yada tipik göğüs ağrısı şikayeti bulunan düşük yada orta risk grubunda olan hastalardır. Bu hastalar kardiyoloji polikliniğine başvuran hastaların büyük bir kısmını oluşturmaktadır. EKG,  laboratuar yada stres testlerinin net bir sonuç vermediği olgularda da hastalığı ekarte etmek için  kullanılabilir.
  3. Grup: Klasik Kateter Anjiografinin riskli yada yetersiz olduğu durumlarda. Daha önce stent ve by-pass uygulanan hastalarda tekrar daralma şüphesi varsa. Kalp damar hastalığı dışı nedenlerle kalp ameliyatı geçirecek hastalarda kalp damar hastalığı bulunmadığının gösterilmesi amacıyla.

Grup 2 ve 3 hastalar zaten bir hekim kontrolündeki hastalar olduğundan asıl risk birinci gruptakiler içindir.  

Kansız anjio olarakta bilinen koroner BT anjio , çok kesitli BT teknolojisi kulanılarak kalp damarlarının saniyeler içerisinde  değerlendirildiği tekniğe verilen isimdir. Günümüzde koroner BT anjio çekimi yapan çok kesitli BT cihazlarının en az kesitli olması önerilmektedir. Cihazımız   kesitli dir BT anjio nun kalp damarlarındaki hastalığı saptama oranı % 98, normal damarları belirtme oranı % dür 

KORONER BT ANJİO ÇEKİMİ ÖN HAZIRLIK 

Çekim öncesi hastaların saat aç kalınması istenir. Ancak bu mutlak bir açlık olmayıp su, meyve suyu ve süt gibi sıvılar serbesttir. Katı yiyecekler, çay, kahve ve sigara ise yasaktır. Eğer böbrek, kalp hastalığı, guatr veya allerji varsa doktor funduszeue.infoıca cekime girmeden önce bilgilendirme formu ve sizden istenne bilgiler tarafınıza verilecektir. 

Gebelik yada gebelik şüphesi durumunda bu inceleme yapılmamalıdır.

Hastanın tetkik sırasında rahat ve sakin olması gereklidir. Heyecanlı, kalp atımı çok hızlı veya düzensiz atımı olan hastalara işlem öncesi ek ilaçlar verilebilir. Yüksek şekeri olan veya sınırda böbrek yetmezliği bulunan hastalarda da ek ilaç kullanımı gerekebilir.

KORONER BT ANJİO ÇEKİMİ  

            

1. Aşama: Hastaya koroner arterlerdeki kalsiyum birikiminin ölçülmesi amacıyla ilaç verilmeden bir BT çekimi yapılır. Kalsiyum birikimi yüksek olan hastalarda çekim bu aşamada durdurulur. Kalsiyum birikimi açısından uygun olan hastalarda ikinci aşamaya geçilir.

2. Aşama: EKG kılavuzluğunda kalp hızı ve ritmi takip edilen hastanın kolundan açılan damar yolundan kontrast madde ( damarı boyayan ilaç) verilmesi sırasında kısa süre nefes tutturularak anjiografik görüntüler oluşturulur.

Her iki aşamada saniyeler içerisinde tamamlanır. Tüm çekim hastanın odaya girmesinden çıkmasına kadar yaklaşık dakika kadar sürer.

Nurullah Doğan - Koroner BT Anjio1

KORONER BT ANJİONUN KLASİK KORONER ANJİOYA ÜSTÜNLÜKLERİ 

Kalp damar hastalıklarının tanısında uzun yıllardır kasık (Femoral) veya kol (Brakial) atardamarından yerleştirilen kateter ( ince ve içi boş özel borular) içerisinden verilen kontrast maddeyle kalp damarlarının görüntülendiği yönteme klasik koroner anjio denir. Tetkik sonrası kanama olmaması için kateterin çıkartıldığı damara uzun süre ve sıkı bası uygulanması gereklidir. Bu işlem için hastaneye yatış gereklidir. Atardamara giriş yerinde kanama, balonlaşma (pseudoanevrizma), damar yırtılması ve ağrı şikayeti olabilir.

Halbuki Koroner BT Anjio da ise ; 

  • İşlem süresi çok kısadır.( Saniyeler içinde)
  • Hastaneye yatış gerekmez. Ayaktan yapılabilir. 
  • Hasta işlem sonrası hemen normal yaşamına dönebilir
  • Atardamara iğne batırılmadığı için kanama, balonlaşma (pseudoanevrizma), damar yırtılması gibi şikayetler gelişmez.
  • Atardamara iğne batırılmadığı için klasik anjioda gelişen ağrı olmaz.
  • Klasik anjioda sadece damar çapı ölçülebilirken, koroner BT anjioda ek olarak damar duvarının ve plakların yapısı, kalbin kas ve kapak gibi diğer kısımları, kalp zarı, kalbe komşu organlarda görüntülenebilir.
  • Damar duvarındaki plakların kalsiyum yoğunluğu hesaplanarak ileride kalp krizi geçirme riski hakkında bir öngörüde bulunulabilir.

KORONER BT ANJİO ÇEKİMİ YAPILAMAYACAK HASTALAR ; 

  • Kontrast madde allerjisi olanlar
  • Gebe veya gebelik ihtimali olanlar
  • Böbrek fonksiyonu bozuk olanlar (Serum kreatinin seviyesi mg/dl fazla olanlar)

Kalp Tomografisi-Koroner BT Anjiyografi

 

BT anjiyografi, kalp hastalığının tedavisi için yol göstericidir. “Sanal anjiyo nedir?” sorusunun yanıtı olarak da verilen bu yöntem halk arasında sanal anjiyografi olarak bilinir. Koroner BT anjiyografi yöntemi ile hastanın damarlarındaki kireçlenme düzeyi ölçülür ve bu kireçlenmenin neden olduğu darlık net bir şekilde gözden geçirilir. Peki koroner BT anjiyografi nedir?

Kalp Tomografisi/Koroner BT Anjiyografi Nedir?

Kalp tomografisi/ Koroner BT anjiyografi, kalbin anatomik bozukluklarının yorumlanmasında ve diğer pek çok kalp rahatsızlığının tedavi edilmesinde yol göstericidir olan ve kontrast madde kullanılarak çekilen tomografik bir yöntemdir.

Kalp Tomografisi Neden Çekilir?

Bu yöntem kalp zarı hastalıkları, kapak ve protez kapak hastalıkları, koroner arter hastalığı, kalp kitleleri ve diğer kalp hastalıkları için kullanılır.

Koroner BT Anjiyografi Özellikleri

koroner BT anjiyografi ile detaylı bir görüntüleme sağlanır. Böylelikle tedavi süreci en doğru şekilde planlanır. Bu yöntem tam tıkalı durumda olan damarlardaki kalsiyumu ölçmek, tedavi sürecini planlamak ve işlem sırasında kullanılacak tellerin geçişlerini kurgulamak için de kullanılır. İşlemden elde edilen görüntü kalitesi çok yüksektir. Hem işlem anında hem de işlemden sonra ağrı yaşanmaz.

Koroner BT Anjiyografi Nasıl Çekilir?

BT anjiyo işlemi öncesinde hastadan kan alınır ve kreatinin değerine bakılır. Damar yolu açılan hasta sedyeye yatırılır. Ardından hastaya nefes komutları verilir. Ardından işlem uygulanır.

BT Anjiyografi Ne Kadar Sürer?

“BT anjiyografi ne kadar sürer?” diye merak ediyorsanız işlemin ortalama 40 dakika sürdüğünü bilmelisiniz.

Koroner BT Anjiyografi Sonrası

BT koroner anjiyografi sonrası hastada kalp yetersizliği tespit edilmediyse hastanın mutlaka litre su içmesi istenir. Böylelikle kontrast madde vücuttan kolaylıkla atılabilir. BT anjiyo yorumları işlemden sonra hastanın aniden ayağa kalkmaması yönündedir. Kalkmak için hastanın önce bir süre oturması gerekir.

Koroner BT Anjiyografi Fiyatları

koroner BT anjiyografi fiyatları da merak edilen konulardan biri. BT anjiyografi fiyat uygulanacak işlem özelinde farklılık gösterir. Bu nedenle işlemden önce detaylı fiyat bilgisi alınmalıdır.

Yorum Ekle

Koroner BT Anjiyografi Slice


Dünyada olduğu gibi ülkemizde de kalp ve damar hastalıklarından ölüm ve ölüme yol açan hastalıklar ilk sıralarda yer almaktadır. Sonradan oluşan kalp hastalıklarının en sık nedenlerinden birisi, kalbi besleyen kan damarlarının damar sertliği gelişmesi nedeniyle tıkanmasıdır. Kalp damarlarının tıkanması ya da ciddi oranda daralması sonucu kalp kasına yeterli kan gidememekte, kalp kası oksijensiz kalmakta ve kalp krizi oluşmaktadır. Kalp damar hastalıklarından ölen hastaların üçte biri hiçbir işaret olmadan, ilk belirtisi olan kalp krizi ile kaybedilmektedir. Hareketsiz ve stresli hayat tarzı, beslenme alışkanlıklarında değişiklikler son yıllarda koroner arter hastalıklarının görülme oranını daha da artırmıştır.

Kalbimiz vücudumuzda kan pompalayan, gerekli olan malzemeleri doku ve organlarımıza ulaştıran ve vücutta işe yaramayan atıkların alternatif yollar ile uzaklaştırmasına yardım eden hayatsal bir organımızdır. Kalp hastalıkları yaş ile birlikte daha farklı şekillerde kendisini göstermektedir. Sigara içmek, kan lipidlerinin (kolesterol, trigliserid) düzensiz olması, diyabet, obezite, 65 yaşını geçmiş olmak risk faktörleri arasında yer almaktadır.

Kalp hastalığının kendisini göstermesi için hastalığın kapınızı çalmasını beklemeyin. Çünkü kalp hastalığının şakası yoktur ve giden kalp kası kitlesinin yerine yenisi gelmemektedir. Erken teşhis kalbe bağlı ölümlerde %50 oranında koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınmasına imkan sağlamaktadır.
Kardiyolojik Check-up yaptırmak, kalp hastalıkları ve kalpten ani ölümlere karşı tedbir almak için erken teşhis sağlaması açısından çok önemlidir.

Detaylı bilgi için randevu alabilir veya 54 33 çağrı merkezimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Bilgilendirme amaçlıdır.

3 - Klasik Kateter Anjiyografi İşlemi Nasıl Yapılır?

Klasik yöntem ile anjiografi en yaygın şekli ile kasık atar damarından, kateter yardımı ile (arter) girilerek damar içine kontrast madde verilerek yapılmaktadır. İşlem hasta hazırlığı ile birlikte yaklaşık olarak ortalama dakika sürer. İşlem sonrası en az saat yatak istirahati ve giriş yapılan damar düzeyine kompresyon (el, kum torbası vb. gereçler ile baskı uygulanması) gereklidir. Genel uygulamada en az 24 saat hastanede kalması gerekmektedir.

4 - Neden Kardiyak / Koroner BT Anjiyografi?

Klasik kateter anjiyografi yapılan hastaların önemli bir kısmında normal sonuçlar rapor edilmektedir. Kalp damarlarının görüntülenmesi esnasında tetkike dahil olan kesimlerde, aort (anevrizma gibi anormal genişleme durumları), pulmoner arter lümenleri, akciğerler, karaciğer ve böbrek üstü bezi gibi yapılar, kemik yapılarda değerlendirilir.

Bu sistemlerden kaynaklanan bir takım patolojilerde aynı seansta aydınlatılmış olur. Bu nedenle atar damara girerek işlem yapmanın ve hastanede kalışa bağlı bir takım problemlerin riskini almak yerine Kardiyak BT Anjiyografi yapılması gittikçe yaygınlaşmaktadır.

6 - Koroner BT Anjiyografi Kimlere Yapılmalı?

Yüksek risk faktörü taşıyan tüm hastalara, Kardiyak BT Anjiyografi Yapılmalıdır;

  • Kalp krizi geçirme riski taşıyanlar
  • Ailede kalp hastalığı olduğu bilinenler
  • Koroner stent uygulanan veya koroner bypass geçirenler
  • Stresli ve hareketsiz hayat tarzına sahip olanlar
  • Tipik olmayan göğüs ağrısı olanlar
  • Kalbi besleyen damarlarda doğuştan yapısal bozukluğu olanlar
  • Şüpheli efor testi olanlar
  • 40 yaş üstü erkekler ve menapoz sonrası kadınlar
  • Kolesterol yüksekliği olanlar
  • Yüksek tansiyon ve şeker hastalığı olanlar
  • Obezite olanlar
  • Sigara Kullananlar

7 - Koroner BT Anjiyografi İşlemi Nasıl Yapılır?

Bu yöntemle kalp damarlarınızın görüntülenmesi, laboratuvar tetkikleri gerektirmemektedir. Damardan verilen bir kontrast madde sayesinde de üç boyutlu görüntüleme sağlayan geliştirilmiş program ile hastanın değerlendirmeye alınacak olan koroner damarlarının farklı açılardan görüntüleri alınmaktadır. Tıkalı damar veya daralma olan bir damar olup olmadığı kontrol edilerek bir tıkanıklık saptanması durumunda ise tedavi yöntemi uzman doktorlar ile programlanmaktadır.

8 - Kardiyak / Koroner BT Anjiyografi Nedir?

Kalp damarlarında meydana gelebilecek hastalıkların katetersiz olarak 3 boyutlu olarak görüntülenmesidir. BT yalnızca damar lümenini değil damar duvarını da gösterebilen ve plak karakterizasyonu yapabilen ilk noninvazif görüntüleme metodudur. Kardiyak BT Anjiyografi Slice (Sanal Anjiyo) ile kalp damarlarınızı bir nefes tutumu kadar kısa bir sürede kontrol ettirebilirsiniz.

  • Nativ Koroner Arterlerin görüntülenmesi
  • By-pass greft patensisinin değerlendirilmesi
  • Stent açıklığının değerlendirilmesi

54 33

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası