denklem eğimi / Eğim-Kesim Noktası Denklemlerini Yazalım (Makale) | Khan Academy

Denklem Eğimi

denklem eğimi

Doğrunun Eğimi Nasıl Bulunur? Kısaca Konu Anlatımı

Son Dakika Haberler

EğitimDoğrunun Eğimi Nasıl Bulunur? Kısaca Konu Anlatımı

- kaynağı değiştir]

  • Gradyan, birden fazla değişken alan fonksiyonlar için eğim kavramının genelleştirilmesidir.
  • Öklid uzaklığı

Dış bağlantılar[değiştir

8. Sınıf Matematik Doğrunun Eğimi konu anlatımı

Haberin Devamı

Doğrunun Eğimi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

 Doğrunun eğimini bulmak için doğru üzerinde yer alan iki nokta arasındaki dikey değişimi yatay değişme oranlarız.

Doğru Eğimi Hesaplama

 Hesaplama yapmak için doğrunun herhangi bir yerine dik bir üçgen çizilir. Çizilen üçgende 90 derece karşısındaki kenar doğrunun üzerine gelmelidir. Kenar uzunluğunun da tam sayı olması önemlidir. Çizilen doğru ye eksenine göre daha sağa yatık bir şekilde ise eğim pozitif bir değer alacaktır. Eğim bulmak için eğim formülü uygulanır. Eğer doğru sola yatık olursa eğim değeri negatif olarak sonuçlanır.

Eğim Açısı

 Çizilen doğrunun x ekseni ile y ekseni üzerinde yaptığı açılardan sağ kısımdaki eğim açısı olmaktadır. Eğer eğim açısı sıfır olursa x eksenine paralel olan bu doğruların eğimi sıfır olacaktır. Eğer eğim açısı dar açı ise sağa yatık olan doğruların eğimi pozitif bir değerdir. 90 derece olan eğim açısında ise y eksenine paralel bir doğru var ise doğruların eğimi tanımsız olarak ifade edilir. Geniş açı ise eğim açısı bu durumda doğru sola yatık ve eğim değeri negatif olacaktır.

Haberin Devamı

Doğrunun Eğimi ile Denklemler Arasındaki Bağlantı

 y= mx+n şeklinde hazırlanan doğrularda x’in katsayısı doğrunun eğimini belirler. Grafiği çizmeden eğimi bulmak içi doğru denkleminde y yalnız bırakılır. X’in katsayısı ile eğim bulunur.

Örnek: y=2x+1 doğrusunun eğimi x’in katsayısı olan 2 olacaktır.

 4x+2y+1=0 doğrusunun eğimini bulmak için ise y yalnız bırakılmalıdır.

 2y=-4x-1 --> y= -4x-1/2 -->y=-2x-1/2 olur. Bu denklemin eğimi ise -2 olur.

 Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta ise paralel doğrular var ise bu doğruların eğimleri birbirine eşit olacaktır. Birbirine dik olan doğruların ise çarpımı her zaman için -1 değerini alır. Soru çözerken bu püf noktalarını bilmek işlem yapmadan sonuca ulaşmanızı sağlayabilir. Özellikle matematik konu anlatımlarında püf noktalarını not alabilir, soru çözerken pratiklik için kullanılabilir. Soru içerisinde birden fazla işlem gerektiğinde bu kuralları kullanarak işlem sayısını da azaltmanız mümkündür.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası