zilan katliamı neden yapıldı / KIZIL GÖKYÜZÜ - Zilan Deresi Katliamı’nın son | funduszeue.info

Zilan Katliamı Neden Yapıldı

zilan katliamı neden yapıldı

kaynağı değiştir]

yılında DİHA Van muhabirleri Oktay Candemir ve Ercan Öksüz, Zilan deresi katliamı tanıklarından 94 yaşındaki Kakil Erdem'in tanık olduğu olayları konu alan "Zilan Katliamı'nın Tanığı Konuştu" başlıklı bir röportaj yayınladılar. Röportajın ardından iki muhabir hakkında "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" iddiasıyla dava açıldı.[39] 9 Eylül ’de Van 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülmeye başlanan dava neticesinde iki muhabir birer buçuk yıl hapse mahkûm oldu.[40]

Ayrıca bakınız[değiştir

HDP’nin Zilan teklifi ‘Kürt coğrafyası’ ve ‘katliam’ sözcükleri nedeniyle reddedildi

ANKARA - Halklar&#;n Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Murat Sar&#;saç, y&#;l&#;nda binlerce ki&#;inin ölümüne neden olan, kamuoyunda ‘Zilan Katliam&#;’ olarak an&#;lan Van’&#;n Erci&#; ilçesindeki Zilan Deresi üzerinde yap&#;lmas&#; planlanan hidroelektrik santrali (HES) in&#;aat&#;n&#;n durdurularak, bölgede “Zilan Deresi Yüzle&#;me ve Haf&#;za Mekân&#;” kurulmas&#; için 13 Temmuz’da TBMM’ye kanun teklifi verdi.

SARISAÇ:  DO&#;A KATL&#;AMI DA SÖZ KONUSU

HDP’li Sar&#;saç’&#;n Meclis Ba&#;kanl&#;&#;&#;’na sundu&#;u kanun teklifinin gerekçesinde, 90 y&#;l önce onlarca köyün ate&#;e verilerek 15 bin insan&#;n katledildi&#;i ifade edildi. Zilan Deresi’nin Kürt halk&#; için bir ya&#;am ve haf&#;za alan&#; oldu&#;u hat&#;rlat&#;lan teklifte, “Hâlâ birçok mezar ta&#;&#; ve katledilenlerin kemiklerinin bulundu&#;u Zilan Deresi’ne yap&#;lacak bir HES, haf&#;zay&#; yok eder.  Kürt co&#;rafyas&#;nda ya&#;anan katliamlar&#;n yan&#;nda on y&#;llard&#;r süregelen bir do&#;a katliam&#; da söz konusudur” denildi.

RET GEREKÇES&#; ‘KÜRT CO&#;RAFYASI’ VE ‘KATL&#;AM’ SÖZCÜKLER&#;

Meclis Ba&#;kanl&#;&#;&#;'na sunulan Zilan Deresi’nde  ‘Yüzle&#;me ve Haf&#;za Mekân&#;’ kurulmas&#;n&#; içeren kanun teklifi Meclis Ba&#;kan&#; Mustafa &#;entop taraf&#;ndan HDP’li Milletvekili Sar&#;saç’a geri gönderildi. &#;entop imzal&#; gönderilen yaz&#;da, TBMM içtüzü&#;ünün maddesinde yer alan, “Ba&#;kanl&#;&#;a gelen yaz&#; ve önergelerde kaba ve yaralay&#;c&#; sözler varsa ba&#;kan gereken düzeltmelerin yap&#;lmas&#; için o yaz&#; ve önergeyi sahibine geri verir” hükmü hat&#;rlat&#;ld&#;. Söz konusu kanun teklifinin bu kapsamda de&#;erlendirildi&#;ine dikkat çeken &#;entop, ilgili bölümün düzeltilmesi durumunda teklifin i&#;leme al&#;nabilece&#;ini ifade etti. Meclis Ba&#;kan&#; &#;entop’un kanun teklifindeki ‘kaba’ ve ‘yaralay&#;c&#;’ olarak nitelendirdi&#;i cümle ise “Kürt co&#;rafyas&#;nda ya&#;anan katliamlar&#;n yan&#;nda on y&#;llard&#;r süregelen bir do&#;a katliam&#; da söz konusudur” olarak belirtildi.

SARISAÇ:  MECL&#;S’TE MUHALEFETE SINIR Ç&#;Z&#;L&#;YOR

HDP Van Milletvekili Murat Sar&#;saç, iktidar&#;n sadece sosyal medyada de&#;il, Meclis çal&#;&#;malar&#;nda da muhalefete s&#;n&#;r çizdi&#;ini belirterek, kanun teklifinin “kaba ve yaralay&#;c&#; sözler” denilerek reddedilmesini &#;öyle de&#;erlendirdi:

“Birkaç y&#;ld&#;r farkl&#; seslerden korkan bir iktidar refleksiyle kar&#;&#; kar&#;&#;yay&#;z. Kanun teklifimizin, sosyal medyayla ilgili sansür yasas&#;n&#;n kabul edildi&#;i gün taraf&#;ma iadesi de anlaml&#;. AKP ve MHP blo&#;u, sadece sosyal medyada de&#;il, Meclis çal&#;&#;malar&#;nda da muhalefete s&#;n&#;r çiziyor. Bu yüzden önergelerimiz “kaba ve yaralay&#;c&#;” denilerek reddediliyor. Toplumu nefessiz b&#;rakmay&#; amaçlayan bu yasakç&#; anlay&#;&#;&#; katiyen reddediyoruz.”

‘AK PART&#; KÜRTLER&#;N OYLARI SÖZ KONUSU OLUNCA ‘KÜRD&#;STAN’ DEMEKTEN ÇEK&#;NM&#;YOR’

AK Parti iktidar&#;n&#;n seçim dönemlerinde Kürtlerin oylar&#;n&#; alabilmek için ‘Kürdistan’ demekten çekinmedi&#;ini ifade eden Sar&#;saç &#;unlar&#; söyledi:

“Kanun teklifimizde geçen 'Kürt co&#;rafyas&#;' ve 'ya&#;anan katliamlar' ifadeleri sak&#;ncal&#; görülüyor. Ama AKP &#;ktidar&#;, Kürtlerin oylar&#; söz konusu oldu&#;unda Diyarbak&#;r’da 'Kürdistan' demekten çekinmiyor. Bunun ad&#; ikiyüzlülüktür. Kürtlere kar&#;&#; i&#;lenen katliamlara kar&#;&#; aç&#;kça bir inkar ve ret anlay&#;&#;&#; var.

Kanun teklifimizin reddedilmesinin bir di&#;er nedeni de, Dan&#;&#;tay karar&#;na ra&#;men &#;srarla Zilan Deresi’nde HES yap&#;lmak istenmesidir. Hasankeyf’i yok ettiler, &#;imdi de s&#;ra Zilan’da. Dolay&#;s&#;yla kanun teklifimizin reddi, do&#;a katliam&#;na onayd&#;r. Oysa talebimiz çok net; hiç de&#;ilse 90 y&#;l önce Zilan Deresi’nde katledilen Kürtlerin kemiklerine sayg&#;n&#;z olsun.”

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası