kaka neden siyah / Bebeklerde Siyah Kaka Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Kaka Neden Siyah

kaka neden siyah

Arşiv Bağlantısı

Daha Fazla Cevap Göster

Cevap Ver

Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.

Sorulara Dön

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki...

Bugün Öğrendim ki...

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Kafana takılan neler var?

Türkiye'de bilim iletişimini 2023 yılında da hep beraber güçlendirebiliriz!

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

Yeni yıl, yeni fırsatlar demek ve 2023'ten beklentimiz, bilimin Türkiye'nin her köşesine yayılması ve daha erişilebilir olması. Evrim Ağacı olarak, bu görevi yerine getirmek için gece gündüz demeden çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Bizim milyarder sahiplerimiz yok, koca koca şirketler arkamızda durmuyor, herhangi bir elçilikten fon almıyoruz. Bizim sorumlu olduğumuz tek kişi var: Sizsiniz! Ve tabii ki sizin gibi yüz binlerce bilimsever. Biz, siz gibi bilimseverlerin maddi destekleri sayesinde Türkiye'nin en büyük popüler bilim platformu olduk ve aynen bu çizgide devam etmek istiyoruz. Eğer bize destek olursanız, bu yıl da bilimin Türkiye geneline yayılmasına katkı sağlamış olacaksınız. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Düşünceler aklıma birdenbire ve önseziyle gelir. Halbuki önsezi, daha önceden yaşanan entelektüel deneyimlerin sonucundan başka bir şey değildir.”
Albert Einstein

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda avantajından biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş yapmanızı tavsiye ederiz).

Üye Ol

Giriş Yap

Üyeliğin Avantajları
Arşiv Bağlantısı

Dışkımızın rengi genellikle yediklerimizin yansıması gibidir. Kahverenginin tonları normal olarak kabul edilebilirken, siyah veya sarı renkler bir sorun olduğunun işaretidir.

Eğer dışkı renginiz siyah ise mide ya da bağırsağın ilk kısmında kanama meydana gelmiş olabilir. Fakat her koyu renkli dışkı kanama habercisi değildir, bazen dışardan demir takviyesi alanların da koyu ya da siyah renkli dışkılama yaptığı gözlenmektedir. Bazen meyan kökü ya da yaban mersini gibi yiyecekler tükettiğimizde de dışkı rengi koyulaşabilmektedir.

Parlak kırmızı renkli dışkı ise genellikle bağırsak, rektum ya da makatta meydana gelen bir kanamanın habercisidir.

Soluk beyaz ya da sarı dışkı da bir problemin habercisi olabilmektedir.

Dışkımızın kahverengi olmasının sebebi ise, safranın normal üretiminden dolayıdır. Safra ile ilgili sorun var ise bu pankreas, bağırsak kanseri ya da hepatit gibi bir hastalığın da habercisi olabilmektedir. Ayrıntılı bilgi için alttaki kaynağıma tıklayarak okuyabilirsiniz.

1,524 görüntülenme

Kaynaklar

  1. G. Günei. Dışkınız Sağlığınız Hakkında Bilgi Veriyor. (16 Kasım 2014). Alındığı Tarih: 30 Mayıs 2021. Alındığı Yer: bilimfili

    Siyah İshal Nedir? / Siyah İshal Renkli Dışkı (Melena) Tedavileri Nelerdir?

    Siyah ishal sindirim sisteminde ki bir rahatsızlık sebebiyle oluşur. Tıbbi adı “melena” olan siyah renkli dışkı daha çok sindirim sisteminin üst bölgelerinde meydana gelen bir kanamanın belirtisidir. Bu bölge sırasıyla yemek borusundan, mideye, oradan on iki parmak bağırsağının başlangıç kısmında yaşanır.

    Yiyecekler, ilaçlar ve toksinler siyah ishale neden olabilir.

    Siyah renk, hemoglobindeki demirin ileum (ince bağırsağın alt yarısı) ve kolondan geçmesi sırasında oksitlenmesinden kaynaklanır.

    Kanama kalın bağırsağın sonlarında olduğu zaman rengi koyulaşacak kadar uzun süre bağırsakta kalmaz ve kırmızı renkte görülür.

    Siyah İshal

    Siyah Renkli Dışkının Sebepleri Nelerdir?

    Yiyecekler:

    Puding, meyan kökü bazı tatlı çeşitleri, böğürtlen, pancar, yaban mersini gibi koyu renkli sebze ve meyveler kanlı olarak tüketilen et gibi yiyecekler siyah ishal yapabilir.

    Bunların dışında:

    • yemek borusu varisleri, 
    • mide ülseri, 
    • Gastrit, 
    • Basınçlı kanamalar, 
    • Kalın bağırsak kanseri 
    • Kullanılan antibiyotik ilaçlar 
    • yenidoğan dışkısı 

    siyah ishale neden olarak gösterilebilir. 

    Yemek borusu varisleri: 

    Halk arasında siroz diye bilinen bu hastalığa göre yemek borusundaki toplardamarlar genişleyebilir. Zamanla genişleyen bu damarlardan kanamalar meydana gelebilir. Bu kanamalar hem dışkıda hem de kusma şeklined dışarı atılır.

    Mide ülserleri: 

    Mide iç yüzündeki yaralar yer yer kanama yapabilir. Mide ülserine “helikobakter pilori” adı verilen bir bakteridir neden olur. Uygun antibiyotik tedavisi ile iyileşen mide ülserleri tedavi edilmedikleri zaman şiddetli kanamalara yol açabilir.

    Gastrit: 

    Mide iç yüzünü örten hücrelerin iltihaplanması “gastrit” adını alır. Sigara, içki, bakteriyel enfeksiyonlar ve aşırı baharatlı yiyecekler gastrite sebep olabilir. İltihaplı bu alanlardan bazen kanama da olabilir.

    Basınç kanamaları: 

    Şiddetli öksürük, kusma veya epilepsi nöbetlerindeki kasılmalar yemek borusu ile mide arasındaki birleşim yerinde yırtılmaya ve buna bağlı olarak kanamaya yol açabilir. Bu durumda siyah renkli dışkı görülebilirse de bu nadir bir durumdur.

    Kullanılan Antibiyotikler: 

    Non steroid antienflamatuar ilaçlar olarak bilinen çoğu ağrı kesicinin uzun süre kullanımı mide yaralarına yol açabilir. Bu yaralar bazen kanama yaparak siyah renkli dışkılamaya yol açabilir.

    Kalın bağırsak kanseri: 

    Kalın bağırsağın özellikle başlangıç bölümünde bulunabilecek kanserlerin kanama yapması sonucu siyeh renkli dışkılama olabilir.

    Yeni doğanların anne kanını yutması: 

    Yeni doğan bebekler doğum sırasında annede olan kanamayı yutarsa ilk birkaç gün siyah renkli dışkı yapabilir. Ancak bu durum birkaç günde iyileşir.

     

    Siyah İshal Nasıl Geçer?

    Siyah ishal, bağırsak enfeksiyonundan kansere kadar çeşitli nedenlerden kaynaklana bilir. Doktorunuz sizden gaita testi isteyecek ve bu skalaya göre size kullanacağız ilaçları reçete edecektir.

    Siyah Renkli Dışkı (Melena)

    Beyaz Renkli Dışkı

    Beyazımsı, grimsi veya kil renkli dışkı safra yetersizliğine işaret eder. Aynı zamanda karaciğer ve safra kesesiyle ilgili sorunların da olduğu anlamına gelebilir. Çünkü bunlar safra üretilen ve depolanan organlardır. Dışkının beyaz olması safra taşı olduğu hatta siroz olduğu anlamanına bile gelebilir. Kahverengi dışkıda beyazlıklar olması Crohn hastalığının bir belirtisi olabilir.

    Yeşil Renkli Dışkı

    Yeşil renk klorofil bakımından zengin (ıspanak gibi) sebzelerin tüketilmesi, yeşil renkli içeceklerin içilmesi ve demir takviyelerinin sonucunda oluşur. Sebep gıda değilse, dışkınız sindirim borusunu çok hızlı geçmiştir ve yeterli bilirubin ve safra alınmamıştır.

    Sarı Renkli Dışkı

    Sarı dışkı tıkanmış safra yollarının ve zayıf yağ emiliminin bir işareti olabilir. Başka bir sebep de, pankreas tarafından üretilen, kronik pankreatit, çölyak hastalığı ve kistik fibrozu belirtecek enzim eksikliğidir. Ancak çok fazla havuç yediğinizde ya da sarı renk bir şeyler yediğinizde bu tür durumla karşılaşabilirsiniz.

    Siyah Renkli Dışkı

    Aspirin, ibuprofen ve demir takviyeleri gibi ilaçların alımı veya bağırsaklarda kanama nedeniyle siyah dışkı görünebilir. İkinci nedenden dolayı bir sıkıntı yaşıyorsanız mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Daha yaygın bir neden de yediğiniz gıdalarda yatar. Meyan kökü ya da yaban mersini de dışkının siyah olmasına neden olabilir.

     Kırmızı Renkli Dışkı

    Pancar, kırmızı renkli içecekler, domates dışkının kırmızı renk almasına neden olabilir. Bununla birlikte, eğer sebep besin kaynağı değilse, mutlaka doktora gidin. Hemoroid, ülseratif kolit, hatta kanser gibi daha ciddi bir şey olabilir.

    Siyah Renkli Dışkı (Melena)

    1. Görünüşü fındık ya da keçi dışkısını anımsatıyorsa şiddetli kabızlık yaşanıyor demektir. Bu tür dışkı, vücudunuzun lif içermediği anlamına gelir. Tam buğday makarna, ahududu ve mercimek gibi lif açısından zengin ürünler tüketmeye özen gösterin.
    2. Görünüşü sosis şeklinde, geniş ve topaklıysa da kabızlık olduğu anlamına gelir. Bu dışkı türü de lif eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Antidiyareik ilaçlar ve fiziksel aktivite eksikliği buna neden olabilir. Daha çok meyve ve sebze yenmeli ve egzersiz yapılmalı.
    3. Görünüşü çatlak bir sosis şeklindedir. Bu normal bir dışkıdır. Yürümeyi ve daha fazla su içmeyi unutmayın.

    Siyah İshal Nedir? Rengi Siyah Dışkı (Melena) Hangi Hastalıkların Belirtisidir, Nasıl Geçer?

    Siyahishal, sindirim kanalında oluşan kanama belirtisi olabilir.

    Siyah İshal Nedir?

    Siyah ishal, sindirim sisteminde oluşan bir kanama sonucu oluşur. Hayatlı tehlike oluşturan bir sağlık sorununun habercisi olabilir. Gerekli muayene işlemleri yapıldıktan sonra kesin tanı konulabilir. Siyah dışkı, belirli sebeplerden dolayı oluşur. Sindirim kanalıyla bağlantılı olan bazı siyah ishal durumları

    • Ağız veya burnun kanaması
    • Yemek borusuna darbe almak
    • Sindirim borusuna zarar verecek sivri, sert cisimler yemek
    • Reflü
    • Gastrit
    • Yüksek dozda alkol kullanımı
    • Mide Kanseri
    • Radyasyon tedavileri

    Bu durumlar veya hastalıklara sahip olan kişinin siyah ishal olması mümkündür. Bu nedenlerden dolayı sindirim sistemi etkilenerek, kişi siyah ishal olur. Siyah ishalin olma sebepleri arasında ilaçlar da yer alıyor. Reçetesiz satın alınan ilaçların siyah ishale sebep olduğu biliniyor. Siyah ishale sebep olan bazı ilaçlar;

    • Aspirin ve warfarin gibi kan inceltici ilaçlar
    • Ibuprofen iltihap giderici ağrı kesici ilaçlar
    • Etkisi yoğun olan bitkisel takviyeler

     Rengi Siyah Dışkı (melena) Hangi Hastalıkların Belirtisidir, Nasıl Geçer?

     Dışkının siyah olması bazı hastalıkların habercisi olarak bilinir. Özellikle sindirim yolunda yaşanan herhangi bir kanama, dışkının siyah olmasını sağlar. Dışkının siyah olmasını sağlayan birçok etken vardır. Bu etkenler arasında ciddi sağlık sorunları da bulunuyor. Gerekli muayene işlemlerinin yapılmasından sonra anlaşılan bir durumdur. 

     Dışkının siyah olması, yemek borusunda varis olduğunun habercisi olabilir. Kalın bağırsak kanseri belirtileri arasında, dışkının siyah olması da bulunuyor. Aynı zamanda gastrit ve ülser gibi birçok hastalığın belirtisi siyah dışkıdır. Yapılacak olan muayene ve testlerle siyah dışkının sebebi araştırılır. 

     Siyah dışkının tedavi edilebilmesi için neyin sebep olduğunu bulmak gerekir. Koyulan tanıya göre tedavi süreci başlatılır. Dışkının siyah olmasının birçok sebebi bulunuyor. Yaşanılan sağlık problemini bulmak için birçok test yapılır. Siyah dışkı, dışında oluşan diğer belirtiler göz önüne alınarak, hastalık daha hızlı saptanabilir.

     Mide kanamasının yaşanması sonucunda dışkının siyah olduğu görülür. Siyah dışkının neyden kaynaklandığı bulmak için, bazı testlerin yapılması ve hastalığın aşaması çok önemlidir. Uzmanlar bu konuda gerekli gördükleri testleri yaparak, tanı koyma işlemlerini gerçekleştirir.

    nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası